2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 9. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 9. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: NBS turpina apzināt rezerves karavīrus; Aicina Konsultāciju dienas uzņēmējiem; Nedēļas nogalē Jēkabpilī ludmales volejbola čempionāta posms

Nacionālie Bruņotie spēki (NBS) joprojām turpina apzināt rezerves karavīrus pēc vairāku simtu izsūtīto vēstuļu, intervijā LNT stāstīja NBS komandieris Raimonds Graube. «Darbs joprojām turpinās, pilna informācija par visiem diemžēl vēl nav. Tas ir mūsu pirmais sistēmas tests, kādā veidā strādāsim, kā juridiski sakārtosim jautājumus ar šo pilsoni, kuram ir darbs, ģimene, viņš varbūt pat neatrodas Latvijā,» stāstīja Graube. Viņš teica, ka armija izvērtējusi, kādā veidā praktiski varētu notikt mobilizācija. Mācības ir plānotas oktobrī, aptverot visu spēku veidus. Jau ziņots, ka iepriekšējie izteikumi liecina, ka NBS Atlases un rezerves personāla uzskaites centrs 500 rezerves karavīriem ir nosūtījis apziņošanas vēstules. Militārā dienesta likums noteic, ka rezerves karavīrs ir Latvijas pilsonis, kas pēc atvaļināšanas no profesionālā dienesta vai līguma par dienestu Zemessardzē izbeigšanas pilda dienestu NBS rezervē.

Šodien pulksten 18 biedrība “Līvānu novada uzņēmēji” rīko tikšanos ar ES Struktūrfondu informācijas centra pārstāvjiem par uzņēmējiem pieejamajiem ES atbalsta instrumentiem šajā plānošanas periodā, kā arī ar Attīstības Finanšu institūcijas pārstāvjiem, lai iepazītos ar aktualitātēm valsts atbalsta programmās. Aicināti pievienoties Līvānu novada uzņēmēji, saimnieciskās darbības veicēji u.c. interesenti.

Lai veicinātu uzņēmēju aktivitāti un izpratni, Uzņēmumu reģistrs Rīgā un reģionos organizē Konsultāciju dienas "Uzņēmēj, sakārto papīrus!". 10.jūnijā notiks otrešā individuālo konsultāciju diena uzņēmējiem, kuras laikā interesentiem būs iespēja saņemt atbildes uz saviem jautājumiem par dalībnieku reģistra pirmo nodalījumu un pamatkapitāla pārreģistrāciju eiro. Konsultācijas notiks visās Uzņēmumu reģistra reģionālajās nodaļās - Rīgā, Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Saldū, Valmierā un Ventspilī. Konsultācijām Uzņēmumu reģistra Jēkabpils nodaļā var pieteikties pa tālruni 65221600.

Gadskārtējā labdarības koncerta laikā, no kura visi ienākumi tika ziedoti Viļņa Plūmes piemiņas stipendijai, tika paziņots šī gada stipendijas saņēmējs. Tā ir Aizkraukles novada ģimnāzijas topošā absolvente Jolanta Graudone, kura savu nākotni saista ar telekomunikācijām un e-biznesu. Viņas aizraušanās ir mūzika, dejošana tautisko deju kolektīvā un brīvprātīgais darbs. Visi ieņēmumi no koncerta biļešu pārdošanas 496 eiro apmērā, kā arī koncerta laikā savāktie ziedojumi 79,06 eiro nonāks piemiņas stipendijas fondā, kas mazāk turīgiem, bet talantīgiem Aizkraukles jauniešiem palīdz iegūt augstāko izglītību.

Latvijas čempionāta pludmales volejbolā 2. Posms notiks Jēkabpils stadionā jau šajā nedēļas nogalē - no 12. līdz 14. jūnijam. Atgādināsim, ka par ERGO OPEN Latvijas pludmales volejbola čempionāta pirmā posma uzvarētājiem "Baltic Beach hotel" pludmales volejbola stadionā Majoros kļuva Mārtiņš Pļaviņš/Hermans Egleskalns un Inese Jursone/Tīna Graudiņa. Šosezon ERGO OPEN Latvijas čempionātā pludmales volejbolisti sacentīsies piecos posmos. Skatītāji Latvijas čempionāta posmus varēs vērot Jūrmalā, Rīgā, Saulkrastos, Jēkabpilī, un Daugavpils novadā, bet izšķirošais fināls no 11. līdz 13. septembrim noslēgsies atkal Jūrmalā. Starp čempionāta posmiem būs arī tradicionālās “King&Queen of the beach” turnīrs, kas arī notiks Jūrmalā, kas šosezon ir Latvijaspludmales volejbola centrs.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Aizdegoties automašīnai, cietuši cilvēki; Pilnveido klientu apkalpošanu Jēkabpils CSDD; Vēja noplēsto karogu Jēkabpilī, mastā pacels šodien

Vakar Aizkraukles novadā, aizdegoties vieglajai automašīnai, cietuši divi cilvēki, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Automašīna degusi sešu kvadrātmetru platībā. Izsaukumu glābēji saņēmuši īsi pirms plkst.pus desmitiem vakarā. Vēl aizvadītajā diennaktī paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks izcēlies Priekules novadā, Bunkas pagastā, kur degusi kūts 180 kvadrātmetru platībā, vienstāvu dzīvojamās mājas jumts astoņu kvadrātmetru platībā un divi šķūņi 12 kvadrātmetru platībā. Tāpat paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks reģistrēts Alūksnes novadā, kur degusi kūts, šķūnis un tehnikas novietne 550 kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēkā sadeguši trīs mājputni un seši mājlopi.

No šīs nedēļas Jēkabpils Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD) pilnveidota klientu apkalpošanas kārtība, informē CSDD. Jēkabpils vieglo automašīnu tehniskās apskates stacijā (TAS) ierīkota automātiskā rindu sistēma, līdz ar to cilvēkiem ir ērtāka pakalpojuma saņemšana un atkrīt drūzmēšanās "dzīvajā" rindā. Jaunā kārtība nozīmē, ka pirms tehniskās apskates klients stāvlaukumā var ērti novietot automašīnu, doties uz kasi, tur veikt visas nepieciešamās darbības, kā arī saņemt apskates kārtas numuru, doties uz apskates laukumu un rindas gaitai sekot līdzi uz tablo. Kad uz tablo iedegas numuriņš, cilvēks ar savu auto var doties uz apskates līniju. Tādējādi apmeklētājiem Jēkabpilī nodrošinātas iespējas atbilstoši mūsdienīgiem klientu apkalpošanas principiem sagaidīt un saņemt tehniskās apskates pakalpojumus Šādas rindu sistēmas jau darbojas vairākās tehniskās apskates stacijās jau tuvākajā laikā šādu sistēmu plānots izveidot Preiļu TAS.

Jēkabpils karogu mastā, kas atrodas uz apļa Rīgas ielā pie tilta pār Daugavu, pacels šodien.Vakar karogs tika noņemts, jo brīvdienās tas bija cietis no vēja brāzmām. Jēkabpils pilsētas pašvaldības vides māksliniece Sanda Mālniece Radio1.lv skaidroja, ka vēja ietekme izraisa nemitīgu karoga kustību un atsvara dilšanu, tas tiks nomainīts un karogs mastā uzvilkts 9.jūnijā. Sanda Mālniece atgādināja, ka masts ir 12 metru augsts un karoga izmērs ir 3m x 2m. Jēkabpils karogu mastā pacēla 2014.gada valsts svētkos 18.novembrī.

Šodien Jēkabpils Agrobiznesa koledžā norisināsies Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu konkurss "Gudrais grāmatvedis". Konkursā piedalīsies komandas no 4 izglītības iestādēm: Jēkabpils Agrobiznesa koledžas, Profesionālās izglītības kompetences centra "Rīgas Valsts Tehnikums", Valmieras tehnikuma un Ogres tehnikuma.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Raimonds Bergamnis sola finansējuma pieaugumu aizsardzībai; Pļaviņās norisinājies xRace sacensību posms; Sinoptiķi brīdina par stiprām salnām

Aizsardzības ministra amatam izvirzītais Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS) pēc apstiprināšanas amatā sola stiprināt Zemessardzi un nodrošināt finansējuma pieaugumu aizsardzībai. Intervijā Latvijas Televīzijai r Bergmanis atzina, ka aizsardzības joma ir viena no jomām, kuru iepriekšējie ministri ir ļoti labi sakārtojuši. Bergmanis turpināšot īstenot iepriekšējā ministra prioritātes, piemēram, stiprināt Zemessardzi.Pašreizējā saspringtajā situācijā pasaulē, tai esot viena no galvenajām lomām Latvijas aizsardzības nodrošināšanā. Tādēļ plānots turpināt tās stiprināšanu, plānots piesaistīt jaunus cilvēkus un palielināt kaujas spējas. Bergmanis arī plāno pārliecināt kolēģus valdībā par nepieciešamību turpināt sākto virzību uz finansējuma palielināšanu aizsardzības budžetam, lai nodrošinātu tam 2% no iekšzemes kopprodukta.Jau ziņots, ka ZZS valde nolēma aizsardzības ministra amatam virzīt Bergmaņa kandidatūru un par savu izvēli nekavējoties informēja Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Premjerministre paudusi gandarījumu par ZZS izvēli.

Pagājušās nedēļas nogalē Pļaviņu novadā norisinājās otrais piedzīvojumu sacensību "xRace" sezonas posms. Sporta klasē uzvarēja spēcīgā "Isostar" vīriešu komanda, bet īsajā distancē otro posmu pēc kārtas triumfēja "Riga Adventure Team". "xRace" sezonas otrais posms Pļaviņās bija unikāls, jo starts sacensībām netika dots pilsētā, bet šoreiz sacensību centrs atradās atpūtas un sporta kompleksā "Mežezers" pie Odzes ezera. Sacensībās bija iespēja startēt garajā Sporta distance, vidējā Tautas distancē un īsajā jeb Ģimenes distancē. Nākamais "xRace" posms norisināsies Smiltenē 11.jūlijā. Lētāka pieteikšanās sacensībām vēl iespējama līdz 21.jūnijam. Šogad populārās sacensības notiek ievērojamās un interesantās vietās Latvijā – 25.aprīlī Carnikavā, 6.jūnijā Pļaviņās, 11.jūlijā Smiltenē, 15.augustā Rīgā un 19.septembrī Kuldīgā.

Aizvadītajā ziemā Latvijas biškopjiem nav pārziemojušas 14,4% bišu saimju, kas ir vairāk nekā gadu iepriekš, sacīja Latvijas Biškopības biedrības (LBB) vadītājs Armands Krauze. Viņš piebilda, lai arī vidējie saimju zuduma radītāji šogad Latvijā ir normas robežās, situācija dažādās saimniecības var būt atšķirīga. Krauze teica, ka pārziemošanas radītāji šogad ir labāki nekā pirms diviem gadiem, kad gāja bojā 19% bišu saimju, taču sliktāki nekā gadu iepriekš, kad zudums bija 8%. Tā kā aizvadītais rudens bija garš un ziema samērā silta, atsevišķās dravās varēt būt vairāk savairojusies varroze. Tāpat atsevišķas dravas šogad negatīvi ietekmēja garais un vēsais pavasaris, kamdēļ bija barības trūkums.

Naktī uz trešdienu daudzviet Latvijā gaidāmas salnas, kas varētu būt bargākās jūnija salnas kopš 2009.gada, brīdina sinoptiķi. Gaisa temperatūra divu metru augstumā pazemināsies līdz 0..+7 grādiem, zāles augstumā - vēl par 2-6 grādiem zemāk. Plašākās un postošākās salnas gaidāmas Kurzemē.

Salnas visvairāk apdraudēs kartupeļus, ziedošas zemenes, lauka tomātus, gurķus, ķirbjus, kabačus un citas siltumu mīlošās kultūras. Naktī uz ceturtdienu un piektdienu vairs tikai vietām - galvenokārt Vidzemē un Latgalē - iespējamas nelielas salnas. Nedēļas beigās Latviju sasniegs karstums, pēc kura nākamnedēļ atgriezīsies vēsāks laiks, un nav izslēgta iespēja, ka arī nākamnedēļ būs salnas, bet ne tik plašas un spēcīgas kā tuvākajā naktī.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Sākoties vasaras brīvlaikam, bērni gūst traumas; Jēkabpils minipansionātā mitinās septiņi cilvēki; Jēkabpils iedzīvotājiem uzlabos elektroapgādi

Aizvadītajā diennaktī mediķi snieguši palīdzību bērniem, kuri, guvuši traumas, kad tikuši vesti ar velosipēdu, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Zemgalē četrus gadus veca meitene nogādāta slimnīcā ar aizdomām par kājas lūzumu. Meitene tika vesta ar velosipēdu un viņas kāja iekļuva ķēdē. Savukārt Vidzemē deviņus gadus vecam puisim kāja iekļuva velosipēda riteņa spieķos. Zēnu ar velosipēdu veda vecākā māsa. Cietušais nogādāts slimnīcā ar aizdomām par kājas lūzumu. Tāpat Zemgalē deviņus gadus un astoņus mēnešus vecs zēns kritis no augstuma rotaļu laukumā un guvis galvas smadzeņu satricinājumu. Savukārt kādai astoņus gadus vecai meitenei rokā iekodis kaimiņu suns. Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD reaģējis uz 1190 notikumiem, no kuriem 166 bijuši saistīti ar traumām.

Jēkabpilī ir izveidoti divi sociālie dzīvokļi jeb minipansionāts. Tas ir kā reāls un arī ērts risinājums gan Jēkabpils pilsētas pašvaldībai, gan minipansionāta iemītniekiem. Tur šobrīd dzīvo septiņi cilvēki Pašvaldība nodrošina aprūpētāju, savukārt maksu par komunālajiem pakalpojumiem sedz dzīvokļu iemītnieki. Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis informē, ka Jēkabpils pansionāts, kas atrodas Krustpils novadā Jēkabpils pilsētas pašvaldībai gadā izmaksā 309 tūkstošus eiro, tas ir 450 eiro uz vienu kientu. Pansionatā mitinās ļoti daudz Jēkabpils pilsētas iedzīvotāju, tāpēc pašvaldība ir atbildīga pret sabiedrību, atzīst Guntars Gogulis. Pašvaldības izpilddirektors teica, ka minipansionāts ir labs risinājums, tāpēc ir lemts arī par jaunu šādu dzīvokļu ierīkošanu. Nepieciešams vien atrast piemērotu vietu.

Lai nodrošinātu klientiem kvalitatīvu, nepārtrauktu un drošu elektroenerģijas piegādi, AS „Sadales tīkls” šogad Jēkabpils, Aknīstes, Salas, Viesītes un Krustpils novadā realizēs 39 investīciju projektus, elektrotīkla attīstībā ieguldot 2,8 milj. Eiro. Lai uzlabotu elektroapgādes drošumu un kvalitāti Jēkabpils iedzīvotājiem, AS „Sadales tīkls” 2015.gadā Jēkabpilī realizēs 4 investīciju projektus, elektrotīkla uzlabošanas un rekonstrukcijas darbos ieguldot 1,3 miljoni eiro. Jēkabpilī kopumā šogad AS „Sadales tīkls” veiks vidējā sprieguma 20 kilovoltu gaisvadu elektrolīniju pārbūvi par kabeļu līnijām 3,4 km garumā, zemsprieguma 0,4 kilovoltu gaisvadu elektrolīniju pārbūvi par kabeļu līnijām 7,4 km garumā un izbūvēs divas jaunas transformatoru apakšstacijas, paaugstinot elektroapgādes drošumu 580 lietotājiem Artilērijas, Enerģijas, Dzelzceļmalas, Liepu, Dambja, Pļaviņu, Lazdu, Sporta, Mežāres, Īves, Tilta, Alejas un Klusajā ielās. Šogad Jēkabpilī AS „Sadales tīkls” plāno veikt apakšstacijā „Tēraudlietuve” vidējā sprieguma 20 kV slēgiekārtu rekonstrukciju un zemesslēguma kompensējošo iekārtu uzstādīšanu, ievērojami paaugstinot elektroapgādes drošumu Jēkabpils un Krustpils novada iedzīvotājiem.

13. jūnijā Jēkabpils vēstures muzeja brīvdabas nodaļā „Sēļu sētā” notiks Pirts diena. Aicināti visi, kas vēlas izzināt ko jaunu par iešanu pirtī un ko var salasīt pļavā, lai uzlabotu veselību, skaistumu un noskaņojumu. Zāļu sieva Dace Aleksandrova iepazīstinās ar zaļām un kaltētām zālītēm, kuras senie latvieši izmantoja gan veselībai, gan sadzīvei. Pirts sieva Kristīne Šišlova pastāstīs par enerģijām un rituāliem, par slotiņām un visādu izdarīšanos pirtiņā un ap to. Varēs nobaudīt dažādu zāļu tēju garšu, kosmētiskās maskas no dabas materiāliem un paņemt līdzi daļiņu no pļavas. Projektu atbalsta: Latvijas Valsts kultūrkapitāla fonds .

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Vakcīna pret tuberkulozi būs pieejama arī reģionos; Latvijas Tirdzniecibas un rūpniecības kamera paraksta līgumu ar Jēkabpili; “Motoru Svētki” šogad nenotiks

Vēl maija beigās daudzviet Latvijā valdīja satraukums par vakcīnu pret tuberkulozi pieejamību, jo daļai nepotēto bērnu pamazām tuvojās nozīmīgā divu mēnešu robeža kopš piedzimšanas, taču nu vakcīnu piegāde pakāpeniski atjaunota arī dzemdību nodaļās reģionos. Tas nozīmē, ka tiek potēti gan jaundzimušie, gan arī bērni, kurus nevarēja potēt vakcīnu trūkuma dēļ. Visās ambulatorajās praksēs gan vakcīnas vēl nav pieejamas. Tomēr ziņu, kad savā pilsētā vakcīnas parādīsies, nebija, tāpēc daļa vecāku traucās uz Rīgu, lai vakcinētu bērnu. Saraksts ar ārstniecības iestādēm, kur bērnus var potēt pret tuberkulozi, pieejams Nacionālā veselības dienesta mājaslapā. Nacionālā veselības dienesta pārstāve Evija Štālberga stāstīja, ka prioritāri šīs vakcīnas tiek nogādātas slimnīcās, kur ir dzemdību nodaļas.

Jēkabpils pilsētas pašvaldību darba vizītē šodien apmeklēja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecībaskameras (LTRK) padomes loceklis Imants Kanaška, komercdirektors Raimonds Ozoliņš un valdes padomniece reģionālajos jautājumos Ilze Brice. Tikšanās laikā ar domes priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču un priekšsēdētāja vietnieku tautsaimniecības jautājumos Aivaru Krapu tika pārrunāta turpmākā pašvaldības un kameras sadarbība uzņēmējdarbības veicināšanas jautājumos, kā arī parakstīts sadarbības līgums.Sadarbības līgums paredz regulāru informācijas apmaiņu starp pašvaldību un kameru par uzņēmējdarbības attīstībai saistošām aktualitātēm, sadarbību jaunu investoru piesaistei uzņēmējdarbības veicināšanai pašvaldības teritorijā, kā arī sadarbību abām pusēm saistošu kursu, semināru, konferenču un izstāžu rīkošanā.

Madonas skolu tīkla sakārtošanā joprojām nav vienotības. Vakar kārtējā diskusijā Madonas novada pašvaldībai un deputātiem neizdevās panākt vienošanos par skolu reorganizāciju, apvienojot Madonas 1. un 2. vidusskolu. Tā vajadzīga, lai racionāli izmantotu gaidāmo Eiropas finansējumu, ko piešķirs, ja pilsētā tiks sakārtots izglītības tīkls. Diskusiju uzsāka priekšsēdētājs Andrejs Ceļapīters, vēlreiz atgādinot par zemo skolēnu skaitu. Pašvaldības vadītājs uzsvēra, ka kopš 1990. gada “dzimstības buma” situācija ir krietni mainījusies, un dzimstība sākusi strauji sarukt. Taču skolu ēkas būvētas uz skolēnu skaitu, kas gandrīz 2 reizes pārsniedz tagadējo. Līdz ar to ir jādomā par jaunām iespējām, kā racionāli izmantot esošo bāzi un to attīstīt, norādīja Andrejs Ceļapīters. Jau vēstīts, ka izglītības iestāžu tīkla sakārtošanas jautājumi un diskusijas Madonas novada pašvaldībā pēdējos divus gadus norit ļoti aktīvi un situācija rāda, ka arī tuvākajā nākotnē šis būs jautājums, par kuru pašvaldībā tiks runāts un lemts bieži.

Motoru sporta pasākumu „Motoru svētki 2015” biedrība „SKN Sports” šogad ir nolēmusi nerīkot dēļ nepietiekamā finansējuma. Pasākums bija plānots 8. un 9. augustā, kad bija paredzētas LR čempionāta rallijsprintā 6. posma „Viduslatvija 2015” sacensības. Arī šis rallijsprinta posms ir oficiāli atcelts. Biedrība „SKN Sports” cer, ka nākošgad izdosies piesaistīt nepieciešamo finansējumu, lai „Motoru svētkus” varētu organizēt jau ierastajā mērogā un kvalitātē. „Motoru svētki” Jēkabpilī tiek rīkoti kopš 2012. gada, apvienojot vienā pasākumā vismaz trīs motoru sporta sacensības, kurām paralēli notiek dažādi kultūras un izklaidējoši pasākumi.

Atstājiet komentāru