2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 10. jūlijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 10. jūlijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Aicina “Lustes Jēkabpilī”; Žiguļu Kausā piedalīsies arī Reiņa Nitiša komandas biedrs; Būs vēsa dziesmu un deju svētku piektā diena

Šodien plkst. 9.30 Jēkabpils pilsētas pašvaldībā pie domes vadības viesosies Ļvovas delegācijas ( Ukraina) pārstāvji;

Bet plkst. 19.00 Sēļu sētā jau devīto reizi notiks Starptautiskais tautas mūzikas festivāls "Lustes Jēkabpilī". Kā ierasts, festivālā klausītājus priecēs jau labi zināmie ansambļi „Lakštingele” (Lietuva) un pašmāju kapelas „Rakari” (Andrupene), „Sābri” (Salnava) un „Spēlmaņi” (Nīgrande). Jaunums – dažas Jēkabpilī vēl neredzētas mūziķu grupas. No Lietuvas pirmo reizi Lustēs piedalīsies ansamblis „Lendrūnas”, no Igaunijas – „Obodoš”. Pirmo reizi ceļu uz festivālu mēros arī Lieģu kultūras nama (Durbe) lauku kapela un folkloras kapela „Karikste” no Aizkraukles. Organizatori iesaka, nākot uz festivālu, ņemt līdzi saliekamos krēsliņus vai paklājus. Biļešu cena 2 €. Tās nopērkamas Jēkabpils tautas namā un Krustpils Kultūras namā, bet pasākumā dienā – Sēļu sētā. Festivāls notiek ar VKKF finansētās "Zemgales Kultūras programmas" atbalstu.

“Žiguļu Kauss 2015” Jēkabpils posma dalībnieku sastāvu papildinājis vēl viens FIA pasaules rallijkrosa čempionāta “Supercar” klases dalībnieks – Reiņa Nitiša komandas biedrs, norvēģis Andrēass Bakeruds. Bakeruds visos šogad notikušajos pasaules rallijkrosa čempionāta posmos spējis iekļūt finālā, un čempionāta kopvērtējumā šobrīd ierindojas trešajā vietā. 23 gadus jaunajam Bakerudam šī būs atgriešanās Jēkabpilī – pērn norvēģis “Žiguļu Kauss” sacensības noslēdza otrajā vietā. Atgādināsim, ka 25. jūlijā Salas novada Biržos, 1000 metrus garajā autotrasē “Baroni”, norisināsies “Žiguļu Kauss 2015” sestais posms. Dalību sacensībām šobrīd apstiprinājuši 49 pašmāju un ārvalstu dalībnieki – 42 dalībnieki “Standarta” klasē, 7 - “Brīvajā” klasē, tajā skaitā šī brīža ātrākie latviešu rallijkrosa braucēji Reinis Nitišs un Jānis Baumanis, kā arī vairāki ārvalstu viesi.

Jau vakar īslaicīgas lietusgāzes traucēja mēģinājumu norisei, bet starp gāzieniem spīdēja saule. Piektajā Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku dienā jāgatavojas sevišķi sliktiem laika apstākļiem, liecina prognozes. Visas dienas garumā ar pārtraukumiem līs, brīžiem iespējams stiprs lietus, pastāv neliela iespēja, ka lietum pievinojas krusa un pērkons. Pūtīs brāzmains dienvidrietumu, rietumu, vakarā arī ziemeļrietumu vējš līdz 10-14 metriem sekundē. Diena būs vēsa - temperatūra visas dienas gaitā svārstīsies +13..+15 grādu robežās un tikai saulainākajos brīžos var sasniegt +16..+17 grādus. Tālākas prognozes rāda, ka sestdien jau līs mazāk, bet svētdienas vakarā, kad Mežaparka Lielajā estrādē notiks noslēguma koncerts "Manā dziesmā Tu...", lietus iespējamība ir niecīga, visticamāk, laiks būs saulains, bet dzestrs, gaisa temperatūra būs ap +15 grādiem.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties; Skiadros Šlokenbekas Dzirnavu ezera piesārņošanas iemeslus; Par Saeimas deputātu kļūs jēkabpilietis Guntis Kaliniņš; Maskavas virtuoz atkal uzstāsies Jēkabpilī

No piesārņotā Šlokenbekas Dzirnavu ezera izcelta aptuveni pustonna bojāgājušo zivju, taču darbs pie zivju bojāejas cēloņu skaidrošanas arvien turpinās – Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālā vides pārvalde (Ventspils RVP) veikusi papildu analīzes ūdenskrātuvē un organizē iespēju SIA "Tukuma ūdens" attīrīšanas iekārtās uzstādīt ozonatoru, informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina. Bojāgājušās zivis ir no sugām, kas īpaši jūtīgas pret skābekļa trūkumu. Ozonatora uzstādīšana palielinātu skābekļa līmeņa koncentrāciju ūdenī un mazinātu ķīmisko piesārņojumu Šlokenbekas ūdenskrātuvē, skaidroja Ņikitina. Vides pārvalde situāciju ūdenskrātuvē vērtē kā būtisku kaitējumu videi, uzsverot, ka piesārņojuma sekas saglabāsies ilgu laiku.

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) Saeimas deputāta mandātu uz ministra pienākumu pildīšanas laiku varētu nolikt vēlākais rudenī. Līdz ar to arī rudenī par Saeimas deputātu kļūs jēkabpileitis Guntis Kalniņš. Saeima par nākamā lielāko atbalstu saņēmušā kandidāta apstiprināšanu deputāta amatā varētu lemt vasarā, ja tiks sasaukta kāda ārkārtas sēde, informē Latvijas Zaļās partijas pārstāve Līga Bulmeistere. Ja ārkārtas sēde netiks sasaukta vai arī attiecīgais jautājums netiks skatīts, tad parlaments par to varētu lemt kādā no Saeimas rudens sesijas pirmajām sēdēm. Kā ziņots, saskaņā ar 12.Saeimas vēlēšanu rezultātiem pēc iegūto punktu skaita Guntis Kalniņš (ZZS) ir nākamais pretendents uz deputāta amatu no Zaļo un zemnieku savienības Zemgales vēlēšanu apgabala saraksta. Bergmanis iepriekš pieļāva iespēju, ka, ja viņš tiks apstiprināts par aizsardzības ministru, tad viņš varētu nolikt parlamentārieša mandātu. Politiķis uzskata, ka divu amatu - deputāta un ministra - apvienošana sarežģītu darbus. Savukārt Guntis Kalniņš iepriekš norādījis, ka varētu ieņemt parlamenta deputāta amatu Bergmaņa vietā.

21. jūlijā plkst. 18.00 Krustpils Kultūras namā klasiskās mūzikas cienītājiem jau piekto gadu pēc kārtas būs iespēja baudīt orķestra „Maskavas virtuozi” un Maskavas Mocarta kvarteta pirmā vijolnieka Alekseja Lundina filigrāno izpildījumu. Lundins ir mūziķis ar plašu redzesloku. Mūzikas eksperti atzīmē, ka viņa improvizācijas vienmēr izceļas ar smalku gaumi un absolūtu stila izjūtu, viņš ir spēlējis uz prestižākajām pasaules skatuvēm. Pie klavierēm būs mākslinieka dzīvesbiedre pianiste Tatjana Fedosejeva, kura uzskata, ka kameransamblī ļoti nozīmīga ir mākslinieku saspēle uz līdzvērtības principiem, tikai tad var rasties saturīgs dialogs mūzikā. Saliedētajam izpildītāju duetam pievienosies arī abu meita vijolniece Marija Lundina.Koncertā izskanēs Šūberta, Dvoržāka, Šūmaņa, Veņavska un citu pasaulē populāru autoru darbi vijolei un klavierēm.

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Latvijā turpinās cīņa ar latvāņiem; Traģiska diennakts uz Latvijas ceļiem; Brīvdienās kļūs nedaudz siltāks

10 500 hektāru – aptuveni tik lielu zemes platību Latvijā aizņem veselībai bīstamie un indīgie augi – latvāņi. Katru gadu vairāki cilvēki no to sulas gūst apdegumus un vairāki ar neatliekamo medicīnisko palīdzību tiek nogādāti arī Valsts apdegumu centrā Rīgā. Latvāņus iznīcināt ir ļoti grūti, un agrāk valsts bija uzņēmusies to darīt, taču pirms diviem gadiem valsts budžeta finansējums cīņai ar latvāņiem atteikts, un kopš pērnā gada atbildība par tiem jāuzņemas pašvaldībām, izstrādājot īpašu plānu, kā ierobežot latvāņu izplatību, un par darbiem maksājot no savas kabatas. Šonedēļ neatliekamā medicīniskā palīdzība sniegta kādam 55 gadus vecam vīrietim Zemgalē, kurš, pļaujot latvāņus bez aizsardzības līdzekļiem, no to sulas guvis abu roku, plaukstu, muguras un vēdera ķīmiskus apdegumus. Šogad šis ir pirmais gadījums, kad neatliekamā medicīniskā palīdzība steigusi pie cietušā no latvāņiem, taču ik gadu vasarā no latvāņu sulas apdegumus guvušu cilvēku esot vairāk, un reizumis cietušais jānogādā arī Valsts apdegumu centrā Rīgā. Indīgie augi visvairāk izplatījušies Latgalē un Vidzemē, kopumā tie aizņem pat vairāk nekā 10 500 hektāru Latvijas zemes, kas pieder gan valstij, gan pašvaldībām, gan arī fiziskām personām.

Par latvāņu ierobežošanu un iznīcināšanu atbildīga ir Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas iepriekš – līdz 2012.gadam – īstenojusi latvāņu ierobežošanas programmu. Taču 2013.gadā valdība finanšu līdzekļu trūkuma dēļ programmas pagarināšanu neatbalstīja.Visvairāk latvāņu ir Madonas novadā, sevišķi Barkavas pagastā. Tur latvāņi aizņem aptuveni 1500 hektāru zemes, taču aktīva cīņa ar augu izplatības ierobežošanu nenotiek finanšu trūkuma dēļ, saka Madonas novada domes izpilddirektors Āris Vilšķērsts. Latvāni var ierobežo,t arī smidzinot uz tā speciālas ķīmiskas vielas, bet ar tām pilnībā iznīcināt indīgo augu ir grūti, tā latvāni var tikai apdedzināt.

Ceturtdien Jaunjelgavas novadā, automašīnai ietriecoties kokā, gājis bojā 30 gadus vecs vīrietis, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Izsaukums uz notikuma vietu saņemts ap pulksten 19. Vīrieti no automašīnas bijis jāatbrīvo ar hidraulisko instrumentu palīdzību. Valsts policijā (VP) skaidroja, ka negadījumā iesaistīta automašīna "Audi A6 Avant". To vadīja 1986.gadā dzimis vīrietis, kurš arī negadījumā gāja bojā. Tomēr šis vakar nav bijis vienīgais traģiskais nelaimes gadījums uz ceļiem. Alojas novadā uz vietējas nozīmes ceļa 1938. gadā dzimis vīrietis, vadot mopēdu, ceļa krustojumā sadūrās ar automašīnu "Ford", kuru vadīja 1963. gadā dzimis vīrietis. Mopēda vadī

tājs no gūtajām traumām notikuma vietā nomira. Kopumā pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 73 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cieta seši cilvēki un divi cilvēki gāja bojā. Rīgas reģionā reģistrētas 44 avārijas, kurās cieta pieci cilvēki.

Šodien laiks Latvijā būs vēss, lietains un rudenīgs, taču brīvdienās tas nedaudz uzlabosies, liecina prognozes. Debesis piektdien būs pārsvarā apmākušās, ar pārtraukumiem visas dienas gaitā gaidāms lietus, vietām tas būs stiprs un pērkona negaisu un krusu. Brīvdienās līs arvien mazāk, bet gan sestdien, gan svētdien veidosies lietusgāžu mākoņi, vietām gaidāms arī pērkona negaiss. Vējš iegriezīsies no ziemeļrietumiem, sestdien vēl brīžiem brāzmains, bet svētdien tas kļūs lēnāks. Gaisa temperatūra brīvdienu naktīs +8..+13 grādi, piekrastē līdz +15 grādiem, dienās - +17..+22 grādi.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: VID atklāj naudas atmazgāšanas grupējumu; Salas novadā autovadītājs reibumā izraisa avāriju; Ukraiņu viesmākslinieki viesojas Jēkabpilī

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde 7. un 8. jūlijā, veicot 63 sankcionētas kratīšanas, apturējusi divu savstarpēji saistītu naudas atmazgāšanas grupējumu darbību, portālu "Delfi" informē VID. Krāpnieciskās darbības tika veiktas liela grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmuma aizsegā. Kopumā laikā no 2014. gada sākuma līdz 2015. gadam valsts budžetam nodarīti zaudējumi vairāk nekā 3 miljonu eiro apmērā. Kriminālprocesa ietvaros ir aizturētas deviņas personas un tām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Grupējumi nodarbojušies ar nepamatotas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) priekšnodokļa atmaksas izkrāpšanu, izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu liela grāmatvedības un finanšu vadības uzņēmuma aizsegā. Fiktīvo darījumu ķēdē tika iesaistīti vairāk nekā 35 gan reāli strādājoši, gan fiktīvi uzņēmumi, kas pārstāvēja dažādas darbības jomas, piemēram, starptautisko kravu pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu, pārtikas mazumtirdzniecību un vairumtirdzniecību.

Vakar Jēkabpilī kāds 23 gadus vecs vīrietis alkohola reibumā vadīja automašīnu Ford Escort. Puisim nebija arī autovadītāja apliecības. Organismā konstatētas 1,6 promiles. Savukārt Salas novadā 25 gadus vecs vīrietis ar automašīnu Audi 100 nobrauca no ceļa. Bojāts transports. Vīrietim turklāt konstatēts pamatīgs reibums – 2,76 promiles.

Šonedēļ Jēkabpilī viesosies radošie kolektīvi, mūziķi un mākslinieki no Ļvovas. Nelielā priekšnesumā uz skatuves viņi kāps IX Starptautiskajā tautas mūzikas festivālā “Lustes Jēkabpilī”, kas notiks piektdien, 10.jūlijā “Sēļu sētā”, bet sestdien, 11.jūlijā Lielajā amatnieku gadatirgū Vecpilsētas laukumā būs baudāma plaša Ukrainas mākslinieku piedāvātā programma. Gadatirgū redzēsim ukraiņu tautas dejas bērnu deju ansambļa “Kviti Ukraini” (“Ukrainas Ziedi”) izpildījumā. Kolektīvā ir 29 bērni vecumā no 8 līdz 13 gadiem. Ukraiņu tautas melodijas izpildīs Ļvovas Nacionālā akadēmiskās operas un baleta teātra soliste Veronika Kolomiščeva. Viņa ir vairāku starptautisku konkursu laureāte un Ļvovā dzied kopš 2005.gada. Darbosies arī “Ukrainas sētiņa”. Šeit notiks stikla apgleznošanas radošā darbnīca mākslinieces Gaļinas Jakubišinas vadībā. Māksliniece Ļvovā vada studiju “Glezna uz stikla”. Studijā darbojas bērni un jaunieši; viņi aktīvi piedalās festivālos, konkursos un mākslas pasākumos Ukrainā un ārvalstīs.

Ziņas 17-18

Kopš maija beigām pircēji Rīgā un citās lielākajās pilsētās , tajā skaitā arī Jēkabpilī, ieteikuši vairāk nekā 200 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietas, kurās tie vēlas iespēju norēķināties ar maksājumu kartēm, taču pašlaik tā nav pieejama. Lai gan lielākā interese veikt bezskaidras naudas norēķinus jaunās vietās vērojama galvaspilsētā, tomēr arī reģionos iedzīvotāji ir aktīvi, norāda SEB bankas eksperti. Trīs pilsētas, kurās visvairāk atzīmētas vēlamās tirdzniecības vietas maksājumiem ar karti, ir Rīga, kurai aktīvi seko Jēkabpils un Liepāja. Vidzemē lielākais atzīmēto vietu skaits ir Valmierā, bet Latgalē - Daugavpilī, Krāslavā un Rēzeknē. "SEB bankas" vadītāja Ieva Tetere skaidro, ka Latvijā strauji attīstās bezskaidras naudas darījumu infrastruktūra. Arvien vairāk mazā biznesa uzņēmēju, kas sniedz pakalpojumus vai pārdod preces, ņem vērā klientu vēlmi par preci vai pakalpojumu norēķināties ar maksājumu karti. To sekmē uzņēmēju savstarpējā konkurence un pircēju paradumi.

Šogad, no 10. jūlija līdz 10. augusta Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā skatāma četru Latgales mākslinieču gleznu izstāde „Sveiciens saulei!”. Izstādē skatāmas mākslinieču Vēsmas Ušpeles, Ilzes Griezānes, Vijas Stupānes un Agras Ritiņas gleznas. Mākslinieču kopīgā radošā sadarbība aizsākusies apmēram 2006. gadā, kad mākslinieces uzsāka kopīgi doties plenēros, lai gleznojot dalītos pieredzē, pārdzīvojumos, atpūstos, smeltos spēku un pārliecību par izvēlētā radošā ceļa nepieciešamību. Ilgstošā kopsadarbība ir apliecinājums gleznotāju personību stiprumam, jo tikai pārliecināti mākslinieki var tik ilgstoši strādāt viens otram līdzās, papildinot viens otru, saglabājot individuālo raksturu, vēl vairāk – to izkopjot un ar katru radošo darbu atrādīšanu publiski apliecināt, ka radošais individuālais rokraksts tiek izkopts arvien pilnīgāk.Mākslinieces apvieno ne tikai kopīgi plenēri un izstādes, bet arī dzīvesvieta – Latgale, mācības Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolā, bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Latgales filiālē un, protams, vēlme gleznot.Izstādē „Sveiciens saulei!” Latgales mākslas un amatniecības centrā ir skatāmas vairāk nekā 20 autorgleznas, kurās attēloti ziedi, dzīvnieki, dabas ainavas, viss tas, kas mums ik vienam ir tik mīļš un saprotams.

Sens ticējums vēsta: ja ielīst 10. jūlijā, tad lietainas arī būs nākamās septiņas nedēļas. Tomēr laika pareģiem īsti nevar ticēt, arī meteorologu prognozes nav visai noteiktas. Pēc senas tradīcijas 10. jūlijs tiek dēvēts par Septiņu brāļu dienu un tiek uzskatīts, ka lietus 10. jūlijā nozīmē to, ka līs arī turpmākās septiņas nedēļas. Savukārt, ja 10. jūlijs būs saulains, tad arī turpmākās nedēļas būs Saules apspīdētas.Tomēr ne vienmēr tautas ticējumiem var ticēt, jo bijuši gadi, kad laika apstākļi bija gluži pretēji tautas ticējumiem. Lai tur vai kā, cilvēki ik gadu 10. jūlijā īpaši vēro debesis un prāto, kāds laiks varētu būt nākamajās nedēļās.Meteorologu prognozes arī nav viennozīmīgi traktējamas. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra speciālisti savā prognozē apgalvo, ka Latvijā 10. jūlijā „līs stipri, iespējams arī pērkona negaiss” un lielāks vai mazāks lietus sagaidāms visā valsts teritorijā. Savukārt interneta vietnē gismeteo.lv publicētais liecina, ka 10. jūlijā lietus sagaidāms vien Rīgā, kā arī Kurzemes un Latgales dienvidos. Citviet Latvijā pārsvarā mākoņains, bet bez nokrišņiem. Tā kā vien katram pašam jāizlemj, ticēt vai ne tautas ticējumiem. Laika vērotāji uzsver, ka tautas ticējumu piepildīšanās ir ne vairāk kā 50%. Ir bijuši gadi, kad Septiņu brāļu dienas laika apstākļi bija pavisam atšķirīgi nekā nākamajās septiņas nedēļās.

Atstājiet komentāru