2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 15.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 15.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi dzejas dienu pasākumi notiks šodien? Kādā forumā šodien piedalīsies jēkabpils domes darbinieki? Un Pēc kādiem kritērijiem latvijas iedzīvotāji izvēlas vīnu?

 

Šonedēļ Jēkabpilī norisinās dzejas dienu pasākumi. Atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, Jēkabpilī Dzejas dienu laikā no šodienas līdz sestdienai notiek literatūras festivāls „Jānis Rainis – Zelta spainis”. Jēkabpiliešus un pilsētas viesus pārsteigs personāži, kas “izkāpuši” no Raiņa un Aspazijas laika. Tos varēs satikt pilsētas laukumos un sabiedriskā transporta pieturās! Šodien no pulksten 12mitiem līdz diviem dienā personāži būs sastopami pie Jēkabpils Tautas nama, Vecpilsētas laukumā, pie Jēkabpils domes un pie apļa Brīvības un Veinības ielas krustojumā.

Šodien pulksten trijos dienā Jēkabpils tautas namā ar devīzi “Spaiņa nesējs” notiks lekcija “Aspazija latviešu kultūrā un domāšanā”, ko vadīs prozaiķe un dramaturģe, lugas “Aspazija. Personīgi” libreta autore Inga Ābele. Lekcijas atvērtas visiem interesentiem un apmeklējamas bez maksas. Jau ziņots, ka Dzejas dienu Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Savukārt Rīgā šodien notiks forums “Pašvaldība - digitālās sabiedrības veidotāja”. Foruma laikā nozares eksperti un speciālisti apskatīs pašvaldībām aktuālus jautājumus - e-pārvaldes prioritātes, pašaldību sadarbības iespējas informācijas tehnoloģiju jomā un Eiropas projektu realizācijā. No Jēkabpils pilsētas pašvaldības forumā piedalīsies izpilddirektors Guntars Gogulis, kurš dalīsies ar jēkabpiliešu pieredzi par centralizēto Informāciju Tehnoloģiju pielietošanu pašvaldības finanšu apritē. Vēl forumā piedalīsies Jēkabpils domes Administratīvā departamenta vadītāja Natālija Dardete, Finanšu un ekonomikas nodaļas vadītāja Gita Liņģe un Informātikas nodaļas vadītājs Edgars Katiņš.

Turpinām ziņas

Preiļos šodien turpinās pirmais Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktais mākslinieku plenērs. Tas veltīts pirms gada aizsaulē aizgājušajam izcilajam ainavu gleznotājam Jāzepam Pīgoznim. Plenērā piedalās „Jāzepa Pīgožņa balvas par Latvijas ainavu glezniecībā 2015” ieguvējs Roberts Muzis, Jāzepa Pīgožņa meita, māksliniece Laura Pīgozne, balvas idejas autori Jānis Anmanis un Jānis Streičs un mākslinieki, kuri kopā ar Pīgozni piedalījušies plenēros Latvijā un ārvalstīs. Plenēra noslēgums notiks 19. septembrī.

Vakar un šodien vairākos Vidzemes, Zemgales un Latgales plānošanas reģiona novados un atsevišķos maršrutos tiek vienādoti reģionālo vietējo maršrutu autobusu pārvadājumu tarifi, kas nozīmē, ka gaidāms biļetes cenas kāpums pat par 25 eirocentiem. Sākot ar šodienu, reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifi būs vienādoti bijušajā Valmieras un Valkas rajonā, Jelgavas novadā, daļā Krāslavas un Aknīstes novada, Savukārt rīt tarifi tiks vienādoti SIA "Astašova" apkalpotajos maršrutos Krāslavas novadā.

Un vēl

Lai gan vīna un saderīgu ēdienu baudīšanas tradīcijas Latvijā kļūst arvien populārākas, liela daļa Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka vīna daudzveidībā orientējas gana vāji . Visbiežāk iepērkoties un izvēloties vīnu, 29% aptaujāto šo dzērienu izvēlas nejauši vai arī 32% iedzīvotāju dod priekšroku zemākajai cenai – liecina Rimi Latvia un pētījumu centra SKDS veiktais pētījums. Visbiežāk Latvijas iedzīvotāji vīnu iegādājas, lai baudītu to svētkos, romantiskos mirkļos vai atzīmētu tikšanos ar draugiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Eiropas valstis cīnās ar nekontrolējamo bēgļu plūsmu? Ko valsts prezidents iesaka novadu pašvaldībām? Un Kāda spēle tiek piedāvāta jauniešiem, sagaidot karjeras nedēļu?

Pēc pirmajām politisko partiju sarunām ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni un citām diskusijām koalīcijas partneri pagaidām neplāno mainīt savas pozīcijas jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu Latvijā. Nonākt pie vienotas pozīcijas un vienoties par kompromisu būtu nepieciešams līdz oktobra sākumam, kad plānota nākamā Eiropas Savienības iekšlietu ministru sanāksme. Jau ziņots, ka valdību veidojošo partiju koalīcija piektdien nespēja panākt vienošanos jautājumā par papildu bēgļu uzņemšanu.

Ungārija slēgusi pēdējo spraugu robežā ar Serbiju, liedzot iekļūt valstī tūkstošiem nelegālo imigrantu, kas sapulcējušies pie robežas. Noslēdzot sētas celtniecību gar 175 kilometrus garo robežu ar Serbiju, Reskes robežpunkts norobežots ar dzeloņstieplēm. Tikmēr nelegālie imigranti vilcienos, autobusos un taksometros vakar steidza pēc iespējas ātrāk šķērsot Balkānu valstis, lai paspētu iekļūt Ungārijā, pirms šodien stājas spēkā tās jaunie imigrācijas likumi, kas paredz daudz bargākus sodus robežpārkāpējiem.

Savukārt Latvija pašlaik vēl neapsver iespēju atjaunot robežkontroli, jo mūsu valstī nav ārkārtas situācijas, kas būtu radusies saistībā ar bēgļu nekontrolējamu plūsmu. Zināms, ka Austrija sekos Vācijas piemēram un arī uz laiku atjaunos kontroli uz robežas ar Ungāriju, reaģējot uz sarežģīto situāciju saistībā ar bēgļu plūsmu. Tas nozīmē, ka līdz ar robežkontroles atjaunošanu uz Austrijas un Vācijas robežas, ceļotājiem, braucot ar automašīnām vai autobusiem, ir jārēķinās ar sastrēgumiem. Tāpat iespējami traucējumi dzelzceļa satiksmē starp Austriju un Vāciju.

Turpinām ziņas

Valsts prezidents Raimonds Vējonis tiekoties ar vietējo pašvaldību pārstāvjiem, aicinājis novadus būt aktīviem savu interešu aizstāvjiem, lai līdzsvarotu lielo pilsētu un novadu interešu pārstāvniecību. Tikšanās laikā prezidents pauda, ka Latvijai svarīga ir visas valsts teritorijas līdzsvarota attīstība, tāpēc pieejamie Eiropas Savienības fondu līdzekļi ir jāiegulda mērķtiecīgi, lai tie nestu vislielāko atdevi gan infrastruktūras sakārtošanā un jaunu darba vietu radīšanā, gan jaunu investīciju piesaistē. Pārrunājot skolu tīkla sakārtošanu novados, Vējonis atgādināja, ka jābūt atbildīgiem, lai bērnu iegūtā izglītība būtu konkurētspējīga un nenotiktu izglītības kvalitātes noslāņošanās.

Jēkabpils policija izbeigusi kriminālprocesu par sirmgalves siešanu pie gultas Jēkabpils reģionālajā slimnīcā, jo notikušajā nesaskata noziedzīga nodarījuma pazīmes, pirmdienas vakarā vēstīja raidījums "Panorāma". Jēkabpils Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieka vietniece atteikumu pamato ar to, ka notikušajā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Ģimenei gan lēmums izskatās pēc atrakstīšanās un piederīgie atteikumu pārsūdzējuši prokuratūrā.

Un vēl

Karjeras nedēļai tuvojoties, Valsts izglītības attīstības aģentūra sociālajā tīklā Draugiem.lv ir izveidojusi interaktīvu un aizraujošu spēli “Atver profesiju durvis”. Sākot ar šo nedēļui, tā jauniešus iepazīstina ar profesiju daudzveidību, izceļot specifiskās zināšanas, prasmes un personības īpašības, kas nepieciešamas, lai veiksmīgi darbotos dažādās profesijās.  Spēle veidota divos līmeņos. Pirmajā līmenī dalībniekiem ir jāatver astoņas profesiju durvis, uzminot profesiju pēc sniegtā apraksta. Savukārt otrajā līmenī jauniešiem būs jādodas uz Karjeras nedēļas pasākumiem, lai uzzinātu unikālo kodu, ko ievadīt spēlē, tā iegūstot papildu punktus. Aktīvākajiem un veiksmīgākajiem spēlētājiem būs iespēja saņemt vērtīgas balvas. Šogad Karjeras nedēļa no 12. līdz 16. oktobrim norisināsies vienlaikus 19 Latvijas pilsētās un novados, tajā skaitā arī Jēkabpilī.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Latvijā veselības aprūpe iedzīvotājiem ir visnepieejamākā Eiropas savienībā? Kā vislabāk atrast darbu? Un Kā Jēkabpilī noslēgusies peldēšanās sezona?

Mediķu arodbiedrība cer uz politiķu sapratni saistībā ar nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei, norāda Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris. Viņš atzina, ka trīspusējās sarunās starp Veselības ministriju, darba devējiem un arodbiedrību, panākts vienots viedoklis, ka veselības budžets ir nepietiekams. Ja politiķi negribēs ieklausīties, iespējams, notiksprotesti. Latvijā ir visnepieejamākā veselības aprūpe Eiropas Savienībā, taču tā vietā, lai atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Komisijas ieteikumiem uzlabotu veselības aprūpes pieejamību un kvalitāti, valdība nākamā gada budžeta projektā veselības nozarei ir atvēlējusi 3% no iekšzemes kopprodukta, kas ir vēl mazāk nekā šogad. Salīdzinājumam, vidēji Eiropas Savienībā veselības aprūpei valdības atvēl 7,3% no iekšzemes kopprodukta, bet jaunajās dalībvalstīs - aptuveni 5%.

 

 

Septembra sākumā  Latvijā virs diviem miljoniem eiro parāds valsts budžetam bija 35 personām, liecina Valsts ieņēmumu dienesta apkopotie dati par simts lielākajiem nodokļu parādiem budžetā. Nodokļu parādnieku saraksta līderis jau ilgstoši ir privātpersona Jevgeņijs Jakovļevs, kura parāds septembra sākumā  bija 19,16 miljoni eiro. Viņam seko pārtikas produktu vairumtirgotājs «Asiva», kura parāds šā mēneša sākumā  bija 9,34 miljoni eiro. Trešais ir degvielas vairumtirgotājs «AVT Nafta», kura parāds septembra sākumā  bija 8,5 miljoni eiro. Piektajā vietā ierindojies metālizstrādājumu ražotājs «Krāsainie lējumi» ar 8,2 miljonu eiro parādu, bet sestais lielākais parādnieks ša mēneša sākumā bija metālapstrādes kompānija «KMM Metāls» ar 7,7 miljona eiro parādu.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 65,1%)uzskata, ka darba meklējumos noderīgāki ir labi personīgie kontakti nekā izglītība, liecina pētījumu centra “SKDS” aptauja. Pretējās domās, paužot uzskatu, ka svarīgākais darba meklējumos ir laba izglītība, bijuši tikai 26,1% aptaujāto. Salīdzinot ar līdzīgu aptauju pirms desmit gadiem, šogad to iedzīvotāju skaits, kas uzskata, ka darba meklējumos vairāk noderīgi ir labi personīgie kontakti, pieaudzis par 2,3 procentpunktiem.

 

 

 

Zemi – Latvijas lielāko nacionālo bagātību – iznieko. Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platības sarūk, samazinās tās auglība. Tā atzīts septembrī valdībai iesniegtajā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārskata ziņojumā par to, kā ticis pildīts pirms astoņiem gadiem ministrijā sagatavotais zemes politikas plāns no 2008. līdz 2014. gadam. Ziņojumā minēti vairāki cēloņi, kas veicinājuši lauksaimniecībā izmantojamo platību aizaugšanu, auglības samazināšanos. Pirmkārt, neierobežota un haotiska apbūves izplešanās, otrkārt, pussabrukušas, neatjaunotas meliorācijas sistēmas, kas veicina zemes pārpurvošanos, treškārt, zemes rezervēšana neīstenotiem infrastruktūras projektiem, un visbeidzot - zemes reformas ieilgšana un nesakārtotas īpašumtiesības.

 

 

Un vēl

 

 

Šodien visā Latvijā oficiāli noslēdzas peldsezona.Cilvēki gan arī turpmāk var doties peldēties, tomēr oficiālajās pludmalēs vairs neuzturēsies pludmales glābšanas dienests, kā arī Veselības inspekcija vairs neveiks peldūdens kvalitātes monitoringu. Aizvadītajā peldsezonā par oficiālām tika atzītas 55 peldvietas visā Latvijā, un tajās arī regulāri tika pārbaudīta peldūdens kvalitāte.

 

 

Pēdējā ūdens kvalitātes pārbaude, kas tika veikta 1.septembrī un analīžu rezultāti saņemti pagājušajā nedēļā, liecina, ka Jēkabpilī Radžu ūdenskrātuvē, peldvietā pie centrālās ieejas, ūdens pēc mikrobioloģiskajiem rādītājiem atbilst likumdošanas prasībām un šajā vietā ir atļauts peldēties.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds nozīmīgs pasākums šīs nedēļas nogalē notiks Jēkabpilī? Kāpēc izglītības darbinieku arodbiedrība neatbalsta principa "skola tuvāk mājām" piemērošanu tikai 1.-4.klases skolēniem? Un Kādas prognozes sinoptiķi izteikuši par laika apstākļiem tuvāko divu gadu laikā?

Nedēļas otrajā pusē, 17.septembrī un 18.septembrī, Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā, Jelgavā un Jēkabpilī norisināsies starptautiska konference "Strūves ģeodēziskajam lokam UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā – 10". Konferencē notiks lasījumi par Strūves ģeodēziskā loka mērījumu vēsturi, to zinātnisko un kultūras nozīmi, tās dalībnieki stāstīs arī par šī mantojuma potenciālu tūrismā un līdzšinējo pieredzi Strūves ģeodēziskā loka popularizēšanā. Savukārt konferences praktiskajā daļā interesentiem būs iespēja vērot metodes un izmantot instrumentus, kas līdzīgi tiem, ar kuriem tika veikti Strūves ģeodēziskā loka mērījumi. Konferencē piedalīsies lektori no Latvijas, Zviedrijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Igaunijas.

Zemgales plānošanas reģiona Eiropas Savienības Struktūrfondu informācijas centrs 1.oktobrī Jēkabpilī, Krustpils novada konferenču zālē, organizē bezmaksas semināru par Grozījumiem publisko iepirkumu likumā, plānojot Eiropas fondu projektus. Semināru vadīs Iepirkumu Uzraudzības biroja Metodoloģijas departamenta direktores vietnieks Oskars Putāns. Pasākumā aicināti piedalīties pašvaldību iepirkumu speciālisti, izglītības iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvji, kā arī uzņēmēji un ikviens interesents. Dalību seminārā var pieteikt līdz 30.septembraim pa tālruni 28356611, vai rakstot uz e-pastu: natalija.gerasimova@zpr.lv

Turpinām ziņas

Vērtējot izteikto izdeju par skolu tīkla sakārtošanas principa "skola tuvāk mājām" piemērošanu nevis 1.-6., bet gan 1.-4.klases skolēniem, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība norādīja, ka pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem izglītības iegūšana dzīvesvietas tuvumā ir īpaši svarīga. Līdz ar to izglītības darbinieku arodbiedrība šādu priekšlikumu neatbalsta.

Jau ziņots, ka iepriekš notikušajā valdības vadītājas Laimdotas Straujumas darba grupā par jauno pedagogu darba samaksas modeli Jēkabpils novada pašvaldības Izglītības un kultūras pārvaldes vadītāja Elga Ūbele piedāvāja izskatīt iespēju pārskatīt skolu tīkla optimizācijas plānā noteikto principu "skola tuvāk mājām" 1.-6.klasei, tā vietā to nodrošinot tikai 1.-4.klasei.

Krievijas federālais pretmonopolu dienests paziņojis, ka ASV tehnoloģiju kompānija «Google» ir pārkāpusi pretkorupcijas likumdošanu, neļaujot konkurentiem piekļūt tās mobilajām ierīcēm. ASV kompānijai varētu tikt noteikts sods līdz 15% no tās pērnā gada apgrozījuma Krievijā. Kaimiņvalsts interneta meklētājs «Yandex» atzinīgi novērtēja Krievijas regulatora lēmumu, paužot cerību, ka tas palīdzēs nākotnē palielināt «konkurenci tirgū». Neraugoties uz faktu, ka Eiropas Komisija jau ir sākusi oficiālu izmeklēšanu par to pašu praksi, Krievija ir pirmā jurisdikcija, kas oficiāli nosauc šo praksi par konkurenci ierobežojošu.t «Google» preses dienests norādījis, ka iepazīsies ar regulatora lēmumu, tiklīdz to saņems.

Un vēl

Nākamie divi gadi pasaulē varētu būt karstākie, kādi piedzīvoti, secinājuši Lielbritānijas sinoptiķi.  Lielo globālo karstumu varētu atnest dabas parādība «El Ninjo», šis klimata fenomens ir iemesls temperatūras pieaugumam Klusajā okeānā, kas ietekmē visu pasauli.  Šāda «pasiltināšanās» notiek neregulāri ik pēc diviem līdz septiņiem gadiem un turpinās gandrīz divus gadus. Pēc zinātnieku domām «El Ninjo» efektu vēl papildinās siltumnīcas efekta izraisošo gāzu emisijas. Sinoptiķu prognozes gan nav labvēlīgas tiem eiropiešiem, kam patīk karstas vasaras. Eiropā vasaras varētu būt pat vēsākas. 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Latvijai var nākties uzņemt bēgļus, arī tad, ja tā balsos pret? Kā turpmāk tiks vienkāršota alimentu saņemšana? Un kad Latvijā notiks putnu vērošanas dienas?

 

 

Līdz 2017.gada 3.aprīlim uzņēmumam "Latvijas Gāze" ir pienākums izveidot divus juridiski neatkarīgus uzņēmumus - viens pildīs pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pienākumus, otrs īstenos dabasgāzes sadales sistēmas operatora un tirgotāja funkcijas. "Latvijas Gāzes" pārstāvji atzīst, ka dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana ir laikietilpīgs process, tāpēc gāzes koncerns aicināja likumprojektā minēto termiņu 2017.gada 31.decembris aizstāt ar 2019.gada 31.decembri, taču valdība to neņēma vērā.

 

Eiropas valstis vakar nav spējušas pilnībā vienoties par bēgļu pārvietošanas mehānismu. Tomēr vairums valstu atbalstīja ideju par papildu 120 tūkstoši cilvēku proporcionālu izvietošanu ES dalībvalstīs. Tomēr tā kā bēgļu pārvietošana tiek uzskatīta par ārkārtas pasākumu, tam nav nepieciešama visu valstu vienprātīga piekrišana. Lēmumu var pieņemt ar kvalificēto balsu vairākumu, kas ir divas trešdaļas, un tas būs jāpilda arī tiem, kas balsoja “pret”. Tas nozīmē, ka latvijai bēgļus nāksies uzņemt arī tad, ja tā balsos pret.

 

 

Turpinām ziņas

 

Šā gada 2.ceturksnī salīdzinājumā ar pērnā gada šo pašu periodu vienas stundas darbaspēka izmaksas pieauga par 52 centiem stundā jeb 7,9%, sasniedzot 7,09 eiro stundā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienas stundas darbaspēka izmaksas straujāk auga nekustamo īpašumu nozarē - par 11,2%, informācijas un komunikācijas pakalpojumos - par 10,9%, tirdzniecībā - par 10,1%, mākslas, izklaides un atpūtas nozarē - par 9,8%, kā arī apstrādes rūpniecībā - par 9,2%. Darbaspēka izmaksu kāpumu šajās nozarēs ietekmēja gan darba samaksas, gan neregulāro piemaksu un prēmiju pieaugums.

No uzturlīdzekļu jeb alimentu pieprasīšanas līdz naudas saņemšanai būs jāgaida ne vairāk kā trīs mēneši, un tos varēs saņemt arī par skolēniem virs 18 gadu vecuma. To paredz likumdošanas iniciatīva, kas šodien konceptuāli atbalstīta trīs Saeimas komisiju kopsēdē. Piedāvātais jaunais regulējums paredz, ka uzturlīdzekļu saņemšanai minimālā apmērā lietās, kurās nepastāv strīds, vairs nebūs jāvēršas tiesā. Līdz ar to līdzšinējo vismaz deviņu mēnešu vietā uzturlīdzekļus varēs sākt saņemt jau pēc diviem trim mēnešiem. Lai pieprasītu uzturlīdzekļus, būs jāvēršas tikai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, nevis arī tiesā un pie zvērināta tiesu izpildītāja, kā tas ir patlaban.

Un vēl

 

 

"Eiropas putnu vērošanas dienās 2015" 3. un 4.oktobrī  būs iespēja pievienoties aptuveni 25 bezmaksas pasākumiem dažādās Latvijas vietās. Šī pasākuma mērķis ir pievērst uzmanību putnu migrācijas brīnumam un migrējošo putnu vajadzībām ceļošanas laikā un ziemošanas vietās Vidusjūras reģionā un Āfrikā. Ikviens interesents var arī pats izspēlēt baltā stārķa vai bezdelīgas migrācijas spēli, lai labāk saprastu, ar kādām briesmām jāsastopas putniem migrācijas laikā. Iepriekšējā gadā Eiropas Putnu vērošanas dienās Latvijā piedalījās aptuveni 780 dalībnieku, kas kopā reģistrēja 91 tūkstoti  102 putnus no 153 sugām.

 

Atstājiet komentāru