2024.gada 6. maijs

Didzis, Gaidis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 10. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 10. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Latvijas zivjrūpniekus sagaida nopietni zaudējumi; Krievijas iedzīvotāji Latviju uzskata par nedraudzīgākajām valstīm; Nedēļas nogalē Jēkabpilī aicina pludmales volejbola čempionāta posms

 Latvijas zivrūpniekus saistībā ar to ražoto konservu liegumu Krievijā sagaida ļoti nopietni zaudējumi. Valsts gatavojas nākt palīgā Krievijas nežēlastībā nonākušajai nozarei, palīdzīgu roku plānots lūgt arī par nozari atbildīgajām institūcijām Eiropas Savienībā (ES). 2013.gadā, kas zivrūpniecībai bija samērā labs gads, uz Krieviju vesta puse no kopējā produkcijas apjoma - 100 miljoni zivju konservu. Zmemkopības ministrijas pārstāve atzina, ka "iespējamie prognozējamie zaudējumi ir gaidāmi ļoti nopietni”, ņemot vērā arī Krievijas jau iepriekš noteikto embargo zivju produkcijai. Tādēļ trīs ministrijas - Zemkopības, Ekonomikas, Labklājības – gatavo sarakstu ar pasākumiem, lai palīdzētu gan Krievijas lieguma skartajiem uzņēmumiem, gan arī cilvēkiem, kuri rūpnīcu darbības pārtraukšanas gadījumā zaudēs darbu. ZM savu plānu izskatīšanai valdībā piedāvās jau jaunnedēļ. Zivrūpniekiem plānotas kredītu brīvdienas un garantijas, nodokļu samaksas termiņa pagarināšana.

 Krievijas iedzīvotāju skatījumā Latvija un Lietuva ir vienas no nedraudzīgākajām valstīm Krievijai, secināts Levadas centra veiktā aptaujā. 25% aptaujāto atzinuši, ka abas Baltijas valstis ir nedraudzīgas Krievijai. Vēl vairāk Krievijai nedraudzīgas ir ASV un Ukraina – attiecīgi 73% un 37%. Arī pirms gada nedraudzīgāko valstu sarakstā bija šīs pašas četras valstis. Par salīdzinoši nedraudzīgām atzītas arī Polija (22%), Lielbritānija (21%), Igaunija un Vācija (abas – 19%). Pirmo desmitnieku noslēdz Gruzija un Kanāda, kuru par negatīvu pret Krieviju atzinuši attiecīgi 11% un 8%.Savukārt par draudzīgāko atzīta Baltkrievija (55%). Vēl draudzīgāko valstu vidū nosauktas Ķīna, Kazahstāna, Indija, Armēnija, Kuba, Azerbaidžāna, Kirgizstāna, Venecuēla un Serbija.

 Šodien Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs piedalīsies Latvijas lielo pilsētu asociācijas sanāksmē, kurā kopā ar citiem lielo pilsētu domju priekšsēdētājiem būs tikšanās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvjiem. Darba kārtībā - informācijas un komunikācijas tehnoloģijas projektu īstenošana ES fondu 2014. - 2020. gada plānošanas periodā, kā arī Nacionālas nozīmes attīstības centru pieprasījums integrēto teritoriālo investīciju specifisko atbalsta mērķu īstenošanai ES fondu 2014. - 2020. gada plānošanas periodā.

 No šodienas līdz 9.jūlijam Latgales mākslas un amatniecības centrā Daugavpils mākslinieku asociācijas darbu izstāde „Pavasaris 2015”.

 Nedēļas nogalē no 13. līdz 14. jūnijam Jēkabpils sporta centra stadionā (Brīvības ielā 289) norisināsies ERGO OPEN Latvijas pludmales volejbola čempionāta 2. posma sacensības vīriešu duetiem, solot atkal lieliskas cīņas. Dalībnieku sastāvs, līdzīgi kā sezonas pirmajā posmā, atkal solās būt ļoti stiprs, jo turnīram pieteikušies vairāki vadošie Latvijas pludmales volejbola dueti. Sacensībām ir pieteikušies 36 dueti, no kuriem 16 uzreiz ir tikuši pamatsacensībās, bet pārējie 20 piedalīsies kvalifikācijas sacensībās, noskaidrojot vēl astoņus pamatsacensību dalībniekus.

Ziņas 9-10

Glābēji aicina peldēties uzmanīgi; Salnas skāruši lielākoties Kurzemes regionu; Jekabpils centrā klaiņo alnis

Līvānu novada Rožupes pagastā pirmdien 1996.gadā dzimis vīrietis netika galā ar automašīnas "Volkswagen Caravelle" vadību, kā rezultātā nobrauca no ceļa braucamās daļas un apgāzās. Slimnīcā nogādāts automašīnas vadītājs un pasažieris - 1997.gadā dzimis vīrietis. Kopumā valsts policija reģistrējusi 80 satiksmes negadījumus, kuros cietuši 23 cilvēki.

Lai gan aktīvā peldsezona ir tikko kā sākusies, diemžēl ir arī pirmie noslīkušie. Glābēji aicina cilvēkus nebūt pārdrošiem un iet ūdenī palēnām, pierodot pie pagaidām vēl salīdzinoši zemās ūdens temperatūras. Pretējā gadījumā lēcieni aukstā ūdenī var izraisīt ne vien krampjus, bet arī problēmas ar asinsriti un sirdsdarbību. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve Viktorija Gribuste norāda, ka tieši šādā karstā laikā, kamēr vēl ūdenstilpnes nav iesilušas, cilvēkiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem - ja cilvēks ārā ir sakarsis un ļoti strauji dodas aukstajā ūdenī, tad viņam var rasties problēmas ar asinsriti vai sirdsdarbību, gan krampji. ”Ja cilvēks ir gana tālu aizpeldējis no krasta, tad, kad ir sarāvuši krampji, ir diezgan grūti pašam tikt atpakaļ un izglābties. Tāpēc šajās vēl pirmajās siltajās dienās un nedēļās cilvēkiem ūdenī ir jāiet ļoti pakāpeniski. Tātad nedrīkst lekt, nedrīkst skriet tā, lai organismam nav šāda veida šoks. Protams, kategoriski ir aizliegts peldēties alkohola reibumā. Ja cilvēkam liekas, ka viņš visu var un nav auksts, tad organisms šādās situācijās var reaģēt daudz savādāk, teiksim tā, protestēt un peldēšanas sekas var būt ļoti traģiskas,” skaidro Gribuste.

Naktī uz trešdienu visā Latvijā, izņemot pilsētas, gaisa temperatūra divu metru augstumā pazeminājās līdz 0..+5 grādiem. Zemākā gaisa temperatūra reģistrēta Ventspils, Kuldīgas, Talsu, Mērsraga, Ainažu, Siguldas un Cēsu pusē, kā arī Vidzemes augstienē, liecina meteoroloģiskā informācija. Salnas vissmagāk skārušas Kurzemi, kur praktiski visā reģionā gaiss atdzisa līdz 0..+3 grādiem, Ventspils novadā pie Irbes upes jau otro nakti pēc kārtas reģistrēts -1 grāds. Tuvāk zemei gaisa temperatūra daudzviet noslīdēja vairākus grādus zem nulles. Trešdienas rīts ir saulains, ar plāniem mākoņiem. Pūš lēns vējš, daudzviet vēja nav.

Tikmér 9.jūnija augstākā gaisa temperatūra Eiropā bija +36 grādi Spānijā un Kiprā. Zemākā gaisa temperatūra naktī uz trešdienu -1..-3 grādi augstākajos Alpu un Skandināvijas kalnos, kā arī Islandē.

Un vēl
Radio1.lv saņēma aculiecinieces Dairas Voičonokas foto, kurā viņa piefiksējusi pa Brīvības ielu Jēkabpilī klaiņojošu alni. Daira stāsta, ka dzīvnieks bija tramīgs, satraukts.
"Tas nācis no pilsētas centra puses, tad gar sociālā dienesta ēkas sienu - iespējams izvairījās no cilvēkiem. Vēlāk dzīvnieks devās uz Dunavas pusi. Plašāk lasiet portālā www.radio1.lv

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Izdeguši jau 400 hektāri mežu; Samazināsies dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām; Uz Jēkabpils gadatirgu aicina tirgotājus

Šogad reģistrēti jau 275 meža ugunsgrēki un izdeguši vismaz 400 hektāri, Latvijas Radio pastāstīja Valsts meža dienesta Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja Liene Suveizda. Viņa atzina, ka šogad ir nedaudz lielāka ugunsgrēku platība un ugunsgrēku iemesls visbiežāk ir nepārdomāta cilvēku rīcība, kurinot ugunskurus, neuzmanīgi rīkojoties ar grilēšanas instrumentiem. Suveizda atgādināja, ka ugunskurus var kurināt tikai tam paredzētajās vietās, jāuzmanās, lai vējš neaiznes dzirksteles kokos un sausos krūmos. Atstājot atpūtas vietu, ugunskurs rūpīgi jānodzēš.

Dabasgāzes tarifi Latvijas mājsaimniecībām no 1.jūlija samazināsies par 8,7-13,8%, liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētie Latvijas dabasgāzes kompānijas "Latvijas Gāze" (LG) tarifi. Mājsaimniecībām, kas gāzi lieto tikai ēdiena pagatavošanai un ūdens sildīšanai, gadā patērējot līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, tarifs samazināsies par 8,7% , bet tām, kas gāzi izmanto arī apkurei un patērē 500 līdz 25 tūkstošus kubikmetru gāzes gadā, tarifs saruks par 13,8%. Mājsaimniecībām dabasgāzes tarifi mainās divas reizes gadā - 1.janvārī un 1.jūlijā. Savukārt rūpnieciskajiem klientiem dabasgāzes tarifi mainās katru mēnesi. Tarifi mainās atkarībā no dabasgāzes iepirkuma cenas, kas ir piesaistīta naftas produktu cenām un valūtu attiecībām, kā arī atkarībā no krātuvē esošās dabasgāzes izmantošanas.
Jaunjelgavā 20.jūnijā norisināsies trešie Sēlijas Tautas mākslas svētki "Sēlija rotā", informē Jaunjelgavas novada domes pārstāve Evija Vectirāne. Svētkos piedalās Sēlijas novadu apvienības pašvaldību - Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Neretas, Salas un Viesītes novadu – pašdarbnieki. Tos ievadīs Sēlijas apvienības mākslinieku plenērs, kas sāksies 19.jūnijā. Vakarā Jaunjelgavas kultūras namā notiks mākslinieces Ligitas Caunes personālizstādes atklāšana,. 20.jūnijā visas dienas garumā būs iespējams apmeklēt amatnieku un mājražotāju tirdziņu, kur plkst.11 tiks atklāti trešie Sēlijas Tautas mākslas svētki "Sēlija rotā". Dienas gaitā Sēlijas apvienības Tautas mākslas kolektīvi sniegs ielu koncertus, notiks Brazīlijas deju kopas "Staburags" priekšnesums, kam sekos Kretingas (Lietuva) folkloras kapelas un Skaistkalnes orķestra koncerti. K

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina tirgotājus, amatniekus un zemniekus ar savu aprīkojumu tirgot produkciju Amatnieku gadatirgū, kurš notiks tautas mūzikas festivāla „Lustes” ietvaros, kas norisināsies 11.jūlijā no plkst. 11.00-18.00 Vecpilsētas laukumā. Preču sortimentam jāatbilst tautiska, latviskās tradīcijās sakņota gadatirgus atmosfērai. Tirgošanās ar rūpnieciski ražotām plaša patēriņa precēm netiks akceptēta. Dalības maksa gadatirgū par vienu tirdzniecības vietu atbilstoši domes saistošajiem noteikumiem : Pieteikties gadatirgum var līdz 9.jūlijam, zvanot pa bezmaksas informatīvo tālrunis 80205008, sūtot pieteikumu elektroniski vpa@jekabpils.lv , iesniedzot personīgi pašvaldības Vienas pieturas aģentūrā .

Jēkabpils sporta centrs informē, ka Mežaparka kalna kameršļūkšanas trase sakarā ar trases uzlabošanu tiks slēgta no 11.06.2015. – 30.06.2015.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Latvija iebildīs pret bēgļu kvotām; Vairākus cilvēkus sakodušas čūskas; Krustpils pilī svinēs Ziemassvētku vecīša dzimšanas dienu

Latvija savā nacionālajā pozīcijā par bēgļu jautājumiem iebildīs pret obligātajām kvotām un vērsīs Eiropas Savienības (ES) institūciju uzmanību uz Latvijas vēsturisko pieredzi un nacionālo sastāvu. ekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Evika Siliņa šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas deputātus informēja, ka vakar valdībā ir apstiprināta Latvijas pozīciju sākotnējām diskusijām par migrācijas jautājumiem Eiropā. Pozīcijā Latvija norādīs, ka nav gatava akceptēt obligāto bēgļu kvotu sistēmu, jo uzskata, ka tas nav vienīgais mehānisms, kā cīnīties ar šo problēmu. Tiek norādīts, ka ir jāņem vērā Latvijas vēsture un valstī notikušais okupācijas gados. Būtiski ir tas, ka Latvijā latviešu tautības īpatsvars ir nedaudz virs 60%, atzīmēts Latvijas nacionālajā pozīcijā.Latvijas pozīcijā tiek vērsta uzmanība uz to, ka situācija valstī var kļūt vēl sarežģītāka, jo trešo valstu pilsoņi, redzot, ka viņiem piedāvā iespēju dzīvot kādā no ES dalībvalstīm, to izmantotu un rezultātā bēgļu skaits kļūtu vēl lielāks

Vairākus cilvēkus otrdien mežā sadzēlušas čūskas, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD). 55 gadus veca sieviete, visticamāk, nejauši uzkāpusi rāpulim un uz kājas ieraudzījuši čūskas koduma pēdas. Kāja uztūkusi un cietusī izsaukusi ātro palīdzību. Savukārt 30 gadus vecs vīrietis pēc speciālistu palīdzības saņemšanas atteicās no hospitalizācijas. Viņu čūska bija sadzēlusi rokā. - Divi cilvēki otrdien guvuši smagas traumas darbā, informēja ātrās palīdzības pārstāve Inga Vītola.Zemgalē 55 gadus vecs vīrietis nokrita no 1,5 metru augstuma un ar smagu galvas traumu tika nogādāts slimnīcā.

18.jūnijā plkst.15.00 Krustpils pilī notiks „Ceturtdiena pilī”- Ziemassvētku vecīša dzimšanas dienas svinības. Jau ierasti divas reizes gadā - ziemas saulgriežos un vasaras saulgriežos, Krustpils pilī viesojas Ziemassvētku vecītis. Ap ziemas saulgriežu laiku vecītis Krustpils pilī iekārto Ziemassvētku biroju, bet uzreiz pēc vasaras saulgriežiem, ierodas Krustpilī, lai svinētu savu dzimšanas dienu. Aicināti bērni 18.jūnijā plkst.15.00 ierasties Krustpils pilī uz Ziemassvētku vecīša dzimšanas dienas svinībām. Svētkos gādās vecītim apsveikumus, ies rotaļās un klausīsies Ziemassvētku vecīša pēdējā laika piedzīvojumu stāstus. Vēlams iepriekš pieteikties pa tālr. 65221042.

Kustības drošības apsvērumu dēļ Jēkabpilī no 9.jūnija noteikts transporta kustību Viestura ielā organizēt virzienā no Pasta ielas uz Pormaļa ielas pusi. Kā atzīst Jēkabpils pilsētas pašvaldības pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs, satiksmes organizēšana vienā virzienā ir noteikta kustības drošības apsvērumu dēļ, jo Viestura iela ir šaura un nav piemērota drošai divvirzienu kustībai. Aicinām transporta līdzekļu vadītājus būt uzmanīgiem un ievērot ceļa zīmes.

Šajā nedēļas nogalē Latvijā gaidāma augstākā gaisa temperatūra kopš pagājušā gada vasaras - termometra stabiņš pakāpsies līdz pat +30 grādiem, prognozē «Global Forecast System». Piektdien un sestdien gaidāms pārsvarā sauss un saulains laiks, pūtīs mērens dienvidrietumu vējš. Piektdien valsts lielākajā daļā gaiss iesils līdz +21..+25 grādiem, sestdien - līdz +25..+29 grādiem. Zemāka gaisa temperatūra saglabāsies daļā piekrastes, vējam pūšot no vēsās jūras. Sākot no sestdienas vakara, vietām iespējamas pērkona lietusgāzes. Svētdien negaiss tiek prognozēts valsts centrālajā un austrumu daļā, kur gaisa temperatūra vietām sasniegs +30 grādu. Plašākas un spēcīgākas lietusgāzes iespējamas nākamās nedēļas sākumā. Vējš iegriezīsies no ziemeļiem, atnesot vēsu laiku. Līdz lietusgāzēm gaidāma liela ugunsbīstamība mežos. Saglabāsies augsta saules ultravioletā radiācija, tādēļ no plkst.11 līdz 16 nav ieteicams ilgstoši uzturēties tiešos saules staros.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Atklāj līdz šim lielāko cigarešu kontrabandu; Šoferi Jēkabpil I ieraduma pēc brauc zem aizlieguma zīmes; Krustpils novads izdod tūrisma bukletu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde, pārbaudot operatīvo informāciju, 2.jūnijā Ludzā aizturējusi sešas personas par 32 760 800 kontrabandas cigarešu nelikumīgu ievešanu no Krievijas. Šis ir lielākais vienā reizē aizturēto cigarešu daudzums VID Muitas policijas pastāvēšanas laikā, valstij novērstais kaitējums – gandrīz pieci miljoni eiro. Par minēto noziegumu uzsākts kriminālprocess par kontrabandu, ja to izdarījusi organizēta grupa vai tā izdarīta lielā apmērā, aizturēti trīs muitas darbinieki, viens robežsardzes darbinieks un divi šoferi. Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

Daudzi autovadītāji šodien ieraduma pēc turpina braukt arī zem aizlieguma zīmes Viestura ielā Jēkabpilī, novēroja Radio1.lv. Aizlieguma zīme uzstādīta tikai vakar un visticamāk, ļoti daudzi to vēl nav pamanījuši. Tāpat arī pat autoskolu automašīnu šoferi neievēro izmaiņas ceļu satiksme kusībā. Jau vēstījām, ka kustības drošības apsvērumu dēļ no 9.jūnija noteikts transporta kustību Viestura ielā organizēt virzienā no Pasta ielas uz Pormaļa ielas pusi, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļa. Kā atzīst Jēkabpils pilsētas pašvaldības pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs, satiksmes organizēšana vienā virzienā ir noteikta kustības drošības apsvērumu dēļ, jo Viestura iela ir šaura un nav piemērota drošai divvirzienu kustībai.Pašvaldība aicina transporta līdzekļu vadītājus būt uzmanīgiem un ievērot ceļa zīmes.

14.jūnijā Jēkabpilī notiks vairāki pasākumi, veltīti komunistiskā genocīda upuru piemiņai. Svētdien, 14.jūnijā plkst. 11.00 grāmatnīcas “Aisma” pagalmā notiks izstāde un piemiņas brīdis „Pieminot aizvestos”. Pasākumu organizē Jēkabpils pilsētas bibliotēka. Jēkabpils pilsētas bibliotēkas vadītāja Renāte Lenša stāsta, ka 1942.gada Meža dienās 1941.gada 14.jūnijā aizvesto piemiņai arī Jēkabpilī, tāpat kā citviet Latvijā, tika stādīti piemiņas koki. Ar asarām un patiesu sāpi, Jēkabpils sešgadīgās pamatskolas pagalmā, vēl īsti nezinot par abu skolotāju likteni, iestādīja piemiņas ozoliņus nezināmajā aizvestajiem skolotājiem Jānim Kopmanim un Martai Potsepai. 14.jūnijā plkst.11.00 pie piemiņas ozola grāmatnīcas “Aisma” pagalmā godinās represijās cietušo piemiņu. Savukārt 14. jūnijā plkst. 14 Jēkabpilī, 14.jūnija parkā, notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts atceres brīdis „Mums visiem viena sāpe”.

Krustpils novada pašvaldība ar Daugavas Savienības finansiālo atbalstu izdevusi tūrisma bukletu “Krustpils novads Daugavas ūdeņu atspulgos”. Tūrisma ceļvedī publicēta novada tūrisma karte, kā arī atsevišķi izdalīti tūrisma objekti Daugavas krastā. Bukletā iekļauta informācija par kultūrvēsturiskiem objektiem, dabas objektiem, piemiņas vietām, dažādām novadā aplūkojamām kolekcijām un ekspozīcijām, naktsmītnēm un telšu vietām, ēdināšanas iespējām, kā arī cita tūristiem noderīga informācija. Informatīvais materiāls papildināts ar fotogrāfijām.Lai potenciālajiem ceļotājiem atvieglotu tūrisma maršrutu plānošanu, bukletā ietverto tūrisma objektu apraksts papildināts ar tā atrašanās vietas koordinātām. Buklets tiks izplatīts tūrisma informācijas centros kaimiņu novados, kā arī vietējos tūrisma objektos un uzņēmumos.

Atstājiet komentāru