2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 27. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 27. augustā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Samazinot budžetu cietīs vietējas nozīmes autoceļi; 3000 cilvēku parakstījušies par bargāku sodu pedifīliem; Aizturēts kārtējais šoferis - kukuļdevējs

Ja tiks samazināts valsts budžeta finansējums valsts autoceļiem, visvairāk cietīs vietējās nozīmes autoceļi un nāksies lemt par to, kuros novados nākamgad ceļu remontdarbus neveikt,” norāda VAS Latvijas Valsts ceļi valdes priekšsēdētājs Jānis Lange. „Tāpat, pie samazināta valsts finansējuma autoceļiem nebūs iespējas realizēt visus ar satiksmes drošības uzlabošanu saistītos projektus,” uzsver Lange. Lai uzturētu valsts autoceļu tīklu kārtībā, katru gadu būtu nepieciešams finansējums 490 miljonu eiro apmērā. Ņemot vērā to, ka pēdējos 20 gadus no valsts budžeta autoceļiem tiek piešķirts nepietiekams līdzekļu apjoms, kopējais finansējuma deficīts valsts autoceļiem jau sasniedz četrus miljardus eiro.Nākamā gada valsts budžeta bāzē autoceļiem ir paredzēti 150 miljonu eiro. Ja šī summa tiks samazināta, nāksies lemt par to, kurus no 2016. gadā ieplānotajiem remontdarbiem atcelt, kuros novados un reģionos ceļu remontdarbus neveikt.Kā zināms valsts budžets tiek plānots trīs gadu griezumā, līdz ar to valsts autoceļu tīklā remontdarbi ir saplānoti no 2015. līdz 2017. gadam. Nozare un pašvaldības rēķinās ar šo finansējumu un plāno attiecīgi savu darbu.

Sabiedrisko iniciatīvu portālā «manabalss.lv» par iniciatīvu bargāku sodu piemērošanai pedofiliem šobrīd parakstījušies teju 3000 cilvēku, liecina informācija portālā. Kā skaidro iniciatīvas pieteicēji, tās mērķis ir novērst patlaban pastāvošās problēmas, kas saistītas ar dzimumnoziegumiem. Iniciatīvas autori vēlas panākt, lai par minētajiem noziegumiem likums neparedzētu alternatīvos sodus un brīvības atņemšana tiktu noteikta uz ilgāku laiku. Lai atturētu pedofilus no vēlmes atkārtot savus noziegumus, Latvijā būtu jāpārņem citu valstu pieredze un jāparedz pedofilu ķīmiskā kastrācija, uzskata iniciatīvas autori. Papildus tam viņi grib panākt, lai Latvijā tiktu izveidots pedofilu reģistrs, pieeja kuram būtu arī pašvaldībām par viņu teritorijā dzīvojošajām personām. Iniciatīva portālā ievietota pirms 21 dienas. Pirmajās četrās dienās par bargākiem sodiem pedofiliem bija parakstījušies vairāk nekā 500 cilvēki.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde informē, ka Jaunjelgavas novada Secē, Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas patruļdienesta rotas darbinieki apturēja automašīnu Citroen Jumper, ko vadīja 21 gadu vecs vīrietis bez vadītāja apliecības, turklāt būdams alkohola reibumā - 1,23 promiles. Lai pēc pārkāpuma automašīna netiktu evakuēta, vīrietis piedāvāja policijas darbiniekam kukuli 150 eiro apmērā. Uzsākts kriminālprocess. Šogad Zemgales reģionā policijas darbinieki aizturējuši 73 autovadītājus par kukuļdošanu.

Un vēl atgādinām, ka

Šodien no pl.18:00m līdz 20:00 – „Pierādi sevi” – koptreniņš skriešanā, nūjošanā, velobraukšanā Jēkabpils Mežaparkā – noslēgums un apbalvošana.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpils ārste ignorējusi Veselības inspekcijas rīkojumu; Variešu iedzīvotāji sašutuši par it kā bezsaimniecisku rīcību; Zinību diena solās būt karsta

Jēkabpils slimnīcas mediķe, kuru bija plānots sodīt par pacientes siešanu pie gultas, Veselības inspekcijā (VI) tā arī nav ieradusies un viņai administratīvā pārkāpuma akts nosūtīts pa pastu, informē veselības inspekcijas pārstāve Liesma Kalve. Pacientu piesiešana pie gultas atklājās šogad pavasarī, kad kādas pacientes radinieki pauda neapmierinātību par 86 gadus vecās sievietes piesiešanu pie gultas, aizbildinoties, ka slimnīcai trūkst līdzekļu medmāsu un palīgu algošanai, kas varētu pieskatīt slimniekus. Slimnīcas ārstējošai ārstei - neiroloģei un psihiatrei Mārai Jaundālderei - līdz 25.augustam, bija jāierodas VI, lai tur viņai noformētu administratīvā pārkāpuma aktu, tomēr mediķe to neizdarīja. To, kāds ir sods, Kalve atklāt nevarēja, ņemot vērā, ka šādu informāciju par ārsti inspekcija nedrīkst sniegt, vien norādīja, ka to, "cik tā naudas summa ir liela", jājautā pašai ārstei.

Krimināllietu par jauna vīrieša noduršanu Jēkabpils novada Dignājas pagastā šā gada februārī Jēkabpils rajona tiesa turpinās skatīt 7.decembrī, informēja tiesā. Vakar tiesa sāka minētās lietas iztiesāšanu, nopratinot pieaicinātos lieciniekus. Nākamajā tiesas sēdē plānots turpināt pratināt lieciniekus. Minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā apsūdzēts kāds 1992.gadā dzimis vīrietis. Par šādu noziegumu vainīgās personas soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Radio1.lv vērsās vairāki sašutuši Krustpils novada Variešu pagasta iedzīvotāji, kas pauda neizpratni par vietējās pārvaldes vadītāja Aivara Jaksona bezsaimniecisko rīcību. Saskaņā ar viņa doto rīkojumu ar traktoru tika salauzts un nolīdzināts bērnu rotaļu laukums pie Variešu sākumskolas un izmests lūžņos. Krustpils novada izpilddirektors Raivis Ragainis atzina, ka ar traktoru tika nostumtas un prom aizvestas vecās, savu laiku nokalpojušās bērnu rotaļu laukuma konstrukcijas pie Variešu sākumskolas. Tās nebija atdodamas tālākai lietošanai, jo daudzviet ieplaisājušas vai pārlūzušas un nebija drošas. Tās apdraudēju bērnu drošību un tādas izvietot daudzdzīvokļu māju pagalmā nedrīkst. Plašāk par šo tematu lasiet portālā www.radio1.lv

1.septembris jeb Zinību diena būs silta - vietām gaiss var sakarst līdz plus 28 grādiem, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Zinību dienā ciklons atradīsies virs Baltijas jūras un Latvija atradīsies tā perifērijā, tāpēc nokrišņi ir gaidāmi vien austrumu daļā, tie būs vietām un nelieli. Atsevišķās vietās ir iespējams pērkona negaiss. Dienas laikā pūtīs dienvidu, dienvidrietumu vējš, kas brāzmās var sasniegt 13 metrus sekundē. Vidzemes ziemeļu daļā, galvenokārt jūras piekrastē, brāzmas būs ap 15 metriem sekundē. Pateicoties siltajam dienvidu vējam, arī gaisa temperatūra būs augsta gan dienā, gan naktī. Naktī uz 1.septembri tā būs plus 12, plus 17 grādu robežās. Dienas laikā termometra stabiņš pakāpsies līdz plus 19, plus 24 grādiem, bet dienvidaustrumu rajonos iespējami pat plus 28 grādi.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties Arvien jauni fakti par noziegumu Kokneses novadā; Kurzemes rallijā starts Mārtiņš Svilis un Ivo Pūķis; Pludmalē atklātās medūzas nav cilvēkiem kaitīgas

No seksuālas vardarbības cietušās meitenītes māte, ierodoties slimnīcā, bijusi pamatīgā alkohola reibumā. To Latvijas Televīzijai apstiprinājuši vairāki avoti. Tas, vai atbildīgajām iestādēm izdevies fiksēt reibuma stāvokli, pagaidām nav zināms. Iepriekš jau vēstīts, ka policija ir sākusi izmeklēšanu, lai izvērtētu seksuāli izmantotās desmit mēnešu vecās meitenītes mātes atbildību notikušajā. Lai gan Kokneses bāriņtiesas vadītāja Latvijas Televīzijai vairākkārt uzsvēra, ka sieviete par bērniem rūpējusies, pavisam citu ainu iezīmēja Iršu pagasta iedzīvotāji. Pēc viņu teiktā, meitenītes māte regulāri lielos apjomos lietojusi alkoholu un reibuma stāvoklī bijusi arī liktenīgajā sestdienas vakarā. Jau vēstīts, ka policija sestdien aizturējusi pusmūža vīrieti par seksuālu vardarbību pret desmit mēnešu vecu meiteni. Sākts kriminālprocess . Vīrietim piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

No 27. līdz 30. augustam Liepājā un tās apkārtnē norisināsies rallijs „Kurzeme 2015”, kam šogad tiks svinēta 50. jubileja. Jubilejas rallijā „Kurzeme” kā trešā ekipāža startēs Mārtiņš Svilis un Ivo Pūķis. Rallijā „Kurzeme 2015” divās dienās sportistiem būs jāveic 12 ātrumposmi, kopumā 120,47 km. Uz starta izies 61 (tai skaitā arī rallijsprinta) ekipāža. Mārtiņam Svilim un Ivo Pūķim gan kopējā ieskaitē, gan LRC2 klasē sīvākās cīņas gaidāmas ar ekipāžām Siim Plangi/Marek Sarapuu un Jānis Vorobjovs/Andris Mālnieks. Svilis/Pūķis šogad piedalījušies tikai divos ziemas rallijos – “Sarmā”, kur guva trešo vietu, un “Rally Liepāja”, kur guva augsto piekto vietu Eiropas čempionāta absolūtajā ieskaitē.

Medūzas, kas pēdējās nedēļās masveidā novērotas Latvijā, cilvēkiem nav kaitīgas, skaidroja Latvijas Universitātes bioloģijas katedras vadītājs Voldemārs Spuņģis. Visvairāk par medūzām tiek ziņots no Liepājas, Ventspils un Jūrmalas pludmalēm, kur nonākuši tūkstošiem šo ūdens iemītnieku. Spuņģis norādīja, ka medūzas Baltijas jūrā nebūt nav reta parādība. Piekrastē tik daudz to izskalots tāpēc, ka vasaras beigās - augustā un septembrī - medūzas, kas dzīvo Baltijas jūrā, pakāpeniski iet bojā. Tas ir saistīts ar to dabisko dzīves ciklu.

Un vēl

Akciju sabiedrība “Pasažieru vilciens” informē, ka šodien un rīt vairāki maršrutu Rīga-Lielvārde-Rīga un Rīga-Aizkraukle-Rīga elektrovilcieni būs atcelti visā maršrutā vai posmā Rīga-Ogre-Rīga un elektrovilcienu vietā pasažieru pārvadājumi tiks nodrošināti ar dīzeļvilcieniem. Izmaiņas vilcienu satiksmē noteiktas saistībā ar sliežu ceļa remontdarbiem Salaspils stacijā naktī no 27.augusta uz 28.augustu. Sīkāka informācija būs pieejama AS „Pasažieru vilciens” interneta mājas lapā www.pv.lv un dzelzceļa stacijās.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Plāno celt automobiļu tehniskās apskates cenas; Uz robežas aiztu 16 Vjetnamas pilsoņus; Latvija jauniešiem darbu ir atrast grūtāk

Plānots celt tehniskās apskates izcenojumus vieglajiem automobiļiem un kravas automobiļiem ar pilnu masu līdz 3,5 tonnām, paredz šodien valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos. Satiksmes ministrijas (SM) Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Rumba aģentūrai BNS pavēstīja, ka šos precizējumus paredz SM izstrādātās izmaiņas Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) publisko maksas pakalpojumu cenrādī. Paredzēts, ka tehniskās apskate vieglajam automobilim ar benzīna motoru turpmāk maksās 21,84 eiro līdzšinējo 18,23 eiro vietā, savukārt tehniskā apskate vieglajam auto ar dīzeļmotoru maksās 26,29 eiro līdzšinējo 22,69 eiro vietā. Sagatavotie grozījumi cenrādī liecina, ka vadīšanas eksāmena maksu plānots noteikt 24,58 eiro apmēra līdzšinējā 16,01 eiro apmērā.Lai noteikumi stātos spēkā, tie vēl jāapstiprina valdībā.

Par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturēti 16 Vjetnamas pilsoņi un divi personu pārvietotāji, aģentūra BNS uzzināja Valsts robežsardzē (VRS). Robežsargi Malnavas pagastā par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu kārtējo reizi aizturēja Vjetnamas pilsoņus – 14 vīriešus, divas sievietes un divus personu pārvietotājus, abus Krievijas pilsoņus. Vjetnamas pilsoņi izmitināti Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā «Daugavpils», savukārt abi Krievijas pilsoņi ievietoti Valsts policijas Īslaicīgas aizturēšanas vietā.

Septembra mēnesī Jēkabpils Svētā Miķeļa evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks divi labdarības koncerti, ko sniegs Rīgas Gospelkoris un aktrise Dita Lūriņa. 13. septembrī plkst. 18:00 aicināti apmeklēt Rīgas Gospelkora koncertu. Rīgas Gospelkoris ir starpkonfesionāls gospelkoris. Tā vadītājs ir Jānis Maslovskis, savukārt dibinātāja Railī Orrava. Gospelkoris dibināts 2003. gadā un aktīvi koncertē Latvijā, kā arī ārzemēs (Vācijā, Norvēģijā, Kiprā, ASV). 26. septembrī ar programmu „Dziesmas par brīnumiem” uzstāsies Latvijas Nacionālā teātra aktrise Dita Lūriņa. Koncerta sākums plkst. 18:00Abos koncertos ieeja par ziedojumiem Jēkabpils Sv. Miķeļa ev. lut. baznīcas atjaunošanai.

Vakar Jēkabpilī Rīgas ielā 24 gadus veca sieviete vadot automašīnu Mitsubishi Eclipse nobrauca no brauktuves un iebrauca mājas sienā. Savukārt 33 gadus vecs vīrietis Jēkabpilī Celtnieku ielā krustojumā ar Zvanītāju ielu ar automašīnu Adui A4 uzbrauca apgaismes stabam.

Jautājumā par to, vai jauniešiem Latvijā ir vieglāk vai grūtāk atrast darbu nekā vidēji Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs, vairākums iedzīvotāju ir kritiski noskaņoti – 61% uzskata, ka darbu atrast ir grūtāk, liecina «DNB Latvijas barometra» pētījuma rezultāti. «Eurostat» dati liecina, ka Latvijā bezdarba līmenis jauniešu vidū ir zemāks nekā vidēji ES vai eirozonā. Ja salīdzina Latvijas stāvokli ar citām Baltijas valstīm, jāsecina, ka Latvijā jaunatnes bezdarba līmenis ir augstāks nekā Igaunijā, bet zemāks nekā Lietuvā. Vaicāti par galvenajiem šķēršļiem, kas traucē jauniešiem atrast darbu, visbiežāk aptaujātie norādīja uz darba devēju nevēlēšanos pieņemt darbā cilvēkus bez pieredzes (59%). Tikmēr gandrīz puse jeb 47% aptaujāto uzskata, ka jaunieši nevēlas strādāt par piedāvātajām algām, bet 39% aptaujāto ir pārliecināti, ka jauniešu iegūtā profesija neatbilst darba tirgus pieprasījumam. Jāpiebilst, ka nedaudz vairāk kā trešdaļa aptaujāto kā vienu no galvenajiem iemesliem atzīmējuši, ka valstī kopumā trūkst darba vietu (33%). Interesanti, ka gandrīz katrs desmitais aptaujātais uzskata, ka jaunieši nemaz negrib strādāt (11%)

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Ārsti brīdina par kaitīgu uzturēšanos tikko remontētās skolās; Jēkabpils komunuālo pakalpojumu uzņēmumiem iedzīvotāji parādā 4 miljonus eiro; Banka brīdina par datorvīrusu

Lai gan jau nākamnedēļ sāksies jaunais mācību gads, vairākās skolās un bērnudārzos turpinās remontdarbi. Par to sašutumu pauž Latvijas Ārstu biedrība, kas vērš uzmanību uz dažādu būvmateriālu kaitīgumu. Arī Bērnu klīniskās universitātes slimnīca norāda, ka svaigi remontētās telpās ilgstoši atrasties ir bīstami, savukārt Rīgas domē uzskata - Ārstu biedrības paziņojumam nav pamata. Vasarās skolās tradicionāli skolēnu vietā darbojas celtnieki. Remontdarbi gan nereti ievelkas arī mācību gada sākumā vai arī beidzas dažas dienas pirms skolēnu došanās telpās. Latvijas Ārstu biedrība paziņojumā aicina vecākus pagarināt bērniem brīvlaiku, lai neriskētu ar astmas vai alerģiju veidošanos dažādu krāsu un laku izdalītu ķimisko savienojumu dēļ. Tikmēr Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārste Ieva Cīrule norāda, ka svaigi remontētās telpās bērniem var rasties veselības problēmas. Katru gadu ar šādām kaitēm Bērnu slimnīcā pacienti nāk tieši septembrī. Bērnu slimnīcas ārste iesaka svaigi remontētās telpas pēc iespējas vairāk vēdināt.

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Attīstības un tautsaimniecības jautājumu komitejas sēdē komunālo uzņēmumu – SIA “Jēkabpils siltums”, SIA “JK Namu pārvalde”, SIA “Pils rajona namu pārvalde” un SIA “Jēkabpils ūdens” vadītāji informēja, kā iedzīvotāji norēķinās par saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem. Situācija nav iepriecinoša, jo par pēdējo atskaites periodu līdz 1.augustam uzņēmumos fiksētais kopējais parāds par sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem ir vairāk nekā 4 miljoni eiro. SIA “Jēkabpils siltums” valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko atzina, ka uzņēmumam ir bēdīga finansiālā situācija. SIA “Jēkabpils siltums” veic parādu piedziņu. Jūlijā notikušas 45 pārrunas ar parādniekiem, kuru laikā izskaidrotas viņu tiesības un pienākumi, ir panāktaas 59 vienošanās par parādu atmaksu un izteikti brīdinājumi 528 personām. Iesniegšanai tiesā patlaban tiek gatavotas piecas lietas. Pieņemts viens tiesas lēmums par parāda piedziņu. SIA “Jēkabpils namu pārvalde” par sniegtajiem pakalpojumiem līdz 1.augustam no iedzīvotājiem nav saņēmusi pusotru miljonu eiro.Pēc namu pārvaldes veiktajām pārrunām 31 dzīvokļa īrnieki/īpašnieki, maksājot pa daļām ir nomaksājuši vairāk nekā 150 eiro no sava parāda, bet 83 dzīvokļu īpašnieki – 70 eiro no sava parāda. Parādu piedziņas firmas “Lindorff” lietvedībā jau atrodas 147 lietas. SIA “Jēkabpils ūdens” no iedzīvotājiem līdz 1.augustam par izlietoto ūdeni nav saņēmis teju 355 tūkstošus eiro. Uzņēmums veic pārrunas ar iedzīvotājiem par parādu nomaksu. Kontrolieris regulāri apseko dzīvokļus, izsniedzot brīdinājumus par parāda samaksu. Noslēgti līgumi ar trīs parādu piedziņas firmām. SIA “Paus Konsults” kopā nodoti 11 saraksti ar 547 parādniekiem. Plašāk par šo tematu lasiet portālā www.radio1.lv

Daži Latvijas uzņēmumi ir saņēmuši e-pastus, kam pievienots it kā uzņēmumam adresēts rēķins, portālu «Apollo» informēja bankas «Swedbank» ārējās komunikācijas vadītāja Vineta Savicka. Atverot šādu rēķinu, dators tiek inficēts ar datorvīrusu. «Swedbank»aicina nekādā gadījumā neatvērt nezināmu vai aizdomīgu e-pastu pielikumus un par šādiem e-pastiem, tos vēl neizdzēšot, nekavējoties informēt banku zvanot uz tālruni 67444 444. «Swedbank» pateicas vērīgajiem klientiem, kas to jau izdarījuši. Banka atgādina, ka gadījumā, ja rodas šaubas par kādu darījumu, vēstuli, e-pastu vai zvanu, nekavējoties jāsazinās ar banku.

Atstājiet komentāru