2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 4. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 4. augustā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties;Titula Gada jēkabpilitis izvirza dvuspretendetus; Notiks Kino plača dāzra svētki; Turpinās krustpils pils nedēļa

Jēkabpils pilsētas domes Apbalvojumu piešķiršanas komisija izraudzījusi pretendentus ikgadējam pašvaldības apbalvojumam „Gada jēkabpilietis 2015”. No četriem pieteikumiem titula piešķiršanai izvirzīti divi: Jēkabpils Valsts ģimnāzijas absolvente Elva Poriete un volejbola komandas SK „Jēkabpils Lūši” treneris Mārcis Obrumans.

Elva Poriete ir Jēkabpils Valsts ģimnāzijas absolvente. Absolvējot ģimnāzijas 12.klasi 2015.gadā, sekmju izrakstā visos priekšmetos Elvas sasniegumi novērtēti izcili jeb ar 10 ballēm, līdz ar to Elva ir līdz šim vienīgā ģimnāziste, kuras vispārējās vidējās izglītības ieguves dokumentā ir tikai izcili vērtējumi. Mārcis Obrumans ir Jēkabpils volejbola komandas SK „Jēkabpils lūši” treneris. 2014./2015.gada Latvijas jaunatnes čempionātā Jēkabpils sporta skolas volejbola komanda „A” izcīnījusi čempionvienības titulu un 2015.gada Latvijas Jaunatnes Olimpiādē- olimpisko zeltu. Viņa vadībā Jēkabpils komanda SK „Jēkabpils Lūši” izcīnīja 1.vietu Latvijas Nacionālās līgas 2014./2015.gada volejbola čempionātā vīriešiem, iegūstot tiesības nākamo sezonu turpināt Baltijas līgā. 2014.gada nogalē Mārcis Obrumans pierādīja sevi volejbola treneru arēnā un ir izpelnījies Latvijas Volejbola federācijas godu būt Latvijas Junioru izlases trenerim.

7.augustā plkst.21.00 Jēkabpils tautas nama pagalmā sāksies Kino Plača Dārza svētki. Svētkos skanēs mūzika Jēkabpils jauniešu apvienības “Order” izpildījumā un demonstrēs festivāla “Short Riga” sagatavoto īsfilmu programmu. Būs arī pārsteigumi. Ieeja uz svētkiem – bez maksas.

Nedēļas garumā Krustpils pilī norisināsies dažādi pasākumi visai ģimenei - bezmaksas torņa apmeklējums, muzeja krājuma diena, pēcpusdiena ar pils guvernanti, videofilmas prezentācija, mākslinieku gleznu izstādes atklāšana un ekskursijas pa pili gida pavadībā. Šodien no plkst. 12.00- 17.00 Krājuma diena „Meitas pūru vēdināja, visus puišus kārdināja”. Apmeklētājiem būs iespēja apskatīt muzeja krājuma tekstilija izstrādājumus Krustpils pils iekšpagalmā.

5.augustā plkst. 15.00 Diena ar pils guvernanti „Zelta uzvedības ABC”.

Uz pasākumu tiek aicināti sākumskolas bērni, kuri satiksies ar pils guvernanti un pavadīs pēcpusdienu kopīgi izzinot zelta uzvedības likumus.

6. augustā plkst. 18.00 “Pils nedēļa” turpināsies ar cikla “Ceturtdiena pilī” pasākumu, kura laikā tiks demonstrēta Daugavas muzeja videofilma „Ātrāk par straumi”. Filmas režisors ir Raitis Vulfs, scenārija autors - Lauris Gundars. Kino veltīts romantisku nostāstu apvītajam plostnieku amatam. Filma stāsta par Daugavas plostniekiem, viņu amata prasmēm un Daugavu pie Jēkabpils. Pasākumā piedalīsies Daugavas muzeja speciālisti.

Ieeja bez maksas.

7.augustā plkst.15.00 mākslinieku M. Peilānes un V. Šveides 100 gadu jubilejas gleznu izstādes atklāšana Pils vārtu tornī.

Ieeja bez maksas.

8. augustā Krustpils pils diena

Pilsētniekiem un pilsētas visiem būs iespēja izstaigāt Krustpils pils zāles, gaiteņus un pagrabu gida vadībā. Plkst.12.00 notiks ekskursija latviešu valodā, 13.00 angļu valodā un 14.00 krievu valodā.

Dalība bez maksas.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Latvijā ieradīsies bērnu grupa no Ukrainas; Jēkabpils novadā traģiska avārija; BK Jēkabpils uzsāk treniņus

Šodien Latvijā ieradīsies nākamā bērnu grupa no Ukrainas.. Kopumā Latvijā ieradīsies 15 bērni. Par bērniem mēneša garumā gādību uzņemsies Latvijas ģimenes. Šī būs jau piektā uz Latviju atvestā bērnu grupa, kuru ģimenes cietušas karā. biedrība «Alianse Latvija bez bāreņiem» jau ir sagatavojusi plānu un aktivitātes, kas ļaus bērniem apskatīt un iepazīt Latviju. Vēl viena bērnu grupa Latvijā varētu ierasties oktobrī. Jau ziņots, ka biedrība «Alianse Latvija bez bāreņiem» līdz gada beigām plāno Latvijā uzņemt kopskaitā 100 ukraiņu bērnus, kuru ģimenes cietušas karā. Lai nodrošinātu bērnu atgādāšanu uz Latviju, biedrība vāc ziedojumus, ar kuriem daļēji iespējams nosegt visas izmaksas. Viena bērna nogādāšana uz Latviju un pēc tam atpakaļ uz Ukrainu, izbraukšanas dokumenti, pase un dažādas pilnvaras izmaksā 250 eiro. Par bērnu Latvijā rūpējas ģimene, kura viņu ir uzņēmusi.

Jēkabpils novadā, autoceļā Ilūkste – Virsaiši – Bebrene pie Kaldabruņām vakar noticis satiksmes nagadījums, kurā gājis bojā 51 gadu vecs vīrietis. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ance Rozīte sarunā ar Radio1.lv sacīja, ka automašīnas VW Sharan vadītājs, 1964.gadā dzimis vīrietis nenovaldījis auto stūri, automašīna noskrējusi no ceļa un apgāzusies. Negadījumā bojā gāja autovadītājs. Notikuma vietā strādāja policija, Valsts ugunsdzēsības glābšanas dienests, palīdzot bojāgājušo atbrīvot no automašīnas, izsaukti bija arī mediķi, kas konstatēja autovadītāja nāvi.

BK “Jēkabpils” šonedēļ sāk aktīvus treniņus, gatavojoties jaunajai sezonai. Pirmajā treniņā komandai pievienojās uz pārbaudes laiku pieņemtais bulgāru basketbolists Aleks Semjonovs, kā arī jaunais vienības fizioterapeits Uldis Raiskums. Pirmās pārbaudes spēles plānotas jau šajā nedēļas nogalē. Šonedēļ Jēkabpils vienība aizvadīs divus treniņus dienā, un jau nedēļas nogalē komanda dosies izbraukumā uz Kauņu Lietuvā, lai aizvadītu pirmās pārbaudes spēles. Viena no tām klubam būs vēsturiska - “Jēkabpils” komanda pirmo reizi spēlēs pret valstsvienību - Ēģiptes nacionālo izlasi. Kā jau iepriekš minēts, uz pārbaudes laiku BK “Jēkabpils” sastāvam ir pievienojies 22 gadus jaunais bulgārs Aleks Semjonovs (Aleks Simeonov. Pirmo pieredzi darbā ar profesionālu basketbola komandu šosezon gūs fizioterapeits Uldis Raiskums no Rīgas. Līdz šim Raiskums trīs gadus strādājis medicīnas sabiedrībā “ARS”, šobrīd maģistrantūrā studē sporta fizioterapiju. Tāpat sezonas sagatavošanās treniņos ir pievienojušies četri jaunieši, kuriem ir piedāvāta vienreizēja iespēja gūt pieredzi, trenējoties ar basketbola meistariem.

Paaugstinoties gaisa temperatūrai, pamazām paaugstināsies arī ūdens temperatūra Latvijas upēs un ezeros, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Šodien ūdens temperatūra upēs un ezeros ir ap plus 18, plus 21 grādu, Rīgas līcī tā ir zemāka - plus 16, plus 18 grādu robežās. Turpmākajās dienās, kad Latvijā gaidāms karstums, ūdens temperatūra paaugstināsies par vairākiem grādiem. Jau ziņots, ka šonedēļ Latvijā ir gaidāms karsts laiks - brīvdienās gaisa temperatūra var pārsniegt plus 30 grādu atzīmi.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Vidusjūrā izglābti 550 bēgļi; Plāno izveidot sešu cietumu sistēmu; Jēkabpils svētku laikā būs satiksmes ierobežojumi

Itālijai piederošajā Sicīlijas salā pirmdien ieradās organizācijas “Ārsti bez robežām” (MSF) kuģis ar vairāk nekā 550 nelegāliem migrantiem, kas izglābti Vidusjūrā, un ar piecu bojāgājušu migrantu līķiem. Migranti, kas tika aizvesti uz Palermo pilsētu, bija devušies pāri Vidusjūrai ar vairākām laivām un kuģiem un tika izglābti nedēļas nogalē, paziņoja MSF. Divi citi pasažieri, kas bija atrasti kritiskā stāvoklī, atveseļojas, teikts MSF paziņojumā. Izdzīvojušie stāstīja, ka laiva bija atstājusi Lībijas piekrasti 13 stundas pirms izglābšanas un šajā īsajā laikā pieci bērni šajā laivā zaudējuši vienu no vecākiem. ANO Starptautiskā migrācijas organizācija (IOM) jūlijā paziņoja, ka šogad bīstamos braucienos pāri Vidusjūrai Eiropā ieradušies apmēram 150 tūkstoši migrantu, bet vairāk nekā 1900 gājuši bojā.

Tieslietu ministrija (TM) pēc jaunā Liepājas cietuma darbības sākšanas nākamos cietumus vēlētos izvietot Latgales reģionā un Pierīgā, liecina informācija informatīvajā ziņojumā par ieslodzījuma vietu infrastruktūras attīstības īstenošanas gaitu. Tajā norādīts, ka pēc pirmā jaunā cietuma Liepājā darbības sākšanas TM plāno slēgt Liepājas cietumu, Jelgavas cietumu, Brasas cietumu un Vecumnieku cietumu, ieslodzītos no minētajiem cietumiem, kā arī daļu no Jēkabpils cietumā esošajiem ieslodzītajiem pārceļot uz jauno cietumu Liepājā. Slēgto ieslodzījuma vietu nekustamie īpašumi tiks atsavināti. Kā norāda ministrijā, otro jauno cietumu nepieciešams izvietot Latgales reģionā, ņemot vērā Daugavgrīvas cietuma infrastruktūras nolietojumu, kultūras pieminekļa statusu, kas izslēdz pārbūves iespējas, tajā esošo ieslodzīto skaitu un specifiku. Šajā cietumā jāparedz vietas 1200 ieslodzītajiem. Pēc šī jaunā cietuma darbības sākšanas plānots slēgt Daugavgrīvas cietuma abas nodaļas un Jēkabpils cietumu, ieslodzītos pārceļot uz jauno Latgales cietumu. Trešo jauno cietumu nepieciešams izvietot Pierīgā. Savukārt ceturto jauno cietumu nepieciešams izvietot Vidzemes reģionā, izvērtējot iespēju to veidot esošā Valmieras cietuma vietā. Tikmēr piekto jauno cietumu nepieciešams izvietot esošajā Olaines cietuma teritorijā, kurā pašreiz jau atrodas Latvijas Cietumu slimnīca un tiek plānota Atkarīgo centra būvniecība, kuru plānots uzbūvēt līdz 2016.gada 30.aprīlim. Cēsu audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem ir nepieciešams saglabāt esošajā vietā, saglabājot esošo vietu skaitu tajā - 160 ieslodzītajiem.

Jēkabpils pilsētas svētku laikā 8.augustā, sakarā ar publisko pasākumu norisi, tiks noteikti vairāki satiksmes ierobežojumi un paredzētas izmaiņas sabiedriskā transporta maršrutos. Vecpilsētas laukums un laukums pie Jēkabpils rajona tiesas tiks slēgts satiksmei un transportlīdzekļu novietošana uz tiem nebūs iespējama.No 8.augusta plkst. 6:00 līdz 9.augustam plkst. 4:00 Pasta ielā tiek mainīts satiksmes kustības virziens un pa to atļauts pārvietoties tikai sabiedriskajam transportam. Pasta ielas posmā sabiedriskā transporta pietura noteikta pie Vecpilsētas laukuma. Citas pieturas Pasta ielas posmā netiks noteiktas. No 8.augusta plkst. 6:00 līdz 9.augustam plkst. 4:00 tiks slēgts Brīvības ielas posms, sākot no Valsts policijas ēkas līdz Jēkaba ielai. Sabiedriskā transporta kustība pa Brīvības ielu nenotiks – sabiedriskais transports pieturas „Poliklīnika” virzienā kursēs pa Pasta ielu.
8.augustā pa A.Pormaļa ielu pieturas „Stacija” virzienā kursēs pilsētas sabiedriskais transports. Sabiedriskā transporta pieturas šajā laikā noteiktas starp Akmeņu un Torņa ielu un pretī Jēkabpils Agrobiznesa koledžai. 8.augustā pilsētas sabiedriskā transporta izmantošana pilsētas iedzīvotājiem un viesiem būs bez maksas. Sabiedriskais transports kursēs pēc spēkā esošā brīvdienu grafika.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Sabiedrībā populāri cilvēki pauž viedokli bēgļu jautājumā; Traģiska diennakts uz Latvijas ceļiem; Brīdina par pamatīgu karstumu

Ir bažas, ka bēgļu jautājums Latvijā tiks izmantots kārtējam politiskajam cirkam, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa pauda, ka šim «politiskajam cirkam» nebūs nekāda sakara ne ar rūpēm par bēgļiem un viņu likteni, ne integrācijas jautājumiem Latvijā, bet gan noteiktu cilvēku vēlmi sasniegt savus šauros politiskos mērķus, esot pie varas Latvijā. Eksprezidente uzsvēra, ka 250 bēgļi ir ļoti niecīgs skaits, kas valstij būtu jāuzņem.

Āfrikas bēgļu jautājums šķeļ Latvijas sabiedrību, otrdien intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» sacīja Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Viņš atzina, ka nosodīt nevar ne tos Latvijas iedzīvotājus, kuri atbalsta 250 Āfrikas bēgļu uzņemšanu, gan arī tos, kuri to neatbalsta. Vanags pauda, ka var saprast cilvēkus, kuri norāda gan uz humāniem apsvērumiem, gan arī nepieciešamību solidarizēties ar Itāliju, kas apsargā Latvijas gaisa telpu. Tāpat vanags uzsvēra, ka nevajag uzskatīt par rasistiem tos, kuri neatbalsta šo bēgļu uzņemšana, to pamatojot ar bailēm, piemēram, no organizācijas «Islāma valsts» aktivitātēm. Tāpat Vanags vērsa uzmanību uz apstākli, ka Āfrikas bēgļi jau šobrīd lielā mērā ir pārpludinājuši Eiropu, norādot, ka jāraugās, lai, «glābjot slīkstošos, mēs neslīktu paši».

Jēkabpils uzņēmums SIA J kokšķiedra izsludinājis divus iepirkumus, liecina paziņojums Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Uzņēmums vēlas iegādāties kokšķiedras plātņu sagatavošanas līniju. Paredzamā līgumcena ir 1,12 miljoni eiro. Tāpat kompānija izsludinājusi iepirkumu par kokšķiedru plākšņu apdares (krāsošanas) līnijas ar žāvēšanas tuneli iegādi. Šajā konkursā iepirkuma paredzamā līgumcena ir 250 tūkstoši eiro. Piedāvājumus iespējams iesniegt līdz 11. augustam. Iepirkumi tiek īstenoti ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras finansējuma palīdzību aktivitātē Augstas pievienotās vērtības investīcijas.

Pagājušajā diennaktī notikuši vairāki ceļu satiksmes negadījumi, pieķerti arī vairāki šoferi alkohola reibumā, informē Valsts Policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Reibumā un bez vadītāja apliecības apturēts kāds 33 gadus vecs mopēdists. Viņam konstatētas 1,9 promiles. Kāds 57 gadus vecs vīrietis Krustpils novadā vadot motociklu Honda veicot apdzīšanas manevru sadūrās ar ar automašīnu Audi 80. Reibumā pieķerts arī kāds 48 gadus vecs velosipēdists Krustpils novadā. Viņa organismā konstatētas 2,7 promiles. 3,2 promiles konstatētas arī kāda 56 gadus veca velosipēdista organismā. Jau vēstījām, ka Jēkabpils novada Rubenes pagastā 51 gadu vecs vīrietis gājis bojā, vadot automašīnu VW Sharan, kad automašīna nobrauca no ceļa un apgāzās. Negadījuma apstākļi tiek skaidroti. Uzsākts kriminālprocess.

.Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis brīdinājumu par gaisa temperatūras ievērojamu paaugstināšanos trešdien un ceturtdien. Saskaņā ar meteorologu sniegto informāciju, trešdien pēcpusdienā Rīgā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz plus 27 grādiem. Karsts laiks gaidāms arī ceturtdien, kad gaiss iesils līdz plus 30 grādiem

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Šogad noslīkuši 67 cilvēki; Jēkabpils Ūdens piedalās projektā; Aicina atbalstīt kapelas izveidi Jēkabpils slimnīcā

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šogad no ūdenstilpēm izcēlis 67 noslīkušos . Vakar, tika saņemts izsaukums uz Ogres novada Madlienas pagastu, kur slīka 80 gadus vecs vīrietis. Ugunsdzēsēji glābēji no ūdens krātuves izvilka noslīkušo un nodeva to neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem, kuri konstatēja cilvēka nāvi. Pagājušajā gadā līdz jūlija beigām izcelti kopumā 94 noslīkušie. Glābēji gan atgādina, ka pagājušā gada jūlijā bija ļoti saulains un karsts laiks.

Jūlijā iesniegts projekta pieteikumu Interreg Baltijas jūras reģiona atklātā konkursā prioritātē Efektīva dabas resursu pārvaldība. Projektā izmanto esošo „Baltijas enerģētikas aģentūru tīklu”, kurā ietilpst Zemgales (Latvija), Tartu (Igaunija), Kauņas (Lietuva), Mazovia (Polija) un Skanes (Zviedrija) enerģētikas aģentūras. Katra enerģētikas aģentūra sadarbojas ar kādu ūdenssaimniecības uzņēmumu no savas valsts, Zemgales reģionālā enerģētikas aģentūra par sadarbības partneri izraudzījusies SIA „Jēkabpils ūdens”. Projekta mērķis ir panākt enerģijas efektīvāku izmantošanu un plašāku atjaunojamo energoresursu izmantošanu no vietējām dabas bagātībām, līdz ar to nodrošinot energoefektīvāku ūdens attīrīšanas iekārtu darbību visās Baltijas jūras reģiona valstīs. Projekts paredz novērtēt pašreizējo situāciju ūdenssaimniecības uzņēmumos no enerģētikas viedokļa, identificējot vēl nerealizētās iespējas energoefektivitātes kāpināšanā un atjaunojamo energoresursu izmantošanā.

Trīs jaunieši no Madonas Valsts ģimnāzijas 11. klases - Kristiāns Lancmanis, Henrijs Skujiņš un Klinta Bičevska ar savu izveidoto mācību uzņēmumu "Simple+" ieguvuši 2. vietu starptautiskā konkursā Berlīnē, Vācijā, piedāvājot tērpu aizsargmaisus. Madoniešu mācību uzņēmums tika izveidots pagājušajā mācību gadā, apvienojoties trim Madonas Valsts ģimnāzijas 11. klases skolēniem. Skolotājas Ivetas Vabules atbalstīti, jaunieši izveidoja mācību uzņēmumu, kas ražo praktiskus apģērbu aizsargmaisus jeb tērpu somas. Galvenie somu izmantotāji ir dziedātāji un dejotāji, kuriem apģērba pārvadāšana un uzglabāšana ir teju ikdiena.

Arī šogad biedrība „Jēkabpils NVO resursu centrs” turpina labdarības akciju „Pasniedz roku atbalstam! Kopā izveidosim Jēkabpils slimnīcas kapelu ar kapelāna praksi!”. Akcijā ir iesaistījušies arī Jēkabpils uzņēmēji, kuru īpašais piedāvājums - atsevišķas preces (ar akcijas uzlīmi), tās iegādājoties, ļauj ikvienam no mums kļūt par labdarības akcijas dalībnieku. Projektu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija. Vairāk lasier portālā www.radio.lv

Atstājiet komentāru