2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 3. augustā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 3. augustā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpils reģionālā slimnīca saņem humāno palīdzību; Krītošs koks traumē jaunieti; Līvānos uzstādīti āra trenažieri

Jēkabpils reģionālā slimnīca nedēļas nogalē saņēma humāno palīdzību no Zviedrijas. Biedrības "JK nams jauniešu klubs" vadītāja žanna Ivanova informēja, ka piektdien, 31.jūlijā, Jēkabpils reģionālajai slimnīcai nogādāta humānā palīdzība - tekstila izstrādājumi - gultas veļa un apģērbi, kas atvesti no Zviedrijas. Žanna Ivanova sacīja, ka biedrība "JK Nams jauniešu" klubs regulāri piegādā humāno palīdzību Jēkabpils slimnīcai - gan ratiņkrēslus, gan tekstila izstrādājumus, gan mēbeles, gan sausiņus un citas mantas.

Olaines novada Jaunolainē naktī no piektdienas uz sestdienu degusi dzīvojamā ēka, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). VUGD informē, ka pusotra stāva dzīvojamās ēkai dedzis pirmais stāvs un jumta daļa 75 kvadrātmetru platībā. Izsaukums uz notikuma vietu saņemts piektdien plkst. 23:44. Ugunsgrēkā nav cietušo. Savukārt Pļaviņās, Lielajā ielā, degusi mūra ēka 64 kvadrātmetru platībā. Ugunsdzēsēji informāciju par notikušo saņēmuši plkst.17.03. Arī šajā ugunsgrēkā nav cietušo.

Piektdien pēcpusdienā Jēkabpilī, lūztot koka zaram, traumas guvis kāds 18 gadus vecs jaunietis. Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), piektdien plkst. 15:40 saņemts izsaukums uz Jēkabpili, kur Brīvības ielā lūzis koka zars, uzkrītot virsū astoņpadsmitgadīgam jaunietim. Glābēji cietušajam snieguši pirmo palīdzību un nodevuši mediķu aprūpē.

Noslēdzoties projektam “Vienmēr gatavs!”, pie Līvānu novada Multifunkcionālā jaunatnes inicitatīvu centra “Kvartāls” (JIC “Kvartāls”) jūlijā uzstādīti divi abpusējami lietojami āra trenažieri, kuru iegādei un uzstādīšanai finansējumu 2000 eiro apmērā JIC “Kvartāls” ieguva, 2014. gada rudenī startējot Latvijas Mobilā Telefona (LMT) rīkotajā projektu konkursā “LMT Latvijai”. Trenažieri uzstādīti ar mērķi radīt jebkuram Līvānu pilsētas iedzīvotajam pieejamu vidi savas veselības uzlabošanai un fiziskās formas uzturēšanai, kopumā veicinot veselīga un aktīva dzīvesveida popularitāti Līvānu un visas Latvijas iedzīvotāju vidū. Tāpat jaunie trenažieri kalpos kā papildu inventārs tiem sportistiem, kuri ikdienā jau aktīvi izmanto JIC “Kvartāls” āra laukumus strītbola, futbola un volejbola treniņiem. Trenažieri visu vecumu iedzīvotājiem, neatkarīgi no viņu fiziskās sagatavotības, pieejami jebkurā diennakts laikā JIC “Kvartāls” volejbola un strībola laukumu teritorijā, Lāčplēša ielā 28. Projekta “Vienmēr gatavs!” izdevumi kopsummā sastādīja 2151.26 eiro, no kuriem 2000.00 eiro finansēja LMT, savukārt pārējo daļu JIC “Kvartāls” sedza no sava budžeta līdzekļiem

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Latvija iekļuvusi baisas statistikas augšgalā; 13 šefri pieķerti dzērumā; Šonedēļ atgriezīsies karstums

Aizvadītajā gadā Latvijā notikuši 3728 ceļu satiksmes negadījumi, kuros bojā gājuši 212 un ievainoti 4603 cilvēki, liecina Satiksmes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums «Ceļu satiksmes drošības plāna 2014.-2016.gadam uzdevumu izpildes gaita». Bojā gājušo skaits pērn, salīdzinājumā ar 2013.gadu, ir palielinājies par 18,4%. Tāpat par 6,9% palielinājies satiksmes negadījumu skaits ar cietušajiem skaits un par 6,1% palielinājies kopējais ievainoto skaits. Tāpat ziņojumā norādīts, ka 2013.gadā Latvijā uz vienu miljonu iedzīvotāju bijuši 88 satiksmes negadījumos bojā gājušie, kas ir viens no lielākajiem rādītājiem ES (51 bojā gājušais). Sliktāks rādītājs bija tikai Rumānijai – 93. Šī bija pirmā reize, kad neviena ES dalībvalsts nebija pārsniegusi 100. Savukārt pērn, pēc desmit gadu pārtraukuma Latvija atgriezusies pēdēja vietā ar 106 bojā gājušajiem uz vienu miljonu iedzīvotājiem, nākošais sliktākais rādītājs ES bijis Rumānijai – 91. Analizējot satiksmes negadījumu statistikas datus, ziņojuma autori secina, ka galvenās ceļu satiksmes drošības problēmas ir vieglo automobiļu vadītāju un pasažieru drošība. Šie ceļu satiksmes dalībnieki ir 42,9% no visiem bojā gājušajiem un 49,1% no visiem ievainotajiem. Viens no negadījumu iemesliem ir atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, kas ir viens no izplatītākajiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, teikts ziņojumā.

Par braukšanu alkohola reibumā policija sestdien aizturējusi 13 autovadītājus. Gandrīz puse jeb seši no reibumā braukušajiem aizturēti Rīgā. Vēl trīs autovadītāji braucam reibumā pieķerti Kurzemē, divi - Vidzemē un pa vienam Latgalē un Zemgalē.Savukārt par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu aizturēti 239 transportlīdzekļu vadītāji

Ņemot vērā Daugavgrīvas cietuma infrastruktūras nolietojumu, kultūras pieminekļa statusu, kas izslēdz pārbūves iespējas, tajā esošo ieslodzīto skaitu un specifiku, otro jauno cietumu nepieciešams izvietot Latgales reģionā, teikts Tieslietu ministrijas sagatavotajā informatīvajā ziņojumā, ko otrdien skatīs valdība. Tieslietu ministrija akcentē, ka šajā cietumā jāparedz vietas 1200 ieslodzītajiem. Pēc šī jaunā cietuma darbības uzsākšanas plānots slēgt Daugavgrīvas cietuma abas nodaļas un Jēkabpils cietumu, ieslodzītos pārceļot uz jauno Latgales cietumu. Slēgto ieslodzījuma vietu nekustamie īpašumi tiks atsavināti. Vienlaikus, ņemot vērā jau zināmu pieredzi ar jaunā cietuma būvniecībai piemērota zemesgabala atrašanu, Tieslietu ministrijai nepieciešams savlaicīgi uzsākt sarunas ar Latgales reģiona pašvaldībām par jaunajam Latgales cietumam piemērota zemesgabala meklēšanu.

Pirmdien gaisa temperatūra Latvijā paaugstināsies līdz +20..+25 grādiem, kļūstot par siltāko dienu kopš 26.jūlija un vēsāko šonedēļ, prognozē sinoptiķi. Sākot no valsts rietumiem, debesis skaidrosies un lietus Vidzemē beigsies. Pūtīs lēns vējš. Jau ziņots, ka gaisa temperatūra šonedēļ pakāpsies virs +30 grādiem.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Simtiem imigrantu mēģina nokļūt LIelbritānijā; Notikuši 50 ceļu satiksmes negadījumi; Vssiltākais ūdens Daugavā pie Jekabpils un Pļaviņām

Simtiem imigrantu turpina mēģinājumus pa Eirotuneli no Francijas nokļūt Lielbritānijā. Ar aicinājumu sniegt palīdzību krīzes risināšanā pie Eiropas Savienības valstīm svētdien vērsās šo abu valstu valdību pārstāvji. Francijas varas iestādes imigrantu apturēšanai bija spiestas izmantot asaru gāzi un citus speciālos līdzekļus. Eirotuneļa apkārtnē pie Francijas Kalē pilsētas patrulē pastiprinātas policijas vienības. Saspringta situācija saglabājas arī nelegālo ieceļotāju nometnē, kur ir apmetušās personas, kas cer nokļūt kaimiņvalstī. Savukārt Lielbritānijas un Francijas iekšlietu ministri kopīgā komentārā medijiem notiekošo nodēvēja par globālu migrācijas krīzi un uzsvēra, ka tā ir gan Eiropas, gan starptautiska līmeņa prioritāte. Viņi arī pauda nepieciešamību pārliecināt migrantus, ka “mūsu ielas nav bruģētas ar zeltu”.

Vācija absolūtajos skaitļos uzņem vairāk bēgļu nekā jebkura cita Eiropas Savienības valsts – šogad vien Vācijā ieradušies jau 300 000 patvēruma meklētāju. Daudzviet Vācijā bēgļiem klātos krietni grūtāk, ja viņiem palīgā nenāktu brīvprātīgie – cilvēki, kuri bez atalgojuma māca bēgļiem vācu valodu un atbalsta sadzīviskās lietās. Tikt pārsūtīti uz citām valstīm būtu ar mieru tikai tie bēgļi, kuri Vācijā ieradušies nesen. Cilvēkiem, kuri Vācijā uzturas jau ilgāku laiku, jebkura pārvietošana nozīmētu lielu psiholoģisko slodzi.

Daugavpilī svētdien, 2. augustā, uzripojot automašīnai, gājis bojā tās īpašnieks. Kopumā pagājušajā diennaktī notikuši 50 ceļu satiksmes negadījumi, informē Valsts policijā (VP). Daugavpilī, Saules ielā, automašīna "Mitsubishi Pajero", kura bija atstāta, neieslēdzot stāvbremzi, sāka ripot. Auto arkā iespieda 1955. gadā dzimušo auto īpašnieku, kurš gāja bojā. Savukārt Bauskā 1953. gadā dzimis vīrietis vadīja automašīnu DAF un uz gājēju pārejas notrieca gājēju – 2011. gadā dzimušu meiteni, kura nogādāta slimnīcā. Kopumā pagājušajā diennaktī notikuši 50 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši septiņi cilvēki. Pagājušajā diennaktī sastādīti 214 protokoli par ātruma pārsniegšanu un 15 šoferīši pieķerti alkohola reibumā.

Ūdens temperatūra Latvijas upēs, ezeros un jūras piekrastē svētdienas rītā ir +14..+19 grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Siltākais ūdens ir lielajos ezeros, Lielupē, Daugavā pie Jēkabpils un Pļaviņu ūdenskrātuvē. Vēsākais ūdens ir Rīgas līča rietumu piekrastē un mazajās upēs, īpaši Vidzemē. Pērn augusta sākumā ūdens temperatūra daudzviet sasniedza +20..+25 grādus. Tuvākajās dienās gaidāms lielākoties saulains un arvien siltāks laiks, gaisa temperatūra vietām var pārsniegt +30 grādu, līdz ar to arī ūdens temperatūra paaugstināsies, prognozē sinoptiķi.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Krievijas lidmašīnas pie Latvijas robežas nav draudzīga rīcība; No noslīkšanas Pļaviņās izglābj vīrieti; Sākusies Krustpils pils nedēļa

Identificētās Krievijas lidmašīnas Latvijas robežas tuvumā nekad nav pārkāpušas robežu, bet tā nav draudzīga rīcība, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» pirmdien teica jaunais Latvijas vēstnieks NATO Indulis Bērziņš. BNS jau ziņoja, ka, piemēram, pagājušajā nedēļā netālu no Latvijas robežas tika konstatētas 12 Krievijas militārās lidmašīnas, liecināja ieraksts Nacionālo bruņoto spēku tviterkontā. Tāpat jau vēstīts, ka Bērziņš 30.jūlijā saņēma akreditācijas vēstules no Valsts prezidenta. Bērziņš par ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku NATO kļūs 1.septembrī. Savukārt tagadējais vēstnieks NATO Māris Riekstiņš no rudens pildīs ĀM Ģenerālinspektora pienākumus.

Pēc laivas apgāšanās Daugavā pie Pļaviņām sestdien izglābts vīrietis, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā. Sestdien ugunsdzēsēji glābēji saņēma informāciju, ka Daugavā pie Pļaviņām slīkst cilvēks. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka aptuveni 300 metrus no krasta atrodas apgāzusies laiva un pie tās turas vīrietis. Glābēji ar laivu piekļuva apmēram 74 gadus vecajam vīrietim un nogādāja viņu krastā.

Sestdien plkst. 14.32 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigāde saņēma izsaukumu uz Krustpils novada Kūku pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies kādā ēkā. Ierodoties notikuma vietā ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg vienstāvu koka pirts 55 kvadrātmetru platībā. Plkst. 16.42 ugunsgrēks tika likvidēts.

Nedēļas garumā Krustpils pilī norisināsies dažādi pasākumi visai ģimenei - bezmaksas torņa apmeklējums, muzeja krājuma diena, pēcpusdiena ar pils guvernanti, videofilmas prezentācija, mākslinieku gleznu izstādes atklāšana un ekskursijas pa pili gida pavadībā.

Šodien “Torņa dienā” ikviens apmeklētājs no plkst. 12.00 līdz 17.00 varēs uzkāpt pils vārtu tornī bez maksas.

Savukārt rīt 4. augustā plkst. 12.00- 17.00 Krājuma diena „Meitas pūru vēdināja, visus puišus kārdināja”. Apmeklētājiem būs iespēja apskatīt muzeja krājuma tekstilija izstrādājumus Krustpils pils iekšpagalmā. Ieeja bez maksas.

6. augustā plkst. 18.00 “Pils nedēļa” turpināsies ar cikla “Ceturtdiena pilī” pasākumu, kura laikā tiks demonstrēta Daugavas muzeja videofilma „Ātrāk par straumi”. Filmas režisors ir Raitis Vulfs, scenārija autors - Lauris Gundars. Kino veltīts romantisku nostāstu apvītajam plostnieku amatam. Filma stāsta par Daugavas plostniekiem, viņu amata prasmēm un Daugavu pie Jēkabpils. Pasākumā piedalīsies Daugavas muzeja speciālisti. Ieeja bez maksas.

7.augustā plkst.15.00 mākslinieku M. Peilānes un V. Šveides 100 gadu jubilejas gleznu izstādes atklāšana Pils vārtu tornī.

Ieeja bez maksas.

8. augustā Krustpils pils diena

Pilsētniekiem un pilsētas visiem būs iespēja izstaigāt Krustpils pils zāles, gaiteņus un pagrabu gida vadībā. Plkst.12.00 notiks ekskursija latviešu valodā, 13.00 angļu valodā un 14.00 krievu valodā.

Dalība bez maksas.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Latvijas robežsargi aiztur 22 Vjetnamas pilsoņus; Pēc jaunā pedagogu darba samaksas ieviešanas var nākties slēgt 80 vidusskolas; Jēkabpilī bū karaoke čempionāta atlase

Pagājušajā sestdienā Viļakas pārvaldes robežsargi par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizturēja 22 Vjetnamas pilsoņus un četrus viņu pārvadātājus – divus Latvijas un divus Krievijas pilsoņus, portāls «Apollo» uzzināja Valsts robežsardzē. Bērziņu robežapsardzības nodaļā plkst.3 no rīta, sakarā ar nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas pazīmēm, uzsākta ārkārtas situācijas masveida nelegālo imigrantu pieplūduma gadījumos realizācija, ieviešot signālu «Nelegālis». Meklēšanas un pēdu dzīšanas pasākumos tika iesaistīti papildspēki no kaimiņu nodaļām, pieci dienesta suņi un robežsardzes aviācija. Vērienīgas operācijas laikā kopumā tika aizturēti 22 Vjetnamas pilsoņi un četri viņu pārvadātāji – divi Latvijas un divi Krievijas pilsoņi. Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu personu grupā uzsākts kriminālprocess un tiek veiktas tālākās procesuālās darbības. Kopā šogad jau aizturēti 239 nelegālie imigranti . Pērn visa gada laikā aizturēti 200 nelegālie imigranti un 19 pārvadātāji.

Ņemot vērā, ka Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) jaunajā pedagogu darba samaksas modelī ietverts nosacījums, ka vidusskolas klasi var atvērt sākot no 12 skolēniem, pēc modeļa ieviešanas pašvaldībām varētu nākties slēgt aptuveni 80 vidusskolas, intervijā aģentūrai BNS pastāstīja izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles padomnieks rīcībpolitiku ieviešanas jautājumos Kaspars Bērziņš. Viņš skaidroja, ka noteikumos, kurus valdība skatīs 11.augustā, iekļauts nosacījums, ka minimālais skolēnu skaits, lai atvērtu vidusskolas klasi, ir 12 skolēni. Tas nozīmē, ka pašvaldības, kurās būs mazāk skolēnu, valsts finansējumu nesaņems, kas noved pie tā, ka vidusskolas būs jāslēdz, vai jāapvieno ar citām. Šādas skolas pašlaik ir aptuveni 80. Vienlaikus gan Bērziņš akcentēja - ja pašvaldība uzskata, ka skola ar ļoti mazu skolēnu skaitu ir nepieciešama, tā izglītības iestādi varēs uzturēt par saviem līdzekļiem. Tiesa, ministrija norāda, ka izglītībai ir jābūt kvalitatīvai un skolās ar mazu skolēnu skaitu to nevar nodrošināt.

6. augustā no plkst. 18.00 līdz plkst. 20.00 Kena parkā Jēkabpilī notiks Jēkabpils jauniešu radošās apvienības organizēta mākslas performance „Izstāde”.
Mākslas performance „Izstāde” ir brīvā dabā apvienoti vairāki Jēkabpils jauniešu radošās apvienības darbi. Mākslas performancē piedalīsies: Vēsma Lukstiņa, Agnese Broka, Eira Sarnovska, Lija Jēgere, Ieva Radiņa, Nikola Ščadro, Lauris Kampāns, Rolands Hartmans, Evelīna Elksnīte, Kārlis Klišāns, Līga Galdiņa, Evita Veipa, Mētra Štelmahere, Jēkabs Štelmahers, Sintija Kampāne.

Jau no 23. maijā pa visu Latviju notiks „Latvijas karaoke čempionāta 2015” atlases 15 Latvijas pilsētās, bet konkursa fināls norisināsies 16. un 17. oktobrī. 8. augustā plkst. 16.00 norisināsies Jēkabpils konkursa atlase uz skatuves Kena parkā. Divi labākie dziedātāji saņems balvas no konkursa draugiem - kompānijas „Vējstikli” un „Mr Karaoke”, kā arī iekļūs konkursa finālā, kas notiks 16. un 17. Oktobrī Rīgā. Konkursā var piedalīties neprofesionāli dziedātāji, kas ir sasnieguši 18 gadu vecumu.

Atstājiet komentāru