2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Radio1 ziņas 2015.gada 10.decembrī

Radio1 ziņas 2015.gada 10.decembrī

Radio1 ziņs pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Biedrība "Vides iniciatīvu centrs" aicina uz projekta noslēguma pasākumu;Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā tikšanās ar dzejnieku Aivaru Kalnieti; Un Notiks noslēdzošais Raiņa un Aspazijas gada jubilejas sarīkojumu cikla pasākums.

  Biedrība "Vides iniciatīvu centrs" šodien pulksten vienos dienā Jēkabpilī, Brīvības ielā 45 aicina apmeklēt projekta "Jēkabpils un apkārtējo novadu sabiedrības saliedēšana un iesaistīšana brīvprātīgo darbā, sakopjot apkārtējo vidi, veidojot tās ilgtspēju un pielāgojot to sabiedrības vajadzībām" noslēguma konferenci. Tās laikā sabiedrība tiks iepazīstināta ar projekta realizētajām aktivitātēm, notiks videofilmas "Jēkabpils mežs. Cilvēkam. Pilsētai. Iedvesmai" pirmizrāde un diskusijas.

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā, Bērnu literatūras nodaļā šodien pulksten desitos sāksies Bibliotekārā stunda “Klusais Adventes laiks!”. Pasākums norisināsies sadarbībā ar Jēkabpils 3. vidusskolu.

 Savukārt pulksten trijos dienā Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notiks tikšanās ar dzejnieku Aivaru Kalnieti un izstādes “Aivara Kalnieša dzejolis “Kā sauc, tā skan” Jēkabpils Mākslas skolas audzēkņu skatījumā” zīmējumu autoru apbalvošana. Septembrī Jēkabpils Mākslas skolai tika piedāvāts piedalīties radošās apvienības “Literāts” darbībā un izteikt savu redzējumu par ilggadējā apvienības dalībnieka Aivara Kalnieša dzejoli veltītu mūsu pilsētai – Jēkabpilij – „Kā sauc tā skan”. Zīmējumu izstāde bibliotēkas lasītavā būs skatāma līdz decembra beigām.

Savukārt Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē pulksten četros pēcpusdienā notiks sarunu cikls “Senatnes liecības Jēkabpilī”. Šoreiz diskusijas tēma - “Saglabāt nākotnei! Kultūrvēsturiskie pieminekļi Jēkabpils pilsētas kapos”. Pasākums bibliotēkā notiks sadarbībā ar biedrību “Jēkabpils mantojums”.

Šodien pulksten sešos vakarā Krustpils pilī notiks Martas Rubinas rīkotā šokolādes konfekšu gatavošanas meistarklase.Pasākuma apmeklētajiem būs iespēja pašu rokām pagatavot unikālas konfektes, balstoties uz savu gaumi un patiku.Konfektes katrs varēs pagatavot gan savam priekam, gan svētku galdam, gan dāvanai ar ko iepriecināt tuviniekus un draugus.

 Un vēl

Šodien Rīgas Latviešu biedrības namā notiks noslēdzošais Raiņa un Aspazijas gada jubilejas sarīkojumu cikla pasākums – literāri muzikāls sarīkojums “Ak, jaunība! Rainis un Latgale”. Pasākuma dalībniekus uzrunās Rīgas Latviešu biedrības priekšsēdētājs Guntis Gailītis, Preiļu novada domes priekšsēdētāja Maruta Plivda, kinorežisors, kultūrvēsturnieks, Preiļu novada Goda pilsonis Jānis Streičs. Raiņa jaunības zeme ir Latgale, Preiļu novadā darbojas Raiņa muzejs Jasmuiža, un tieši Jasmuižas apkārtnē topošais dzejnieks pierakstīja latgaliešu tautas dziesmas. Pasākumā stāstīs par Raiņa saistību ar Latgali un Latgales kultūras mantojumu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī sākusies galvenās Ziemassvētku egles rotāšana; Policija aicina neatstāt vērtīgas mantas telpās, kurās plānots ilgāku laiku neuzturēties; Un Kāda situācija šorīt ir uz valsts autoceļiem?

Vakar tika izvēlēta un uz Jēkabpili nogādāta pilsētas galvenā Ziemassvētku rota – egle. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, kad egli pilsētai lūkoja Dienvidlatgales mežsaimniecības Sēlijas virsmežniecības Ābeļu iecirkni, šogad izvēle krita uz egli, kas auga Viesītes iecirknī. Egle ir vairāk nekā 15 metru augsta, varen kupla un stalta. To rotā divas galotnes un bagātīgs čiekuru klāsts. Ziemassvētku rotu Jēkabpilij, pēc pašvaldības lūguma jau iepriekš bija noskatījis Viesītes meža iecirkņa vadītājs Andris Butāns un to par labu esam atzina arī Jēkabpils domes atbildīgie speciālisti. Pēc egles nozāģēšanas uz tās celma tika saskaitīti gadskārtu apļi un secināts, ka kokam ir 41 gads. Egli nozāģēja un uz Vecpilsētas laukumu nogādāja SIA “Jēkabpils pakalpojumi” darbinieki. Šodien notiks egles rottāšana, savukārt rīt pulksten sešos vakarā svinīga iedegšana. Fotoreportāžu par egles nociršanu un nogādāšanu pilsētā skatieties portālā radio1.lv.

Jēkabpils galvenā māksliniece Sanda Mālniece sarunā ar Radio1 sacīja, ka Jēkabpils jau ietērpusies Ziemassvētku rotā un pilsētā izvietoti 86 gaismas dekori. Patlaban tie iemirdzējušies pie ielu apgaismojumiem Brīvības, Rīgas, jaunuzbūvētajā Kurzemes ielā, Vecpilsētas laukumā, kā arī uz Daugavas dambja. Vecpilsētas laukumu rotā ziemai raksturīgi dekori – sniegpārslas, kā arī virs strūklakas izvietotais baltas gaismas dekors “Stalaktīts”. Vēl dekori tiks izvietoti aplī Brīvības un Vienības ielu krustojumā – gaismas bumbas, kas sasauksies ar gaismas bumbām Kena parka kokos, kā arī Madonas un Rīgas ielas aplī – konstruktīvā egle. Izrotāts ir arī Trešdienas jeb Siena tirgus laukuma karuselis, gaismas dekori izvietoti arī Varoņu ielā.

Turpinām ziņas

Rundāles pils muzeja telpās šodien notiks ikgadējā Zemgales tūrisma konference "Tūrisma attīstības perspektīvas Zemgalē", kurā pārrunās pagājušā gada aktualitātes. Veiksmes stāstos dalīsies Zemgales uzņēmēji un pašvaldību pārstāvji, kas pēdējo gadu laikā ir attīstījuši dažādus tūrisma piedāvājumus, kas sekmīgi iekļāvušies kopējā Zemgales tūrisma piedāvājumā. Tie būs stāsti gan par mazo pašvaldību lomu tūrisma piedāvājuma veidošanā, gan par gastronomiskā tūrisma izaicinājumiem un potenciālu, gan arī par drosmīgām, veiksmīgi īstenotām idejām. Konferences noslēgumā paredzēta ekskursija pa Rundāles pils muzeja restaurētajām telpām.

Valsts policija aicina iedzīvotājus neatstāt vērtīgas mantas telpās, kurās plānots ilgāku laiku neuzturēties. Valsts policijas pārstāve Sintija Virse informē, ka šonedēļ dažādās Latvijas vietās konstatētas zādzības no dārza mājiņām, kur nozagta pēc vasaras darbiem atstātā dārza tehnika un instrumenti – zāles pļāvēji, krūmgrieži, urbji, un citi instrumenti. Policija aicina ikvienu parūpēties par savu mantu drošību un neatstāt vērtīgas lietas telpās, ēkās, kurās ikdienā neviens neuzturas, it īpaši tas attiecas uz vasarnīcām un dārza mājām, kad beidzoties sezonai, tās ilgstoši netiek apmeklētas.

Un vēl

Daudzviet Latvijā šorīt gaisa temperatūra noslīdējusi zem nulle grādiem, radot apledojumu uz ceļiem. Uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" informācija liecina, ka rīta agrumā apledojums konstatēts Rīgas apkaimē, Zemgalē, vietām Kurzemē, kā arī Jēkabpils pusē. Rīta gaitā ceļi var apledot arī citviet valstī.

Sinoptiķu informācija liecina, ka vakar 9.decembrī augstākā gaisa temperatūra Eiropā bija +18..+23 grādi Portugālē un Spānijā, kā arī citu valstu Vidusjūras piekrastē un salās. Savukārt zemākā gaisa temperatūra naktī uz ceturtdienu -15..-17 grādu fiksēta dažviet Alpos un Krievijā.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik elektrības 50 pastāvēšanas gados ir saražojusi Pļaviņu HES? Jēkabpilī dedzis malkas šķūnis; Un ASV brīdina par Krievijas militārā potenciāla pieaugumu Eiropā.

Pļaviņu hidroelektrostacija 50 pastāvēšanas gados saražojusi tik daudz elektrības, lai nodrošinātu Latvijas pieprasījumu desmit gadus. Pļaviņu HES turbīnas pirmo reizi tika iedarbinātas 1965.gada decembrī, un 50 darbības gados tā kopumā saražojusi 76 teravatstundas elektroenerģijas. Ar šo enerģijas apjomu pie vidējā gada patēriņa valstī - 7,35 teravatstundām - tā varētu nodrošināt Latvijas pieprasījumu desmit gadus. Savukārt šā elektroenerģijas daudzuma saražošanai stacija 50 gados ir izlietojusi 930 kubikkilometru lielu ūdens apjomu, kas līdzinās aptuveni diviem Baltijas jūras Rīgas jūras līča tilpumiem vai 2 tūkstoši 274 Rāznas ezeriem. "Latvenergo" uzsver, ka Latvijas energosistēmā Pļaviņu HES ir ļoti būtiska nozīme, jo tā ir Latvijā lielākā elektroenerģijas ražotne.

Rīgas Latviešu biedrībā pulcējās 97 jaunie stāstnieki no visiem Latvijas novadiem, galvenokārt no bērnu un jauniešu folkloras kopām, lai 19.padsmitajā stāstnieku konkursa “Teci, teci, valodiņa 2015" finālā dalītos ar saviem stāstiem un līdzdarbotos mutvārdu stāstīšanas tradīciju atjaunošanā un tālāk attīstīšanā. Daudzi jaunie stāstnieki bija labi sagatavojušies finālam un iepriecināja gan vērtētājus, gan klausītājus, tomēr katrā grupā bija tikai daži, kuri izcīnīja maksimālo punktu skaitu. Vidējā grupā maksimālo iespējamo punktu skaitu neieguva neviens dalībnieks, bet 38 punktus no 40 iespējamajiem ieguva 4.klases skolnieks Rainers Tomas Urujevs no Līvānu 1. vidusskolas folkloras kopas "Ceiruleits", pedagogs Anna Kārkle. Viņš nākamgad aicināts piedalīties šī pasākuma nozīmīgākajās - Stāstnieku ķēniņa titula pretendentu sacīkstēs.

Turpinām ziņas

Trešdien Jēkabpilī, Madonas ielā dega malkas šķūnis. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka pagājušajā naktī uz trešdienu Madonas ielā dedzis malkas šķūnis 15 kvadrātmetru platībā. Ir aizdomas, ka notikusi tīša dedzināšana. Uuzsākts kriminālprocess.

Policija saņēmusi ziņojumu par zādzību pilsētas piektā maršruta autobusā. Kāda 1962.gadā dzimusi sieviete ziņojusi, ka viņai vakar no rīta, braucot autobusā, nozagts mobilais telefons Samsung galaxy grand prime. Zādzība notikusi pēc pulksten astoņiem no rīta, laikā, kad autobusos parasti ir vairāk pasažieru nekā citā laikā, jo cilvēki dodas uz darbu. Notiek izmeklēšana. Policija atgādina, ka savas mantas jāuzrauga rūpīgi, nepieļaujot situācijus, kad tām klāt var tikt garnadži.

Tāpat arī Jēkabpils policijai ziņots, ka vakar Jēkabpilī, Stadiona ielā pie poliklīnikas nozagts velosipēds "Peugeot". Notiek izmeklēšana.

Un vēl

ASV spēku Eiropā komandieris ģenerālleitnants Bens Hodžess informējis savas valsts kongresmeņus par Krievijas militārā potenciāla pieaugumu Eiropā un tā radītiem draudiem. Viņš uzsvēris krievu spēku pieaugumu Kaļiņingradas apgabalā, kas jau spēj noslēgt pieeju Baltijas jūrai. Bens Hodžess arī norādījis, ka Krievija turpina pastiprināt militāro klātbūtni Krimā un faktiski var noslēgt arī pieeju Melnajai jūrai. Savukārt Krievijas atbalstītie separātisti Ukrainas austrumos turpina pārkāpt pamiera vienošanos. Hodžess norāda, ka ASV var izmantot konfliktu Ukrainā, lai labāk iepazītu Krievijas jaunākos kara vešanas paņēmienus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Noteiktas izmaiņas pasažieru pārvadājumu ar taksometriem licencēšanā; Nākamgad par gāzi maksāsim mazāk; Un Preiļus apmeklēs Aizsardzības ministrs.

Prokuratūra nodevusi Jēkabpils rajona tiesai krimināllietu, kurā par radinieces noduršanu apsūdzēts kāds vīrietis.Šogad aprīļa beigās starp apsūdzēto un cietušo personu, ar kuru viņš ir pirmajā radniecības pakāpē, izcēlās konflikts. Apsūdzētais aiz dusmām, tīši ar virtuves nazi sievietei piecas reizes iegrieza kakla priekšpusē un mugurpusē, vienu reizi iedūra krūšu kurvja mugurpusē un piecas reizes iedūra krūšu kurvja, jostas un sēžas rajonā. No gūtajiem smagajiem miesas bojājumiem iestājās sievietes nāve.

Izmaiņas pārvadājumu ar taksometriem licencēšanā mazinās birokrātiju un atvieglos arī taksometru darbu, jo samazināsies licenču skaits, taču nozares sakārtošanā vēl nepieciešama arī normatīvo aktu pilnveidošana. Zemgales Plānošanas reģiona Sabiedriskā transporta un autoceļu nodaļas vadītāja Alda Ērmaneskaidro, ka jauno piedāvājumu - licences izsniegt reģionālā, nevis novadu līmenī - atbalsta, jo tas ļaus taksometriem darboties un brīvi pārvietoties visā reģiona teritorijā, no vienas pašvaldības uz citu. Patlaban spēkā esošā kārtība neļauj pārvadātājam ārpus licences teritorijas uzņemt pasažierus, kas savukārt veido "tukšos" braucienus atpakaļceļā. Protams, arī jaunajā variantā lielo pilsētu pārvadātājiem pilnvērtīgam darbam būs nepieciešamas divas licences - Jelgavas-Jēkabpils un reģiona, tomēr viena licence uz visu reģionu pavērs plašāku darbības lauku.

Jau ziņots, ka plānots uzlabot pārvadājumu ar taksometriem licencēšanu, deleģējot to veikt deviņām republikas pilsētām un pieciem plānošanas reģioniem, nevis visām pašvaldībām, kā tas ir patlaban.

Turpinām ziņas

No nākamā gada 1.janvāra līdz 30.jūnijam mājsaimniecības par gāzi maksās mazāk. Mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto ēdiena pagatavošanai un ūdens sildīšanai, gadā patērējot līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, tarifs samazināsies par 2,4% un būs 584,84 eiro par tūkstoti kubikmetru bez pievienotās vērtības un akcīzes nodokļa. Savukārt mājsaimniecībām, kuras gāzi izmanto apkurei un patērē no 500 līdz 25 tūkstoši kubikmetru gāzes gadā, tarifs saruks par 4% un būs 341,03 eiro par tūkstoš kubikmetriem bez PVN un akcīzes nodokļa.

Latvijas tautieši ārzemēs kā galvenos iemeslus, kas kavē viņu atgriešanos dzimtenē, min grūtības atrast piemērotu darbu, kā arī vāju sociālo aizsardzību. Saskaņā ar aptaujas rezultātiem 80% minējuši, ka atgriešanos kavētu piemērota darba trūkums, aptuveni tikpat daudz aptaujāto kā šķērsli minējuši vāju sociālo aizsardzību. Pieminēta arī iedzīvošanās jaunajā valstī, profesionālās izaugsmes perspektīvas trūkums, vilšanās valstī, kā arī bailes, ka bērni nespēs adaptēties Latvijas skolā. Ievērojams skaits ir arī tādu, kuri paspējuši atrast dzīvesbiedru jaunajā mītnes zemē, - aptuveni 50 tūkstoši. Biežāk atgriezties plānojuši tie, kuri nāk no mazpilsētām, bet retāk tie, kuri ir no Rīgas un Latgales.

Un vēl

Rīt, 11.decembrī, aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis dosies reģionālajā vizītē uz Preiļiem, kur apmeklēs Zemessardzes 35.nodrošinājuma bataljonu Preiļos. Ministrs tiksies arī ar Preiļu novada domes priekšsēdētāju Marutu Plivdu, lai pārrunātu aktuālos sadarbības jautājumus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: No deviņām Eirovīzijas fanu izvirzītajām nominācijām Latvija ieguvusi sešas; Pašvaldībām būs pienākums pamestus nolietotus transportlīdzekļus pārvietot uz speciālu stāvvietu; Un Kādu laiku sinoptiķi prognozē nedēļas nogalei?

Ņemot vērā spēcīgo viļņošanos Baltijas jūrā, vakar Latvija piešķīrusi patvērumu Krievijas civilajam kravas kuģim. Patvērums piešķirts pēc tā lūguma, kuru saņēma Krasta apsardzes dienesta Jūras meklēšanas un glābšanas koordinācijas centrs. Tiklīdz uzlabosies kuģošanas apstākļi, kuģis atstās Latvijas ūdeņus. Šobrīd kuģis atrodas Latvijas ūdeņos aptuveni sešas jūras jūdzes no Kurzemes piekrastes Irbes jūras šauruma rajonā.

Starptautiskajā Eirovīzijas fanu mājaslapā noslēdzies dziesmu konkursa cienītāju balsojums par šī gada iemīļotākajiem priekšnesumiem dažādās kategorijās. No deviņām fanu izvirzītajām nominācijām Latvija ieguvusi sešas. Eirovīzijas dziesmu konkursa fani Latvijas pārstāvi Aminatu Savadogo atzinuši par 2015.gada starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa labāko solo izpildītāju, dziesmu "Love Injected" - par labāko dziesmu, savukārt mākslinieces Līgas Bangas veidoto sarkano kleitu, ar kuru viņa kāpa uz lielās skatuves Vīnē, par labāko skatuves tērpu. Latvijas Televīzijas rīkotais autoru un izpildītāju konkurss "Supernova 2015" tika atzīts par labāko nacionālās atlases finālu, bet Rīgas Bebrs, kurš izklaidēja skatītājus nacionālās atlases laikā un reklāmas pauzēs internetā bija redzams skatītājiem visā pasaulē, tika atzīts par Eirovīzijas sociālo tīklu gada kultu.

Turpinām ziņas

Pašvaldībām būs pienākums pamestus nolietotus transportlīdzekļus pārvietot uz speciālu stāvvietu, to paredz šodien Saeimā pieņemtie grozījumi Nolietotu transportlīdzekļu apsaimniekošanas likumā. Tie noteic, ka pašvaldībai no tai piederošām teritorijām jāorganizē transportlīdzekļa pārvietošana piespiedu kārtā, novietojot to speciālā stāvvietā. Kārtību, kādā transportlīdzeklis uzskatāms par pamestu un nolietotu, nosaka valdība. Šāda kārtība atvieglos arī operatīvā transporta piekļuvi dzīvojamām mājām. Līdz šim likumā bija noteikts, ka pašvaldības ārpus ceļa novietotus pamestus un nolietotus transportlīdzekļus var pārvietot, bet tas nav noteikts kā pienākums.

Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē vakar notika Zelta un Dimanta kāzu pāru godināšanas svinīgais pasākums. Šogad pirmo reizi tika godināti arī Dimanta kāzu pāri, taču šis būs jau ceturtais gads, kad Jēkabpils pilsētas pašvaldība sumina Zelta kāzu pārus. Šogad Jēkabpilī Zelta kāzas kopumā svin 35, bet Dimanta – 10 pāri. Zelta un Dimanta kāzu godināšanas pasākumā piedalījās 15 pāri ar tuvākajiem ģimenes locekļiem.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē mūsu reģionā atkal kļūs aktīvāka Atlantijas ciklonu darbība, tādēļ ievērojami pastiprināsies vējš un biežāk būs nokrišņi - gan lietus, gan sniegs, liecina prognozes. Lai arī gaisa temperatūra līdz nedēļas beigām būtiski nemainīsies un naktīs būs ap +1..+6 grādiem, dažās naktīs austrumos līdz 0..-2 grādiem, tomēr brīvdienās augstākos atmosfēras slāņos būs ieplūdis vēsāks gaiss un lietum pievienosies arī slapjš sniegs. Pašreizējās prognozes liecina, ka pēc krietnāka pārtraukuma krītošu sniegu daudzviet Latvijā atkal sagaidīsim naktī uz sestdienu, pēc tam vietām uzsnigs gan sestdien, gan svētdien. Dažviet īslaicīgi veidosies arī plāna sniega kārtiņa, taču tā nebūs noturīga, jo gaisa temperatūra lielākoties būs virs nulles. Nākamās nedēļas sākumā kļūs aukstāks un vismaz Latvijas austrumos uz dažām dienām atgriezīsies sals.

Atstājiet komentāru