2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 5. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 5. augustā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Pēc jaunu cietumu būvniecības vecos – pārdos; Jēkabpiliešus aicina vingrot brīvā dabā arī augustā; Līvānos būs asinsdonoru diena

Pēc jaunu cietumu būvniecības slēgtos vecos cietumus plānots pārdot. Kā žurnālistiem šodien norādīja Tieslietu ministrijas (TM) valsts sekretāra vietniece tiesību politikas jautājumos Laila Medina, vecās cietuma ēkas līdz ar jauno cietumu uzbūvēšanu tiks pārdotas. Jautāta, kādi pircēji par tiem varētu interesēties, viņa pauda, ka tie varētu būt komercuzņēmumi, kas, visticamāk, interesētos tieši par zemi, jo diez vai pašu cietumu ēkas būtu izmantojamas. Tāpat jautāta, kad varētu sagaidīt nākamo cietuma būvniecības sākšanu, Medina uzsvēra, ka tas ir atkarīgs no budžeta iespējām. Viņa atgādināja, ka patlaban visi līdzekļi ir piešķirti pirmā, Liepājas cietuma būvniecībai. Jau ziņots, ka TM pēc jaunā Liepājas cietuma darbības sākšanas nākamos cietumus vēlētos izvietot Latgales reģionā un Pierīgā, liecina informācija ziņojumā par ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības īstenošanas gaitu, kas skatīts valdībā. Tajā norādīts, ka pēc pirmā jaunā cietuma Liepājā darbības sākšanas TM plāno slēgt Liepājas cietumu, Jelgavas cietumu, Brasas cietumu un Vecumnieku cietumu, ieslodzītos no minētajiem cietumiem, kā arī daļu no Jēkabpils cietumā esošajiem ieslodzītajiem pārceļot uz jauno cietumu Liepājā.

8.augustā Jēkabpilī stāvlaukumā pie Krustpils saliņas – pl.11:30 notiks strītbola turnīrs (sacensības divām labākajām Nakts turnīra komandām). No pl.15:00 būs iespēja piedalīties dažādās aktivitātēs un konkursos pie Jauniešu domes telts, bet pl. 15:30 – notiks Nakts turnīra uzvarētājkomandu florbola spēle „Labais krasts pret kreiso”. Tāpat no pl.12:00-17:00 būs iespēja apskatīt motokluba „Brīvības gari” spēkratus, bet pl.14:00 notiks kluba rīkotais „Stuntfighters show”.

Veselības veicināšanas pasākumu ietvaros šovasar, Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar sporta centru „GRACIA” aicināja Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus un viesus pievienoties vingrošanas nodarbībām pēc BELOJAR sistēmas. Nodarbības turpināsies arī augustā. Pirmā nodarbība šomenēs notiks šodien 5.augustā plkst. 18.30 Kena parkā.

Šodien no plkst.9.00 līdz 13.00 Līvānu slimnīcā Valsts asinsdonoru centra Latgales filiāles rīkotā asins donoru diena. Ziedojot asinis, nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu – pasi, ID karti vai autovadītāja apliecību un bankas konta numuru. Atgādināsim, ka no šī gada 1. jūlija Valsts asinsdonoru centrs uzsāk bezskaidras naudas norēķinus ar donoriem. Tas nozīmē, ka kompensācija zaudētā asins un asins komponentu apjoma atjaunošanai tiks ieskaitīta donora bankas kontā, nevis izmaksāta skaidrā naudā, kā tas tika darīts līdz šim.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Darbu Jēkabpilī uzsāk Lietuvas uzņēmuma filiāle; Pieņemts jauns ūdenssaimniecības likums; Tiešos saules staros gaiss automašīnā var uzkarst līdz +60 grādiem

No šīs nedēļas ar pilnu jaudu darbu sākusi lauksaimniecības tehnikas un sēklu tirdzniecības uzņēmuma “Dotnuvos projektai” jaunā filiāle Jēkabpilī. Uz jaunās filiāles atklāšanu, kas notika 30. jūlijā, ieradās apmēram 200 Zemgales un Latgales reģiona zemnieku saimniecību pārstāvji, kuriem tagad “Dotnuvos projektai” pakalpojumi būs pieejami ērtāk, operatīvāk un arī finansiāli izdevīgāk. Par Jēkabpils filiāles vadītāju kļuvis Jānis Blumbergs. Jēkabpils filiālē izveidotas plašas, ērtas un labi aprīkotas lauksaimniecības tehnikas servisa darbnīcas, kurās ikdienas režīmā vienlaikus ir iespējams apkalpot četrus traktorus vai citas tehnikas vienības, bet saspringtākā darba ritmā – pat līdz sešām tehnikas vienībām. Filiāles noliktavā ir pieejams plašs rezerves daļu klāsts, dodot iespēju ne tikai operatīvi veikt remontu servisa darbnīcās, bet arī filiāles mehāniķiem doties izbraukumos uz saimniecībām, lai novērstu tehnikas bojājumus uz lauka. “Dotnuvos projektai” centrālais birojs un serviss atrodas Pierīgā – Babītes novada Piņķos. 2014. gada vasarā uzņēmums atvēra filiāli Valmierā, bet šā gada rudenī plānots atvērt filiāli Saldū, tādējādi uzlabojot zemnieku saimniecību tehnikas apkalpošanu arī Kurzemes reģionā.

Pieņemts jauns – „Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums”. Tas nosaka tiesisko regulējumu un vienotas prasības pašvaldībām, ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem. „Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums” stāsies spēkā 2016. gada 1. janvārī. Pēdējos gados, piesaistot ES finansējumu, daudzās pašvaldībās, arī Jēkabpilī, ir izbūvētas ūdenssaimniecības sistēmas, tomēr dažādu apstākļu dēļ iedzīvotāji nesteidz ierīkot pieslēgumus izbūvētajiem vai renovētajiem ūdensvadu un kanalizācijas tīkliem. Lai veicinātu pieslēgumu palielināšanu, jaunais likums paredz iespējas stimulēt iedzīvotājus pieslēgumu ierīkošanai, piemēram, vienošanās ar pakalpojuma sniedzēju, ka pieslēgumu var apmaksāt pa daļām. (SIA „Jēkabpils ūdens” šādu iespēju jēkabpiliešiem piedāvā jau tagad. Arī pašvaldības dome varēs lemt par finansējuma piešķiršanu šo darbu daļējai apmaksai no pašvaldības budžeta. Likumā iekļauts arī regulējums, kas nosaka, ka četru gadu laikā no likumā spēkā stāšanās dienas visiem ūdenssaimniecības pakalpojuma saņēmējiem jābūt uzstādītiem komercuzskaites mēraparātiem. Patlaban Jēkabpilī pēc patēriņa normām jeb bez precīzas mērierīču uzskaites par saņemtajiem „Jēkabpils ūdens” pakalpojumiem norēķinās 19 % klientu.

Karstuma vilnī, kas sācies Latvijā, svarīgi atcerētēties, ka pat ēnā atstātas automašīnas salonā gaisa temperatūra turpina paaugstināties, bet tiešos saules staros tas notiek sevišķi strauji. Tādēļ atstāt automašīnā nepieskatītus bērnus vai mājdzīvniekus ir bīstami, un var beigties ar nopietnām veselības problēmām vai pat nāvi, brīdina mediķi. Gaisa temperatūra tuvākajās dienās bieži būs tuvu +30 grādu atzīmei un to pārsniegs. Vācijas meteoroloģijas organizācijas "Wetteronline" aprēķini rāda, ka šādā karstumā pusstundas laikā automašīnas salonā gaisa temperatūra tuvojas +50 grādu robežai, bet pēc stundas jau +60 grādiem. Automašīnā tiešos saules staros atstāti plastmasas priekšmeti var sakust, elektronika sabojāties, bet šķiltavas pat eksplodēt.

Jāatgādina, ka šodien dienas gaitā gaiss var uzkarst līdz pat plus 32 grādu atzīmei. Savukārt ultravioletā starojuma indekss ovakar Rucavā sasniedza 6,3 punktus, kas ir augsts, un trešdien tas būs vismaz tikpat augstā līmenī.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: VID pastiprināti kontrolēs autoservisus; Papildus uzstādīs vēl 20 fotoradarus; Jēkabpilī aicina akcija “Parkojam kopā!”

Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone atzina, ka VID arī turpmāk kontrolēs pilnīgi visas nozares, īpaši pievēršoties tām nozarēm, kurās novēroti nodokļu nemaksāšanas riski. Šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» Pētersone pastāstīja, ka pastiprināti tiks kontrolēti autoservisi, jo VID pieredze liecinot, ka daļa uzņēmumu, kas savas kļūdas ir izlabojusi, tomēr atgriežas sākotnējā punktā. Tāpat kontrolēti tiks skaistumkopšanas saloni un auto instruktori. Pētersone īpaši izcēla tā saucamo auto plaču kontroli, kur pašlaik vērojami ļoti rupji pārkāpumi. Tomēr Pētersone atzina, ka visas nozares vienādi kontrolēt VID nevarot, jo tad tam nebūtu nekāda rezultāta.

Uz Latvijas ceļiem patlaban darbojas 14 stacionārie fotoradari. Nepilnu piecu mēnešu laikā tie fiksējuši 16 tūkstošus ātruma pārkāpumu, par ko sastādīti un nosūtīti protokoli kopumā par vairāk nekā 299 tūkstošiem eiro. Nākamā gada sākumā Latvijā plānots uzstādīt vēl 20 stacionāros fotoradarus. Ceļu satiksmes drošības direkcija uzsver, ka fotoradari ļāvuši samazināt ceļu satiksmes negadījumu skaitu. Ar stacionārajiem fotoradariem aprīkotajos ceļu posmos ārpus apdzīvotām vietām pēdējā pusgadā nav bojāgājušo, savukārt ceļu satiksmes negadījumu skaits vidēji samazinājies par 67 procentiem, bet cietušo – par 44 procentiem. Lai gan Tīnūžu–Kokneses šosejas 20. kilometrā jau ir uzstādīts viens fotoradars, tas nepaglāba no šī gada divām traģiskām avārijām. Tieši Tīnūžu–Kokneses šosejas fotoradars šogad fiksējis lielāko ātruma pārkāpumu ar fotoradaru – martā pa šo šoseju ar 210 km/h traucās BMW markas automašīna. Nākamā gada sākumā šīs šosejas 13. kilometrā tiks uzstādīts vēl viens fotoradars.

8.augustā Kena parkā, Jēkabpils pilsētas svētku ietvaros, ikviens ir aicināts piedalīties „Parkojam kopā!” radošajās darbnīcās. Pulksten 13:00 un 15:00 notiks jūnijā notikušās zibakcijas „Parkojam kopā!” apkopoto ideju prezentācijas, no 12:00 līdz 16:00 – iespēja lieliem un maziem piedalīties radošajās darbnīcās par pilsētas parku attīstību. Iedzīvotāji aicināti dalīties ar savām idejām, lai labiekārtotu un pilnveidotu Jēkabpils pilsētas parkus. Informācijai: „Parkojam kopā!” ir iedzīvotāju iniciatīvas grupa, kas vēlas aktualizēt jautājumu par Jēkabpils pilsētas parku sakārtošanu un attīstību. 4.jūnijā norisinājās pirmā „Parkojam kopā!” zibakcija Kena parkā. Tās laikā tika apzinātas jēkabpiliešu idejas Kena parka labiekārtošanai un attīstībai.

9. augustā plkst. 13.00 Preiļos, Cēsu ielā (pie ieejas ebreju kapsētā) svinīgi tiks atklāta arka ar vārtiem, kas vienlaicīgi būs arī piemineklis ebreju kopienai. Pieminekļa autors ir arhitekts Sergejs Rižs, kurš izveidojis Preiļu Holokausta upuru memoriālu 2004. gadā un ir Biķernieku memoriāla autors. Finansētājs ir biedrība „Preiļu ebreju kapsēta”, kuru izveidoja un vada Preiļu goda pilsonis Dāvids Zilbermans (ASV). Pēc pieminekļa svinīgas atklāšanas būs tradicionālais holokausta upuru piemiņas brīdis memoriālā.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Nelegālo imigrantu pārvadātājiem pārāk mazi sodi; Iespējams lems par Pareizticīgo Ziemassvētku noteikšanu par brīvdienu; Informē par uguņošanu Jēkabpils svētku laikā

Par cilvēku nelegālu ievešanu Latvijā, tādējādi palielinot imigrantu skaitu, pārvadātāji saņem nesamērīgi mazus sodus, šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars. Latvijas likumdošana ļauj pēc apstākļiem vērtēt un piemērot sodus, taču pēc Garbara domām, tie neesot adekvāti, jo par nelegālu cilvēku ievešanu Latvijā pārvadātājiem tiesa piemēro piespiedu darbu. Jau ziņots, ka 1.augustā robežsargi uz austrumu robežas vērienīgā operācijā aizturējuši 22 nelegālos imigrantus un četrus pārvadātājus, kas līdz šim ir lielākais aizturēto nelikumīgo robežšķērsotāju skaits vienas diennakts laikā. Kopā šogad jau aizturēti 239 nelegālie imigranti. No tiem 165 ir Vjetnamas pilsoņi..

Saeima pērn decembrī nodeva izskatīšanai komisijām partijas «Saskaņa» ierosinājumu noteikt, ka 7.janvāris - diena, kad pareizticīgie un vecticībnieki svin Ziemassvētkus, - Latvijā ir jānosaka par brīvdienu. Atbildīgās komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne prognozē, ka šā jautājuma apspriešana būs sarežģīta un ilga. Pagaidām nav zināms, kad Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija sāks skatīt šo jautājumu. Vaicāta, vai jautājuma par pareizticīgo Ziemassvētku noteikšanu par brīvdienu skatīšana nav pārāk ilgi aizkavējusies, politiķe norādīja, ka komisijas darba kārtībā ir dažādi jautājumi un ir ļoti grūti salīdzināt to virzību. Laizāne iepriekš norādīja, ka šajā lietā būs nepieciešama rūpīga diskusija, pieaicinot vēsturniekus un citus ekspertus.

Jēkabpils Pilsētas svētkos 8. augustā, plkst. 23.00 notiks svētku uguņošana, tāpēc Jēkabpils pilsētas pašvaldība brīdina par paaugstinātu troksni Daugavas labā krasta aizsargdambja un Krasta ielas posmā no Celtuves ielas līdz K.Skaubīša ielai, kā arī citās tuvumā esošajās ielās. Uguņošanas sagatavošanas darbu dēļ, 8. augustā no plkst. 10.00 (no rīta) līdz 3.00 (naktī) būs aizliegta gājēju un transporta kustība uz Daugavas labā krasta aizsargdambja posmā no Celtuves ielas līdz K. Skaubīša ielai. Lai pilnībā baudītu uguņošanu, skatītāji aicināti izvietoties uz pilsētas aizsargdambja Daugavas kreisajā (Jēkabpils) krastā.
Rītdien, 6. augustā plkst. 18.00 “Krustpils Pils nedēļa” turpināsies ar cikla “Ceturtdiena pilī” pasākumu, kura laikā tiks demonstrēta Daugavas muzeja videofilma „Ātrāk par straumi”. Filmas režisors ir Raitis Vulfs, scenārija autors - Lauris Gundars. Kino veltīts romantisku nostāstu apvītajam plostnieku amatam. Filma stāsta par Daugavas plostniekiem, viņu amata prasmēm un Daugavu pie Jēkabpils. Pasākumā piedalīsies Daugavas muzeja speciālisti. Ieeja bez maksas.

Karstākā diena šonedēļ būs sestdiena, un svētdien kļūs vēsāks, liecina pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Sagaidāms, ka sestdien visā valstī, izņemot piekrasti, termometra stabiņš pakāpsies līdz +30..+33 grādiem. Atbilstoši pašreizējai prognozei sestdienas vakarā Kurzemi sasniegs aukstā atmosfēras fronte, kas svētdien šķērsos pārējo Latviju, līdz ar to daudzviet uzlīs, iespējamas pērkona lietusgāzes, un svētdiena būs vēsāka. Tuvākajās dienās saglabāsies augsta saules ultravioletā radiācija.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Nākamajos trīs gados līdzekļu jaunu cietumu būvniecībai nebūs; Policija sākusi pārbaudi par amatpersonu rīcību dziesmu svētkos; Noskaidros labako sociālo darbinieku Latvijā

Tuvākajos trīs gados valsts budžetā, visticamāk, varētu nebūt līdzekļu jaunu cietumu būvniecībai, aģentūrai LETA sacīja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).Reirs uzsvēra, ka šodien valdībā izskatītais Tieslietu ministrijas (TM) ziņojums vērsts uz nākotni. Proti, TM atzīmē, ka ir svarīgi īstenot šos projektus. Tomēr jau pirms tam jābūt skaidrībai par vietām, kur varētu būvēt šos cietumus, un tieši uz to ir arī vērsts šodien izskatītais informatīvais ziņojums. Reirs arī atzina, ka pašlaik valsts budžeta līdzekļu jaunu cietumu būvniecībai nav, turklāt pašlaik turpinās viens šāds projekts. Arī nākamajos trīs gados, visticamāk, finansējuma jaunu cietumu būvniecībai budžetā varētu nebūt, pieļāva ministrs. Kā ziņots, pēc jaunā Liepājas cietuma darbības sākšanas nākamos cietumus vēlētos izvietot Latgales reģionā un Pierīgā, liecina informācija informatīvajā ziņojumā par ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības īstenošanas gaitu.

Izskatot tiesībsarga Jura Jansona iesniegumu, kurā lūgts pārbaudīt un izvērtēt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atbildīgo amatpersonu rīcību un atbilstību normatīvo aktu prasībām, Valsts policija (VP) uzsākusi resorisko pārbaudi, pastāstīja VP pārstāvis Dairis Anučins. Viņš skaidroja, ka resoriskās pārbaudes rezultāti varētu būt zināmi aptuveni viena mēneša laikā. Jansons jūlija otrajā pusē saistībā ar masveida ģībšanu Mežaparka estrādē, kad notika noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, vērsās pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera ar iesniegumu, kurā lūgts izvērtēt XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatoru rīcību un atbilstību ieņemamajiem amatiem. Tiesībsargs iesniegumā lūdza ģenerālprokuroru uzsākt faktu, kas norāda uz bērnu tiesību pārkāpumiem, pārbaudi un izvērtēt atbildīgo amatpersonu rīcību un atbilstību normatīvo aktu prasībām. Ģenerālprokuratūra šo iesniegumu 23.jūlijā pārsūtīja VP, aģentūra BNS uzzināja prokuratūrā.

No pārkaršanas aizvadītās diennakts laikā cietuši divi cilvēki, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola. Abos gadījumos cietušie konstatēti Rīgas reģionā.
Kādu 69 gadus vecu vīrieti, kurš gulējis uz ielas, pamanījuši garāmgājēji. Tiek pieļauts, ka vīrietis nav spējis pats piecelties pēkšņas saslimšanas rezultātā. Savukārt kādam 53 gadus vecam vīrietim palicis slikti, kad viņš, būdams alkohola reibumā, ilgstoši sēdējis automašīnā pie savas mājas. Viņu pamanījuši kaimiņi, kuri arī pieaicinājuši mediķus. Kopumā aizvadītās diennakts laikā NMPD reaģējis uz 1094 izsaukumiem, no kuriem 199 saistīti ar dažādām traumām.

Labklājības ministrija no šodienas līdz 31.augustam izsludina konkursu „Labākais sociālais darbinieks Latvijā – 2015.” Konkursa mērķis ir apzināt sociālos darbiniekus Latvijā, kuri aktīvi un godprātīgi darbojas sociālā darba praksē, sniedz profesionālu atbalstu iedzīvotājiem dažādu sociālo problēmu risināšanā un novēršanā, popularizēt sociālā darbinieka profesiju Latvijā. Lai pretendētu uz titulu „Labākais sociālais darbinieks Latvijā – 2015.”, jābūt Latvijā strādājošam sociālajam darbiniekam, kuram ir atbilstoša izglītība un vismaz 3 gadu pieredze sociālā darba jomā. Pieteikumu aizpildīšana notiek elektroniski vietnē: www.visidati.lv (saites ir pieejamas Labklājības Ministrijas mājas lapā).

Un vēl

Aknīstes novada pašvaldība aicina pieteikties iedzīvotājus, kuri būtu gatavi kļūt par jauniešu mentoriem. Mentora uzdevums ir motivēt un uzmundrināt jaunieti, lai viņš sekmīgi piedalītos projekta „PROTI UN DARI!” īstenošanā. Lai veiksmīgi tiktu īstenots darbs ar mērķa grupas jauniešiem, mentoriem tiks organizētas mācības. Par mentoru var kļūt jebkura persona, kas ir pilngadīga un vēlas sniegt atbalstu jauniešiem īstenot individuālo pasākumu programmu. Interesentus pieteikties līdz 1.septembrim, telefoniski (tālr.nr. 65237760) un e-pastā liga.liduma@inbox.lv, norādot vārdu, uzvārdu un kontaktinformāciju.

Atstājiet komentāru