2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 16. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 16. jūlijā

Ziņās 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Prezidents un premjere neizprot Liepājas tiesas spriedumu; Āfrikas cūku mēris konstatēts vēl 32 meža cūkām; Šodien Krustpils pilī atklās liliju izstādi

Prezidents Raimonds Vējonis un premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība") “kā pilsoņi” ir neizpratnē par Liepājas tiesas spriedumu, ar kuru par netiklām darbībām ar mazgadīgu meiteni ilgstošā periodā diviem vīriešiem piespriests piespiedu darbs. Raimonds Vējonis žurnālistiem norādīja, ka viņam nav pieņemama vardarbība pret bērniem. Vējonis lūdzis Ģenerālprokuroru informēt viņu par prokuratūras sāktas pārbaudes rezultātiem šajā lietā. Tāpat prezidents gatavo vēstuli tieslietu ministram ar lūgumu izvērtēt tiesas darbību - vai lēmuma pieņemšanas procesā nav notikuši kādi pārkāpumi.Arī premjere sacīja - viņa nedomā, ka “kādu no Latvijas pilsoņiem var apmierināt vardarbība pret bērniem”.Prezidents gan arī uzsvēra, ka amatpersonas var vērtēt situāciju, bet nevar iejaukties tiesu darbā. Jau ziņots, ka Ažiotāžu izraisījušo Liepājas tiesas spriedumu, ar kuru par netiklām darbībām ar mazgadīgu meiteni ilgstošā periodā diviem vīriešiem piespriests piespiedu darbs, pamanījusi arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI). Tā ir gatava spriedumu pārsūdzēt.

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) laikā no 9.līdz 12.jūlijam ir apstiprināts vēl 32 meža cūkām Vidzemē un Latgalē, liecina informācija Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā. Tajā skaitā arī Krustpils novada Variešu un Mežāres pagastā. Pēc PVD datiem, no 9.līdz 12.jūnijam vīruss ir konstatēts kopumā 10 meža cūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā, četrām meža cūkām Ciblas novada Ciblas pagastā, trijām meža cūkām Madonas novada Mētrienas pagastā, kā arī divām meža cūkām Naukšēnu novada Naukšēnu pagastā. Tādējādi šogad ĀCM Latvijā ir atklāts 357 meža cūkām 24 novadu 60 pagastos, kā arī vienā pilsētā. Savukārt kopumā kopš 2014.gada jūnija Āfrikas cūku mēris Latvijā ir konstatēts 574 meža cūkām. ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.

Šodien pulksten 18 Krustpils pilī pasākumu cikla „Ceturtdiena pilī” ietvaros notiks liliju izstādes atklāšana. Jēkabpils svin 345. gadadienu. Svētkos pilsēta atceras cilvēkus, kas nes pasaulē tās vārdu. Viens no tiem- Viktors Orehovs, ar vairāk nekā 130 liliju selekcionētajām šķirnēm. Svētku ietvaros Krustpils pilī rīko liliju ziedu izstādi, sadarbībā ar liliju audzētāju biedrību „Lilium Balticum”. Uz izstādes atklāšanu no audzētāju biedrības ieradīsies pārstāves Antra Balode un Ināra Lāce, kuras sniegs informāciju par liliju audzēšanas noslēpumiem, šķirņu daudzveidību un īpatnībām. Interesentiem būs iespēja iegādāties liliju sīpolus. Ieeja pasākumā bez maksas

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Grieķija piekrīt veikt smagās reformas, Organizēs lauksaimnieku darba biržas; Jēkabpilī atklās jauno graudu elevatoru

Grieķijas parlaments šorīt atbalstīja smagās reformas, kuras pieprasīja veikt starptautiskie aizdevēji apmaiņā pret jaunu palīdzības programmu. Kā vēstīts, eirozonas dalībvalstis piedāvāja Atēnām iespēju nākamo trīs gadu laikā saņemt 86 miljardus eiro lielu aizdevumu, taču Grieķijai strauji jāīsteno darba tirgus un nodokļu reformas. Parlamentam vienošanās nosacījumi bija jāapstiprina līdz trešdienai, lai pēc tam to varētu darīt arī citu eirozonas valstu parlamenti.
Laukos un zemnieku saimniecībās trūkst kā pastāvīgo, tā arī sezonas darbu strādnieku, atzīst zemju īpašnieki. Liela daļa cilvēku, kas strādā pie lauksaimniekiem, darbu ātri pamet. Tāpēc, lai mazinātu bezdarba līmeni un aicinātu cilvēkus strādāt laukos, biedrība „Lauksaimnieku apvienība” kopā ar Nodarbinātības valsts aģentūru (NVA) un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomi (LOSP) šī mēneša beigās un arī augustā pirmo reizi organizēs lauksaimnieku darba biržas, kurās paredzētas tikšanās starp potenciālajiem darba ņēmējiem un reģiona lauksaimniekiem. Lauku saimniecībās trūkst darbaspēka, un cilvēki ir vajadzīgi gan sezonas darbu veikšanai, gan pastāvīgam darbam. Zemnieki un lauksaimnieki regulāri saskaras ar darbinieku nomaiņu, jo reti kurš laukos ir gatavs pastāvīgi strādāt. Kopumā darbavietu piedāvājums kopumā varētu pārsniegt vairākus simtus.

Šodien plkst.18 Jēkabpilī notiks jaunā graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas kompleksa Zvaigžņu ielā svinīgā atklāšana, informē uzņēmēji. Pasākuma gaitā paredzēta iepazīšanās ar jauno objektu, svētku uzrunas, mākslinieciskie priekšnesumi un pirmās graudu kravas mašīnas pieņemšana un svēršana, kam sekos pasākuma saviesīgā daļa. Piedalīties jaunā graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas kompleksa atklāšanā ir uzaicināti arī lielākie klienti un tuvējo pašvaldību vadītāji. Elevatorā tiks veikta graudu pirmapstrāde un nodrošināta īstermiņa uzglabāšanas iespēja. Kompleksā vienlaicīgi varēs uzglabāt 8000 tonnu graudu. Šeit tiks izveidota arī pilnībā automatizēta moderna laboratorija. Plānots, ka kompleksā tiks nodarbināti līdz 15 darbiniekiem. Jauno graudu elevatoru Jēkabpilī uzbūvējis lietuviešu uzņēmums "Linas Agro", būvniecības darbus veicis vietējais uzņēmums SIA "Jēkabpils PMK". Šis ir pirmais "Linas Agro" elevators Latvijā.

Kalendārās vasaras pirmā puse Latvijā bijusi vēsāka par klimatisko normu, liecina meteoroloģiskā informācija. Laika posmā no 1. jūnija līdz 15. jūlijam vidējā gaisa temperatūra Latvijā parasti ir +15,9 grādi, bet šogad tā bijusi par nepilnu grādu zemāka - +15,1 grāds. Jūnijā pārspēti vairāki aukstuma rekordi, tāpat arī 15. jūlija rīts dažviet Vidzemē bija rekordauksts, gaisa temperatūrai pazeminoties līdz +6 grādiem.Prognozes liecina, ka arī vasaras otrā puse ar lielu karstumu diez vai izcelsies. ASV Nacionālās okeāna un atmosfēras pārvaldes modeļa dati rāda, ka augustā vidējā gaisa temperatūras novirze no normas būs 0..-0,5 grādi, tātad, visticamāk, arī augusts būs mazliet vēsāks nekā parasti. Tuvāka termiņa prognozes rāda, ka jūlija otrajā pusē gaisa temperatūra saglabāsies mazliet zem normas, bet mēneša beigās un augusta sākumā kādu laiku būs ap normu.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Veselības ministrs rosina palielināt sporta stundu skaitu; Policistiem lielākās problēmas ar sporta motociklistiem; Jēkabpilī norisināsies karaoke dziedātāju atlase

Bērni maz kustas, ilgi sēž pie datora, ēd neveselīgu pārtiku un ilgstoši uzturas nevēdinātās telpās, tāpēc sporta stundas skolās kļūst svarīgākas un tās vairs nevarēs nokārtot ar referātu palīdzību, intevij Latvijas Televīzijai sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs. Viņš norādīja, ka nesenie Dziesmu svētki, kad noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā noģība daži desmiti bērnu, pierāda, ka pret sporta stundām skolās ir jāattiecas nopietnāk, norādot, ka attieksme pret sporta stundām būšot pilnībā jāmaina un divu mācību stundu vietā būs trīs. Tāpat vairāk un stingrākas būs dažādas bērnu veselības pārbaudes. Jau ziņots, ka sestdienas, 11. jūlija, vakarā XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā medicīniskā palīdzība sniegta desmitiem bērnu, 17 nogādāti slimnīcā. Tas tiek skaidrots ar neierasto slodzi un nedēļas laikā sakrāto nogurumu.

Lai arī motociklistu vidū braukšanas kultūra un disciplīna ir uzlabojusies, problēmas mēdz aizvien sagādāt sporta motociklu vadītāji, sacīja Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis. Tā saucamie "baiki" mēdz braukt pārāk ātri un neievēro citus ceļu satiksmes noteikumus, kā arī noliec numurus, lai policija nevarētu tos pamanīt. Kopumā galvenais iemesls avārijām uz ceļiem ir tieši atļautā ātruma pārsniegšana, kā arī pārgalvība. Tāpat katrais ceturtais autovadītājs brauciena laikā turpina runāt pa telefonu, kas arī ir aizliegts satiksmes noteikumos.

Nākamnedēļ, 21.jūlijā, plkst.20 Preiļu Valsts ģimnāzijā notiks lielais stāstu vakars par piedzīvojumiem jaunībā "Kū tu jaunam padareisi?", informēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) konsultante Liene Krīvena. Atraktīvus stāstus par notikumiem savā dzīvē stāstīs UNESCO LNK tīkla "Stāstu bibliotēkas" dalībnieki un individuālie stāstnieki no visas Latvijas. Savukārt par jautrību un dančiem pasākumā gādās folkloras kopa "Rūtoj". Ieeja uz lielo stāstu vakaru - bez maksas. UNESCO LNK tīkls "Stāstu bibliotēkas" ir īpaša sadarbības un pieredzes apmaiņas platforma, kurā tiek īstenotas plaša tematiskā loka kultūras mantojumam un stāstīšanas tradīcijai veltītas aktivitātes.

Pa pa visu Latviju notiek „Latvijas karaoke čempionāta 2015” atlases 15 Latvijas pilsētās, bet konkursa fināls norisināsies 16. un 17. oktobrī. 8. augustā plkst. 16.00 norisināsies Jēkabpils konkursa atlase uz skatuves Kena parkā. Divi labākie dziedātāji iekļūs konkursa finālā, kas notiks 16. un 17. Oktobrī Rīgā. Konkursantus vērtēs žūrija, kuras sastāvā ir Guntis Veits, Andris Kivičs, Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Anatolijs Hvojnickis, Tatjana Lukašenkova, Viktors Zemgalss, Sabīne Berezina un Laura Raila. Konkursa gaitu atspoguļos Mūzikas video kanāls, kur būs redzams raidījums Latvijas karaoke čempionāta dienas grāmata. „Latvijas karaoke čempionāta 2015” uzvarētājs saņems galveno balvu - dziesmas ierakstu un video klipu no skaņu ierakstu studijas „Antex” un Mūzikas video kanāla. Konkursā var piedalīties neprofesionāli dziedātāji, kas ir sasnieguši 18 gadu vecumu.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Likvidēts viens no ietekmīgākajiem hakeru forumiem; Izmeklēšanas komisijas vērtēs notikumus dziesmu svētku laikā; Noteikti pusaudžu iecienītākie dārzeņi

Šonedēļ likvidēts viens no pasaules ietekmīgākajiem hakeru forumiem – «Darkode», un šajā operācijā piedalījās arī Latvijas likumsargi, portālu «Apollo» informēja Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis. Starptautiskas operācijas laikā aizturētas 28 personas un veiktas 37 kratīšanas, kurās atsavināts liels daudzums datoru, datu nesēju un citu tehnisko ierīču. Starptautisko operāciju ar Eiropola Eiropas kibernoziegumu centra atbalstu vadīja Federālais izmeklēšanas birojs (FIB), un operācijā kopā piedalījās 20 valstu tiesībsargājošās iestādes. Latvijā tika veiktas atsevišķas izmeklēšanas darbības – Rīgā tika veikta kratīšana ar forumu saistītas personas dzīvesvietā. Kratīšanas laikā atrasta ne tikai datortehnika, bet arī narkotiskās vielas. «Darkode» forums izveidots 2009.gadā, tam kopā bija 250 – 300 lietotāji, starp kuriem bija arī vairāki pasaules spējīgākie hakeri.

Ir priekšlaicīgi saukt vainīgo vārdus par incidentiem XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kad sestdien notikušajā svētku ģenerālmēģinājumā sākās masveida bērnu ģībšana, sacīja kultūras ministre Dace Melbārde. Atbildot uz jautājumu, vai viņa pieļauj atbildības prasīšanu no dziesmu un deju svētku organizatoriskās vadības, Melbārde norādīja, ka sākumā jāļauj strādāt izvērtēšanas komisijām, lai noskaidrotu, kādi bija cēloņi bērnu veselības problēmām. Šobrīd tiks veidotas divas izmeklēšanas komisijas, lai noskaidrotu situāciju ar bērnu ģībšanu svētu ģenerālmēģinājuma laikā. Vienu komisiju veidos premjere, bet otru komisiju veidos izglītības un zinātnes ministre.

Tikmēr sabiedrībā joprojām domas dalās, kāds bija iemesls bērnu ģībšanai svētku laikā. Radio 1 jautāja jēkabpiliešiem, Kāpēc, jūsuprāt, skolēnu dziesmu un deju svētkos tik daudziem bērniem bija veselības problēmas?

AUDIO
Vēl tikai piebildīsim, ka portālā www.radio1 .lv aicinām nobalsot par iemeslu, kāpēc, jūsuprāt tik daudziem bērniem svētkos bija veselības problēmas.
Turpinām ziņas

Latvijas pusaudži vislabprātāk ēd burkānus, tomātus un gurķus, bet nemīļāko dārzeņu topā ir brokoļi, kabači un ķirbis. Tāpat Latvijas pusaudži pārliecinoši dod priekšroku mājās – mammas vai vecmammas gatavotam ēdienam, bet par pārtikas izcelsmi un pesticīdu atliekvielām nav īpaši informēti. Tā liecina kampaņas «BioLoģiski!» veiktā aptauja par skolēnu pārtikas patēriņa paradumiem Latvijas skolās. Vairāk nekā puse aptaujāto pusaudžu atzīst, ka viņiem ir diezgan svarīgi, kādu pārtiku viņi lieto ikdienā, tomēr pārlieku lielu uzmanību tam nepievērš. Tas ir izskaidrojams ar faktoru, ka skolēniem vislabāk garšo vecāku gatavots ēdiens – atbildi «mājās pie mammas» izvēlējušies 54% aptaujāto. Aptuveni 21,5% pusaudžu uzskata, ka visgaršīgākais ir pašu gatavots ēdiens, bet 18,6% - kafejnīcu piedāvātais. Skolu ēdnīcas ir saņēmušas vismazāko atzinību – tikai 5% atzina, ka viņiem garšo to piedāvātais ēdiens, bet 4% atzina, ka par ēšanu īpaši nepiedomā.

Ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Sākušies būvdarbi uz atsevišķiem autoceļiem; Sākušies Līvānu novada svētki; Arī 4. Klašu skolēni saņems brīvpusdienas

Ir sākušies būvdarbi reģionālā autoceļa Vecumnieki–Nereta–Subate posmā no Valles pagasta robežas līdz pagriezienam uz Kurmeni Vecumnieku novadā. Tur paredzēta pilna segas rekonstrukcija ar jaunu salturīgā slāņa un šķembu pamata izbūvi un trīs kārtu asfalta seguma ieklāšanu. Tāpat projekts paredz rotācijas apļa izbūvi Vallē krustojumā ar reģionālo ceļu Bauska–Aizkraukle (P87), tilta pār Iecavu remontu, caurteku nomaiņu Svētupītē un Pančupītē un citus darbus. Būvdarbi paredzēti līdz 2016. gada rudenim, ģenerāluzņēmējs ir SIA Igate un Saldus ceļinieks. Būvdarbu līgumcena ir 12,8 miljoni eiro ar PVN, tos līdzfinansē ERAF.

Līvānu pilsētas svētki šogad norisināsies no šodienas līdz 18.jūlijam ar moto: “Mēs maza cilts. Mēs būsim lieli tik, cik mūsu griba”. Svētkus kuplinās iespaidīgais velošovs Greentrials Bike Tour 2015, grupas Jumprava, Musiqq, Marhils un draugi (Uldis Marhilevičs, Aija Andrejeva, Ivo Fomins), TV šovu zvaigznes – vakara vadītājs Valters Frīdenbergs un MC orķestris. Svētku ieskaņā, jau šodien Līvānu novada Kultūras centrā norisināsies tradicionālais Pilsētas svētku atklāšanas vakara ekumēniskais dievkalpojums, kurā piedalās visu konfesiju mācītāji. Turpinājumā – zvanu ansambļa “Primus” koncerts. Piektdien, 17.jūlijā Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas dārzā īpašā noskaņā norisināsiesmūzikas, mākslas un dzejas performance - dzejas lasījumi klasiskās mūzikas pavadījumā, kā arī mākslas nodaļas audzēkņu darbu izstāde. Sestdien, 18.jūlijā svētku pasākumi norisināsies visas dienas garumā: sporta svētki, uzņēmēju un mājražotāju tirgus, iespaidīgais veloakrobātikas šovs Greentrials Bike Tour 2015, Latvijas karaoke čempionātaLīvānu posms, labdarības bumbu rallijs 2015, radošās darbnīcas un atrakcijas visu vecumu bērniem, būs atvērts Līvānu stikla muzejs. Galvenajā pilsētas svētku dienā Līvānu novada dome pasniegs augstāko novada apbalvojumu “Līvānu Goda pilsonis 2015”. Plašāk par svētku pasākumiem – Līvānu novada pašvaldības mājas lapā.

Vakar Līvānu novada Turku pagastā ceļa Līvāni – Aizpurieši otrajā kilometrā notika mopēda Rīga 13, kuru vadīja 74 gadus vecs vīrietis, un mopēda Malaguti, kuru savukārt vadīja 16 gadus vecs pusaudzis, sadursme. Abu mopēdu vadītāji ar dažādām traumām tika nogādāti medicīniskajā iestādē. Policijā notiek izmeklēšana, lai noskaidrotu ceļu satiksmes negadījuma apstākļus.

No jaunā mācību gada valsts apmaksātas brīvpusdienas plānots nodrošināt arī 4.klases skolēniem, informē Izglītības un zinātnes ministrijā. Sākot ar šā gada 1.septembri, no valsts budžeta līdzekļiem plānots nodrošināt brīvpusdienas arī 4.klases skolēniem, - to paredz šodien, 16.jūlijā, valsts sekretāru sanāksmē izsludinātie Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotie grozījumi attiecīgajos Ministru kabineta noteikumos, kas izstrādāti saskaņā ar Saeimas pieņemto lēmumu. Patlaban brīvpusdienas par valsts budžeta līdzekļiem tiek nodrošinātas 1.līdz 3.klases skolēniem. Nodrošinot dotāciju pašvaldībām sākumskolas skolēnu ēdināšanai, tiek sniegts atbalsts ģimenēm ar bērniem, nepiešķirot naudu tiešā veidā, bet nodrošinot bērniem vismaz vienu sabalansētu, kvalitātes prasībām atbilstošu ēdienreizi dienā.

Atstājiet komentāru