2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 29.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 29.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus novadus iecerēts apvienot Zemgalē un latgalē? Cik izmaksāja Rīgas doma smailes gaiļa rekonstrukcija? Un Kādās jomās cilvēki visbiežāk vēlētos dibināt savu uzņēmumu?

 

 

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvātais administratīvi teritoriālās reformas "58 novadu variants" paredz pašvaldību robežas tuvināt kādreizējām rajonu robežām, lielāku pašvaldību sadrumstalotību atstājot Rīgas apkārtnē. Koncepcijas par jauno reformu, kas spēkā stātos no 2021.gada, pirmais variants paredz divas versijas - vienā gadījumā tiktu izveidotas 49 pašvaldības un bez izmaiņām paliktu deviņas republikas pilsētas, bet otra versija paredz 51 novadu, septiņas republikas pilsētas, izņemot Rīgu un Jūrmalu, apvienot ar tuvējiem novadiem.

Zemgalē pašreizējo Dobeles novadu iecerēts apvienot ar Tērvetes novadu, Jelgavas novadu ar Ozolniekiem, bet Bauskas novadu ar Rundāles un Iecavas novadiem, Vecumniekiem atstājot atsevišķu novadu. Vēl Zemgalē apvienošana iecerēta Skrīveru, Aizkraukles, Kokneses, Jaunjelgavas un Pļaviņu novadiem, viens iedalījums plānots Neretas, Viesītes un Aknīstes novadam, kā arī Salas, Jēkabpils un Krustpils novadiem.

Latgalē savs novads paliks Līvāniem, Ilūkstei, Dagdai, Rēzeknei un Daugavpilij. Apvienot plānots Aglonas un Krāslavas novadus, Kārsavas, Ciblas, Ludzas un Zilupes novadus, Varakļānu un Viļānu novadus. Tāpat ministrijas iecere paredz izveidot vienu novadu no Viļakas un Baltinavas novadiem un Balvu un Rugāju novadiem. Vienota teritorija paredzēta arī Riebiņu, Preiļu un Vārkavas novadiem.

“Latvijas Pasta” izdotās markas “Lāči un lelles” ieguvušas trešo vietu Eiropas valstu pastu asociācijas rīkotajā balvā “Europa” 2015 par labākajām pēdējā gada laikā izdotajām Eiropas pastmarkām. Šī gada pastmarku tēma bija “Senās rotaļlietas”. Pirmo vietu ieguva Krievijas pasts, savukārt otro – Zviedrijas pasts. Eiropas valstu vienotajā pastmarku sērijā arī Latvijas Pasts divas jaunas pastmarkas un aploksni, kas veltītas senajām rotaļlietām, izdeva šā gada pavasarī. To dizaina autore ir Arta Ozola Jaunarāja. Pastmarkas sērijā “Eiropa” ar vienotu logotipu un tematiku tiek izdotas visā Eiropā jau kopš 1994. gada.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Šodien Rīgas Doma torņa smailē atgriezīsies gailis un lode, ko alpīnisti 25.augustā nocēla no torņa, lai restauratori varētu veikt abu priekšmetu virsmu attīrīšanu, bojāto vietu speciālo apstrādi un zeltījuma atjaunošanu. Šobrīd Rīgas Domā īstenotais restaurācijas darbu projekts neparedzēja torņa gaiļa atjaunošanu, taču būvdarbu laikā tika nolemts izmantot šeit jau koncentrētos būvniecības resursus, lai virs torņa kupola ar atjaunoto kapara segumu pienācīgā izskatā būtu arī viens no pazīstamākajiem Rīgas simboliem. Gaiļa un lodes restaurēšanu, zeltījuma atjaunošanu veica projekta realizācijas apakšuzņēmējs - "Būvuzņēmums restaurators". Darbu kopējās izmaksas ir 4,8 miljoni eiro.

 

Šodien Jaunjelgavā paredzētā Latvijā pirmās auto un citu transportlīdzekļu riepu mehāniskās pārstrādes rūpnīcas atklāšana tiek pārcelta uz nenoteiktu laiku. Rūpnīcas atklāšana aizkavējusies, jo savlaicīgi nav piegādātas rūpnīcai paredzētās tehnoloģiskās iekārtas. Nākamo divu nedēļu laikā uzņēmums informēs par laiku, kad rūpnīca tiks atklāta. Rūpnīcas tapšanā ieguldīti 1,8 miljonus eiro.

 

Un vēl

 

Vairāk nekā trešdaļa jeb 38% aptaujāto iedzīvotāju ir domājuši par sava uzņēmuma dibināšanu, taču līdz šim nav to izdarījuši, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja. Aicināti nosaukt iespējamo jomu, kurā vēlētos attīstīt savu biznesu, aptaujātie visbiežāk minējuši apkalpojošo sfēru vai tirdzniecību, sabiedrisko ēdināšanu un lauksaimniecību. Tikmēr 4% aptaujāto vienlīdz bieži norādījuši autotransporta un tā servisa nozari un IT pakalpojumus, bet 3% - skaistumkopšanu, celtniecību un remontdarbus, tūrisma un viesnīcu nozari, kokapstrādi un mežizstrādi, kā arī izglītību un pedagoģiju. Raksturojot būtiskākos ieguvumus, kādus, viņuprāt, sniedz darbība savā biznesā, visbiežāk aptaujātie norādījuši iespēju nopelnīt, pašam organizēt savu dzīvi un laiku un darīt to, kas patīk.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādas problēmas šorīt Jēkabpilī bija elektroapgādē? Kāds nozīmīgs projekts noslēdzies Līvānu novada Ošas upē? Un Ar ko šodien, sākot "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas 25.sezonas regulāro čempionātu, pirmajā spēlē tiksies Jēkabpils basketbolisti?

Šorīt agri no rīta pēc plkst.4 vairākiem tūkstošiem elektroenerģijas sadales sistēmas operatora "Sadales tīkls" klientu Jēkabpilī pārtrūka elektroapgāde, pēc plkst.6 tā tika atjaunota, liecina dati elektroapgādes atslēgumu kartē. Elektrība pilsētā pazuda gan Daugavas labajā, gan kreisajā krastā. Novērots, ka, piemēram, Draudzības alejā elektrības nebija no aptuveni plkst.4.20 līdz 6.10.Pilsētā tika konstatēti 28 elektroapgādes avārijas atslēgumi.

Šodien Zemgales apgabaltiesa plāno turpināt apelācijas kārtībā skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu. Zemgales apgabaltiesas tiesneša palīdze Ineta Vītoliņa informē, ka iepriekš, 10.septembrī un 23.septembrī, lietu nācies atlikt advokātu slimības dēļ. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus - Arvo Žagaram tā piesprieda mūža ieslodzījumu, bet brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi - attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodu. Apsūdzētajiem Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim un Edgaram Paruškinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem. Visiem notiesātajiem tika piemērota arī mantas konfiskācija un policijas kontrole uz trim gadiem. Pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

Turpinām ziņas

Piesaistot valsts un ES finansējumu, ir noslēdzies Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projekts “Valsts nozīmes ūdensnotekas Oša rekonstrukcija Līvānu novada Rožupes un Rudzātu pagastos”, kura gaitā vairākās kārtās pārbūvēta Ošas gultne 38,9 kilometru garumā, un trīs kilometru garumā pārbūvēta arī Dubnas upes gultne. Oša Līvānu novadā ir ļoti nozīmīga ūdensnoteka, kas nodrošina ūdeņu aizvadīšanu no 638,2 kvadrātkilometru liela sateces baseina, kurā ietilpst vairāk nekā 27  tūkstoši hektāru meliorētas zemes, tajā skaitā 17 tūkstoši hektāru lauksaimniecības zemes un 10 tūkstoši hektāru meža zemes un dažādas infrastruktūras būves.

No šodienas līdz 9.oktobrim astoņās Latvijas pilsētās varēs bez maksas pārbaudīt automašīnu drošības un elektroapgādes sistēmas. Pērn līdzīgā akcijā tika pārbaudīti gandrīz 600 automobiļi, un vairāk nekā pusei atklātas dažāda līmeņa nepilnības, par ko daudzi vadītāji pat nenojauta. Automašīnu bezmaksas pārbaudes notiks Rīgā, Jēkabpilī, Preiļos, Daugavpilī, Valmierā, Dobelē, Kuldīgā un Liepājā. Jēkabpilī bez maksas auto varēs pārbaudīt rīt Statoil degvielas uzpildes stacijās.

Un vēl

Ar trim mačiem šodien tiek uzsākts "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas 25.sezonas regulārais čempionāts. Kā atklāšanas maču LBL ir nosaukuši spēli starp iepriekšējās sezonas bronzas fināla dalībniecēm "Liepāja"/"Triobet" un "Jēkabpils" komandām. Mača notiks Liepājas Olimpiskajā centrā.Kā zināms, iepriekšējā sezonā bronzas finālsērijā līdz trim uzvarām ar 3-1 uzvarēja jēkabpilieši, izcīnot savu otro bronzas godalgu pēc kārtas. Tikmēr "Liepāja"/"Triobet" pēdējo reizi pie medaļas tika 2012.gadā, kad arī izcīnīja bronzu.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu summu pļaviņieši ir parādā par apkuri? Kāpēc Jēkabpils mērs ir devies uz Vāciju? Un Kādi pasākumi šodien pēcpusdienā notiks Jēkabpilī?

 

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas piedāvātais administratīvi teritoriālais reformu plāns pašvaldības stiprinās ilgtermiņā, ir pārliecināts vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards. Viņš skaidro, ka pašlaik daudz tiek diskutēts par finansējumu skolotāju algām, ceļu stāvokli un citiem svarīgiem jautājumiem un jaunais plāns būtu tas, kas pašvaldības stiprinās ilgtermiņā. Gerhards arī akcentē, ka piedāvātas izmaiņas nodrošinās to, ka Latvijas novadi attīstīsies vienmērīgāk. Ministrs norāda, ka jau ilgāku laiku ir vākta, pētīta esošā situācija. Mēneša laikā ar pētījumiem tiks iepazīstināti arī sadarbības partneri. Jau ziņots, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija piektdien nāca klajā ar jaunas reformas piedāvājumu. Apspriešanai nodoti divi varianti - administratīvi teritoriālais iedalījums ar 49 novadiem un deviņām republikas pilsētām vai 29 sadarbības teritorijām ap attīstības centriem. Ministrija rosina reformu ieviest 2021.gadā, kad notiks vietējo pašvaldību vēlēšanas.  

 

 

 

Pļaviņās gada laikā apkures parādu apjoms ir palielinājies par 6,2% jeb 9 tūkstoši 628 eiro, savukārt Vietalvas pagastā - par 17,9% jeb tūkstots 176 eiro, taču parādu piedziņa netiek organizēta ar apkures nepieslēgšanu.a SIA "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" pārstāvis Jānis Zvirgzdiņš skaidro, ka pagājušā gada 1.oktobrī kopējais apkures parādu apjoms Pļaviņu pilsētā bija 154 tūkstoši 310 eiro, bet Vietalvas pagastā – 6 tūkstoši 557 eiro, savukārt šā gada 24.septembrī kopējais apkures parādu apjoms Pļaviņu pilsētā bija 163 tūkstoši 937 eiro, bet Vietalvas pagastā – 7 tūkstoši 734 eiro. Uzņēmums ir sagatavojies jaunajai apkures sezonai un siltumenerģijas piegādi daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām ir gatavs sākt padot jebkurā brīdī, turklāt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pieslēgšana apkurei notiks visām mājām vienlaikus. Pļaviņās maksai par siltumenerģiju tarifs ir 50,20 eiro par megavatstundu.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šīs nedēļas pirmajā pusē ir devies uz Vācijas pilsētu Gelsenkirchen. Tur notiek Eiropas Savienības Reģionu komitejas ECON jeb ekonomikas politikas komisijas 5. sanāksmē un konferencē “Strukturālu pārmaiņu vadība — reģionālās pieejas stratēģiskai sadarbībai”. Reģionu komitejas sēdē Jēkabpils mērs pārstāv Latvijas pašvaldību intereses.

 

 

 

No šodienas līdz 1.oktobrim Jēkabpils Agrobiznesa koledžā “Erasmus+” projektā viesosies profesionālās izglītības skolas Anhalt-Bitterfeld Vācijā, Kothenā  vadība un administrācijas pārstāvji. Rīt Jēkabpils Agrobiznesa koledžā notiks tikšanās, kurā kopā ar izglītības iestādes vadību, viesiem, piedalīsies arī pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa, kā arī Zemgales plānošanas reģiona pārstāvis Edgars Paulovičs. Tikšanās laikā runās par iespējamo sadarbību reģionālā un starptautiskā mērogā.

 

 

Un vēl

 

 

Šodien piecos pēcpusdienā Jēkabpils tautas namā notiks Dzintras Siliņas origami locīšanas tehnikas darbu izstādes atklāšana. Izstāde būs apskatāma no šodienas līdz 24. oktobrim. Ieeja bez maksas.

 

 

Savukārt pulksten pussešos šodien Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā norisināsies radošā darbnīca „Latviešu tautas tērpa izpēte un darināšana”. Radošo darbnīcu vadīs Aina Krastiņa.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik Latvijai izmaksās bēgļu uzņemšana? Kādas ir lielākās problēmas e-veselības ieviešanai? Un Kas visvairāk novērtē bezskaidras naudas norēķinu iespēju?

 

 

Lai Latvijā uzņemtu 531 bēgli, būs nepieciešami aptuveni 16 miljoni eiro, šodien žurnālistiem pavēstīja Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane. Viņa uzsvēra, ka šī ir indikatīva summa, kur lielākā daļa būs no Eiropas Savienības patvēruma meklētāju un integrācijas fonda. Šie fondi būs pieejami jau šogad. Tomēr Latvijai pašai jānodrošina infrastruktūra. Par šo finansējumu gan pagaidām viņa atturējās runāt, jo lēmums ir jāpieņem valdībai. Finansējums nepieciešams patvēruma meklētāju centra pārbūvei Muceniekos, latviešu valodas kursiem, veselības aprūpei un citām vajadzībām.

Latvijas valsts simtgadi ar valsts budžetu nevar pārcelt, lai arī cik mums būtu grūti, pārliecināta kultūras ministre Dace Melbārde. Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē ministre sacīja, ka Latvijas valsts simtgade "nav Latvijas valsts budžeta pasākums", piebilstot, ka ikvienam - kā organizācijās, tā arī pašvaldībās - ir jābūt gatavam arī par sev pieejamajiem resursiem domāt, ko varētu darīt simtgades sakarā. Simtgade nav kāds papildu projekts, uzsvēra Melbārde. Viņa pauda, ka valsts dzimšanas dienai jābūt par prioritāti, kurai jācaurvij arī līdzekļu plānošana nākamajos trīs gados. Melbārde uzsvēra, ka ikviens no mums ir Latvija, līdz ar to katrs ar savu smaidu, balsi, stāju un talantu spēj radīt mūsu valsts raksturu neatkārtojamu un darīt tās vārdā neiespējamo.

Turpinām ziņas

 

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" būtu gatava lidot arī no Latvijas reģionālajām lidostām, ja tas būs ekonomiski pamatoti. "airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss uzsver, ka var lidot no jebkura punkta A uz punktu B, ja tiek segtas izmaksas un uzņēmumam tas ir izdevīgi. Uzņēmums Baltijā ir atvērts ikvienam maršrutam. Piemēram, ziemā “airbaltic” veiksmīgi lido uz Slovākijas pilsētiņu Popradu pie Augstajiem Tatriem. Ir arī citi maršruti, kur uzņēmums lidojumus nodrošina tikai divus mēnešus. "airBaltic" nodrošina lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem. Kompānijas lielākā īpašniece ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju.

Ne tikai sarežģījumi ar E-veselības projekta ieviešanu, bet arī interneta neesamība vai mainīgā kvalitāte lauku ģimenes ārstiem liek bažīties par projekta iespējām un kvalitāti. Tikmēr projekta virzītāji ir pārliecināti, ka no nākamā gada E-veselība Latvijā sāks darboties. Lai gan nereti Latvija var lepoties par vienu no ātrākajiem internetam pasaulē, tajā pašā laikā daudz kur tas joprojām ir lēns vai arī lietojams tikai labos laika apstākļos. To apliecina daudzi ģimenes ārsti visā latvijā. Tomēr par spīti tam, gan Nacionālais veselības dienests,  gan Veselības ministrija ir pārliecināta, ka no nākamā gada E-veselības projekts strādās. Pēdējie testi tiks noslēgti 28.novembrī.

Un vēl

Ja tirdzniecības vieta vai pakalpojuma sniedzējs nespēj nodrošināt norēķinus ar karti, 42% aptaujāto pircēju izvēlas veikt pirkumu citur, liecina "Swedbank" veiktā aptauja par iedzīvotāju iepirkšanās paradumiem un viņu attieksmi pret bezskaidras naudas norēķiniem. Tāpat aptauja liecina, ka patērētāji novērtē ērtības, ko sniedz bezskaidras naudas norēķini, tādēļ, dodoties iepirkties, sagaida, ka šis pakalpojums tirdzniecības vietā tiks sniegts. Tomēr šādu norēķinu priekšrocības visvairāk novertē tā dēvētā digitālā paaudze jeb jaunieši 15 līdz 19 gadu vecumā - puse no aptaujātajiem jauniešiem norādīja, ka tirdzniecības vietās obligāti ir jābūt pieejamam šādam pakalpojumam.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: valdības sēdē apstiprina nākamā gada valsts budžeta projektu; Kāpēc Krustpils novada dome pirks bezpilota lidaparātu? Un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo nakti?

 

Valdība sēdē šodien apstiprināja nākamā gada valsts budžeta likumprojektu ar plānoto deficītu 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta. 2016.gadā budžeta ieņēmumi prognozēti 7,3 miljardu eiro apmērā. Savukārt valsts budžeta izdevumi nākamgad paredzēti 7,6miljardu eiro apmērā, kas ir par 183,193 miljoniem eiro vairāk nekā plānots šogad. Ministru prezidente Laimdota Straujuma sēdē pateicās visām ministrijām par paveikto darbu. Viņa pauda, ka valdībai tūlīt jau jāsāk domāt par nākamo gadu, pievērošoties kopējai nodokļu sistēmai vidējai termiņā. Arī finanšu ministrs Jānis Reirs pateicās kolēģiem, norādot, ka trešdien, 30.septembrī, iesniegs budžetu Saeimā, savukārt pirmajā lasījumā parlaments attiecīgos likumprojektus varētu skatīt 5.novembrī. Kad budžeta paketi skatīs galīgajā lasījumā, vēl nav zināms.

 

Mēneša laikā Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes darbinieki aizturējuši divas noziedzīgas grupas aizdomās par sutenerismu – vienā gadījumā aizturētas četras personas, bet otrā gadījumā – precēts pāris. Abās lietās kopā veiktas 16 sankcionētas kratīšanas un aizvērtas astoņas adreses, kurās tika sniegti seksuāla rakstura pakalpojumi par maksu . Pirmā aizturēšana tika veikta 2.septembrī, kad aizdomās par sutenerismu personu grupā tika aizturēts kāds precēts pāris – 1971.gadā dzimis vīrietis un 1958.gadā dzimusi sieviete. Otrā aizturēšana notikusi 22.septembrī, kad tika aizturēta četru personu organizēta noziedzīgā grupa – 1952.gadā dzimis organizators un trīs 37 – 54 gadus vecas sievietes. Organizatoram kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Pirmajā gadījumā pret abām personām uzsākts kriminālprocess par sutenerismu personu grupā, par ko likumā paredzēts līdz pat astoņus gadus ilgs cietumsods. Otrajā gadījumā uzsākts kriminālprocess par sutenerismu organizētā grupā, par ko likumā paredzēts līdz pat 15 gadus ilgs cietumsods.

 

Turpinām ziņas

 

 

Valdība šodien apstiprināja Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padomi 14 cilvēku sastāvā. Tajā iecelts arī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs. Nolikums paredz, ka Pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda padome ir Ministru kabineta izveidota uzraudzības institūcija, kuras darbības mērķis ir pārraudzīt pašvaldību finanšu izlīdzināšanu un pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda darbību. Padomes priekšsēdētāju un priekšsēdētāja vietnieku pirmajā padomes sēdē ievēlē tās locekļi. Padomei būs tiesības pieprasīt un saņemt no valsts un pašvaldību institūcijām informāciju, kas nepieciešama pašvaldību finanšu izlīdzināšanas fonda darbības pārraudzībai, kā arī pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmas analīzei. Jau ziņots, ka spēkā ir stājies jaunais pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modelis, kas vieslielāko pienesumu ir devis Jēkabpilij.

 

 

Zivju resursu aizsardzībai Krustpils novada pašvaldības pirks bezpilota lidaparātu jeb tā dēvēto dronu, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Iepirkuma dokumentus Krustpils novada pašvaldībā var iesniegt līdz 6.oktobrim. Jau vēstīts, ka Latvijā turpina pieaugt izņemto un konfiscēto zvejas un makšķerēšanas rīku skaits, kas izmatoti lašu un taimiņu ķeršanai, pavēstīja Valsts vides dienesta pārstāve Jūlija Ņikitina. 2013.gada oktobrī un novembrī izņemti 692 makšķerēšanas un zvejas rīki, no tiem konfiscēti 527, savukārt 2014.gadā šajā pašā laika posmā izņemti 764, bet konfiscēti 657 makšķerēšanas un zvejas rīki.

Un vēl

Gaidāma ļoti auksta nakts. Naktī uz trešdienu pirmo reizi šoruden gaisa temperatūra vietām Latvijā noslīdēs zem nulles, prognozē sinoptiķi. Minimālā gaisa temperatūra būs -2..+5 grādi. Naktī dominēs bezvējš, vietām veidosies migla. Savukārt septembra pēdējā diena būs sausa un pārsvarā saulaina. Gaisa temperatūra sasniegs +13..+17 grādu.

Atstājiet komentāru