2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 3.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 3.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Šodien notiks Valsts policijas 97.gadadienai veltīts svinīgais pasākums; izsludinās Jēkabpils pilsētas pašvaldības veselības veicināšanas programmas 2015.-2020.gadam publisko apspriešanu; un Šodien lems vai balsu pirkšana Zaķa lietā ir veicinājusi mandātu sadalījumu Latgalē.

 

Jēkabpils Tautas namā šodien notiks Valsts policijas 97.gadadienai veltīts svinīgais pasākums. Tajā Jēkabpils dome par godprātīgu darbu, profesionālo meistarību, iniciatīvu un ieguldījumu Jēkabpils pilsētas sabiedriskās kārtības un drošības nodrošināšanā apbalvos sešpadsmit Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa policijas darbiniekus. Svinīgajā pasākumā no Jēkabpils pilsētas pašvaldības piedalīsies domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis un izpilddirektors Guntars Gogulis. Jēkabpils policisti svētkos saņems apbalvojumus arī no Valsts policijas un Zemgales reģionālās pārvaldes.

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šodien un rīt Briselē piedalīsies Eiropas Savienības Reģionu komitejas sēdē. Eiropas Reģionu komiteja ir asambleja, kurā darbojas visu 28 Eiropas savienības dalībvalstu reģionālo un vietējo pašvaldību pārstāvji. To izveidoja 1994.gadā pēc Māstrihtas līguma parakstīšanas, un tās uzdevums ir reģionālās un vietējās pašvaldības iesaistīt Eiropas savienības lēmumu pieņemšanas procesā un tās informēt par Eiropas savienības politiku. Eiropas Parlaments, Padome un Eiropas Komisija konsultējas ar Reģionu Komiteju tajās politikas jomās, kas ietekmē reģionus un pilsētas.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notiks Sociālo, izglītības, kultūras, sporta un veselības aizsardzības jautājumu komitejas sēde. Viens no svarīgākajiem jautājumiem sēdes darba kārtībā ir par Jēkabpils pilsētas pašvaldības veselības veicināšanas programmas 2015.-2020.gadam publisko apspriešanu. Šo jautājumu paredzēts virzīt arī uz šīsdienas domes sēdi. Tāpat arī komiteja izskatīs jautājumus par biedrību “Jēkabpils Futbola klubs” un “Sporta klubs Jēkabpils Lūši” finansējuma pieprasījumu 2016.gadam, finansiālu atbalstu sacensībām “Sēlijas kauss” 2016.gadā, ka arī par atbalstu fonda “Sibīrijas bērni” projektiem.

 

Jēkabpils domes sēdē šodien deputāti lems par līdzekļu piešķiršanu atkritumu šķirošanas punkta izveidei Draudzības alejā 28A. Paredzēts piešķirt 4 tūkstoši 500 eiro. Tāpat arī deputāti lems par kultūrvēsturiskā objekta saglabāšanu jeb 10 tūkstoši eiro piešķiršanu Jēkabpils Svētā Miķeļa Evaņģēliski luteriskai draudzei baznīcas renovācijas projekta realizācijai. Tāpat arī šodien deputāti plānojuši izsludināt sabiedriskajai apspriešanai Jēkabpils pilsētas pašvaldības veselības veicināšanas programmu 2015. − 2020.gadam .

 

Pēc domes sēdes Jēkabpils pilsētas pašvaldībā notiks Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēde. Tajā paredzēts aktualizēt Jēkabpils pilsētas attīstības programmas 2012. - 2018.gadam rīcības un Investīciju plānu,lemt par valsts pārvaldes uzdevumu deleģēšanu SIA „Pils rajona Namu pārvalde”, kā arī par ceļu un ielu fonda programmas apstiprināšanu. Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdi vadīs deputāts Kaspars Skruzmans.

 

Un vēl

 

Centrālā vēlēšanu komisija ir saņēmusi Rēzeknes tiesas 10.novembra tiesas spriedumu krimināllietā par vēlētāju uzpirkšanu 12.Saeimas vēlēšanās Latgales vēlēšanu apgabalā, un šodien notiks komisijas sēde, lai izvērtētu tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu. Saeimas vēlēšanu likums nosaka, saņemot notiesājošu spriedumu krimināllietā par vēlēšanu tiesību pārkāpumiem, vēlēšanu komisijai ir pienākums piecu dienu laikā izvērtēt tiesas konstatēto pārkāpumu ietekmi uz mandātu sadalījumu attiecīgajās vēlēšanās.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils reģionālā slimnīca par 77,6 tūkstošiem eiro iepirks šķeldu; Ar ekspertu iztaujāšanu turpina skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu; Un Kā Jēkabpils basketbolistiem veicās vakardienas spēlē?

Jēkabpils reģionālā slimnīca par 77,6 tūkstošiem eiro iepirks šķeldu, liecina publicētā informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Slimnīcas izsludinātajā iepirkuma konkursā tika saņemti trīs piedāvājumi. Par konkursa uzvarētāju izvēlēts uzņēmums, kas šķeldu piegādās par viszemāko cenu. Konkursā uzvarēja uzņēmums "R GRUPA", kas slimnīcai kurināmo šķeldu apņēmies piegādāt par 77 tūkstoši 672 eiro.

Vakar Jēkabpils pilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļā svinīgā ceremonijā solījumu par uzticību Latvijas Republikai nodeva divi Latvijas Republikas pilsonības pretendenti. Ceremonijā pretendentus uzrunāja un sveica Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis, uzsverot prieku par katru jaunu Latvijas pilsoni, viņu uzdrīkstēšanos un vēlēja turpmāku ieceru izdošanos. Svinīgo ceremoniju rīkoja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Jēkabpils nodaļas darbinieki.

Turpinām ziņas

Ar ekspertu iztaujāšanu vakar Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā turpināja skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu. Vakar šajā lietā, kuru skata apelācijas kārtībā, tika nopratināta viena no ekspertēm, bet otra nevarēja ierasties, tāpēc otra eksperte tiks aicināta uz sēdi 8.decembrī, kad turpināsies lietas iztiesāšana. Šajā tiesvedībā sēdes turpinājums tiek plānots arī 14.decembrī. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus, taču pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

No 7. līdz 18.decembrim posmā Šķirotava-Salaspils notiks signālvadības sistēmu modernizācijas darbi, tādēļ būtiski tiks samazināta vilcienu kustības intensitāte Ogres, Lielvārdes, Aizkraukles, Krustpils, Daugavpils, Zilupes un Madonas virzienos. Vilcieni kursēs pēc īpaša saraksta, intervāli starp vilcieniem var pārsniegt 1.5 stundas, bet vairāku dīzeļvilcienu kustība tiks organizēta ar pārsēšanos.Plašāka informācija pieejama dzelzceļa stacijās.

Un vēl

BBL mačāvakar "Jēkabpils" basketbolisti savā laukumā ar 70:55 pārspēja Igaunijas vienību TTU, tādejādi izcīnot savu trešoo panākumu pēc kārtas un ceturto kopsummā šajā turnīrā. Jēkabpiliešiem ar 18 punktiem un desmit bumbām zem groziem izcēlās lietuvietis Ronalds Rutkausks, kamēr 14 punkti un tikpat atlēkušās bumbas ir Tailera Larsona kontā.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Valsts policija sākusi kriminālvajāšanu pret astoņiem vīriešiem par izspiešanu organizētā grupā; gaiziņkalnā joprojām nav skatu torņa; un Aptauja liecina, ka Latvijas studenti neizprot plaģiāta sekas un riskus.

ASV Sanbernardino pilsētā vakar notikusi asiņaina apšaude, kuras laikā nogalināti 14 cilvēki, bet dažāda smaguma ievainojumus guvuši 17 cilvēki. Policijas spēki nogalinājuši divus no uzbrucējiem. Apšaude notika palīdzības centrā cilvēkiem ar attīstības traucējumiem laikā, kad tur notika Ziemassvētku pasākums. Uzbrucēji bija militāra stila tērpos un ar kaujas ieročiem, tāpēc varas iestādes pieļauj iespēju, ka noticis teroristisks uzbrukums. Par notiekošo ir informēts ASV prezidents Baraks Obama. Šis gadījums kārtējo reizi aktualizē viņa rosināto ideju par ierobežojumu noteikšanu šaujamieroču iegādei. Tomēr viņa politiskie oponenti iebilst pret jebkādu ieroču kontroles pastiprināšanu.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes darbinieki šonedēļ lūguši sākt kriminālvajāšanu pret astoņiem vīriešiem par izspiešanu organizētā grupā. Daļa no vīriešiem bijuši konsultanti kādā parādu piedziņas kompānijā, un zem legāla biznesa maskējuši krimināli sodāmas darbības. Šā gada septembrī policijas darbinieki kopā ar specvienību kaujiniekiem aizdomās par divu ārvalstu uzņēmēju nolaupīšanu aizturēja septiņas personas. Pieciem aizturētajiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, bet diviem – ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Turpinām ziņas

Pirms trīs gadiem – 2012. gada decembrī tika uzspridzināts vecais un bīstamais skatu tornis Gaiziņkalnā. Taču joprojām jauna torņa nav un kalna apsaimniekošanā problēmas nav novērstas, informē Latvijas sabiedrisko mediju portāls. Gaiziņkalns ir privātīpašums, kopumā pieder pieciem īpašniekiem. Ar Dabas aizsardzības pārvaldes un pašvaldības līdzdalību plānota jauna skata torņu būvniecība, piesaistot Eiropas fondu finansējumu. Taču šķērslis ir nesakārtotais zemes nomas tiesību jautājums. Pašvaldība uzņēmās to kārtot un startēt Kohēzijas fondu projektos, bet pagaidām nekādas virzības un skaidrības šajā jomā nav. Pašvaldība lēš, ka būtu vajadzīgi 300 tūkstoš eiro no Eiropas Savienības fondiem un pašai jāiegulda aptuveni miljons eiro.

Rīgas 64.vidusskolā šodien tiek atklāta kreklu galerija par godu skolu absolvējušajiem basketbolistiem. 64.vidusskolas sporta zālē viesosies tādi zināmi basketbolisti kā Andris Biedriņš, Ieva Kubliņa, kā arī Igors un Raimonds Miglinieki. Pasākuma laikā norisināsies skolu absolvējušo basketbolistu preses konference, kā arī spēlētāju kreklu galerijas svinīgā atklāšana. Tāpat tiks aizvadīta basketbola spēle starp absolventiem un tagadējo skolas izlasi. Skolas absolvents Igors Miglinieks bija viens no Latvijas labākajiem saspēles vadītājiem astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados. Viņš ir spēlējis PSRS izlasē, bet 1988.gada olimpiskajās spēlēs tika pie zelta medaļas. Patlaban viņš ir pie stūres "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas komandai "Jēkabpils".

Un vēl

Plaģiāta meklēšanas sistēmā Plag.lv aptaujāti divi tūkstoši lietotāju par plaģiātismu studijās. Apkopojot datus secināts, ka Latvijas studenti neizprot plaģiāta sekas un riskus. Taču teju visi aptaujātie atzina, ka viņus satrauc plaģiātisma iespējamība viņu darbos. Visvairāk studenti baidās no izslēgšanas no augstākās izglītības iestādes, savukārt 30% kā lielāko sodu norādīja naudas sodu. Prestižu, cieņas zaudēšanu, kaunu un citas morālās sekas aptaujātie izvēlējušies reti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Reirs vēršas tiesībsargājošās iestādēs par bijušā Lielvārdes mēra rīcību; Apakšstacijai “Koknese” būs jauni transformatori; un Jēkabpilī būs iespēja pārbaudīt savas spējas virtuālajā realitātē “Skatīties ceļam acīs”.

Finanšu ministrs Jānis Reirs tiesībsargājošajām iestādēm – Ģenerālprokuratūrai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam – nosūtījis iesniegumu ar aicinājumu izvērtēt bijušā Lielvārdes mēra Jāņa Āboliņa rīcību. Ministrs uzskata, ka, vienpersoniski parakstot vienošanos par 200 miljonu eiro vērtu aizdevumu ar ārzonas kompāniju, bijušais pašvaldības vadītājs pārkāpis vairākas normatīvo aktu prasības. Savā iesniegumā ministrs lūdz tiesībsargājošās iestādes atbilstoši to kompetencei izvērtēt, vai bijušā Lielvārdes pašvaldības vadītāja rīcība nesatur noziedzīga nodarījuma pazīmes un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Izstrādāti priekšlikumi autoostu darbības uzlabošanai un izmaksu samazināšanai. Satiksmes ministrija norāda, ka nepieciešams atteikties no iebraukšanas maksas autoostas teritorijā, tā vietā nosakot maksu par reisu, bet biļešu izplatīšanas izmaksas iekļaut kopējā autoostas budžetā, tās ietverot reisa apkalpošanas cenā. Tāpat nepieciešams izstrādāt maksas par reisu attiecināmo un neattiecināmo izmaksu noteikšanas metodiku, kā arī vienotus kritērijus, kas motivētu autoostu valdītājus infrastruktūras objekta uzturēšanai piesaistīt ieņēmumus no citu pakalpojumu sniegšanas. Jāparedz iespēja, ka biļešu izplatīšanas funkciju autoosta var nodot citam komersantam, kurš darbojas autoostas teritorijā, ja biļešu izplatīšanas gadījumu skaits ir mazs un nespēj nodrošināt vienas kases darba slodzi. Šādus priekšlikumus paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais informatīvais ziņojums. Latvijā ir 24 autoostu valdītāji, un viņu valdījumā ir 35 autoostas.

Turpinām ziņas

"Augstsprieguma tīkls" par 564 tūkstoši 992 eiro iegādāsies transformatorus. Kopumā izsludināti divi iepirkumi, un abos par uzvarētāju atzīta kompānija "Hyundai Heavy Industries Co. Bulgaria". Pirmajā iepirkumā par 110 kilovoltu transformatoru piegādi apakšstacijām "Iecava" un "Koknese" līgumcena ir 248 tūkstoši 971 eiro. Savukārt otrajā iepirkumā par 110 kV transformatoru piegādi augstsprieguma apakšstacijām līgumcena ir 316 tūkstoši eiro.

Sestdien, 5.decembrī, Rīgā ar vairākiem pasākumiem tiks pieminēta ievērojamā garīdznieka, latviešu leģiona kapelāna un sabiedriskā darbinieka Kazimira Ruča 100 gadu jubileja. Prelāts Kazimirs Ručs dzimis 4.decembrī 1915.gadā Vārkavas pagastā. Pēc mazās lauku pamatskolas beigšanas Ručs turpināja mācīties Aglonas ģimnāzijā un 1936.gadā iestājās Rīgas garīgajā seminārā, lai mācītos par priesteri. Vēl trīsdesmit gadus nesasniegušais jaunais garīdznieks Ručs 1944.gadā tika nozīmēts par kara kapelānu. Par viņa draudzi kļuva karā iesaistītie, bet par viņa baznīcu kļuva atklāts kara lauks.

Un vēl

Latvijā norisinās kampaņa SKATIES CEĻAM ACĪS! Tās laikā tiek piedāvāts vēl nebijis eksperiments – virtuālajā realitātē pārbaudīt savas spējas skatīties uz ceļu un nepadoties kārdinājumam ieskatīties mobilajās ierīcēs. Ikviens interesents Jēkabpilī piektdien, 4.decembrī pulksten desmitiem līdz trijiem dienā tiek aicināts LMT klientu centrā, Rimi hipermārketā, Vienības ielā 7, kā arī pirmdien, 7.decembrī, no pulksten desmitiem līdz četriem pēcpusdienā CSDD Jēkabpils nodaļ, izmēģināt kampaņas SKATIES CEĻAM ACĪS! virtuālās realitātes simulāciju, kurā būs iespēja pārliecināties, kas notiek, novēršot skatienu no ceļa  kaut uz mirkli. Apdrošinātāju aplēses liecina, ka vismaz puse ceļu satiksmes negadījumu varētu nenotikt, ja šoferi būtu uzmanīgi un ņemtu vērā visus labas autovadīšanas prakses priekšnoteikumus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 -18.00

Radio1 ziņās klausieties: valsts budžētā 283 tūkstoši eiro atvēlēti Jēkabpilij; Meža cūkas no šodienas var medīt visā valsts teritorijā; un Pierādītā vēlētāju uzpirkšana Latgalē nemaina mandātu sadalījumu.

Pagājušajā nedēļā tika pieņemts valsts budžets. Tajā 283 tūkstoši eiro atvēlēti Jēkabpils pilsētas domei. 250 tūkstoši eiro paredzēti Jēkabpils Valsts ģimnāzijas sporta laukuma rekonstrukcijai. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs sacīja, ka paredzēts izveidot futbola laukumu atbilstoši visām prasībām, kas pilnā mērā pilnā mērā atbilstu arī skolēnu sporta nodarbībām. Tāpat arī valsts budžetā atvēlēti 15 tūkstoši eiro biedrībai “AustrumLatvijas jaunatnes sporta klubs” - Jēkabpils bērnu sporta attīstībai. Savukārt 8 tūkstoši eiro piešķirti āra trenažieru uzstādīšanai aktīva un veselīga dzīvesveida nodrošināšanai pilsētas Mežaparkā. Savukārt 10 tūkstoši eiro Jēkabpils dome saņems Krustpils Evaņģēliski luteriskās baznīcas apgaismojumam.

No valsts budžeta nauda piešķirta arī Viesītes novada domei. Tūkstots eiro atvēlēti Jauniešu iniciatīvu centra labiekārtošanai, savukārt 8 tūkstoši 500 eiro - Viesītes ev. lut. draudzei Brīvības baznīcas jumta seguma renovācijai, bet 10 tūkstoši eiro dotāciju saņems biedrība "Saukas dabas parka fonds" mūsdienīgās tautas mūzikas festivāla organizēšanai.

 

Arī Aknīstes novada pašvaldībai piešķirta mērķdotācija 8 tūkstoši 500 eiro Aknīstes vidusskolas sporta laukuma iekārtošanai, bet jaunsardzes kabineta izveidei Aknīstes vidusskolā – tūkstots eiro. Savukārt Krustpils novada pašvaldība mērķdotācijās saņems 5 tūkstoši eiro inventāra iegādei brīvdabas kultūras pasākumu norises nodrošināšanai Atašienes pagastā.

 

Turpinām ziņas

 

Vakar Jēkabpils pilsētas pašvaldības Dzimtsarakstu nodaļā svinīgā ceremonijā solījumu par uzticību Latvijas Republikai nodeva divi Latvijas Republikas pilsonības pretendenti. Ceremonijā pretendentus sveica Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Jēkabpils nodaļas vadītāja Diāna Lazdāne, vēlot jaunajiem pilsoņiem labu ceļavēju turpmākajā dzīvē un būt lepniem par iegūto pilsonību. Diāna Lazdāne pastāstīja, ka šogad Jēkabpils nodaļa līdz decembrim bija saņēmusi 19 pieteikumus no nepilsoņiem par vēlmi naturalizēties pilsonības kārtībā. Tas ir vairāk nekā pērn,kad 2014.gadā kopumā bija saņemti 14 pieteikumi.

Jau ziņots, ka kopš 2013.gada topošajiem pilsoņiem solījums par uzticību Latvijai ir jānodod svinīgā ceremonijā, nevis tikai jāparaksta. Svinīgo ceremoniju rīkoja Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Jēkabpils nodaļas darbinieki.

Lai sekmīgāk apkarotu Āfrikas cūku mēra izplatību, spēkā stājušies Zemkopības ministrijas izstrādātie un Saeimas pieņemtie grozījumi Medību likumā, atceļot līdz šim pastāvošos ierobežojumus mežacūku medībās un atļaujot tās visā valsts teritorijā. Grozījumi Medību likumā ir spēkā līdz brīdim, kad mežacūku populācijas blīvums tiks samazināts līdz vienai mežacūkai uz 200 hektāriem, bet ne ilgāk kā līdz 2020.gada 31.martam.

Un vēl

Centrālā vēlēšanu komisija šodien vienbalsīgi lēma nemainīt mandātu sadalījumu Latgales vēlēšanu apgabalā saistībā ar tiesas pierādīto trīs vēlētāju uzpirkšanu par labu Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim. Vēlēšanu komisija, tāpat kā novembra sākumā, ir secinājusi, ka trīs balsu pirkšanas gadījumi nemaina ne mandātu sadalījumu Latgales vēlēšanu apgabalā, ne arī ietekmē no "Vienotības" ievēlētā Zaķa mandātu. Secināts, ja "Vienotībai" Latgales apgabalā atņem sešas balsis, tai tāpat ir lielāks balsu skaits nekā "Saskaņai", līdz ar to mandātu pārdale partiju līmenī nenotiek. Tāpat ir ar kandidātiem - ja Zaķim atņem šīs sešas balsis, pieskaitot tās diviem citiem kandidātiem, mandāti tomēr nemainās.

Atstājiet komentāru