2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 16.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 16.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī tradicionālo konfesiju pārstāvji spriedīs par “Baznīcu naktis 2016”; Šis gads koksnes produktu vērtības ziņā iezīmēsies ar kārtējo rekordu; Un Vakar draudu dēļ slēgtast visas Losandželosas skola.

 Šodien Jēkabpils domē notiks Tradicionālo konfesiju konsultatīvās komisijas sēde. Komisijas vadītājs Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis sarunā ar Radio1 sacīja, ka sēdē spriedīs par Jēkabpils dievnamu dalību pasākumā “Baznīcu naktis 2016”, kapelas atvēršanu Jēkabpils reģionālajā slimnīcā 28.decembrī un izskatīs divus iesiegumus, kuros lūgti līdzekļi Ziemassvētku pasākumu nodrošināšanai. Jēkabpils baptistu baznīca pašvaldībai lūgusi naudu Svētdienskolas Ziemassvētku pasākuma rīkošanai Jēkabpils un variešu pagasta bērniem. Arī Krustpils Romas katoļu baznīca lūgusi finansiālu atbalstu Ziemassvētku pasākuma rīkošanai.

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā notiks Pusstundas skrējiena un velobrauciena kopā ar FANS PROSPORT noslēgums-apbalvošana. Pasākumā suminās čaklākos un veiksmīgākos šo pasākumu dalibniekus.

Šodien pulksten trijos dienā Līvānos, biedrībā "Baltā māja" notiks apmācības mazākumtautību NVO līderiem projektā "Biedrības "Baltā māja" pieredze un zināšanas mazākumtautību iedzīvotāju integrācijai Latvijas sabiedrībā". Apmācības vadīs Inguna Badune. Apmācībās piedalīsies projekta lūideri no četrām sadarbības pilsētām – slāvu biedrība “Uzori” no Līvāniem, baltkrievu kultūras un izglītības biedrība „Uzdim” no Daugavpils, ukraiņu kultūrizglītojošā biedrība „Javir” no Jēkabpils un teātra studija “Joriks” no Rēzeknes.

 

Turpinām ziņas

Šis gads koksnes produktu vērtības ziņā iezīmēsies ar kārtējo rekordu, zāģmateriālu eksportā Latvijai iekļūstot pasaules lielāko eksportētāju desmitniekā. Taču nākamgad industriju sagaida neliels kritums, kas skaidrojams ar līdzsvara zudumu eksporta tirgos, vakar nozares pārstāvju konferencē sacīja Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Kristaps Klauss.

Jau ziņots, ka šā gada septiņos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu pērn Latvijas zāģmateriālu eksporta vērtība palielinājusies par 6,4%, sasniedzot 343,3 miljonu eiro vērtību. Eksportēts 1,75 miljoni kubikmetru zāģmateriālu, no tiem 1,42 miljoni kubikmetru bijuši skujkoku, bet pārējie - lapkoku zāģmateriāli. Savukārt Latvijas meža nozares eksports šā gada deviņos mēnešos sasniedzis 1,5 miljardus eiro, kas ir gandrīz 3% palielinājums salīdzinājumā ar 1,489 miljardiem eiro attiecīgajā laika posmā pērn.

Un vēl

Vakar draudu dēļ slēgtast visas Losandželosas skolas. Par skolu slēgšanu pavēstīja Losandželosas Apvienotā skolu rajona preses pārstāve Elena Morgana, taču atteicāspagaidām atklāt sīkāku informāciju par draudiem. Savukārt Losandželosas policijas departaments ziņo, ka Apvienotais skolu rajons saņēmis "elektroniskus" draudus. Jāpiebilst, ka Apvienotais skolu rajons ir otrais lielākais ASV un tur no bērnudārza līdz 12.klasei mācās 640 tūkstoši bērnu. Rajons aptver visu Losandželosu un vairāk nekā 30 mazākas pilsētas.

Radio1 ziņas pulklsten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: “Vienotība” valdības vadītāja amatam virza Solvitu “Aboltiņu; Jēkabpils bērni iestudējuši opereti; Un Kāds ir ideālais bērnu skaits ģimenē latvijas iedzīvotāju skatījumā?

"Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa otrdien partijas valdes un Saeimas frakcijas kopsēdē vienīgā izvirzīta par iespējamo "Vienotības" premjera amata kandidāti, taču gala lēmumu šajā jautājumā politiskais spēks pieņems līdz 28.decembrim. "Vienotības" valdes loceklis, Saeimas deputāts Kārlis Šadurskis skaidroja, ka balsojums būs atklāts un vārdisks. Ja Āboltiņu atbalstīs partijas valdes un Saeimas frakcijas vairākums, tad "Vienotība" viņu oficiāli izvirzīs kā savu premjera amata kandidātu, turpretim, ja šāda vairākuma nebūs, tas nozīmēs, ka "Vienotība" atsakās no privilēģijas nosaukt savu kandidātu premjera amatam. Kā liecina līdzšinējie "Vienotības" deputātu izteikumi, Āboltiņai varētu būt valdes un Saeimas frakcijas vairākuma atbalsts.

NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs jau gadu padziļināti pēta, kā darbojas “Islāma valsts” jeb “Daīš”. Jau vasarā nācies secināt, ka organizācijas interneta vervētāju mērķauditorija ir jaunieši. “Daīš” globālajā tīmeklī paustie vēstījumi un problēmu loks piemērots jauniešu uzrunāšanai, turklāt tiek izmantots tas, ka mūsdienu jaunietis priekšstatu par pasauli lielākoties gūst tieši virtuālajā pasaulē. Nav iespējams pilnīgi droši apgalvot, ka šobrīd neviens Latvijas jaunietis nav iesaistījies radikālo grupējumu tīmekļa kopienās, taču,  spriežot pēc objektīviem datiem, tādu jauniešu, ja arī viņi ir, tad nedaudz.

Turpinām ziņas

Sestdien, 19. decembrī, pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Tautas namā bērnu vokālo ansambļu “Kamolītis” un “Supermeitenes” dalībnieki, un vadītāja Iveta Januševska aicina noskatīties muzikālu stāstu - opereti “Puteklīši Ziemassvētkos”. Tas būs stāsts par kādu Puteklīšu ģimeni, kura nekad nav svinējusi Ziemassvētkus kopā ar īstu Ziemassvētku vecīti un izrotātu eglīti. Tas tāpēc, ka ģimenei vienmēr nācās paslēpties drošībā, jo pirms svētkiem mājā darbojās slotas, lupatas un putekļusūcēji, kas aizslauka visus putekļus un iztīra visus kaktus. Šogad Puteklīši nolēmuši pārvarēt bailes un apņēmušies sagaidīt Ziemassvētkus.

Nākamā gada sākumā, 9. janvārī Krustpils kultūras namā koncertu sniegs jēkabpiliešiem labi zināmais Maskavas vīru koris “Pravoslavnije pevčije”jeb “Pareizticīgie dziedoņi”. Jau kopš pirmajiem koncertiem Jēkabpilī koris pārsteidz klausītājus ar savu profesionālo meistarību, cēlo skanējumu un īpašo garīguma gaisotni. Maskavas vīru koris izveidots 1992. gadā, apvienojoties labākajiem profesionālajiem dziedoņiem no Maskavas baznīcu koriem. Vīru koris piedalījies daudzos starptautiskos festivālos Maskavā, Vācijā, ASV, Šveic, Itālijā un citviet.

Un vēl

Ideālais bērnu skaits, ko iedzīvotāji vēlētos nākotnē, ir sarucis līdz diviem, kas nozīmē, ka realitātē tas ir vēl mazāks. Aptaujas rāda, ka '90.gados ideālais bērnu skaits ģimenē lielākai daļai bija trīs, bet 2013.gadā puse jau minēja tikai divus bērnus, bet vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem tā atbildēja – 59%. Apstākļi, kas traucē sasniegt vēlamo bērnu skaitu ir nestabili ienākumi, nestabilitāte darbā, nestabila valsts un pašvaldības atbalsta politika un nepiemērots mājoklis. Īpaši augsts nabadzības risks ir bērniem, kuri aug viena vecāka ģimen. Šobrīd vairāk nekā 10% Latvijas bērnu piedzimst ārzemēs.

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka no šā gada janvāra līdz septembrim reģistrēti 16 tūkstoši 390 jaundzimušie. Savukārt šajā pašā laika periodā - deviņos mēnešos ir reģistrēti 21 tūkstotis 287 mirušie. Dabiskais pieaugums Latvijā joprojām saglabājas negatīvs un šāda situācja vērojama jau 24 gadus kopš 1991.gada.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien autoceļi daudzviet Latvijā ir apledojuši; Basketbola komandas "Jūrmala"/"Fēnikss" un "Jēkabpils" šodien aizvada savstarpēju dueli "Triobet" Baltijas Basketbola līgā; Un Anomāls siltums no rietumiem izplešas pār Eiropu.

Šodien autoceļi daudzviet Latvijā ir apledojuši. Apledojums konstatēts visos reģionos, galvenie ceļi slideni galvenokārt Latgalē, kur nedaudz snieg. Autoceļu kaisīšanā no četriem rītā iesaistītas 106 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības.

Šodien Rīgā tirdzniecības centrā "Domina" darbu sāks "Rokdarbnieku-invalīdu Ziemassvētku tirdziņš", kas darbosies līdz 30.decembrim. Kopumā tirdziņā piedalīsies vairāk nekā 40 rokdarbnieki no 11 invalīdu biedrībām. Uz tirdziņu ir devušies arī rokdarbnieki no Jēkabpils un Kokneses.

Turpinām ziņas

Partijas “Vienotības” lēmums premjera amatam izvirzīt partijas līderi Solvitu Āboltiņu, kurai gan vēl jāatrod atbalsts frakcijā, nenozīmē, ka viņa arī kļūs par premjeri, taču viņa noteikti būs galvenais cilvēks sarunās par nākamās valdības izveidi, uzskata politikas procesu vērotājs Filips Rajevskis. Viņš norāda, ka lēmums virzīt partijas līderi Āboltiņu premjeres amatam ir solis partijas iekšējās vides sakārtošanas virzienā, bet nenozīmē, ka viņa noteikti kļūs par valdības vadītāju. Viņaprāt, “Vienotība” arī varētu pārliecināt Zaļo un zemnieku savienību tomēr nevirzīt savu premjera amata kandidātu.

Basketbola komandas "Jūrmala"/"Fēnikss" un "Jēkabpils" šodien aizvada savstarpēju dueli "Triobet" Baltijas Basketbola līgā. Spēle Jūrmalā starp abām komandām sāksies pulksten septiņos vakarā. Šī Jūrmalas un Jēkabpils komandām būs otrā savstarpējā tikšanās reize šosezon. Iepriekš 11.novembrī BBL turnīrā "Jēkabpils" svinēja uzvaru savā laukumā ar 77:69, bet nākamnedēļ - 23. un 26.decembrī vienībām gaidāmas savstarpējas spēles "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā.

Un vēl

Anomāls siltums no rietumiem izplešas pār Eiropu, šorīt Londonā ir +13 grādu, bet vakar pēcpusdienā vairākās vietās Spānijā gaiss sasila līdz +24 grādiem, un no piektdienas siltās un mitrās gaisa masas ieplūdīs arī Latvijā, prognozē "Global Forecast System". Piektdien valsts rietumu un centrālajā daļā, sestdien jau visā Latvijā gaisa temperatūra pakāpsies līdz +7..+9 grādiem. Atbilstoši pašreizējai prognozei svētdien gaiss iesils līdz pat +9..+11 grādiem. Arī Ziemassvētku nedēļa gaidāma silta, maksimālā gaisa temperatūra +5..+10 grādu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Ieslodzījuma vietu pārvalde iegādājusies četrus jaunus operatīvos transportlīdzekļus; Turpinās akcija "Iemet čeku - mēs to pārbaudīsim!"; Un Ziemassvētku vakarā nelielā attālumā no Zemes garām palidos gigantisks asteroīds.

Lai ārpus ieslodzījuma vietām ieslodzītos nogādātu ārstniecības iestādēs, Ieslodzījuma vietu pārvalde iegādājusies četrus jaunus operatīvos transportlīdzekļus "Citroen". Jaunajos spēkratos nodrošināts divu videokameru ieraksts ar dienas/nakts ieraksta funkciju, vismaz vienai kamerai nodrošinot arī audio ierakstu. Automašīnās būs arī iekārta, kas fiksēs laiku, kad transportlīdzekli izmanto ar iedegtu bākuguni un ieslēgtu skaņas signālu, kā arī fiksēs transportlīdzekļa braukšanas ātrumu. Specializēta programmatūra attēlos transportlīdzekļa atrašanās vietu uz detalizētas Latvijas kartes, ļaus piekļūt laika video un audio plūsmai, fiksēs attālinātā serverī koordinātes, ātrumu, laiku, bākuguns statusu. Transportlīdzekļi tiks aprīkoti arī ar sakaru ierīcēm, kas pieslēgtas Iekšlietu ministrijas sakaru sistēmai.

Ministru prezidenta amatā latvieši vēlētos redzēt Latvijas Reģionu apvienības līderi Mārtiņu Bondaru vai partijas "Vienotība" valdes locekli Andri Piebalgu, liecina sabiedriskās domas pētījuma centra SKDS veiktā aptauja. Tās rezultāti liecina, ka Bondaru premjera amatā vēlas redzēt 29,2% aptaujāto, bet Piebalgu - 27,8%. Trešo pozīciju ieņem Ventspils mērs Aivars Lembergs, kuru premjera amatā vēlas redzēt 22,9% respondentu. Tikmēr Lembergs ieguvis vislielāko atbalstu krievvalodīgo respondentu acīs, jo viņu premjera amatā vēlas redzēt 61,8% aptaujāto un tad ar 54,5% seko partija "Saskaņa" līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs, kuru šajā amatā atbalstītu arī 6,8% latviešu.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā iedzīvotāju atsaucību, Valsts ieņēmumu dienests ir izvietojis akcijas "Iemet čeku - mēs to pārbaudīsim!" kastes vēl vairākos VID klientu apkalpošanas centros. Šobrīd iemest savu čeku vai kvīti un pārliecināties par uzņēmuma godprātību iespējams kopumā 24 VID klientu apkalpošanas centros visā Latvijā, arī Jēkabpilī, Aizkrauklē un Preiļos. Jau ziņots, ka akciju "Iemet čeku - mēs to pārbaudīsim!" VID sāka šī gada 24. novembrī. Tas tika darīts, ņemot vērā uzņēmumu vidū aktuālo tendenci ļaunprātīgi iejaukties kases aparātu darbībā, samazinot to ieņēmumu apmēru, no kura būtu godprātīgi maksājami nodokļi valsts budžetā.

Ceturtajā Adventē, 20. decembrī pulksten vienos dienā Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā baroka laika mūzikas koncertu sniegs Jēkabpils kamerorķestris un solisti diriģenta Mārtiņa Berga vadībā. Pasākumā ieeja bez maksas.

Un vēl

Ziemassvētku vakarā, 24.decembrī relatīvi nelielā attālumā no Zemes garām palidos gigantisks asteroīds «2003 SD220». Asteroīds pietuvosies Zemei 11 miljonu kilometru attālumā, un tas ir 28 reizes vairāk nekā attālums līdz Mēnesim. Pēc zinātnieku aprēķiniem, asteroīds pārvietojas ar ātrumu 101 tūkstotis kilometru stundā, un tas lēnām rotē ap savu asi. Tiek pieļauts, ka debesu ķermenis ir aptuveni 2,5 kilometrus garš, un pēc formas atgādina vistas kāju.  NASA speciālisti pārliecināti, ka asteroīds neradīs draudus Zemei vismaz nākamo divu gadsimtu garumā. Nākamreiz šis asteroīds Zemes tuvumā atradīsies 2018.gadā. 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Latvija militārajā operācijā pret "Daesh" plāno sākt piedalīties februārī; emgales Plānošanas reģions likvidē onsultanta štata vietu Jēkabpilī; un Artuss Kaimiņš izstājas no Latvijas reģionu apvienības saeimas frakcijas.

Līdz desmit karavīriem liela Latvijas bruņoto spēku vienība militārajā operācijā pret teroristisko organizāciju "Daesh" plāno sākt piedalīties 2016.gada februārī. Savukārt ANO vadītajā visaptverošajā stabilizācijas misijā Mali nacionalie bruņotie spēki plāno sākt piedalīties no 2016.gada februāra. Patlaban ANO rezolūcijā operācijas darbības laiks noteikts līdz 2016.gada 30.jūnijam. Nākamnedēļ par Latvijas karavīru sūtīšanu minētajās militārajās operācijās lems valdība.

Nākamgad, 20.janvārī, slēgtā sēdē Jēkabpils tiesai sāks skatīt krimināllietu, kurā audžutēvs apsūdzēts par pusaudzes izvarošanu, kā arī par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar saviem mazgadīgajiem audžubērniem. Jau ziņots, kavīrietis saukts pie kriminālatbildības par 16 gadu vecumu nesasniegušas un bezpalīdzības stāvoklī esošas audžumeitas vairākkārtēju izvarošanu un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kā arī cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar savu audžumeitu. Vīrietis apsūdzēts arī par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu minēto bērnu mātei.

Turpinām ziņas

Vakar Zemgales Plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē akceptēja ieceri Zemgales Plānošanas reģiona Eiropas Savienības struktūrfondu informācijas centru reorganizēt par uzņēmējdarbības centru saistībā ar attiecīgiem valdības lēmumiem.Lai nezaudētu līdz šim izveidoto sadarbību ar uzņēmējiem un iedzīvotājiem, Vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrija no nākamā gada ir uzdevusi visiem plānošanas reģioniem struktūrfondu informācijas centrus reorganizēt par uzņēmējdarbības centriem. Finansējuma samazināšanas dēļ Zemgales plānošanas reģions samazinās trīs darba vietas, tajā skaitā tiks likvidēta konsultanta štata vieta Jēkabpilī.

Šogad biežāk nekā citus gadus iedzīvotāji domā, ka viņu mājsaimniecības finanšu situācija kļuvusi sliktāka, liecina "Swedbank" Finanšu institūta pasūtīta aptauja. No aptaujātajiem 24% norādījuši, ka situācija pasliktinājusies nedaudz, bet 8% domā, ka finanšu situācija viņu mājsaimniecībā pasliktinājusies būtiski. Apmierināto skaits ir ievērojami mazāks nekā citus gadus. Tikai piektdaļa iedzīvotāju uzskata, ka finanšu situācija viņu mājsaimniecībā kļuvusi nedaudz labāka. Savukārt nepilna puse jeb 44% domā, ka finanšu situācija viņu mājsaimniecībā šogad nav piedzīvojusi būtiskas izmaiņas.

Un vēl

Populārais, bet skandālos bieži iekļūstošais Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš izstājies no Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas. Kaimiņš paziņojumā skaidro, ka šādu lēmumu pieņēmis, jo Latvijas Reģionu apvienības frakcijas vadība esot kļuvusi par "Vienotības" līderes Solvitas Āboltiņas dedzīgākajiem atbalstītājiem viņas cīņā par premjera amatu. Deputāts joprojām turpinās darbu Saeimā un tās komisijās.

Atstājiet komentāru