2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 23. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 23. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Liepājas pedofilu lietā apelācijas instances tiesā apsūdzību uzturēs cits prokurors; Aizsardzības ministrs apmeklē Jēkabpilī; Aicina piedalīties Jēkabpils pilsētas svētku gājienā

Kurzemes apgabaltiesā, kas bērna seksuālā izmantošanā apsūdzēto liepājnieku lietu skatīs apelācijas kārtībā, valsts apsūdzību uzturēs cits prokurors, pastāstīja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. Pirmās instances tiesā - Liepājas tiesā - lietā apsūdzību uzturēja Liepājas prokuratūras prokurore Ligita Arāja. Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors vakar iesniedza apelācijas protestu par Liepājas tiesas spriedumu, ar kuru tēvam un dēlam par bērna seksuālu izmantošanu piemērots piespiedu darbs. Pagaidām nav zināms, kura ranga - apgabala vai rajona līmeņa - prokurors pārstāvēs valsts apsūdzību apelācijas instances tiesā. Tikmēr prokuratūra tuvākajā laikā pabeigs izvērtēt prokurores Arājas rīcību.Jau ziņots, ka Liepājas tiesas spriedums noprotestēts daļā par soda maigumu. Apelācijas protestā izteikti iebildumi par tiesas argumentāciju, kas bija par pamatu piespiedu darba piemērošanai abiem apsūdzētajiem. Protestā lūgts piemērot apsūdzētajiem bargāku soda veidu - brīvības atņemšanu.

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldību apmeklēs LR Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Jēkabpils pilsētas pašvaldībā plkst. 11.00 plānota tikšanās ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētaju Leonīdu Salceviču, priekšsēdētāja vietnieku tautsaimniecības jautājumos Aivaru Krapu, domes deputātiem, trim 12. Saeimas deputātiem -Ingmāru Līdaku, Juri Vectirānu, Jāni Trupovnieku, kā arī Zemessardzes 56.kājnieku bataljona komandieri Ventu Kodoru un Rekrutēšanas un jaunsardzes centra jaunsardzes instruktoru Normundu Pastaru. Pēc tikšanās domē ministrs apmeklēs Zemessardzes 56.kājnieku bataljonu. Ministra vizītes mērķis ir iepazīties ar pilsētas pašvaldības darbu, attīstības virzieniem, nākotnes iecerēm, kā arī pārrunāt aktuālos jautājumus zemessardzes, jaunsardzes attīstības jomās.

Šodien notiks Jēkabpils pilsētas domes ārkārtas sēde. Darba kārtībā plānots skatīt divus jautājumus - par aizņēmumu izglītības iestādes – Jēkabpils 3.vidusskolas investīciju projektam un par aizņēmumu Dambja un Kļavu ielu remontdarbu investīciju projektam.

Šodien plkst. 15:00 Jēkabpils pilsētas domes Laulību zālē notiks Jēkabpils domes priekšsēdētāja Leonīda Salceviča pieņemšana XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku kolektīvu vadītājiem, pavadošajām personām un organizatoriem.

8.augustā plkst.17:40 sāksies Jēkabpils pilsētas svētku gājiens “Jēkabpils skan”. Aicināti gājienam pievienoties ģimenes, darba kolektīvus, biedrības, amatiermākslas kolektīvus, sporta komandas un visus jēkabpiliešus un pilsētas viesus. Pieteikšanās gājienam, rakstot uz e-pasta adresi info@jkp.lv. Pieteikumam jāpievieno divi sevi raksturojoši teikumi. Gājienam aicina sagatavot atpazīšanas zīmi. Pulcēšanās gājienam un stāšanās pie Kena parka Kļavu ielā. Gājiena maršruts: Vienības iela – Brīvības iela – Pasta iela – Vecpilsētas laukums.

Un vēl

Šodien no plkst. 8:00 - 18:00 un rīt 24. jūlijā no plkst. 8:00 - 13:00 Aizkraukles sociālajā centrā tiek rīkota kārtējā akcija "Palīdzēsim viens otram". Iedzīvotāji ir aicināti ziedot citiem savu apģērbu un citas lietas. Akcijai paredzētās mantas var nodot sociālajā centrā jebkurā dienā darba laikā

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Ugunsgrēkā iet bojā sieviete, cietuši arī ugunsdzēsēji; Latgalē samazinās noziegumu skaits; Jēkabpils autobusu parks prezentē divus autobusus

Ugunsgrēkā Krimuldas novada Krimuldas pagastā bojā gājusi sieviete un cietušu divi ugunsdzēsēji, uzzināja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Informāciju par ugunsgrēku ugunsdzēsēji saņēmuši trešdienas vakarā plkst.23.01. Ieradušies notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka divstāvu dzīvojamā mājā deg pimrais un otrais stāvs kopā 90 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā gāja bojā sieviete, kuras vecums nav noskaidrots. Ugunsgrēkā cietuši arī divi ugunsdzēsēji. Viens no viņiem nogādāts slimnīcā ar griestu brūci rokā, bet otram mediķu palīdzība bijusi nepieciešama pēc pārkaršanas.

Noziegumu skaits mazāks, operatīvais darbs labāks - to, izvērtējot pusgada darbu, secina Valsts policijas (VP) Latgales reģiona pārvalde (LRP). Mazāk kļuvis arī smago noziegumu un krietni vairāk konfiscētas nelegālās akcizētās preces. Policijas vadība uzskata, ka efektīvāks darbs ir saistīts ar strukturālām izmaiņām. Pēc VP LRP atskata uz darba rezultātiem pirmajā pusgadā, reģionā ir samazinājusies noziedzība. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, šajā laika posmā šogad reģistrēti par 14% mazāk noziegumu. To arī var skaidrot ar pastiprināti veiktiem profilaktiskiem un preventīviem darbiem, kad sabiedrība jūt un redz policijas klātesamību. Policija rosinās izmaiņas normatīvajos aktos, lai spētu novērst jauniešu nostāšos uz noziedzības ceļa. Latgales sabiedrībai spilgtā atmiņā ir divi nežēlīgi noziegumi, ko šogad pastrādājuši jaunieši, tai skaitā arī nepilngadīgas personas. Lai padarītu policijas darbu operatīvāku, dienestā veiktas strukturālā izmaiņas. Turklāt VP Rēzeknē veic arī likvidētās pašvaldības policijas pienākumus, kas bija jauns izaicinājums ar savu kapacitāti nodrošināt kārtību pilsētā.

Vakar, SIA "Jēkabpils autobusu parks" valdes priekšsēdētājs Jānis Ščerbickis aicināja uz divu jaunu SETRA autobusu prezentāciju. Šie autobusi turpmāk veiks pārvadājumos maršrutā Jēkabpils – Rīga, kā arī Jēkabpils autobusu parka Preiļu filiāles apkalpotajā maršrutā Preiļi-Aglona-Rīga. Jaunajiem autobusiem ir 53 sēdvietas un 24 stāvvietas. Autobusi ir pielāgoti arī ratiņkrēslā esošu cilvēku pārvadāšanai. Autobusi ir pielāgoti Latvijas klimata apstākļiem - aprīkots ar klimata kontroli, apkures sistēmu, ir ekonomisks un ērts lietošanā. Tā degvielas patēriņš ir aptuveni 25l uz 100 km. Autobusu iegāde ir veikta līzingā. Tie ir ražoti SETRA rūpnīcā Turcijā un pagājušās nedēļas beigās piegādāti autobusu parkam. Pašlaik jau ir veikti visi nepieciešamie sagatavošanas darbi, lai no 1.augusta uzsāktu pasažieru pārvadājumu veikšanu.

30. jūlijā no plkst. 18.00 līdz plkst. 20.00 Kena parkā Jēkabpilī notiks Jēkabpils jauniešu radošās apvienības organizēta mākslas performance „Izstāde”. Mākslas performance „Izstāde” ir brīvā dabā apvienoti vairāki Jēkabpils jauniešu radošās apvienības darbi, kas sliecas atbildēt uz šiem jautājumiem. Jēkabpils jauniešu radošā apvienība ir neatkarīga talantīgu jauniešu radoša sadarbība, kuras interesēs ietilpst attiecības starp dažādu tradicionālu un ne tik tradicionālu mākslas nozaru materialitātēm, tehnoloģijām un menedžmentu. Mākslas performancē piedalīsies: Vēsma Lukstiņa, Agnese Broka, Eira Sarnovska, Lija Jēgere, Ieva Radiņa, Nikola Ščadro, Lauris Kampāns, Rolands Hartmans, Evelīna Elksnīte, Kārlis Klišāns, Līga Galdiņa, Evita Veipa, Mētra Štelmahere, Jēkabs Štelmahers, Sintija Kampāne.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Grieķija atbalsta otro kreditoru prasīto reform daļu; Krustpils novadā atkal traģiska avārija; Augusts solās būt sausāks

Grieķijas parlaments šorīt atbalstīja otro starptautisko kreditoru pieprasīto reformu daļu, kuru bija nepieciešams apstiprināt, lai valsts saņemtu jaunu glābšanas programmu. Par reformām nobalsoja vairāk nekā 200 no 300 parlamenta deputātiem, kas ir izteikts vairākums. Analītiķi uzskata, ka šis balsojums bija pārbaudījums Grieķijas premjerministra Alekša Cipra autoritātei, kura partijā, balsojot par pirmo reformu daļu pagājušajā nedēļā, notika šķelšanās. Pirmā reformu daļa tādēļ tika pieņemta ar opozīcijas atbalstu. Taču šis balsojums, šķiet, atklāj, ka Cipra pozīcijas ir nostiprinājušās un nav pamata bažām, ka politiskā nestabilitāte varētu novest pie ārkārtas vēlēšanām.Eirozonas dalībvalstis piedāvājušas Atēnām iespēju nākamo trīs gadu laikā saņemt līdz pat 86 miljardus eiro lielu aizdevumu, taču Grieķijai strauji jāīsteno darba tirgus un nodokļu reformas.

Vakar uz Daugavpils šosejas "Audi" markas automašīna nobraukusi no ceļa un ietriekusies kokā, notikuma vietā bojā ejot tās pasažierim, informē Valsts policijā. Negadījums noticis pulksten 15:15 Krustpils novadā, ceļa Rīga-Daugavpils 160. kilometrā. “Audi A6” automašīna nobraukusi no ceļa un ietriekusies kokā. Notikuma vietā bojā gājis 1962. gadā dzimis pasažieris. Savukārt 1971. gadā dzimušais automašīnas vadītājs, kā arī 1987. gadā dzimis pasažieris un 1968. gadā pasažieris ar dažādām traumām nogādāti slimnīcā.

Augusts būs nedaudz sausāks kā parasti, tāpat vasaras pēdējā mēnesī var atgriezties arī karstums, taču tas nebūs ilgstošs, jo jau mēneša vidū paliks vēsāks, savā blogā raksta laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs. Ticējums vēsta - ja augusta sākumā karsts, tad ziema būs auksta un sniegaina. Ja augusts silts, būs vējains oktobris. Šogad mērenais un ar nokrišņiem ne sevišķi bagātais jūlijs ar līdzīgiem laika apstākļiem ietieksies arī augustā. Atbilstoši pagājušā janvāra nozīmīgajām dienām un februārim, kopumā augusts siltuma ziņā rādās būt tuvu mēneša vidējiem rādījumiem un nedaudz sausāks kā parasti. Augustā nav gaidāmas ilgstošas lietavas, jo tās paliks rudenim. Sekojot Jurģa (23.aprīlis) vējiem, arī augustā pārsvarā valdīs dienvidrietumu, rietumu, ziemeļrietumu vēji. Augusta pirmajā pusē, laikā līdz Labrencim (10.augusts), mēreni silts, pa daļai mākoņains un pārsvarā sauss laiks. Dažās dienās un dažviet temperatūra var pakāpties līdz plus 26. Nokrišņi īslaicīgi, bet reizēm stipri. Mēneša vidū, laikā ap Vasaras Māru (15.augusts) palielināsies nokrišņu iespējamība un kļūs arī vēsāks. Šajā laikā biežāk mērens sēņu lietutiņš. Augusta otrajā pusē mainīgi laika apstākļi. Siltākas un saulainākas dienas mīsies ar mākoņainām.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Trikāta KS» runā par «Latvijas piena» daļu pārdošanu ar vietējiem un ārvalstu pircējiem; Ģībšanas iemeslsu dziesmu un deju svētkos skaidros augustā; Jēkabpilī izvietos interaktīvus ziedošanas stendus

Viens no Latvijas zemnieku kooperatīviem piederošās rūpnīcas “Latvijas piens” īpašniekiem kooperatīvs “Trikāta KS” turpina sarunas par tam piederošo 53,6% rūpnīcas daļu pārdošanu Latvijas un ārvalstu uzņēmējiem, LTV “Rīta Panorāmā” apliecināja “Trikāta KS” vadītājs Uldis Krievārs. Graudu nozares zemnieku kooperatīvs "Latraps", kam jau pieder vairāk nekā 19% daļu ar dāsno valsts atbalstu uzceltajā rūpnīcā "Latvijas piens", pauda gatavību atpirkt grūtībās nonākušā kooperatīva "Trikāta KS" daļas šajā uzņēmumā. Taču Krievārs atzina, ka pašlaik kooperatīvam ir labāki piedāvājumi, par kuriem arī notiek sarunas. Viņš stāstīja, ka “Latvijas piens” ir parādā kooperatīvam trīs miljonus eiro,. Krievārs arī atklāja, ka, izvēloties rūpnīcas daļu pircējus, noteicošais būs cena un nosacījumi, tāpēc viņš neizslēdza, ka rūpnīcas daļas var nonākt ārzemju uzņēmuma rokās. "Latvijas piens" piedāvāja kooperatīvam "Trikāta KS" līdztekus jaunajam parādu atmaksas grafikam sniegt ķīlu pret parādsaistībām - zīmolu "Trikāta", kas patlaban ir iekļauts uzņēmuma pamatkapitālā ar nominālvērtību apmēram divi miljoni eiro. Krievārs to nosauca par “labas gribas žestu”, ne reālu risinājumu. Jau ziņots, ka piensaimniecības kooperatīvs "Trikāta KS" plāno pārdot tam piederošās "Latvijas piena" kapitāldaļas tāpēc, ka uzņēmums par iepirkto pienu kooperatīvam ir parādā trīs miljonus eiro.
Izglītības ministrijas izveidotās komisijas secinājumi par bērnu ģībšanas iemesliem Skolēnu dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā būs zināmi augusta vidū, intervijā LNT raidījumā «900 sekundes» sacīja izglītības ministre Mārīte Seile. Viņa norādīja, ka jau patlaban ir apkopots liels informācijas daudzums, tostarp, no vecākiem, skolām un atbildīgajiem dienestiem. Vēl tiek gaidīta informācija no svētku rīcības komitejas, kā arī papildu informācija no atbildīgajiem dienestiem. Nākamā darba grupas tikšanās reize paredzēta 3.augustā, tomēr gala secinājumus plānots izdarīt līdz augusta vidum. Tālāk tiks veikta analīze, ko ņemt vērā, rīkojot nākamos svētkus, tostarp, tiks vērtēta svētku izpilddirektores Agras Bērziņas atbildība. Patlaban kā apstākļi, kas veicināja bērnu ģībšanu, tiek izvērtēti pārgurums, saspiestība estrāde, kā arī gaisa trūkums, proti, no fiziķiem saņemts atzinums, ka pie svētku skatuves varētu būt izveidojusies ogļskābās gāzes «kabata». Vēl tiek gaidīti arī bērnu lietotā ūdens analīzes dati. Joprojām viena no vērtētajām versijām ir, ka estrādē bija vairāk bērnu nekā vajadzētu būt.

Ziedot.lv labdarības akcijas „Palīdzi trūcīgiem mazuļiem” ietvaros „Maxima Latvija” veikalā Jēkabpilī, Brīvības ielā 108, uzstādīts īpašs interaktīvs ziedošanas stends, kurā saziedotie līdzekļi papildus nonāks Jēkabpils reģiona trūcīgajām ģimenēm. Stends Jēkabpilī atradīsies trīs nedēļas. Akcijas mērķis ir palīdzēt ap 2000 bērnu no maznodrošinātām ģimenēm visā Latvijā. Atbalsts ģimenei tiek sniegts nedēļu pirms bērna kopšanas pabalsta saņemšanas, jo, kā norāda Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, šis periods maznodrošinātajām ģimenēm ir finansiāli viskritiskākais. Šajā laikā projekta ietvaros ģimenēm katru mēnesi tiek nodrošinātas autiņbiksītes un piena maisījumi 16 eiro vērtībā, kas sedz vienas nedēļas izdevumus šīm mazulim ikdienā nepieciešamajām precēm. Lai varētu sniegt palīdzīgu roku visām akcijā iesaistītajām ģimenēm, nepieciešami 32000 eiro mēnesī.

Šodien Latvijas dienvidaustrumu rajonos gaidāms ilgstošs lietus, brīdina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. Vakarā nokrišņu daudzums sasniegs 15 līdz 25 milimetrus. Jau vēstīts, ka Latvijas teritoriju šķērsos zema spiediena ieplaka ar nokrišņu zonu, kas daudzviet nesīs īslaicīgu lietu. Kā arī ceturtdien iespējams pērkona negaiss

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Aiztur relordlielu nelegālo imigrantu skaitu vienā dienā; Pārbūvēs Dambja ielas posmu Jēkabpilī; Preiļos – fotoizstāde – Latvijas mazās gaismas pilis

Vakar robežsargi par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizturējuši kopumā 23 nelegālos imigrantus un septiņus pārvadātājus. Tas ir lielākais aizturēto nelegālo imigrantu skaits vienā diennaktī, portālam "Delfi" atklāja Valsts robežsardzē. Viļakas pārvaldes apsargājamajā iecirknī aptuveni divu kilometru attālumā no Latvijas robežas aizturēti septiņi Afganistānas pilsoņi un pieci Latvijas pilsoņi. Pulksten 7:05 robežsargu norīkojums Šķilbēnu iecirkņa teritorijā atklājis nelikumīgas robežšķērsošanas pazīmes. Robežsardze nekavējoties sākusi meklēt robežpārkāpējus, iesaistot papildspēkus, tostarp septiņus dienesta suņus un Aviācijas pārvaldes helikopteru. Jau pulksten 7:25 pēc pēdu dzīšanas piecu kilometru platībā, robežsargi mežā pamanījuši un aizturējuši septiņas personas. Paralēli Šķilbēnu pagasta Tribunovas ciema apkaimē robežsargi aizturējuši arī divus Latvijas pilsoņus. Viņi robežsargiem atzinuši, ka veduši personu grupu pāri valsts robežai.
Neilgi pēc tam par iespējamo afgāņu pārvietošanu Valsts robežsardzei izdevies aizturēt vēl trīs Latvijas pilsoņus. Pēc aizturēšanas Afganistānas pilsoņi pieprasījuši patvērumu Latvijā. Robežsardze par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Jēkabpils pilsētas pašvaldība nolēmusi ņemt kredītu 138 567 eiro apmērā ielu remontdarbiem. Paredzēts pārbūvēt Dambja ielu posmā no Kļavu ielas līdz Brīvības ielai un Kļavu ielas posmu no Vienības ielas līdz Dambja ielai. Šāds lēmums pieņemts, jo Jēkabpils pilsētas pašvaldībai nav pieejami finanšu resursi tādā apmērā, lai realizētu ceļu un ielu investīciju projektus 100% apmērā par pašvaldības budžeta līdzekļiem, tādēļ nepieciešams aizņēmums 80% apmērā no projektu kopējām izmaksām. Kredīts tiks ņemts Valsts kasē ar atmaksas termiņu uz 10 gadiem.

Preiļu Galvenajā bibliotēkā, Kārsavas ielā 4, no 21.jūlija līdz 10.augustam apskatāma fotoizstāde “Latvijas mazās gaismas pilis”. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības (Biedrība) un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē var iepazīties ar 59 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Preiļu novadu izstādē pārstāv Preiļu Galvenā bibliotēka un Smelteru bibliotēka. Pēdējo desmit gadu laikā no jauna celtas vai pārbūvi piedzīvojušas daudzas Latvijas publiskās bibliotēkas. Katrai pilsētai, kur tapusi jauna bibliotēka, tas bijis nozīmīgs notikums. Svarīgi visas valsts mērogā parādīt šīs pozitīvās pārmaiņas novados. “Latvijas mazo gaismas piļu” izstādes idejas autori ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un Limbažu Galvenās bibliotēkas direktore Dzintra Justa. Fotoizstādi rīko Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrība ar Latvijas Kultūrkapitāla fonda, ABLV Charitable Foundation, Live Riga un Preiļu novada domes atbalstu.

Atstājiet komentāru