2024.gada 1. maijs

Ziedonis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 22. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 22. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Valsts asinsdonoru centrs rīko informatīvo kampaņu; Notiek remontdarbi Jēkabpils Pilsētas bibliotēkā un Tautas namā; Jēkabpils Autobus parks prezentēs jauno autobusu

Ar atgādinājumu, ka mēs visi esam saistīti un kādu dienu asinis var vajadzēt jebkuram no mums, Valsts asinsdonoru centrs uzsāk informatīvu kampaņu „Mums ir viena asinsrite”. Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7% no iedzīvotājiem, kas var būt donori. Kampaņas mērķis ir piesaistīt jaunus donorus un mainīt esošo donoru ieradumus, aicinot cilvēkus ziedot asinis regulāri, tai skaitā atvaļinājumu un garo brīvdienu laikā. Latvijā kopumā regulāro asins donoru skaits ir salīdzinoši zems. Ja ASV asinis regulāri ziedo 10% no iedzīvotājiem, kas var būt donori, Lielbritānijā – 4%, tad Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7%. Vidēji Latvijā ik dienu nepieciešams, lai asinis ziedotu vismaz 150 cilvēki, kopā gadā ziedojot 54 750 devas asiņu. 2013. un 2014. gadā katrā ir noziedotas gandrīz 53 000 devas asiņu, tomēr tas ir nepietiekami, lai pilnībā nodrošinātu visu pieprasījumu un būtu gatavi neparedzētiem gadījumiem. Donoru aktivitāte īpaši samazinās vasaras mēnešos un garo svētku laikā, kad, dodoties atvaļinājumā, cilvēkiem prātā ir ceļojumi, atpūta vai dārza darbi, nevis asins ziedošana. Jāpiebilst, ka Jēkabpilī īpaša donoru diena tiek plānota 19.augustā, par ko informēsim atsevišķi.

Šonedēļ Jēkabpils pilsētas pašvaldība noslēdza līgumu ar SIA „EVA būve” par remontdarbu veikšanu Jēkabpils pilsētas bibliotēkā un Tautas namā. Jēkabpils pilsētas bibliotēkā tiks veikts griestu, sienu, grīdas remonts, kā arī elektrotīklu remonts un kāpņu remonts par kopējo summu 8048 EUR ar PVN. Savukārt Tautas namā veiks griestu, sienu un grīdu remonts. Tautas namā tiks veikts arī elektrotīklu un signalizācijas remonts, logu nomaiņa un tērpu skapja ierīkošana. Veicamo remontdarbu izmaksas - 11 322 EUR ar PVN. Sakarā ar remontdarbiem, Jēkabpils pilsētas bibliotēka būs slēgta līdz 1.septembrim.

Šodien pulksten 14:30 Autobusu parkā (“Akurāteri” Salas pagasts, Salas novads) notiks starpilsētu maršrutu autobusu Setra prezentācija. Piedalīsies domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, vietnieks Aivars Kraps.

No šodienas līdz 24.jūlijam plkst.22:30 Jēkabpils Kino Placī būs skatāma nupat pirmizrādi piedzīvojusī drāma “Svešā zeme”. Prestižā Sandensas festivāla kritiķi atzinuši “Svešo zemi” par spēcīgu un emocionālu drāmu. Aktrise Nikola Kidmena šajā filmā radījusi vēl vienu neaizmirstamu tēlu. “Svešo zemi” papildina spilgtais austrāliešu aktieris Hjūgo Vīvings un anglis Džozefs Fainss, kurš nesen atgriezies kino. Latvijā “Svešo zemi” demonstrē tikai no 17. jūlija. Filma oriģinālvalodā ar tulkojumu latviešu valodā.

Sestdien, 1. augustā bērnu un jauniešu biedrība “Cerību sala” rīko sporta spēles Jēkabpils pilsētas stadionā. Aicinātas visas ģimenes, kurās aug īpašie bērniņi vai jaunieši, piedalīties pasākumā. Vēlams iepriekš pieteikties pa tālruni: 29950767 līdz 25. jūlijam. Dalībnieku reģistrācija no pl. 11.00. Sporta spēļu atklāšana pl. 12.00. Pārsteigumi, balvas un diplomi garantēti.

Un vēl

Šodien no plkst. 9.00 līdz 13.00 Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā (Domes ielā 3, Līvānos) biedrība "Latvijas Sarkanais Krusts" izsniegs pārtikas pakas trūcīgām personām. Lai saņemtu paku, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un izziņa par trūcīgas personas/ģimenes statusa piešķiršanu

Ziņas 9-10

Radio ziņās klausieties: Pirmos bēgļus Latvija varētu uzņemt jau rudenī; Žiguļu Kausā gaidāms Rallija Šovs; Jēkabpils jaunieši rīko sporta nakts turnīru

Pirmos no 250 bēgļiem Latvija varētu uzņemt šogad rudenī, pastāstīja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) padomniece Daiga Holma. Lai arī vakar Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomes ārkārtas sanāksmē Briselē ministri vienojās par 54 760 bēgļu uzņemšanu un līdz gada beigām būs jāvienojas par vēl 7744 patvēruma meklētāju uzņemšanu, Latvijas nostāja nav mainījusies, proti, Latvijas nosauktais bēgļu skaits paliks nemainīgs un nav plānots uzņemamo bēgļu skaitu palielināt, norādīja Holma. Viņa skaidroja, ka pirmie no 250 bēgļiem varētu ierasties Latvijā rudens beigās. Patlaban precīzs šo bēgļu skaits vēl nav zināms, taču Eiropas programmas migrācijas jomā ieviešanas laikā tiks ņemtas vērā konkrētās dalībvalsts iespējas. Kritēriji, pēc kādiem Latvijas puse izskatīs, kurus bēgļus uzņemt vai neuzņemt, būs zināmi tuvākajā laikā. Iekšlietu ministrs atzinis, ka Latvija ir ieinteresēta uzņemt bēgļu ģimenes - vecākus ar bērniem, nevis atsevišķus bēgļus.

Sestdien, 25. jūlijā, Salas novada Biržos notiks “Žiguļu Kauss 2015” sestais posms, kura laikā paredzēts arī “Rallija Šovs”. Skatītājiem atraktīvajā pasākumā piedalīsies Latvijas rallija čempionāta dalībnieks Elviss Hermanis, vairākkārtējais Latvijas rallija čempions Ivars Vasaraudzis, kā arī divkārtējais Lielbritānijas rallija čempions Gajs Vilkss. 25. jūlijā paredzēts ne tikai Žiguļu Kausa braucieni, bet arī citas aktivitātes – viena no tām būs autogrāfu sesija, kas ieplānota plkst. 16:00 – tajā piedalīsies gan pašmāju spožākās zvaigznes Reinis Nitišs un Jānis Baumanis, gan pasaules atpazīstamību guvušie ārvalstu viesi.

Jēkabpils pilsētas stadionā „Vārpa” 24.jūlijā notiks Jēkabpils jauniešu domes sporta līgas Nakts turnīrs, kura mērķis ir radīt iespēju pilsētas jauniešiem sportiski pavadīt brīvo laiku un veicināt aktīvu dzīvesveidu. Nakts turnīrā notiks sacensības ielu florbolā, ielu futbolā, strītbolā, kā arī volejbolā – profesionāļu un amatieru grupās. Reģistrācija sacensībām sāksies pl.21:00, bet atklāšana – pl.22:00. Par veselības stāvokli atbild pats dalībnieks, to apliecinot ar savu parakstu pieteikumā.

Šovasar Latvijā bijis neparasti maz negaisu, un līdz šim negaisu sezona ir viena no mierīgākajām vismaz pēdējo 55 gadu laikā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Šovasar Rīgā fiksēts tikai viena diena ar negaisu - 17. jūlijā, kad pilsētai pāri virzījās vairāki negaisa mākoņi, atnesot arī liela izmēra krusu un vēja brāzmas līdz 20 metriem sekundē. Šogad kopumā bijušas tikai piecas dienas, kad rībējis pērkons. Kopš 1960. gada veiktie novērojumi rāda, ka vidēji ik gadu Latvijā ir no 14 dienām ar negaisu piekrastē līdz 20-22 dienām Rīgā un Latvijas austrumos. Ir bijuši gadi, kad negaisi plosījušies sevišķi bieži - 1961. gadā Cēsu apkaimē bija vairāk nekā 40 dienu ar negaisiem, bet nesenajā 2010. gadā Alūksnē bija 39 dienas, kad novērota zibeņošana.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Latvijai nav rīcības plāna bēgļu uzņemšanai; Rotaļu laukumu Kena parka līdz svētkiem visticamāk neuzbūvēs; Aiztur šoferi 3 promiļu reibumā

Valsts kontrole (VK) pēc revīzijas paudusi bažas par to, ka Latvijai nav izstrādāts rīcības plāns bēgļu integrācijai, telekanālam LNT teica valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Viņasprāt šāda politika ir nepieciešama, jo cilvēki Latvijā ierodas no valstīm, kur ir dažādas kultūras un valoda. Valsts Kontrolei esot bažas ir par to, kā šīs personas tiks integrētas Latvijā. Pašlaik ar bēgļiem pārsvarā nodarbojas nevalstiskās organizācija. Šo organizāciju pārstāvji esot pauduši, ka bez nopietnas palīdzības, bēgļi nespēj integrēties. Par šādas rīcības politikas nepieciešamību VK esot ziņojusi šī gada februārī. Taču tikai tagad nolemts izveidot darba grupu, kas izstrādās nepieciešamos priekšlikumus. Kā ziņots, pirmos no 250 bēgļiem Latvija varētu uzņemt šogad rudenī.

Jēkabpilī, Kena parkā sākušies darbi pie bērnu rotaļu laukuma izbūves. Patlaban tiek novāktas vecās plāksnes, kas atrodas vietā, kur taps jaunā būve. Tomēr līdz pilsētas svētkiem, kā sākotnēji tika solīts, visticamāk, rotaļu laukuma izbūvi pabeigt nepaspēs. Jēkabpils Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičš skaidro, ka līgums ar uzņēmēju neparedz bērnu rotaļu laukuma izbūvi Kena parkā līdz pilsētas svētkiem. Iepriekš sacītais, ka laukums taps līdz pilsētas svētkiem, esot bijis vēlamais nevis solītais. Raits Sirmovičs piebilda, ka rotaļu laukuma izbūve nav atkarīga tikai no uzņēmēja, kas to būvē, bet arī no piegādātājiem. Laukumam ir paredzēts porainās gumijas segums, tāpat arī esot vajadzīgas vēl vairākas citas detaļas, kas tiek piegādātas no ārzemēm. Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs norāda, ka līdz pilsētas svētkiem bērnu rotaļu laukums Kena parkā noteikti būtu uzbūvēts, ja to veidotu līdzīgu kādi ir pilsētas daudzdzīvokļu māju pagalmos. Kena parkā esot vēlme izveidot īpašu jeb pilsētas centrālo rotaļu laukumu, ar nepieciešamajiem drošības segumiem un citām konstrukcijām, tāpēc mainījusies koncepcija un topošais laukums esot kļuvis ne tikai sarežģītāks, bet arī divas reizes dārgāks. Salcevičs piebilda, ka rotaļu laukumu šovasar noteikti uzbūvēs, taču vai pagūs to izdarīt līdz pilsētas svētkiem, to solīt nevarot.

Vakar Krustpils novada Mežāres pagastā 58 gadus vecs vīrietis vadīja automašīnu Ford Fiesta alkohola reibumā. Viņam konstatētas 3,27 promiles. Savukārt Jēkabpilī reibumā braucis arī kāds 19 gadus vecs jaunietis. Audi 80 vadītājam organismā konstatēta nedaudz vairāk kā viena promile alkohola. Vakar Latvijā deviņi šoferi sodīti pat braukšanu alkohola reibumā, bet 278 autovadītājiem policijas darbinieki noformējuši administratīvā pārkāpuma protokolu par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Vēl kāda informācija
SIA „Jēkabpils autobusu parks” informē, ka 25. jūlijā pēc operas izrādes „Sikspārnis” skatītāju ērtākai nokļūšanai mājās ir norīkots 5. maršruta autobuss ar izbraukšanas laiku plkst.23:00 no pieturas “Poliklīnika”. No pieturas “Krustpils kultūras nams” 5.maršruta autobuss izbrauks plkst. 23:50, bet papildus autobuss izbrauks plkst.23:55 vai mazliet vēlāk, kad tiks uzņemti pasažieri.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Pārtikas ražotāji Tukumā ilgstoši parkāpuši piesārņojuma normas; Jēkabpils novada rehabiltācijas centru apmeklēs Saeimas deputāti; Notiks akcija “Palīdzēsim viens otram!”

Tukuma novadā esošie pārtikas ražotāji jau ilgstoši pārkāpuši ar pašvaldību atrunātās piesārņojuma normas, taču novads pievēris uz to acis, jo uzņēmumi novadā ir lielākie darba devēji, šodien vēsta laikraksts "Neatkarīgā". Uzņēmumi, kā vēsta laikraksts, šobrīd gan esot nožēlojuši savu vainu un steidzas sadarboties, taču pašvaldība apsver iespēju vērsties pret tiem tiesā. Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Volfs intervijā laikrakstam neslēpj, ka abi pārtikas ražotāji [Tukuma piens un Puratos Latvia] jau ilgstoši pārkāpuši ar tiem noslēgtajā līgumā atrunāto rūpniecisko notekūdeņu piesārņojuma līmeni, ar kuru jātiek galā attīrīšanas iekārtām. Viņš arī intervijā norāda, ka piesārņojuma līmeņa pārkāpumi ir fiksēti. Ņemot vērā, ka juridiski piesārņojumā varētu būt vainīgs pašvaldības uzņēmums, tas atvieglošot vēršanos tiesā pret praktiskajiem piesārņotājiem regresa kārtībā. Kā daudzkārt vēstīts, Šlokenbekas Dzirnavu ezerā jūlija sākumā milzu apjomā gāja bojā zivis. No ezera tika izceltas aptuveni četras tonnas beigtu zivju.

Vakar Madonā ugunsdzēsēji no vircas bedres izvilkuši cūku, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Cūka izvilkta no 2,5 metrus dziļas bedres. Savukārt Rīgā VUGD speciālisti no trīs metrus dziļas akas izvilkuši suni, mājdzīvnieku pēc tam nododot tā saimniecei. Arī Daugavpilī ugunsdzēsēji snieguši palīdzību nelaimē nonākušiem dzīvniekiem. Tur dienesta darbinieki no koka nocēluši kaķi, kurš paša spēkiem nav varējis tikt lejā.

Mārtiņa Fonda psiholoģiskās rehabilitācijas centrā „Dūjas”, kas atrodas Jēkabpils novada Kalna pagastā viesosies Saeimas deputāti - Ingmārs Līdaka, Juris Vectirāns, Jānis Trupovnieks, kā arī veselības ministra Gunta Belēviča padomnieks Ēriks Zaporožecs. Vizītes mērķis iepazīties ar rehabilitācijas centra darba specifiku, kā arī zaļās eko nometnes norises gaitu. Zaļās jeb ekonometnes jauniešiem, pateicoties Latvijas vides aizsardzības fonda (LVAF) atbalstam, centrā „Dūjas” notiek jau otro vasaru un kļuvušas ļoti iemīļotas bērnu vidū. „Šogad kopumā Dūjās būs piecas vides nometnes, lai pusaudžiem, viņiem saistošā veidā, parādītu kā ikdienā dzīvot zaļāk, tādējādi uzlabojot gan veselību, gan sniedzot savu artavu ilgtspējīgas attīstības nodrošināšanā”, norāda Mārtiņa fonda un Dūju vadītāja, psiholoģe Elita Keiša. Lai iepazītos ar rehabilitācijas centra darbu, aprunātos par attīstības vīzijām un zaļa un veselīga dzīvesveida ietekmi uz bērnu un jauniešu fizisko un mentālo attīstību, viesi rehabilitācijas centrā „Dūjas” ieradīsies rīt 23.jūlijā plkst. 14:00.

Un vēl

Rītdien, 23. jūlijā no plkst. 8:00 - 18:00 un 24. jūlijā no plkst. 8:00 - 13:00 Aizkraukles sociālajā centrā tiek rīkota kārtējā akcija "Palīdzēsim viens otram". Iedzīvotāji ir aicināti ziedot citiem savu apģērbu un citas lietas. Akcijai paredzētās mantas var nodot sociālajā centrā jebkurā dienā darba laikā.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Eksāmenu svešvalodā varēs aizstāt ar starptautisku pārbaudījumu; Jēkabpilī atjauno Lutera ielas posmu; Madonā būs pasaules kausa posmu rollerslēpošanā

Skolā eksāmenu svešvalodā varēs aizstāt ar starptautisku pārbaudījumu, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pieteiktais projekts Valsts sekretāru sanāksmē. Ministra norāda, ka arvien vairāk izglītojamo izvēlas kārtot starptautiskas testēšanas institūcijas tādu svešvalodas pārbaudījumu, kas ir starptautiski atzīts un kurā iegūto vērtējumu kā atlases kritēriju var izmantot, turpinot izglītību ārvalstīs. Starptautisko institūciju saraksts ir izveidots, ņemot vērā Igaunijas un Lietuvas pieredzi svešvalodu eksāmenu aizstāšanā ar starptautisko institūciju pārbaudījumiem.

Jēkabpilī atjauno Lutera ielas posmu no Pormaļa ielas līdz Draudzības alejai. Iedzīvotāji, vērojot remontdarbus, ir neizpratnē, kāpēc šeit demotēja samērā nesen izveidoto bruģēto ietvi, kas vēl bijusi labā stāvoklī. Sarunā ar Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieku Aivaru Krapu skaidrojām, kāpēc demontēta ietve. “Šajā ielas posmā ir sabrucis asfalts un tāpēc tas tiek atjaunots. Speciālisti šo ielas posmu apsekoja un konstatēja bojājumus arī ietves bruģī, tāpēc tika demontēta ietve. Uzskatu, ka speciālistu viedoklim var uzticēties un nav pamata apšaubīt lēmumu par ietves atjaunošanu un bruģa nomaiņu,” saka Aivars Kraps. Viņš piebilst, ka darbi Lutera ielā notiek saskaņā ar iepirkumu, kura realizācijas gaitā tika remontētas arī divas ielas Jēkabpilī, Pils rajonā. Lutera ielas posma atjaunošanu veic SIA “Ošukalns”.

No 24. līdz 26.jūlijam Madonā norisināsies viens no nozīmīgākajiem Latvijas Slēpošanas savienības rīkotajiem pasākumiem šajā gadā – Pasaules kausa posms rollerslēpošanā jeb slēpošanas vasaras paveidā, informē Latvijas Slēpošanas savienības preses sekretārs Ivars Bācis. Tas būs otrais no sezonā kopumā paredzētajiem trijiem posmiem. Sacensību programmā no piektdienas līdz svētdienai paredzētas trīs disciplīnas – sprints, prologs un iedzīšana. Paralēli pieaugušajiem startēs arī juniori, kuriem būs atsevišķs vērtējums. Madonā pēdējos piecus gadus ziemā ir noticis Skandināvijas kauss distanču slēpošanā, kas ir otras nozīmīgākās sacensības aiz pasaules kausa, bet šajā nedēļas nogalē tur būs pasaules kausa posms slēpošanas vasaras paveidā rollerslēpošanā, kurā sportisti sacenšas uz slēpēm ar ritenīšiem speciāli ierīkotās vai pielāgotās sacensību trasēs. Bez Latvijas pārstāvjiem pasaules kausa posmā Madonā startēs vēl deviņu citu valstu sportisti, ieskaitot pārstāvjus arī no tādām slēpošanas lielvalstīm kā Norvēģija, Zviedrija, Krievija un Itālija.

Jēkabpils pilsētas svētku laikā 8.augustā, sakarā ar publisko pasākumu norisi, tiks noteikti vairāki satiksmes ierobežojumi un paredzētas izmaiņas sabiedriskā transporta maršrutos. Vecpilsētas laukums un laukums pie Jēkabpils rajona tiesas tiks slēgts satiksmei un transportlīdzekļu novietošana uz tiem nebūs iespējama. Tāpat arī būs vairaki satiksmes ierobežojumi Pasta, Brīvības, Pormaļa ielās. 8.augustā pilsētas sabiedriskā transporta izmantošana pilsētas iedzīvotājiem un viesiem būs bez maksas. Sabiedriskais transports kursēs pēc spēkā esošā brīvdienu grafika. Pašvaldība aicina ievērot izvietotās pagaidu ceļa zīmes. Vairāk informācijas – Jēkabpils pilsētas domes mājas lapā, kā arī portālā www.radio1.lv

Atstājiet komentāru