2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 19. maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 19. maijā

Radio 1 ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties Beigusies skolēnu pieteikšanās darbam vasara; Līvanos demosntrēs dokumentālo filmu par Ķīnu; Beernudārzu audzēkņi tiekas sporta spēlēs

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs noslēgusies skolēnu elektroniskā pieteikšanās pamatsastāvā dalībai nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā. Kopumā pasākumam piereģistrējies 6 331 skolēns: 3 520 skolēni piereģistrējušies pamatsastāvā, savukārt 2 812 - rezervistos. Atgādinām, ka skolēnam bija jāreģistrējas tajā NVA filiālē, kuras apkalpošanas teritorijā viņš vēlas strādāt. Skolēnu reģistrācija pamatsastāvā notiek atbilstoši katrai NVA filiālei noteiktajam iesaistāmo skolēnu skaitam. Pirms skolēns sāks darbu, NVA filiāle organizēs pretendentu atlases. Skolēni tiksies ar darba devējiem, kuri, izvērtējot katra skolēna atbilstību darba prasībām, izvēlēsies sev piemērotākos darbiniekus. Iespēja strādāt valsts līdzfinansētajās darba vietās skolēniem būs no 1.jūnija līdz 31.augustam, viena skolēna nodarbinātības ilgums pasākumā - līdz 1 mēnesim. Vasaras nodarbinātības pasākumā tiek iesaistīti skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot), kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādēs.

24.maijā Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs kopā ar citiem Zemgales plānošanas reģiona pašvaldību vadītājiem dosies pieredzes apmaiņas vizītē uz Azerbaidžānu, Baku Surakhani reģionu. Zemgales plānošanas reģiona delegācijai vizītes laikā plānotas pieņemšanas Surahanas rajona administrācijā, Garačuhuras pašvaldībā, pieredzes apmaiņas diskusija par sociālekonomiskajiem jautājumiem, iepazīšanās ar Baku vēsturisko centru, pieredzes apmaiņa par kultūrvēsturisko pieminekļu aizsardzības jautājumiem.

Šodien plkst.15.00 Līvānu novada Kultūras centrā dokumentālā filma „Brīva Ķīna: drosme ticēt”. Ar 1,3 miljardiem iedzīvotāju Ķīna šobrīd ir otra lielākā ekonomika pasaulē. No tās vides politikas un dabas resursu patēriņa līdz nodarbinātības un tirdzniecības politikai, it viss, kas notiek Ķīnā, var būtiski ietekmēt pārējo pasauli. Tādējādi tam, vai Ķīna rīkojas atbildīgi uz pasaules skatuves, ir būtiska ietekme uz mūsu planētu. Lai Ķīna kļūtu par labo spēku, tai ir jāmainās un jākļūst par brīvu un atvērtu sabiedrību, kur tās valdība ir atbildīga savu iedzīvotāju priekšā. Ar spēcīgu stāstījumu Brīva Ķīna: drosme noticēt demonstrē skatītājiem, ka tas ir reāli iespējams un skaidro Ķīnā un ārpus tās notiekošo nozīmīgo kustību, lai šādas pārmaiņas notiktu. Filma ir saņēmusi galvenās godalgas vairākos kinofestivālos. Ieeja uz filmu – bez maksas.

Jēkabpils pilsētas stadionā "Vārpa" šodien plkst.10.00 Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļa, sadarbībā ar SIA SPORTA CENTRU un pirmsskolas izglītības iestāžu Metodisko apvienību, organizēs ikgadējos pirmsskolas izglītības iestāžu audzēkņu sporta svētkus. Plānots, ka svētkos piedalīsies vairāk nekā 380 pirmsskolas izglītības iestāžu sešgadīgie audzēkņi no Jēkabpils pilsētas un visiem apkārtējiem novadiem. Bērni piedalīsies sporta stafetēs, nostiprinot veiklību un koordināciju, pilnveidojot pozitīvas rakstura īpašības– biedriskumu, savstarpējo izpalīdzību un komandas garu. Par pārsteiguma balvām rūpēsies Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Bērnus no pilsētas pirmsskolas izglītības iestādēm uz pasākumu atvedīs un aizvedīs Sporta skolas autobusi. Lietus gadījumā pasākums notiks Jēkabpils sporta centrā, Brīvības ielā 2j.

 

Radio 1 ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Šodien oficiāli sāk izvirzīt prezidenta amata kandidātus; Tiesībsargs vēršas ģenerālprokuratūrā par situāciju bērnunamos; BK Jēkabpils otrajā spēlē par trešo vietu uzveic Liepāja/Triobet vienību

No otrdienas līdz 24.maijam oficiāli jāizvirza Valsts prezidenta amata kandidatūras, informē Saeimas Preses dienestā. Pagaidām plānots izvirzīt četrus Valsts prezidenta amata kandidātu - aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS), tiesību ekspertu Egilu Levitu, parlamentārieti Sergeju Dolgopolovu (S), kā arī deputātu Mārtiņu Bondaru (LRA). Saeimas ārkārtas sēde, kurā tiks vēlēts nākamais Valsts prezidents, notiks 3.jūnijā plkst.10.

Ģenerālprokurorā iesniegti dokumenti saistībā ar konstatēto situāciju Latvijas bērnunamos, kur Tiesībsarga birojs veica pārbaudes, intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” pastāstīja tiesībsargs Juris Jansons. Tiesībsargs sagaida, ka arī ģenerālprokuratūra pievērsīs uzmanību bērnu tiesību aizsardzības jautājumiem. Jansons norādīja, ka dokumenti iesniegti saistībā ar konstatēto bērnunamos, jo institūcijas, kurām ir pienākums uzraudzīt to darbu, nav to veikuši pilnvērtīgi. Prokuratūra esot „pēdējais salmiņš”, pie kā ķerties. Turklāt runa esot ne tikai par sistēmiskiem pārkāpumiem, bet atsevišķos gadījumos tiesībsrags esot bijis vākt pierādījumus, lai varētu apliecināt, ka bērnunamu vadītāji veicot pat noziedzīgas darbības. Jau iepriekš ziņots par Tiesībsarga biroja veikto pētījumu par bērniem bērnunamos, secinot, ka viņi dzīvo kā divkārtējā trimdā, jo vispirms viņi no mājām tiek aizsūtīti tālu prom uz bērnunamu, pēc tam uz kādu no internātskolām. Savukārt vairāku bērnunamu vadītāji pauda, ka Jansona paziņojumi par situāciju izkropļoti ataino situāciju bērnunamos un viņa veidotais ziņojums ir vai nu tendenciozi, vai neprofesonāli veidots.

Madonas novadā pirmdien ugunsgrēkā cieta pusaudzis - 14 gadus vecs zēns, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Virtuvē bija piededzis ēdiens, kas radīja sadūmojumu. Puisis tajā brīdī gulēja. Glābējus izsauca kaimiņi. Pusaudzis cieta no saindēšanās ar dūmiem. Izsaukums tika saņemts ap septiņiem vakarā. Pirmdien VUGD devās uz 13 ugunsgrēkiem un 12 glābšanas darbiem.

«Aldaris» Latvijas Basketbola līgas (LBL) bronzas sērijas otrajā mačā pirmdien «Jēkabpils» savā laukumā ar rezultātu 71:69 pagarinājumā pieveica «Liepāja»/«Triobet» vienību. Līdz ar to sērijā līdz trim uzvarām rezultāts kļuva neizšķirts 1-1. Sērijas pirmajā mačā «Liepāja»/«Triobet» guva uzvaru ar 83:72. Trešo reizi komandas ceturtdien sacentīsies Liepājā, bet pēc tam sērija atkal atgriezīsies Jēkabpilī.

 

Radio 1 ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Pebisonāri draudd ar protestiem; Saiemas izbraukuma sēde šodien notiek J ekabpils cietumā; Pētījums: Latvijā korupcija ir pla si izplatīta

Valdībai beidzot ir jāuzlabo pensionāru situācija - par to vakar kongresā vienojās Latvijas Pensionāru federācija. Pretējā gadījumā seniori draud ar protestiem, ziņo LNT. 70% Latvijas pensionāru dzīvo zem nabadzības riska robežas. Līdzīgā situācijā ir lielākā daļa senioru. Lai nedzīvotu nabadzībā, viņiem jālūdz palīdzība bērniem vai pašvaldībai. Valdībā tapuši grozījumi likumā par valsts pensijām un šodien ministri tos plāno skatīt slēgtā sēdē. Dokuments paredz pilnveidot pensiju indeksācijas kārtību, kā arī novērst netaisnību pret tiem pensionāriem, kas pensionējās krīzes gados. Ja valdība šos grozījumus neatbalstīs, pensionāri jau vasarā piedraudējuši rīkot protesta akcijas. Ja tiks rīkotas protesta akcijas, tās, visticamāk, notiks vasaras beigās, bet vākt parakstus pensionāri gatavi sākt jau tūlīt. Parakstus, lai atbalstītu likuma grozījumus, pensionāri jau gatavi vākt kaut rīt. Tikmēr Finanšu ministrija jau brīdinājusi – grozījumu atbalstīšana liks jostas nākamajā gadā savilkt vēl ciešāk.

Šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde notiks izbraukumā – Jēkabpils cietumā, liecina informācija Ieslodzījumu vietu pārvaldes mājas lapā. Jēkabpils cietums dibināts 1980.gadā, un šobrīd tas ir daļēji slēgtais cietums ar atklātā cietuma nodaļu, kurā atrodas 269 ieslodzītie. Cietumā iespējams apgūt vispārējo un arodizglītību – apdares darbu strādnieka profesiju, galdnieka, elektromontiera, pavāra, rūpnīcas/katlu kurinātāja arodus. Vispārējā izglītībā iesaistīti 24 notiesātie, profesionālajā izglītībā – 74. Saimnieciskajā apkalpē nodarbināti pavāri, remontstrādnieki, virtuves darbinieki, noliktavas strādnieki, veļas pārzinis, frizieris, telpu un teritorijas uzkopšanas apkopēji, kurpnieki. Resocializācijas ietvaros ieslodzītie piedalās nodarbību ciklos „Karjeras atbalsta pasākumu nodrošināšana ieslodzījuma vietās”, „Pasaules izpratnes pamati” un citos.

Salīdzinot ar attīstītākajām valstīm, Latvijas biznesa līderi atzīst būtiski augstāku korupcijas līmeni Latvijas saimnieciskajā vidē. Proti, 55% Latvijas biznesa līderu piekrīt apgalvojumam, ka korupcija Latvijā ir plaši izplatīta, salīdzinot ar tikai 35% attīstītākajās ekonomikās. Vienlaikus Latvijas biznesa līderi vairāk pat nekā attīstītākajās ekonomikās uzskata, ka finanšu uzskaites prakse, caurskatāmība un precizitāte Latvijā ir augstā līmenī. Pētījumā aptaujāti 3800 lielo uzņēmumu darbinieki 38 valstīs, un tajā noskaidrots, ka 55% Latvijas uzņēmēju uzskata korupciju un kukuļdošanu par plaši izplatītu praksi Latvijā, kas ir tikai nedaudz labāk kā Krievijā (60%) un būtiski sliktāk nekā Francijā (29%), Vācijā (26%), Igaunijā (21%) un valstīs ar zemāko korupcijas uztveres līmeni – Zviedrijā (10%) un Dānijā (4%). Augstākais respondentu skaits Eiropas valstu lokā, kas korupciju savā valstī uzskata par plaši izplatītu, ir Horvātijā (92%) un Slovēnijā (87%). EY pētījums atklāj, ka Latvijas uzņēmumu pārstāvji ir augstākās domās nekā Austrumeiropas un pat attīstītāko valstu biznesa cilvēki par finanšu uzskaites caurskatāmības un pareizības līmeni savā valstī.

 

Radio 1 ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties”: Konstatēti ēdināšanas pārkāpumi Zemgales skolās; NMPD vairāk nekā 1000 izsaukumu; L ivāniete labākā Latvijas maratoniste

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Zemgalē konstatējis neatbilstības 33 skolu ēdināšanas uzņēmumos, no kuriem lielākajā daļā gadījumu bijušas neatbilstības ēdienkartē, informēja PVD Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis. 21 gadījumā konstatētas problēmas ar ēdienkarti - ēdienkarte nav saskaņota ar skolas vadību, nav novietota visiem redzamā, pieejamā vietā, konstatētas nepilnības apjoma un uzturvērtības norādēs, dažos gadījumos rakstītais neatbilst faktiski pasniegtajam ēdienam. Savukārt 23 gadījumos neatbilstības konstatētas noteikto uztura normu nodrošināšanā. Visbiežāk nav bijis atbilstošs augļu un dārzeņu nodrošinājums, bijis nepietiekams piena produktu daudzums, nepietiekams vai pārāk liels kaloriju daudzums. Grosbārdis apstiprināja, ka pārkāpumi konstatēti atsevišķās skolās visā pārvaldes teritorijā - Bauskas novadā, Iecavas novadā, Rundāles novadā, Vecumnieku novadā, Dobeles novadā, Auces novadā, Tērvetes novadā, Jelgavas pilsētā, arī Jelgavas novadā un Ozolnieku novadā. Grosbārdis gan nenosauca konkrētas skolas. To esot daudz, kā arī būtu nekorekti šo iemeslu dēļ izcelt konkrētu skolu, jo šādi pārkāpumi nav uzskatāmi par rupjiem vai kādus draudus radošiem un tie sastopami bieži.

Kāda 64 gadus veca sieviete pirmdien Latgales reģionā iekritusi akā pie savas mājas un pavadījusi tur vairākas stundas, aģentūrai BNS pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Sanita Malēja. Sieviete vēlējusies piemājas akai veikt remontdarbus, taču nav noturējusi līdzsvaru un iekritusi tajā. Akā sieviete bijusi ilgu laiku līdz pusei ūdenī. Kad sieviete atrasta, izvilkta no akas un piesaistīti mediķi, viņai konstatēta vispārēja ķermeņa atdzišana. Cietusī nogādāta slimnīcā. Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD reģistrējis 1165 izsaukumus, no kuriem 143 bijuši saistīti ar traumām.

Radio 1.lv saņēma vēstuli no lasītājas Liānas, kura pauda sašutumu un neizpratni par peļķēm, kas veidojas uz Jēkabpils galvenajām ielām, ņemot vērā, ka pavisam nesen veikta vairāku ielu rekonstrukcija. Atsūtītajā vēstulē redzama Brīvības iela, kur starp ietvi un ceļu ir milz īga peļķe. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Būvniecības nodaļas būvinženieris Alberts Barkāns sniedzis atbildi, ka minētā vieta ir apzināta. Šobrīd ir dots rīkojums SIA „Jēkabpils pakalpojumi” atbrīvot teritoriju un novadīt ūdeni zālājā.”

Vēsturisks notikums Līvānu novada sporta dzīvē - svētdien notikušajā Lattelecom Rīgas maratonā Līvānu novada vieglatlētikas kluba pārstāve Kitija Valtere ierakstīja savu vārdu šī nozīmīgā skriešanas pasākuma vēsturē, kļūstot par labāko maratonisti starp Latvijas skrējējām! Uzrādītais laiks ir 2 stundas 58 minūtes un 12 sekundes. Kopvērtējumā sportiste ierindojās augstajā sestajā vietā, viņu apsteidza vien tā saucamo "skriešanas valstu" pārstāves no Kenijas, Etiopijas un Krievijas.

 

Radio 1 ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Latvijā trešais augstākais inflacijas līmenis ES; Parbūvēs ceļus Latvijā 345 km garumā; J ekabpil I notiks Bērnu svētki

Patēriņa cenas Latvijā šā gada aprīlī, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, palielinājās par 0,6%, Latvijai reģistrējot trešo augstāko gada inflācijas līmeni no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina otrdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati. Tāpat kā Latvijā, 0,6% inflācija reģistrēta arī Rumānijā. Tada inflācija aprīlī reģistrēta 12 valstīs. Gada deflācija fiksēta arī 12 valstīs, Luksemburgā, Nīderlandē un Ungārijā patēriņa cenas gada salīdzinājumā saglabājās nemainīgas, bet par Lielbritāniju dati nav pieejami. Lielākā inflācija aprīlī reģistrēta Maltā - 1,4% un Austrijā – 0,9%. Tikmēr lielākā deflācija aprīlī fiksēta Grieķijā - 1,8%, Kiprā - 1,7%, Bulgārijā un Polijā - 0,9%.

Lai uzlabotu valsts galveno autoceļu kvalitāti, 2014.-2020.gada plānošanas periodā no Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzekļiem paredzēti 218 miljoni eiro, informēja Satiksmes ministrijā. To paredz Satiksmes ministrijas izstrādātie noteikumi, ko šodien apstiprināja valdība. Minētās aktivitātes ietvaros paredzēts pārbūvēt 345 km valsts galveno autoceļu, kas atrodas TEN-T autoceļu tīklā.Atbilstoši Valsts autoceļu sakārtošanas programmai 2014.–2020.gadam, paredzēts veikt valsts autoceļu infrastruktūras saglabāšanas pasākumus – pārbūvi, virsmas nestspējas stiprināšanu, vienlaikus uzlabojot ceļu satiksmes drošību. Tādā veidā tikšot samazināts sliktā un ļoti sliktā stāvoklī esošo ceļu īpatsvars no 46,3% līdz 10% no kopējā valsts galveno autoceļu tīkla.

30. maijā plkst.11.00 Kena parkā bērni kopā ar vecākiem tiek aicināti uz Bērnu svētkiem „Lai dziesmas nu raisām! Lai ziediņus kaisām!”( J.Rainis), ar daudzveidīgu radošu, sportisku un atpūtas programmu plaši atzīmētu Starptautisko Bērnu aizsardzības dienu. Šis ir Raiņa un Aspazijas jubilejas gads, un visi bērni, kuri būs iemācījušies kādu Raiņa vai Aspazijas dzejoli, varēs to nolasīt brīvajā mikrofonā, saņemot par to saldas balvas. Bērnu bibliotēka mazajiem apmeklētājiem piedāvās mīklu un dzejas darbnīcas „Sēd uz sliekšņa pasaciņa”. Ar sporta aktivitātēm visus gaidīs sektorā „Mazā stiprinieka piedzīvojumi”, kur mazajam stipriniekam jāveic 7 azartiski un sportiski uzdevumi. Čaklie rokdarbnieki varēs izmēģināt roku dažādās radošajās darbnīcās.Pirmo reizi Jēkabpilī gan lieliem, gan maziem būs iespēja izveidot savu rokas kopiju no vaska. Aicināti bērnus kopā ar vecākiem mājās izgatavot cepures, vainadziņus vai citus aksesuārus par ziedu tēmu, lai kopā ar Ziedu meitenēm piedalītos „Ziedu karnevālā”. Protams, bērnus gaida lustīga vizināšanās karuselī, vilcieniņā un pamatīga izlēkāšanās piepūšamajā pilsētiņā. Šajos svētkos piedalīsies bērnu vokalie ansambļi.

FK Jēkabpils/JSC 16.maijā, Liepājas stadionā „Daugava”, aizvadīja astoto kārtu 1.līgas futbola čempionātā pret FK 1625 Liepāja. Spēle noslēdzās ar rezultātu 7:2, pretinieku labā. Pēc astoņām spēlēm kopvērtējuma tabulā esam 14 vietā. Nākamā spēle 24.maijā pret FK Smiltene/BJSS.

Atstājiet komentāru