2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 11.martā (Audio)

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 11.martā (Audio)

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc tiek sāktas svaigu dārzeņu pārbaudes tirdzniecības vietās? Kur tuvinieki var saņemt informāciju par leģionāriem? Un Kur tagad atrodas Jēkabpils izglītības nodaļa?

 

 Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldībā uz sēdi pulcēsies Tradicionālo konfesiju padomes pārstāvji. Savukārt Bērnu un jauniešu centrā notiks XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku Skatuves runas un mazo formu uzvedumu konkurss.

 

 Šodien pēcpusdienā Latvijas Lielo pilsētu asociācija organizē Latvijas Republikas pilsētu pašvaldību speciālistu finanšu jautājumos tikšanos ar Latvijas Republikas Finanšu ministrijas pārstāvjiem par jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli. No Jēkabpils pilsētas pašvaldības piedalīsies Administratīvā departamenta direktore Natālija Dardete.

 

 Sākoties jaunajai svaigu dārzeņu sezonai, kā arī lai aizsargātu vietējos audzētājus, Pārtikas un veterinārais dienests uzsāk pastiprinātas pārbaudes veikalos, tirgos un vairumtirdzniecības noliktavās. Pārbaudes sāktas, lai pārliecinātos, vai šo produktu marķējumā norādītā izcelsmes valsts atbilst pavaddokumentiem un patērētāji netiek maldināti, no citām valstīm ievestos dārzeņus un augļus uzdodot par vietējiem. Līdzšinējā pārtikas un veterinārā pieredze liecina, ka katru gadu pavasarī tiek konstatēti mēģinājumi maldināt patērētājus. Piemēram, Polijas izcelsmes tomātus, kartupeļus, sīpolus vai gurķus uzdodot par Latvijas izcelsmes dārzeņiem.

 

 Turpinām ziņas

 

 Šodien jaunajās galerijas „Daugava” telpās Rīgā atklās Likteņdārzam veltītu labdarības izsoles darbu izstādi. Tajā būs aplūkojamas gleznas, grafikas, fotogrāfijas, keramikas un tēlniecības darbi, izcilu cilvēku rokraksti un aktieru kostīmi. Izstāde būs apskatāma līdz 20. martam, kad „Mūzikas namā Daile” notiks darbu izsole. Pirms izsoles – labdarības pasākuma pirmajā daļā - būs iespēja noklausīties izcilu mākslinieku koncertu, kurā uzstāsies Latvijas Radio bigbends, pie klavierēm – maestro Raimonds Pauls, soliste - Kristīne Prauliņa. Šogad Likteņdārzam veltītā labdarības izsole notiks piekto reizi, un tajā, atbalstot Likteņdārza tapšanu, būs iespēja iegādāties 70 mākslas priekšmetus.

 

Šodien Latvijas Kara muzejā jau trešo reizi notiks latviešu leģionāru datu informācijas diena. Sakarā ar iedzīvotāju lielo interesi iepriekšējos gadus, pērn tika palīdzēts atrast tuviniekus vairāk kā 80 personām, arī šogad muzejs rīko pasākumu visiem, kuri vēlas uzzināt par savu tuvinieku likteņiem Otrā pasaules kara laikā. Jau vairākus gadus Latvijas Kara muzejā glabājas Daugavas Vanagu leģionāru arhīvs, kas tiek izmantots muzeja ikdienas darbā un kuru plaši izmanto Latvijas vēsturnieki. Šodien Kara muzejs aicina ikvienu interesentu pārliecināties vai viņa tuvinieki ir Kara muzeja datu bāzē. Leģionāru datu informācijas dienas apmeklētāji varēs aizpildīt ziņu anketas par saviem tuviniekiem un konsultēties ar muzeja vēsturniekiem.

 

Un vēl

 

Mainīta Jēkabpils Izglītības nodaļas atrašanās vieta. No šīs nedēļas Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļa atrodas Brīvības ielā 45, 3.stāvā 302.kabinetā. Līdz šim Izglītības nodaļa atradās Brīvības ielā 118. Nodaļas speciālistu kontaktinformācija netiek mainīta.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur pagājušajā diennaktī izcēlies lielākais kūlas ugunsgrēks? Kāpēc arī mūsdienās ir aktuāla grāmata “Sūnu ciema” zēni? Un Kādu aizraujošu spēli apmeklētājiem piedāvā Rundāles pilī?

 

Pagājušajā diennaktī dzēsti 30 kūlas ugunsgrēki, no tiem lielākais Salas novadā, jo pērnā zāle dzēsta trīs hektāru platībā. Kopumā ugunsdzēsēji likvidējuši 45 ugunsgrēkus, no tiem 30 bijuši kūlas ugunsgrēki. Ugunsnelaimēs cietušo un bojā gājušo nav. Tāpat aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji dzēsuši piecas automašīnas. Savukārt šorīt Limbažu novadā aizdegusies Līvānu tipa ēka 70 kvadrātmetru platībā.

 

Braukšanas apstākļi uz valsts un reģionālās nozīmes autoceļiem šorīt ir apmierinoši. Autovadītājiem jābūt uzmanīgiem uz autoceļa Pļaviņas-Gulbene posmā no Madonas līdz Gulbenei, kur vietām ir izveidojies apledojums. Uz vietējās nozīmes autoceļiem braukšanas apstākļi ir apgrūtināti lielākajā daļā Latvijas. Ceļu uzturēšanas darbos šorīt ir iesaistītas 72 "Latvijas Autoceļu uzturētājs" ziemas dienesta tehnikas vienības, kas sākot jau no pusčetriem naktī veic preventīvo pretapledojuma apstrādi.

 

"Latvijas Valsts ceļi" atgādina, ka pavasarī, kad grunts nevienmērīgi atkūst un pārmitrinās, ceļu izturība samazinās. Tas īpaši negatīvi ietekmē lauku ceļus. Lai novērstu šo ceļu sabrukumu, lielā daļā valsts vietējo un uz dažiem reģionālajiem autoceļiem ir ieviesti pagaidu satiksmes ierobežojumi kravas autotransportam. Tiek ierobežota transportlīdzekļu kopējā faktiskā masa, lielākoties 10 tonnas, un uzstādītas attiecīgās ceļa zīmes. Pagaidu satiksmes ierobežojumi ir ieviesti arī Jēkabpils, Krustpils un Līvānu novados.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Andreja Upīša Skrīveru vidusskolā notiks apgāda "Jumava" sadarbībā ar ''Latvijas Zaļo punktu'' izdotās Andreja Upīša grāmatas "Sūnu ciema zēni" atvēršanas svētki. Izdevēji norāda, ka "Sūnu ciema zēni" ir grāmata, kuru esam izlasījuši skolā obligātās literatūras programmā. Tomēr tajā paustās domas un tēmas ir aktuālas arī šobrīd. Tā ir mūsu klasika, tas ir darbs, kurš savu aktualitāti saglabājis līdz pat šodienai. Ja Andrejs Upīts rakstīja par Sūnu ciemu kā atsevišķu vienību, tad šobrīd grūti atrast tās Latvijas plaknes, kas nebūtu "Sūnu ciems". No vienas puses, ir vēlme bēgt prom no šī Sūnu ciema, no otras puses - pašu un arī valsts vēlme radīt Laimes lāci, kas atrisinās problēmas.

 

Jaunjelgavas kultūras namā būs apskatāma ceļojošā fotogrāfiju izstāde par kinoaktrisi Līvu Ulmani un kinorežisoru Ingmaru Bergmanu. Ziemeļu Ministru padomes birojs Latvijā sadarbībā ar Rīgas Starptautisko kino festivālu, Norvēģijas Filmu institūtu un Norvēģijas Karalistes vēstniecību Latvijā piedāvā fotogrāfiju izlasi, kas veltīta pasaulslavenajam Skandināvijas kino pārim - Ulmanei un Bergmanam. Kopumā izstādē aplūkojamas 19 fotogrāfijas, kas ataino norvēģu aktrises Līvas Ulmanes un zviedru režisora Ingmara Bergmana personiskās un profesionālās attiecības. Izstādē iekļauti kadri no filmām, filmēšanas laukuma, kā arī portreti.

 

Un vēl

 

Rundāles pils izveidojusi orientēšanās spēli, kas rosina apmeklētājiem vairāk uzmanības pievērst detaļām, nevis tikai ātri izkriet pilij cauri. Kopš februāra vidus pils apmeklētājiem ir iespēja kasē saņemt orientēšanā spēles lapu, kas ekskursijas gaitā jāaizpilda, attēlos redzamajiem fragmentiem pierakstot telpas nosaukumu, kurā tie redzami. Orientēšanās spēle pieejama ikvienam apmeklētājam, iegādājoties biļeti muzeja apskatei. Pašlaik orientēšanās lapā attēlotie fragmenti izvēlēti nejauši, taču nākotnē plānots izveidot vairākas tematiskās orientēšanās spēles.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā palielinājies bezdarba līmenis valstī? Kāpēc marts izsludināts par kaķu steruilizācijas mēnesi? Un Vai CIP ieguvis Apple datus?

 

Latvijā februāra beigās augstākais bezdarba līmenis - 18,8% - reģistrēts Latgalē, bet zemākais - 5,6% - Rīgas reģionā, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotā informācija. Bezdarba līmenis februārī pieaudzis visos reģionos. Starp lielajām pilsētām februārī bezdarba līmenis visvairāk - par 0,5 procentpunktiem - palielinājies Rēzeknē, sasniedzot 16,3%, Jēkabpilī un Daugavpilī tas pieaudzis par 0,4 procentpunktiem - attiecīgi līdz 11,6% un 10,6%, bet Valmierā - par 0,3 procentpunktiem un februāra beigās bija 7,5% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Kopumā valstī bezdarba līmenis februāra beigās bija 9,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,1 procentpunktu vairāk nekā mēnesi iepriekš.

 

Šā gada valsts budžetā programmā neparedzētām vajadzībām paredzētais finansējums strauji rūk. Šogad šiem nolūkiem bija atvēlēti 32,6 miljoni eiro. Līdz šim valdība jau ir atbalstījusi līdzekļu piešķiršanu no šīs programmas gandrīz 15 miljoniem eiro apjomā, tādējādi pašlaik programmā pieejami vēl 17,7 miljoni eiro. Tomēr arī šī summa jau ir nepieciešama vairākām vajadzībām, ja tās tiks apmierinātas līdzekļi programmā neparedzētām vajadzībām būs gandrīz izsmelti.

 

Valstij piederošās Latgales novada avīzes "Latgales laiks" kapitāldaļas plānots pārdot par 43,1 tūkstoti eiro. Pārdodamo valsts kapitāla daļu paketi veido 11 kapitāla daļas jeb 20% no uzņēmuma pamatkapitāla. Pirmpirkuma tiesības ir laikraksta dalībniekiem. Ja viņi nepieteiksies izmantot pirmpirkuma tiesības, aģentūra izsludinās kapitāla daļu paketes izsoli.

 

Turpinām ziņas

 

Laikā no 16.līdz 20.martam notiks gadskārtējā Advokatūras nedēļa, kuras laikā zvērināti advokāti un zvērinātu advokātu palīgi sniegs bezmaksas juridiskās konsultācijas dažādās tiesību nozarēs visā Latvijā. 2015.gada 17.martā Latvijas Zvērinātu advokātu padomes telpās, Rīgā, Elizabetes ielā 63-1, būs īpaša konsultāciju diena par maksātnespējas jautājumiem. Sīkāka informācija par jomām, kurās tiks sniegtas juridiskās konsultācijas, un konsultāciju sniedzēju kontaktinformācija ir pieejama Latvijas Zvērinātu advokātu padomes mājas lapā sadaļā " Bezmaksas juridiskā palīdzība 16. - 20.martā".

 

 Sociālajā veterinārajā klīnikā "Dzīvnieku draugs" ar starptautisku apmācību projektu šodien sāksies ielas kaķu sterilizācijas mēnesis. Plānots divas nedēļas sterilizēt ielu kaķus ne vien Rīgā, bet arī dzīvniekus sterilizācijai nogādāt no dažādiem Latvijas reģioniem, sadarbojoties ar vietējām dzīvnieku aizsardzības organizācijām un patversmēm. Kaķu sterilizācija ilgs līdz 20.martam.

 

Un vēl

 

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) gadiem ilgi cenšas uzlauzt tehnoloģiju kompānijas «Apple» ierīču šifru, lai izspiegotu viedtālruņu «iPhone» un planšetdatoru «iPad» lietotājus, vēsta vakar publicēts ziņojums. Vietne «The Intercept», atsaucoties uz noplūdinātiem dokumentiem, atklāja, kad šie centieni sākās 2006.gadā, ka «Apple» gatavojās laist klajā savu pirmo viedtālruni. Ziņojumā norādīts, ka pētnieki prezentēja savus rezultātus slepenā CIP konferencē 2012.gadā, un tajā piedalījās arī ASV Nacionālās drošības aģentūras darbinieki,. Ja ziņojumā rakstītais atbilst patiesībai, tas nozīmētu, ka ASV izlūkdienesti varētu iegūt informāciju no «Apple» ierīcēm, kuras, kā iepriekš tika uzskatīts, piedāvā drošu komunikāciju. Dokumenti tomēr neatklāj, cik sekmīgi bija CIP centieni.

 

 Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus pavasara vēstnešus pamanījuši jēkabpilieši? Ko liecina gripas monitoringa dati? Un Kad studenti varēs sākt pieteikties studijām?

 

Šogad pavasaris ir atnācis agrāk nekā tas ierasts mūsu klimatiskajos apstākļos un meteoroloģiskā pavasara iestāšanās jau tika fiksēta februāra nogalē. Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kādus pavasara vēstnešus viņi ir pamanījuši? Viedokļus izteica Sandra, Līga, Lolita, Svetlana un Inese.

 

{play}images/sounds/dienas_zinas 11.03.mp3{/play}

 

 Jau ziņots, ka šonedēļ Jēkabpilī jau uzziedējušas pirmās sniegpulkstenītes. Savukārt Līvānos manīts šogad pirmais taurenītis. Līvāniete Ilze pamanījusi kārklu raibenīti.  Arī citviet Latvijā iedzīvotāji manījuši pirmos kukaiņus, kuri modušies no ziemas miega. Sniegpulkstenīšu uzziedēšanu un kukaiņu mošanos veicinājis pēdējo dienu siltais laiks. Pirmdien Jēkabpilī tika reģistrēts arī jauns 9.marta maksimālās gaisa temperatūras rekords. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka Zīlānos ir labots 1997.gada rekords - plus 9,1 grāds. Jaunais rekords ir plus 10,3 grādi.

 

Sinoptiķi informē, ka brīvdienās Latvijā gaidāms sauss laiks - sestdiena būs mākoņaināka un pastāv neliela iespēja, ka dažos reģionos gaidāmi nelieli nokrišņi, taču svētdiena jau atkal būs saulaina. Pēc jaunākajām prognozēm gaisa temperatūrai brīvdienās būs tendence paaugstināties. Caurmērā gaisa temperatūra brīvdienu naktīs būs 0...+5 grādi, bet dienās +5...+10 grādi. Ilgtermiņa prognozes liecina, ka sauss laiks Latvijā saglabāsies arī nākamās nedēļas sākumā, kad kļūs arī siltāks, temperatūrai daudzviet Latvijā pārsniedzot +10 grādu atzīmi.

 

Turpinām ziņas

 

Pagājušajā nedēļā gripas intensitāte turpinājusi samazināties, tomēr reģistrēti četri nāves gadījumi. Vidējā gripas intensitāte valstī pagājušajā nedēļā bija 89,3 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Monitoringā iekļautajās ambulatorajās iestādēs reģistrēti 96 klīniskie gripas gadījumi. Vislielākā saslimstība ar gripu ir Jūrmalā, Rēzeknē un Rīgā. Saslimstība nedaudz palielinājusies arī Jēkabpilī. Pagājušajā nedēļā saņemta informācija par četriem nāves gadījumiem, kad pacientiem laboratoriski diagnosticēta gripa. Minētajiem pacientiem bijušas hroniskas saslimšanas - sirds asinsvadu, elpošanas sistēmas, nieru, centrālās nervu sistēmas slimības, onkoloģiskas saslimšanas un cukura diabēts. Kopš sezonas sākuma kopā saņemti 17 paziņojumi par nāves gadījumiem saistībā ar gripas infekciju.

 

Jēkabpils tirgus teritorijā kādai 1964.gadā dzimušai tirgotājai izņemtas cigaretes ar Baltkrievijas tabakas izstrādājumu akcīzes markām. Kopumā izņemtas 540 cigaretes. Sastādīts admuinistratīvā pārkāpuma protokols.

 

Vakar kūlas ugunsgrēki dzēsti arī Jēkabpilī, Mežaparka ielā 8 tūkstoši kvadrātmetru platībā un Krustpils novada Variešu pagastā tūkstots kvadrātmetru platībā. Jau ziņots, ka vakar lielākais kūlas ugunsgrēks Latvijā izcēlās salas novada salas pagastā, kur sausā zāle dega 30 tūkstoši kvadrātmetru jeb trīs hektāru platībā.

 

 Un vēl

 

 Šogad reflektanti pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas augstskolas un koledžas studijām varēs pieteikties no 1.jūlija, apstiprināja valdība. Savukārt tie reflektanti, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un nepretendē uz studijām valsts finansētās studiju vietās vai studiju programmās, kurās ir noteikts studējošo skaita ierobežojums, pirmajā gadā pēc vidējās izglītības iegūšanas to varēs darīt jau no 16.marta. Ātrāks sākuma termiņš reģistrācijai un uzņemšanai ir noteikts ne tikai ārzemniekiem, kuri ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs, bet arī Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, kuri vidējo izglītību ir ieguvuši ārzemēs. Šāds regulējums ir noteikts, lai netiktu diskriminēti tie Latvijas pilsoņi un nepilsoņi, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību ārzemēs un vēlas pretendēt uz studijām Latvijā.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc mazulis saindējās ar medikamentiem? Kā iedzīvotāji vērtē valsts policijas darbu? Un Kas ir lielāki narcisi – vīrieši vai sievietes?

 

Kāda trīs gadus veca meitenīte vakar Zemgales reģionā piekļuvusi medikamentu - antibiotiku pudelītei un to iztukšojusi. Ierodoties notikuma vietā, mediķi konstatējuši, ka bērns ir saindējies, turpat uz vietas veikuši kuņģa skalošanu un pēc tam nogādājuši Jēkabpils slimnīcā. Konstatēts, ka stiprās zāles bijušas atstātas uz plauktiņa viegli pieejamā vietā, kā arī pudelīte nav bijušas pietiekami stingri aizskrūvēta.

 

Latvijas Urologu asociācija turpinās pērn uzsāktās reģionālās izbraukuma konsultācijas. Speciālisti uz Jēkabpili dosies izbraukumā 10.aprīlī. Reģionālie izbraukumi vīriešu veselības atbalsta kampaņas ietvaros norisinās kopš 2014.gada novembra un kopumā ir veikti jau 19 speciālistu izbraukumi visos Latvijas novados. Pieņemti teju 400 pacientu, no kuriem vislielākais interesentu skaits ir bijis Grobiņā un Balvos – vairāk kā 30 pacientu.

 

Katrs desmitais jeb 11% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā ir saskārušies ar negodīgu darba devēja rīcību saistībā ar minimālās algas palielināšanu no 1.janvāra, liecina pētījumu kompānijas TNS pētījums. Dati liecina, ka iedzīvotāji ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem salīdzinoši bieži norādījuši situāciju, kad darba devējs pārslēdz līgumu ar darbinieku par mazāku slodzi, nekā darbinieks faktiski strādā, taču turpina maksāt līdzšinējo atalgojumu. Salīdzinoši retāk darba ņēmēji saskārušies ar situāciju, kad darba devējs sācis daļu algas maksāt "aploksnē", kā arī ar situāciju, kad darba devējs slēdz "štata" pozīciju un konkrētās funkcijas nodrošināšanai iepērk ārpakalpojumu.

 

Turpinām ziņas

 

Hermaņa Brauna fonds šonedēļ, 15.martā, atklās trešo starptautisko jauniešu mūzikas festivālu "Avanti!". Kā norādīja fonda pārstāvji, devīzi "Uz priekšu!" īstenos Latvijas mūzikas skolu un koledžu audzēkņi, Mūzikas akadēmijas studenti, kā arī ārzemju viesi. Festivāls sniegs iespēju jaunajiem mūziķiem uzstāties plašai publikai. Šogad festivāla laikā jaunieši varēs apmeklēt arī meistarklases dažādās specialitātēs. Šogad festivāla koncerti notiks gan Rīgā - mākslas muzejā "Rīgas birža", Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā un Lielajā ģildē -, gan citās Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī.

 

Valsts policijai uzticas 60% iedzīvotāju, kas ir par četriem procentpunktiem vairāk nekā gadu iepriekš, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. Drīzāk policijai uzticas 53% aptaujāto, bet pilnībā uzticas 7% iedzīvotāju. Turpretim policijai nemaz neuzticas vai drīzāk neuzticas 34% aptaujāto. Ar policijas darbinieku rīcību bija apmierināti 50% aptaujāto iedzīvotāju, savukārt ar policijas darbinieku attieksmi bija apmierināti 53% aptaujāto. 15% iedzīvotāju atzinuši, ka pēdējā gada laikā cietuši no kāda nodarījuma. 28% respondentu, kuri cieta nodarījumā, nevērsās Valsts policijā. 39% aptaujāto atzinuši, ka ir gatavi līdzdarboties sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, piemēram, pieskatīt kaimiņu īpašumu. Savukārt 60% respondentu atzinuši, ka savā dzīvesvietā un tās apkārtnē jūtas droši.

 

Un vēl

 

Vīrieši aizraujas ar paštīksmināšanos vairāk nekā sievietes, atklāts nupat publicētajā ASV pētījumā. Tajā izmantotie dati tika ievākti par 475 tūkstošiem cilvēku 30 gadu periodā. Rezultāti bija līdzīgi dažādās vecuma grupās un paaudzēs. Bufalo universitātes Biznesa vadības fakultātes pētnieki norāda, ka narcismam esot gan labā, gan arī sliktā puse. Narcisms ir saistīts ar vairākiem intrapersonāliem trūkumiem, piemēram, nespēju uzturēt veselīgas un ilglaicīgas attiecības, neētisku rīcību un agresiju. Taču tajā pašā laikā narcisms ceļ pašvērtējumu, nodrošina emocionālu stabilitāti un mudina kļūt par līderi.

Atstājiet komentāru