2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 8. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 8. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Jēkabpilī piekautais zīdainis atveseļojas; Uz šosejas Tīnūži – Koknese atkal avārija; Jēkabpils pašvaldība slēdz deleģēšanas līgumus ar Salu un Pļaviņām

Februāra beigās Jēkabpilī vecāku smagi piekautais zīdainis, kuram tobrīd bija vien divi mēneši, nodots aizbildnībā, aģentūra LETA noskaidroja Pļaviņu novada bāriņtiesā. Pateicoties mediķu sniegtajai palīdzībai, smagi cietušā bērna veselības stāvoklis ir jūtami uzlabojies, un patlaban nopietnu problēmu ar veselību viņam neesot. Bērnam smagas traumas nodarījušie vecāki kopš 27.februāra atrodas apcietinājumā.Saistībā ar zīdaiņa piekaušanu sāktajā kriminālprocesā turpinās izmeklēšana. Par šādu noziedzīgo nodarījumu vainīgajām personām paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Sestdien uz šosejas Tīnuži-Koknese notikusi divu vieglo automašīnu «BMW» sadursme, negadījumā cietuši trīs cilvēki. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā informēja, ka negadījums noticis Ogres novadā, šosejas 39.kilometrā. No negadījumā cietušajām automašīnām glābēji ar hidrauliskajiem instrumentiem atbrīvojuši divus cilvēkus, bet vēl viens cietušais no spēkrata izkļuvis paša spēkiem. Pēc cietušo atbrīvošanas tie nodoti mediķu aprūpē.
Jēkabpils pilsētas domes sēdē deputāti atbalstīja lēmumu slēgt deleģēšanas līgumu ar Salas un Pļaviņu novada pašvaldībām, lai nodrošinātu pašvaldības pedagoģiski medicīniskās komisijas darbību un pieejamību bērniem ar speciālām vajadzībām atbilstoši normatīvo aktu prasībām.
Reģionā pedagoģiski medicīniskās komisijas darbību veic Jēkabpils pilsētas pašvaldības Iekļaujošās izglītības atbalsta centrs. Šobrīd Jēkabpils pilsētas pašvaldībai ir noslēgti deleģēšanas līgumi ar - Jēkabpils, Krustpils, Neretas, Aknīstes, Viesītes, Cesvaines novadu pašvaldībām par pedagoģiski medicīniskās komisijas funkciju veikšanu.

SIA „Jēkabpils ūdens” informē, ka laikā no šodienas līdz nedēļas beigām - 14.jūnijam veiks pilsētas ūdensapgādes sistēmas hlorēšanu. lūgums visiem patērētājiem šajā laika periodā uzturā lietot tikai vārītu ūdeni. Jautājumu gadījumā, lūdzu vērsties SIA „Jēkabpils ūdens”, tālrunis: 65232622 vai 65232036.

Ziņas 9-10

Radio1 ziņās klaaausssieties: Jēkabpilī iespējams būs derību likmju pieņemšanas un sporta totalizatora pieņemšanas vieta; Mežos pieaugusi ugunsbīstamība; Nedēļas nogalē sola svelmi

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Attīstības un tautsaimniecības sēdē tika izskatīts SIA „JOKER LDT” iesniegums par atļaujas izsniegšanu sporta totalizatora un derību likmju pieņemšanas vietas atvēršanai spēļu zālē „Joker”. Uzņēmuma pārstāvjis skaidroja, ka tā būs sporta totalizatoru vai derību likmju pieņemšanas vieta. Tai līdzīgas jau esot atvērtas vairākās Latvijas pilsētās. Likmju pieņemšanai spēļu zālē pie letes tikšot izveidota vieta šim nolūkam un novietots dators. Jēkabpils domes galvenā juriste Aļona Dumbrovska skaidroja, ka no likuma puses iebildumu neesot, uzņēmējs ir uzrādījis visus nepieciešamos dokumentus.Internetā pieejamā informācija liecina, ka daudzviet pašvaldības ir atļāvušas izveidot šādas vietas, bet ir arī saņemti atteikumi, piemēram, Ogrē vai arī tikusi rīkota iedzīvotāju aptauja, piemēram, Ludzā, lai noskaidrotu, vai azartspēļu organizēšana konkrētajā vietā nerada būtisku valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju interešu aizskārumu. Par to vai Jēkabpilī tiks atvērta totalizatora un derību likmju pieņemšanas vieta būs jālemj pilsētas domes deputātiem.
Ar katru dienu mežos pieaug ugunsbīstamība, nākamnedēļ tā kļūs ļoti augsta, brīdina sinoptiķi. Daudzviet valstī meža degamības rādītājs atbilst trešajai klasei no piecām, un nākamnedēļ tas sasniegs ceturto klasi, kas nozīmē ļoti augstu ugunsgrēku izcelšanās risku. Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests dzēsa piecus meža ugunsgrēkus. Lielāko daļu ugunsgrēku likvidē Valsts meža dienests, kas jau no 25.aprīļa visā Latvijas teritorijā izsludinājis ugunsnedrošo laikposmu mežos. Valsts meža dienesta statistika liecina, ka lielākais ugunsgrēku skaits katru gadu ir Rīgas un Pierīgas mežos, otra problemātiskākā vieta ir meži Daugavpils apkaimē. Šajos mežos ir visvairāk ogotāju un sēņotāju, un viens no galvenajiem ugunsgrēku izcelšanās iemesliem ir bezatbildīga smēķēšana.
Šīs nedēļas sākumā laiks Latvijā būs mēreni silts, bet nedēļas nogalē gaidāma pamatīga svelme, liecina pašreizējās sinoptiķu prognozes. Latvijas Televīzija pirmdienas rītā vēsta, ka šonedēļ gaidāms pārsvarā saulains laiks, nokrišņi nav gaidāmi. Dienās līdz pat piektdienai gaiss iesils līdz +13…+19 grādiem, dažviet pārsniedzot +20 grādu atzīmi. Jau piektdien kļūs arvien siltāks, gaisam iesilstot līdz +20…+25 grādiem. Savukārt brīvdienās jau gaidāma svelme – sestdien gaisa temperatūra daudzviet pārsniegs +25 grādu atzīmi, dažviet jau tuvojoties +28 grādiem. Svētdien būs vēl par dažiem grādiem karstāks laiks, dažviet valsts austrumos, iespējams, gaisa temperatūra pārsniegs +30 grādu atzīmi. Vienlaikus ar šādu karstumu daudzviet sagaidāms arī pērkona negaiss un lietusgāzes.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Militās aviācijas zemos lidojumus šodien vēl neuzsāks; Brīvdienas Jēkabpilī vairākas avārijas; Labdarības koncertā vāc līzekļus Jēkabpils Sv.Miķeļa luterāņu baznīcai

Militārās aviācijas zemie lidojumi Latvijas gaisa telpā, kurus bija kurus bija plānots sākt šodien, citu uzdevumu dēļ ir pārcelti uz nākamās nedēļas sākumu, un tiks uzsākti 15.jūnijā, liecina Nacionālo bruņoto spēku paziņojums. Zemie lidojumi ir specifiski militāri taktiskie militārās aviācijas gaisa kuģu – lidmašīnu un helikopteru - lidojumi, kuri ir nepieciešami, lai to piloti varētu uzturēt kvalifikāciju un atbilstošas spējas, kas nepieciešamas kaujas un citu lidojumu veikšanai, un ir tikai viena daļa no kopējiem treniņlidojumiem, kurus nepieciešams veikt pilotiem. Gan zemie lidojumi, gan tā sauktie «augstie» lidojumi, tas ir, vispārējās un operacionālās gaisa satiksmes lidojumi, Latvijas gaisa telpā notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to militāro gaisa kuģu radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumiem. Zemie lidojumi notiks arī virs Jēkabpils.

Nedēļas nogalē atkal vairāki autovadītaji pieķerti braucot reibumā. Notikušas arī autoavārijas. Kāds 36 gadus vecs vīrietis Jēkabpilī Rīgas ielā vadot automašīnu Nissan Sunny uzbrauca ceļa joslas sadalošai zīmei. Apturēts kāds velosipēdists Madonas ielā alkohola reibumā, viņam konstatētas 2,12 promiles.
Divi iereibuši šoferi apturēti Jēkabpilī Madonas ielā. Automašīnu VW Passat 1,4 promiļu reibumā vadījis arī kāds 61 gadu vecs vīrietis. Savukārt automašīnu BMW 059 promiļu reibumā vadīja kāds 57 gadus vecs vīrietis. Jēkabpilī Daugavpils un Zīlānu ielu krustojumā 34 gadus veca sieviete vadot automašīnu Lancia Lybra sadūrās ar automašīnu Scania. Cietušo negadījumā nav.

Šī gada Vasarsvētkos, Rīgas Lutera baznīcā norisinājās Citāds dievkalpojums „Gaišāka pasaule – gaišākai baznīcai…”, kura ietvaros notika labdarības koncerts ar mērķi vākt ziedojumus Jēkabpils Sv. Miķeļa, Zasas un Rīgas Lutera baznīcu remontiem.Citāda dievkalpojuma koncertā piedalījās sabiedrībā pazīstami mūziķi – Linda Leen, Renārs Kaupers, Aija Andrejeva, Kaspars Zemītis, Rīgas Gospelkoris, Espresso un citi. Savukārt pēc koncerta baznīcas parkā notika dažādas aktivitātes visai ģimenei. No labdarības pasākumā savāktajiem ziedojumiem Jēkabpils Sv. Miķeļa ev. lut. baznīcas remontam atvēlēti 1500,00 EUR. Dievnama atjaunošanas speciālajā ziedojumu kontā pašlaik ir saziedoti 4364,00 EUR, taču šī summa nav pietiekama, lai atsāktu remontdarbus. Baznīcas ieejas fasādes un zvanu torņa remontdarbu tāme sastāda aptuveni 12 000,00 EUR. Ziedojumu vākšanas akcijā „Atjauno Sv. Miķeļa baznīcu!” aicināts iesaistīties ikviens, kurš var sniegt finansiālu atbalstu baznīcas renovācijai. Ziedojumu var atnest uz Jēkabpils Sv. Miķeļa ev. lut. draudzes kanceleju, kas atrodas Brīvības ielā 125, un nodot draudzes sekretārei, kura ziedoto naudas summu ieskaitīs projektam paredzētajā kontā.

Tuvākajās naktīs vietām Latvijā būs salnas, naktī uz trešdienu tās gaidāmas daudzviet, prognozē "Global Forecast System". Naktī uz otrdienu un ceturtdienu gaisa temperatūra valsts lielākajā daļā pazemināsies līdz +3..+8 grādiem, savukārt naktī uz trešdienu termometra stabiņš vietām noslīdēs līdz nullei, kas nozīmē, ka zāles augstumā temperatūra var sasniegt -4..-6 grādus. Bargākās salnas gaidāmas Kurzemē un Vidzemē. Darba nedēļā saglabāsies pārsvarā sauss un saulains laiks, nedēļas nogalē iespējamas pērkona lietusgāzes.Vēsākā diena būs otrdiena, kad gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +13..+19 grādiem. Katra nākamā diena kļūs nedaudz siltāka, nedēļas nogalē iespējams karstums līdz +30 grādiem.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Bērnu un jauniešu nometnes apkopotas vienotā reģistrā; Strauji samazinājies asins donoru skaits; Aicina iesniegt ieteikumus šopavasar dzimušo lūsēnu vārdiem

Sācies skolēnu brīvlaiks, kas nozīmē, ka Latvijā ar pilnu sparu darbu uzsākušas dažādas bērnu un jauniešu nometnes. Vasaras sākumāreģistrā atrodama informācija par aptuveni 950 bērnu un jauniešu nometnēm. Šobrīd Latvijā oficiāli reģistrētas aptuveni 950 bērnu un jauniešu nometnes. Kā katru gadu, piedāvājums ir ļoti plašs – sākot ar sporta un mākslas un beidzot ar dažādu valodu apmācību nometnēm. Nometņu reģistrs ikvienam interesentam ir pieejams mājaslapā nometnes.gov.lv. Ja nometne nav atrodama mājaslapā, tas nozīmē, tā nav oficiāli reģistrēta. Visticamāk, tās organizatori nespēj izpildīt valsts noteiktās elementārās drošības prasības – gan par jautājumiem, kas saistīti ar ēdināšanu, higiēnu, gan par ugunsdrošību.

Desmit gadus vecs zēns Latgalē svētdien guvis traumu uz batuta, informēja ātrās palīdzības pārstāve Inga Vītola. Puika, lēkājot uz batuta, neveiksmīgi krita un salauza roku.Vidzemē svētdien divus gadus vecs bērns guvis termisks abu pēdu apdegumus, kad ielicis kājas bļodā ar vārošu ūdeni. Savukārt 11 mēnešus vecs zēns Rīgas reģionā, iespējams, norija bateriju, kādēļ tika nogādāts slimnīcā.Svētdien Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) devās uz 1141 izsaukumu, no kuriem 232 bija traumas.

Līdz ar atvaļinājumu sezonas sākšanos Valsts asinsdonoru centrā krasi samazinājies asins donoru skaits, informēja centra preses sekretāre Zane Mistre. Jau šobrīd nepietiekamā krājuma dēļ centrs ierobežo 0, B un A rēzus negatīvo asinis grupu asiņu izsniegšanu ārstniecības iestādēm, bet samazināšanās tendence vērojama arī citu asins grupu krājumos Centrs informē, ka 8.jūnijā centra izbraukumi gaidāmi pie Dailes teātra no plkst.10 līdz 15, bet 10.jūnijā Brīvības pieminekļa laukumā no plkst.10 līdz 14. Izbraukums gaidāms 11.jūnijā Laidzes profesionālajā vidusskolā, Naujenes Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu centrā, kā arī Valsts Kontrolē Rīgā.

Jēkabpilieši aicināti iesūtīt ieteikumus šopavasar dzimušo lūsēnu vārdiem. Lai arī šobrīd ir zināms tikai divu lūsēnu dzimums, vārdiņus ieteicams sūtīt gan sieviešu, gan vīriešu kārtas mazuļiem. Savus ieteikumus līdz 11. jūlijam var sūtīt uz e-pastu margita.liepina@jekabpils.lv Vēlāk Jēkabpils pilsētās pašvaldības mājas lapā www.jekabpils.lv balsošanas kārtībā iedzīvotāji varēs lemt par trīs piemērotākajiem lūsēnu vārdiem. Uzvarētāji, trīs lūsēnu vārdu autori, saņems veicināšanas balvu no Jēkabpils pilsētas pašvaldības - suvenīrmonētu ar Jēkabpils ģerboni.Kā jau iepriekš informējām Rīgas Zooloģiskajā dārzā Jēkabpils aizbilstamajiem lūšiem – Kamēlijai un Rubīnam šopavasar piedzimuši trīs lūsēni. Atgādinām, ka pērn Jēkabpils lūšu pārim jau piedzima lūsēns, kuram tika dots stiprs un skanīgs vārds - Hercogs, par godu pilsētas dibinātajam Hercogam Jēkabam.

SIA „Jēkabpils ūdens” atgādina, ka laikā periodā no šī gada 8.jūnija līdz 14.jūnijam veiks pilsētas ūdensapgādes sistēmas hlorēšanu. Lūgums visiem patērētājiem šajā laika periodā uzturā lietot tikai vārītu ūdeni. Jautājumu gadījumā, lūdzu vērsties SIA „Jēkabpils ūdens”, tālrunis: 65232622 vai 65232036.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Zzs aizsardzības ministra matam virzīs Raimondu Bergmani; Pļaviņās uzstādīts ātruma mērīšanas displejs; Uzsāks autobusa kustību uz Radžu ūdenskrātuvi

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde pirmdien vienbalsīgi vienojusies aizsardzības ministra amatam virzīt 12.Saeimas deputātu Raimondu Bergmani, liecina aģentūras BNS rīcībā esoša informācija. Iepriekš premjerministre Laimdota Straujuma («Vienotība») intervijā Latvijas Radio «Krustpunktā» piektdien atzina, ka jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis viņai aizsardzības ministra amatam ieteicis deputātu Bergmani. Savukārt Bergmanis, atbildot uz aģentūras BNS jautājumu par gatavību ieņemt ministra amatu, norādīja, ka uzņemties ministra amatu ir pienākums, ja cilvēks iet politikā.

Pļaviņās, Daugavas ielā, netālu no Pļaviņu novada ģimnāzijas uzstādīts transportlīdzekļu ātruma mērīšanas displejs jeb interaktīvā un informatīvā ceļazīme. Vēl vienu displeju šonedēļ iecerēts uzstādīt Rīgas ielā iepretim uzņēmuma "Pļaviņu DM" ēkai. Dome vēsta, ka šīs ceļazīmes sniedz brīdinājumu autovadītājiem par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu, proti, ja ātrums tiek ievērots - displejā iedegas zaļš smaidiņš, ja netiek, tad iedegas sarkans. Drošības pastiprināšanas nolūkā pie Pļaviņu novada ģimnāzijas, kas cilvēku plūsmas dēļ atrodas paaugstināta riska zonā, ātruma mērīšanas displejs ir savienots ar luksofora iekārtu. Tas nozīmē, ka gadījumā, ja transportlīdzekļa vadītājs pārsniegs atļauto braukšanas ātrumu, kas konkrētajā vietā ir 50km/h, tad luksoforā automātiski iedegsies sarkanais aizliedzošais signāls, informē pašvaldība. Dome norāda, ka mērierīces uzstāda, lai pozitīvā veidā pievērstu Pļaviņu novada iedzīvotāju un pilsētas viesu autovadītāju uzmanību, kā arī liktu aizdomāties par saviem braukšanas paradumiem ikdienā.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) Uzraudzības departaments 2014. gadā saņēmis 710 sūdzības un iesniegumus, kuros minēti 1860 problēmjautājumi, visbiežāk – par skolēnu drošību un izglītības iestādes vadītāja darbību. Kvalitātes dienestam adresētajos iesniegumos minēti 267 ar drošību saistīti jautājumi – gan par nepilnībām izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumos, gan nepiederošu personu uzturēšanos izglītības iestādes teritorijā, gan skolēnu konfliktos gūtām fiziskām un emocionālām traumām, liecina pieejamā informācija kvalitādes dienesta mājas lapā. Tāpat nav bijusi noteikta direktora rīcība gadījumos, kad tiek konstatēta fiziska vai emocionāla vardarbība.Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, iesniegumu skaits ir pieaudzis, tomēr tie joprojām galvenokārt saistīti ar vispārējo izglītību.

No 4.jūlija līdz 30.augustam ieskaitot sestdienās un svētdienās tiks uzsākta autobusu kustība no tirdzniecības centra „Sala” līdz Radžu ūdenskrātuvei. Autobusu kustība tiks nodrošināta no plks. 11:00 līdz 19:30, ar stundas intervālu. Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā 11. un 12. jūlijā maršruts būs slēgts, tas tiks atjaunots 18.jūlijā. Braukšana maršrutā TC „Sala”- Radžu ūdenskrātuve, paredzēta bezmaksas, apmaksa tiks veikta no pašvaldības budžeta. “
Vairāk par paredzēta maršruta kursēšanas laikiem lasiet portālā www.radio1.lv

Atstājiet komentāru