2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 5. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 5. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Joprojām konstatē pārkāpumus autoservisos; Latvijā noritēs Baznīcu nakts Paaugstinājusies temperatūra upēs un ezeros

Neraugoties uz to, ka šobrīd aktīvais Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzraudzības un kontroles pasākumu periods automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumiem ir noslēdzies, dienests uzsver, ka joprojām no VID puses tiek īstenots attālināts nozares uzņēmumu monitorings un iespējamo pārkāpumu gadījumā tiek veikti kontroles pasākumi un piemēroti administratīvie sodi. VID šobrīd īstenotais automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumu monitorings liecina, ka diemžēl ir arī tādi nozares komersanti, kuri pēc sākotnēji uzrādītajiem pozitīvajiem rezultātiem un nodokļu saistību izpildes disciplīnas uzlabošanās tomēr pēc laika atgriežas pie negodprātīgas komercdarbības prakses. Par to liecina atkārtoti nodokļu normatīvo aktu pārkāpumi automobiļu apkopes un remonta nozares uzņēmumu saimnieciskajā darbībā.

Šodien visā Latvijā norisināsies Baznīcu nakts „Atklāj baznīcu no jauna”. Jēkabpilī Baznīcu naktī apmeklē: - Krustpils evaņģēliski luterisko baznīcu, Rīgas ielā 211a, - Jēkabpils Sv.Gara pareizticīgo baznīcu un vīriešu klosteri, Brīvības ielā 200: - Jēkabpils Svētā Miķeļa evanģēliski luterisko baznīcu, Brīvības iela 123 un - Krustpils Sv. Nikolaja pareizticīgo baznīcu, Zīlānu iela 57.

Šodien Līvānos notiks XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ieskaņu pasākums „Ceļā uz svētkiem”. Ieskaņu pasākums notiks Līvānu 1.vidusskolas stadionā. No pulksten 17.00 sāks darboties radošās darbnīcas, kurās visi varēs iepazīties ar interešu izglītības pulciņiem, Līvānu 1.vidusskolas dārzā būs apskatāma interešu izglītības pulciņa „Jaunie vides pētnieki”, vides akcijas darbi „Burto Līvānu 1.vidusskolas dārzā”. 18.00 sāksies svētku koncerts, kurā uzstāsies Līvānu izglītības iestāžu tautas deju kolektīvi, kori, vokālie ansambļi, folkloras kopas. Pasākuma izskaņā notiks Līvānu novada interešu izglītības pulciņu audzēkņu un pedagogu apbalvošana par gūtajiem panākumiem Latvijas un starptautiska mēroga konkursos.

Hidrologi prognozē, ka Latvijas dienvidaustrumu upēs ūdens temperatūra paaugstināsies līdz + 20 grādiem. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologu prognozēm + 19, + 20 grādu temperatūru ūdens sasniegs Latgales upēs. Līdz + 16,+ 17 grādiem ūdens iesils Zemgales upēs un vietām Kurzemes vidienē. Vidzemes upēs ūdens temperatūra būs ap + 15, + 17 grādiem. Daugavā pie Krāslavas ūdens temperatūra jau bija pārsniegusi + 20 grādu atzīmi, Rāznas ezerā temperatūra bija + 17,3 grādi. Ūdens temperatūra dažādās Latvijas vietās šorīt ir atšķirīga - jūras piekrastē tā ir vien ap + 9 grādiem, bet iekšzemē sasniegusi arī + 17 grādu atzīmi.

Un vēl

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra informē, ka šodien Preiļu klientu apkalpošanas punkts un Līvānu klientu apkalpošanas punkts klientus neapkalpos.

Ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Daugavpilī ieviests tautpības režīms; Par kukuļa ņemšanu aiztur robežsargu; Aicina ziedot kapelas izveidei Jēkabpils reģionālajā slimnīcā

Daugavpils domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis izņēmis no domes sēdes dienas kārtības jautājumu par dārgas automašīnas iegādi pašvaldības vajadzībām, skaidrojot - kamēr pašvaldība nav atrisinājusi problēmas ar atsevišķiem projektiem, ir jāievieš taupības režīms. Kā aģentūru LETA informēja Daugavpils pilsētas pašvaldībā, domes sēdē bija plānots lemt par 50 000 eiro (ar PVN) vērtas automašīnas iegādi pašvaldības vajadzībām. Neskatoties uz to, ka minētais jautājums jau ticis skatīts domes finanšu komitejā un lielākā daļa tās locekļu šo lēmumprojektu bija atbalstījusi, Daugavpils mērs nāca klajā ar iniciatīvu šo jautājumu neiekļaut dienas kārtībā.

Valsts robežsardze par kukuļņemšanu aizturējusi vienu no Silenes robežkontroles punkta inspektoriem. Robežsargi kādā jau iepriekš sāktā kriminālprocesā par kukuļņemšanu guva apstiprinājumu, ka viens no Silenes robežkontroles punkta inspektoriem no Latvijā ieceļojošas personas pieprasījis un pieņēmis 20 eiro kukuli. Aizturētais kukuļņēmējs ievietots Valsts policijas Īslaicīgas aizturēšanas vietā.

Jēkabpils reģionālajā slimnīcā tika atklāts biedrības „Jēkabpils NVO resursu centrs” rīkotās labdarības akcijas „„Pasniedz roku atbalstam! Kopā izveidosim Jēkabpils slimnīcas kapelu un kapelāna praksi!” otrais - 2015. gada posms. Labdarības akcijas vadītāja Ligita Upīte informēja, ka akcijā ir iesaistījušies uzņēmēji, kuru piedāvātais preču sortiments, tās iegādājoties, ļauj ikvienam no mums kļūt par labdarības akcijas dalībnieku. Izvēloties produktus ar akcijas uzlīmi „Pasniedz roku atbalstam! Kopā izveidosim kapelu Jēkabpils slimnīcā un kapelāna praksi!” SIA „MARGRET” veikalā - kafejnīcā un „Ģaļas namā” 0,20 EUR nonāks labdarības akcijas kontā. Savukārt tie, kas SIA "DRUKO BALTIJA" pasūtīs krekliņu ar apdruku, kapelas izveidei ziedos 0,50 EUR. Bet SIA „SENCIS” ražoto mēbeļu pircēji ziedos 5,00 EUR no summas par akcijas laikā iegādāto preci ar uzlīmi. Tāpat var veikt maksājumus Ziedojumu kontā. Vairāk informācijas portālā www.radio1.lv

Svētdien, 7.jūnijā plkst. 17.00 Jelgavā, Zemgales Olimpiskajā centrā notiks 8. Vidējās paaudzes dejotāju svētki „Dievs man deva maizes zemi”, kur piedalīsies vairāk nekā 6500 dejotāju no visas Latvijas. Dejotāju svētkus varēs skatīties lietotnē LMT Straume un internetāhttp://straume.lmt.lv/lv/kultura/koncerti/deju-svetki-jelgava/813 . Tiešraide pieejama ikvienam. Zemgales Olimpiskais centrs pārtaps lauku sētā, kurā tiks izstāstīts, izrādīts un izdejots maizītes ceļš no iesēta grauda līdz maizes klaipam, no dzīvības radīšanas svētuma līdz dzīvi apliecinošam priekam, ēverģēlībām un trakulībām. Svētki ir solis ceļā uz Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētkiem.

Ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Vasarā pret gripu nav jāvakcinējas; Ugusndzēsēsēji palīdzējuši novilkt gredzenu; Aicina pasākums Vecvecāki un mazbērni lasa

Šīs nedēļas sākumā plašsaziņas līdzekļos izskanējis aicinājums izmantot iespēju akcijas "Gripai Nē!" ietvaros bez maksas vakcinēties pret gripu. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Bērnu vakcinācijas centra speciālisti aicina vērst uzmanību uz faktu, ka šobrīd - vasaras mēnešos gripas vīruss cirkulē ļoti nelielā apjomā: saslimušo skaits, ja ir, tad ļoti neliels, tāpēc vakcinēties pašlaik nav lietderīgi. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra maija beigās sniegto informāciju gripas sezona Latvijā ir beigusies. "Vakcinācija pret gripu ir svarīga pirms ikgadējās gripas epidēmijas sākuma, proti, oktobrī, novembrī, vēlākais decembrī. Sagaidot katru gripas jauno sezonu, vakcīna tiek īpaši veidota, ņemot vērā sezonā paredzamos gripas vīrusa tipus. Tāpēc šobrīd pieejamā gripas vakcīna ir veidota, balstoties uz iepriekšējā sezonā aktuālajiem gripas vīrusa tipiem, un šobrīd šāda vakcīna vairs nav aktuāla un nepieciešama sabiedrības aizsardzībai pret gripu. Nākamās sezonas vakcīna būs pieejama tikai no 2015.gada oktobra," skaidro BKUS Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska. Pagājušās sezonas laikā cirkulēja vismaz četri dažādi gripas vīrusi.

Vakar Daugavpilī kāda sieviete vērsusies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD), lūdzot palīdzēt noņemt no pirksta gredzenu, TVNET pastāstīja dienesta pārstāve Viktorija Gribuste. Glābēji palīdzību nav atteikuši un noņēmuši sievietei gredzenu, kā viņa bija lūgusi.Glābēju palīdzība bija nepieciešama arī kādam bērnam, kurš iekļuvis sadzīves negadījumā - Dobelē mazs bērns bija starp veikala vitrīnām iespieds pirkstus. Arī šajā situācijā glābēji palīdzējuši un bērna pirksti atbrīvoti. Kopumā VUGD aizvadītajā diennaktī saņēma 39 izsaukumus – 20 uz ugunsgrēkiem un 13 uz glābšanas darbiem, bet pieci no izsaukumiem bija maldinājumi.

6. jūnijā 11.00 Jēkabpils Bērnu literatūras nodaļā notiks pasākums Vecvecāki un mazbērni lasa.
Kopīga atkalredzēšanās grāmatu pasaulē vecvecākiem ar mazbērniem. Omītes un opīši nodod garīgo mantojumu, lasot pasakas, stāstot par savu bērnību, jaunību. Viņi ir ideāli piemēroti viens otram, lai turpinātu lasīšanas tradīcijas, vēsta Jēkabpils galvenā bibliotēka. Tāpēc aicina vecvecākus un mazbērnus kopīgi lasīt, minēt mīklas, piedalīties atjautības konkursos un vienkārši pabūtu kopā – bibliotēkā.

SIA „Jēkabpils ūdens” informē, ka laikā periodā no šī gada 8.jūnija līdz 14.jūnijam veiks pilsētas ūdensapgādes sistēmas hlorēšanu. Lūgums visiem patērētājiem šajā laika periodā uzturā lietot tikai vārītu ūdeni. Jautājumu gadījumā, lūdzu vērsties SIA „Jēkabpils ūdens”, tālrunis: 65232622 vai 65232036.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Šoferi pavirši izturas pret drošības jostu lietošanu; Jēkabpils novada iedzīvotāji protestē pret administrācijas pārcelšanu; NASA izmēģinās lielāko jebkad lietoto izpletni

Autovadītāji nereti izturas pavirši pret drošības jostu lietošanu un nepievērš uzmanību, ja arī pasažieri nepiesprādzējas. 20% gadījumu arī bērni automašīnās tiek vesti neatbilstoši drošības normām, liecina Tirgus un sociālo pētījumu centra «Latvijas Fakti» šā gada aprīlī veiktais pētījums. Auto pasažieri un vadītāji, kas nelieto drošības jostas, biežāk ir vīrieši vecumā no 30 līdz 40 gadiem, kuri ar auto brauc katru dienu un dzīvo mazajās Latvijas pilsētās. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem autovadītāji drošības jostas lieto 80% gadījumu, viņiem blakus priekšā sēdošie pasažieri – 75%, taču būtiski sliktāka situācija ir ar aizmugurē sēdošajiem pasažieriem.Aptaujājot auto pasažierus, atklājās, ka 32% auto aizmugurē sprādzējas vienmēr, 37% to dara dažkārt, savukārt 31% atzina, ka nekad nesprādzējas. Pētījumā pievērsta uzmanība arī tam, kur automašīnā brauciena laikā atrodas bērni un kā viņi uzvedas. No visām pētījumā pārbaudītajām automašīnām ar bērniem vienā piektdaļā gadījumu tie neatradās auto sēdeklītī vai uz paliktņa vai nebija piesprādzēti ar drošības jostu. Uz jautājumu, kas mudinātu piesprādzēties, respondenti ir atzīmējuši augstākus sodus, biežāku kontroli uz ceļiem, kā arī negatīvu pieredzi pašam vai paziņām. Kā mudinājumus mainīt ieradumus un piesprādzēties, aptaujātie nosaukuši citu cilvēku nosodījumu un satiksmes drošības kampaņas.

Portāla Radio1.lv redakcija saņēma atklātu vēstuli no Jēkabpils novada iedzīvotājiem, kas adresēta novada pašvaldībai. Vēstulē izteikts protests pret lēmumu pārcelt novada administrāciju uz Zasu. Atklātā vēstule iesniegta Jēkabpils novada domes pašvaldībā un pilsētas masu medijiem.
Vēstulē iedzīvotāji min vairākus argumentus, kāpēc pieņemtais lēmums iedzīvotājuprāt nav pareizs. Vairāk lasiet portālā www.radio1.lv

ASV kosmosa aģentūra piektdien plāno izmēģināt lielāko jebkad pielietoto izpletni, ar kura palīdzību nākotnē iecerēts nolaisties uz Marsa. Iepriekš starts tika atlikts sliktu laikapstākļu dēļ. Ja tie būs labi, «lidojošā šķīvīša» izmēģinājumu tiešraidē varēs vērot NASA mājaslapā piektdien no plkst.20.30 pēc Latvijas laika. «Lietusgāžu fronte, kas attīstījās naktī, virzās uz starta vietu, kas rada nestabilus vēja apstākļus virsmas tuvumā un neļaus palaist balonu,» vēstīja NASA. Augsti viļņi okeānā jau vairākas dienas likuši atcelt «Zema blīvuma virsskaņas bremzes» (Low-Density Supersonic Decelerator) startu. Iepriekš tas tika plānots šīs nedēļas sākumā. Startam atvēlētais laika posms beidzas 12.jūnijā. NASA jau kopš pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem sūtījusi uz Marsu kosmosa kuģus - robotus. Šajā izmēģinājumā tiks izmantota jauna tehnoloģija, kas pazīstama kā apaļais virsskaņas izpletnis (Supersonic Ringsail Parachute). Tas atļautu uz Marsa mīksti nolaisties cilvēkiem, vairāku mēnešu pārtikas krājumiem un citām nepieciešamajām lietām. Tā kā Marsa atmosfēra ir ļoti plāna, jebkuram izpletnim, kas ļautu nolaisties smagam, ātri lidojošam kosmosa kuģim, jābūt īpaši izturīgam. Izmēģinājuma laikā «lidojošais šķīvītis» - kamerveida bremze un izpletnis - ar milzīga gaisa balona palīdzību tiks pacelta 37 kilometru augstumā virs Klusā okeāna. Tad balons atdalīsies no kosmosa kuģa, un tālāk to cels raķetes, līdz tas nonāks 55 kilometru augstumā, sasniedzot virsskaņas ātrumu.

Atstājiet komentāru