2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 18. maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 18. maijā

Radio 1 ziņas 7-8

 

Radio 1 ziņās klausieties: Pašvaldības vēlas pagarināt pilnvaru termiņu; Aicina vingrot Jēkabpils Kena parka; Šonedēļ sola laika apstākļu uzlabošanos.

Ar bažām, ka jaunais izglītības finansēšanas modelis radīs papildus slogu pašvaldību budžetos, Latvijas pašvaldību savienība aicina valdību jaunā modeļa ieviešanu nesasteigt. Tāpat pašvaldības vēlas pagarināt vietvaru darbības pilnvaru termiņu no četriem uz pieciem gadiem. Tā pausts Latvijas Pašvaldību savienība sagatavotajā rezolūciju projektā, ko plāno iesniegt Saeimai. Ieviešot jaunu skolotāju algu modeli, arī pašvaldībām būs jāpalielina atalgojums tiem pedagogiem, kurus valsts nefinansē, taču pašvaldībām tam lieku līdzekļu nav. Saeima arī tiek aicināta saskaņot pašvaldību vēlēšanas un Eiropas Parlamenta vēlēšanas jau ar nākamo vēlēšanu ciklu, kā arī izvērtēt iespēju abas vēlēšanas organizēt vienā dienā.

Jau ceturto gadu Jēkabpils pilsētas bibliotēka svin Emīlijas dienu, kuras nosaukums radies, pateicoties pirmajai bibliotēkas pārzinei Emīlijai Grāmatniecei. Šajā notiek bibliotēkas vestures atcerēšanās, bijušas tikšanās bijušajiem bibliotēkas darbiniekiem, rīkotas izstādes. Šogad Emīlijas dienu veltīs lasītājiem un tā notiks ārpus bibliotēkas telpām. Bibliotēkā katru dienu ierodas ap 150 apmeklētājiem. BBBibliotēka ir pateicīga par ierosinājumiem, jautājumiem, pasākumu apmeklējumiem un mums uzticētajiem stāstiem. Ikviens aicināts 22. maijā plkst.16:00 Bērnu literatūras nodaļas (Bērnu bibliotēkas) pagalmā, Pasta ielā 39.

Veselības veicināšanas pasākumu ietvaros sākot ar jūnija mēnesi, Jēkabpils pilsētas pašvaldība sadarbībā ar sporta centru „GRACIA” aicina Jēkabpils pilsētas iedzīvotājus un viesus pievienoties vingrošanas nodarbībām pēc BELOJAR sistēmas. Trešdienās plkst. 18.30 Kena parkā visus vingrot gribētājus gaidīs trenere Sveta. Lietus gadījumā nodarbības notiks sporta centra „GRACIA” mazajā zālē Draudzības alejā 9. Jūnijā nodarbíbas notiks: 3., 10. un 17. datumā.Nodarbības ir bez maksas! Nav nepieciešams speciāls aprīkojums, tikai ērts apģērbs un vēlme izkustēties.

Piektdien, 15. maijā “Aldaris” Latvijas Basketbola līgas pirmajā cīņā par trešo vietu BK “Jēkabpils” izbraukumā piekāpās “Liepāja/Triobet” – 72:83. Sērijā līdz trim uzvarām – 0:1. Rezultatīvākais cīņā – Rinalds Sirsniņš ar 15 gūtiem punktiem komandas labā. Nākamā cīņa par “Aldaris” LBL bronzu jau nākampirmdien, 18. maijā. Spēles sākums pl. 18.30

Ciklona ietekme saglabāsies vēl šodien, bet no otrdienas laika apstākļi jau mainīsies – vispirms paaugstināsies atmosfēras spiediens, un otrdien nokrišņi mitēsies, bet nedēļas vidū rietumu, ziemeļrietumu gaisa masu plūsmu nomainīs gaisa masu plūsma no dienvidiem, dienvidrietumiem, uz Latviju atnesot siltākas gaisa masas, ziņo Latvijas Vides ģeoloģijas un meteroloģijas dienests. Sinoptiķi gan norāda, ka aizvien saglabāsies liela nokrišņu varbūtība, jo tā sauktās atmosfēras frontes, kas atdala siltākās un vēsākās gaisa masas un nes lietus mākoņus, atradīsies tuvu mūsu teritorijai. Gaisa temperatūra gan palielināsies - naktīs salnas nav gaidāmas, bet dienas laikā termometra stabiņš sasniegs arī +15...+20 grādu atzīmi, bet atsevišķās dienās, visticamāk, būs vēl siltāks laiks.

 

Radio 1 ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Rīgas maratonā miris dalībnieks, Reinim Nitišam 3.vieta pasaules čempionāta posmā; Šonedēļ gaidāmi laika apstākļu kontrasti

"Lattelecom" Rīgas maratonā, kas risinājās svētdien, miris viens no dalībniekiem, kurš veicis 10 kilometru distanci. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša pastāstīja, ka mirušais ir 25 gadus vecs vīrietis, kuram skrienot ir palicis slikti un viņš saļimis. Turpat blakus dežūrēja brigāde, kas nekavējoties uzsāka palīdzības sniegšanu. Ilgstoši tika veikta reanimācija, taču vīrieti atdzīvināt nav izdevies. Bukša informēja, ka šogad medicīniskā palīdzība kopumā bija nepieciešama ievērojami mazākam skrējēju skaitam nekā citus gadus, kad bija karsts laiks, kas ir papildus riska faktors organismam. Pamatā palīdzība sniegta turpat uz vietas, lielākoties skrējējiem bija noberztas kājas un sastiepumi. Slimnīcā ar potītes traumu nogādāta viena sieviete. Citus gadus ārstniecības iestādēs nonāca ap 20 cilvēkiem. Policijā pavēstīja, ka nekādu citu incidentu maratonā laikā nebija.

Piektdien, 22.maijā, plkst.17.00 biedrība "Baltā māja" aicina visus interesentus uz interaktīvu pasākumu/šovu „ES MĪLU LATVIJU VISVAIRĀK, JO...”, kas notiks Līvānu novada Kultūras centrā . Projekta dalībnieki no slāvu biedrības „Uzori” dažādos uzdevumos apliecinās iegūtās zināšanas par Latviju, valodu, kultūru; Skatītājiem tiks piedāvāta aktīva līdzdalība un saistošas aktivitātes; Dalībniekus un skatītājus priecēs vietējo pašdarbības kolektīvu priekšnesumi; Pasākumu vadīs kultūras dvēsele Anita Gavare. Pasākums notiek projekta „Biedrības „Baltā māja” pieredze un zināšanas mazākumtautību iedzīvotāju integrācijai Latvijas sabiedrībā” (Projekta līguma identifikācijas numurs: 2013.EEZ/PP/2/MAC/035/050) ietvaros.

Latvijas rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs svētdien guva trešo vietu Beļģijā notiekošā pasaules rallijkrosa čempionāta trešā posma finālbraucienā prestižākajā «SuperCar» klasē, bet latvietis Jānis Baumanis svinēja otro uzvaru pēc kārtas Eiropas čempionāta «Super 1600» klasē. Uzvaru svinēja Tomass Heikinens no Somijas, kuram sekoja slavenais norvēģis Peters Sūlbergs. Tikmēr paralēli notikušajā Eiropas čempionāta otrajā posmā «Super 1600» klasē svētdien uzvaru guva Baumanis no «Set Promotion» komandas.Čempionāta kopvērtējumā pēc diviem posmiem Baumanim ir 53 punkti un viņš par desmit punktiem apsteidz tuvāko sekotāju Andrē Diburgu no Francijas.

Šonedēļ Latvijā laiks kļūs ievērojami siltāks, taču gaidāmi laikapstākļu kontrasti - kamēr vienā Latvijas vietā spīdēs saule un būs vasarīgi silts, tikmēr citviet līs un būs vēss, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls «lsm.lv». Prognozes liecina, ka nedēļas vēsākā diena būs pirmdiena, kad gaiss iesils tikai līdz +7..+11 grādiem. Nedēļas pirmajā dienā gaidāms brāzmains rietumu vējš līdz 11-16 metriem sekundē, visā valstī būs īslaicīgas lietusgāzes, vietām ar krusu un pērkonu. Naktī uz otrdienu debesis skaidrosies, un būtisku nokrišņu vairāk nebūs, tādēļ laiks būs auksts - +2..+7 grādi, vietām zāles augstumā gaidāma salna. Turpmāk šonedēļ salnu vairs nebūs. Nākamajās dienās laiks kļūs siltāks. Jau otrdien gaiss iesils līdz +14..+19 grādiem, Kurzemes galējos dienvidos iespējami pat +20 grādi. Arī atlikušajās nedēļas dienās bieži uzlīs, gandrīz katru dienu kādā Latvijas daļā, pārsvarā austrumos, gaidāms pērkona negaiss. Vēsāks laiks būs Kurzemē, bet siltāks - Latgalē.

 

Radio 1 ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Prezidenta vēlēšanu diena rīkos publisku akciju; Rēzeknes skolu reorganizācija konstatē interešu konfliktu; Uzņēmumu registrs organizē konsultāciju dienas

Lai vērstu politiķu uzmanību uz iedzīvotāju izteiktu viedokli par iespējamiem Valsts prezidenta amata kandidātiem, portālā mansprezidents.lv veidotāji vēlēšanu dienā rīkos publisku akciju, intervijā LTV raidījumā „Rīta Panorāma” pastāstīja portāla ManaBalss.lv vadītāja Madara Peipiņa. Mansprezidents.lv veidotāji cer, ka iedzīvotāju balsojumu politiķi vismaz kādā mērā ņems vērā.Otrdien, kad sāksies oficiālā kandidātu pieteikšana prezidenta vēlēšanām, balsojuma veidotāji katram deputātam aiznesīs rezultātus. Savukārt vēlēšanu dienā organizācija dosies uz Saeimu, lai publiskā akcijā parādītu, ka cilvēki sekojuši līdzi vēlēšanām un pauduši savu viedokli. Līdz šim vietnē mansprezidents.lv savu izvēli par iespējamo Valsts prezidentu izdarījuši vairāk nekā 12 tūkstoši cilvēku.Oficiāla Valsts prezidenta amata kandidātu izvirzīšana sāksies otrdien un ilgs līdz 24.maijam. Saeimas deputātiem kandidatūras jāiesniedz rakstveidā Saeimas prezidijam, bet kandidātam ar savu parakstu jāapliecina, ka viņš ir piekritis izvirzīšanai. Valsts prezidenta vēlēšanas notiks 3.jūnijā.

Izvērtējot Rēzeknes pilsētas mēra Aleksandra Bartaševiča (SC) argumentus par labu Rēzeknes 4.vidusskolas un Rēzeknes Vakara vidusskolas reorganizācijai, tiesībsargs Juris Jansons secinājis, ka viens no reorganizācijas iemesliem ir pilsētas domes finanšu intereses. Analizējot Latgales Reģionālajā Televīzijā Bartaševiča pausto viedokli par abu skolu apvienošanu, secināms, ka lēmuma patiesais mērķis ir saistīts ar domes finanšu interesēm palielināt izglītojamo skaitu citās Rēzeknes pilsētas skolās, tostarp Rēzeknes 3.vidusskolā, kurā ir īslaicīgas grūtības nodrošināt minimālo izglītojamo skaitu vienā no vidusskolas klasēm. Uzsvērts, ka balsojumā par Rēzeknes 4.vidusskolas reorganizāciju piedalījās deputāti, kuri vienlaikus irRēzeknes 3.vidusskolas un Rēzeknes 2.vidusskolas direktori, līdz ar to ir konstatējams interešu konflikts. Pārbaudes lieta sākta pēc Rēzeknes 4.vidusskolas skolēnu vecāku iesniegumiem, kuros Rēzeknes pilsētas domes lēmums reorganizēt minētās skolas vērtēts kā bērnu interesēm un labas pārvaldības principiem neatbilstošs, par ko arī ierosinātas pārbaudes lietas.
Lai veicinātu uzņēmēju aktivitāti un izpratni, Uzņēmumu reģistrs Rīgā un reģionos organizē Konsultāciju dienas "Uzņēmēj, sakārto papīrus!".20.maijā notiks otrā individuālo konsultāciju diena uzņēmējiem, kuras laikā interesentiem būs iespēja saņemt atbildes uz saviem jautājumiem par dalībnieku reģistra pirmo nodalījumu un pamatkapitāla pārreģistrāciju eiro. Konsultācijas notiks visās Uzņēmumu reģistra reģionālajās nodaļās - Rīgā, Bauskā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Liepājā, Rēzeknē, Saldū, Valmierā un Ventspilī. Konsultācijām Jēkabpilī var pieteikties pa tālruni 65221600.
Nākošā Konsultāciju diena notiks 10.jūnijā.

 

Radio 1 ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Austrumu partnerības samita laikā būs ierobežojumi lidostā; Aicina vasaras nometnes; Jaunieši vēlas vairāk sportot

Saistībā ar vērienīgiem drošības pasākumiem Austrumu partnerības samita laikā Rīgā ceturtdien, 21.maijā, un piektdien, 22.maijā, starptautiskajā lidostā «Rīga» pasažieriem jāierodas vismaz trīs stundas pirms reisa, aģentūrai BNS pavēstīja lidostā. Tāpat ceturtdien un piektdien lidostas terminālī varēs iekļūt tikai pasažieri un darbinieki. Pasažieru sagaidītāji un pavadītāji terminālī nevarēs iekļūt. Ņemot vērā, ka šajās dienās būtiskas izmaiņas paredzētas satiksmes organizācijā, kas skars piebraukšanas ceļus un lidostas autostāvvietas, pasažieri aicināti uz lidostu doties ar sabiedrisko transportu.
Biedrība „Jēkabpils NVO resursu centrs” turpina realizēt projektu „Aicināts Dzīvē!”. Vasaras periodā – jūnijā un jūlijā – tiks organizētas divas nometnes ģimenēm ar bērniem. Pašlaik biedrība aicina pieteikties daudzbērnu vai viena vecāka ģimenes nometnei, kas no 20.līdz 24.jūlijam notiks Liepājas apkārtnē. Pieteikties var Jēkabpilī Brīvības ielā 45, Jēkabpils NVO resursu centrs biroja telpās, zvanot – 652 20097 . Nometnē vecāki kopā ar bērniem piecas dienas pavadīs mācoties, izklaidējoties, dodoties ekskursijā, iegūstot jaunas zināšanas un draugus. Par nometnes organizēšanu atbild projekta sadarbības organizācija – biedrība „Liepājas Jaunie Vanagi”. Ģimenēm piedaloties nometnes
vienā no trim darbnīcām, tiks veicināta izpratne par sekmīgu sadarbību ģimenes un kopienas robežās, īpaši starp paaudzēm.Jau ziņots, ka projekta „Aicināts dzīvē!” mācību semestra laikā tika organizētas
Pēcpusdienu attīstības skoliņas bērniem no Salas, Krustpils, Jēkabpils novadiem un Jēkabpils pilsētas, apmeklējot peldēšanas, mākslas, deju nodarbības, kā arī iegūstot jaunas prasmes informāciju tehnoloģijās un veicinot dažādu ikdienas prasmju apgūšanu. Savukārt aprīlī un maijā projekta ietvaros notika jauniešu izbraukuma praktikumi uz skolām, kas piedāvā iegūt arodizglītību. Praktikumu mērķis bija ne tikai iepazīstināt jauniešus ar Latvijas arodvidusskolu programmu iespējām, bet arī sniegt iespēju pašiem piedalīties nodarbībās.

Lai arī divas trešdaļas Latvijas jauniešu ikdienā cenšas būt fiziski aktīvi un ārpus skolas sporto vai aktīvi atpūšas vismaz divas reizes nedēļā, vairāk nekā puse jeb 57% norāda, ka vēlas to darīt biežāk. Vienlaikus populārāko brīvā laika aktivitāšu topā dominē televīzijas skatīšanās un sērfošana internetā, bet jaunieši norāda uz bezmaksas sporta aktivitāšu pieejamības un motivācijas trūkumu, secināts mazumtirdzniecības tīkla «Narvesen» rīkotā jauniešu projektu konkursa «Diena kā piedzīvojums» veiktajā aptaujā.. Aptaujas rezultāti liecina, ka sportiskākie jaunieši dzīvo reģionos, kuros pieejamas plašas bezmaksas iespējas nodarboties ar sportu un ir aktīvi sporta vai jauniešu centri, kas rūpējas par kvalitatīvu brīvā laika aktivitāšu piedāvājumu. Ar bezmaksas sporta aktivitāšu pieejamību visapmierinātākie ir jaunieši Vidzemes un Rīgas reģionā, kur attiecīgi vismaz divas un vairāk reizes nedēļā sporto 81% un 78% jauniešu. Trešajā vietā ierindojas Rīgas jaunieši, no kuriem divas trešdaļas ārpus skolas regulāri sporto vai aktīvi atpūšas.Pārējos reģionos situācija ir sliktāka. Piemēram,Latgalē un Zemgalē 28% jauniešu uzsver, ka tiem dzīvesvietas tuvumā nav pietiekoši plašs bezmaksas sporta aktivitāšu vai aktīvās atpūtas piedāvājums.

Akciju sabiedrība “Pasažieru vilciens” atkārtoti informē, ka 19., 21. un 26.maijādīzeļvilcieni Rīga-Zilupe un Nr.807 Zilupe-Rīga kursēs maršrutā Rīga-Sakstagala stacija-Rīga, savukārt posmā Sakstagals-Zilupe-Sakstagalspasažieru pārvadājumi tiks nodrošināti ar autobusiem, kuros būs derīgas dzelzceļa braukšanas biļetes. Izmaiņas šo vilcienu satiksmē noteiktas saistībā ar sliežu ceļu remontdarbiem dzelzceļa iecirknī Sakstagals-Rēzekne.

 

Radio 1 ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Noteiktām iedzīvotāju grupām jāiesniedz ienākumu deklarācija; Pārbaudīta ūdens kvalutāte Radžu udenskrātuvē; BK Jēkabpils šovakar otrā spēle par trešo vietu

Vairākām Latvijas iedzīvotāju kategorijām gada ienākumu deklarācija par 2014.gadā gūtajiem ienākumiem obligāti jāiesniedz nākamo divu nedēļu laikā - līdz 2015.gada 1.jūnijam ieskaitot, atgādina Valsts ieņēmumu dienestā (VID). Lai deklarācijas aizpildīšana būtu ērtāka, ātrāka un vienkāršāka, VID aicina to darīt elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS). Tās fiziskās personas, kuras neveic nekāda veida saimniecisko darbību un brīvprātīgi vēlas iesniegt Gada ienākumu deklarāciju, lai saņemtu atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem , var iesniegt VID līdz pat 2018.gada 16.jūnijam.

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pēdējās nedēļas laikā ir apstiprināts vēl 16 meža cūkām Vidzemē, tostarp pa vienai meža cūkai Madonas novada Aronas pagastā un Strenču novada Plāņu pagastā, kuros iepriekš saslimšana nebija konstatēta, aģentūrai BNS pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Anna Joffe. No 9. līdz 17.maijam vīruss ir konstatēts 16 meža cūkām, tostarp 12 meža cūkām Burtnieku novada Rencēnu pagastā un pa vienai meža cūkai Limbažu novada Umurgas pagastā, Naukšēnu novada Ķoņu pagastā, kā arī Madonas novada Aronas pagastā un Strenču novada Plāņu pagastā, kuros iepriekš saslimšana nebija konstatēta. Līdz ar to ĀCM šogad Latvijā ir atklāts 178 meža cūkām 12 novadu 29 pagastos. ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Vīruss nav bīstams cilvēkiem.

Veselības inspekcijas Latgales kontroles nodaļa informē, ka Radžu ūdenskrātuves peldvietā 2015.gada 12.maijā noņemtie ūdens kvalitātes paraugi pēc mikrobioloģiskajiem un vizuālajiem rādītājiem atbilst likumdošanas prasībām un peldēties ir atļauts. Inspekcijas speciālisti peldvietu ūdens kvalitāti pārbauda gan laboratoriski, gan vizuāli. Laboratorijā tiek noteikti mikrobioloģiskie rādītāji, savukārt ūdenstilpnēs uz vietas speciālisti īpašu uzmanību pievērš tādiem rādītājiem kā - netipiska ūdens krāsa, virsmas aktīvās vielās, peldošiem un citiem atkritumiem ūdenī, naftas produktiem, zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanās procesam -ūdens „ziedēšanai”. Ūdens kvalitāti jūras un iekšzemes peldvietās speciālisti pārbaudīs visas peldsezonas laikā – no 15. maija līdz 15. septembrim, ņemot ūdens paraugus peldvietās katru mēnesi.

Šodien, 18. maijā “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā otrā bronzas sērijas spēle - BK “Jēkabpils” mājas laukumā uzņems “Liepāja/Triobet” vienību. Šobrīd rezultāts sērijā līdz trim uzvarām – 0:1. Spēles sākums pl. 18.30. Pirmajā bronzas spēlē starp “Liepāja/Triobet” un BK “Jēkabpils” spēli sekmīgi uzsāka “lūši”, otrajā ceturksnī cīņa jau ritēja līdzīgi, taču liepājniekiem uzņemties vadību tā arī neizdevās. Otrajā puslaikā mājinieki pakāpeniski pārņēma vadības grožus un cīņas izskaņā svinēja uzvaru ar rezultātu –72:83, sērijā – 0:1.

Atstājiet komentāru