2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 24. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 24. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Krāpnieki prasa izpirkumu par it kā nozagtu auto; Veiks pārbūvi Jēkabpils 3. Vidusskolā; Notiks Jēkabpils jauniešu nakts turnīrs

Konstatēti gadījumi, kad personas, izmantojot automašīnu īpašnieku sociālajos tīklos publicētu detalizētu informāciju par viņiem nozagto auto, uzdodas par autozagļiem un pieprasa samaksāt noteiktu naudas summu it kā par automašīnas atgriešanu. Tāpēc Valsts policija aicina auto īpašniekus rūpīgi izvērtēt, kādu informāciju publicēt sociālajos tīklos, un nekādā gadījumā nepaļauties uz šādiem piedāvājumiem, bet nekavējoties ziņot par auto zādzību policijai. Nozagto auto īpašnieki nereti sociālajos tīklos izvieto detalizētu informāciju par nozagtās automašīnas pazīmēm. Šo informāciju mēdz izmantot negodprātīgas personas, kas, uzdodoties it kā par auto zagļiem, sazinās ar informācijas ievietotāju un pieprasa maksāt izpirkuma maksu par automašīnas atgriešanu, piedraudot, lai cietušais nevēršas policijā. Kā liecina policijas rīcībā esošā informācija, gandrīz visos gadījumos šīs personas vēlas iedzīvoties uz nelaimē nonākušā cilvēka rēķina.

Jēkabpils pilsētas domes deputāti šodien ārkārtas sēdē nolēma ņemt aizņēmumu no Valsts kases, lai veiktu atjaunošanas un pārbūves darbus Jēkabpils 3.vidusskolā. Aizdevums 1 304 460 eiro apmērā tiks ņemts Jēkabpils 3.vidusskolas internāta un ēdnīcas ēkas vienkāršotai atjaunošanai un stadiona pārbūvei. Aizņēmumu ņems ar atmaksas termiņu uz 20 gadiem.

Šodien plkst. 18.00 Krustpils katoļu baznīcā sāksies Garīgās mūzikas koncerts. Tajā Sonoras Vaices, Rīgas Doma kora skolas solistu un ērģelnieka Roberta Hansona izpildījumā skanēs G. F. Hendeļa „Dignare”, Endrjū Loida Vēbera „Pie Jesu” un cita latviešu un pasaules komponistu garīgā mūzika.

Jēkabpils pilsētas stadionā „Vārpa” šodien notiks Jēkabpils jauniešu domes sporta līgas Nakts turnīrs, kura mērķis ir radīt iespēju pilsētas jauniešiem sportiski pavadīt brīvo laiku un veicināt aktīvu dzīvesveidu. Nakts turnīrā notiks sacensības ielu florbolā, ielu futbolā, strītbolā, kā arī volejbolā – profesionāļu un amatieru grupās. Reģistrācija sacensībām sāksies pl.21:00, bet atklāšana – pl.22:00. Par veselības stāvokli atbild pats dalībnieks, to apliecinot ar savu parakstu pieteikumā. Pasākumu organizē Jēkabpils Jauniešu dome sadarbībā ar Jēkabpils sporta centru, Jēkabpils pilsētas pašvaldību.

Nedēļas nogalē laiks Latvijā būs silts laiks, taču svētdien daudzviet uzlīs, kā arī Kurzemes piekrastē būs spēcīgs vējš. Tāpat Baltijas jūrā viļņu augstums var sasniegt pat četru metru augstumu, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls «lsm.lv». Naktī uz sestdienu vējš pierims, tādēļ gaiss būs dzestrs, temperatūra pazemināsies līdz +6..+11 grādiem, piekrastē - +12..+15 grādiem. Sestdiena arī paies bez nokrišņiem, bet jau vakarā Kurzemē mākoņu daudzums palielināsies. Diena būs silta, temperatūra sasniegs +20..+25 grādus. Svētdien Latviju sasniegs kārtējais šīs vasaras ciklons, kas būs tik spēcīgs, kā rudenim raksturīgie. Naktī visā Latvijā līs, valsts centrālajā un austrumu daļā vietām gaidāms arī pērkona negaiss. Nakts būs silta - +13..+17 grādi, taču sāks pastiprināties dienvidaustrumu, dienvidu vējš, kas no rīta pāries dienvidrietumu vējā un arvien pieņemsies spēkā.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: No izolatora izbēgušais jaunietis jorpjām nav notverts; Raimonds Bergmanis apmeklējis Jēkabpili; PIedzīvojam vienu no vēsākajām vasarām desmitgadē

No izolatora Ogrē izbēgušais jaunietis joprojām nav notverts, intervijā Latvijas Televīzijai norādīja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Jaunieša meklēšanas darbi turpinājušies visu nakti. Sadovskis uzsvēra, ka jaunieties nav bīstams sabiedrībai, viņš ticis sodīts par zādzībām. Tagad par uzbrukumu policijai un bēgšanu viņam draud bargāks sods. Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā no izolatora Ogrē izbēdzis jaunietis, informēja Valsts policija. Ogres izolatorā divi aizturētie uzbruka policijas darbiniekam un izbēga no Ogres izolatora. Vienu no abiem īsi pēc bēgšanas izdevās aizturēt, taču otrs šobrīd vēl bēguļo Ogres apkaimē. Iespējams, viņš devies Rīgas vai Lielvārdes virzienā, jo pats ir no Lielvārdes. Ikvienu, kas viņu ierauga, policija aicina ziņot, zvanot 110.

Ir ļoti daudz darāmā, lai palielinātu Zemessardzes (ZS) kapacitāti, vakar Jēkabpilī tiekoties ar vietējiem pašvaldības un ZS pārstāvjiem, norādīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS). Vakar ministrs apmeklēja Jēkabpili, lai iepazītos ar Zemessardzes 56.kājnieku bataljonu, tā aktualitātēm, uzdevumiem un nepieciešamo atbalstu bataljonam nākotnē. Šis jau ir trešais bataljons, ar kuru uz vietas iepazīstas ministrs. Lai iepazītos ar situāciju ZS, ministrs ir apņēmies apmeklēt visus 18 ZS bataljonus, . Vizītē Jēkabpilī Bergmanis tikās ar vietējās pašvaldības vadību un ZS bataljona komandieri. Sarunā ministrs uzsvēra, ka Zemessardze un Jaunsardze ir tās struktūras, kas ļoti cieši sadarbojas ar pašvaldību. Bergmanis izteica pateicību gan bataljonam, gan pašvaldībai, kas to ir atbalstījusi. Jau ziņots, ka nākotnē plānots palielināt ne tikai karavīru skaitu, bet arī zemessargu un jaunsargu skaitu. Pašlaik zemessargu ir nedaudz vairāk kā 8000, bet atbilstoši valsts aizsardzības plāniem līdz 2020.gadam zemessargu skaitu plānots palielināt no 12 000 līdz 13 000.

Šogad piedzīvojam vienu no aukstākajām vasarām pēdējās desmitgadēs, tomēro, ja raugāmies uz visu meteoroloģisko novērojumu vēsturi, kas ir nepilns gadsimts, šī vasara ir normāla, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Pēdējo desmit gadu laikā Latvijā esam pieredzējuši neierasti siltas un pat karstas vasaras. Šogad gaisa temperatūras svārstības vasaras mēnešos ir bijušas mērenākas, proti, nav bijis lielu karstumu, kam seko aukstas dienas, bet valda mēreni silts laiks, kam pa vidu ir vēsas dienas. Pēdējo 20 gadu laikā aukstākās vasaras bija 2000. un 1998. gadā, kad vidējā trīs vasaras mēnešu gaisa temperatūra bija dažas grāda desmitdaļas zem normas. Vēl jāpiedzīvo augusts un tikai tad būs zināms, vai piedzīvojam neierasti aukstu vasaru, tomēr neparasti ir tas, ka pēdējo 20 gadu statistika rāda, ka aukstam jūnijam visbiežāk seko silts un pat karsts jūlijs un augusts. Nu ir skaidri zināms, ka šogad šis scenārijs nepiepildīsies, jo jūlija vidējā gaisa temperatūra būs zem klimatiskās normas.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: LAtvijai var nākties uzņemt vairāk nekā 250 bēgļus; Salas novadā nodegusi saimniecības ēka; Nedēļas nogalē – Žiguļu Kauss

Ir bažas, ka Latvijai var nākties uzņemt vairāk, nekā 250 bēgļus no Āfrikas, šodien Latvijas Televīzijai sacīja 12.Saeimas opozīcijas deputāts Gunārs Kūtris («No sirds Latvijai»). Viņš pauda, ka nav arī skaidrs, cik lielā mērā Latvijas valsts varēs pati izlemt, cik lielam jābūt uzņemamo bēgļu skaitam, bet cik lielā mērā to izlems dažādas Eiropas Savienības institūcijas. Kūtris uzsvēra, ka Latvija nav gatava Āfrikas bēgļu uzņemšanai, norādot, ka valdībai nav rīcības plāna ne attiecībā uz veselības aprūpes iespējamo problēmu risināšanu, ne arī drošības nodrošināšanu. Tāpat viņš pauda bažas, ka, izvietojot lielu skaitu imigrantu kādā noteiktā vietā, var izveidoties līdzīga situācijai tai, kāda ir Francijā, kur notiek dažādas nelikumīgas darbības. Saskaņā ar ES tieslietu un iekšlietu ministru lēmumu, ES dalībvalstis uzņems 54 760 bēgļus. Latvija sanāksmē palikusi pie savas pozīcijas - norādot uz gatavību brīvprātīgā kārtā uzņemt 250 bēgļus.

Vakar Salas novadā ugunsgrēks izcēlies kādā vienstāvu saimniecības ēkā,informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Izsaukums uz Salas novada Salas pagastu ugunsdzēsēji saņēmuši pulksten 11:21. Dienestam ziņots, ka tur ugunsgrēks izcēlies kādā ēkā. Notikuma vietā ugunsdzēsēji secinājuši, ka ar atklātu liesmu deg vienstāvu saimniecības ēkas jumts un griesti 55 kvadrātmetru platībā. Ugunsnelaimi dienesta speciālistiem izdevies likvidēt ap pulksten pus diviem diená.

Līvānu 2.vidusskolas remontam paredzēts tērēt 26,3 tūkstošus eiro, liecina publicētā informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Līvānu novada domes izsludinātajā iepirkuma konkursā par remontdarbu veikšanu Līvānu 2. vidusskolas ēkā Rīgas ielā 113/117, Līvānos, tika saņemti divi piedāvājumi. Par konkursa uzvarētāju tika atzīts uzņēmums "Ēku renovācija".

Šīs nedēļas nogalē, sestdien, 25. jūlijā, Salas novada Biržos tiks dots starts “Žiguļu Kauss 2015” sestajam posmam, kurā dalību apstiprinājuši kopumā 58 dalībnieki – 47 no tiem “Standarta” klasē, savukārt 11 startēs “Brīvā” klasē. Uz starta stāsies pašmāju ātrākie rallijkrosa braucēji Reinis Nitišs un Jānis Baumanis, kuri savās mājās Latvijā uzņems ārvalstu viesus no Norvēģijas, Somijas, Lielbritānijas, Lietuvas un Igaunijas. “Žiguļu Kauss 2015” sestais posms norisināsies Salas novada Biržu autotrasē “Baroni”, 15 km attālumā no Jēkabpils. 1000 metrus garā trase izbūvēta bijušā lidlauka teritorijā, un 60% tās garuma klāj asfalta segums, bet atlikušos 40% – grunts. “Baroni” trasē braukšana paredzēta pretēji pulksteņrādītāja virzienam, savukārt Joker aplis izvietots trases vidējā sekcijā. Bez jau plaši izziņotajiem FIA pasaules rallijkrosa čempionāta dalībniekiem – Reiņa Nitiša, Andrēasa Bakeruda un Tomasa Heikinena – “Žiguļu Kauss 2015” sestā posma dalībnieku rindas papildinās arī citi rallijkrosa saimes pārstāvji – pasaules čempionāta raidījumu vadītājs Endrū Kolijs, žurnāla “Autosport” žurnālists Hels Ridžs, kā arī FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta līderis “Super 1600” klasē Jānis Baumanis.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Izglītības un zinātnes ministre atvainojusies 11 pašvaldībām; Aizturēts no izolatora izbēgušais jaunietis: Radio 1 jautā – kādas uzņēmējdarbības jomas jāattīsta Jēkabpilī

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile atvainojusies 11 pašvaldībām saistībā ar faktu, ka tika atcelts XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku gājiens, kas tomēr notika. Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» Seile norādīja, ka nosūtījusi vēstules visām pašvaldībām, kas prasījušas atvainošanos, paužot nožēlu, ka to kolektīviem netika nodrošināta iespēja piedalīties gājienā. Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās masveida bērnu ģībšana, kā dēļ tika pārtraukts koncerts, un vēlāk naktī ministres vadībā tika pieņemts lēmums atcelt svētku gājienu. Šis lēmums netika ievērots un gājiens notika.

Valsts policija šodien aizturējusi vakar vakarā no izolatora Ogrē izbēgušo jaunieti, informē Valsts policijā. Jau ziņots, ka vakars vakarā no Valsts policijas izolatora izbēdzis 1997. gadā dzimis jaunietis, kurš uzbrucis policistam. Kā informēja policijā, divi aizturētie uzbrukuši policijas darbiniekiem un aizbēguši. Vienu no jauniešiem īsi pēc bēgšanas izdevies aizturēt, taču otrs bēguļojis Ogres apkaimē. Izbēgušais jaunietis bija aizturēts par zādzībām.

Jēkabpilī sivīgi atklāts graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas kompleksa SIA “Linas agro graudu centrs”, ko Jēkabpilī uzbūvējis lietuviešu uzņēmums "Linas Agro Group". Uzņēmums ar elevatoriem nodarbojas jau 20 gadus un Lietuvā ir uzbūvēti astoņi elevatori. Jēkabpilī tapušais kopskaitā ir devītais, bet Latvijā pirmais.

Radio 1 jautāja iedzīvotājiem, Kādas uzņēmējdarbības jomas Jēkabpilī vajadzētu attīstīt?

Audio

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: POlicisti izglābj 86 gadus vecu ogotāju; Būs izmaiņas Jēkabpils tehniskās apskates darba laikā; Saulainākā nedēļas diena - rīt

Vakar Valsts Polcijas Latgales reģiona pārvaldes Rēzeknes iecirknis saņēma informāciju par to, ka Rēzeknes novada Vērēmu pagastā 86 gadus veca sieviete ir aizgājusi uz mežu lasīt ogas un nav atgriezusies. Ap pulksten septiņiem vakarā Rēzeknes iecirkņa 28 amatpersonas uzsāka sievietes meklēšanu. Neskatoties uz nelabvēlīgajiem apstākļiem, proti, lija lietus, purvs, kurā ir ļoti daudz dziļu meliorācijas grāvju, likumsargi, netaupot savus spēkus, jau nepilnu divu stundu laikā atrada sievieti, kura bija iegrimusi purvājā un pati saviem spēkiem vairs nevarēja no tā izkļūt. Smaga darba rezultātā sieviete veiksmīgi tika iznesta no meža un nogādāta medicīniskajā iestādē, kur viņai konstatēja ķermeņa atdzišanu. Pēc medicīniskās palīdzības sniegšanas sieviete atgriezās mājās.

Rīt un parīt Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe piedalīsies starptautiskajā konferencē Marka Šagāla muzejā Vitebskā). I.Berķes ziņojuma tēma- „Portreti- tilts starp Jēkabpili un Vitebsku” atspoguļos 19.gs beigu periodu Krustpilī, kad te dzīvoja un gleznoja Marka Šagāla pirmais skolotājs, kā arī kultūras norises mūsdienās Krustpils pilī.
Sakarā ar A/S „Sadales tīkls” iepriekš plānotajiem remontdarbiem, nākamajā ceturtdienā, 2015.gada 30.jūlijā, Jēkabpilī izmaiņas transportlīdzekļu tehniskās apskates darbā – apskates stacija strādās no pulksten 8.30-11.30. Savukārt transportlīdzekļu reģistrācijas un transportlīdzekļu vadītāju valifikācijas pakalpojumi Jēkabpilī ceturtdien, 30.jūlijā būs pieejami kā ierasts: pulksten 8.30-17.00. Remontdarbi plānoti līdz pulksten 19.00. Atbilstoši remontdarbu pabeigšanas laikam, apskate strādās līdz ierastā darba laika beigām – pulksten 20.00 (pēc principa „līdz pēdējam klientam”). Tehnisko apskati Jēkabpils puses klienti saviem spēkratiem aicināti veikt līdz vai pēc remontdarbiem, vai arī remonta laikā izmantot Jēkabpilij tuvākās apskates stacijas.

Nedēļas nogalē laiks Latvijā būs silts, taču svētdien daudzviet uzlīs, liecina prognozes. Naktī uz sestdienu vējš pierims, tādēļ gaiss būs dzestrs, temperatūra pazemināsies līdz +6..+11 grādiem, piekrastē - +12..+15 grādiem. Sestdiena arī paies bez nokrišņiem, bet jau vakarā Kurzemē mākoņu daudzums palielināsies. Diena būs silta, temperatūra sasniegs +20..+25 grādus. Svētdien Latviju sasniegs kārtējais šīs vasaras ciklons, kas būs tik spēcīgs, kā rudenim raksturīgie. Naktī visā Latvijā līs, valsts centrālajā un austrumu daļā vietām gaidāms arī pērkona negaiss. Nakts būs silta - +13..+17 grādi, taču sāks pastiprināties dienvidaustrumu, dienvidu vējš, kas no rīta pāries dienvidrietumu vējā un arvien pieņemsies spēkā. Dienas pirmajā pusē lietus un negaiss gaidāms valsts austrumos, bet vēlāk dienas gaitā nedaudz līs arī pārējā valstī.

Atstājiet komentāru