2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 13. maijā

Jēkabpils Radio 1 ziņas 2015. gada 13. maijā

Radio 1 ziņas 7-8

Radio 1 ziņās klausieties: Daudzbērnu ģimenēm būs uz pusi mazāks ceļa nodoklis; Madonā notiks uzņēmēju forums; Līvānos sāks izniegt pārtikas pakas trūcīgajiem

Turpmāk personai, kurai pašai vai kopā ar laulāto vai kuras laulātajam apgādībā ir trīs vai vairāk nepilngadīgi bērni, ceļa nodoklis par attiecīgo kalendāro gadu būs jāmaksā 50% apmērā. To paredz Saeimas Budžeta un finanšu galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā. Patlaban noteikts, ka šādai ģimenei nodoklis ir 80% apmērā. Savukārt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis turpmāk nebūs jāmaksā personai, kuras apgādībā ir bērns ar invaliditāti, kas nav saistīta ar pārvietošanās traucējumiem. Tāpat no ceļa nodokļa būs atbrīvotas arī personas ar III invaliditātes grupu, kurām īpašumā, valdījumā vai turējumā ir viens vieglais automobilis, motocikls, tricikls vai kvadracikls. Lai saņemtu nodokļa atbrīvojumu, šīm personām vairs nevajadzēs savu automašīnu īpaši pielāgot vai aprīkot ar automātisko pārnesumkārbu. Grozījumi arī paredz, ka no nodokļa nomaksas uz laiku varēs atbrīvot personu, kuras automašīna bijusi nozagta ārzemēs. Plānots, ka izmaiņas likumā stāsies spēkā nākamā gada 1.janvārī.

14.maijā Madonā norisināsies Madonas novada uzņēmēju forums. pasākums, kas iezīmēs turpmāko uzņēmējdarbības attīstību novadā.Pasākuma galvenā tēma ir investīcijas uzņēmējdarbības infrastruktūrā, kuras pašvaldība veiks līdz 2020.gadam. Pērn noritēja darbs pie investīciju plānošanas gan uzņēmējdarbības infrastruktūrā, gan lauku ceļu rekonstrukcijā. Šobrīd ir izstrādātas projektu idejas, kā arī noteiktas veids, kā tiks noteiktas prioritātes lauku ceļu sakārtošanas programmā. Pasākums šogad notiks Madonas poligrāfista ēkā, kurā ir paredzēts izveidot biznesa attīstības centru Madonas uzņēmējiem. Pasākuma mērķis-noteikt kopīgus attīstības virzienus. Forumā varēs iepazīties arī ar 3D printēšanas tehnoloģiju prototipu veidošanā un programmējamajiem robotiem, kurus demonstrēs Madonas IT jomas attīstībā iesaistītie skolēni un studenti. Noslēgumā būs diskusija par uzņēmēju konsultatīvās padomes nepieciešamību un izveidi Madonā.

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors GuntarsGogulis, kā arī pašvaldības Būvniecības un komunālās saimniecības nodaļas darbinieki dosies pieredzes apmaiņas vizītē uz Daugavpils pilsētas pašvaldību

Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā Domes ielā 3, biedrība "Latvijas Sarkanais Krusts" šodien uzsāks pārtikas paku izsniegšanu trūcīgām personām. Lai saņemtu paku, jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un izziņa par trūcīgas personas statusa piešķiršanu.

 

Radio 1 ziņas 9-10

Radio1 ziņās klausieties: Pensionāri sola skaļas protesta akcijas; Jēkabpilī notiek akcija – Palīdzi trūcīgiem mazuļiem!; Latvijā vējains un vēss laiks

Pensionāri sola tuvākajā laikā rīkot ļoti skaļas protesta akcijas, lai pievērstu uzmanību zemajām pensijām, Latvijas Radio teica Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) vadītājs Andris Siliņš. Nākamnedēļ notiks LPF 10.kongress, kurā vairāk nekā 100 pensionāru organizācijas varētu pieņemt lēmumu par plašu protestu rīkošanu. Valstī ir aptuveni 70% pensionāru, kuri dzīvo uz nabadzības riska robežas, un šīs situācija turpina pasliktināties. Līdzšinējās pensiju indeksācijas dzīves dārdzības pieaugumu nav novērsušas, uzsvēra LPF vadītājs. Pensionāri arī vairs neesot gatavi uz kādu solidarizāciju, īpaši, ja sociālajā budžetā ir 370 miljonu eiro pārpalikums, kas esot pietiekami, lai risinātu jautājumus par pensiju palielināšanu.

Pretstatā pagājušā gada pavasarim, kad Zemgales graudaudzētājiem nācās pārsēt vairāk nekā pusi no iesētajiem ziemājiem, šopavasar lauksaimnieki prognozē labas ražas. Laika apstākļi šobrīd ir labvēlīgi arī vasarājiem. Agronomi gan iesaka sekot līdzi kaitēkļu attīstībai, kam labvēlīgs ir siltums un mitrums. Kāda būs raža, tas gan atkarīgs arī no turpmākajiem laika apstākļiem un zemnieku vērības. Šomēnes tiks apsekoti arī citu reģionu lauki, un maija nogalē jau būs iezīmējusies kopaina. Ar graudaugiem Latvijā apsēti vairāk nekā 500 tūkstoš hektāru, no tiem apmēram puse ir ziemāji.

Biedrība "Jēkabpils NVO resursu centrs" sadarbībā ar fondu "Ziedot.lv" organizē par projektā "Palīdzi trūcīgiem mazuļiem!" saziedotajiem līdzekļiem iegādāto autiņbiksīšu un piena maisījuma izsniegšanu Jēkabpils un tai tuvējo novadu trūcīgajām ģimenēm ar mazuļiem līdz 2 gadu vecumam. Lai saņemtu palīdzību jūnijā un jūlijā, jau šobrīd - līdz 29. maijam, ģimenēm, kurām nepieciešama palīdzība, jāvēršas biedrībā Jēkabpils NVO resursu centrs- Jēkabpilī, Brīvības ielā 45, 2. stāvā darba dienās no 8.30 līdz 17.00, un jāaizpilda iesniegums – anketa Līdzi obligāti jāņem pase un Sociālā dienesta izsniegta izziņa par trūcīgas ģimenes statusu. Palīdzību saņemt iespējams arī ģimenēm krīzes situācijā.

Šorīt Latvijai pāri virzās aukstā atmosfēras fronte, kas atnesusi lietus mākoņus. Gaisa temperatūra plkst. 5 bija no +8 grādiem Kurzemē, kur ieplūdis vēsais gaiss līdz +13..+14 grādiem Vidzemē, kur aukstais gaiss vēl tikai tuvojas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Jau vēstīts, ka turpmāk laiks Latvijā būs vēss, bieži arī lietains un vējains. Līdz nākamās nedēļas vidum, iespējams, arī ilgāk, gaisa temperatūra naktīs būs lielākoties 0..+6 grādi, dažās naktīs lokāli līdz -2 grādiem, turklāt zāles augstumā salna gaidāma daudzviet Latvijā. Dienās gaiss iesils līdz +8..+13 grādiem.

 

Radio 1 ziņas 11-12

Radio1 ziņās klausieties: Azitur piecas personas par nelikumīgu cigarešu ražošanu;Gripas epidēmija beigusies; Daugavā zemākais ūdens līmenis novērojumu vēsturē

Valsts robežsardzes un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonas aprīļa beigās aizturēja piecas personas par sagatavošanās darbu veikšanu nelikumīgai cigarešu ražošanai - no izņemtās tabakas varēja pagatavot vairāk nekā 5,6 miljonus cigarešu. Nelikumīgās darbības veiktas Jēkabpils novada Zasas pagastā . Notikuma vietā likumsargi konstatēja tabakas smalcināšanas iekārtu, daļēji ar tabaku piekrautu kravas automobili "Mercedes Benz". Kopumā, gan automašīnā, gan notikuma vietā, tika izņemti 3953 kilogrami smalcinātas tabakas. Likumpārkāpēji tika nodoti Valsts ieņēmumu dienesta Muitas policijas pārvaldes amatpersonām, kuras par faktu uzsāka kriminālprocesu.

Aizvadītajā nedēļā miris viens gripas slimnieks. Jauni saslimšanas gadījumi ar gripu nav konstatēti, līdz ar to gripas epidēmiskā izplatība ir beigusies, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati. Mirušais pacients bijis vecumā virs 60 gadiem. Kopš sezonas sākuma no gripas miruši 24 cilvēki. Neviens no mirušajiem pret gripu vakcinējies nebija. Slimnīcās stacionēti 20 cilvēki, kuri ar gripu saslimuši jau agrāk. Rīgas slimnīcās stacionēti 19 pacienti ar diagnozi gripa, bet Ventspils slimnīcā - viens pacients.

Valdība atļāva Satiksmes ministrijai pirkt nekustamo īpašumu Seces pagastā, Jaunjelgavas novadā, par 2829 eiro. Nekustamais īpašums nepieciešams valsts autoceļa Aizkraukle-Jēkabpils posma rekonstrukcijas projekta īstenošanai. Izdevumus, kas saistīti ar nekustamā īpašuma pirkšanu un ierakstīšanu zemesgrāmatā, segs no valsts budžeta 2015.gadam.

Aprīlī Daugavā pie Daugavpils un Jēkabpils ūdens līmenis bijis trešais zemākais ilggadējo novērojumu vēsturē, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā. Ūdens līmenis šajās novērojumu stacijās bijis trešais zemākais pēc 2003. un 2014.gadā reģistrētajiem. Zemākais ūdens līmenis Daugavā un arī jūras ietekmētajās Daugavas, Gaujas, Lielupes un Ventas lejtecēs novērots 1.aprīlī, Dubnā un Rēzeknē ap mēneša vidu. Augstākais ūdens līmenis un lielākais caurplūdums novērots laikā no 2. līdz 8.aprīlim. Dubnā, Rēzeknē, Pededzē, Salacā, Rūjā un Užavā no 16. līdz 18.aprīlim, savukārt Daugavā no 21. līdz 23.aprīlim sasniegts šī gada pavasara palu maksimums.

 SIA "Ošukalns" informē par pārbrauktuves Madonas ielā ierīkošanas darbiem. Projekta "Otrā sliežu ceļa būvniecība Skrīveri- Krustpils (Rīga- Krustpils iecirknis)" ietvaros, tiks veikti pārbrauktuves Madonas ielā Jēkabpilī, ierīkošanas darbi, atjaunojot asfaltbetona segumu. Darbu veikšanas laiks no 14. maija līdz 20. maijam. Darbi tiks veikti diennakts gaišajā laikā, automšīnu satiksmei darbu zonā izmantojot reverso kustību pa vienu braukšanas joslu. Transporta kustību regulēs satiksmes regulētāji. Asfaltēšanas darbus, kā darbuzņēmējs veiks SIA "Ošukalns".

 

Radio 1 ziņas 13-15

Radio1 ziņās klausieties: Pedagogu algu sistēma Latvija ir ļoti atšķirīga; Slimnīcā nogādā šogad pirmos indīgu sēņu upurus;

Latvijas skolās ar mazu skolēnu skaitu nevarēs būt daudz skolotāju, intervijā Latvijas Radio sacīja izglītības ministre Mārīte Seile. Līdz ar pedagogu algu reformu Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) arī noteiks, cik pedagogi ir nepieciešami, lai īstenotu mācību programmu, stāstīja Seile, tādējādi netiks pieļautas situācijas, ka mazam skolēnu skaitam ir liels skolotāju skaits. Šīs tad arī būs strukturālās reformas, kuras līdz ar pedagogu algu reformu pieprasa valdība. Seile skaidroja, ka pašlaik pedagogu algu sistēma Latvijas skolās ir ļoti negodīga un ir vērojama līdz pat 60% atšķirība pedagogu algās par līdzīgu darbu, tāpēc ir nepieciešama reforma, lai sistēma būtu saprotama un katram būtu skaidrs, cik un par ko skolotājs saņem. Līdz ar algu reformu IZM skolām piedāvā konkrētu amatu vienību skaitu, kas daudzās skolās izraisījis neapmierinātību. Amatu vienību skaits noteikts pēc vairākiem kritērijiem, piemēram, skolēnu skaita uz skolotāju. Seile nevarot apliecināt, ka līdz ar reformu nevienam pedagogam alga nepazemināsies - skolotājiem lielās skolās, ar lielu skolēnu skaitu un lielām slodzēm algas varētu samazināties, bet zemāko algu saņēmēju situācija uzlabošoties.

Rīgas Austrumu slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā nogādāti šogad pirmie pacienti, kuri uzturā bija lietojuši pašu lasītas pavasara sēnes - bisītes, kas satur indīgas vielas. Māte un dēls smagi saindējušies pēc kļūdainas šo sēņu termiskās apstrādes, informēja slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova. Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba pastāstīja, ka abu slimnīcā nogādāto stāvoklis sākotnēji ir bijis ļoti smags. Optimismu vieš tas, ka pēc vairāku dienu ārstēšanas beidzot ir vērojamas pirmās atveseļošanās pazīmes. Literatūrā par šīm sēnēm ir atrodama pretrunīga informācija, tomēr galvenais, kas būtu jāzina ikvienam sēņotājam, ir tas, ka tās satur ļoti spēcīgu indi un, neievērojot ļoti stingrus termiskās apstrādes un pēcāk lietošanas noteikumus, organismam nodarītie bojājumi var būt līdzvērtīgi tiem, ko ārsti diagnosticē pēc saindēšanās ar zaļo mušmiri, bet mirstība sasniedz 40%. Tāpēc ārsti aicina būt īpaši piesardzīgiem, lietojot uzturā šīs sēnes, bet, ja iespējams, labāk izvēlēties mazāk riskantu alternatīvu un šīs sēnes labāk atstāt mežā.

Patlaban Jēkabpilī notiek Kena parka sakārtošana. Notiek celiņu atjaunošana, noņemts celiņu vecais segums un tiek sagatavota vieta jaunā uzklāšanai. Jau vēstījām, ka šovasar parkā būvēs jaunu un modernu rotaļu laukumu. Kā Radio 1 pavēstīja Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis rotaļu laukumu plānots uzstādīt līdz pilsētas svētkiem. Viņš atzina, ka jautājums par Kena parkas estrādes remontu nav aktualizēts. Tā ir pārāk maza, lai rīkotu vērienīgus pasākumus,. Tāpat arī nav uzklausīta Kultūras pārvaldes koncepcija attiecībā uz šo objektu. Joprojām aktuāls ir jautājums par uzstādīto konstrukciju saglabāšanu un nosargāšanu no vandaļiem. Pirms Lieldienām uzstādītās šūpoles tika salauztas jau pēc pavisam īsa laika. Tiek lemts par videonovērošanas kameru uzstādīšanu, domāts arī par citiem risinājumiem.


19.maijā plkst.18:00 Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas kamerzālē notiks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu koncerts. Tajā uzstāsies Laura Purena (balss), Kristaps Lubovs (saksofons), Rihards Goba (akustiskā ģitāra) un Līga Kārkliņa (koncertmeistare).

 

Radio 1 ziņas 17-18

 Radio 1 ziņās klausieties: VID turpina pārbaudes uzņēmumos; Jēkabpilī apzaļumošanai tērēs 68 tūkstošus eiro; Arī nedēļas nogale būs vēsa un lietaina

Lai mazinātu ēnu ekonomiku un novērstu izvairīšanos no nodokļu nomaksas, Valsts ieņēmumu dienests (VID) turpinās aktīvi veikt kontroles pasākumus riska nozaru uzņēmumos. Viens no pēdējā laikā VID kontroles pasākumos arvien biežāk konstatētajiem virzieniem, kurā notiek apzināta izvairīšanās no nodokļu nomaksas, ir ļaunprātīga iejaukšanās elektroniskajos kases aparātos un sistēmās, ar mērķi neuzrādīt uzņēmuma gūtos patiesos ienākumus pilnā apmērā un tādējādi ievērojami samazināt valsts budžetā maksājamo nodokļu summu. VID veiktie nodokļu kontroles pasākumi un to rezultāti liecina, ka šāda veida pārkāpumi visbiežāk tiek konstatēti uzņēmumos, kas nodarbojas ar sabiedrisko ēdināšanu, zobārstniecību, kā arī tirdzniecības uzņēmumos. Piemēram, tikai vienā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumā pārbaudes laikā konstatēts, ka, neatļauti iejaucoties kases aparātu darbībā, patiesie par pagājušo gadu gūtie ieņēmumi samazināti par 337 500 eiro. Kopumā VID Finanšu policijas pārvaldē šobrīd tiek izmeklēti 14 kriminālprocesi saistībā ar elektronisko kases aparātu čeku viltošanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Kopumā šī gada pirmajos četros mēnešos VID ir veicis 775 tematiskās pārbaudes tirdzniecības un pakalpojumu sniedzēju uzņēmumiem,

Šopavasar kokus masveidā Jēkabpilī stādīt nav paredzēts. “Ļoti daudz kokus stāda privātpersonas un pilsētas zaļumu nosaka gan privātais, gan publiskais īpašums. Un pilsēta ir gana zaļa – Daugavas abi krasti, Mežaparks, parki. Savukārt autovadītājiem aktuālāk ir vienkāršāka piekļuve dažādiem pilsētas objektiem, iestādēm,”preses konferencē atzina Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis. Kopumā apzaļumošanai pilsētā šogad ir atvēlēti 68 tūkstoši 592 eiro. Šogad izgriezti 129 bīstamie koki, kas izmaksāja 10 tūkstoši 860 eiro. Masveidīga koku griešana nav notikusi no 2010. gada. Zāles pļaušanai atvēlēti 28 tūkstoši 400 eiro, jaunu koku vainagu kopšanaia 9116 eiro, puķu dobju kopšanai, stādīšanai, laistīšanai – 20 216 eiro. Tās ir budžetā iezīmētās naudas, kas automātiski mainās pēc laika apstākļiem.

Šajā nedēļas nogalē Latvijā īslaicīgi līs un pūtīs brāzmains vējš, gaisa temperatūra būs zemāka nekā parasti maija vidū, prognozē «Global Forecast System». Saskaņā ar pašreizējo prognozi mazāk nokrišņu būs sestdien, kad tikai vietām īslaicīgi līs, bet svētdien lietus iespējams visā valstī. Pūtīs ziemeļrietumu vējš, kas pāries dienvidrietumu vējā, un daudzviet valstī vēja ātrums brāzmās pārsniegs 10-15 metru sekundē. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +1..+6 grādiem, vietām piekrastē līdz +8 grādiem. Maksimālā temperatūra dienā būs +10..+15 grādu. Sākot ar 15.maiju, naktīs daudzviet gaidāmas salnas.

Un vēl

A.Žilinska Jēkabpils Mūzikas skola informē, ka 19.maija koncerts tiek atcelts, mūziķes slimības dēļ. Koncerts pārcelts uz citu datumu , par ko ziņos atsevišķi.

Atstājiet komentāru