2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 13. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 13. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Sestdien dziesmu un deju svētkos palīdzība sniegta 500 bērni; Daugavas HES saražo vairāk elektroenerģijas; Šonedēļ joprojām lietainas dienas

Sestdienas, 11.jūlija, vakarā XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā medicīniskā palīdzība sniegta 500 bērniem, svētdien informēja svētku rīkotāji. Pasākuma rīkotāji gan uzsver, ka šajā bērnu skaitā ir arī tie, kuriem bijis nepieciešams uzlīmēt kādu plāksteri vai sāpējusi galva. 17 bērni vakarā tika hospitalizēt, un deviņi no viņiem šorīt aizvien atrodas Bērnu klīniskā universitātes slimnīcā, taču viņiem nopietnu problēmu ar veselību neesot. Arī naktī uz svētdienu skolās, kur izmitināti svētku dalībnieki, medicīniskā palīdzība bijusi nepieciešama vēl 32 bērniem.

Neskatoties uz jūnijā novēroto pieteces samazinājumu Daugavā, šā gada sešos mēnešos hidroelektrostacijās (HES) izdevies saražot vairāk elektroenerģijas nekā attiecīgajā laika posmā pērn, pastāstīja AS "Latvenergo" pārstāve Ivita Bidere. Viņa informēja, ka pagājušajā gadā vidējā pietece Daugavā bija 539 kubikmetri sekundē, turpretī šogad - 574 kubikmetri sekundē. Bidere arī atzina, ka zemajai pietecei šā gada jūnijā nevajadzētu ietekmēt elektroenerģijas cenas biržā "Nord Pool Spot". Jau ziņots, ka Daugavā pie Daugavpils un Jēkabpils 30.jūnijā reģistrēts visā novērojumu periodā zemākais jūnija mēneša minimālais ūdens līmenis, liecina informācija Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mājaslapā. Daugavā kopš 22.aprīļa un 23.aprīļa turpinājās ūdens līmeņa pazemināšanās. Kopumā līdz jūnija beigām Piedrujas novērojumu stacijā ūdens līmenis pazeminājās par 4,3 metriem, Daugavpils stacijā - par 3,4 metriem un Jēkabpils stacijā - par 1,8 metriem.

16. jūlijā plkst. 18.00 Krustpils pilī pasākumu cikla „Ceturtdiena pilī” ietvaros notiks liliju izstādes atklāšana. Jēkabpils svin 345. gadadienu. Svētkos pilsēta atceras cilvēkus, kas nes pasaulē tās vārdu. Viens no tiem- Viktors Orehovs, ar vairāk nekā 130 liliju selekcionētajām šķirnēm. Svētku ietvaros Krustpils pilī rīko liliju ziedu izstādi, sadarbībā ar liliju audzētāju biedrību „Lilium Balticum”. Uz izstādes atklāšanu no audzētāju biedrības ieradīsies pārstāves Antra Balode un Ināra Lāce, kuras sniegs informāciju par liliju audzēšanas noslēpumiem, šķirņu daudzveidību un īpatnībām. Interesentiem būs iespēja iegādāties liliju sīpolus. Ieeja bez maksas.

Šonedēļ katru dienu kādā no Latvijas reģioniem gaidāms īslaicīgs lietus, atsevišķās vietās arī ar pērkona negaisu, brāzmaināku vēju un iespējama arī krusa. Mazāk līs nedēļas sākumā un vidū, bet plašākas nokrišņu zonas Latvijas teritoriju šķērsos nedēļas izskaņā. Naktīs gaisa temperatūra pazemināsies līdz +8...+13 grādiem, nedaudz siltāk būs piekrastes rajonos, savukārt dienas laikā gaiss, kā jau minēts iepriekš, iesils lielākoties līdz +17...+22 grādiem, nedēļas pirmajā pusē, saulainākos apstākļos atsevišķos rajonos līdz +23...+24 grādiem, bet nedēļas izskaņā atkal varētu būt vēsāks un vējaināks laiks.

Ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Izglītības un zinātnes ministre lemumu par atkāpšanos vēl nav pieņēmusi; Visi svētku dalībnieki, kas nogādāti slimnīcā, no tās jau izrakstīti; Nosūta prokuratūrai lietu par vīrieša nogalināšanu Dignājas pagastā

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile pirmdien no rīta Latvijas Radio pavēstīja, ka pagaidām nav pieņēmusi lēmumu par demisiju pēc aizvadītās nedēļas nogales notikumiem XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Ministre sacīja: "Es vēl neesmu pieņēmusi lēmumu." Viņa tāpat norādīja, ka pēc premjeres Laimdotas Straujumas atgriešanās Latvijā pārrunās šo jautājumu arī ar valdības vadītāju. Ministre tāpat norādīja, ka viņai nav vienaldzīgs arī sabiedrības viedoklis. Kā pirmdien no rīta pa tālruni LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja izglītības ministre, pieaugušie nav pietiekami atbildīgi, lai izvērtētu bērnu atpūtu un nogurumu, tāpēc bija jāatceļ gājiens. Pašlaik Seiles skatījumā jautājumā par viņas politisko atbildību ir sašķēlusies divās daļās. Ministre arī atzina, ka ar premjeri viņai nav bijusi izvērsta saruna par sestdienas notikumiem. .
Visi četri dziesmu un deju svētku dalībnieki, kas slimnīcā nogādāti svētdien, jau no tās izrakstīti, pirmdien LNT raidījumā "900 sekundes" teica Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša. Viņa atzina, ka svētdiena mediķiem un dalībniekiem bijusi daudz mierīgāka nekā svētdiena. Svētdien bērniem galvenokārt bijusi nepieciešama palīdzība aukstuma dēļ, jo daudzos gadījumos viņi bijuši nepiemēroti saģērbušies. Trīs svētku dalībnieki hospitalizēti no svētku noslēguma koncerta Mežaparkā un viens - no svētku gājiena.

Atbildība par notikušo XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju laikā, kad daudziem bērniem kļuva slikti ar veselību, jāuzņemas visiem – gan organizatoriem, gan pašiem dalībniekiem, pirmdienas rītā Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» paziņoja svētku izpilddirektore Agra Bērziņa. Viņa izteicās, ka situācija bijusi ne visai patīkama, jo bērniem bijis grūti. Tomēr viņa pauda viedokli, ka kopumā svētki uzskatāmi par veiksmīgiem.S avukārt atbildot uz jautājumu, kāpēc tik daudziem bērniem svētku laikā radās veselības problēmas, Bērziņa norādīja, ka vienota slēdziena šobrīd neesot. Viņa uzsvēra, ka svētki nav viegli un bērniem jābūt gataviem izturēt lielu slodzi.

Jēkabpils rajona prokuratūra nosūtījusi tiesai krimināllietu par jauna vīrieša noduršanu Jēkabpils novada Dignājas pagastā šā gada februārī. Minētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā pēc Krimināllikuma 116.panta - par citas personas tīšu prettiesisku nonāvēšanu (slepkavību) - apsūdzēts kāds 1992.gadā dzimis vīrietis. Par šādu noziegumu vainīgās personas soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divdesmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem. Jau informēts, ka 23.februāra vakarā Jēkabpils novadā Dignājas pagastā kopīgas iedzeršanas gaitā kādas daudzstāvu ēkas dzīvoklī tikuši sadurti divi 1990. un 1986.gadā dzimuši vīrieši, jaunākais no viņiem - nāvējoši. Jēkabpils iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas darbinieki operatīvi notikuma vietā aizturējuši aizdomās par minēto noziedzīgo nodarījumu turamo personu - kādu 1992.gadā dzimušu agrāk netiesātu vīrieti un ievietojuši viņu īslaicīgas aizturēšanas vietā.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Pārtikas un veterinārais dienests pārkāpumus ēdināšanās svētku laikā nekonstatē; Zasā sāksies skola –seminārs Alfa; Šonedēļ līs mazāk

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) 46 pārtikas inspektori no 4.jūlija līdz 12.jūlijam dienā ir veikuši vairāk nekā 100 ēdināšanas vietu pārbaudes, kurās notiek XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšana; pārkāpumi nav konstatēti, pastāstīja PVD pārstāve Anna Joffe. Pārbaužu laikā būtiskus pārkāpumus svētku dalībnieku ēdināšanā inspektori nav konstatējuši. Savukārt sūdzība no dalībniekiem ir bijusi par izsniegtās pakas saturu, kas arī pārbaudīta un tālāk neatbilstības novērstas. PVD inspektori pārbaužu laikā, sevišķi svētku pēdējās dienās, konstatējuši, ka saspringtā mēģinājumu grafika dēļ vairākas no garantētajām trīs ēdināšanas reizēm, kurās ēdienkartē bija iekļauts siltais ēdiens, nomainītas pret pārtikas pakām. Pārbaužu rezultāti tiks apkopoti nākamās nedēļas sākumā, taču šobrīd pēc paveiktā darba un PVD rīcībā esošās informācijas gan pārbaužu laikā, gan tiekoties ar svētku dalībniekiem, var secināt, ka pārtikas izraisītas saslimšanas nevarēja būt iemesls bērnu veselības problēmām.

No šodienas līdz 1.augustam Jēkabpils novada Zasas vidusskolā jau 48.reizi notiks vasaras skola-seminārs "Alfa", informē Valsts izglītības satura centra (VISC) pārstāve Diāna Āboltiņa. Skolas-semināra dalībnieki ir valsts mācību priekšmetu olimpiāžu uzvarētāji un Latvijas 39.skolēnu zinātniskās konferences laureāti. Mācības vasaras skolā-seminārā "Alfa" organizēs lekciju un praktisko nodarbību veidā četrās sekcijās - fizikas, matemātikas un informātikas, ķīmijas un bioloģijas, humanitāro un sociālo zinātņu. Nodarbības vadīs Latvijas Universitātes (LU), Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pasniedzēji, kā arī zinātniski pētniecisko institūtu darbinieki. Lektoru vidū būs arī bijušie vasaras skolas-semināra "Alfa" dalībnieki, piemēram, Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Vasaras skolas-semināra laikā jaunieši veiks arī pētnieciskos darbus un par iegūtajiem rezultātiem ziņos konferencē pasākuma noslēgumā. Skolā-seminārā skolēni vispusīgi pilnveidos savas zināšanas arī tradīcijām bagātajās interešu izglītības nodarbībās. Jaunieši piedalīsies mākslinieciskās pašdarbības un sporta pasākumos, kā arī iepazīs novada kultūrvēsturiskās vietas.

Šonedēļ Latvijā līs mazāk nekā pagājušajā nedēļā, savukārt gaisa temperatūra būs nedaudz zemāka nekā parasti vasaras vidū, prognozē «Global Forecast System». Sagaidāms, ka katru dienu vietām valstī īslaicīgi līs, lietus mākoņi galvenokārt veidosies pēcpusdienās. Mākoņu daudzums būs mainīgs, naktīs dažviet gaidāma migla. Dominēs lēns līdz mērens ziemeļrietumu un dienvidrietumu vējš, nedēļas nogalē iespējams stiprs vējš. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +7..+13 grādiem, vietām zem skaidrām debesīm un bezvējā iespējami pat +5 grādi, bet piekrastē, vējam pūšot no jūras, dažkārt nekļūs vēsāk par +15 grādiem. Pēcpusdienās gaisa temperatūra pakāpsies līdz +17..+23 grādiem, nedēļas nogalē īslaicīgi gaidāms siltāks laiks. Saules ultravioletā radiācija būs nedaudz zemāka nekā iepriekšējās nedēļās.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: rosina izdarīt secinājumus par bērnu veselības stāvokli; Šlokenbekas ezera piesārņojumu varēs likvidēt tikai nākamgad; Par kukuļdo sanu aiztur kārtējo autovadfītāju

Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) ir jāizdara secinājumi par bērnu veselības stāvokli, kas ir katastrofālā stāvoklī, komentējot incidentus XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos, kad sestdien ģenerālmēģinājuma laikā sākās masveida ģībšana, pirmdien viedokli pauda veselības ministrs Guntis Belēvičs (Zaļo un zemnieku savienība). Belēvičs uzskata, ka izglītības ministrei Mārītei Seilei nav jādemisionē notikušā dēļ, tomēr viņš kritizēja atsevišķus pieņemtos lēmumus. Veselības ministrs arī mudināja IZM ieklausīties Veselības ministrijas (VM) teiktajā, ka "mūsu bērnu veselība ir katastrofālā stāvoklī". Pēc viņa vārdiem, bērni tiekot faktiski smacēti klasēs, jo vairāki simti skolu tika nosiltinātas ar plastmasas logiem, neatjaunojot ventilāciju. Tāpat Belēvičs pauda viedokli, ka jāpalielina sporta stundu skaits skolēniem. "

Nepilnīgi attīrīto notekūdeņu ieplūšanas rezultātā radītais piesārņojums Šlokenbekas Dzirnavu ezerā ir ekoloģiska katastrofa, pirmdien LTV raidījumā "Rīta Panorāma" atzina Valsts vides dienesta (VVD) vadītāja Inga Koļegova. Viņa informēja, ka ezerā paņemto ūdens paraugu analīzes būs zināmas otrdien. Tomēr tās neļaus spriest par to, kas tieši vainojams piesārņojuma nonākšanā ūdenskrātuvē.Kā vēstīts, līdz piektdienai no piesārņotā ezera tika izceltas četras tonnas beigtu zivju. Tukuma novada dome nelaimes skartajā vietā izsludināja ārkārtas situāciju. Koļegova skaidroja, ka Šlokenbekas Dzirnavu ezera katastrofa ilustrē to, ka Latvijā likums nosaka to, ka visiem ražošanas ūdeņiem pirms to nogādāšanas attīrīšanas stacijās jābūt priekšattīrītiem, bet ne vienmēr tas tā notiek. Viņasprāt, pamatatbildība ir notekūdeņu attīrīšanas iekārtu apsaimniekotājiem, kas šādus neattīrītus notekūdeņus pieņem. VVD vadītāja prognozē, ka ezerā ekosistēma varētu atjaunoties tikai nākamgad.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde (ZRP) informē, ka pagājušajās brīvdienās 11.un 12.jūlijā Pļaviņu novadā aizturēti divi autovadītāji par kukuļdošanu, viens no autovadītājiem pat mēģinājis piedāvāt policistam 500 eiro, lai netiktu saukts pie atbildības par administratīvo pārkāpumu. Strādājot pastiprināti kukuļdošanas apkarošanas jomā, 12.jūlijā Pļaviņu novadā, Vietalvas pagastā 1973.gadā dzimušais vīrietis, vadīja transportlīdzekli “Mazda 626” 2,73 promiļu reibumā, lai netiktu saukts pie administratīvās atbildības, mēģināja VP ZRP Aizkraukles iecirkņa KPN inspektoram iedot 500 eiro, pēc kā tika aizturēts. Savukārt 11.jūlijā Pļaviņās 1995.gadā dzimis vīrietis pārsniedza atļauto braukšanas ātrumu, lai netiktu saukts pie atbildības likuma kārtībā, mēģināja policistiem iedot 80 eiro. Pret abiem autovadītājiem uzsākti kriminālprocesi. Šogad Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes policisti aizturējuši jau 58 autovadītājus par kukuļdošanu.

Šonedēļ trīs vakarus jūlija vidū – no 15. līdz 17.jūlijam plkst.22:30 Kino Placī demonstrēs komēdiju “Ar vienu kreiso”. Galvenajās lomās nepārspējams aktieru duets - Dmitrijs Nagijevs un Poļina Gagarina. Filmas scenārijs saņēmis “Howard J. Green Award” balvu no Kalifornijas Universitātes scenāristu ģildes. Jēkabpils kultūras pārvalde atgādin, ka ja laika apstākļi izskatās nelabvēlīgi, pārliecināties, vai seanss notiks, var, piezvanot pa tālruni 29534870. Iesakām nodrošināties ar pretodu līdzekļiem un piemērotu apģērbu.

Ziņas 17-18

Raio1 ziņās klausietes: Pašvaldības prasīs publisku atvainošanos par rīcību dziesmu un deju svētkos; Salas novadā avārija ar cietušajiem; Līvāni svinēs pilsētas svētkus

Tukuma novada un Engures novada pašvaldība prasīs publisku atvainošanos Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM), kā arī svētku Rīcības komitejai par XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku atcelto gājienu, informē Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans. Abas pašvaldības vienojušās par kopīgas vēstules rakstīšanu IZM un komitejai, ar lūgumu atvainoties par XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku neorganizētību un pārmetumiem pašvaldībām, aģentūrai BNS pastāstīja Lukmans.Viņš uzskata, ka ministrijai un svētku organizatoriem būtu jāatvainojas skolotājiem, vecākiem, pašvaldību organizatoriem un pašvaldībām par atcelto gājienu. Tā kā svētku Rīcības komitejas lēmums bijis kategorisks, tad pēc garām diskusijām, Tukuma novada pašvaldība pieņēmusi "ļoti sāpīgo lēmumu gājienā nepiedalīties". Arī Daugavpils pilsētas mērs Jānis Lāčplēsis asi kritizēja svētku organizatorisko procesu. Viņš pavēstīja, ka pašvaldībai nebija nekādas oficiālas informācijas par brīvprātīgo gājienu, tāpēc lielākā daļa no kolektīviem nepiedalījās. Jau vēstīts, ka sestdien Mežaparka Lielajā estrādē ģenerālmēģinājuma laikā sākās masveida bērnu ģībšana, kā rezultātā tika pārtraukts koncerts, un vēlāk naktī pieņemts lēmums atcelt svētku gājienu, lai gan tas tomēr notika. Aizvadīto svētku laikā slimnīcā nonāca 62 bērni, savukārt kopējais bērnu skaits, kuru stāvokli var raksturot kā ģīboni, ir 50.

Pagājušajā nedēļas nogalē kāds 26 gadus vecs vīrietis ar automašīnu Audi 100 Salas novadā nobrauca no ceļa. Noskaidrot, ka vīrietim nav bijusi autovadītāja apliecības, kā arī viņs bijis pamatīgā alkohola reibumā. Konstatētas 2.76 promiles. Savukart uz autoceļa Aizkraukle- Jēkabpils Salas novadā 71 gadu vecs vīrietis vadot automašīnu VW POLO sadūrās ar autobusu SOR , ko vadīja 32 gadus vecs vīrietis. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā nogādātas divas VW Polo pasažieres 40 un 69 gadus vecas sievietes.

Līvānu pilsētas svētki šogad norisināsies no 16. līdz 18.jūlijam ar moto: “Mēs maza cilts. Mēs
būsim lieli tik, cik mūsu griba”. Svētkus kuplinās iespaidīgais velošovs, grupas Jumprava, Musiqq, Marhils un draugi, TV šovu zvaigznes – vakara vadītājs Valters Frīdenbergs un MC orķestris. Svētku ieskaņā, ceturtdien, 16.jūlijā Līvānu novada Kultūras centrā norisināsies tradicionālais Pilsētas svētku atklāšanas vakara ekumēniskais dievkalpojums, kurā piedalās visu konfesiju mācītāji. Turpinājumā – zvanu ansambļa “Primus” koncerts.Piektdien, 17.jūlijā Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas dārzā īpašā noskaņā norisināsies mūzikas, mākslas un dzejas performance - dzejas lasījumi klasiskās mūzikas pavadījumā, kā arī mākslas nodaļas audzēkņu darbu izstāde. Pēcpusdienā un vakarā visi svētku pasākumi norisināsies Līvānu novada Kultūras centrā un skolu stadionā: asu izjūtu cienītājus gaidīs kosmiskais orbitrons, bet mākslas un mūzikas cienītāji varēs baudīt muzikālu iestudējumu, māksliniecisko kolektīvu priekšnesumus, grupas Dzelzs vilks koncertu, skatīties vecās, labās latviešu kinofilmas un dejot ballē kopā ar grupu Straume.Sestdien, 18.jūlijā svētku pasākumi norisināsies visas dienas garumā: sporta svētki, uzņēmēju un mājražotāju tirgus, iespaidīgais veloakrobātikas šovs. Galvenajā pilsētas svētku dienā Līvānu novada dome pasniegs augstāko novada apbalvojumu “Līvānu Goda pilsonis 2015”, Visi svētku pasākumi būs bez maksas.

Atstājiet komentāru