2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 14. maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 14. maijā

Radio 1 ziņas 7-8

 

Radio 1 ziņās klausieties: Samazinājies bezdarba līmenis; Sākas kampaņa “Dienas bez rindām”; Aicina Noderīgo padomu skola

Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā aprīlī bija 8,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, kas ir par 0,4 procentpunktiem mazāk nekā martā, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) apkopotie dati. Zemākais bezdarba līmenis aprīlī reģistrēts Rīgas reģionā - 5,4%, bet augstākais bezdarba līmenis bijis Latgales reģionā - 19,3%. Rīgā bezdarba līmenis aprīlī bija 5,1%, Jēkabpilī - 11,2%, bet Rēzeknē – 17,1%. Bezdarbnieku skaits valstī mēneša laikā ir samazinājies par 3771 cilvēku. NVA datubāzē aprīļa beigās bija 5935 brīvas darbvietas un pieprasītākās profesijas bija kravas automobiļa vadītājs, pavārs, mazumtirdzniecības veikala pārdevējs, šuvējs, pārdošanas speciālists, programmētājs un metinātājs.

No šodienas līdz 21. maijam Jēkabpils pilsētas pašvaldība piedalīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas e-pārvaldes integrētās informatīvās kampaņas „Valsts ir internetā”- „Dienas bez rindām” aktivitātē. Aktivitātes norises laikā Jēkabpils pilsētas pašvaldības Vienas pieturas aģentūras klientu apkalpošanas speciālisti mudinās klientus izmantot pakalpojumus elektroniski, kā arī saņemt individuālu konsultāciju par e-pakalpojumiem. Kā informēja Vienas pieturas aģentūras vadītāja Anita Moskovska, klientu apkalpošanas speciālisti nepieciešamības gadījumā konsultācijas par elektronisko pakalpojumu izmantošanu sniegs arī iedzīvotājiem, kuri par to interesēsies zvanot uz pašvaldības bezmaksas informatīvo tālruni 80205008. Kampaņas „Valsts ir internetā” koordinatore Elīna Kalniņa informē, ka šāds pasākums šogad Latvijā notiks pirmoreiz un tajā iesaisītsies vairāk nekā 80 valsts un pašvaldību iestādes, kas konsultēs iedzīvotājus un uzņēmējus par e-pakalpojumu lietošanu.

Šodien plkst.16.30. Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centrā uz nodarbību aicina Noderīgo padomu skola jaunajiem vecākiem. Šoreiz padomus vecākiem sniegs pieredzes bagātais un sabiedriski aktīvais sporta skolotājs Pēteris Krastiņš. Nodarbībā varēs uzzināt kāpēc optimāla fiziskā aktivitāte ir vitāli nepieciešama jūsu bērniņam jau no dzimšanas brīža un kā uzturs ietekmē bērna attīstību. Tikšanās laikā varēsiet uzzināt noderīgu un praksē pārbaudītu informāciju par dažādām ikdienā pielietojamām fiziskām aktivitātēm, kas mazina bērna muskuļu tonusu, kā veicināt staltas stājas veidošanos, kā arī par aktīvu brīvā laika pavadīšanas nozīmi un iespējām.

Šodien plkst. 17.00 Jēkabpils Tautas namā notiks Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra gada atskaites koncerts “Ar tauriņa pieskārienu”! Pasākumā priecēs bērnu un jauniešu centra dziedātāji un dejotāji, tāpat koncerta apmeklētājiem būs iespēja aplūkot pulciņos tapušo radošo darbu izstādi un sumināt godalgoto vietu ieguvējus konkursos un skatēs.

SIA "Ošukalns" informē par pārbrauktuves Madonas ielā ierīkošanas darbiem. Projekta "Otrā sliežu ceļa būvniecība Skrīveri- Krustpils (Rīga- Krustpils iecirknis)" ietvaros, tiks veikti pārbrauktuves Madonas ielā Jēkabpilī, ierīkošanas darbi, atjaunojot asfaltbetona segumu. Darbu veikšanas laiks no šodienas līdz 20. maijam. Darbi tiks veikti diennakts gaišajā laikā, automšīnu satiksmei darbu zonā izmantojot reverso kustību pa vienu braukšanas joslu. Transporta kustību regulēs satiksmes regulētāji. Asfaltēšanas darbus, kā darbuzņēmējs veiks SIA "Ošukalns".

 

Radio 1 ziņas 9-10

Radio 1 ziņās klausieties : Latvijā visvairāk nodarbināties viesstrādnieki – ukraiņi; Skolēni aizņēmuši teju visas pieejamās darba vietas vasarā; Zemei pietuvosies milzīgs asteroīds

Pēc Pilsonības un migrācijas pārvaldes datiem, Latvijā pērn noformētas darba atļaujas bija 1598 trešo valstu pilsoņiem. Visvairāk jeb teju ceturtā daļa no visiem viesstrādniekiem Latvijā aizvadītajā gadā bija Ukrainas valsts piederīgie. Otrajā vietā - 340 viesstrādnieki no Krievijas, bet 321 no Baltkrievijas. Ceturtā populārākā viesstrādnieku izcelsmes valsts bijusi Filipīnas, no kurām Latvijā strādājuši 108 šīs valsts pilsoņi. Visvairāk Latvijas darba devēji pērn ārvalstniekus piesaistījuši transporta nozarē, kur darbā pieņemti 516 viesstrādnieki. Informācijas tehnoloģiju nozarē Latvijas uzņēmēji nolīguši 126 ārvalstniekus, bet darbam ēdināšanas pakalpojumu sniegšanā pieņēmuši 118 citu valstu iedzīvotājus.

Teju visas Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) piedāvātās darbvietas skolēniem vasaras brīvlaikā ir aizņemtas, liecina informācija NVA mājaslapā. No 3520 darbvietām aizņemta 3391 vieta. Šobrīd darbvietas vēl pieejamas Valmierā, Siguldā, Madonā, Ludzā, Limbažos, Gulbenē, Dobelē, Cēsīs un Balvos. Pārējās Latvijas pilsētās turpinās pieteikšanās rezervistos. Uz rezervistu vietām pieteikušies vairāk nekā 1950 skolēni. Savukārt Ventspilī, Rīgā un Jēkabpilī strādātgribētāju ir tik daudz, ka rezervistu skaits pārsniedz pamatsastāvā esošo skolēnu skaitu. Piemēram, Ventspilī uz plānotajām 137 rezervistu vietām pieteikušies 175 skolēni, bet Jēkabpilī uz 87 rezervistu vietām pieteikušies 126 skolēni. Jau ziņots, ka no 8.maija NVA pieņem skolēnu elektroniskos pieteikumus reģistrācijai skolēnu nodarbinātības pasākumā vasaras brīvlaikā. Reģistrēties skolēni var patstāvīgi NVA mājaslapā, tās labajā pusē uzmeklējot baneri ar uzrakstu "Pieteikšanās jauniešu vasaras darbam.

Šī gada 28. un 29. maijā no plkst. 16.00 līdz 19.00, interesenti aicināti apmeklēt J.Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas Vizuāli plastiskās mākslas nodaļu (Lāčplēša ielā 1 un Rīgas ielā 2g), lai atvērto durvju dienu laikā klātienē iepazītu skolu, kā arī apskatītu mākslas nodaļas audzēkņu radošo mācību darbu skates.

Un vél
Viens no lielākajiem asteroīdiem šodien pietuvosies Zemei 10 miljonu kilometru attālumā, vēsta NASA mājaslapā publicētā informācija. Astorīda diametrs lēšams no 680-1300 m un svars ir vairāki simti tonnu. Nākamais lielākais asteroīds gaidāms 17. maijā. Tā izmērs ir vēl iespaidīgāks - diametrs 3 km. Savukārt attālums līdz Zemei sasniegs vairāk kā 24 miljonus kilometru jeb 62 distances no Zemes līdz Mēnesim.

 

Radio 1 ziņas 11-12

Radio 1 ziņās klausieties: Izceļas ugunsgrēki neiztīrītu skursteņu dēļ; Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina reģistrēt mājdzīvniekus; Jēkabpilī atklāta galerija “Džemma”

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 24 izsaukumus – 12 uz ugunsgrēkiem un 10 uz glābšanas darbiem, bet divi no izsaukumiem bija maldinājumi. Vakardien Garkalnes novadā, Salaspilī un Jēkabpilī dega trīs dārza mājas. Ap pulksten deviņiem vakarā tika saņemts izsaukums uz Nameja ielu Jēkabpilī, kur dega dārza māja piecu kvadrātmetru latībā. Ugungrēks tika nodzēsts mazāk kā stundas laikā. Līdztekus vakardien ugunsdzēsēji glābēji devās uz diviem izsaukumiem saistībā ar dzīvojamo māju dūmvados degošajiem sodrējiem. Apkures sezonai noslēdzoties, VUGD aicina iedzīvotājus rūpīgi pārbaudīt vai mājas krāšņu un pavardu dūmkalnāli ir iztīrīti un nepieciešamības gadījumā nodrošināt to iztīrīšanu no sodrējiem, lai

1. marta līdz 30.aprīlim Jēkabpils pilsētas pašvaldībā ir reģistrēti 311 kaķi un 131 suns, pašvaldības nodeva par mājdzīvniekiem apmaksāta 1148,64 euro apmērā. Mājdzīvnieki, kuri nav mikročipēti, ir jāreģistrē Pašvaldības izveidotajā datu bāzē pie Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta Saimnieciskās nodaļas saimniecības pārzines Ilzes Akilovas Brīvības ielā 45, Jēkabpilī 3.stāvā 312.kabinetā. Maksa par mājdzīvnieka reģistrāciju un reģistrācijas pazīšanās zīmes izsniegšanu ir 0,90 euro. Pašvaldības ikgadējā nodeva no šā gada aprīļa ir 7,00 euro par suni, bet par kaķi – 3,00 euro. Nodeva ir jāmaksā katru gadu par katru suni vai kaķi atsevišķi. Nodeva samazināma par 50% maza izmēra suņu, kuru skausta augstums nepārsniedz 30 cm, turēšanu. Nodeva par mājas dzīvnieku turēšanu nav jāmaksā viendzīvokļa dzīvojamo māju īpašniekiem. No nodevas par mājas dzīvnieku turēšanu atbrīvotas – politiski represētās personas, nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, viendzīvokļa dzīvojamo māju īpašnieki par Mājas dzīvnieku turēšanu, personas ar I un II grupas invaliditāti par viena (pirmā) suņa un/vai kaķa turēšanu.

Jēkabpilī, Brīvības ielā 140/142 atklāta galerija "Džemma". Pirmajā izstādē skatāmas Daces Bērziņas fotoreālisma gleznas. Kā atzīst māksliniece, galerija būs nekomerciāla, bez noteikta darba laika. Tā būs vieta, kur smelties iedvesmu un, iespējams, atpūsties no ikdienas. Šobrīd apskatāmās gleznas tapušas pēdējo trīs gadu laikā un gleznotas dažādos stilos. Fotoreportāžu skatiet portālā www.radio1.lv

Biedrība Invalīdu apmācības un dienas centrs „Ausma”, Pļaviņu iela 55, Jēkabpilī ir uzsākusi Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām pārtikas preču komplektu izdali. Izdale notiek - Otrdienās, Trešdienās un Ceturtdienās no plkst. 10:00 līdz 14:00. Higiēnas un saimniecības preču komplektu izdali uzsāks no 2015.gada 26.maija. Mācību piederumu komplektu (vai skolas somas) izdale tiks uzsākta 2015.gada vasarā. Par precīzu datumu informēs atsevišķi.

 

Radio 1 ziņas 13-15

Radio 1 ziņās klausieties: Atbalsta vasaras nometņu rīkošanu Jēkabpilī; Radžu ūdenskrātuvē pacels Zilo karogu; Aicina pārgājiens Jēkabpils nūjo!

Jēkabpils pilsētas domes Finanšu komiejas sēdē deputāti skatīja arī jautājumu par finansējuma piešķiršanu vasaras nometnēm.Kopumā saņemti pieteikumi par 12 nometņu rīkošanu Līdztekus citām nometnēm, tika aktualizēts jautājums par sporta kluba Jēkabpils Lūši atbalstu, ņemot vērā volejbola kluba ievērojamo sasniegumu Latvijas mērogā. Par plānoto nometņu Jēkabpilī organizēšanu komitejas sēdē izvērtās diskusija. Turoinājumā informāiju sniedz Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības pārvaldes vadītāja Līga Kļaviņa, viedokli pauž deputāti Kaspars Skruzmans un Aivars Kraps.

Audio

Jāpiebilst, ka galīgais lēmums vēl jāpieņem Jēkabpils pilsētas domes sēdē 21. maijā.

Turpinām ziņas

Gatavojoties šīs vasaras peldsezonai, pie Radžu ūdenskrātuves tiek veikti pēdējie sagatavošanas
darbi. Arī šovasar Radžu ūdenskrātuvē jau sesto gadu pēc kārtas plīvos Zilais karogs, kas apliecina
augstu peldvietas ūdens un vides kvalitāti.Pašlaik pludmalē ir uzbērtas smiltis, uzstādīti jauni koka atpūtas zviļņi un divas pārģērbšanās kabīnes. Lai nodrošinātu lietus ūdens noteci, no auto stāvlaukuma ir padziļināts un ar akmeņiem izlikts grāvis, kā arī ierīkota ūdens uztveršanas aka.
Teritorijā ir uzstādītas pārvietojamās tualetes, izvietotas informācijas zīmes, savukārt ūdenskrātuvē
drošības nolūkos ir izvietotas arī bojas. Turpinās Lielās talkas laikā uzsāktā pludmales volejbola
laukuma atjaunošana. Galvenajā pludmalē pašlaik notiek darbs arī pie laivu piestātnes pontona
izveides. Tāpat drīzumā tiks uzsākta stacionāru tualetes bloku uzstādīšana, kas tiks pabeigta jūnijā.
Radžu ūdenskrātuvē Zilā karoga pacelšana notiks 21.maijā plkst. 11³º.

24.maijā biedrība „Holista” aicina nūjošanas entuziastus pievienoties kopīgam pārgājienam „Jēkabpils nūjo!” pa Jēkabpils ielām, klausoties pieredzējuša gida stāstā, kas varbūt ne vienam vien atklās pilsētu no jauna. Tikšanās laiks un vieta - plkst.10:00 Vecpilsētas laukumā „pie lūša” (pretī Tautas nama ieejai). Pārgājiena programmā nūjošanas apmācība un iesildīšanās instruktoru vadībā; pārgājiens pilsētas ielās gida pavadībā; fotografēšanās un draudzīgas sarunas. Pasākuma ilgums tiek plānots 2 stundas. Dalība ir bez maksas, līdz jāpaņem nūjas ar uzgaļiem, iepriekš piesakoties, ir iespēja iznomāt nūjas. Tālrunis informācijai . 26548737.

 

Radio 1 ziņas 17-18

Radio 1 ziņās klausieties: Paredz paplašināt daudzbērnu ģimenes definīciju; Jēkabpils jaunieši aicināti pieteikties brīvprātīgo darbam ārpus Latvijas; BK Jēkabpils uzsāks cīņu par trešo vietu

Saeima šodien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz paplašināt daudzbērnu ģimenes definīciju, ziņo Latvijas Radio. Grozījumi paredz, ka daudzbērnu ģimene ir ģimene, kuras aprūpē ir trīs vai vairāk bērnu līdz 24 gadu vecumam, kamēr viņi iegūst vispārējo, profesionālo, augstāko vai speciālo izglītību. Tas attiecas arī uz audžuģimenē ievietotiem un aizbildnībā esošiem bērniem. Šobrīd daudzbērnu ģimenes definīcija iekļauj personas, kas nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Faktiski par 20% tiks paplašināta kopējā daudzbērnu ģimeņu mērķauditorija, kas normatīvajā regulējumā ir atzītas par daudzbērnu ģimenēm.Un tas savukārt palielinātu to cilvēku skaitu, kas varēs pretendēt uz daudzbērnu ģimenēm noteiktām atlaidēm un programmām. Tās var būt gan brīvpusdienas, gan atlaides sabiedriskajā transportā, gan, piemēram, uzņemšana bērnudārzā ārpus rindas,” skaidro par grozījumiem stāsta Labklājības ministrijas pārstāvis Maksims Ivanovs.

Jēkabpils NVO Resursu centrs ir akreditēts kā organizācija, kurai ir tiesības koordinēt un nosūtīt jauniešus brīvprātīgajā darbā uz kādu no Eiropas brīvprātīgā darba (EBD) dalībvalstīm, kā arī uzņemt jauniešus no citām EBD programmā iesaistītajām valstīm. Jaunieši aicināti izmantot šo iespēju un doties brīvprātīgajā darbā ārpus Latvijas. Nākošais projektu iesniegšanas termiņš ir šī gada 1.oktobris. Lai pieteiktu savu kandidatūru jau tuvākajam projektu uzsaukuma termiņam, jauniešiem savu uzņemošo organizāciju vajadzētu sākt uzrunāt jūlijā/augustā. Jēkabpils NVO Resursu centrs kā nosūtošā un koordinējošā organizācija palīdzēs jauniešiem atrast savu uzņemošo organizāciju, atbilstoši jaunieša interesēm un vēlmēm. Eiropas brīvprātīgais darbs ir iespēja jauniešiem vecumā no 17 līdz 30 gadiem doties brīvprātīgajā darbā uz termiņu līdz 1 gadam kādā no Eiropas vai citā pasaules valstī.

Madonas multifunkcionālajā sporta hallē 30.maijā plkst.18 notiks 20.Latvijas senioru deju diena «Madonas piecdancis», pulcējot 1400 dejotājus no visiem Latvijas novadiem. Koncertā tiks izdejotas 22 senas, lustīgas, kā arī pavisam jaunas dejas. 2013.gadā 25.Vispārējos latviešu Dziesmu un 15.Deju svētkos Rijnieces vadītais Madonas pilsētas kultūras nama deju kolektīvs «Atvasara» saņēma Lielo balvu, sudraba kausu un ceļojošo senioru deju karogu. Koncerta noslēgumā šis karogs tiks nodots Ventspils dejotājiem.

Piektdien, 15. maijā BK “Jēkabpils” izbraukumā pret BK "Liepāja/Triobet" aizvadīs pirmo cīņu par trešo vietu “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā. Spēles sākums pl. 19.30. Tiešraide – Best4Sport TV. Pēc zaudējuma pusfināla sērijā pret BK “Ventspils” - 2:3, BK “Jēkabpils” turpina izšķirošās cīņas par “Aldaris” LBL bronzu. Pretiniekos - šajā sezonā visai veiksmīgā “Liepāja/Triobet” vienība. Pēc pēdējās savstarpējās cīņas regulārajā sezonā aprīlī, liepājnieki turpināja cīņu par 1. vietu pamatturnīrā, ko sīvā cīņā apturēja čempionvienība “Ventspils”. Uvja Helmaņa vadītā komanda regulāro sezonu noslēdza trešajā vietā. “Aldaris” LBL 2014./2015. gada sezonas trešās vietas ieguvējs tiks noskaidrots sērijā līdz trim uzvarām, tāpat kā pērn, kad jēkabpilieši izcīnīja pirmo medaļu kluba pastāvēšanas vēsturē.

Atstājiet komentāru