2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 31. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 31. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Iesniegta vēl viena apelācija Liepājas lietas tiesā; Iedzīvotāji aicināti krāsas; Aicina dot vārdus melnajiem stārķiem

Krimināllietā par mazgadīgas meitenes vairākkārtēju seksuālu aizskaršanu cietušās meitenes advokāte Sandra Sprūde trešdienas vakarā ir iesniegusi apelācijas sūdzību Liepājas tiesā, aģentūru LETA informēja Liepājas tiesas tiesneša palīdze Inta Kurpa. Līdz ar to pašlaik saņemtas trīs pārsūdzības - protests no Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras, kā arī apelācijas sūdzības no Liepājas bāriņtiesas un cietušās meitenes advokātes. Šodien ir pēdējā diena, kad tiesas spriedumu iespējams pārsūdzēt. Kā aģentūrai LETA norādīja cietušās meitenes advokāte, no meitenes tagadējiem likumīgajiem pārstāvjiem - ģimenes, kas viņu adoptējusi, - ir saņemts apstiprinājums, ka viņi vēlas, lai Liepājas tiesas spriedums tiktu pārsūdzēts un apsūdzētajiem tiktu piemērots bargāks sods. Sprūde arī norādīja, ka tiesas debatēs, kad lieta tika skatīta pirmajā instancē, viņa prasījusi, lai apsūdzētajiem tiktu piemērota bargāks sods - nosacīta brīvības atņemšana un Valsts probācijas dienesta uzraudzība pēc Krimināllikuma 55.panta. Sprūde skaidroja, ka, iesniedzot apelācijas sūdzību, viņa kā advokāte nevar prasīt citu sodu apsūdzētajiem, kā prasījusi tiesas debatēs.

šodien lpulksten16:00 Jēkabpils tautas namā notiksprojekta „Paaudžu sadraudzībai” ietvaros uzņemtā videostāsta ”TEV JĀTUR BŪS STARS.TEV JĀZIN MANS VĀRDS” prezentācija.

No 3. līdz 17. augustam norisinās Latvijas Daudzbērnu biedrību apvienības un krāsu zīmola VIVACOLOR rīkota akcija. Tās laikā iedzīvotāji tiek aicināti ziedot iekšdarbu krāsas, kuras pašiem vairs nav nepieciešamas. Krāsai jābūt uz ūdens bāzes, lietojamai (ne sakaltusi, sažuvusi). Krāsas tiks sašķirotas un nogādātas ģimenēm, kurām tās būtu ļoti noderīgas. Krāsas var nodot no 3. līdz 17.augustam Aizkraukles pilsētas Bērnu un jauniešu centrā, Spīdolas ielā 11, Aizkrauklē. Darba dienās no pulksten 10:00 līdz 16:00.

Šogad ar raidītāju aprīkoti pieci melno stārķu mazuļi, visas meitenes. Portāls "Goris.lv" meklē katrai skanīgu vārdu. Ierosināt savu variantu vai nobalsot par cita piedāvātu vārdu iespējams līdz šim vakaram. Pašlaik norit balsošana par tādiem vārdiem kā Made, Upene, Lora, Bille, Madara, Milda, Rasa, Beta, Lauma, Feja, Melisa, Kazene un Monta. Taču ir iespējams piedāvāt arī savu variantu. Ja balsošanas organizatoriem tas šķitīs pietiekami daiļskanīgs, tiks iekļauts balsojumā.Par katru no pieciem putniem var balsot atsevišķi. Piedalīties vārdu došanā iespējams līdz piektdienas, 31. jūlija, pulksten 23.59 portālā "Goris.lv" (goris – sens stārķa apzīmējums latviešu valodā). Jauna vārda ieteikšana gan ir par maksu (1,07 eiro). Balsojumā iegūtā nauda tiks pārskaitīta Latvijas Ornitoloģijas biedrības ziedojumu kontā.

Piektdien Latvijā īslaicīgi līs, vietām dārdēs pērkons, pēcpusdienā gaidāmas arī stipras pērkona lietusgāzes. Naktī pūtīs lēns līdz mērens dienvidu, dienvidrietumu vējš un gaisa temperatūra būs +9..+13 grādu, dažviet piekrastē +15 grādu. Dienā, uzspīdot saulei, gaiss iesils līdz +17..+21 grādam. Mērenu dienvidrietumu vēju, sākot no valsts rietumiem, nomainīs rietumu, ziemeļrietumu vējš. Negaisa laikā vēja ātrums brāzmās vietām sasniegs 16 metru sekundē.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Labības miglošanas dēļ gājuši bojā vēži; Jēkabpils domes sēdē piešķir finanses dažādām vajadzībām; Laika apstākļi uzlabosies nākamnedēļ

Kuldīgas pusē, iespējams, labības lauku miglošanas dēļ gājuši bojā ir platspīļu vēži, Latvijas Radio raidījumā “Labrīt” stāstīja laikraksta “Kurzemnieks” galvenā redaktore Daiga Bitiniece. Viņa stāstīja, ka vēži gājuši bojā nelielā upītē, kur tos uzgājis kāds makšķernieks, kurš tur vēlējies vēžot, ko tur nemaz nedrīkst darīt. Tomēr pēc bojā gājušo vēžu atklāšanas upītē makšķernieks par to ziņoji Valsts vides dienestam (VVD). Dienests pārbaudē konstatējis, ka puskilometru garumā gar upīti ir labības lauks, kur ziemas kvieši. Tos īpašnieks esot miglojis un līdztekus nomiglota ar 10 metru platā aizsargjosla. Kviešu miglošanā esot izmantoti samērā indīgi augu aizsardzības līdzekļi, kas atstāj ilgstošu kaitējumu uz vidi. Bojā gājušo vēžu paraugi ir nosūtīti pārbaudēm uz „Bior” laboratoriju. Ja analīžu rezultāti apstiprinās zemnieka vainu vēžu bojāejā, tad arī dienesti atklās viņa vārdu. Analīžu rezultātiem jābūt visai drīz, jo vēžu bojāeja upītē konstatēta pirms kāda laika. Bitiniece piebilda, ka platspīļu vēži ir aizsargājami dzīvnieki, un šāds gadījums Kuldīgas pusē konstatēts pirmo reizi.

30.jūlijā notika Jēkabpils pilsētas domes sēde, kurā deputāti atbalstīja vairākus lēmumus finansējuma piešķiršanai:

Domes sēdē tika piešķirts finansējums Daugavas upes kreisā krasta palienes attīrīšanai Jēkabpils pilsētas teritorijā. Pēc dambja būvniecības šajā teritorijā ir izveidojušies hidromorfoloģiskie pārveidojumi, kuru darbības rezultātā notiek upes aizaugšana, kas ir nelabvēlīga upē mītošajiem organismiem. Sēdē tika lemts par upes attīrīšanu un aizsargjoslas veidošanu, kurā tuvāk ūdenim atrastos zālājs, bet tālāk- koki un krūmi, katros simt metros, izgaismojot vismaz 30 metrus. Kopējā attīrāmās palienes teritorijas platība ir 17 000m2. Šī projekta īstenošanai tika piešķirti 5051,53 eiro.

Sēdē tika piešķirts finansējums 2960,00 eiro apmērā bīstamo un sauso koku izzāģēšanai pilsētas teritorijā. Minētā finansējuma ietvaros tiks izcirsti vai atsevišķos gadījumos apzāģēti oši un gobas, kas daudzviet inficēti ar gobu Holandes slimību, tādējādi veicinot koku strauju nokalšanu. Slimība ierobežojama, izcērtot slimos kokus. Kopumā pilsētā tiks izzāģēti 28 bīstamie koki.

Domes deputāti atbalstīja lēmumu piešķirt finansējumu 9474,32 eiro apmērā ārkārtas remontdarbu veikšanai Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sociālā dienesta ēkā Brīvības ielā 45. Remontdarbi tiks veikti ēkas otrā stāva koridorā, veicot grīdas seguma nomaiņu, iekārto griestu plātnes remontu un apgaismojama nomaiņu.

Nedēļas nogalē laiks Latvijā uzlabosies - mākoņu kļūs mazāk, valdīs lielākoties saulains un sauss laiks, tomēr sestdiena vēl būs pavēsa, liecina prognozes. Sestdienas nakts paies pārsvarā bez nokrišņiem. Vējš atkal iegriezīsies no dienvidrietumiem, būs lēns līdz mērens, vietām veidosies migla. Gaisa temperatūra pazemināsies līdz +8..+13 grādiem, piekrastē +15 grādiem. Dienā pārsvarā saulains laiks, taču dienas gaitā veidosies gubu mākoņi, no kuriem daži būs pietiekami lieli, lai no tiem īslaicīgi uzlītu. Pēcpusdienā īslaicīgs lietus skars dažas vietas, pārsvarā Kurzemē un valsts centrālajā daļā. Dienvidrietumu vējš, brāzmās ap 10 metriem sekundē. Maksimālā gaisa temperatūra +16..+21 grāds. Svētdien nokrišņu nebūs nemaz. Diena būs saulaina, naktī vietām veidosies migla. Pūtīs lēns dienvidrietumu vējš. Minimālā gaisa temperatūra naktī +8..+13 grādi, piekrastē līdz +15 grādiem, bet dienā gaiss iesils līdz +18..+23 grādiem. Pirmdien vietām iespējams lietus, gaisa temperatūra vēl būs līdzīga kā svētdien, bet no otrdien kļūs siltāks, gaisa temperatūra visā valstī, izņemot vietām piekrasti, būs stabili virs 20 grādu atzīmes, nedēļas otrajā pusē tuvosies 30 grādiem un, visticamāk, to sasniegs.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Dzimumnoziedzniekus cietums neizārstē; Tieībsargs kritizē dziesmu svētku organizatorus; 60 tūkstoši pensionāri parakstījušies par straujāku pensiju indeksāciju

Piektā daļa jeb 20% no cietumā nonākušajiem dzimumnoziedzniekiem jau iepriekš bijuši sodīti par līdzīgiem noziegumiem, piektdien LNT raidījumā "900 sekundes" norādīja Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšniece Ilona Spure. Vienlaikus viņa atklāja, ka ieslodzīto skaits saistībā ar šādiem noziegumiem pēdējo trīs gadu laikā ir samazinājies. Spure atzina, ka pedofiliem cietums "īsti nelīdz" atbrīvoties no šīs noslieces. Vērtējot to, ka pedofiliem varētu piemērot ķīmisko kastrāciju, Spure norādīja - saskaņā ar mediķu skaidroto, tā noņem dzimumtieksmi, taču var izraisīt vardarbīgas izpausmes. Jau vēstīts, ka sabiedrības sašutumu izraisījis Liepājas tiesas spriedums, ar kuru tēvs un dēls atzīti par vainīgiem netiklu darbību izdarīšanā ar piecus gadus vecu meiteni un sodīti ar attiecīgi 240 un 200 stundām piespiedu darba.

Kaut kas XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatoriskajā pusē bija stipri pārspīlēts, un rezultātā bērni veica tādu kā vergu darbu, piektdien laikrakstā "Diena" publicētā intervijā norāda tiesībsargs Juris Jansons. Viņš piekrīt nostājai, ka dziesmu un deju svētku organizatoriskā puse nebija demokrātiska un atgādina, ka arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) vadītāja Laila Rieksta-Riekstiņa norādījusi, ka atsevišķos gadījumos kolektīvu vadītāju attieksme pret bērniem ir vardarbīga - vai nu uz robežas, vai pārsniedzot likumā pieļaujamo. Komentējot svētku izpilddirektores Agras Bērziņas izteikumus, ka paši bērni ir atbildīgi par laicīgu gulētiešanu, tiesībsargs uzsver, ka tā ir pasākuma organizatoru atbildība. Jansons uzsver - svētku organizatori, diriģenti, ierēdņi par savu darbu saņem atalgojumu, un viņiem nodrošināts viss nepieciešamais. Jansona ieskatā, rīkojot svētkus, jāņem vērā visi apstākļi un nedrīkst domāt tikai par baudas gūšanu mākslinieciskajai virsvadībai un sabiedrībai - jādomā arī par bērniem.

Ceturtdien robežsargi Terehovas robežkontroles punktā robežsargi atklāja, ka no Latvijas izbraucošā Latvijas nepilsoņa vadītā automašīna «Mercedes Benz Viano» atrodas starptautiskā meklēšanā, informēja Valsts robežsardzes pārstāve Jevgēnija Pozņaka. Persona kopā ar automašīnu aizturēta un nodota policijas darbiniekiem. Kopumā aizvadītajā diennaktī robežsargi uz ārējām robežām un valsts iekšienē konstatējuši 33 likumpārkāpumus.

Šodien ir pēdējā dienā, kurā iedzīvotāji, kuri atbalsta Latvijas Pensionāru federācijas prasību par palielinātas pensijas indeksācijas ieviešanu jau no šī gada, var parakstīties par šo ieceri. Savukārt nākamajās nedēļās savāktos parakstus ir plānots apkopot un iesniegt Saeimā. Pēc Pensionāru federācijas pēdējām aplēsēm, kopumā savus parakstus ir iesnieguši vairāk nekā 60 000 pensionāru un viņu interešu atbalstītāji, un, visticamāk, savāktie paraksti tiks iesniegti Saeimā. Pensionāru federācija savas tālākās aktivitātes saistības plāno 17.augustā, kad tiks organizēta atbalsta akcija un noturēta federācijas domes sēde. Šobrīd savākto parakstu skaits ir mazāks nekā 2013.gadā, kad tika vākti paraksti par pensiju indeksācijas atjaunošanu un kopumā tos atbalstīja vairāk nekā 100 000 pensionāru un viņu atbalstītāju.Jāpiebilst, ka Saeima galīgajā lasījumā jau ir pieņēmusi grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredz sākt pārrēķināt pensijas no nākamā gada, lai novērstu negatīvu kapitāla indeksa ietekmi uz to apmēru, savukārt pensionāru organizācija vēlas, lai indeksācijas principi tiktu pārskatīti jau šogad.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Lokomotiv avārijas vietā pēc 4 gadiem atrod Skrastiņa hokeja nūju; Pēc Operas dienām Jēkabpilī dalītas sajūtas; Atjauno Ormaņkalnu

2011.gadā lidmašīnas katastrofā traģiski bojāgājušās hokeja komandas Jaroslavļas "Lokomotiv" avārijas vietā atrastas latviešu aizsarga Kārļa Skrastiņa nūjas, ziņo televīzijas kanāls "Pervij Jaroslavskij". Kā vēstīts televīzijas sižetā, divi draugi, dodoties makšķerēt, pie kādas Tunošonkas upes pietekas atraduši nūjas, kas vēlreiz atgādinājis par šausminošo katastrofu. Kaut Skrastiņš "Lokomotiv" komandā neaizvadīja nevienu oficiālu spēli, sižetā uzsver, ka līdzjutēji atceras arī viņu. Atrastās nūjas gatavojas atdot Skrastiņa atraitnei Zanei. Kā zināms, traģiskā avārija notika 2011.gada 7.septembrī. Tajā dzīvību zaudēja visa Kontinentālās hokeja līgas (KHL) "Lokomotiv" komanda, ieskaitot vienu no visu laiku labākajiem Latvijas hokejistiem Skrastiņu.

Pagājušajā nedēļā Jēkabpilī norisinājās Operas dienas, kas vairākos koncertos un noslēgumā Sanktpēterburgas operas teātra operetes “Sikspārnis” izrādē Krustpils saliņā šogad pulcēja daudz apmeklētāju. Tas liecina, ka Operas dienas Jēkabpilī kļuvušas populāras. Pēc svētkiem daļā sabiedrības diskusijas izvērtušās par operetes “Sikspārnis” laikā demonstrētajiem Pirmā pasaules kara video ar bruņukuģiem un tankiem. Jau nākamajā dienā pēc izrādes un arī vēlāk portāla Radio1.lv redakcija saņēma telefona zvanus no vairākiem jēkabpiliešiem, kuri pauda gan izbrīnu, gan neizpratni, gan sašutumu par operetes “Sikspārnis” laikā demonstrētajām kara ainām. Viedokli jautājām arī Jēkabpils kultūras pārvaldes vadītājai Intai Ūbelei. Viņa solījās savu redzējumu iesūtīt rakstiski. To publicēsim kolīdz saņemsim. Taču neoficiālā sarunā Inta Ūbele atzina, ka arī viņai kara ainas nebija pieņemamas. Pēc viņas domām, mākslinieku rīcībā ir daudz izteiksmes līdzekļu, kā parādīt kara ēnu uz vispārējās līksmības fona. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs atzina, ka izrādes mākslinieku profesionalitāte un dziedājums tā saistījis viņa uzmanību, ka viņš pat nav pievērsis uzmanību kaut kādām fona detaļām un operetes “Sikspārnis” izrādi vērtē kā lielisku.

AUDIO

Ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu Latvijā Dabas aizsardzības pārvalde šogad turpinās dabas infrastruktūras attīstību teju visā Latvijā. Daudzviet šogad taps jauni skatu torņi un platformas, tostarp Viesītes novadā. Saukas dabas parka teritorijā, Ormaņkalnā šobrīd jau notiek darbi pie jauna skatu torņa būvniecības. Jaunais skatu tornis būs 20 m augsts.

Ormaņkalns ir augstākā vieta Sēlijas paugurvalnī. No jaunā skatu torņa varēs lūkoties uz Saukas ezeru un gleznaino apkārtni.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Cik saimnieciski ir remontēt ielu pirms rekonstrukcijas; Jēkabpils svētkos varēs izteikt publisku Paldies; Salas vidsskolā meklē jaunu direktoru

Pirms kārtējās Jēkabpils domes sēdes deputāts Raivis Ragainis norādīja, ka bedrīšu lāpīšana Kļavu ielā pirms tās kapitālā remonta ir nesaimnieciska rīcība. “Pagājušajā sēdē pieņēmām lēmumu par Dambja un Kļavu ielas rekonstrukciju, bet braucot pa Kļavu ielu skatos, ka tā gadu bija ar lielām nedrēm, bet nu īsi pirms kapitālā remonta bedrītes ir saremontētas. Zinot, ka finansējuma ielu remontam ir tik, cik ir, manuprāt, to varēja izmantot citu ielu bedrīšu remontam,” norādīja Raivis Ragainis. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps atbildēja, ka šajā gadījumā nesaskata problēmu, jo nav zināms, kurā īsti datumā sāksies Kļavu ielas rekonstrukcija, savukārt bedrīšu remonts šeit bijis ļoti nepieciešams un arī plānots. Viņš arī piebilda, ka šo bedrīšu remonta izmaksas nav lielas. Turklāt pēdējo divu nedēļa laikā bedrīšu “lāpīšana” noritot pēc plāna visā pilsētā. Plašāk par tematu lasiet portālā www. Radio1.lv

Jēkabpils pilsētas svētkos laukumā iepretim Tautas namam biedrības „LAIMES KALVE” komanda un brīvprātīgie palīgi aicinās jēkabpiliešus un pilsētas viesus piedalīties sociālajā akcijā „Pasaki PALDIES!”. Akcija „Pasaki PALDIES!” vairo labestību, savstarpēju cieņu un prieku, veicina saskarsmi starp dažādiem cilvēkiem. Laikā, kad cilvēki ieslīguši savās problēmās, domās par nākotni un lielajā steigā neatrod laiku teikt labus vārdus apkārtējiem, „LAIMES KALVE” aicina teikt PALDIES tiem, kuriem aizmirsies pateikties, kuru darbu neesam novērtējuši vai vienkārši pateikt PALDIES tiem, kas to ir pelnījis - konkrēts cilvēks, organizācija, pilsēta. Šīs akcijas uzdevums ir atgādināt, ka kļūt kaut nedaudz laimīgākiem var pavisam vienkārši – jāatceras pateikt citiem labus vārdus. Akcijas laikā savu PALDIES var izteikt, nofotagrafējoties un šo foto nosūtot tam, kam izteikta pateicība.
Pilsētās, kur iepriekš ir notikusi akcija - Dobelē, Rīgā, Talsos un Kuldīgā, tās ideja patika ļoti daudziem cilvēkiem, un daži desmiti akciju atbalstīja ar ziedojumiem. Biedrība pateicas ziedotājiem un arī tiem cilvēkiem, kuri dāvāja dažādas dāvanas brīvprātīgajiem jauniešiem un biedrības komandai.

Pamatojoties uz Salas vidusskolas direktores Janīnas Riškas iesniegumu, Salas novada pašvaldības deputāti 30.jūlija domes sēdē lēma atbalstīt Janīnas Riškas iesniegumā pausto vēlmi pārtraukt darba attiecības un atbrīvot viņu no Salas vidusskolas direktores amata. Tās pašas Salas novada domes sēdē tika nolemts rīkot atklāto konkursu uz vakanto Salas vidusskolas direktora amata vietu. Atklātā konkursa nolikums drīzumā būs skatāms Salas novada pašvaldības mājas lapā www.salasnovad.lv .

Saskaņā ar Google Analytics statistiku jūlijā portālu Radio1.lv apmeklējuši 84 178 unikālie lietotāji un kopumā publicētie materiāli lasīti 149 854 reizes. POrtālā www. Radio1.lv publicējām 10 populārākās radio 1 ziņas jūlijā.

Atstājiet komentāru