2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 9.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpilī godinās Zelta un Dimanta kāzu pārus; Saeimas deputāti parakstīs Pretkorupcijas deklarāciju; Un Zemkopības ministrs iepazīsies ar uzņēmuma “Preiļu siers” darbību.

 

Šodien jau kopš pulksten sešiem no rīta ir slēgts transporta kustībai Vecpilsētas laukums Jēkabpilī. Laukums slēgts, jo šodien Sēlijas virsmežniecības mežos tiks izvēlēta pilsētas galvenā egle un atvesta uz Vecpilsētas laukumu. Lai netraucētu egles uzstādīšanu un nostiprināšanu, slēgta transporta kustība. Vecpilsētas laukums šonedēļ tiks slēgts transportam arī piektdien, 11.decembrī, kad šeit notiks Ziemassvētku tirdziņš, bet vakarā svinīga egles iedegšana.

Šodien pulksten trijos dienā Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē notiks Zelta un Dimanta kāzu pāru godināšanas svinīgais pasākums. Šogad pirmo reizi tiks godināti arī Dimanta kāzu pāri, taču šis būs jau ceturtais gads, kad Jēkabpils pilsētas pašvaldība sumina Zelta kāzu pārus. Pasākumu organizē Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļa.

 Turpinām ziņas

Šodien 16 ģimenes no visas Latvijas kopā ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un viņa kundzi Ivetu Vējoni iedegs Ziemassvētku egli pie Melngalvju nama. Tradicionālajā egles iedegšanas pasākumā piedalīsies ģimenes, kuras ir stipras, kuplas, aktīvas un radošas. Tās pēc Valsts prezidenta aicinājuma izvirzīja Latvijas Pašvaldību savienība. Ģimenēs aug trīs līdz astoņi bērni, tajā skaitā aizbildnībā esoši un audžubērni.

Šodien tiek atzīmēta Pretkorupcijas diena un Saeimas Sarkanajā zālē deputāti parakstīs Pretkorupcijas deklarāciju. Sabiedrība par atklātību "Delna" un Saeimas Korupcijas novēršanas apakškomisija šajā dienā aicinās deputātus un augstas amatpersonas iestāties pret korupciju un parakstīt savu apņemšanos. Pretkorupcijas deklarācijā uzsvērts, ka amatpersona nedos un neprasīs kukuļus, iestāsies pret korupciju un sadarbosies ar citiem, neklusēs par korupciju un ziņos par to, kā arī atbalstīs tikai tādus politiķus, kuri iestājas pret korupciju un savā darbībā īsteno atklātības, atbildīgas un godaprāta principus.

Un vēl

Šodien zemkopības ministrs Jānis Dūklavs darba vizītē apmeklēs uzņēmumu "Preiļu siers", lai klātienē iepazītos ar piena pārstrādi Latgalē. Vizītes laikā zemkopības ministrs tiksies ar uzņēmuma vadību un pārrunās tendences un attīstības iespējas piena produktu ražošanā un eksportā pēc Krievijas ekonomisko sankciju ieviešanas. Akciju sabiedrība "Preiļu siers" ir viens no Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem, kas turpina veiksmīgu attīstību un sekmīgi ražotnē ir investējis Eiropas Savienības atbalsta finansējumu, izbūvējot jaunu katlumāju.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties:Lielākās cilvēktiesību problēmas Latvijā ir bērniem; Par Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktori apstiprina Indru Iesalnieci; Un Jēkabpils katoļu dievnamos tiks atvērtas žēlsirdības durvis.

 

 

Lai informētu zivju dīķu īpašniekus un citus interesentus par problēmām saistībā ar zivju audzēšanu ziemas mēnešos, šodien Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts "Bior" Līvānos rīkos bezmaksas semināru. Tas sāksies pulksten 11tos Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā. "Bior" zivju resursu pētnieki stāstīs par ezera ekoloģiju, zivju resursu papildināšanu, piesārņošanas avotiem un sniegs noderīgus padomus, ko darīt, lai pasargātu ūdeņus no piesārņojuma.

Lielākās cilvēktiesību problēmas Latvijā ir bērniem - vardarbība, tiesības uz veselības pieejamību un attīstību, šorīt intervijā raidījumam "Rīta panorāma" sacīja tiesībsargs Juris Jansons. Lūgts nosaukt, kas ir vislielākā cilvēktiesību problēma Latvijā, Jansons sacīja, ka tas ir viss, kas saistīts ar bērniem. Bez iepriekšminētā, tiesībsargs nosauca arī bezmaksas izglītības pieejamības problēmu. Šodien Tiesībsarga birojā Rīgā tiks atklāta tiesībsarga ikgadējā cilvēktiesību un labas pārvaldības konference, kas atšķirībā no iepriekšējām veltīta atskatam uz pēdējo piecu gadu laikā paveikto. Konference ilgs trīs dienas, un tās programma paredz apskatīt septiņas tēmas. Šodien tiks diskutēts par tiesībsarga paveikto.

Turpinām ziņas

Līvānu novada dome vakar ārkārtas sēdē par pilsētas Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktori apstiprināja Indru Iesalnieci. Viņair absolvējusi Daugavpils Pedagoģisko institūtu un pēc studiju beigšanas strādājusi Alūksnes rajona Liepnas vidusskolā par bioloģijas un mājturības skolotāju, bet vēlāk bijusi Alūksnes pilsētas Bērnu un jauniešu sporta skolā par direktora vietnieci izglītības jomā. Uz vakanto Līvānu Bērnu un jaunatnes sporta skolas direktora amatu bija pieteikušies septiņi pretendenti. Indra Iesalniece saņēma visaugstāko pretendentu atlases komisijas novērtējumu.

Līdz 14.decembrim vakar Zemgales apgabaltiesa Aizkraukles tiesu namā atlika Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu, ko turpinās iztiesāt apelācijas kārtībā ar ekspertu iztaujāšanu. Vakar uz tiesas sēdi neieradās apsūdzētā Arvo Žagara aizstāvis un sēde tika tlikta līdz 14.decembrim. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus visiem apsūdzētajiem. Taču pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

Un vēl

Vakar ar svinīgu Romas Svētā Pētera bazilikas Svēto Durvju atvēršanu ir sācies pāvesta Franciska pasludinātais ārpuskārtas Dieva žēlsirdības gads. Savukārt Adventa trešajā svētdienā, 13. decembrī pirmo reizi vēsturē līdzīgas Žēlsirdības durvis tiks atvērtas daudzos citos dievnamos visā pasaulē, arī Latvijā. Atbildot Svētā tēva aicinājumam, Latvijas Bīskapu konference ir izveidojusi sarakstu ar Latvijas katoļu dievnamiem, kuros Adventa trešajā svētdienā, 13.decembrī, tiks atvērtas Žēlsirdības gada durvis. Tās tiks atvērtas arī Jēkabpils Vissvētākās Jaunavas Marijas dzimšanas baznīcā un Krustpils Vissvētās Trīsvienības baznīcā, kā arī Līvānu Svētā erceņģeļa Miķeļa baznīcā un Preiļu Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas baznīcā.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils NVO resursu centrs saņem balvu pasākumā "Gada Brīvprātīgais 2015"; Bailēs par sabiedrības reakciju nespēj noteikt atalgojumu valsts uzņēmumu vadībai; Un Raiņa mājā Berķenelē atklās interaktīvu ekspozīciju "Bērnistaba”.

Izglītības un zinātnes ministrijas organizētajā brīvprātīgo godināšanas pasākumā "Gada Brīvprātīgais 2015" balvu nominācijā "Uzlecošā zvaigzne 2015 programmas "Erasmus+: Jaunatne darbībā" ieguva biedrība "Jēkabpils NVO Resursu centrs”. Centra projektu koordinatore Lāsma Zēberga norāda, ka bija liels gandarījums un reizē pārsteigums dzirdēt, ka Jēkabpils NVO resursu centra iesniegtais Eiropas Brīvprātīgā darba projekts "Volunteers change Jekabpils" šogad izrādījies, kā vislabāk novērtētais Latvijā. Lāsma Zēberga norāda, ka šī balva būs pierādījums arī citiem, kas rezultēsies jaunās akreditētās Eiropas brīvprātīgo darba organizācijās Jēkabpilī, un vairāki Jēkabpils jaunieši uzdrošināsies teikt "Jā!" Eiropas Brīvprātīgajam darbam. Šis projekts ir bagātinājis biedrības piedāvātās iespējas Vidusdaugavas reģionā.

Palielinās Krievijas specdienestu radītais apdraudējums Latvijai un tās valstspiederīgajiem, teikts Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas pārskatā Saeimai par Latvijas nacionālo drošību. Ietekmes pasākumu realizācijai specdienesti cenšas veidot vadāmu aģentu tīklu plašsaziņas līdzekļos, valsts un pašvaldību institūcijās, nevalstiskajās organizācijās, politiskajā un uzņēmēju vidē. Arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta virtuālajai telpai un sociālajiem tīkliem, kuros specdienesti var darboties attālināti.

Turpinām ziņas

Bailēs par sabiedrības reakciju, valdībā joprojām nav apstiprināts noteikumu projekts, kas regulēs valsts kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu atalgojuma apmēru. Jautājuma izskatīšana vairākas valdības sēdes pēc kārtas ir atlikta. Saskaņā ar Pārresoru koordinācijas centra sagatavotajiem noteikumiem valsts kapitālsabiedrības valdes vadītājam maksimālā atalgojuma robeža nepārsniegs 12 tūkstoši 750 eiro. Mazo kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētājiem algas maksimālais apmērs mēnesī būs 3 tūkstoši 825 eiro, vidējas kapitālsabiedrības vadītājam – 6 tūkstoši 120 eiro, lielas kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājam alga nevarēs būt lielāka par 6 tūkstoši 885 eiro, bet īpaši lielo kapitālsabiedrību vadītājiem - ne lielāka par 7 tūkstoši 650 eiro.Minēto algu apmēri ir noteikti, ņemot vērā datus par pagājušā gada vidējās mēneša darba samaksas apmēru, kas 2014.gadā bija 765 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Piektdien, 11.decembrī Madonas novadpētniecības un mākslas muzejā tiks atklāta jauna izstāde "Brektes cauri gadsimtiem. Veltījums Jāņa Brektes 95 gadu jubilejai". Izstāde vienai paaudzei būs kā atgādinājums, bet citai - iepazīšanās ar vienu no sava laika pazīstamāko Rīgas portretētāju Brekti, kā arī tā ļaus skatītājiem satikties ar vēl trīs šīs dzimtas māksliniekiem - meitu Ilonu un mazbērniem Patriciju un Kristianu Brektēm.

Un vēl

Šodien Daugavpils novadā, Raiņa mājā Berķenelē atklās jaunu ekspozīciju "Bērnistaba", kas izveidota sadarbībā ar mākslinieci Kristiānu Dimiteri. Iecerēts, ka tā interaktīvi palīdzēs iepazīt Raiņa bērnības laika dzīves vidi un zināšanu apgūšanas procesu. Jaunajā ekspozīcijā ir savienoti gan senatnes, gan mūsdienu elementi: senlaicīgs galds pārtapis par interaktīvu darba virsmu, ar roku tamborētais lampas abažūrs kustas kā diskobumba, brīnumskapī var ieraudzīt antīkus priekšmetus, kā arī citas interesantas un oriģinālas lietas. "Bērnistabas" ekspozīcijas izveidei Raiņa mājā Berķenelē finansējumu ir piešķīris Valsts kultūrkapitāla fonds. Jau ziņots, ka ar daudzveidīgu kultūras un mākslas pasākumu klāstu šogad visā Latvijā tiek svinēta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileja.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Kur tiks izlietota Jēkabpils skolotāju streika dienā algās neizmaksātā nauda? Kā norit darbs pie jaunās valdības veidošanas? Un Rīt notiks biedrības “Vides iniciatīvu centrs” projekta noslēguma pasākums.

 

Jau vēstīts, ka Jēkabpilī skolotāju streikā piedalījās 397 pedagogi. Kā zināms, saskaņā ar likumdošanu, par streika dienu atalgojums nepienākas. Līdz ar to šīs dienas mērķdotāciju nauda, kas tiktu izmaksāta algām, ir ietaupījusies. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis informē, ka vienas dienas Jēkabpils pedagogu algu mērķdotāciju nauda ir 14 tūkstoši 834 eiro. No šīs summas uz streika dienu attiecas 12 tūkstoši 478 eiro, jo ne visi pedagogi piedalījās streikā. Jēkabpils dome ir lēmusi, ka bērnudārzu pedagogie, kuriem algu maksā pašvaldība, par streika dienu atalgojums tiks samaksāts. Savukārt skolu pedagogu līdzekļi tiks izlietoti citiem mērķiem.

 

Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa informē, ka finanšu līdzekļi, kuri netika izmantoti skolotāju algām streika dienā, tiks izmantoti skolēnu atbalsta nodrošināšanai - papildus nodarbībām individuālajam darbam ar skolēniem, kuri gatavojas mācību priekšmetu olimpiādēm, raksta skolēnu zinātniski pētnieciskos darbus, pilnveido sevi mākslinieciskās pašdarbības koncertiem vai arī grib padziļināt savas zināšanas eksāmenu priekšmetos, kā arī novērst trūkumus mācību satura apgūšanā, kas saistīti ar slimošanu vai citiem objektīviem apstākļiem.

 

 

Citas ziņas

Lai arī pagaidām oficiāli nenotiek diskusijas par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā, partneri neoficiāli jau sāk iezīmēt vēlamās pārraudzības jomas. No dažiem koalīcijas politiķiem izskan, ka "Vienotība" pagaidām primāri centīsies panākt, lai premjerministra amatam kā kandidāti būtu iespējams virzīt partijas līderi Solvitu Āboltiņu. Neoficiāli izskan, ka gadījumā, ja "Vienotība" saglabās premjera amatu, tad partijai tradicionāli pienāksies arī finanšu ministra amats un tam atkārtoti varētu tikt virzīts pašreizējais ministrs Jānis Reirs. Arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK nevēlas atteikties no savā pārziņā esošajām ministrijām. Savukārt Zaļo un zemnieku savienību veidojošā Latvijas Zaļā partija plāno iestāties par tās virzīto pārstāvju, aizsardzības ministra Raimonda Bergmaņa un veselības ministra Gunta Belēviča, darba turpināšanu Ministru kabinetā. Partiju pārstāvji prognozē, ka šogad jaunu valdību izveidot neizdosies.

Latvijā nav nepieciešams veikt jaunu administratīvi teritoriālo reformu, kamēr nav pienācīgi izvērtēti iepriekšējās reformas ieguvumi un tas, cik daudz no iecerētā sasniegts pašvaldību ceļu un skolu tīklu sakārtošanā, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš uzskata, ka lēmumiem par turpmākām pašvaldību reformām un apvienošanu jābalstās uz rūpīgu ekonomisko un sociālo apsvērumu analīzi, kā arī konsultācijām ar iedzīvotājiem.

Un vēl

Biedrība "Vides iniciatīvu centrs" rīt, 10.decembrī pulksten vienos dienā Jēkabpilī, Brīvības ielā 45 aicina apmeklēt projekta "Jēkabpils un apkārtējo novadu sabiedrības saliedēšana un iesaistīšana brīvprātīgo darbā, sakopjot apkārtējo vidi, veidojot tās ilgtspēju un pielāgojot to sabiedrības vajadzībām" noslēguma konferenci. Tās laikā sabiedrība tiks iepazīstināta ar projekta realizētajām aktivitātēm, notiks videofilmas "Jēkabpils mežs. Cilvēkam. Pilsētai. Iedvesmai" pirmizrāde un diskusijas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils rajona tiesai nodod lietu, kurā audžutēvs apsūdzēts par pusaudzes izvarošanu; Jēkabpilī strauyji audzis jauno uzņēmumu skaits; Un Policija aicina uzmanīties no krāpniekiem.

 

Prokuratūra nodevusi Jēkabpils rajona tiesai krimināllietu, kurā audžutēvs apsūdzēts par pusaudzes izvarošanu, kā arī par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar saviem mazgadīgajiem audžubērniem. Prokuratūrā informēja, ka vīrietis saukts pie kriminālatbildības par 16 gadu vecumu nesasniegušas un bezpalīdzības stāvoklī esošas audžumeitas vairākkārtēju izvarošanu un dzimumtieksmes apmierināšanu pretdabiskā veidā, kā arī cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar savu audžumeitu. Tāpat vīrietim celta apsūdzība par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar saviem mazgadīgajiem audžubērniem, regulāri rīkojot konfliktus ar bērnu māti, lietojot nepiedienīgus vārdus un draudus, kā arī demonstrējot fizisku vardarbību. Vīrietis apsūdzēts arī par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu minēto bērnu mātei.

Savukārt krimināllietu, kurā kāds pusaudzis apsūdzēts par mazgadīgā seksuālu izmantošanu un citiem noziegumiem, Jēkabpils rajona tiesa skatīs nākamgad janvārī. Jau ziņots, ka sešpadsmit gadu vecumu nesasniegušais pusaudzis apsūdzēts par seksuāla rakstura darbībām ar mazgadīgu personu, izmantojot cietušās bezpalīdzības stāvokli, lietojot vardarbību. Pusaudzis apsūdzēts arī par četru zādzību nelielā apmērā izdarīšanu, kā arī par vidēja smaguma miesas bojājumu nodarīšanu kādai citai personai. Tāpat apsūdzētajam celta apsūdzība par svešas mantas tīšu bojāšanu.

Turpinām ziņas

Jauno reģistrēto uzņēmumu skaits Rīgā pēdējo piecu gadu laikā audzis par 40,03%, seko Jūrmala ar 39,65%. Ievērojami jaunreģistrēto uzņēmumus skaits audzis arī Valmierā, Jelgavā un Jēkabpilī, secināts SIA "Lursoft" veiktajā pētījumā. Pašvaldību maciņu biezumu tiešā veidā ietekmē attiecīgās teritorijas pievilcīgums uzņēmēju acīs. Jo vietvara atsaucīgāka, jo uzņēmēji ieinteresētāki savu biznesu attīstīt tieši konkrētajā pilsētā, radot tur jaunas darbvietas un pašvaldības budžetu papildinot ar nodokļu pienesumu. Starp lielajām pašvaldībām "Lursoft" izceļ Jēkabpili, kura īpaši padomājusi par to, lai topošajiem uzņēmējiem visa nepieciešamā informācija būtu atrodama ātri un vienkopus, savā interneta mājaslapā publicējot arī pārskatāmu informāciju par valsts un pašvaldību atbalstu uzņēmējdarbības attīstībai.

Pavisam drīz varēsim plānot savu dzīvi bez viedtālruņa palīdzības, jo tie izzudīs nākamo piecu gadu laikā, secināts Zviedrijas tehnoloģiju giganta «Ericsson» veiktajā patērētāju pētījumā. Tiek prognozēts, ka jau pavisam drīz mazo kompakto viedtālruni aizstās mākslīgs elektroniskais asistents. Pētījumā, kurā iekļauti vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku no 39 valstīm, konstatēts, ka puse viedtālruņu lietotāju uzskata, ka tuvāko piecu gadu laikā mobilo sakaru tehnoloģijas būs pagātne. Saskaņā ar pētījumu, elektroniskie asistenti varētu palīdzēt patērētājam arī kā skolotāji, finanšu konsultanti un pat ārsti. Tāpat augsti attīstītā tehnoloģija ļaut cilvēkiem ietaupīt daudz vairāk laika.

 Un vēl

Valsts policija saņēmusi informāciju par vairākām personām, kuras, izmantojot, pensionāru lētticību, nozog naudu. Krāpnieku shēma ir vienkārša. Viņi uz ielas uzrunā gados vecāku cilvēku, lūdzot parādīt ceļu. Tad par laipnu abildi piedāvā aizvest līdz mājām. Pa ceļam sarunā veikli izdibina vai pensionāram ir nauda, kur glabājas mājā vai bankā. Tad izsēdinot pensionāru pie mājas, palūdz atļauju aiziet uz tualeti, jo svešā pilsētā grūti to atrast un atrod mirkli, kurā viens novērš uzmanību, bet otrs pārmeklē māju un nozog naudu. Vakar šādā veidā 87 gadus vecai pensionārei nozagti tūkstots 200 eiro. Policija atkārtoti aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un neuzticēties nepazīstamiem cilvēkiem, nestāstīt svešām personām par savu dzīvesvietu un neielaist svešus cilvēkus savā mājoklī, kā arī neatklāt informāciju par saviem ienākumiem.

Atstājiet komentāru