2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015 gada 4.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015 gada 4.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien sākas kampaņa "Ir ziema. Slīd. Neriskē!"; Rīgā Mežaparkā vēl nebijusi atrakcija – ziemassvētku eglīšu labirints; Un Vēl tikai šodien Jēkabpilī ir iespēja noskatīties filmu “Prāta vētra: starp diviem krastiem”

 

No šodienas "Latvijas Valsts ceļi" sāk drošības kampaņu "Ir ziema. Slīd. Neriskē!" un tās laikā autovadītājiem atgādinās, ka ziemas un vasaras braukšanas apstākļi atšķiras, kā arī aicinās būt maksimāli uzmanīgiem. Plānots, ka kampaņa norisināsies visu decembri un turpināsies arī nākamgad janvārī. Lai arī noturīgi ziemas laika apstākļi vēl nav iestājušies, taču no rītiem un vakaros uz ceļiem jau ir vērojams apledojums, gaisa temperatūra ir svārstīga un ceļa seguma stāvoklis var mainīties strauji. Tāpēc autovadītājiem atsevišķās diennakts stundās jau šobrīd ir jārēķinās ar ziemas braukšanas apstākļiem.

 

Latvijā norisinās arī kampaņa SKATIES CEĻAM ACĪS! Tās laikā tiek piedāvāts vēl nebijis eksperiments – virtuālajā realitātē pārbaudīt savas spējas skatīties uz ceļu un nepadoties kārdinājumam ieskatīties mobilajās ierīcēs. Ikviens interesents Jēkabpilī šodien no pulksten desmitiem līdz trijiem dienā tiek aicināts LMT klientu centrā Vienības ielā 7, kā arī pirmdien, 7.decembrī, no pulksten desmitiem līdz četriem pēcpusdienā CSDD Jēkabpils nodaļā, izmēģināt kampaņas SKATIES CEĻAM ACĪS! virtuālās realitātes simulāciju, kurā būs iespēja pārliecināties, kas notiek, novēršot skatienu no ceļa  kaut uz mirkli.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Līvānos, biedrībā „Baltā māja” ar izzinošu, radošu tēmas „Dievmāte starp Austrumiem  un Rietumiem” izklāstu viesosies Sandra Prikule. Nesen, septembra sākumā, ikviens interesents Latgales mākslas un amatniecības centrā varēja aplūkot viņas fotogrāfiju izstādi "Ceļa rādītāja", kas iepazīstināja ar Dievmātes godināšanas kulta vietām pasaulē. Šajā tikšanās reizē biedrībā „Baltā māja” lektore pievērsīsies Dievmātes tēla, dziļuma izpratnei, interpretācijai un garīgās semiotikas izpētei pasaules un reģionālajā kontekstā.

SIA "Rīgas meži" šogad piedalīsies Rīgas pilsētas vides objektu festivālā "Ziemassvētku egļu ceļš", piedāvājot iedzīvotājiem vēl nebijušu aktivitāti - eglīšu labirintu, kas atradīsies Mežaparka Lielās estrādes nožogotajā teritorijā. Eglīšu labirintu veido 200 eglītes, kas sagatavotas, tīrot meža stigas un ceļmalas. Labirinta galapunktā apmeklētājus sagaidīs pārsteigums. Rīgas mežu pārstāvji norāda, ka koku stādījumu labirinti ir iecienīti visā pasaulē. Tiem nereti piedēvē nomierinošas un harmonizējošas īpašības. Mēdz uzskatīt, ka koku labirintiem piemīt arī dziedinošs spēks. Ekspozīcija būs apskatāma no 4.decembra līdz nākamā ada 10.janvārim.

Un vēl

 

Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē šodien pulksten sešos vakarā vēl ir iespēja noskatīties dokumentālo filmu “Prāta Vētra: starp krastiem”. Tas ir stāsts par četriem draugiem. Par četriem atšķirīgiem, taču sirdī līdzīgiem skolas biedriem. Viņi piedzima septiņdesmito gadu vidū, izauga ar padomju multenēm un tukšajiem veikalu plauktiem. Mūsu valsts neatkarības priekšvakarā izveidojot jaunu grupu – "Prāta Vētra”. Pirmo reizi grupa atklāti stāstīs par kopā būšanu, krīzēm un prieka brīžiem. Šī būs iespēja būt klāt grupas jaunākā albuma tapšanas procesos Berlīnē un redzēt vēsturiskus kadrus no arhīviem.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties:Konstatēti trīsi jauni gripas gadījumi; Eiropas Savienības ministri šodien apspriedīs Šengenas zonas darbības apturēšanu uz diviem gadiem; Un Cik lielu pensiju vēlētos cilvēki Latvijā?

Pagājušajā nedēļā Slimību profilakses un kontroles centra monitoringā iesaistītajās ambulatorajās ārstniecības iestādēs tika reģistrēti trīs klīniskie gripas gadījumi. Visi trīs gadījumi reģistrēti Rīgā. Kopumā šoruden reģistrēti desmit gripas saslimšanas gadījumi. Speciālisti norāda, ka kopš gripas sezonas sākuma Latvijā tiek novērota zema šīs slimības aktivitāte. Savukārt iedzīvotāju saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām pagājušajā nedēļā pieaugusi par 14%. Sešās no desmit monitoringā iekļautajām teritorijām saslimšana palielinājusies, bet Jelgavā, Jēkabpilī, Jūrmalā un Liepājā samazinājusies.

Mazumtirdzniecības uzņēmums SIA "Mego" pievienojis sev šī gada martā iegādāto nekustamā īpašuma starpnieku SIA "WKM īpašumi". Uzņēmuma "Mego" pārstāvji neatklāj, cik liela ir "WKM īpašumu" iegādes darījuma summa, kā arī to, kāds ir "Mego" ieguvums no šī uzņēmuma iegādes. Jau ziņots, ka "Mego" 2014.gadā apgrozīja 47,27 miljonus eiro, tāpat arī pērn "Mego" četrkāršoja zaudējumus - no 82 tūkstoši eiro 2013.gadā līdz 334 tūkstoši 325 eiro 2014.gadā. SIA "Mego" ir viens no lielākajiem mazumtirgotājiem, kurš Latvijā darbojas jau kopš 1999.gada. Veikali atrodas dažādās Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Aizkrauklē un Jēkabpilī.

Turpinām ziņas

Polijas lauksaimnieki jau labu laiku uzpērk govis un slaukšanas iekārtas no lietuviešiem, kas zemo piena iepirkuma cenu dēļ ir daudz sliktākā situācijā, un Lietuvā paredzama piena nozares sašaurināšanās. Laikraksts "Lietuvos rytas" norāda, ka poļi paplašina saimniecības, jo piena iepirkuma cenas viņu valstī ir teju divreiz augstākas nekā Lietuvā un šogad atceltas piena kvotas. Saskaņā ar Lietuvas Zemkopības ministrijas informāciju vidējā piena iepirkuma cena gada laikā kritusies par 9,4% un oktobrī bijusi vairs tikai 220,40 eiro par tonnu. Tikmēr Lauksaimniecības informācijas un lauku uzņēmējdarbības centra dati liecina, ka govju skaits Lietuvā gada laikā sarucis par 3,2% un novembrī valstī bijuši 304 tūkstoši govju.

Eiropas Savienības ministri šodien apspriedīs Šengenas zonas darbības apturēšanu uz diviem gadiem, vēsta laikraksts Financial Times. Zonas darbību ierosināts apturēt bēgļu un nelegālo imigrantu krīzes dēļ, kas atklājusi "nopietnus trūkumus" uz Grieķijas robežas, apdraudot visu Šengenas zonu. Ja ministri atbalstīs ierosinājumu, Eiropas Komisija varēs rekomendēt slēgt vienu vai vairākas iekšējās robežas Šengenas zonā uz laika posmu līdz diviem gadiem. Tas nozīmē, ka uz laiku šovasar atjaunotās kontroles uz robežām starp tādām valstīm kā Austrija un Vācija kļūs par ilgtermiņa pasākumu, sašķeļot Šengenas zonu.

Un vēl

Bērni un viņu vecāki vēlētos vecumdienās saņemt daudzkārt lielāku pensiju par pašreizējo valstī vidējās pensijas apmēru. Bankas "Citadele" veiktā skolēnu un viņu vecāku aptaujā noskaidrots, ka bērni kā vēlamo pensijas apmēru norādījuši 1003 eiro, bet vecāki - 1243 eiro. Savukārt šogad desmit mēnešos Latvijā vidējā pensija bija 279 eiro.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties:Viesīt;ē ugunsgrēkā iet bojā vīrietis; Jēkabpilī izsludina konkursu par Ziemassvētku tematikai atbilstošāko noformējumu; un Jēkabpils galvenā bibliotēka aicina uz tikšanos ar Aivaru Kalnieti.

Vakar vēlu vakarā Viesītes novadā dzīvojamās mājas ugunsgrēkā gājis bojā vīrietis. Ugunsdzēsēji izsaukumu saņemtspirms pulksten divpadsmitiem naktī. Ierodoties notikuma vietā, secināts, ka ar atklātu liesmu deg māja aptuveni 150 kvadrātmetru platībā, kā arī iebrucis ēkas jumts. Ugunsgrēkam noteikts paaugstinātas bīstamības rangs. Veicot dzēšanas darbus, ēkā atrasts 52 gadus veca vīrieša līķis. Ap pulksten pieciem no rīta ugunsgrēks likvidēts.

Citas ziņas

Jēkabpils pilsētas dome izsludinājusi konkursu par Ziemassvētku tematikai atbilstošu noformējumu pilsētā, aicinot iedzīvotājus un uzņēmējus iesaistīties svētku noformējuma veidošanā ēkām un to teritorijām. Noformējumu vērtēšana notiks atsevišķi fiziskām un juridiskām personām. Konkursā netiks vērtēti Jēkabpils pilsētas pašvaldības iestāžu svētku noformējumi. Pieteikumus konkursam var iesniegt personīgi Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, kā arī zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni vai rakstot pieteikumu elektroniski. Pieteikties var arī pašvaldības profilos sociālajos tīklos. Konkurss turpināsies līdz 30.decembrim. Skaistāko noformējumu autori saņems naudas balvas: 1.vieta - 100 eiro, 2.vieta - 75 eiro un 3.vieta - 50 eiro, paredzētas arī divas veicināšanas balvas 50 eiro apmērā.

No 26. līdz 28.novembrim Jēkabpils tūrisma informācijas centra un Jēkabpils vēstures muzeja pārstāvji piedalījās Polijas galvaspilsētā Varšavā notiekošajā 23.starptautiskajā tūrisma izstādē “TT Warsaw”. Pasākums pulcēja tūrisma speciālistus aptuveni 500 stendos no 50 dažādām pasaules valstīm. Jēkabpils pilsētu prezentēja Tūrisma centra darbinieces Zane Vārna un Daina Eglīte, kā arī Jēkabpils vēstures muzeja pārstāve Ieva Berķe. Jēkabpils stendu rotāja SIA „Sedumi” audzētie ziedi, bet apmeklētāji varēja nobaudīt SIA "Margret" konditoru gatavotos cepumus. Jēkabpils pilsētas pašvaldība izstādē prezentēja izdales materiālus par tūrisma pakalpojumu piedāvājumu pilsētā, kā arī tūrisma piedāvājumu pilsētas tuvākajā apkārtnē.

Un vēl

Septembrī Jēkabpils Mākslas skolai tika piedāvāts piedalīties radošās apvienības “Literāts” darbībā un izteikt savu redzējumu par ilggadējā apvienības dalībnieka Aivara Kalnieša dzejoli veltītu mūsu pilsētai – Jēkabpilij – „Kā sauc tā skan” jeb pilsētas dziesma. Pārsvarā Aivars raksta dzeju bērniem, tajā atspoguļojot dažādas situācijas, piedzīvojumus, ko katrs no mums atceras no savas bērnības. Zīmējumi tika iesniegti līdz novembra vidum. Zīmējumu izstāde skatāma Jēkabpils Galvenās bibliotēkas lasītavā līdz decembra beigām. Zīmējumu autoru apbalvošana un tikšanās ar Aivaru Kalnieti Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā notiks 10. decembrī pulksten trijos dienā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītāja apgalvo, ka pret viņu izvērsta kampaņa; Ēģiptes galvaspilsētā Kairā naktsklubā šorīt agri no rīta dzīvības zaudējuši vismaz 16 cilvēki; Un Kāpēc Jēkabpilī kalst koki?

Gaidāmajā Vienotības kongresā Ministru prezidente Laimdota Straujuma par demisiju neplāno paziņot un uzsver, ka jūt atbalstu no koalīcijas partneriem un ministriem. Valdības vadītāja norāda, ka pret viņu tiek veikta milzīga kampaņa, atsakoties atklāt tās organizētājus. Straujuma norādīja, ka tā ir vairāk vērsta pret viņu, nevis viņas vadīto valdību. Par to esot informētas arī drošības iestādes. Tikmēr Valsts prezidents Raimonds Vējonis pēc tikšanās ar Straujumu norādījis, ka šobrīd nekas neliecina, ka valdība nebūtu stabila.

Ja Ministru prezidente Laimdota Straujuma sadarbībā ar specdienestiem zina, ka pret viņu tiek vērsta kampaņa, tas ir ļoti bīstams precedents, un ir jābūt pretsoļiem, uzskata eiroparlamentārietis Roberts Zīle. Viņš intervijā Latvijas radio norāda, ka tas tikpat labi tas varētu būt trešo valstu pasūtīts elements, kas var būt bīstams Latvijai un premjerei.

Turpinām ziņas

Uzbrukumā ar degbumbām kādā Ēģiptes galvaspilsētas Kairas naktsklubā šorīt agri no rīta dzīvības zaudējuši vismaz 16 cilvēki, bet vēl divi ievainoti, vēsta Ēģiptes policija. Uzbrukuma noticis Aguzas rajonā, kad uz garāmbraucoša motocikla sēdoši vīrieši iemeta naktskluba telpās degbumbas. Glābējiem izdevās uguni ātri apdzēst, taču līdz tam daļa no naktsklubā esošajiem cilvēku jau bija miruši, saindējoties ar dūmiem vai sadegot. Atsaucoties uz kādu avotu drošības dienestā, uzbrukums noticis pēc konflikta starp naktskluba darbiniekiem un kādu jauniešu grupu.

Šobrīd Latvijas cietumos atrodas 27 notiesātie, kas publiski atzinuši savu piederību islāmam.Šis skaitlis ir aptuvens, jo, iespējams, ir arī tādi ieslodzītie, kas neizpauž savu piederību islāmam, skaidro Ieslodzījumu vietu pārvalde, uzsverot, ka līdz šim Latvijā islāmticīgie ieslodzītie ar radikāliem uzskatiem nav konstatēti. Islāmticīgajiem, tāpat kā citu reliģisko organizāciju pārstāvjiem, tiek nodrošināta garīgā aprūpe tādā kārtībā un apmērā, kā noteic normatīvie akti. Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis pagājušajā nedēļā Latvijas Televīzijas raidījumā "1:1" atzina, ka citās valstīs cietumi ir viena no vietām, kur notiek personu radikalizācija. Latvijā šāda tendence nav novērota.

Un vēl

Šogad Jēkabpilī nozāģēti 162 bīstamie un nokaltušie koki, izlietojot šīm vajadzībām kopumā 13 tūkstoši 820 eiro. Pašvaldībai ir noslēgts līgums ar SIA "Arborists" par bīstamo un nokaltušo koku izzāģēšanu. Patlaban lielākais sauso un bīstamo koku skaits - 55 ir Jēkabpils kapu teritorijā. Pārējā pilsētas teritorijā ir vēl 42 sausie un bīstamie koki. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības un komunālās saimniecības nodaļas ainavu tehniķe Mārīte Breimane stāsta, ka koki pilsētā kalst no straujas gruntsūdeņu maiņas, kā arī tad, ja tuvumā tiek veikti rakšanas darbi un būvniecība.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties:Jēkabpils mūzikas skolas audzēkņi gūst panākumus konkursā “PUTNU BĒRNI 2015”; Brutāli ceļot nodokļus,tiek apdraudēta uzņēmējdarbības vide Latvijā; un Kurzemi jau sasniegusi vētra.

28.novembrī Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas skolotājas Anitas Cinkmanes audzēkņi guvuši izcilus panākumus 14. Bērnu un jauniešu vokālistu konkursā “PUTNU BĒRNI 2015”. Grand Prixieguva 4. kora klases audzēknis Renārs Tomašickis. I vietu C grupā jeb vecuma grupā no 12 – 14 gadiem ieguva 5. kora klases audzēkne Krista Fadejeva. II vietu D grupā jeb vecuma grupā no 15 – 17 gadiem ieguva skolas absolvents Valts Urtāns. Vokālistu konkurss notika Rīgas kultūras un tautas mākslas centrā “Mazā Ģilde”.

Latvijā nākamgad izrādīs starptautiska flamenko mūzikas un deju kolektīva koncertuzvedumu "Karmena". Tā pamatā ir klasiskais stāsts par čigānu meiteni vārdā Karmena, kas tiecas pēc svelmainas mīlestības un izsaka to tikai spāņiem raksturīgā dejas valodā flamenko, kas izveidojies 18.gadsimtā valsts dienvidu čigānu vidē. Kolektīva ģitāristi savas prasmes apguvuši iespaidojoties no tādiem flamenko lietpratējiem kā Fransisko Gustavo Gomess, Riko Sančess un "Gipsy Kings". Mūziķi pavada deju ar savu ģitārspēli un dziedājumu "cante jondo" manierē, kas rada romu kultūrai piemītošas izjūtas. Koncertuzvedumu no 29.janvāra varēs noskatīties 12 Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī.

Turpinām ziņas

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs šodien sarunā ar žurnālistiem norādīja, ka Latvijai jau tagad jādomā un jāsāk darbs pie 2017. gada valsts budžeta, kam jābūt "nulles" budžetam un bez deficīta un nedrīkst brutāli celt nodokļus, kas var apdraudēt uzņēmējdarbības vidi. Pēc Latvijas centrālās bankas vadītāja teiktā – viņš vēl septembrī Latvijas 2016.gada valsts budžetu novērtēja ar atzīmi "8", jo tas izstrādāts un tālāk virzīts savlaicīgi, turklāt nepieļaujot pārmērīgus tēriņus. Taču tagad  Rimšēvičs atzīst, ka savos iepriekšējā vērtējumā bijis "pārāk optimistisks", un tagad viņš par budžetu liek atzīmi "6".

2014.gadā Latvijas uzņēmumi saražoja produkciju 28,3 miljardu eiro vērtībā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie pērnā gada uzņēmējdarbības provizoriskie dati. Lielāko daļu no kopējās produkcijas vērtības veidoja pakalpojumu nozare ar 10 miljardiem eiro jeb 35,2% un rūpniecības nozare ar 9,3 miljardiem eiro jeb 32,8%. Pērn lielāko pievienoto vērtību faktiskajās cenās radīja tieši pakalpojumu nozares uzņēmumi - 4,3 miljardus eiro jeb 41,9% no kopējā apjoma. Savukārt katrs strādājošais Latvijā pērn radīja 17 tūkstoši eiro pievienotās vērtības.

Un vēl

Latvijai tuvojas vētra un šodien pēcpusdienā turpināja pastiprināties dienvidu, dienvidrietumu vējš. Liepājā reģistrētas brāzmas līdz 21 metram sekundē, Rīgā - līdz 20 m/s.Tuvākajās stundās un naktī uz sestdienu valsts lielākajā daļā dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 15-20 m/s. Stiprākais vējš gaidāms piektdienas vakarā Ziemeļkurzemes piekrastē un naktī uz sestdienu Ziemeļvidzemē. Pēc nelielas atelpas sestdien vējš no jauna pastiprināsies - gaidāmas dienvidrietumu vēja brāzmas līdz 13-18 m/s, Kurzemes rietumu piekrastē līdz 23 m/s. Sestdien sabiezēs mākoņu sega un gaidāms neliels lietus. Gaisa temperatūra naktī būs +3..+8 grādi, dienā gaiss iesils līdz +6..+10 grādiem. Ūdens līmenis viskrasāk paaugstināsies naktī Vidzemes piekrastē, tai skaitā Rīgā, kur tas pakāpsies aptuveni 120 centimetru virs normas, bet nopietni plūdi nav gaidāmi.

Atstājiet komentāru