2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 11.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 11.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc valdības vadītāja šodien apmeklēs Salas novada Biržus? Kur šodien norisināsies Grāmatu svētki? Un Kādas markas zīmogošanu šodien piedāvā Latvijas pasts?

 

 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien reģionālajā vizītē apmeklēs Biržus Salas novadā, kur tautas namā piedalīsies "Latvijas Avīzes" publiskajā diskusijā "Nevienlīdzības un nabadzības mazināšana laukos". Pēcpusdienā Straujuma tiksies ar Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils, Viesītes, Salas novadu un Jēkabpils pilsētas pašvaldību vadītājiem, bet vēlāk apmeklēs uzņēmumu "Kontekss", kas ražo masīvkoka plātnes, izmantojot bezzaru tehnoloģijas, un kvalitatīvas kokogles.

 

 

Partijas Vienotība līdere Solvita Āboltiņa augustā izraisījusi avāriju, un policija drīzumā lūgs Saeimai viņu izdot sodīšanai. Policija informē, ka 22.augustā tika saņemts izsaukums uz Brīvības ielu Juglā, kur bija noticis satiksmes negadījums. Notikuma vietā policija konstatēja, ka negadījums noticis, jo Volkswagen markas automašīnas vadītāja pārkārtojusies no otrās braukšanas joslas uz pirmo un nav pamanījusi pa pirmo braukšanas joslu braucošo Škoda markas auto. Negadījumā cilvēki nav cietuši. VW markas auto vadītājai - Āboltiņai noformēts administratīvā pārkāpuma protokols, un tuvākajās dienās Valsts policija lūgs parlamentu izdot deputāti administratīvajai sodīšanai.

Turpinām ziņas

 

 

Jau četrpadsmito gadu visā Latvijā notiek izglītojošais pasākums «Grāmatu svētki». Šodien tie norisināsies Salas novada Biržos. Jau tradicionāli grāmatu svētku diena sāksies ar komercizstādi Biržu Tautas nama mazajā zālē. Neizpaliks arī jaunāko grāmatu izloze «Veiksmīgais pircējs». Grāmatu svētku ieskandināšana paredzēta pulksten 10.30, un šogad tā notiks kopā ar radošo apvienību «MaSKa». Pasākuma oficiālā atklāšana būs pulksten 11.00 pie Biržu tautas nama bērniem, bet pieaugušajiem — Tautas nama zālē. Kā katru gadu, tā arī šogad klausītāji, vietējie plašsaziņas līdzekļi un citi interesenti tiek aicināti uz publisko diskusiju, kuras šīgada tēma ir «Nevienlīdzības un nabadzības mazināšana laukos». Diskusijā piedalīsies arī valdības vadītāja Laimdota Straujuma. Kā ik katru gadu arī šogad grāmatu svētkos būs tikšanās ar interesantiem un talantīgiem cilvēkiem.

 

 

 

Nupat kā ir iznākusi Ligitas Ābolnieces grāmata "Laika saknes vērojot" par Salas novada vēsturi un mūsu ne tik senām dienām. Vēstījums ir ietilpis gandrīz 400 lappusēs ar neskaitāmiem foto uzņēmumiem. Grāmatas atklāšanas svētki notiks šodien 14.Grāmatu svētkulaikā. Pasākumā būs iespēja tikties ar grāmatas autori un iepazīties ar nelielu prezentāciju par Salas novadu, kā arī iegādāties grāmatu.

Un vēl

Šodien Rīgā visas dienas garumā tirdzniecības centrā Galerija Centrs notiks Pirmās dienas zīmogošana pastmarkām „Rainim un Aspazijai 150”. Latvijas Pasts un Dzejas dienu organizatori, atzīmējot izcilo literātu 150.jubileju, aicina interesentus apmeklēt Dzejas pastu, kas šodien darbosies Galerijā Centrs, lai izveidotu savu unikālo pastkarti, apzīmogojot to ar īpaši Dzejas dienām veidotu zīmogu. Latvijas Pasta izdoto pastmarku Rainim un Aspazijai - 150 nomināls ir 50 eirocenti un bloka tirāža 30  tūkstoši eksemplāru. Pastmarku un aploksnes dizaina autore ir Lilija Dinere. Jau ziņots, ka Latvijā 2015.gads pasludināts par Raiņa un Aspazijas gadu.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Augusts Brigmanis uzskata, ka Latvija bēgļu jautājumā ir piekrāpta? Kādēļ Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Jēkabpils un Preiļu filiālē vairs nepieņem projektus no zemniekiem? Un vēl - Kur pagājušajā naktī varēja vērot ziemeļblāzmu?

 

 

 

Šodien ASV notiks atceres pasākumi 2001.gada 11.septembra uzbrukumu upuru piemiņai. Pirms 14 gadiem divas "Al Qaeda" kaujinieku nolaupītās pasažieru lidmašīnas ietriecās Dvīņu torņos Ņujorkā, prasot vairāk nekā 2 tūkstoši 700 cilvēku dzīvības. Vēl viena ietriecās Pentagonā. Ceturtā nokrita klajā laukā Pensilvānijas štatā un ir vienīgā, kas nesasniedza nolaupītāju paredzēto mērķi. Tiek uzskatīts, ka tas bija Baltais nams vai Kapitolija ēka Vašingtonā. Kopš 2001.gada 11.septembra bijuši vairāk nekā 20 teroristu uzbrukuma plāni pret Ņujorku, kas visi tikuši izjaukti.

Latvija bēgļu jautājumā ir piekrāpta, jo iepriekš Eiropas Komisija bija noteikusi 250 bēgļu uzņemšanu, savukārt šobrīd viņu skaits ir pieaudzis līdz 776 cilvēkiem, intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis. Viņš uzsvēra, ka Eiropas Komisija iepriekš bija paudusi, ka Latvijai bija vēlēts uzņemt 250 cilvēkus, savukārt pēcāk šo cilvēku skaits ievērojami palielinājās. Eiropas Komisija iepriekš arī bija paudusi, ka bēgļu uzņemšana ir brīvprātīga, taču tagad, ieviešot kvotas, brīvprātības vairs nav. Brigmanis teica, ka Eiropas Savienībai jau no paša sākuma vajadzēja norādīt, ka uzņemamo bēgļu skaitu noteiks Eieropas Komisijas ieviesta kvotu sistēma. Brigmanis arī bilda, ka Latvijai "reāli nav kur likt bēgļus".

Turpinām ziņas

Patlaban Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra filiālēs vērojama milzīga lauksaimnieku interese par iespējām saņemt 15 tūkstoši eiro atbalstu mazo lauku saimniecību attīstībai, līdz ar to pārslogotības dēļ vairākas filiāles projektus saskaņošanai vairs nepieņem. Tajā skaitā arī Jēkabpilī, Preiļos un Aizkrauklē. Lai saņemtu konsultācijas projekta iesniegumu sagatavošanā vai saskaņošanā, zemnieki aicināti sazināties ar citiem Latvijas Lauku konsultāciju birojiem vai Lauku atbalsta dienestā sertificētiem konsultāciju pakalpojumu sniedzējiem.

Jau ziņots, ka sākot ar 3.septembri, līdz 15.oktobrim atvērta projektu pieņemšanas kārta pasākumā "Atbalsts uzņēmējdarbības uzsākšanai, attīstot mazās lauku saimniecības", kura laikā mazās saimniecības, kuru gada apgrozījums svārstās no 2i līdz 15 tūkstoši eiro robežās, līdz 5.oktobrim varēs pieteikties uz 15 tūkstoši eiro vienreizēju atbalstu.

Un vēl

Latvijā jau otro nakti pēc kārtas, līdzīgi kā citviet vidējos platuma grādos un polārajos reģionos, novērota ziemeļblāzma. Ziemeļblāzmu izraisījuši uzliesmojumi uz Saules, kas rada magnētisko vētru uz Zemes. Magnētisko vētras intensitāti novērtē ar K indeksu, kas ceturtdienas vakarā sasniedza sesto no iespējamiem deviņiem līmeņiem. Parasti Latvijā arī sākot no sestā līmeņa iespējams vērot kāvus. Ja magnētiskā vētra ir vājāka, tad ziemeļblāzma redzama tikai tālāk uz ziemeļiem no Latvijas. Polārblāzmu aizvadītājās divās naktīs bija iespējams redzēt arī daudzviet Skandināvijā un Lielbritānijā.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Limbažos vairāk nekā pussimts cilvēku naktī bija spiesti pamest savu māju? Vai latvijas pretošanās uzņemt papildus bēgļus var ietekmēt Eiropas Savienības lēmumu šajā jautājumā? Un Kāpē šorīt Jēkabpilī uz tilta pār Daugavu veidojās sastrēgums?

 

 

Limbažos pagājušajā aktī no kāda daudzdzīvokļu nama evakuēti 60 cilvēki, jo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēmis zvanu par it kā ievietotu spridzekli vienā no automašīnām, kas atrodas līdzās namam. Izsaukumu uz notikuma vietu glābšanas dienests saņēmis dažas minūtes pēc pusnakts. Ierodoties notikuma vietā, glābēji veica 60 ēkas iedzīvotāju, tajā skaitā sešu bērnu, evakuāciju, un cilvēki bija spiesti vairāk nekā divas stundas pavadīt uz ielas, kamēr glābēji pārmeklēja līdzās ēkai esošās automašīnas. Spridzeklis nevienā no automašīnām atrasts netika, un iedzīvotāji pēc pulksten diviem naktī varēja atgriezties mājās. Valsts policijas rīcībā ir informācija par pārbaudāmo personu, kas varētu būt ziņojusi par viltus spridzekli. Par šādu nodarījumu var draudēt kriminālatbildība.

Savukārt Rīgā, Matīsa ielā šorīt izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, ar atklātu liesmu deg divstāvu koka ēkas otrais stāvs. Izsaukumu uz notikuma vietu ugunsdzēsēji saņēma īsi pēc plkst.8, un notikuma vietā strādā astoņas ugunsdzēsēju ekipāžas. No degošās ēkas otrā stāva izglābti trīs cilvēki - divi vīrieši un sieviete. Ēkas pirmajā stāvā cilvēki nav atrasti. Notikuma vietā ir ierobežota galvaspilsētas satiksme.

Turpinām ziņas

«Vienotības» Saeimas frakcijas vadītāja Solvita Āboltiņa kā 22.augustā izraisītā ceļu satiksmes negadījuma iemeslu min augsto stresa līmeni darbā, kura dēļ dažkārt vajadzētu izvērtēt, vai drīkst sēsties pie stūres. To Āboltiņa pastāstīja TV3 Ziņām. Alkoholu Āboltiņa lietojusi neesot, līdzi bijuši visi nepieciešamie dokumenti. Viņa jau bijusi policijā, kur parakstījusi administratīvā soda protokolu. Āboltiņa uzsver, ka negadījums bijis neliels, un, ja otrās automašīnas vadītājs nebūtu ārvalstu pilsonis, visticamāk par notikušo būtu sastādīts saskaņotais paziņojums.

 

Tikpat kā visas Eiropas Savienības valstis ir piekritušas uzņemt papildus bēgļus un Latvija šobrīd ir nonākusi starptautiskā izolācijā, norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Papildu bēgļu uzņemšanai piekritušas Lietuva un Igaunija, kā arī Višegradas grupas valstis, kurām iepriekš bija iebildumi pret papildu bēgļu uzņemšanu. Tas nozīmējot, ka Eiropas Saavienība šobrīd lēmumu par papildu bēgļu uzņemšanu var pieņemt gan juridiski, gan politiski, neievērojot Latvijas iebildumus. Tādējādi, var rasties situācija, kad Latvijai papildu bēgļus vienalga nāksies uzņemt, taču perspektīvā tiks samazinātas valsts iespējas cīnīties par savām interesēm. Jau ziņots, ka šodien šo jautājumu tiks runāts koalīcijas padomes sēdē, gan arī Saeimas Eiropas lietu komisi

 

Un vēl

 

Aculieciniece Radio1 informēja, ka šorīt ap pusdeviņiem Jēkabpilī uz tilta pār Daugavu izveidojās pamatīgs sastrēgums, kas transporta kustību, tajā skaitā arī satiksmes autobusus, aizkavēja vismaz uz desmit minūtēm. Tam par iemeslu bijusi lauksaimniecības tehnikas pārvietošanās pāri tiltam, kas aizņēmusi brauktuves lielāko daļu, līdz ar to pārējam transportam nācies gaidīt. Automašīnu sastrēguma rinda bija izveidojusies vienības ielā līdz pat Brīvības ielai, kā arī Rīgas ielā. Portālā radio1.lv publicētas aculiecinieces iesūtītās bildes.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu apbalvojumu saņems jēkabpils vēstures muzejs? Cik dalībnieku jau pieteikušies Pasaules Tūres posma "Latvia Open 2015" sacensībām Jēkabpilī? Un Uz kādām sacensībām svētdien aicināti Jēkabpils makšķernieki?

 

 

"Kultūras mantojuma gada balvas 2015" Lielo balvu šoreiz ieguvis Rundāles pils muzejs par Rundāles pils restaurāciju. Savukārt Jēkabpils vēstures muzejs saņems Atzinības rakstu par par Krustpils pils atjaunošanu un apsaimniekošanu. Jau ziņots, ka Kultūras mantojuma gada balva ir nozīmīgākais valsts apbalvojums kultūras mantojuma nozarē, ko piešķir kopš 2003.gada. Šogad laureātus apbalvos jau devīto reizi.

 

Slimnīcā Zemgales reģionā vakar nonākuši divi bērni smagā alkohola reibum. Abi bērni - 10 gadus vecs zēns un 14 gadus veca meitene - atrasti guļam zālienā. Abiem konstatēta saindēšanās ar alkoholu. Kopumā pagājušajā diennaktī ātrās palīdzības mediķi devās vairāk nekā tūkstots izsaukumos, no kuriem 202 saistīti ar dažādām traumām.

 

Turpinām ziņas

 

 

Rīt Jēkabpils Sporta namā ar Pasaules Tūres posms "Latvia Open 2015" atklās jauno sezonu galda hokejā Latvijā. Šobrīd sacensībām reģistrējušies 84 dalībnieki no 6 valstīm - Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Krievijas un Ukrainas. Dalībnieku vidū arī pasaules elites sportisti- šobrīd 2. un 3. numurs pasaulē Edgars Caics un Atis Sīlis, kā arī Jānis Galuzo un Andrejs Voskoboiņikovs no Krievijas, kuri pasaules rangā šobrīd ieņem attiecīgi 5. un 7.vietu.
Pasaules Tūres kalendārā ir 19 posmi, kuri notiks 13 valstīs . Nedēļu pēc Jēkabpils turnīra, jau 19.septembrī notiks Pasaules Tūres 4.posms Kanādas pilsētā Edmontonā. Rītdienas sacensību sākums plkst.10.00 un tā būs lieliska iespēja visas dienas garumā vērot pasaules labākos galda hokejistus, sekot līdzi aizraujošiem mačiem, un aikvienam izmēģināt savus spēkus šajā sporta veidā.

 

 

Rīt pulksten četros pēcpusdienā Krustpils Kultūras namā izskanēs Skaidrītes Pugačas jubilejas autorkoncerts. Klausītāji varēs baudīt Skaidrītes Pugačas sacerētās dziesmas Santas Kasparsones, Pētera Draneviča, Guntas Dābolas, Anetes Pavlovas un skolotājas audzēkņu izpildījumā. Horeogrāfiskās ainas veido Līga Beinaroviča, Gvido Kampāns un deju pasniedzējas Inas Vāveres audzēkņi.

 

 

Savukārt Jēkabpils vēstures muzejā Krustpils pilī rīt no pulksten desmitiem līdz četriem būs skatāma izstāde “Arheoloģijas priekšmeti muzeja krājumā”. Izstāde apmeklētājiem bez maksas.

 

Un vēl

 

Svētdien Radžu ūdenskrātuvē notiks sacensības pludiņmakšķerēšanā un spiningošanā. Tās tiek rīkotas izcilā makšķernieka un sabiedriskā aktīvista Konstantīna Martinova piemiņai. Sacensību sākums pulksten sešos no rīta.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds ir bezdarba līmenis Jēkabpilī? Uz kādiem darba ņēmējiem attiecas Eiropas Savienības tiesas atzinums, ka došanās uz darbu ir darbs? Un Kādi jauni spēlētāji pievienojušies basktebola komandai “Jēkabpils”?

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī beidzot sācis sarukt un augusta beigās tas bija 8,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis augustā bija Rīgas reģionā - 5,3%, bet augstākais Latgales reģionā - 18,4%. Abos šajos reģionos bezdarba līmenis augustā samazinājies par 0,1 procentpunktu. Jēkabpilī bezdarba līmenis ir 9,6 procenti no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita un tas ir ceturtais augstākais rādītājs starp lielajām pilsētām. Lielāks bezdarbs nekā Jēkabpilī ir Daugavpilī, Rēzeknē un Liepājā. Savukārt zemāks – Ventspilī, Jūrmalā, Jelgavā un valmierā.

 

 

Šī gada astoņos mēnešos Valsts ieņēmumu dienesta administrēto budžeta ieņēmumu plāns ir izpildīts par 99% - budžeta ieņēmumi no plāna atpaliek par 47,64 miljoniem eiro. Kopumā šogad ieņēmumu plāns VID paredz iekasēt 7,4 miljardus eiro. Lielāko pienesumu ieņēmumos dod pievienotās vērtības un akcīzes nodokļa ieņēmumi.

Turpinām ziņas

Eiropas Savienības atbalsta pārtikas pakas trūcīgajiem paliek pāri, tāpēc tuvākajā laikā atbildīgā ministrija plāno lemt, ko ar tām darīt. Pirmo divu mēnešu laikā, kopš valsts atsāka dalīt pārtikas pakas trūcīgām personām, izdalīts ap 90 tūkstoši paku, un tagad šis skaits varētu būt teju divreiz lielāks. Paku izsniedzēji gan atzīst, ka vasaras mēnešos iedzīvotāju interese kopumā bijusi mazāka un to varot skaidrot gan ar iespēju pašiem audzēt vai iegūt pārtiku mežos un mazdārziņos, gan ar tendenci, ka valstī kopumā samazinās trūcīgo personu skaits. Jēkabpilī pārtikas pakas trūcīgajiem var saņemt Latvijas Sarkanā krusta filiālē.

Eiropas Savienības tiesa atzinusi, ka laiks, ko darbinieki, kuriem nav konkrēta biroja, tērē ceļā uz pirmo un no pēdējās darba vietas, jāpieskaita darba laikam. Līdz šim daudzi darba devēji to neuzskatīja par darba laiku. Tas nozīmē, ka uzņēmumi, kuri nodarbina, piemēram, aprūpes darbiniekus, gāzes iekārtu uzstādītājus un tirdzniecības pārstāvjus, iespējams, pārkāpj Eiropas Savienības darba laika normas. Direktīva ir izstrādāta, lai pasargātu darbiniekus no darba devēju ekspluatēšanas, un tā, piemēram, nosaka, cik ilgi darbiniekiem jāstrādā, cik pārtraukumu un brīvdienu tiem pienākas. Viens no galvenajiem direktīvas mērķiem ir panākt, ka nevienam darbiniekam Eiropas Savienībā nebūtu pienākums strādāt vairāk kā 48 stundas nedēļā.

 

Un vēl

 

Pagājušās sezonas "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas trešajam spēcīgākajam klubam "Jēkabpils" uz pārbaudes laiku pievienojies vēl viens amerikāņu leģionārs Tailers Larsons. Pašlaik 23 gadus vecais Larsons jau nedēļu aizvada "Jēkabpils" klubā. Ja "Jēkabpils" parakstīs līgumu ar Larsonu, tā viņam būs pirmā pieredze Eiropā un profesionāla basketbolista statusā.

 

Tāpat "Jēkabpils" komandai pievienojies 18 gadus vecais Edijs Stiebriņš, kurš jau divus gadus ir biedrības "Austrumlatvijas jaunatnes sporta klubs" dalībnieks. Basketbolists līdz šim spēlējis LBL otrajā divīzijā.

 

Šodien "Jēkabpils" uzsāks cīņu trīs dienu ilgā pārbaudes turnīrā Ogrē, kurā bez mājinieku un "Jēkabpils" komandām spēkosies arī Kazahstānas vienība Atirau "Barsi" un pašmāju klubs "Jūrmala"/"Fēnikss".

Atstājiet komentāru