2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Viesītes novadā satiksmes negadījumā bojā gajis jaunietis; Šīs nedēļas nogalē Jēkabpilī notiks Ziemassvētku tirdziņš un iedegs galveno egli; un BK Jēkabpils sestdienas spēlē sagādā pārsteigumu.

Sestdien ceļu satiksmes negadījumā pie Viesītes dzīvību zaudējis 25gadīgs jaunietis, savukārt 19 gadus vecs jaunietis ar smagām traumām nogādāts slimnīcā. Satiksmes negadījums noticis autoceļa Viesīte-Eķengrāve 3.kilometrā, kur 1990.gadā dzimis vīrietis netika galā ar automašīnas "Mitsubishi Space Runner" vadību. Spēkrats nobrauca no ceļa un apgāzās. Automašīnas vadītājs negadījumā gāja bojā, savukārt 1996.gadā dzimis pasažieris tika nogādāts slimnīcā.

Partija "Vienotība" sestdien kongresā pieņēmusi rezolūciju par veicamajiem darbiem līdz Latvijas simtgadei. Līdz valsts simtgadei paredzēts sagatavot novadu apvienošanas plānu, veidojot ilgtspējīgus, spēcīgus novadus ap nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centriem. Paredzēts ieviest arī ilgtspējīgu demogrāfijas atbalsta programmu. Tāpat politiskais spēks iecerējis uzlabot veselības aprūpes kvalitāti un pieejamību visiem Latvijas iedzīvotājiem, nozares finansēšanai novirzot papildus 3% no sociālās apdrošināšanas iemaksām. Partija saviem pārstāvjiem valdībā un Saeimā uzdevusi nodrošināt sakārtotu ceļu tīklu, tā uzlabošanā investējot vienu miljardu eiro. "Vienotība" plāno arī palielināt minimālo algu, lai 2018.gadā tā sasniegtu 450 eiro, bet vidējā alga pārsniegtu 1000 eiro mēnesī.

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas dome izsludinājusi konkursu par Ziemassvētku tematikai atbilstošu noformējumu pilsētā, aicinot iedzīvotājus un uzņēmējus iesaistīties svētku noformējuma veidošanā ēkām un to teritorijām. Vērtēts tiks šādās kategorijās: fiziskās personas un juridiskās personas. Konkursā netiks vērtēti Jēkabpils pilsētas pašvaldības iestāžu svētku noformējumi. Skaistāko noformējumu autori saņems balvas: 1.vieta 100 euro; 2.vieta 75 euro; 3.vieta 50 euro; kā arī divas veicināšanas balvas 50 euro apmērā. Konkurss turpināsies līdz 30.decembrim. Pieteikties var personīgi Jēkabpils pilsētas pašvaldībā vai zvanot uz domes bezmaksas informatīvo tālruni - 80205008 vai rakstot pieteikumus elektroniski, epasts: vpa@jekabpils.lv.

Piektdien, 11. decembrī Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā no pulksten 12tiem norisināsies Ziemassvētku tirdziņš. Savukārt pulksten sešos vakarā Vecpilsētas laukumā iemirdzēsies mūsu pilsētas galvenā egle. Šogad to iedegs kopā ar radošās apvienības “Teātris un Es” varoņiem - Sunīti un Kaķīti.

Un vēl

 

Sestdien, 5.decembrī  „Aldaris” Latvijas Basketbola līgas regulārās sezonas spēlē pārsteigumu sagādāja BK “Jēkabpils” basketbolisti, kas kontrolēja lielāko daļu spēles un tās izskaņā pārliecinoši pieveica turnīra līderus - BK “Ventspils” ar rezultātu 66:60. Rezultatīvākais jēkabpiliešiem ar 23 punktiem un desmit atlēkušajām bumbām bija amerikānis Tailers Larsons, bet ar 12 punktiem un deviņām bumbām zem groziem izcēlās lietuvietis Modests Kumpis.Līdz šim „Jēkabpils” deviņkārtējos Latvijas čempionus bija pārspējusi četras reizes, bet šī – piektā uzvara, bija pirmā, kas izcīnīta regulārās sezonas laikā. Nākamā basketbola cīņa BK „Jēkabpils” gaidāma tikai pēc nedēļas – sestdien, 12. decembrī, kad „lūši” Jēkabpils sporta namā, turpinot „Aldaris” LBL pamatturnīru, uzņems „Valmiera/ORDO” komandu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Šōrīt bez elektrības palikušas vairak nekā 20 tūkstoši mājsaimniecības; Jēkabpils rajona tiesa skatīs lietu par slepkavību Dignājā; Šomēnes debesīs būs vērojama Geminīdu meteoru plūsma.

Šorīt reģistrēts aptuveni tūkstotis avārijas atslēgumu elektrolīnijās, bez elektrības atstājot vairāk nekā 20 tūkstošu mājsaimniecību. Lielākie postījumi ir Vidzemē un Latgalē. Vairāki desmiti avārijas atslēgumu reģistrēti arī Zemgalē, vismazāk postījumu ir Kurzemē. Lielākie elektroapgādes traucējumi ir Krāslavas novadā, kur elektroapgāde traucēta tūkstots 836  klientiem, savukārt Aglonā bez elektrības ir 630 klienti. Sadales tīkls informē, ka šodien vētras skartajos reģionos ir gaidāma nepatstāvīga elektroapgāde, jo elektrotīkla dispečeri aktīvi veiks pārslēgumus elektrotīklā, lai pēc iespējas drīzāk atjaunotu klientu elektroapgādi.

Pagājušajā naktī gaisa temperatūra īsi pēc pusnakts valsts centrālajā daļā, tajā skaitā arī galvaspilsētā, sasniedza +11 grādu, kas ir jauns 7.decembra nacionālais siltuma rekords. Iepriekšējais šā datuma maksimālās gaisa temperatūras rekords Latvijā bija +9,9 grādi 2006.gadā. Naktī visā valstī termometra stabiņš pakāpās līdz +8..+11 grādiem. Šodien līdz pēcpusdienai Latvijā saglabāsies rietumu, ziemeļrietumu vēja brāzmas līdz 17-22 metriem sekundē. Latvijas rietumu pusē diena būs pārsvarā saulaina, valsts austrumu daļā saglabāsies daudz mākoņu un vietām uzlīs.

Turpinām ziņas

Ar liecinieku pratināšanu Jēkabpils rajona tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu par jauna vīrieša noduršanu Jēkabpils novada Dignājas pagastā šā gada februārī. Minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā pēc Krimināllikuma 116.panta par citas personas tīšu nonāvēšanu apsūdzēts kāds 1992.gadā dzimis vīrietis. Par šādu noziegumu vainīgās personas soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Jau ziņots, ka 23.februāra vakarā Dignājas pagastā kopīgas iedzeršanas laikā kādas daudzstāvu ēkas dzīvoklī tikuši sadurti divi 1990. un 1986.gadā dzimuši vīrieši, jaunākais no viņiem - nāvējoši.

Gripas vīrusu plaša izplatība šajā sezonā nav gaidāma ātrāk par janvāra vidu. Arī saslimušo skaits varētu pieaugt, sākot no janvāra vidus. Speciālisti norāda, ka gripas epidēmijas smagumu prognozēt ir grūti, taču, ņemot vērā pagājušo sezonu datus un cirkulējošo vīrusu raksturojumu, arī šajā sezonā gripas aktivitāte, visticamāk, nepārsniegs vidējos rādītājus. Tomēr vienmēr ir atšķirības gripas ietekmē uz atsevišķām iedzīvotāju grupām, piemēram, bērni slimo biežāk, taču vecāki cilvēki slimo smagāk, jo hronisku slimību dēļ bieži attīstās komplikācijas. Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā ambulatorajās ārstniecības iestādēs reģistrēti trīs gripas gadījumi.

Un vēl

Šomēnes debesīs būs vērojama Geminīdu meteoru plūsma, kura varētu būt diezgan labi redzama, liecina "Starspace.lv" informācija. Geminīdu plūsma gaidāma naktī uz 14.decembri. Tiek prognozēti aptuveni 100 meteori stundas laikā. Aptuveni 3% no Geminīdu meteoriem aiz sevis atstāj ar aci pamanāmu švīku, kas vērojama vēl kādu brīdi pēc tam, kad meteors jau apdzisis. Šo meteoru avots nav komēta, bet gan "3200 Phaethon", kas ir "Apollo" grupas asteroīds un dažkārt lido tuvu garām Zemei. Decembrī būs vērojamas arī citas "krītošās zvaigznes" jeb meteoru plūsmas.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:Krustpils novadā šodien sākas eglīšu iededzināšanas maratons; Veselības ministrija plānoaizliegt smēķēt arī personīgajās automašīnās; Un Latvijas Sociālistiskās partijas ilggadējais vadītājs Alfrēds Rubiks iesniedzis atlūgumu no partijas priekšsēdētāja amata.

Pagājušajā naktī ugunsgrēks izcēlies Neretas pagastā, negadījumā sadedzis traktors ar piekabi un smagā automašīna. Vakar pēc pulksten septiņiem vakarā ugunsdzēsēji steidzās uz Neretas novada Neretas pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies šķūņa ēkā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka 420 kvadrātmetru platībā deg vienstāvu koka šķūņa ēka un tai ir iebrucis jumts. Ugunsgrēkā sadega traktors ar piekabi, smagā automašīna, kartupeļu racējs, trīs tonnas graudu, 500 kilogramu spēkbarības, 30 kubikmetri zāģmateriālu un 100 siena ruļļi. No blakus esošās fermas ēkas tika evakuēti četri mājlopi. Bīstamais ugunsgrēks tika likvidēts ap pusnakti.

Krustpils novadā šodien sākas eglīšu iededzināšanas maratons, kas noslēgsies nākmpiemdien 14.decembrī. Kā pirmā šodien četros pēcpusdienā tiks iedegta egle Atašienē. Savukārt rīt pulksten sešos vakarā tā iemirdzēsies Mežārē. Savukārt trešdien pulksten četros pēcpusdienā egli iedegs Variešu pagastā, bet piektdien, 11. decembrī egles tiks iedegtas divos pagastos. Pulksten 17.30 – Kūku pagastā un pulksten 19 Krustpils pagastā. Eglīšu iedegšanas maratons Krustpils novadā noslēgsies sestdien 12.decembrī ar egles iedegšanu Vīpes pagastā. Savukārt galvenā novada egle pie pašvaldības ēkas Jēkabpilī, Rīgas ielā iedegsies nākamo pirmdien – 14.decembrī pulksten 16.30.

Turpinām ziņas

Gadu pēc aizlieguma smēķēt uz dzīvojamo māju balkoniem, lodžijām un citās publiskās vietās
Veselības ministrija cīņu ar smēķēšanu plāno paplašināt un līdz nākamā gada 20. maijam aizliegt smēķēt arī personīgajās automašīnās, kā to paredz Latvijai saistoša Eiropas Savienības direktīva. Pagaidām gan nav skaidrs, vai un kā iedzīvotāji varētu ziņot par smēķētājiem automašīnās un kā likumpārkāpējus varētu sodīt. Patlaban par smēķēšanu neatļautās vietās paredzēts naudas sods no 2 līdz 15 eiro, bet par smēķēšanu bērnu klātbūtnē var uzlikt naudas sodu līdz pat 70 eiro.

Pazīstamās labdarības organizācijas "Labdaris.lv" darbība ir necaurspīdīga, attieksme pret klientiem - neētiska un saziedotas naudas ceļš neskaidrs, atklāj raidījums "de facto". "Labdaris.lv" mājaslapā vāc palīdzību vairāk nekā 40 projektiem, pērn organizācijai saziedoti gandrīz 200 tūkstoši eiro. Taču šīs naudas liktenis līdz galam nav skaidrs. Populārākais ziedošanas veids - telefona zvans. Taču pie visiem personīgiem palīdzības lūgumiem ir viens un tas pats telefona numurs un nauda nonāk kopīgā katlā, to atzīst arī organizācijas vadītājs Aleksandrs Čistovs. Vairāki no bijušajiem "Labdara" klientiem sarunā ar "de facto" atzinaja, ka tā arī nav saņēmuši līdzekļus, as viņiemm ziedoti ar telefona starpniecību.

Un vēl

Latvijas Sociālistiskās partijas ilggadējais vadītājs Alfrēds Rubiks sestdien partijas kongresā iesniedzis atlūgumu no partijas priekšsēdētāja amata. Rubiks no amata atkāpies saistībā ar 80 gadu sliekšņa sasniegšanu un veselības jautājumu dēļ. Viņš norādījis, ka nevarēs turpmāk strādāt pilnu slodzi un ka vieta ir jādod jaunai maiņai. Kādreizējais Padomju Savienības komunistiskās partijas biedrs, kurš pēc Latvijas neatkarības atgūšanas tika notiesāts ar cietumsodu par darbībām, kas vērstas uz valsts varas gāšanu, Latvijas Sociālistiskās partiju vadīja kopš 1999.gada. Turpmāk partijas priekšsēdētāja pienākumus pildīs Vladimirs Frolovs. Savukārt jaunu partijas vadītāju plānots vēlēt tikai pēc gada.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klauieties: Demisionē Straujumas valdība; Latvija var zaudēt Eiropas naudu; Un Banāni drīzumā varētu tikt atzīti par aizsargājumu augu.

 

 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien paziņoja par atkāpšanos no amata un valdības demisiju. To Straujuma paziņoja pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, kura tika pieteikta tikai šorīt pēc premjerministres iniciatīvas. Straujuma žurnālistiem norādīja, ka laikā, kamēr viņa ir vadījusi valdību, ir pieņemti divi valsts budžeti, valsts ekonomiskā situācija ir uzlabojusies un valsts atrodas labā stāvoklī. Viņa pateicās gan Vējonim, gan koalīcijai, gan arī ministriem. Veltot pateicību ministriem, Straujuma uzsvēra, ka valdībā ir bijusi "pleca sajūta". Tāpat viņa izteica pateicību vēlētājiem, kas viņai devuši iespēju strādāt. Pēc tam, kad tiks apstiprināta jaunā valdība, Straujuma atgriezīsies darbā Saeimā.

Pagarināts pieteikšanās termiņš dalībai Autotransporta direkcijas izsludinātajos iepirkumos par pasažieru pārvadājumiem ar autobusiem reģionālajos vietējos maršrutos Kurzemes un Latgales plānošanas reģionā. Pieteikšanās termiņš pagarināts līdz nākamā gada 5.janvārim. Jau ziņots, ka šajā iepirkumā iepriekš sūdzību iesniedza arī Jēkabpils autobusu parks.

Turpinām ziņas

Latvijas ministrijas pārāk vieglprātīgi attiecas pret formalitātēm, kas jāizpilda, lai apgūtu pieejamo Eiropas Savienības fondu finansējumu, uzskata Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Raidījumam "Nekā personīga" viņš atzina, ka ir norādījis uz nepieciešamību ministriem strādāt daudz aktīvāk, lai apgūtu Eiropas naudu. Līdz šim no Latvijai pieejamā 4,4 miljardu eiro lielā fondu finansējuma 2014.-2020.gadam esot noslēgti līgumi tikai par 5,4%. Ja ministrijas nepēs laikus sagatavot nepieciešamos dokumentus Eiropas fondu naudas apguvei, Latvija šos līdzekļus zaudēs.

Tautiešu aptauja apgāž mītu, ka no Latvijas aizbrauc bezdarbnieki. Aptaujājot emigrācijā dzīvojošos latviešus, kas aizbraukuši pēc 1991.gada, dati liecina, ka algotu darbu strādāja 50%, bet 29,4% bija uzņēmēji. Pētījumā arī noskaidrots, ka pirmo darbu visbiežāk latvieši ārzemēs atraduši ar radu un draugu palīdzību. Lielbritānijā un Īrijā tikai trešdaļa strādā darbā, kas atbilst viņu izglītībai un kvalifikācijai, kas ir mazāk nekā citās valstīs. Plašāka informācija par veikto pētījumu būs zināma 9.decembrī.

Un vēl

Banāni drīzumā varētu tikt atzīti par aizsargājumu augu, jo tos apdraud bīstama slimība, ko pagaidām neesot iespējams apturēt, vēsta Lielbritānijas mediji. Banānu plantācijas masveidā iznīcina kaitīgu sēņu suga un rada draudus visai pasaules banānu audzēšanas nozarei. Zinātnieki gatavojas selekcionēt jaunu banānu šķirni, kas būtu imūna pret bīstamo sēnīšu infekciju.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās kalusieties:Kā aizejošo valdību vērtē Jēkabpils mērs? Vai daīš Eiropā plāno ķīmisko ieroču uzbrukumus? Un Kādu laiku šonedēļ prognozē sinoptiķi?

 

Jaunās valdības pirmais un galvenais uzdevums būs tempā laist darbā Eiropas Savienības fondu naudu, uzskata Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs. Viņš uzver, ka 2015.gadu valsts nogulējusi sakarā ar partneru ķīviņiem. Tādēļ jaunajai valdībai būs jāstrādā diena un nakts, trijās maiņās, pārliecinot koalīcijas partnerus, jo tautsaimniecībā šī ir vienīgā nauda, kas silda ekonomiku, it sevišķi tas attiecas uz infrastruktūras projektiem. Pašvaldības ir gatavas sākt šo naudu apgūt. Jēkabpils mērs uzskata, ja programmas tiks palaistas tikai nākamā gada vasarā, pēc tam - rīkoti iepirkumi, rudenī atkal nevarēs nedz būvēt ceļus, nedz rakt ūdensvada un kanalizācijas tīklus, nedz arī skolām likt jaunus jumtus.

Kas attiecas uz aizejošās valdības darbu, tad, pēc Jēkabpils mēra domām, gan valdības vadītājai, gan vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram, gan ekonomikas un izglītības ministriem savas darbības laikā lielā mērā nācies strebt savu priekšteču "savārīto putru", tempā strādāt un "dzēst ugunsgrēkus", gatavojoties kārtējam plānošanas periodam, tādēļ daudzi darbi ir bremzējušies. Situāciju vēl vairāk pasliktinājuši koalīcijas partneru savstarpējie ķīviņi. Salcevičs uzver, ka labi ir tas, ka aizejošajai valdībai ir izdevies panākt iekšzemes kopprodukta un budžeta pieaugumu, slikti - ka, tā vietā, lai apkarotu ēnu ekonomiku, ir bijis jāķeras pie nodokļu celšanas. Pašvaldību lietu ministra amatā Jēkabpils mērs arī turpmāk labprāt redzētu Kasparu Gerhardu.

Citas ziņas

 

Teroristu grupējums Daīš savervējis ķīmijas, fizikas un datorzinību ekspertus, lai sāktu izmanto masu iznīcināšanas ieročus cīņā pret Rietumiem, vēsta laikraksts "Daily Mail". Ziņojumā, kas tapis pēc Parīzes teroraktiem, teikts, ka Daīš, iespējams, nākotnē plāno izmantot uzbrukumos starptautiski aizliegtus masu iznīcināšanas ieročus. Eksperti secinājuši, ka Daīš jau ir ievedis Eiropā materiālus, ko var izmantot masu iznīcināšanas ieroču pagatavošanai. Eksperti arī bažījas, ka grupējums spēs izmantot savā labā Eiropas Savienības dalībvalstu nespēju efektīvi dalīties ar informāciju par potenciālajiem teroristiem un ātri rīkoties.

Arvien mazāk Latvijas iedzīvotāju labprāt dotos dzīvot uz kādu rietumvalsti, ja būtu tāda iespēja, liecina veiktā aptauja. Šogad doties dzīvot uz rietumvalstīm gribējuši 33% iedzīvotāju, savukārt pērn vēlmi dzīvot kādā no rietumu valstīm izrādīja 40% iedzīvotāju. Lielākā iedzīvotāju vēlme doties dzīvot uz kādu rietumvalsti fiksēta 2009.gadā, kad to gribēja darīt 52% iedzīvotāju. Savukārt vismazākā – 2007.gadā, kad projām doties gribēja 29% iedzīvotāju.

Un vēl

Sinoptiķi prognozē, ka šovakar apledos atsevišķi ceļu posmi daudzviet Latvijā, tajā skaitā arī Zemgalē. Naktī un rīt no rīta gaisa temperatūra pazmināsies līdz -2..-3 grādiem. Arī kopumā šī nedēļa Latvijā būs nedaudz vēsāka, sausāka un mazāk vējaina par aizvadīto, tomēr ziema joprojām nesāksies. Nokrišņu būs maz, dažkārt nedaudz līs, nedēļas beigās vietām iespējami stiprāki nokrišņi. Rīt gaidāms pārsvarā saulains laiks, pārējās dienās dominēs mākoņi. Gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs nulles.

Atstājiet komentāru