2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 14.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 14.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur Jēkabpils ielās šodien varēs sastapt personāžus, kas personāži, kas “izkāpuši” no Raiņa un Aspazijas laika? Kādi traģiski negadījumi notikuši brīvdienās? Un Vai latvijā ir augsta radiācija?

 

 

Šonedēļ Jēkabpilī norisināsies dzejas dienu pasākumi. Atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, Jēkabpilī Dzejas dienu laikā no šodienas līdz sestdienai notiks literatūras festivāls „Jānis Rainis – Zelta spainis”. Jēkabpiliešus un pilsētas viesus pārsteigs personāži, kas “izkāpuši” no Raiņa un Aspazijas laika. Tos varēs satikt pilsētas laukumos un sabiedriskā transporta pieturās! Šodien no pulksten 12mitiem līdz diviem dienā personāži būs sastopami pie Jēkabpils Tautas nama,, Vecpilsētas laukumā, pie Jēkabpils domes un pie apļa Brīvības un Veinības ielas krustojumā.

Dzejas dienu festivāla laikā ar lekcijām Jēkabpils tautas namā viesosies literatūras profesionāļi, lai runātu par Raiņa un Aspazijas lomu latviešu kultūrā, valodniecībā un domāšanā. Ar devīzi “Pilnais spainis” šodien pulksten trijos sāksies lekcija “Rainis latviešu kultūrā un domāšanā”. To vadīs rakstnieks, tulkotājs un publicists, grāmatas “Rainis un viņa brāļi” autors, Latvijas zinātņu akadēmijas Goda loceklis Roalds Dobrovenskis un mākslas zinātņu doktore, Latvijas Kultūras akadēmijas prorektore, asociētā profesore Zane Šiliņa.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī piektdienas vakarā no tilta nokritis 10 gadu vecs zēns. Glābšanas dienests informē, ka negadījums noticis pie tilta, kas ved uz Krustpils saliņu. Zēns nokritis aptuveni no piecu līdz septiņu metru augstuma un kritienā lauzis abas rokas un guvis smadzeņu satricinājumu. Zēns mediķiem teicis, ka pakāpies uz tilta margām, nenoturējis līdzsvaru un nokritis.

Jēkabpilī sestdien Zīlānu ielā noticis traģisks satiksmes negadījums, kurā bojā gājis motociklista pasažieris. Policija informē, ka 1984.gadā dzimis motociklists neizvēlējās drošu braukšanas ātrumu, zaudēja kontroli pār motocikla "Yamaha" vadību un apgāzās. No negadījumā gūtajām traumām notikuma vietā miris motocikla pasažieris - 1959.gadā dzimis vīrietis. Traumas - roku nobrāzumus - guvis arī motocikla vadītājs.

Traģiska sestdiena bijusi arī Līvānu novadā, kur apgāžoties automašīnai, gājis bojā tās vadītājs 56 gadus vecs vīrietis. Glābšanas dienests informē, ka avārijas laikā autovadītājs tika izmests no mašīnas un atradies zem tās. Glābēji palīdzējuši vīrieti izvilkt no mašīnas apakšas, taču viņam palīdzēt vairs nebija iespējams. Mediķi konstatējhuši vīrieša nāvi.

Un vēl

Latvijā draudi no spēcīgas ārējās radiācijas ir mazi, tomēr arī pašā valstī radioaktīvais starojums ir visur. Radiācijas drošības centra vadītāja Dace Šatrovska skaidroja, ka jonizētais starojums jeb radiācija ir sastopams visur. Taču Latvijā salīdzinājumā ar kalnainām valstīm šis starojums ir niecīgs - lielāks tas ir, piemēram, Zviedrijā un Somijā, kas ir klintīm bagātas valstis. Lielāks starojums Latvijā ir sastopams pilsētās. Runājot par ārējās radiācijas draudiem, Šatrovska uzsvēra, ka arī Latvijā saglabājas ārējā jonizētā starojuma draudi, tomēr risks ir mazs.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Ar kādiem pasākumiem šodien Jēkabpilī sāksies dzejas dienas? Ko iedzīvotāji visvairāk sagaida no pašvaldības? Un Kādu laiku šonedēļ prognozē sinoptiķi?

Atzīmējot Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubileju, Jēkabpilī šodien pulksten divos dienā Vecpilsētas laukumā pie Jēkabpils pilsētas bibliotēkas atklās interaktīvu Raiņa un Aspazijas soliņu. Līdz pat sestdienai, 19. septembrim šeit skanēs Raiņa un Aspazijas dzeja, dramaturģija, vēstules un dienasgrāmatas. Soliņš tapis sadarbībā ar Jēkabpils Pilsētsaimniecības departamentu. Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Savukārt rīt pulksten trijos dienā ar devīzi “Spaiņa nesējs” notiks lekcija “Aspazija latviešu kultūrā un domāšanā”, ko vadīs prozaiķe un dramaturģe, lugas “Aspazija. Personīgi” libreta autore Inga Ābele.Lekcijas atvērtas visiem interesentiem un apmeklējamas bez maksas. Jau ziņots, ka Dzejas dienu Festivāls notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Turpinām ziņas

No šodienas un rītdienas, 15.septembra, vairākos Vidzemes, Zemgales un Latgales plānošanas reģiona novados un atsevišķos maršrutos tiek vienādoti reģionālo vietējo maršrutu autobusu pārvadājumu tarifi, kas nozīmē, ka gaidāms biļetes cenas kāpums pat par 25 eirocentiem. Sākot ar šodienu, reģionālo vietējo maršrutu autobusu tarifi tiek vienādoti bijušajā Valmieras un Valkas rajonā, Jelgavas novadā, daļā Krāslavas un Aknīstes novada, Savukārt rīt tarifi tiks vienādoti SIA "Astašova" apkalpotajos maršrutos Krāslavas novadā.

Neretas novada pašvaldības darbiniece Lita Trakina veikusi maģistra darba pētījumu, kurā secināts, ka iedzīvotāji no pašvaldībām visvairāk sagaida atbalstu darbvietu radīšanā, bērnu ēdināšanā un dzīvokļu pieejamības veicināšanā. Maģistra darbā pētījums veikts Viesītes, Jaunjelgavas un Neretas novados. Starp priekšlikumiem darba vietu radīšanā ir - uzlabot uzņēmējdarbības vidi lokālā mērogā, nodrošināt ceļu infrastruktūru labā stāvoklī, veidot uzņēmējdarbībai labvēlīgu nekustamā īpašuma nodokļu politiku, iznomāt pašvaldības rīcībā esošo uzņēmējdarbībai piemēroto nekustamo īpašumu, lauksaimniecības zemi, kā arī sniegt aktīvu, visaptverošu konsultatīvu atbalstu tiem, kuri uzsākuši kaut mazāko uzņēmējdarbību, jo īpaši lauksaimniecības jomā.

Un vēl

Šonedēļ laiks Latvijā būs neierasti silts septembra vidum, gaisa temperatūra ceturtdien un valsts austrumos arī piektdien pārsniegs pat +25 grādu atzīmi, ziņo portāls «lsm.lv». Šodien gaidāma saulaina diena, savukārt rīt būs lietains laiks. Trešdienas naktī lietus rimsies un gaiss iesils līdz .+22 grādi. Siltākais laiks gaidāms ceturtdien, kad gaisa temperatūra pakāpsies līdz +20..+25 grādiem, vietām Kurzemē un Zemgalē līdz +26..+27 grādiem. Līdz Baltijai ceturtdien būs nokļuvušas gaisa masas no Ziemeļāfrikas, kas daudzviet Eiropā atnesīs vasarīgu svelmi. Nedēļas nogalē pie mums ieradīsies ar Atlantijas ciklonu saistīta aukstā atmosfēras fronte, tādēļ kļūs vēsāks, dienā gaiss iesils līdz plus20 ... 21 grādam.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc latvijai ir svarīgi iesaistīties bēgļu uzņemšanā? Kāpēc pašvaldības nākamgad piedzīvos strauju ienākumu kāpumu? Un Kādus siltuma rekordus tuvāko gadu laikā sasniegs gaisa temperatūra?

Neesot solidārai un neuzņemot papildus bēgļus, Latvija zaudēs iespējas savu interešu aizstāvībai citos jautājumos, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica bijušais Latvijas aizsardzības un ārlietu ministrs, pašreizējais Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks. Viņaprāt 100 vai 700 bēgļi nespēj mainīt Latvijas politisko un kultūra vidi. Aktuāls esot jautājums, kādēļ Latvija nav gatava bēgļu uzņemšanai un integrācijai.

Ņemot vērā, ka bēgļu jautājums Eiropas kontekstā ir svarīgs pagrieziena punkts, kas noteiks visas savienības nākotni, un Latvija piedalās tās veidošanā, Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien un rīt, Melngalvju namā tiksies ar Saeimā pārstāvētajām politiskajām partijām, lai šo jautājumu pārrunātu. Prezidents iepriekš norādījis, ka bēgļu problēma ir Eiropas Savienības kopējs jautājums, kuru var atrisināt tikai kopīgiem spēkiem. Latvijas dalība šīs problēmas risināšanā esot apliecinājums, ka mums rūp Eiropas drošība un nākotne. Tāpat prezidents atgādina, ka Latvija ir pilnvērtīga Eiropas Savienības dalībvalsts un šis ir viens no brīžiem, kad to jāapliecina darbos.

Lai samazinātu bēgļu pieplūdumu Vācijā, tai ir jāsamazina bēgļu pabalsti, norāda Eiropas Savienības Vācijas komisārs Ginters Etingers. Pretējā gadījumā bēgļu plūsmu uz Vāciju apturēt nebūs iespējams. Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, ieradušies vairāk nekā 380 tūkstoši nelegālo imigrantu. Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās Eiropas valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Turpinām ziņas

Tas ir izmisuma solis, taču, ja valdība un Zemkopības ministrija neieklausīsies zemnieku sāpē un nerīkosies, lai normalizētu situāciju piena nozarē, zemnieki gatavi uz pāris dienām pārtraukt piena nodošanu kombinātiem un pat bloķēt ceļus. Tā pēc pirmās Daugavpilī rīkotās protesta akcijas, kad piensaimnieki iedzīvotājiem bez maksas dalīja pienu un tādējādi vērsa uzmanību uz negodīgo piena cenas sadalījumu starp piena ražotāju, pārstrādātāju un tirgotāju, saka govju fermu saimnieki. Pirmā protesta akcijapulcēja piensaimniekus no Daugavpils apkārtnesun Sēlijas. Ja situācija nemainīsies, piensaimnieki sola daudz radikālāks un vērienīgākas protesta akcijas.

Nākamajā gadā pašvaldības piedzīvos būtiski straujāku ieņēmumu kāpuma tempu nekā valsts, liecina pašreizējās Finanšu ministrijas aplēses. Valsts budžeta pieaugums tiek lēsts 2,2% apmērā, kamēr pašvaldību maki kļūšot par 7% biezāki. Lielā daļā vietvaru labākas dzīves iemesls meklējams faktā, ka nākamgad būtiski tiks palielināts nekustamā īpašuma nodoklis lauksaimniecības zemēm.

Un vēl

Gaisa temperatūras tuvāko gadu laikā sasniegs jaunus siltuma rekordus, jo pastiprināsies siltumnīcas efekts ar pašas Zemes virsas sasilšanu, vēsta ārvalstu mediji. Iespējamais globālās sasilšanas vilnis pēc tam iezīmēs «pauzi» globālajā sasilšanā, taču līdz tam globālais klimats būs piedzīvojis būtiskas pārmaiņas.Zinātnieki norāda, ka ļoti liela nozīme ir tā dēvētajam El Ninjo fenomenam Klusajā okeānā - tur ūdens temperatūra turpina pieaugt, un sagaidāms, ka savu maksimumu tas sasniegs gaidāmajā ziemā, līdz ar to visā pasaulē būtiski pieaugs vidējā gaisa temperatūra.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai beidzot Latvijai būs jauni pasažieru vilcieni? Kāds plenērs šonedēļ norisinās preiļos? Un Kā brīvdienu cīņās veiciens Jēkabpils basketbola komandai?

"Pasažieru vilciens" izsludinājis iepirkumu par piepilsētas pasažieru elektrovilcienu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi. Tāpat iepirkums paredz piegādāto piepilsētas pasažieru elektrovilcienu uzturēšanai nepieciešamo rezerves daļu fonda piegādi. Līguma darbības laiks paredzēts 36 mēnešus. Jau ziņots, ka Kā ziņots, 2012.gada aprīlī “Pasažieru vilciens” un Spānijas ražotājs CAF parakstīja līgumu par jaunu vilcienu piegādi Latvijai. Vēlāk tika konstatēts, ka parakstītais līgums neatbilst sākotnējam iepirkuma nolikumam, kādēļ var tikt apdraudēta Eiropas Savienības fondu finansējuma saņemšana šim darījumam. Pēc tam tika izsludināts jauns iepirkums, taču arī tas netika realizēts, jo vilcieni izrādījās pārāk dārgi.

Šogad līdz 1.septembrim adoptēti 186 Latvijas bērni, liecina Labklājības ministrijas apkopotā informācija. Turpina pieaugt Latvijas iedzīvotāju adoptēto bērnu skaits, kā arī turpina sarukt uz ārvalstīm adoptēto bērnu skaits. Latvijas iedzīvotāji līdz 1.septembrim adoptējuši 98 bērnus, kas ir par 22 bērniem vairāk nekā pirms gada šajā laika periodā. Patlaban reģistrā ir ziņas vēl par tūkstots 290 bērniem, kuriem jāmeklē adoptētāji. Lielākā daļa jeb 880 bērni ir vecumā no desmit līdz 18 gadiem. Latvijā adoptētāji biežāk izvēlas uzņemties gādību par jaunākiem bērniem, vecumā līdz desmit gadiem. Savukārt ārvalstu adoptētāji ir gatavi ņemt dažāda vecuma bērnus.

Turpinām ziņas

Preiļos  no šodienas līdz sestdienai notiek pirmais Jāzepa Pīgožņa vārdā nosauktais mākslinieku plenērs. Glezniecības plenērs Preiļos veltīts pirms gada aizsaulē aizgājušajam izcilajam ainavu gleznotājam Jāzepam Pīgoznim. Tajā aicināts piedalīties „Jāzepa Pīgožņa balvas par Latvijas ainavu glezniecībā 2015” ieguvējs Roberts Muzis, Jāzepa Pīgožņa meita, māksliniece Laura Pīgozne, balvas idejas autori Jānis Anmanis un Jānis Streičs un mākslinieki, kuri kopā ar Pīgozni piedalījušies plenēros Latvijā un ārvalstīs. Plenēra noslēgums notiks 19. septembrī Preiļu kultūras namā vienlaicīgi ar „Jāzepa Pīgožņa balvas par Latvijas ainavu glezniecībā” pasniegšanas ceremoniju. Balvas ieguvējs Roberts Muzis saņems Preiļu novada domes finansēto balvu 3000 eiro apmērā, kā arī zelta medaļu. Pasākumu vadīs Preiļu goda pilsonis, kinorežisors Jānis Streičs.

 

 

Krustpils novada Vīpes pagasta biedrība “Dzirnakmens” ir viena no piecām dalīborganizācijām, kas piedalās biedrības  Lauku Partnerība „Sēlija” izstrādātajā projektā „ Aiz apvāršņa”. Biedrības “Dzirnakmens” pārstāve Ineta Šeinova informē, ka pirms kāda laika vīpiešiem bija radusies doma par savas aktīvās atpūtas trases izveidošanu. Tai bija noskatīta piemērota vieta. Savukārt projekta “Aiz apvāršņa” viena no aktivitātēm bija šādas trases izveidošana kādā no dalīborganizāciju teritorijām un vieta trasei tika izvēlēta tieši Vīpē. Patlaban trase jau ir izveidota un sastāv no sastāv no vairākiem posmiem. Bērni var izmēģināt līdzsvaru ejot pa virvēm, apaļu baļķi bez pieturēšanās, laisties no koka uz koku un slīdēt pa trosi, sēžot lielā zupas katlā, kā arī pārvietoties pa brusām un baļķiem, kuri šūpojas.

 

 

 

Un vēl

 

 

No 11. - 13. septembrim Ogrē norisinājās BK “Ogre” organizētais pārbaudes spēļu turnīrs, kur divu komandu konkurencē cīnījās arī BK “Jēkabpils”. “Lūši” viesos uzvarēja abus pretiniekus - BK “Ogre” - 94:78 un "Barsy Atyrau" - 84:73. Pirmajā spēlē ar ogrēniešiem lielākais punktu pienesums “lūšu” rindās bija no leģionāriem: Eliota Eliansona - 20 punkti un astoņas atlēkušās bumbas, kā arī Benzora Saimona - 18 punkti, piecas pārķertas piespēles. Spēlē ar otro turnīra dalībnieku “Barsy Atyrau” no Kazahstānas visvairāk punktus pretinieku grozā realizēja Rinalds Sirsniņš - 16 punkti, daudz neatpalika arī Kristaps Miglinieks ar 15 gūtiem punktiem komandas labā.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kam jāuzņemas morālā atbildība par Mazima traģēdiju? Kāpēc tiesībsargs atgādina skolotājiem, ka viņiem jāuņemas atbildība par notiekošo desmito klašu iesvētībās? Un Kāpēc nākamnedēļ Jēkabpilī uzturā jālieto vārīts ūdens?

 

 

Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanās komisija nonāca pie slēdziena, ka par "Maxima" traģēdiju politiski un morāli atbildīgie ir bijušais premjers Valdis Dombrovskis, kā arī bijušie ekonomikas ministri - Artis Kampars un Daniels Pavļuts un Ekonomikas ministrijas valsts sekretāri - Juris Pūce un Anrijs Matīss. Šādu lēmumu šodien sēdē pieņēma Saeimas Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanās komisija. Ierosinājumu noteikt politisko un morālo atbildību komisijas sagatavotajā galaziņojumā bijušajiem valdības locekļiem izteica Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš. Viņa rosinājumu atbalstīja septiņi no 12 komisijas locekļiem. Komisija nākamajā pirmdienā, 21.septembrī vērtēs Rīgas mēra Nila Ušakova un Rīgas Būvvaldes priekšsēdētāja Ingusa Vircava morālo atbildību.

 

Rēzeknes tiesa šodien lietā par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem Saeimas deputāta Dzintara Zaķa labā noraidīja prokurora lūgumu nopratināt kā liecinieku reklāmas speciālistu Kārli Gudoni un pievienot lietas materiāliem vairākus ar Zaķa kampaņu saistītus dokumentus. Šie atteikumi ir lietā, kurā izskata kāda Andreja Sačkovska un uzņēmēja, kā arī Viļānu novada domes deputāta Andra Kozuļa saistību ar iespējamo balsu pirkšanu. Abi ir apsūdzēti par 10 cilvēku uzpirkšanu, vienojoties ar tiem, ka viņi Saeimas vēlēšanās atbalstīs Zaķi, kurš iekļuva un šobrīd strādā 12. Saeimā.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Sestdien, 12.septembrī, Jēkabpils Sporta namā norisinājās Pasaules Tūres posms galda hokejā "Latvia Open 2015", kurā piedalījās 74 dalībnieki no 6 valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Krievijas un Ukrainas. Šo pasākumu organizēja Jēkabpils galda hokeja klubs sadarbībā ar Latvijas galda hokeja federāciju un Jēkabpils sporta centru. Līdz finālam aizķluva abi galvenie turnīra favorīti Edgars Caics un Atis Sīlis, kur aizraujošā "play off" līdz 4 uzvarām ar 4-3 bija pārāks Edgars Caics. 3. un 4.vietu sacensībās savā starpā sadalīja viesi no Krievijas - Andrejam Voskoboiņikovam 3.vieta, kurš sērijā līdz 2 uzvarām ar 2-0 pārspēja Antonu Legkovu. No jēkabpiliešiem labākais rezultāts Andrejam Kuzņecovam, kurš vienīgais kvalificējās 1.līgas spēlēm un turnīra kopvērtējumā ieņēma 25.vietu. Vēl arī atzīmējama Rūdolfa Valaiņa uzvara 2.līgā, kas sacensību kopvērtējumā viņam deva 41.vietu. Pasaules tūres kopvērtējumā pēc Jēkabpils posma ir izvirzījies zviedrs Markus Nilsons, kurš kā vienīgais ir piedalījies divos šīs sezonas posmos - bronza Stavangerā, 7. vieta Jēkabpilī. 

 

 

Vērtējot informāciju par vairākās izglītības iestādēs īstenotu tradīciju - vidusskolēnu "iesvētībām" jeb 10.klašu uzņemšanu -, tiesībsargs Juris Jansons uzsvēris, ka šāds pasākums nekādā gadījumā nedrīkst būt vērsts uz bērnu pazemošanu un spīdzināšanu. Vēstulē pašvaldībām Jansons norādījis, ka "iesvētīšana" ir skolas organizēts pasākums, kurā 10.klašu skolēniem jāiztur dažādi vecāko klašu skolēnu izdomāti pārbaudījumi, kas nereti ir saistīti gan ar vardarbību, kas robežojas ar spīdzināšanu, gan personisko mantu bojāšanu, gan morāles un ētikas normām neatbilstošu rīcību. Tiesībsargs atgādina, ka saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu izglītības iestāžu vadītāji un darbinieki ir atbildīgi par bērna veselības un dzīvības aizsardzību, bērna drošību, kvalificētu pakalpojumu sniegšanu un bērna tiesību ievērošanu.

 

 Un vēl

 

SIA Jēkabpils ūdens informē, ka visu nākamo nedēļu, no pirmdienas, 21.septembra  līdz svētdienai, 27.septembrimveiks pilsētas ūdensapgādes sistēmas hlorēšanu. Tāpēc visi, kas izmanto SIA “Jēkabpils ūdens” piegādāto dzeramo ūdeni uzturā to lietot tikai vārītu. Jautājumu un neskaidrību gadījumā, iedzīvotāji aicināti vērsties pie uzņēmuma speciālistiem pa tālruņiem 65232622 vai 652320.

Atstājiet komentāru