2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 10.augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 10.augustā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Laimi meklēt uz ārvalstīm dodas arī noziedznieki; 34 procenti jaunieši mācās profesionālajās skolās; Jēkabpils iedzīvotāju skaits samazinājies par 4 tūkstošiem

Uz ārvalstīm dodas ne tikai tie Latvijas pilsoņi, kuri tīko vairāk nopelnīt, bet arī noziedznieki, pašlaik visvairāk soda izpildei tiek nodoti Latvijas pilsoņi, kuri devušies uz Vāciju, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure. «Laimi meklēt brauc ne tikai pozitīvie pilsoņi, migrē arī noziedzība. To arī redzam pēc gadījumiem, ko pārņemam no citām valstīm soda izpildei Latvijā,» teica Spure un paskaidroja, ka pašlaik soda izpildei visvairāk Latvijas pilsoņu tiek nodots no Vācijas un Lielbritānijas. Viņa uzsvēra, ka vienlaikus ieslodzīto skaits turpina samazināties. Pašlaik ieslodzījuma vietās atrodas teju pieci tūkstoši ieslodzīto. Nedēļā ieslodzīto skaits samazinās aptuveni par 15 cilvēkiem.

Pēc 9.klases beigšanas uz profesionālo skolu pārgājuši 34% jauniešu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākais datu krājums «Bērni Latvijā».Statistika liecina, ka 2014.gadā 61,3% pamatskolu beidzēju mācības turpināja vidusskolā, 34% devītās klases beidzēju devās uz profesionālo izglītības iestādi, bet 5% mācības neturpināja. Savukārt pēc vidusskolas beigšanas augstskolā vai koledžā studijas turpināja 64% jauniešu, 29% vidusskolas beidzēju mācības eturpināja, bet vēl 7,3% mācības turpināja profesionālajās izglītības iestādēs.Pamatskolu 2014.gadā beidza 16,4 tūkstoši, bet vidusskolu - 13,4 tūkstoši jauniešu.

Pēdējo desmit gadu laikā iedzīvotāju skaits Jēkabpilī samazinājies par 3,7 tūkstošiem iedzīvotāju, liecina Centrālā statistikas pārvaldes (CSP) dati. Jēkabpilī 2015.gada sākumā dzīvoja 23 019 pastāvīgie iedzīvotāji, savukārt 2005.gadā - 26 703 iedzīvotāji. Pagājušajā gadā Jēkabpilī piedzima 216 mazuļi - 108 zēni un 108 meitenes. Salīdzinājumā ar 2013.gadu jaundzimušo skaits pieaudzis par 34 bērniem. Mātes vidējais vecums, piedzimstot pirmajam bērnam, bija 25,6 gadi, kas ir zemākais rādītājs starp republikas nozīmes pilsētām. Salīdzinājumam Latvijas vidējais rādītājs ir 27,2 gadi.

Sestdien ar karstuma ietekmi slimnīcās nogādāti kopumā 18 cilvēki, no kuriem jaunākajam bija nepilni divi, bet vecākajam - 78 gadi, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Sanita Malēja. Nepilnus divus gadus vecais mazulis kopā ar vecākiem saulē bija uzturējies otro dienu pēc kārtas, līdz vakar karstuma izraisītās ietekmes dēļ viņam bija nepieciešama mediķu palīdzība. Savukārt 78 gadus vecā sieviete ilgstoši sēdējusi mašīnā, līdz viņai palicis slikti. Savukārt 48 gadus un 70 gadus veci vīrieši Zemgales reģiona slimnīcā nogādāti pēc aktīvas sportošanas dienas karstajās stundās, bet 18 gadus vecs puisis Vidzemes slimnīcā nogādāts pēc fiziska darba mežā.

Ziņas 9-10

Slimnīcas cita pēc citas iegūst arvien modernāku veidolu. Pateicoties Eiropas fondiem, tās kļūst aizvien gaišākas un pacientam draudzīgākas. Taču skaistās telpas nespēj kompensēt daudz lielāku problēmu – ārstu trūkumu reģionos, kas īpaši skaudri jūtams atvaļinājumu laikā, vēsta telekompānija LNT.Bērnu nodaļa Jēkabpils reģionālajā slimnīcā šonedēļ atsāk darbu pēc mēnesi ilga atvaļinājuma. Funkcijas gan ne brīdi netika pārtrauktas – tās piesedza pārējās nodaļas. Citām slimnīcām gan trūkstošos speciālistus aizvietot bijis grūtāk. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests regulāri saņem vēstules no reģioniem, kur vienīgais speciālists saslimis vai atpūšas, un nav, kas pieņem pacientus.Šovasar Ogrē trīs nedēļas nebija, kas pieņem dzemdības. Daugavpilī tika slēgta bērnu ķirurģija, jo vienīgais ķirurgs devās atvaļinājumā. Līdzīgas problēmas bija arī Rēzeknē, Madonā, Kuldīgā un virknē citu slimnīcu. Lai arī Jēkabpils spējusi nodrošināt visu profilu palīdzību, slimnīcas vadītājs atzinis, ka tas neesot bijis viegli. Speciālistu tik un tā pietrūkstot, un viņš ņemtu darbā jebkuru ārstu – ķirurgu, traumatologu vai terapeitu. Latvijas ārstus aizvilinājušas Vācijas un Norvēģijas labās algas, bet tie, kuri palikuši tepat, bieži izvēlas privātpraksi. Vai valstij šāda interese ir, Jēkabpils reģionālās slimnīcas vadītājam pilnas pārliecības nav. Ministrijā turpretī atbild, ka nodrošināt visus profilus – tā ir katras slimnīcas pašas atbildība. Turpmāk tikšot vēl stingrāk sekots līdzi, vai līgums pret valsti tiekot pildīts.

Lai gan par kukuļņemšanu Latvijā paredzēta brīvības atņemšana līdz pat 11 gadiem, ceļu policistus par šādu noziegumu parasti notiesā nosacīti. Pēdējos divos gados tikai trīs personas saņēmušas cietumsodu, svētdien vēstīja “LNT Ziņas”. Mazākais kukulis, kas šogad tika piedāvāts ceļu policistiem, ir pieci eiro, bet lielākais - 5000 eiro. Par kukuļņemšanu sākti četri kriminālprocesi, bet vēl četri ceļu policisti notiesāti. Līdzīga tendence bija arī iepriekšējos gados. Ja kriminālprocess tiek sākts, pieķertais ceļu policists vai nu raksta atlūgumu, vai arī, gaidot tiesas spriedumu, kas parasti stājas spēkā tikai pēc 3-4 gadiem, strādā citā amatā policijā. Pēdējos divos gados par kukuļņemšanu notiesātas 11 Valsts policijas amatpersonas. Septiņas notiesātas nosacīti, vienam ceļu policistam piespriests piespiedu darbs, bet trijiem cilvēkiem brīvības atņemšana - četri mēneši un pusotrs gads.

Pagājušajā naktī, pēc Latvijas laika, Kanādā noslēdzās Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāta (Pasaules RX) septītais posms, kurā startēja arī Reinis Nitišs. Jēkabpilietis pēc visu kvalifikācijas kārtu veikšanas ierindojās piektajā vietā un iekļuva sacensību pusfinālā. Diemžēl pusfinālā, jau pirmā apļa laikā, Nitišs piedzīvoja sadursmi ar Timiju Hansenu, pēc kuras no turpmākās cīņas par uzvaru sacensībās bija spiests izstāties. Nitišs Kanādā ieguva 13 punktus un čempionāta kopvērtējumā atkāpās uz sesto vietu. Pasaules RX nākamais posms no 21. līdz 23. augustam norisināsies Norvēģijā.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Aizturēts Imantas pedofils; Diennakts laikā noslīkuši 4 cilvēki; Pirms jaunā mācību gada slēgtas četras skolas;

Kā šī rīta raidījumā "Rīta panorāma" informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, tad vairāk kā pēc gada izdevies aizturēt ilgi meklēto Imantas pedofilu. Iekšlietu ministrs informēja, ka šo personu izdevies aizturēt skrupuloza policijas darba rezultātā un šoreiz ir pārliecība, ka aizturēts tiešām Imantas pedofils, nevis kāda cita persona. Sīkākas detaļas par pedofila aizturēšanu tiks sniegta šīs dienas laikā. Kozlovskis pauda arī cerību, ka pretēji iepriekš skaļi izskanējušajai pedofilu lietai Liepājā, kad kā sods tika piespriests piespiedu darbs, šoreiz tiesa Imantas pedofilam piespriedīs reālu cietumsodu.

Aizvadītās diennakts laikā Latvijā konstatēti četri noslīkuši cilvēki, aģentūra BNS uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Kāds 52 gadus vecs vīrietis svētdien noslīcis ūdenstilpē Dagdas novadā. Gulbenes un Rūjienas novados ūdenstilpēs atrasti jau iepriekšējās dienās noslīkuši vīrieši. Plkst. 15.18 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Rūjienas novada Vilpulkas pagastu, kur Saprašas upes virspusē bija r noslīcis vīrietis. Savukārt plkst.17.14 saņemts izsaukums uz Gulbenes novada Galgauskas pagastu, kur noslīcis cilvēks bija redzams dambja vidū. Glābēji izvilka no ūdens 35 gadus vecā noslīkušā vīrieša mirstīgās atliekas un nodeva tās Valsts policijas darbiniekiem. Savukārt vēl kāds vīrietis noslīcis ūdenstilpē Madonas novadā. Viņa mirstīgās atliekas plānots meklēt pirmdien. Plkst.19.43 VUGD saņēma izsaukumu uz Madonas novada Liezēres pagastu, kur Dziļūkstes ezerā bija apgāzusies laiva, bet cilvēks krastā nebija izpeldējis. Glābēji pārmeklēja ūdenstilpni un atrada tikai airus no laivas un cilvēka mantas, tāpēc pirmdien notikuma vietu pārmeklēs un noslīkušo cilvēku meklēs ūdenslīdēji.

Pirms jaunā mācību Latvijā ir slēgtas četras, bet savu statusu ir mainījušas vēl 20 skolas, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” pirmdienas rītā sacīja izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile. Viņa norādīja, ka statusa izmaiņas nozīmē, piemēram, skolu apvienošanu vai skolas pārtapšanu no vidusskolas uz pamatskolu. Seile atgādināja, ka pagājušajā mācību gadā aptuveni 30 skolās 10.klasē vispār netika izveidota, jo tur nemācījās neviens audzēknis. 11 no šīm skolām bija Rīgā. Tādējādi ir nepieciešams noteikt kritērijus 10.klases atvēršanai, kas varētu izraisīt jau iepriekš ziņoto vairāku vidusskolu likvidāciju. Viņasprāt, laukos 10. klases var atvērt tikai tad, ja tajā gatavi mācīties 12 bērni, savukārt Rīgā – 18 līdz 22 skolnieki. Seile akcentēja, ka galvenais šo kritēriju radīšanas arguments ir iespējas nodrošināt kvalitatīvu izglītību – daudzpusīgu eksakto un humanitāro izglītību.

Šajā nedēļā uzsākti remontdarbi uz vairākiem ceļiem Kurzemes piekrastē, savukārt Aglonas pusē tiks slēgta tranzītsatiksme, liecina uzņēmuma «Latvijas Valsts ceļi» (LVC) publicētā informācija. Šonedēļ turpinās svētceļnieku gājieni uz Aglonu, tāpēc LVC aicina autovadītājus un kājāmgājējus būt uzmanīgiem un cienīt citam citu. Lai nodrošinātu Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku dalībnieku drošību, sākot no trešdienas 12. augusta plkst. 17 līdz sestdienas, 15. augusta plkst. 18 tiks slēgta tranzītsatiksme pa vairākiem valsts autoceļiem Aglonas apkaimē.

Arī šajā nedēļā gaidāmi patīkami laika apstākļi, turklāt ilgtermiņa prognozes liecina, ka vasarīgi karsts laiks saglabāsies, iespējams, līdz augusta beigām.Kā pirmdienas rītā vēsta Latvijas Televīzija, silts un pat karsts laiks saglabāsies vismaz līdz 22.augustam, taču pastāv iespējamība, ka silts laiks būs vēl ilgāk. Šonedēļ vairākās dienās gaisa temperatūra vietām sasniegs pat +30 grādu atzīmi, bet pārsvarā valstī dienā būs +21…+27 grādus silts laiks. Nedēļas otrajā pusē temperatūra mazliet pazemināsies, īpaši jūtams tas būs valsts austrumos naktīs. Tiek ziņots, ka gaisa temperatūra dažviet naktīs noslīdēs līdz +10 grādiem.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Vidusjūrā izglābj kārtējo bēgļu grupu; Zasas vidusskolas liktenis neskaidrs; BK Jēkabpils pārbaudes pselē piekāpjas Ēģiptei

ES valstu kuģi Vidusjūrā turpina bēgļu glābšanas operāciju. Nedēļas nogalē Itālijā nogādāts tūkstotis ieceļotāju no Āzijas un Āfrikas valstīm. Svētdien kopumā notika piecās glābšanas operācijās. No kuģošanai nepiemērotām laivām tika nocelti gandrīz 700 cilvēki. Starp tiem bija arī 48 bērni. Daļa imigrantu pirmdienas rītā tiks nogādāti Itālijas pilsētas Pocallo ostā. Pārējās izglābtās personas ar Horvātijas kara kuģi ieradušās Augustas ostā Sicīlijā. Sestdien tika izglābti vairāk nekā 400 migrantu, noceļot viņus no kuģiem galvenokārt Lībijas piekrastes tuvumā operācijās. Saskaņā ar ANO bēgļu lietu aģentūras UNHCR aplēsēm šogad Eiropā pāri Vidusjūrai ieradušies apmēram 224 000 migrantu, tai skaitā 98 000 Itālijā un 124 000 Grieķijā. Vairāk nekā 2100 migrantu šajos bīstamajos braucienos ir gājuši bojā.

Pirms nedēļas Latvijas skolu gudrākie prāti pulcējās Jēkabpils novada Zasas vidusskolā – kā katru gadu, tur notika tradicionālā izcilnieku vasaras nometne Alfa. Taču jau nākamgad pašu Zasas vidusskolu var piemeklēt sāpīgs liktenis – tai var nākties slēgt vidusskolas klases. Tas tāpēc, ka Izglītības un zinātnes ministrija rosina pārtraukt finansēt tās vidusskolas, kur skolēnu skaits klasē nesasniedz 12. Ja valdība tam piekritīs, reforma visā Latvijā var slēgt 80 vidusskolas. Pēc Jēkabpils novada pašvaldības datiem, Zasā dzīvo nepilns tūkstotis cilvēku. Ciema dzīve koncentrējas ap vidusskolu, kurā strādā 24 skolotāji, 15 tehniskie darbinieki un mācās 170 bērni. Jēkabpils novada pašvaldības vadība ir norūpējusies par ministrijas plāniem pārtraukt finansēt mazās vidusskolas. Pašvaldības drīkstētu uzturēt tās pašas, taču domes priekšsēdis atzīstas – tādas naudas novadam nav. Zem 12 skolēnu sliekšņa atrodas 80 Latvijas vidusskolas. Ja ministrijas iecere valdībā tiks atbalstīta, no nākamā gada septembra tām visām draud pakāpeniska vidusskolas klašu slēgšana.

Jēkabpils pilsēta pirmdien uzņems 24 bērnus no bēgļu ģimenēm no Mirgorodas - Ukrainas pilsētas, kurus skārusi karadarbība. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs norāda, ka Mirgoroda ir Jēkabpils sadraudzības pilsēta. Mirgorodas iedzīvotāji ir aptuveni 150 kilometru attālumā no aktīvās karadarbības. Dalībai nometnē pieteikti tie bērni, kuriem visvairāk nepieciešama šāda veida atpūta, ko īslaicīga vides maiņa var sniegt. Mirgorodas pašvaldība apzināja pilsētas iedzīvotājus un dalībai nometnē pieteica tos savā redzeslokā esošos bērnus, kam šāda veida nometne un īslaicīga vides maiņa ir visnepieciešamākā. Bērniem līdzi dosies arī divi pedagogi un medicīniskais darbinieks. Bērnu nometni organizē Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrs. Nometnes dalībnieki dzīvos Jēkabpils 2. vidusskolas kopmītnēs. Lai atbalstītu sadraudzības pilsētu Mirgorodu Ukrainā, Jēkabpils pilsētas dome 16.jūlijā pieņēma lēmumu piešķirt 1500 eiro Mirgorodas slimnīcas vajadzībām.

Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) bronzas medaļas īpašniece "Jēkabpils", aizvadot pārbaudes spēles Kauņā, sestdien piekāpās Ēģiptes izlasei, bet svētdien zaudēja arī vietējai vienībai "Atletas". Sestdien "Jēkabpils" piedzīvoja zaudējumu ar 68:73, bet svētdien cieta neveiksmi ar 76:78. Ēģipte 2013.gadā Āfrikas čempionātā izcīnīja sudraba godalgas, bet 2007.gadā ierindojās ceturtajā vietā. Kopā Āfrikas čempionātos Ēģipte triumfējusi piecas reizes, bet pa sešām reizēm bijusi gan otrā, gan trešā. Tas ir otrs labākais rezultāts Āfrikā, zaudējot tikai pēdējos gados pārliecinoši spēlējošajai Angolai. Kā ziņots, nesen par "Jēkabpils" komandas galveno treneri tika apstiprināts pieredzējušais Miglinieks, bet klubs pēdējā laikā pagarinājis līgumus ar Ronaldu Sirsniņu, Pāvelu Veselovu, Oskaru Virsi, Jāni Pozņaku un Artūru Dušeli. Aizvadītajā LBL regulārā čempionāta turnīrā "Jēkabpils" ar 17 panākumiem 31 cīņā ieņēma piekto vietu, bet izslēgšanas spēlēs pusfinālā vien ar 2-3 piekāpās nākamajai vicečempionei "Ventspilij", kamēr finālsērijā par bronzu jēkabpilieši ar 3-1 pieveica "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Gada laikā cenas nav nav mainījušās; Jēkabpilī notikušas laupīšanas un kautiņi; Karstums Latvijā saglabāsies

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, saglabājās nemainīgs, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.Precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,6%.Vidējais pārtikas cenu līmenis šā gada jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, samazinājās par 2%. Būtiskākā ietekme bija piena un piena produktu cenu kritumam par 12,1%. Cenas samazinājās gaļai un gaļas izstrādājumiem, dārzeņiem un kartupeļiem, cukuram, eļļai un taukvielām, sieram, sulām un atspirdzinošajiem dzērieniem. Savukārt cenas palielinājās augļiem, tējai un kafijai, zivīm un zivju izstrādājumiem.Gada laikā vidējais cenu līmenis ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem pieauga par 2,4%. Dārgāka kļuva elektroenerģija, mājokļa īres maksa, mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumi, kanalizācijas pakalpojumi, savukārt lētāka – siltumenerģija un gāze.

Jēkabpils policijas darbiniekiem bijusi saspringta nedēļas nogale, Radio 1 informē Valsts policijas
Zemgales reģiona pārvaldes Disciplinārās uzraudzības grupas vecākā inspektore Diāna Purviņa. Bebru ielā sestdien ap četriem no rīta noticis uzbrukums kādam 26 gadus vecam vīrietim. Nodarot miesas bojājumus viņam nolaupīta sudraba ķēdīte un rokas pulkstenis “Kvarc”. Uzbrukums noticis arī Aknīstes novada Gārsenes pagastā kadam 25 gadus vecam vīrietim. Divi vīrieši un viena sieviete nodarījusi miesas bojājumus un puisim atņēma maku ar naudu, kredītkarti un citiem dokumentiem. Uzsakts kriminālprocess. Jēkabpils reģionalajā slimnīcā sestdienas naktī nogādāts 25 gadus vecs vīrietis, kurš Bebru iela pie Daugavas pagaidām nenoskaidrotos apstākļos bija guvis smadzeņu satricinājumu. Tāpat arī Jekabpils slimnīcā nogādāts 22 gadus vecs vīrietis ar deguna sasitumu. Arī šajā gadījumā lietas apstākļi tiek skaidroti. Vēl divi 23 un 21 puiši ar nobrāzumiem nogādāti Jēkabpils slimnīcā pēc kautiņa. Nenoskaidrotas persona piekāvušas kādu 31 gadu vecu vīrieti Slimnīcas ielā.

Nedēļas nogalē Aizkraukles novadā sabojātas vairākas automašīnas. Kādas mājas pagalma automašīnai VW Passat norauts plastmasas režģis, konstatēti arī skrāpējumi un buktes un automašīnas virsbūves. Aizkrauklē Draudzības krastmalā automašīnai BMW izsists aizmugurējo durvju stikls un konstatēti skrāpējumi. Šajā pašā vietā stāvlaukumā bojāta automašīna Volvo S60 – norauta loga gumija šofera pusē, konstatēti skrāpējumi uz durvīm. Tāpat arī šajā vietā automašīnai Toyota Corolla Verso izsists kreisās puses aizmigurējo durvju loga stikls. Konstatēts arī mēģinājums uzlauzt automašīnu Hyundai Matrix. Savukārt no automašīnas Toyota Hilux nozagtas dažādas mantas. Par visiem gadījunmiem uzsākts kriminālprocess. Policijas pārstāve infomē, ka par šiem noziedzīgajiem nodarījumiem tiek parbaudīta viena persona.

Latvijā karstums saglabāsies, šodien austrumu rajonos, bet nākamajās dienās daudzviet gaiss iesils līdz +27...+30 grādiem, brīdina Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. Jau vēstīts, ka silts un pat karsts laiks saglabāsies vismaz līdz 22.augustam, taču pastāv iespējamība, ka silts laiks būs vēl ilgāk. Šonedēļ vairākās dienās gaisa temperatūra vietām sasniegs pat +30 grādu atzīmi, bet pārsvarā valstī dienā būs +21…+27 grādus silts laiks. Nedēļas otrajā pusē temperatūra mazliet pazemināsies, īpaši jūtams tas būs valsts austrumos naktīs. Tiek ziņots, ka gaisa temperatūra dažviet naktīs noslīdēs līdz +10 grādiem. Nedēļas nogalē, visticamāk, būs karsts un saulains laiks

Atstājiet komentāru