2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00 -8.00
Radio 1 ziņās klausieties: Jaunais graudu elevators Jēkabpilī jau saņēmis pirmās kravas; Glabēji aicina būt piesardzīgiem karstajā laikā; Ieskandina Jēkabpils pilsētas svētkus

 

SIA "Linas Agro Graudu centrs" valdes loceklis Petras Kuras, jaunā Jēkabpils uzņēmuma tiešais saimnieks, sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka pirmās graudu kravas elevators saņēmis 28.jūlijā. “Pagaidām graudu piegādes intensitāte nav liela, saņemtas pirmās 800 tonnas rapša un kviešu. Jāteic, ka saņemto graudu kvalitāte nav augsta,” saka Petras Kuras. Viņš piebilst, ka saņemtais rapsis bijis ar lielu nezāļu piejaukumu, visvairāk ar pļavas puķes madaras sēklām, savukārt kviešiem nav bijis pietiekamā daudzumā proteīnu un citu nepieciešamo sastāvdaļu, iespējams, aukstās un lietainās vasaras dēļ vai arī nepareizi izmantotu tehnoloģiju dēļ graudu audzēšanā. Tāpēc tie atbilduši pārtikas kviešu trešajai klasei. Graudu pieņemšana elevatorā turpinās un Petras Kuras norāda, ka, sākoties saulainam un siltam laikam, graudu piegādes intensitāte pieaugs. Tas jau esot jūtams pēdējo dienu laikā, piemēram, vakar saņemtas desmit graudu kravas. Jau ziņots, ka 16.jūlijā, notika svinīga graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas kompleksa SIA “Linas agro graudu centrs” atklāšana, ko Jēkabpilī uzbūvēja lietuviešu uzņēmums "Linas Agro Group".Jaunais elevators atrodas Jēkabpilī, Zvaigžņu ielā. Kompleksa būvniecību veica vietējais uzņēmums SIA "Jēkabpils PMK". Elevatorā nodarbināti 15 darbinieki – labaratorijā, operatori un datoriķi, kas uzraudzīs graudu apriti unveiks uzskaiti.

 

Tuvākajās dienās Latvijā karstums turpināsies un cilvēki turpinās veldzēties ūdenstilpņu tuvumā. Taču Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) statistika liecina, ka karstajās dienās bez bēdīgas statistikas neiztikt. Glābēji kārtējo reizi aicina uzmanīties pludmalē. Cilvēkiem nevajadzētu ilgstoši gulēt saulē un tad strauji doties ūdenī, Latvijas Televīzijai norādīja Jūrmalas slimnīcas Neatliekamās palīdzības nodaļas vadītājs Olevs Kaju. Viņš sacīja, ka visvairāk apdraudēti ir vecāka gadu gājuma cilvēki. Ūdens temperatūra nav tik augsta, lai saulē pārkarsušam mestos ūdenī. Strauja temperatūras maiņa organismam var būt bīstama, atrodoties ūdenī. Var tikt traucēta sirdsdarbība, zust koordinācijas spējas, kā arī kāju un roku muskuļi var sarauties krampjos. Atrodoties pludmalē, jāaizmirst par alkohola lietošanu, vienlaikus pastiprināti jāpievērš uzmanība bērnu drošībai. Mērenībai jābūt gan sauļošanās ziņā, gan ūdensprieku baudīšanā.

 

Šodien un rīt jēkabpiliešus un pilsētas viesus sagaida dažādas nodarbes, kurās vienoties, izpausties, satikties, individualizēties, klausīties, skatīties un baudīt savu esamību pilsētā – svinēt pilsētas svētkus .

 

Jēkabpils pilsētas svētku ievadā šodien plkst.19:00 ikviens ir aicinats uz muzikālu komēdiju “Septiņas vecmeitas” Krustpils brīvdabas estrādē.

 

Vakarā – plkst.21:00 Jēkabpils tautas nama pagalmā sāksies Kino Plača Dārza svētki. Svētkos skanēs mūzika Jēkabpils jauniešu apvienības “Order” izpildījumā un demonstrēs festivāla “Short Riga” sagatavoto īsfilmu programmu. Būs arī pārsteigumi.

 

Nedēļas garumā Krustpils pilī norisinās dažādi pasākumi visai ģimenei - bezmaksas torņa apmeklējums, muzeja krājuma diena, pēcpusdiena ar pils guvernanti, videofilmas prezentācija, mākslinieku gleznu izstādes atklāšana un ekskursijas pa pili gida pavadībā. Šodien plkst.15.00 mākslinieku M. Peilānes un V. Šveides 100 gadu jubilejas gleznu izstādes atklāšana Pils vārtu tornī.

 

Savukārt rīt - Krustpils pils diena. Pilsētniekiem un pilsētas visiem būs iespēja izstaigāt Krustpils pils zāles, gaiteņus un pagrabu gida vadībā. Plkst.12.00 notiks ekskursija latviešu valodā, 13.00 angļu valodā un 14.00 krievu valodā. Dalība bez maksas.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā pērn strādājusi Jēkabpils slimnīca? Kādi glābšanas darbi veikti Neretā? Un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes?

 

Vairākas reģionālās slimnīcas pērn strādājušas ar zaudējumiem, vislielākie zaudējumi bijuši Daugavpilī un Liepājā, liecina Uzņēmumu reģistrā iesniegtie finanšu pārskati. Savukārt astoņas slimnīcas, to vidū arī Jēkabpils, pagājušo gadu noslēgušas bez zaudējumiem. Daugavpils reģionālās slimnīcas zaudējumu apmērs sasniedz 844 tūkstoši 596 eiro, bet Liepājas - 521 tūkstotis 917 eiro. Pērno gadu bez finanšu zaudējumiem un ar peļņu reģionos strādājušas Jēkabpils, Vidzemes, Ziemeļkurzemes, Jelgavas, Ogres, Jūrmalas, Kuldīgas un Dobeles slimnīcas.

 

Basketbola klubs “Jēkabpils” turpina gatavoties jaunajai sezonai, noslēdzot līgumu ar Kristapu Zeidi, kurš nākamsezon būs Igora Miglinieka asistents. Pērn Zeids trenera amata pienākumus pildīja BK “Saldus” vienībā. 25 gadus jaunais rīdzinieks trenera amatā jau paspējis apgūt daudz zināšanas un arī pieredzes Zeidem nestrūkst. Šonedēļ Zeids ir atgriezies no Spānijas, kur divus mēnešus aizvadījis Kanāriju Basketbola akadēmijas nometnē kā treneris. Pēc pirmā treniņa ar BK “Jēkabpils” viņš jūtas iedvesmots, jo iespaids par komandu ir labs un pēc viņa vārdiem, komandā ir pozitīvi un strādāt griboši puiši.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki pagājušajā diennaktī Neretas novadā glābuši zirgu, kurš iekritis kanalizācijā. Glābēji informē, ka notikuma vietā tika veikta atsūknēšana, pēc tam ar traktora kausa palīdzību dzīvnieks tika izcelts un nodots veterinārārstu aprūpē. Kopumā pagājušajā diennaktī valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests dzēsis 25 ugunsgrēkus un veicis 19 glābšanas darbus.

 

Kopumā ūdens kvalitāte oficiālajās peldvietās Latvijā ir laba, informē Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības nodaļas vadītāja Solvita Muceniece. Viņa skaidro, ka par valsts līdzekļiem tiek pārbaudītas 55 peldvietas un visās ūdens kvalitāte ir laba, tāpēc nekādus ierobežojumus nav nepieciešams noteikt. Vienlaikus precīzāka informācija par ūdens kvalitāti tiks publicēta rītdien. Veselības inspekcija arī norāda, ka bioloģisko piesārņojumu "uz aci" nav iespējams noteikt, vienlaikus, ja cilvēks gadu no gada ir peldējies vienā ūdenstilpnē, izmaiņas ūdenī pamanīt ir iespējams.

 

Un vēl

 

Vakar Bauskā, termometra stabiņam pakāpjoties līdz +33,9 grādiem, labots arī visas Latvijas 6.augusta maksimālās gaisa temperatūras rekords, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Iepriekšējā augstākā gaisa temperatūra, kas šajā datumā fiksēta Latvijā, bija +33,8 grādi 1994.gadā. 6.augusta karstuma rekords vakar labots arī Jēkabpilī. Kur reģistrēti nepilni + 33 grādi.

 

Sestdien Latvijā no dienvidiem atkal ieplūdīs ļoti karsts gaiss, svētdien un pirmdien svelme mazināsies, pēc tam no jauna pastiprināsies, sasniedzot +34 vai pat +35 grādus, liecina jaunākā "Global Forecast System" prognoze. Sestdien gaiss sakarsīs līdz +30..+34 grādiem un tikai vietām piekrastē tveice būs par kādu grādu mazāka. Nedaudz pastiprināsies dienvidu vējš - tā ātrums brāzmās sasniegs desmit metru sekundē. Svētdien termometra stabiņš var sasniegt +32 grādus. Arī pirmdien gaidāms karsts laiks. Saskaņā ar pašreizējo prognozi otrdien un trešdien gaisa temperatūra Latvijā var sasniegt pat +35 grādus.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc KNAB arestē "Latvijas Dzelzceļa" valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni? Kā pilsētas svētkiem gatavojas Jēkabpils bibliotekāres? Un Kas jāievēro dodoties uz mežu karstajā laikā?

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbinieki ir aizturējuši "Latvijas Dzelzceļa" valdes priekšsēdētāju Uģi Magoni. Jau tuvākajās stundās uzņēmuma akcionāri plāno lemt par Magoņa atbrīvošanu no amata. Pēc Satiksmes ministra Anrija Matīsa teiktā, uzņēmuma valdes priekšsēdētāja pienākumus plānots uzticēt pašreizējam Latvijas dzelzceļa valdes loceklim, viceprezidentam Aivaram Strakšam. Matīss informēja, ka Magoņa kabinetā ir veikta kratīšana, taču satiksmes ministram nav zināmi viņa aizturēšanas iemesli. Matīss uzsvēra, ka ministrija sadarbosies un atbalstīs tiesībsargājošās institūcijas. KNAB pagaidām komentārus nesniedz.

 

Ventspilī vakar notikusi dubultslepkavība, saistībā ar notikušo aizturēts sirmgalvis, 1939.gadā dzimis vīrietis. Valsts policijas pārstāve Signe Šteinberga informē, ka vakar ap pulksten pusdesmitiem vakarā Ventspils novada Tārgales pagastā, kādā dārza mājas pagalmā tika atrastas divu cilvēku mirstīgās atliekas ar šautām brūcēm. Abi bojāgājušie ir dzimuši 1988. gadā – sieviete un vīrietis. Pēc sākotnējās informācijas visi iesaistītie bijuši savstarpēji pazīstami un viņu starpā risinājies konflikts. Visu apstākļu precīzai noskaidrošanai policijā uzsākts kriminālprocess par slepkavību.

 

Sabiedrības iniciatīvas portālā "manabalss.lv" tomēr sākta parakstu vākšana par publisku reģistru, bargākiem sodiem un kastrāciju pedofiliem. Šīs iniciatīvas iesniedzējs ir "Ghetto Games" kustības vadītājs Raimonds Elbakjans. Viņš norāda, ka patlaban Krimināllikumā par noziegumiem pret tikumību un dzimumneaizskaramību, kuros cietuši bērni, paredzēti nesamērīgi viegli sodi. Tāpat arī Elbakjans uzsvēr, ka prakse liecina, ka tiesas par minētajiem noziegumiem piemēro tieši alternatīvos sodus un vainīgās personas pēc notiesāšanas bieži vien turpina dzīvot iepriekšējā dzīvesvietā. Statistika vēsta, ka personas, kuras izdarījušas noziegumus pret bērniem, tos izdara atkārtoti, tādējādi apdraudot arī citus bērnus. Minētais pamatoti izraisa sabiedrības sašutumu, pausts iniciatīvā.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpilī gatavojas pilsētas svētkiem, kas šogad vienojas devīzē „Pilsēta skan” un sāksies jau šodien pievakarē, lai savu kulmināciju sasniegtu sestdien. Viens no notikumiem rīt - akcijā “Bibliotēka rullē!” pilsētas ielās dosies motociklistu parāde – Jēkabpils pilsētas bibliotekāres kopā ar moto klubu “Old Sharpers”. Lai iesildītu braucamrīkus, bibliotekāres un motociklisti kādu vakaru tikās pašā Jēkabpils centrā. Kultūras pārvaldes darbinieki apliecina, ka pēc šīs tikšanās var likt galvu ķīlā – visa pilsēta skanēs! Foto no izmēģinājuma brauciena skatieties portālā radio1.lv.

 

Pilsētas svētku organizatori atgādina, ka pamatojoties uz Latvijas valsts karoga likuma 7.panta trešo daļu un sakarā ar Jēkabpils pilsētas svētkiem šodien un rīt saskaņā ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāja rīkojumu, jāpaceļ valsts karogs pie publisko personu ēkām, privāto tiesību juridisko personu un personu apvienību ēkām, kā arī dzīvojamām mājām.

 

Un vēl

 

Ugunsdzēsības dienests atgādina, ka karstajā laikā uzturoties mežos un purvos, aizliegts nomest degošus sērkociņus, izsmēķus un citus gruzdošus priekšmetus, nedrīkst kurināt ugunskurus un dedzināt atkritumus, tāpat nav atļauts braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem ar mehāniskiem transportlīdzekļiem un veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku.

 

Savukārt mediķi karstajā laikā aicina izvairīties no atrašanās tiešos saules staros un dzert daudz ūdens. Jāizvairās no ilgstošas fiziskas piepūles saulē vai karstās telpās. Ja uz ielas kļūst pārāk karsti, atvēsinājums jāmeklē veikalos, kafejnīcās un citās telpās ar kondicionēšanas iekārtām. Sakarsis cilvēks nedrīkst mesties ūdenī - tajā jāieiet pakāpeniski. Ja karstajā laikā pēc uzturēšanās saulē rodas veselības problēmas, jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu vai jāsauc ātrā palīdzība.

 

Tāpat arī iedzīvotāji tiek aicināti karstajā laikā rūpēties par saviem mājdzīvniekiem, nodrošinot viņiem iespēju uzturēties ēnā un pietiekamā daudzamā kvalitatīva dzeramā ūdens.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00 -14.00 – 15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi pasākumi rīt notiks uz daugavas aizsargdambja un kena parkā? Kāda bīstama infekcija skārusi latvijas liellopus? Un Kas ir solārā vasara?

 

Rīt vienos dienā uz Daugavas aizsargdambja svinīgi atklās īpaša dizaina soliņu Jēkabpils sadraudzības pilsētai Sokolov Podļaski Polijā. Atklāšanā piedalīsies Jēkabpils pilsētas pašvaldības vadība, Sokolov Podļaski pašvaldības vadība, Jēkabpils poļu biedrības „Rodacy” pārstāvji, kā arī viesi no citām Jēkabpils sadraudzības pilsētām. Turpinot gājēju promenādes attīstību gar Daugavas krastu, Jēkabpils pilsētas pašvaldība ar biedrības „Daugavas Savienība” atbalstu, ir ieplānojusi ik gadu uzstādīt īpaša dizaina soliņus katrai no septiņām Jēkabpils pilsētas sadraudzības pašvaldībām ārvalstīs - Rokiškiem Lietuvā, Sokolov Podļaski un Červionka Leščina Polijā, Lidai Baltkrievijā, Surahani Azerbaidžānā, Mārdu Igaunijā un Mellei Vācijā. Šie soliņi ne tikai sniegs informāciju par Jēkabpils sadraudzības pilsētām, bet arī palielinās Daugavas aizsargdambja funkcionalitāti un pievilcību. Finansējums dizaina soliņa izveidei ir 3 tūkstoši 688 eiro bez PVN, tajā skaitā biedrības „Daugavas Savienība” līdzfinansējums - 635 eiro.

 

Savukārt Jēkabpils Mākslas skola aicina mazos un lielos jēkabpiliešus Pilsētas svētku laikā, sestdien, 8.augustā, no pulksten vieniem dienā līdz sešiem vakarā Jēkabpils Mākslas skolas pagalmā apmeklēt pasaku karaļvalsti – Leļļu BUTAforiju! Jums būs iespēja iepazīties ar Karali un viņa galminiekiem, kopīgi nofotografēties, izpētīt rūķu zemes noslēpumus, paskatīties lieliskas latviešu multiplikācijas filmas.

 

Turpinām ziņas

 

Vismaz divas zemnieku saimniecības Latvijā, iespējams, skāris Q drudzis (Kū drudzis) - reti sastopama bīstama infekcija, kas var skart kā lopus, tā arī cilvēkus. Q drudzis ir infekcijas slimība, ko izraisa mikroorganisms, ko pārnēsā liellopi, aitas, kazas, retāk citi mājdzīvnieki, kā arī savvaļas grauzēji, putni un ērces. Patlaban ir aizdomas, ka Q drudzis skāris divas lielas saimniecības Kurzemē un Vidzemē. Vienā saimniecībā ir 260 govis, otrā - ap 400 ragaines. Gadījumā, ja galīgās laboratoriskās analīzes apstiprinās lopu saslimšanu ar Q drudzi, tad saimniecībām nāksies rēķināties ar finansiāliem zaudējumiem - lopus var ārstēt tikai ar antibiotikām, un ārstēšanas laikā saimniecības nedrīkst realizēt savu produkciju - pienu un gaļu. Q drudzim ir ļoti daudzveidīga daba. Cilvēki var slimot ar gripai līdzīgiem simptomiem un neiedomājas, ka ir inficējušies. Lai izvairītos no saslimšanas, cilvēkiem jāatturas dzert nepasterizētu pienu. Jau ziņots, ka nevārīta kazas piena lietošana uzturā bija iemesls plašajam Q drudža uzliesmojumam Nīderlandē pirms nepilniem desmit gadiem.

 

Pateicoties īpaši labvēlīgajiem laikapstākļiem, nedaudz agrāk par iepriekš prognozēto visos Latvijas novados sākusies graudu un rapša masveida novākšana. Lauksaimnieki norāda, ka raža ir labā kvalitātē. Pateicoties graudaugu platību palielinājumam šajā sezonā, tiek prognozētas rekordliels ziemāju iekūlums - vidēji par 25% no hektāra vairāk nekā pērn. Valstī kopumā vidējās ražas tiek prognozētas labā līmenī - ziemas kvieši 4,3 tonnas no hektāra, kas iesēti aptuveni 290 tūkstošos hektāru, rudzi - 3,3 tonnas no hektāra, tritikāle - trīs tonnas no hektāra un ziemas rapsis 3,1 tonna no hektāra. Jau ziņots, ka pirmās graudu kravas saņēmis arī Jēkabpilī jaunuzbūvētais elevators un ar katru dienu uz to piegādātais graudu daudzums pieaug.

 

Un vēl

 

Ceturtdiena, 6. augusts Ziemeļu puslodē bija pēdējā solārās vasaras diena, vēsta ASV meteoroloģijas kompānija "Accuweather". Laika posmā no 7. maija līdz 6. augustam Ziemeļu puslode saņem lielāko Saules enerģijas daudzumu gada laikā un šie trīs mēneši tiek saukti par solāro vasaru. Gadalaikus iedala pēc dažādiem faktoriem. Visplašāk pazīstamākais ir gadalaiku astronomiskais iedalījums. Astronomiskā vasara šogad beigsies 23. septembrī, kad iestāsies rudens, savukārt 21. decembra rītā sāksies astronomiskā ziema. Vēl izdala meteoroloģiskos, klimatiskos un fenoloģiskos gadalaikus. Piemēram, meteoroloģiskā vasara beidzas, kad vidējā diennakts temperatūra stabili pazeminās zem +15 grādu atzīmes, un tuvāko divu nedēļu laikā tas diez vai notiks.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik daudz naudas trūkst vietējo ceļu remontam? Kādi satiksmes negadījumi notikuši Jēkabpils apkārtnē? Un Kas jāņem vērā Jēkabpils pilsētas svētku dalībniekiem?

 

Finansējuma deficīts vietējās nozīmes ceļiem jau ir 690 miljoni eiro, norāda satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Viņš skaidro, ka vietējās nozīmes ceļus ir iespējams uzturēt un remontēt tikai par valsts budžeta līdzekļiem, jo tajos liegts ieguldīt Eiropas Savienības fondu finansējumu. Minēto deficīta summu vajadzējis ieguldīt ceļu tīklā, lai saglabātu to labā stāvoklī, taču tas nenotika. Kā sekas - vietējie ceļi, tai skaitā grants ceļi, ir ļoti sliktā stāvoklī. Matīss norāda, ka šogad ar Eiropas Savienības līdzekļiem tiek veikti vērienīgi darbi uz valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem, un arī turpmākajos gados tie turpināsies, taču vietējo ceļu liktenis ir atkarīgs tikai un vienīgi no valsts budžeta programmām, kurās finansējums ceļiem pakāpeniski būtu jāpalielina.

 

"Latvijas Dzelzceļš" prezidenta Uģa Magoņa aizturēšana, visticamāk, varētu būt saistīta vai nu ar valsts pasūtījumiem, īpaši būvniecības jomā, vai uzņēmuma "iekšējo opozīciju", tā uzskata Latvijas Loģistikas asociācijas dibinātājs un uzņēmējs Kalvis Vītoliņš. Viņš skaidroja, ka tik liela uzņēmuma kā Latvijas dzelzceļš vadībā ir nepieciešama rotācija, un ilgāk par četriem gadiem uzņēmums nebūtu jāvada, jo tad "sakrājas viss kaut kas". Tas esot gan paša vadītāja, gan sabiedrības interesēs.

 

Jaunieceltajam "Latvijas Dzelzceļa" valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājam Aivaram Strakšam ir 233 tūkstoši 100 eiro parādsaistības, liecina šogad pavasarī iesniegtā valsts amatpersonas deklarācija. Vienlaikus Strakšas ir izsniedzis vairākus aizdevumus, kuru kopējā summa ir 55 tūkstoši 400 eiro. Divi no šiem aizdevumiem - 11 un 17 tūkstoši eiro apmērā - izsniegti pērn. "Latvijas Dzelzceļa" jaunajam vadītājam ir arī 32 tūkstoši 995 eiro naudas uzkrājums "Swedbank", īpašumā zeme Drabešu un Annas pagastā, kā arī zeme un dzīvoklis Siguldā. Savukārt algā "Latvijas Dzelzceļā" Strakšas pērn saņēmis 89 tūkstoši 108 eiro.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils novada Leimaņu pagastā autoceļa Ilūkste-Bebrene-Birži 55.kilometrā notikusi traktora, kravas un vieglās automašīnas sadursme. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informē, ka 1964.gadā dzimis vīrietis, vadot traktoru CLAAS izraisīja sadursmi ar automašīnu SCANIA. Sadursmes rezultātā no SCANIA izbira krava – grants, ar kuru tika sabojāta grāmbraucošā automašīna KIA CEED. Satiksmes negadījums noticis ceturtdien 6.augustā pulksten 11.07. Notiek izmeklēšana.

 

Radio1 aculiecinieki informē, ka pagājušajā naktī satiksmes negadījums noticis Variešu pagastā atoceļā Jēkabpils - Medņi pie Midzeņiem. Tur apgāzušies divi traktori ar graudu kravām. Aculiecinieki zināja teikt, ka izbirušās graudu kravas tika sargātas līdz pat rītam un šobrīd graudi ir savākti, bet traktori vēl līdz pusdienlaikam atradās negadījuma vietā.

 

Tāpat arī kāda aculieciniece ziņoja, ka šodien satiksmes negadījums noticis uz autoceļa Jēkabpils Dunava iepretī Ābeļu pamatsjkolai, kur vieglā automašīna noskrējusi no ceļa un apgāzusies. Par cietušajiem zuiņu nav.

 

Un vēl

 

Rīt, kad Jēkabpilī norisināsies pilsētas svētki, sinoptiķi prognozē +34 līdz +35 grādus karstumu. Tāpēc pasākuma organizatori aicina uz svētkiem nākt atbilstoši laika apstākļiem, ģērbjoties gaišās, elpojošās drēbēs, nodrošinoties ar galvassegu un dzeramā ūdens krājumiem. Jau ziņots, ka karstajās dienās mediķi aicina neaizmirst par piesardzību un izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu un censties dienas vidū ilgstoši neuzturēties karstā saulē. Ja tomēr kādam līdzcilvēkam gadās pārkarst, mediķi iesaka novietot viņu vēsākā vietā, atbrīvot no liekajām drēbēm, mitrināt ar vēsu ūdeni, kā arī dot padzerties aukstu ūdeni. Mediķi norāda, ka nepieciešamības gadījumā var izsaukt arī neatliekamo medicīnisko palīdzību, jo pārkaršana var izraisīt smagus veselības traucējumus un var būt bīstama cietušā dzīvībai.

 

Šodien pusdienlaikā jūras ūdens temperatūra Jūrmalā paaugstinājusies līdz +20..+21 grādam, liecina pludmales glābšanas dienestu mērījumi.Savukārt lielākajās upēs un ezeros ūdens temperatūra ir pakāpusies līdz +19..+24 grādiem. Siltākais ūdens konstatēts Daugavā posmā no Jēkabpils līdz Baltkrievijai. Saulainā laikā, ja ūdens temperatūru neietekmē vēja virziena maiņa, vēsākais ūdens ir agrā rītā, bet siltākais - pievakarē.

Atstājiet komentāru