2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 15. maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 15. maijā

Radio 1 ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Par mājdzīvnieku nereģistrēšanu paredzēs sodu; Pļaviņās aician Zaļais turgus; Šodien BK Jēkabpils pirmā spēle par trešo vietu

Saeima vakar galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (LAPK), nosakot naudas sodu par dzīvnieku nereģistrēšanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Tas attieksies arī uz suņu reģistrāciju vienotajā datubāzē, kas iedzīvotājiem būs jāveic no nākamā gada vidus. Valdības noteikumi nosaka, ka suņu īpašniekiem līdz 2016.gada 1.jūlijam suns, kas līdz šim datumam būs sasniedzis sešu mēnešu vecumu, jāapzīmē un jāreģistrē vienotajā mājas (istabas) dzīvnieku datubāzē. Tāpat noteikumi paredz, ka visiem suņiem, kas piedalās izstādēs vai uz laiku tiek izvesti ārpus valsts, ir jābūt apzīmētiem ar mikroshēmu un reģistrētiem vienotajā datubāzē, taču LAPK pagaidām nav noteikts sods dzīvnieka īpašniekam par suņa neapzīmēšanu ar mikroshēmu un nereģistrēšanu mājas dzīvnieku vienotās informācijas sistēmā. Saeima tagad ieviesusi nosacījumus, ka par attiecīgo pārkāpumu uzliks naudas sodu fiziskajām personām no septiņiem līdz 210 eiro, bet juridiskajām personām - no 15 līdz 350 eiro.

Šodien no pulksten 16 Pļaviņās notiks Zaļais Tirgus. Tirgū būs pašmāj un citu novadi stādu tirgotāji, mājražotāji ar gaļas un piena izstrādājumiem, būs arī dārza inventārs. Tāpat arī Pļaviņu Zaļajā Tirgū būs iespēja piedalīties garderobes izpārdošanas pasākumā „Andelīte Pļaviņās”, ko rīkos Pļaviņu novada māmiņu klubs. Šāda „Andelīte” tika organizēta arī pagājušajā gadā, kad mammas par simboliskām cenām tirgoja drēbītes, ratiņus, autokrēsliņus, grūtnieču apģērbu utt., aicināja bez maksas ņemt sev tīkamo un nepieciešamo! Šogad tiek aicināti visi, kuri gatavi pārdot gan savu, gan bērnu skapju saturu, lai par iegūto naudiņu varētu iegādāties kaimiņu tirgotos labumus.

Piektdien, 15.maijā plkst.13.30 Līvānu novada Centrālās bibliotēkas Straumes zālē tikšanās ar populāro latviešu rakstnieci Noru Ikstenu.

Piektdien, 15. maijā BK “Jēkabpils” izbraukumā pret BK "Liepāja/Triobet" aizvadīs pirmo cīņu par trešo vietu “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā. Spēles sākums pl. 19.30. Tiešraide – Best4Sport TV. Pēc zaudējuma pusfināla sērijā pret BK “Ventspils” - 2(cat), BK “Jēkabpils” turpina izšķirošās cīņas par “Aldaris” LBL bronzu. Pretiniekos - šajā sezonā visai veiksmīgā “Liepāja/Triobet” vienība. Pēc pēdējās savstarpējās cīņas regulārajā sezonā aprīlī, liepājnieki turpināja cīņu par 1. vietu pamatturnīrā, ko sīvā cīņā apturēja čempionvienība “Ventspils”. Uvja Helmaņa vadītā komanda regulāro sezonu noslēdza trešajā vietā. “Aldaris” LBL 2014./2015. gada sezonas trešās vietas ieguvējs tiks noskaidrots sērijā līdz trim uzvarām, tāpat kā pērn, kad jēkabpilieši izcīnīja pirmo medaļu kluba pastāvēšanas vēsturē.

Radio 1 ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties: Valsts prezidentu iespējams vēlēs 3. Jūnijā; Jēkabpils novadā rīkos sakoptības skati; Siltāks kļūs nākamās nedēļas otrajā pusē

Partijas panākušas vienošanos, ka Valsts prezidentu varētu vēlēt īpaši sasauktā Saeimas ārkārtas sēdē 3.jūnijā, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma». Kā noskaidroja aģentūra LETA, oficiāli gan lēmums par Valsts prezidenta vēlēšanu dienu vēl nav pieņemts. Kā ziņots, sākotnēji koalīcija plānoja vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam, taču tas neizdevās.11.maijā Zaļo un zemnieku savienība prezidenta amatam piedāvāja savu kandidātu - aizsardzības ministru Raimondu Vējoni. Viņam oficiāli atbalstu pauda arī «Vienotība», taču vēlāk izrādījās, ka atsevišķi «Vienotības» deputāti vēlas balsot citādi

Lai aktivizētu Jēkabpils novada iestādes, uzņēmējus, sabiedriskās organizācijas un iedzīvotājus teritorijas, ēku un būvju sakopšanā, ražošanas attīstībā, kultūras, izglītības, sporta, tūrisma, sabiedrisko aktivitāšu un citu sfēru kvalitātes paaugstināšanā, Jēkabpils novada pašvaldība rīko Jēkabpils novadā pagastu sakoptības skati 2015 periodā no 2015. gada 15. jūnija līdz 2015. gada 17. jūlijam.Skate tiks rīkota 2 kārtās:Pirmā kārta „Sakoptāko lauku, ciematu, sētu un saimniecību, iestāžu, uzņēmumu noteikšana pagastā”, ko vērtē pagasta pārvaldnieka izveidota komisija tā vadībā un izvirza novada skatei pretendentus un izveido maršrutu, kurš atbilst skates nolikuma kritērijiem. Laika periods: 15. - 30.jūnijs.Otrajā kārtā speciāli izveidota komisija, kopā ar pagastu pārvalžu vadītājiem, saskaņā ar izpilddirektora sastādītu grafiku un kārtību, dodas iepazīt pagastus un to izvirzītos pretendentus. Laika periods: 1. - 17.jūlijs.

Ievērojama gaisa temperatūras paaugstināšanās iespējama tikai nedēļas otrajā pusē - ap 22.maiju, vēsta portāls «lsm.lv». Aģentūra BNS ziņo, ka piektdien Latvijā saglabāsies daudz mākoņu, īslaicīgi līs, vietām gaidāma krusa, iespējams arī sniegs un pērkons. Stiprāki nokrišņi būs dienas otrajā pusē valsts dienvidaustrumu daļā. Portāls «lsm.lv» vēsta, ka sestdien un svētdien nokrišņu būs mazāk, tomēr joprojām daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus. Debesis bieži aizklās mākoņi, tomēr brīžiem uzspīdēs saule. Sestdien pūtīs ziemeļrietumu vējš ar brāzmām līdz 10-15 metriem sekundē, bet svētdien to nomainīs nedaudz lēnāks dienvidrietumu vējš. Gaisa temperatūra brīvdienu naktīs 0..+5 grādi, bet svētdienas naktī dažviet Vidzemē līdz -1..-2 grādiem. Dienās - +7..+13 grādi. Pirmdien laika apstākļi vēl būtiski nemainīsies, no otrdienas kļūs mazliet siltāks, bet ievērojama temperatūras paaugstināšanās iespējama tikai nedēļas otrajā pusē - ap 22. maiju.

Radio 1 ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Pašvaldībām turpmāk jāieraksta domju sēdes; Sāk kampaņu par elektrības bīsta,ību; Jēkabpilī vērienīgi atzīmēs Jauniešu dienu

Pēc pusotra mēneša visām 119 Latvijas pašvaldībām obligāti jāsāk pildīt likumā noteiktā prasība audioformātā ierakstīt un interneta mājaslapā publicēt domes sēžu norisi. Tādējādi sabiedrība varēs vairāk sekot līdzi lēmumu pieņemšanai vietējā politikā, ziņo portāls lsm.lv Sākotnēji tas bija jādara jau pirms gada, taču pašvaldības pret sen zināmo un demokrātiskās valstīs pašsaprotamo noteikumu izturējās kā nule uzzinātu jaunumu. Tās aizbildinājās ar līdzekļu trūkumu ierakstu aparatūras iegādei, kā arī lielām rūpēm par privātpersonu datu aizsardzību. Tagad liela daļa pašvaldību audioierakstu tehniku sagādājušas, bet likt lietā vēl nesteidzas. Pašlaik atsevišķas pašvaldības domes sēdes jau ieraksta un vēlāk audioformātā publicē pašvaldību mājaslapās. Lielākā pieredze šajā ziņā ir Rīgai, kas domes sēdes līdzīgi kā Saeima plenārsēdes translē arī tiešsaistē.

Aizvadītajā gadā elektrotraumas guva 81 persona, no kurām 17 bija bērni. Turpinot aizvadītajā gadā iesākto, AS "Sadales tīkls" maijā intensīvi uzsāk bērnu, jauniešu un viņu vecāku izglītošanu elektrodrošības jautājumos, atgādinot sabiedrībai: "Netuvojies, spēlē ar elektrību zaudēsi Tu!".Mācību gada nogale ir laiks, kad dienas paliek arvien siltākas un gaišākas, bet bērni arvien vairāk tiecas pavadīt laika ārpus mājām, tādēļ ir nepieciešams atgādināt skolēniem par svarīgākajiem elektrodrošības pasākumiem, kas jāievēro gan atrodoties dabā, gan mājās. Sadales tīkls" ik gadu apkopo informāciju par mājsaimniecībās gūtajām elektrotraumām. Diemžēl statistika liecina, ka elektrotraumas, kuras izraisa neuzmanīga rīcība ar sadzīves elektroierīcēm, gūst gan bērni un jaunieši, gan pieaugušie. Neapdomīgas darbības un elektrodrošības noteikumu neievērošana bieži vien beidzas traģiski, ietekmējot gan bērnu, gan pieaugušo turpmāko dzīvi. Pērn traģiskākie mēneši bija jūnijs un jūlijs, kad elektrotraumas guva 21 cilvēks, tostarp notika negadījums Krustpils novada Atašienē, kur neuzmanīgas rīcības rezultātā no gūtajām elektrotraumām mira divi pieaugušie, atstājot bez vecākiem savas "atvases".

23.maijā Jēkabpilī jau piekto gadu norisināsies Jēkabpils jauniešu diena, ko rīko Jēkabpils jauniešu dome sadarbībā ar Latvijā lielāko ielu kultūras un sporta kustību „Ghetto Games“. „Ghetto Games” pirmais no 7.sezonas reģionālajiem pasākumiem norisināsies Jēkabpilī, piedāvājot ielu basketbola, skeitparka sporta veidu, ielu florbola, ielu futbola un ielu vingrošanas sacensības. Skeitparkā, galvenokārt, risināsies sacensības ekstrēmā skrituļslidošanā - pro un amatieru kategorijās, kā arī best trick balva. BMX un skeitbordā notiks best trick balvas izspēle. Papildus ielu basketbola sacensībām norisināsies arī Slam Dunk konkurss jaunākajā vecuma grupā. Konkursa laikā jauniešiem būs iespēja parādīt savas ‘dunkeru’ spējas un iegūt balvas. Ielu futbola sacensību laikā norisināsies arī ātruma mērīšanas konkurss, kura laikā, dalībniekiem veicot soda sitienus, tiks noteikts spēcīgākā sitiena īpašnieks, kā arī notiks meistarības konkurss skatītājiem. Jēkabpils jauniešu dienā notiks arī Jauniešu domes rīkotās sacensības pludmales volejbolā, galda tenisā, dambretē, novusā, galda hokejā. Pirmo reizi pasākumā būs arī radošās darbnīcas, kurās varēs piedalīties ikviens interesents. Paralēli jau minētajām aktivitātēm plānoti dažādi konkursi un aktivitātes pasākuma apmeklētājiem. Kā viens no galvenajiem pasākuma uzsvariem paredzēts sadarbībā ar Latvijas Gumijlēcēju klubu (LGK) tapusī piepūšamā atrakcija „Jump and Fly”, kurā ikvienam būs iespēja pārbaudīt sevi, nolecot no sešus metrus augsta pacēlāja matracī. Tāpat no LGK būs pieejamas arī citas piepūšamās atrakcijas, kuras apmeklētāji varēs izbaudīt bezmaksas. Pasākuma laikā norisināsies lielais flashmobs saistībā ar gaidāmo Eiropas Čempionātu basketbolā.Jēkabpils jauniešu dienas 2015 atklāšana – Jēkabpils stadionā „Vārpa”, 23.maijā pl.12:00, reģistrācija sacensībām no pl.11:00.

Radio 1 ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties : Jēkabpilī svinīgi iemūrē kapsulu elevatora būvniecībvai; Notiek Jēkabpils ielu grantēšana; Latvietis iekļuvis ginesa rekordu grāmatā

Vakar notika svinīga kapsulas iemūrēšana topošā graudu pieņemšanas, pirmapstrādes un uzglabāšanas kompleksa pamatos, ko Jēkabpilī būvē lietuviešu uzņēmums „Linas Agro”. Svinīgajā pasākumā piedalījās „Linas Agro” vadība, Jēkabpils pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs un vietnieks Aivars Kraps, Krustpils novada vadība, kā arī reģiona lauksaimniecības uzņēmumu pārstāvji. „Linas Agro” vadība uzsvēra, ka, lai gan šis elevators ir pirmais Latvijā, tas noteikti nebūs pēdējais. Tika izteikta pateicību Jēkabpils pilsētas un Krustpils novada pašvaldībai par līdz šim izrādīto atsaucību kompleksa izveidei, savukārt lauksaimniekiem novēlēja labas ražas gadu. Komplekss tiek veidots Zvaigžņu ielā. Tajā vienlaicīgi varēs uzglabāt astoņus tūkstošus tonnu graudu. Tiks izveidota arī pilnībā automatizēta moderna laboratorija. Elevatorā tiks veikta graudu pirmapstrāde un nodrošināta īstermiņa uzglabāšanas iespēja. Kompleksa būvniecību veic vietējais uzņēmums SIA „Jēkabpils PMK”. Tā atklāšana tiek plānota jūlija vidū. Plānots, ka kompleksā tiks nodarbināti līdz piecpadsmit darbinieki.

Šogad ceļu un ielu remontdarbiem atvēlēti 115 200 eiro grantēto ielu segumu uzlabošanai ar šķembu izsiju materiālu, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā. Šobrīd iztērēti 100 000 euro finansējuma. Darbi šogad veikti Atpūtas iela (posms), Daugavas krasta, Dārznieku, Ganību iela, Gaujas iela, Grīna iela, Imanta iela, Meldru iela, Nomales iela, Pļaujas iela, Pumpura iela, Salas iela, Smilgu iela, Sporta iela (posms), Staburaga iela, Straumes iela, Vārnu iela, Vītolu iela, Zaķu iela, Zemnieku iela.

Vairāk nekā pusei pirmsskolas vecuma bērnu trūkst pilnvērtīga un sabalansēta uztura. Lielākā daļa vecāku atzīst, ka viņu bērni ikdienā nepieciešamos dārzeņus, svaigus augļus un piena produktus ēd pārāk reti. Tajā pašā laikā trešdaļa bērnu katru dienu ēd saldumus. Tikai aptuveni trešā daļa Latvijas vecāku apgalvo, ka viņu 2-6 gadus vecais bērns ik dienas uzņem nepieciešamo piena produktu, dārzeņu un augļu daudzumu. Vairumam bērnu uzturs nav sabalansēts, tomēr vecāki paši to neuzskata par problēmu. 44% vecāku apgalvo, ka viņu bērnam nav ar uzturu saistītu problēmu, 33% - sūdzas, ka bērns ēd pārāk maz, savukārt viena piektdaļa respondentu atzīst, ka bērna uzturs ir pārāk vienveidīgs vai bērns pārāk maz lieto šķidrumu. Ja neņem vērā salīdzinoši biežo saldumu lietošanu, neveselīgu produktu patēriņš ir diezgan mazs - puse bērnu gāzētos saldinātos dzērienus patērē visai reti, vien dažas reizes mēnesī, savukārt trešdaļa tos nelieto vispār. Tāpat jāatzīmē, ka Latvijas ģimenes reti izvēlas ātrās ēdināšanas restorānu ēdienu - ceturtā daļa to neēd vispār, bet divas trešdaļas respondentu lieto aptuveni reizi mēnesī.

Valmierietis Edgars Rencis saņēmis Ginesa rekordu grāmatas apstirpinājumu viņa piecu kilometru skrējienam basām kājām pa sniegu, liecina ieraksts "Guinness World Records" lapā. Baspēdu skriešanas popularizēšanas vadīts, Edgars Rencis 24.janvārī Rīgā, Daugavas stadionā mēroja piecu kilometru distanci, lai pārspētu Ginesa pasaules rekorda skriešanā pa sniegu vai ledu. Edgaram Rencim izdevās šo distanci basām kājām veikt 21 minūtē un 28,48 sekundēs, iepriekšējo Ginesa pasaules rekordu pārspējot par vairāk nekā divām minūtēm. Iepriekš ziņots, ka baspēdu skriešanas cienītājs sapni par Ginesa rekordu bija lolojis vairākus gadus, aizsākot ziemas skriešanu basām kājām.

Radio 1 ziņas 17-18

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpili apmeklē lietuviešu žurnālists; Aicina Muzeu nakts pasākumi; Experimenta liejaā finālā piedalīsies Viesītes vidusskolas auzdēkņi

Šodien Latvijas apceļošanas vizītes ietvaros, Jēkabpilī viesojās lietuviešu iknedēļas izdevuma „Veidas” žurnālists Dovaidas Pabiržis. Latviju žurnālists apceļo no 13.līdz 18. maijam. Tūrisma speciālistu pavadīts viesis Jēkabpilī apmeklēja Svētā Gara pareizticīgo baznīcu, Vecpilsētas un Trešdienas laukumus, Jēkabpils Mežaparku, baudīja pastaigu pa Daugavas promenādi, kā arī izstaigāja Krustpils pils gaiteņus. Izdevuma „Veidas” tirāža ir 5000 eksemplāru. Žurnālu lasa pārsvarā kaimiņvalsts lielo pilsētu labi izglītoti iedzīvotāji ar vidējiem un augstiem ienākumiem. Viens numurs maksā 2 eiro. lLatvijas tūrisma pielikums būs 24 lappušu biezs, un iznāks 29. maijā. Tas top ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu.
Visā lATVIJĀ, TOSTARP ARĪ Jēkabpilī notiks dažādi MUZEJU NAKTS nakts pasākumi Rītdien, pulksten 19 Krustpils pils pagalmā sāksies dzejas lasījumi. Bet pulksten 19.20 - Pils vārtu tornī Rutas Štemaheres gleznu izstādes „Viņi dzīvoja ilgi un laimīgi” atklāšana. Pulksten 21.00. – Krustpils luterāņu baznīcā P.Barisona Aizkraukles Mūzikas skolas koklētāju ansambļa „EOLA KOKLE” koncerts.
No pulksten 19.00- 01.00 Apskatei atvērta Krustpils luterāņu baznīca. Krustpils pilī būs skatāmas vairākas izstādes.

Vakar Jēkabpilī notikušas vairākas zādzības, kā arī ceļu satiksmes negadījumi, informēja Valsts policijas Zemgales regionālās pārvaldes priekšniece palīdze Ieva Sietniece. Krustpils novadā no traktortehnikas nozagta dīzeļdegviela – 150 litri. Ierosināts kriminālprocess. Kāds 17 gadus vecs jaunietis ar automašīnu Opel Vectra iebrauca mājas sienā. Savukārt 29 gadus vecs automašīnas Mazda vadītājs brauca alkohola reibumā, konstatētas 3.16 promiles. Vīrietim nebija arī transportlīdzekļa vadīšanas tiesību.

Sestdien, 23. maijā, plkst. 18.00 kanālā LNT notiks Latvenergo koncerna 8. un 9. klašu skolēnu erudīcijas konkursa ”eXperiments” lielais fināls! Tajā Zemgales reģionu pārstāvēs Viesītes vidusskolas komanda „Golf boys”. Tās sastāvā kapteinis Egīls Arvīds Skrūzmanis, dalībnieki Andris Līcis, Mārtiņš Rencis, Artūrs Mucenieks, Ance Kalniņa, Juris Skutelis un skolotāja-konsultante Līga Blumbeka. Finālā tiks noskaidrota fizikā zinošākā komanda, kas dosies ceļojumā uz Rodas salu Grieķijā. Komandām finālā būs jāveic dažādi praktiski uzdevumi – jāatklāj mīti un patiesība par internetā bieži redzētiem video eksperimentiem, jāizveido savs metāla detektors, jānosēdina kosmiskā zonde ar pašu gatavotu izpletni, kā arī ar lāzeri jāsaslēdz droša signalizācija. iesītes vidusskolas konkurenti būs komandas no Rīgas Klasiskās ģimnāzijas, Siguldas Valsts ģimnāzijas, Skrundas vidusskolas, Līvānu 2. vidusskolas un Valkas ģimnāzijas.

Atstājiet komentāru