2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 16.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 16.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi Dzejas dienu pasākumi šodien norisināsies Jēkabpilī? Par cik liela kukuļa došanu aizturēts autovadītājs Jēkabpilī? Un Kāpēc Okupācijas muzejs aicina atsaukties leģionārus?

 

Atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, Jēkabpilī Dzejas dienu laikā norisinās festivāls „Jānis Rainis – Zelta spainis”. Katru dienu jēkabpiliešus un pilsētas viesus pārsteidz personāži, kas “izkāpuši” no Raiņa un Aspazijas laika. Šodien no pulksten sešiem līdz astoņiem vakarā tos varēs sastapt pie Jējkabpils tautas nama, vecpilsētas laukumā, pie Jēkabpils diomes un Brīvības un Vienības ielu krustojuma aplī.

 

Savukārt Jēkabpilī, Celtnieku ielas mikrorajonā šodien pulksten sešos vakarā pie 9tās mājas notiks akcija – Brīvais spainis jeb vbrivais mikrafopns. Pasākumā aicināts piedalīties ikviens un lasīt savu un citu autoru dzeju.

 

Turpinām ziņas

Rēzeknes tiesa šodien krimināllietā, kurā divas personas apsūdzētas par vēlētāju balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā, atklās tiesas debates. Jau ziņots, ka pirmdien ar tehnisko līdzekļu starpniecību tika nopratināts viens liecinieks. Tāpat gan apsūdzības uzturētājs, gan aizstāvība tiesai pieteica vairākus lūgumus.Šodien paredzēts atkārtoti nopratināt vienu liecinieku. Tāpat tiesas sēdē plānots pārbaudīt lietas materiālus. Krimināllietā par apzinātu desmit vēlētāju kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt 12.Saeimas deputātus, uzpērkot vēlētājus, apsūdzēti Andris Kozulis un Andrejs Sačkovskis. Iepriekš medijos izskanējis, ka Kozulis, iespējams, balsis pircis par labu Saeimas deputātam Dzintaram Zaķim. Ja apstiprināsies Zaķa saistība ar balsu pirkšanu, partija varētu lemt par viņa izslēgšanu.

Jēkabpilī likumsargi aizturējuši kādu vīrieti, kurš ceļu policistiem piedāvājis kukuli. Policija informē, ka pirmdien kāds "Volkswagen Transporter" vadītājs, kurš dzimis 1981.gadā, piedāvāja 20 eiro kukuli, lai viņam netiktu noformēts protokols par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu. Vīrietis aizturēts Zīlānu ielā.

Un vēl

Latvijas Okupācijas muzejs meklē leģionārus, kuri brīvprātīgi atgriezās Latvijā 1946.gadā. Sabiedrības palīdzība faktu noskaidrošanā nepieciešama, jo Latvijas Okupācijas muzeja vēsturnieks Andrejs Edvīns Feldmanis veic pētījumu un veido dokumentālo filmu par latviešu leģionāriem Zedelgemā. Otrā pasaules kara beigās sabiedroto gūstā angļiem padevās 11 tūkstoši 727 latviešu leģionāri, kuri tika novietoti kara gūstekņu nometnē Beļģijā, Flandrijas provinces pilsētiņā Zedelgemā. 1946.gada 6.aprīlī padomju armijas pārstāvjiem angļi nodeva 199 karavīrus, kuri brīvprātīgi vēlējās atgriezties dzimtenē. Apmēram 30 latviešu leģionāri tika atvesti uz Rīgu un novietoti filtrācijas nometnē Ganību dambī 40. Okupācijas muzejs lūdz atsaukties šos karavīrus, viņu tuviniekus vai personas, kuras kaut ko zina par šo notikumu. Personas, kuras var sniegt kādu informāciju, muzejs aicina sazināties, zvanot 66 117 657.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Latvijai lēmums jautājumā par bēgļiem jāpieņem līdz nākamajai otrdienai? Kāds īpašs pasākums nedēļas nogalē notiks Līvānos? Un Cik lielu algu “uz rokas” vēlas saņemt jaunieši?

Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā jābūt pieņemtai ātrāk nekā plānots - līdz 22.septembrim, nevis 8.oktobrim, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Minsitru prezidente Laimdota Straujuma. Vakar vēlu vakarā Straujuma saņēmusi ziņu no Briseles, ka 8.oktobrī paredzētā Eiropas Savienības iekšlietu ministru sanāksme pārcelta uz 22.septembri. Līdz ar to līdz šim brīdim ir jābūt pieņemtai Latvijas pozīcijai bēgļu jautājumā. Tāpēc līdz nākamajai otrdienai ir jānotiek koalīcijas sēdei, valdība sēdei un jāsanāk arī Saeimas Eiropas lietu komisijai. Premjere uzsvēra, ka neatkarīgi no Latvijas pozīcijas, visticamāk, notiks balsojums un Latvijai papildu bēgļu uzņemšana būs obligāts pasākums.

Eiropas Savienības Lauksaimniecības ministru padomes neformālajā sanāksmē Luksemburgā Eiropas Komisija piedāvājusi atbalstam Latvijas piena ražošanas un cūkkopības nozarēm piešķirt 8,5 miljonus eiro. Kopējais finansējums tirgus krīzes risināšanai ir 500 miljoni eiro, no tā 420 miljoni eiro tiek sadalīti starp dalībvalstīm. Latvijai piešķirtā finanšu apjoma aprēķina vērtētie kritēriji bija - Krievijas embargo ietekme, piena cenas un cūkgaļas cenas samazinājums.

Turpinām ziņas

Sestdien, 19.septembrī Līvānos, no bērnudārza "Rūķīši" līdz Līvānu novada kultūras centram norisināsies akcija "Lielā latgaliešu tautasdziesmu ķēde - garākās Rīgas ielas garumā. Akcijas gaitā tās dalībnieki - mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi, novada iedzīvotāji un viesi - veidos ķēdi un nodos simbolisko "tautasdziesmu kamolu" no rokas rokā, Līvānu pilsētas Rīgas ielas garumā pēc savas izvēles skaitot, izdziedot vai izdejojot tautasdziesmas. Pievienoties lielajai latgaliešu tautasdziesmu ķēdei varēs jebkurā tās posmā.

Lai noskaidrotu, cik daudzveidīga ir Latvijas daba, kādā stāvoklī ir zālāji, meži, purvi un saldūdeņi, valstī plānots veikt biotopu kartēšanu. Tas nozīmē, ka eksperti Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā turpmākajos divos gados pārstaigās visu Latvijas teritoriju. Plānots atjaunot zināšanas par to, kādas dabas vērtības ir sastopamas gan aizsargājamās teritorijās, gan ārpus tām, lai saprastu, vai ierobežojumu noteikšana aizsargājamās teritorijās ir devusi rezultātu. Biotopu kartēšana atvieglos arī dažādu atļauju un saskaņojumu saņemšanu plānotu būvdarbu vai citas saimnieciskās darbības veikšanai, kad nepieciešamas izziņas par konkrētajās teritorijās sastopamajiem biotopiem vai sugām.

Un vēl

57% Latvijas jauniešu, sākot darba gaitas, vēlētos saņemt vairāk nekā 750 eiro pēc nodokļu nomaksas, liecina "SEB bankas" veiktais pētījums "Jauniešu darba alga - iedomas vai realitāte". Trešā daļa būtu apmierināta ar algu 1000 eiro, tikmēr viena desmitā daļa aptaujāto nevēlētos mazāku algu par 1500 eiro. No Baltijas valstīm visaugstākās prasības ir Igaunijas jauniešiem, kur vairāk par 750 eiro vēlas saņemt 72% jauniešu, bet vispieticīgākie ir lietuvieši - virs 750 eiro "uz rokas" vēlētos saņemt 31% jauniešu.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu jubileju šonedēļ svinēs Ābeļu pagasta Brodu ciems? Vai taps ar likumu nostiprināts eksotisko dzīvnieku saraksts, kurus atļauts turēt mājās? Un kas šogad pārstāvēs Latviju pasaules skaistumkonkursā?

Šodien Rīgā notiks Swedbank rīkots pasākums, kurā sumina Dziesmu un deju svētku skolotājus. Kopumā vienreizējas stipendijas irs piešķirtas 50 skolotājiem no visas Latvijas. No Jēkabpils šodien tiek sumināta deju kolektīva „Pastalnieki” vadītāja Aija Ruliete, Jēkabpils Valsts ģimnāzijas kora "Ritums" diriģente Sandra Bondare un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas meiteņu kora „Skanda” diriģente Skaidrīte Pugača. Stipendiju saņemšanai skolotājus - koru, tautas deju kolektīvu, folkloras kopu, koklētāju ansambļu, pūtēju orķestru un citu kolektīvu vadītājus izvirzīja esošie un bijušie audzēkņi, audzēkņu ģimenes piederīgie, kolēģi, pašvaldības pārstāvji un citi Dziesmu un deju svētku tradīcijas novērtētāji. Svētku skolotāju stipendijām tika saņemti 745 pieteikumi no visas Latvijas. 

Šīs nedēļas nogalē, 19.septembrī Jēkabpils novada Ābeļu pagasta Brodu ciems svinēs 220 jubiliju. Svētku pasākums sāksies vienos dienā un tā gaitā paredzēta piemiņas akmens atklāšana, skanēs atmiņu stāsti, notiks koncerts. Vēstures fakti liecina, ka Brodu ciems izveidots 1795.gadā, kā vieta, kur izmitināt Krievijai nevēlamos, izsūtītos cilvēkus. Tā nosaukums cēlies no krievu vārda sbrod – salašņas vai broditj – bradāt, klaiņot. Patlaban Brodos ir 5 ielas - Ozolu, Biržu, Smilgu, Lejas un Pļavu iela, kā arī daudzdzīvokļu kvartāls Aldaune. Desmit no ciemata ēkām ir saņēmušas apbalvojumus par sakoptību. Puse no pagastā deklarētajiem iedzīvotājiem- 453 -dzīvo Brodos.

Turpinām ziņas

Salaspils kodolreaktora teritorijā iztukšotas abas novecojušās pazemes ūdens tvertnes. Objekta administrators norāda, ka akūtākie vides piesārņojuma draudi novērsti un pagaidām teritorijā turpināsies uzraudzība. Tikmēr Latvijas Valsts ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs   izstrādā jaunu demontāžas plānu un izmaksu aprēķinus. Reaktora demontāžu plānots sākt 2017.gadā, kam pakāpeniski varētu piešķirt 5,5 miljonus eiro.

Šobrīd Latvijā likums par eksotisko mājdzīvnieku turēšanu balstās uz principu – viss, kas nav aizliegts, ir atļauts. Taču nodibinājums „Dzīvnieku drauga fonds” aicina šo principu apgriezt otrādi – viss, kas nav atļauts, ir aizliegts. Tādā veidā cilvēki nevarētu likumīgi turēt mājdzīvniekus, kuru labturības principus skaidri nezina ne valsts institūcijas, ne veterinārārsti. Populārākie no eksotiskajiem dzīvniekiem ir lielie papagaiļi, čūskas, ķirzakas, kā arī atsevišķas eksotiskas varžu sugas, retos gadījumos - krokodili. ''Dzīvnieku drauga fonds'' plāno veidot sabiedrības aptauju, lai noskaidrotu, kādus dzīvniekus Latvijā cilvēki tur mājās. Tādā veidā fonds cer izveidot at\lauto eksotisko dzīvnieku sarakstu, ko nostiprināt ar likumu.

Un vēl

No 26.novembra līdz 6.decembrim Ķīnā norisināsies viens no prestižākajiem pasaules skaistumkonkursiem Mrs Globe 2015, kuru, kā ziņo konkursa nacionālā direktore Latvijā Liene Skulme, šogad pārstāvēs 31 gadu vecā fitnesa trenere no Rīgas Anita Puzule. Anita iepriekš ir piedalījusies pasaules skaistumkonkursā Mrs Universe 2014, kur finālā ieguvusi pasaulē estētiskākās sievietes titulu. Šis tituls tika piešķirts, pateicoties ne vien ārējam skaistumam, bet arī iekšējam starojumam, gaumei un stila izjūtai, un Anita ar to ļoti lepojas. Pēdējais izcilākais Anetes panākums ir kļūšana par absolūto pasaules čempioni bodibildingā un fitnesā, kas norisinājās 30.maijā, Varšavā un kurā piedalījās vairāk nekā 350 labākie atlēti no 17 pasaules valstīm.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi remontdarbi norisinās uz Daugavpils šosejas? Kāpēc Baltijas vienības dienu atzīmēs Aglonā? Un Kādēļ šodien atzīmē starptautisko ozona dienu?

Uz Daugavpils šosejas sākta tilta pār Pērsi atjaunošana. Remontdarbu laikā slēgta satiksme pa vienu no joslām un satiksmi regulē ar luksoforiem. Būvdarbu gaitā tiks veikts tilta balstu un konusu remonts, hidroizolācijas un deformācijas šuvju atjaunošana. Tāpat tiks uzstādītas jaunas drošības barjeras un ieklāts jauns segums. Tilta remontdarbi turpināsies līdz nākamai vasarai, jo balstu un konusu remontam nepieciešams zemāks ūdens līmenis Pļaviņu hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē. Darbus veic uzņēmums "Tilts", un veicamo darbu līgumcena ir 339 tūkstoši eiro ar pievienotās vērtības nodokli.

Šī gada rudenī uz Latvijas bīstamākajiem ceļu posmiem plānots uzstādīt 11 automašīnu ātruma mērīšanas displejus jeb interaktīvās ceļa zīmes, kurām paredzēta autovadītājus disciplinējoša funkcija, arī "melnajos punktos", kā arī izglītības iestāžu tuvumā. Lai gan jau vairākus gadus izplatītas un atzinīgi vērtētas Eiropā un ASV, Latvijā šādu ceļa zīmju ieviešana ir salīdzinoši jauna prakse. Pagaidām uz Latvijas ceļiem uzstādītas vien piecas interaktīvās ceļa zīmes. Trīs no tām Smiltenē, bet divas - Pļaviņās.

Turpinām ziņas

Baltu vienības dienu šogad atzīmēs ar Lietuvas un Latvijas valdību kopīgu sēdi, svētku pasākumiem Rokišķos, kā arī karaļa Mindauga un karalienes Martas pieminekļa atklāšanu Aglonā. Baltu vienības diena tiks atzīmēta jau 15.to reizi un šim pasākumam izvēlēts 22.septembris - Saules kaujas dienā. To sagaidot 20.septembrī Aglonā atklās karaļa Mindauga un karalienes Martas pieminekli. Vēsturiskā leģenda vēstī, ka Mindauga sieva Marta bijusi dižciltīgās Madalānu pils valdnieka meita. Mindaugam, kad viņš devās uz sievas vecāku mājām mierināt Martas vecākus par meitas nāvi, uzbruka sazvērnieki un viņš tika nogalināts 1263.gadā kopā ar diviem dēliem. Mindaugs tika apglabāts Aglonā. Tāpec šogad Baltu vienības dienas svinēšanai izvēlēta Aglona.

Pateicoties labvēlīgajiem laikapstākļiem, šogad Latvijā prognozējamā graudaugu un rapša kopējā raža būs par 16% lielāka nekā pērn un sasniegs apmēram 2,58 miljonus tonnu, kas ir visu laiku rekords, pēc jaunāko datu analīzes informē lauksaimnieki. Lielāko daļu jeb 47% no graudu kopražas veido ziemas kvieši – 1, 2 miljoni tonnu, vasaras kviešu jeb 26% no graudaugu kopražas ražas prognoze ir 675 tūkstoši tonnu, bet rapsim raža tiek prognozēta 253 tūkstoši tonnu apmērā. Vienlaikus tiek atzīts, ka kviešu ražas kvalitāte ir zema - tajos ir zems proteīna līmenis, ko ietekmēja lietainās un vēsās jūlija beigas, jo tieši šajā laikā proteīna briedināšanai bija vajadzīgs siltāks un saulaināks laiks.

Un vēl

Šodien atzīmē starptautisko ozona dienu. Katru gadu 16. septembrī cilvēki no visas pasaules pulcējas Monreālā, lai piedalītos sarunās un semināros par ozona slāņa noārdīšanās problēmu, taču Starptautiskā ozona diena tiek atzīmēta arī citur pasaulē. Ozona slāņa noārdīšanās iespējamās sekas ir fotosintēzes ātruma samazināšanās, kaitējumi augu valstij un cilvēcei. Sevišķi svarīga un tālejoša ir gēnu mutācijas problēma. Dažreiz maldīgi domā, ka "ozona caurums" ir caurums burtiskā nozīmē - īstenībā tas norāda, ka ozona koncentrācija stratosfērā ir vismaz 1/3 mazāka par normu. Viskritiskākais stāvoklis ir virs Antarktīdas. Šī diena kalpo par atgādinājumu, ka mums savā sadzīvē ir jāsamazina enerģijas un resursu patēriņš.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds ceļu satiksmes negadījums noticis Kūku pagastā? Kad par elektroniskajām cigaretēm būs jāmaksā akcīzes nodoklis? Un Kādi jaunumi ir Jēkabpils basketbola komandai?

Krustpils novada Kūku pagastā kravas automašīnas vadītājs ar piekabi vakar notriecis velosipēdistu. Policija informē, ka 1964.gadā dzimis automašīnas VOLVO ar piekabi vadītājs uzbrauca velosipēdistam, 1951.gadā dzimušam vīrietim. Cietušais nogādāts Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Satiksmes negadījums noticis vakar autoceļa Rīga – Daugavpils 151.kilometrā. Jēkabpils policija notikuma vietā arī aizturējusi citu velosipēdistu, 1968.gadā dzimušu vīrieti, kurš būdams alkohola reibumā, viņa izelpā konstatētas vairāk nekā 2 promiles, vadījis velosipēdu bez tiesībām.

Rēzeknes tiesa 27.novembrī atklās tiesas debates krimināllietā, kurā divas personas apsūdzētas par vēlētāju balsu pirkšanu 12.Saeimas vēlēšanu laikā. Šodien tiesas sēdē apsūdzētie Andris Kozulis un Andrejs Sačkovskis sniedza liecības. Apsūdzētais Sačkovskis šodien krasi mainīja savas iepriekš sniegtās liecības, kurās viņš bija atzinis, ka pircis balsis par labu "Vienotības" politiķim Dzintaram Zaķim. Sačkovskis savu vainu atzīst daļēji.

Turpinām ziņas

Paredzēts noteikt atalgojuma «griestus» valsts uzņēmumu šefiem. Valsts kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētājiem atalgojums būs atkarīgs no uzņēmuma lieluma, tomēr tas nevarēs būt lielāks par 7 tūkstoši 650 eiro. Pārresoru koordinācijas centra sagatavotajos noteikumos rosināts algas apmēru valdes priekšsēdētājam, valdes locekļiem un padomes locekļiem noteikt atkarībā no kapitālsabiedrības finansiālajiem rādītājiem, iedalot tās četrās kategorijās - maza kapitālsabiedrība, vidēja, liela vai īpaši liela. Noteikumu projekts iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

 

 

Valdība atbalstījusi akcīzes nodokļa piemērošanu elektroniskajām cigaretēm. Finanšu ministrijā skaidro, ka pašlaik strauji pieaug elektronisko cigarešu un tajās izmantojamo šķidrumu tirgus. Minētais produkts tiek lietots kā alternatīva tabakas smēķēšanai. Tirdzniecībā atrodas gan vienreizējās lietošanas elektroniskās cigaretes, gan daudzkārt lietojamas, atkārtoti uzlādējamas elektroniskās cigaretes ar uzpildāmiem šķidrumiem, kuri var saturēt nikotīnu dažādās koncentrācijās. Arī Veselības ministrija rosinājusi piemērot akcīzes nodokli elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem. Akcīzes nodoklis elektroniskajās cigaretēs izmantojamajiem šķidrumiem varētu tikt piemērots no 2016.gada 1.jūlija.

Un vēlētāju

Pagājušās sezonas "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils" panācis vienošanos ar amerikāņu leģionāru Taileru Larsonu, trešdien savā mājaslapā informēja kluba pārstāvji. Kā zināms, Larsons klubam uz pārbaudes laiku pievienojās pirms divām nedēļām. Pašlaik 23 gadus vecais Larsons pēdējās divās sezonās cīnījies Dienviddakotas Universitātes komandā "Coyotes". Iepriekšējā sezonā Larsons piedalījās 33 mačos, vidēji laukumā pavadot 34 minūtes. Tā laikā basketbolists guva 14,4 punktus, izcīnīja 7,8 atlēkušās bumbas, kā arī veica 2,9 rezultatīvas piespēles. Pirms tam amerikāņu basketbolists pārstāvēja "Desert Pines Jaguars" un "Casper College". Spēlēšana "Jēkabpilī" amerikānim būs pirmā pieredze Eiropā un profesionāla basketbolista statusā.

 

 

Atstājiet komentāru