2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 4. jūnijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 4. jūnijā

Ziņas 7-8

Radio 1 ziņāš klausieties: Jēkabpils būvvalde uzsākusi būvobjektu pārbaudi; Aicina pieteikties izstādei Rīga Food; VUGDpārbaudīš sirēnas

Jēkabpils pilsētas būvvalde ir uzsākusi sistemātisku pārbaudi objektiem, kuru būvatļaujas derīguma termiņš ir beidzies, taču tas nav ne pagarināts ne arī būve nodota ekspluatācijā. Aicināti īpašnieki, kuriem izsniegtajām būvatļaujām beidzies derīguma termiņš, vērsties Jēkabpils pilsētas būvvaldē, lai izskatītu jautājumu par būvatļaujas derīguma termiņa pagarināšanu, ja būvdarbi nav pabeigti, taču tos plānots turpināt.Ja būvatļaujas netiks pagarinātas, vai objekts netiks nodots ekspluatācijā, tad atbilstoši likumam „Par nekustamā īpašuma nodokli”, būves var tikt apliktas ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3% apmērā no lielākās būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības vai būves kadastrālās vērtības līdz būves nodošanai ekspluatācijā.Uzsāktai būvniecībai ar jau izdotu būvatļauju maksimālo būvdarbu veikšanas ilgumu (8 gadi) rēķina no 2014.gada 1.oktobra. Līdz ar to iesāktā būvniecība ir jāpabeidz līdz 2022. gada 1.oktobrim, pretējā gadījumā, lai pabeigtu iesākto būvniecību, būs jāizstrādā jauni būvniecības ieceres dokumenti.
“Riga Food” ir plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs, kas ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ jaunumus un sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem. Šogad izstāde „Riga Food” norisināsies no 2. līdz 5.septembrim. Izstādē aicināts piedalīties ikviens, kas ir reģistrēts pārtikas ražotājs vai ar pārtiku pastarpināti saistīts amatnieks (koka karošu grebējs, māla bļodu izgatavotājs utt.). Piedalīties ar savas produkcijas reklāmu atļauts arī vēl nereģistrētajiem mājražotājiem, taču viņiem nav atļauts savu preci tirgot, TIKAI izvietot to stendā.Izstādē tiks veidots atsevišķs Zemgales stends.
.
Šodien plkst. 10.00, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) visā Latvijā uz trim minūtēm iedarbinās trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu to gatavību. 4.jūnijā visā Latvijā tiks ieslēgtas 164 trauksmes sirēnas ar mērķi pārbaudīt civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas ieslēgšanas kārtību, tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamību. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukumam un turpmākā rīcība nav nepieciešama.

No 8. līdz 12. jūnijam Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļā “Sēļu sēta” radošās darbnīcas „Brīvdienas muzejā”. Lai vasara tiktu pavadīta interesanti un aizraujoši, iegūstot vēl papildus pieredzi un jaunas zināšanas Jēkabpils Vēstures muzejs piedāvā dienas radošās darbnīcas pirmsskolas un sākumskolas vecuma bērniem. Darbnīcas notiek no plkst. 10:00 līdz 13:00. Pieteikšanās uz radošajām darbnīcām pa tālruni 65232501. Vietu skaits ierobežots.

Ziņas 9-10

RADio1 ziņās klausieties: Latvijas jaunais prezidents gatavs pirldīt jaunos pienākumus; Latvijā likvidēti 4 mežu ugunsgrēki; Aicina zibakcija Parkojam kopā!

Jaunievēlētais Valsts prezidents Raimonds Vējonis intervijā raidījumam «Rīta Panorāma» atklāja, ka pagaidām vēl ir grūti saprast, kas ir noticis, taču viņš ir gatavs pildīt jaunos pienākumus. Runājot par attiecībām ar Krieviju, Vējonis saka, ka Latvija ir ieinteresēta konstruktīvās attiecībās, taču, ja Krievija būs agresīva pret kaimiņvalstīm, tad ar tādu valsti sadarboties ir sarežģīti. Viņš norādīja, ka gadījumām ja Krievija pārtrauks iesaistīties Ukrainas konfliktos, gan Latvija, gan Eiropas Savienība būs gatava atsākt konstruktīvu dialogu ar šo kaimiņvalsti. Vējonis uzsvēra, ka Krievijai jāievēro starptautiskās normas attiecībās ar Krieviju, ko šī lielvalsts pagaidām nedara. Vējonis arī atzina, ka situācija ir tikai pasliktinājusies, jo šaušana Ukrainā ir atsākusies, un tas notiek ar Krievijas līdzdalību. Atg'adin'asim, ka Saeima ar 55 balsīm par Valsts prezidentu ievēlēja pašreizējo aizsardzības ministru Vējoni.

Vakar Latvijā likvidēti četri meža ugunsgrēki, informēja Valsts meža dienestā (VMD). To kopējā platība bijusi 1,16 hektāri. Jau vēstīts, ka no 25.aprīļa Latvijas mežos sākās ugunsnedrošais laikposms. Meža ugunsnedrošajā laikposmā aizliegts kurināt ugunskurus mežā un purvos, izņemot īpaši ierīkotas vietas, kas nepieļauj uguns izplatīšanos ārpus šīs vietas. Arī šādās vietās aizliegts atstāt ugunskurus bez uzraudzības - ugunskura vieta jāatstāj, kad uguns nodzēsta un gruzdēšana pilnīgi beigusies. nelaimes gadījumos un meža apsaimniekošanai.

Šodien no pl.16:00-18:00 aicinām iedzīvotājus uz zibakciju „Parkojam kopā!” Kena parkā. Tās laikā zibakcijas rīkotāji – iedzīvotāju iniciatīvas grupa „Parkotāji” – prezentēs savu parka attīstības vīziju un apkopos jēkabpiliešu idejas Kena parka labiekārtošanai un attīstībai. Kena parku19.gadsimtā savas muižas teritorijā izveidoja Alfreds Kens, stādot tikai Latvijā sastopamus kokus. Parka veidošanā tika izmantots „3E” princips – ekonomisks, ekoloģisks un estētisks. Akcijas rīkotāji aicina radīt kopā mūsdienīgu papildinājumu šim principam!

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina tirgotājus, amatniekus un zemniekus ar savu aprīkojumu tirgot produkciju Amatnieku gadatirgū, kurš notiks tautas mūzikas festivāla „Lustes” ietvaros, kas norisināsies 11.jūlijā no plkst. 11.00-18.00 Vecpilsētas laukumā. Preču sortimentam jāatbilst tautiska, latviskās tradīcijās sakņota gadatirgus atmosfērai. Tirgošanās ar rūpnieciski ražotām plaša patēriņa precēm (netiks akceptēta. Dalības maksa gadatirgū par vienu tirdzniecības vietu (3 x3 m) atbilstoši domes saistošajiem noteikumiem :Pieteikties gadatirgum var līdz 9.jūlijam. Plašāka informācija pieejama www.jekabpils.lv

Ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Raimonds Vējonis ievēlēts ar opozīcijas atbalstu; Ugunsdzēsēji saņēmuši 37 izsaukumus saistībā ar stipro vēju; Notiks tradicionālais festivāls Lustes Jēkabpilī

Raimonds Vējonis (ZZS) Valsts prezidenta amatā ievēlēts ar opozīcijas atbalstu, šodien LNT sacīja Zaļo un zemnieku savienības līderis Augusts Brigmanis. Viņš pauda uzskatu, ka tas esot normāli, gan izvairoties atbildēt, kura partija balsojusi par Vējoni. Savukārt Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" Brigmanis izteicās, ka opozīcijas partijām par atbalstu Vējonim nekas neesot ticis solīts. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) pieļāva iespēju, ka pēc Valsts prezidenta vēlēšanām attiecības starp valdības partneriem būs nedaudz nervozas, tomēr pašreizējā Saeimas sastāvā izveidot citu koalīciju ir ļoti sarežģīti. Tomēr vērtējot situāciju koalīcijā kopumā, Straujuma uzsvēra, ka pamata satraukumam nav. Viņa arī neplānojot sasaukt ārkārtas koalīcijas sanāksmi. Tomēr pirmdien, 8.jūnijā, iknedēļas tikšanas reizē vispirms tiks runāts par Valsts prezidenta vēlēšanām.

Aizvadītajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 79 izsaukumus – 24 uz ugunsgrēkiem un 53 uz glābšanas darbiem, bet divi no izsaukumiem bija maldinājumi. Vakar ugunsdzēsēji glābēji saņēma 37 izsaukumus saistībā ar lielā vēja radītajiem postījumiem – 26 gadījumos koks bija nolūzis uz ceļa braucamās daļas, 2 gadījumos nolūzušais koks atradās uz gājēju celiņa, 2 gadījumos uz elektrības vai apgaismes vadiem. Vislielākos postījumus spēcīgais vējš radīja

Rīgā un tās apkārtnē, no kurienes ugunsdzēsēji glābēji saņēma 25 izsaukumus. Palīdzība tika sniegta arī nelaimē nokļuvušiem dzīvniekiem – Bauskā kādas dzīvojamās mājas pagrabā atradās zalktis, savukārt Aizkraukles novadā krauklis bija sapinies makšķerauklā 17 metrus augstā kokā.

10.jūlijā Sēļu sētā notiks tradicionālais, jau devītais, Tautas mūzikas festivāls „Lustes Jēkabpilī”. Organizators Aivars Pugačs atzinis, ka nekas īpaši netiks mainīts, nav iemesla neko mainīt, jo viss liekas pareizi – gan vietas izvēle, gan koncerta uzbūve – skatītājiem liekas interesanti un patīk”. Viens jaunums tomēr būs – vēl neredzētas mūziķu grupas no Lietuvas un Ukrainas. Pieteikusies arī folkloras kopas „Karikste” no Aizkraukles. Kā ierasts, festivālā klausītājus priecēs jau labi zināmie ansambļi „Lakštingele” (Lietuva), „Heino Tartes un draugi” (Igaunija) un pašmāju kapelas „Andrupenes muzikanti”, „Sābri”, „Spēlmaņi” un „Rakari”.

Piektdien, 5.jūnijā Līvānos notiks XI Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku ieskaņu pasākums „Ceļā uz svētkiem”. Ieskaņu pasākums notiks Līvānu 1.vidusskolas stadionā. No pulksten 17.00 sāks darboties radošās darbnīcas, kurās visi varēs iepazīties ar interešu izglītības pulciņiem, Līvānu 1.vidusskolas dārzā būs apskatāma interešu izglītības pulciņa „Jaunie vides pētnieki”, vides akcijas darbi „Burto Līvānu 1.vidusskolas dārzā”. Pulksten 18.00 sāksies svētku koncerts, kurā uzstāsies Līvānu izglītības iestāžu tautas deju kolektīvi, kori, vokālie ansambļi, folkloras kopas. Pasākuma izskaņā notiks Līvānu novada interešu izglītības pulciņu audzēkņu un pedagogu apbalvošana par gūtajiem panākumiem Latvijas un starptautiska mēroga konkursos.

Ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausietes: Sabiedrībā pazistami cilv eki pauž viedokli par jauno prezidentu; Būs bargāki sodi par ātruma pārsniegšanu; Nedēļas nogale būs vasarīgi silta

Trešdien notikušās Valsts prezidenta vēlēšanas noslēdzās ar pašreizējā aizsardzības ministra Raimonda Vējoņa (ZZS) ievēlēšanu augstajā amatā. Sabiedrībā pazīstami cilvēki atzīst, ka šāds vēlēšanu rezultāts ir apmierinošs, taču ir palaista garām lieliska izdevība iegūt pasaules līmeņa valsts galvu. Savos izteikumos nedaudz skarbāka bija dzejniece Māra Zālīte. Viņa prezidenta vēlēšanu rezultātu vērtē kā apmierinošu, taču tas varēja būt spožs un izcils. Zālīti sarūgtina fakts, ka deputāti prezidenta vēlēšanās praktiski aizmirsa par sabiedrību – vēlētājiem, kas viņus ievēlēja. Pirms šīm vēlēšanām bija jūtams acīmredzams spiediens, taču politiķi to nav ņēmuši vērā. Tāpat lielu rūgtumu Zālītei izraisa fakts, ka Latvijas politiskajā vidē «tirgošanās» tiek uzskatīta par normu, lai gan patiesībā tā tas nemaz nav. Maestro Raimonds Pauls savos izteikumos gan bija krietni lakoniskāks. Viņš norādīja, ka pats savulaik ir bijis iesaistīts šajā procesā, un visu šo gadu laikā prezidenta ievēlēšanas procesā nekas nav mainījies.

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz noteikt lielākus sodus par būtisku braukšanas ātruma pārsniegšanu. Savukārt sankcijas par nelielu ātruma pārsniegšanu paredzēts samazināt. Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredz, ka par ātruma pārsniegšanu līdz 10 kilometriem stundā (km/h) turpmāk vieglo automobiļu vadītājiem būs tikai brīdinājums, savukārt kravas auto vadītājiem varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu 10 eiro apmērā. Par ātruma pārsniegšanu no 11 līdz 20 km/h vieglajiem automobiļiem ārpus apdzīvotām vietām paredzēts brīdinājums vai 20 eiro naudas sods, bet apdzīvotās vietās - brīdinājums vai 40 eiro naudas sods. Smago automobiļu vadītājiem par šādu pārkāpumu būs jārēķinās ar attiecīgi brīdinājumu vai 40 eiro sodu ārpus apdzīvotām vietām un 80 eiro sodu apdzīvotās vietās.Ja ātrums pārsniegts no 21 līdz 30 km/h, vieglo auto vadītājiem ārpus apdzīvotām vietām būs jāmaksā vairāk nekā divas reizes lielāks sods - 40 eiro, bet apdzīvotās vietās - 80 eiro apmērā. Savukārt par lielākiem ātruma pārkāpumiem iespējamā soda nauda pieaugs vēl straujāk. Ja patlaban vieglajiem automobiļiem par ātruma pārsniegšanu no 51 līdz 60 km/h sods ir no 120 līdz 140 eiro, pēc likuma spēkā stāšanās sods paredzēts robežās no 240 līdz 320 eiro, kā arī uz trim mēnešiem tiks atņemtas tiesības.

Šajā nedēļas nogalē valdīs īsti vasarīgs siltums - valsts dienvidaustrumu rajonos gaiss sakarsīs līdz plus 25 grādiem, iespējams, arī par kādu grādu vairāk. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes liecina, ka siltākā no brīvdienām būs svētdiena, kad dienas laikā gaisa temperatūra pakāpeniski paaugstināsies līdz plus 25 grādiem. Lielāka iespējamība baudīt karstu laiku būs valsts dienvidaustrumu rajonos, kur augstākā gaisa temperatūra sagaidāma pēcpusdienā. Silta būs arī nakts uz svētdienu, 7.jūniju, - gaisa temperatūra nebūs zemāka par plus 13 grādiem. Sestdien nokrišņi nav gaidāmi, kā arī nav gaidāms brāzmains vējš. Svētdien jau no rīta gaisa temperatūra daudzviet būs ap plus 17, plus 18 grādiem un tā pakāpeniski paaugstināsies, līdz pēcpusdienā sasniegs plus 25 grādus.

Ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Raimonds Bergmanis gatavs ieņemt aizsardzības ministra amatu; Darbība traucēta 16 VUGD sirēnām; Radio 1 aizcina piedalīties aptauja

Ja Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (ZZS) tiktu uzrunāts ieņemt aizsardzības ministra amatu, tad viņam šāda iespēja būtu jāpārdomā, jo par to nevarot izlemt uzreiz. No deputāta sniegtajām atbildēm izriet, ka uzrunāšanas gadījumā iespēju ieņemt aizsardzības ministra amatu Bergmanis uztvertu kā politiķa pienākumu. Bergmanis pieļāva, ka tiek minēts kā iespējamais aizsardzības ministra amata kandidāts savas iepriekšējās pieredzes dēļ. Kā ziņots, saskaņā ar publiski izskanējušajiem kritērijiem Bergmanis, kā arī bijušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieks Aivars Straume tiek minēti kā atbilstoši aizsardzības ministra amata kandidāti, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Straume norādīja, ka nevēlas kandidēt uz aizsardzības ministra amatu

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) šodien plkst.10 visā Latvijā uz trim minūtēm iedarbināja 164 trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu civilās trauksmes un apziņošanas sistēmas ieslēgšanas kārtību, tās darbību, kā arī konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamību. Darbības traucējumi konstatēti 16 sirēnām, Atšķirībā no citām reizēm, kad trauksmes sirēnas tika ieslēgtas no centrālās vadības pults, pirmo reizi katra no sirēnām tika ieslēgta manuāli. Šādas izmaiņas tika ieviestas, lai pārbaudītu VUGD gatavību operatīvi iedarbināt visas vai atsevišķas trauksmes sirēnas un sistēmas darbību situācijā, kad ir pārrāvumi radiosakaru darbībā. Manuāla iedarbināšana tika veikta 148 no 164 Latvijā uzstādītajām trauksmes sirēnām. Netika iedarbinātas tās trauksmes sirēnas, kuras šobrīd atrodas remontā, ir demontētas, jo tiek mainīts jumta segums.No pārbaudītajām 148 sirēnām, bez traucējumiem un bojājumiem darbojās 132 trauksmes sirēnas. Savukārt 16 sirēnām nedarbojās skaņa, nestrādāja rotācijas mehānisms vai tās vispār nedarbojās.Šogad VUGD 112 Zvanu centri saņēma 47 zvanus no satrauktiem iedzīvotājiem,kuri nebija ieguvuši informāciju par notiekošo trauksmes sirēnu darbības pārbaudi, kas ir mazāk nekā citas reizes, kad saņemti vidēji 80 iedzīvotāju zvani.

Latvijā vidēji 79% apdzīvoto mājokļu ir pieejama vanna vai duša, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2011.gada tautas skaitīšanas dati par sadzīves ērtībām (duša vai vanna, tualete ar ūdens novadu) un komunālo pakalpojumu (ūdensvads, apkure) pieejamību. Savukārt Aknīstē ir latvijā vismazāk mājokļu, kur pieejama tualete ar ūdens novadu, tikai 9% no kopējā skaita. Tualete ar ūdens novadu ir ierīkota vidēji 80% apdzīvoto mājokļu Latvijā. Vislielākais apdzīvoto mājokļu īpatsvars ar mājoklī esošu tualeti ar ūdens novadu ir Vangažos, Olainē un Sedā - 98%, bet vismazākais - Susāju pagastā (8%), Aknīstes pagastā (9%) un Jaunjelgavas pagastā (14%). Vidēji 70% apdzīvoto mājokļu tiek apsildīti ar centrālapkuri, bet 28% - ar krāsns apkuri. Vislielākais apdzīvoto mājokļu īpatsvars ar centrālapkuri kā galveno apkures veidu ir Olainē (99%), Vangažos (98%) un Aizkrauklē (97%), bet vismazākais - Ķepovas pagastā (0%), Andzeļu pagastā (1%) un Lauderu pagastā (3%).

Tuvojas Vasaras saulgrieži, dažādi L igo svētku pasākumi notiks arī Jēkabpils pilsētā un apkārtnē. Portāls Radio1.lv aicina piedalīties šoreiz nedaudz nenopietnā aptaujā – Kur Jēkabpilī Līgo vakarā vislabāk meklēt Papardes ziedu? Aptaujas jautājumu aicinām lūkot portālā www.radio1.lv

Atstājiet komentāru