2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 5.martā (AUDIO)

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 5.martā (AUDIO)

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādos pasākumos šodien piedalīsies jēkabpils izglītības darbinieki? Ko liecina jaunākie dati par gripu? Un Cik gadu jubileju šodien svinēs pasaules vecākā iedzīvotāja?

 

 Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa šodien piedalīsies konferencē „Globālā izglītība: aktualitāte, resursi, iespējas” Rīgā. Konferencē tiks diskutēts par globālo zināšanu aktualitāti sabiedrībā, jauniem resursiem un iespējām globālajā izglītībā, izglītības ietekmes mērīšanu un citiem jautājumiem.

 

Savukārt Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centra vadītāja Sarmīte Safronova šodien piedalīsies Vispārizglītojošo skolu atbalsta personāla speciālistu seminārā Rīgā. Semināra dalībnieki tiks informēti par atbalsta komandas darbību skolā, aktualitātēm iekļaujošajā izglītībā, izglītojamo dokumentu sagatavošanu pedagoģiski medicīniskajai komisijai, u.c. jautājumiem.

 

 Šodien pulksten divos dienā Preiļu kultūras nama Konferenču zālē norisināsies BROTHER šūšanas tehnikas prezentācija, ko vadīs apģērbu dizainere Ilze Mendziņa. Tekstilmozaīkas klasi vadīs tekstilmāksliniece Santa Kamaldiņa, viņa demonstrēs savus gatavos tekstilmozaīkas darbus un mācīs tādus sašūt.

 

 Turpinām ziņas

 

Šodien jau desmito gadu pēc kārtas Rīgā un Latvijas novados notiks Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotās Notāru dienas, kurās iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas saņemt juridiskās konsultācijas. Šogad Notāru dienu laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta tiesiskajai drošībai darījumos ar nekustamo īpašumu. Bezmaksas konsultācijas var saņemt 111 notāru birojos 29 Latvijas pilsētās, turklāt pirmo reizi notāri iedzīvotājus konsultēs arī īpaši izveidotā Notāru dienu birojā tirdzniecības parkā Alfa, Rīgā. Jēkabpilī konsultācijas šodien un rīt no desmitiem līdz četriem pēcpusdienā varēs saņemt pie notāres Evas Igaunes-Sēles Draudzības alejā 9 un Nadeždas Tiltiņas, Rīgas ielā 115.

 

Gripas intensitāte pagājušajā nedēļā samazinājusies par 26,3%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra veiktā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa dati. Visaugstākā saslimstība ar gripu bija Jūrmalā, zemākā Ventspilī, savukārt Daugavpilī, Jelgavā, Jēkabpilī, Rēzeknē un Rīgā gripas intensitāte ir nedaudz zemāka nekā vidēji valstī. Vēršanās ambulatorajās iestādēs gripas gadījumos ir palielinājusies tikai bērniem vecumā līdz četriem gadiem, citās vecuma grupās tā samazinājusies. Pagājušajā nedēļā saņemta informācija par trim nāves gadījumiem, kad pacientiem laboratoriski diagnosticēta gripa. Minētajiem pacientiem bijušas hroniskas saslimšanas. Savukārt kopš sezonas sākuma kopā saņemti 13 paziņojumi par nāves gadījumiem saistībā ar gripas infekciju.

 

Un vēl

 

Misao Okava, kura atzīta par vecāko dzīvojošo cilvēku, svinībās dienu pirms dzimšanas dienas sacījusi, ka 117 gadi šķietot "diezgan neilgs laiks". Kimono tirgoņu pēctecei šodien apritēs 117 gadi. Dienu pirms jubilejas sarīkotajās svinībās viņa valkāja sārtu kimono ar ķiršu ziedu apdruku. Okava dzimusi Osakā 1898.gada 5.martā. 2013.gadā viņa tika iekļauta Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā vecākais dzīvojošais cilvēks. Okavai ir problēmas ar dzirdi, taču viņa joprojām veselīgi ēd un ir pie labas veselības, norāda veco ļaužu pansionāts Osakā, kurā viņa mitinās. Okava apprecējās 1919.gadā un dzemdēja trīs bērnus - divas meitas un vienu dēlu. Viņai ir četri mazbērni un seši mazmazbērni. Okava jau 84 gadus ir atraitne, viņas vīrs Jukio nomira 1931.gadā.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 -10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda situācija šorīt ir uz autoceļiem? Vai Kāpēc Stradiņa slimnīca var zaudēt Eiropas fondu finansējumu? Un Kāpēc vēlēšanās valsts finansējumu vajadzētu piešķirt arī reģionālajām partijām?

 

 Šorīt vietām visos valsts reģionos saglabājas apledojums, daļā Zemgales, Vidzemes un Latgales snieg, dažviet stipri, bet vietumis Kurzemē braukšanu apgrūtina bieza migla. Stiprākais sniegs pēc sešiem rītā bija vērojams teritorijā starp Lietuvas robežu un Vidzemes augstieni, uz rietumiem un ziemeļiem no Jēkabpils. Uz galvenajiem ceļiem apledojums lielākoties likvidēts, bet reģionālie ceļi vēl daudzviet slideni. Dienā apledojums nokusīs, apgrūtināta braukšana saglabāsies priekšpusdienā sniega zonā Austrumlatvijā. Vakarā no jauna veidosies apledojums un migla, prognozē sinoptiķi.

 

Lietuviešu aizsargs Dovīds Rediks vakar nosaukts par "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas februāra vērtīgāko spēlētāju, turklāt viņš pirmo maču "Jēkabpils" komandas sastāvā aizvadīja vien janvāra pēdējā dienā. Rediks palīdzēja "Jēkabpilij" uzvarēt visās četrās februārī aizvadītajās LBL spēlēs, kaut pirms tam tā bija cietusi četras neveiksmes pēc kārtas. Šajā laikā viņš vidēji guva 20 punktus, izcīnīja 6,8 atlēkušās bumbas, izpildīja piecas rezultatīvas piespēles un izprovocēja 7,2 noteikumu pārkāpumus, kas vidēji deva 21,5 efektivitātes koeficienta punktus. Kā zināms, Rediks sezonu sāka "Jēkabpils" sīvākās konkurentes "Barons"/LDz sastāvā, kur trijos mačos vidēji izcēlās ar 14,7 punktiem. "Jēkabpils" pašlaik ar 14 panākumiem 25 spēlēs atrodas kopvērtējuma piektajā vietā, turpinot arī cerēt uz ceturto pozīciju.

 

Lietā par Jaunjelgavas vidusskolā notikušu incidentu, kura laikā divi piektās klases skolēni piekāva pirmās klases skolnieku, Aizkraukles rajona tiesa nospriedusi piedzīt no skolēniem un viņu vecākiem par labu cietušajam zēnam un viņa mātei morālā kaitējuma atlīdzību divu tūkstošu eiro apmērā. Cietušā zēna un viņa mātes pārstāvja zvērinātu advokātu biroja "Borenius" pārstāvis Krists Bērziņš norāda, ka prasītāji ir gandarīti par šādu tiesas spriedumu, tomēr uzskata, ka piespriestās kompensācijas apmērs nav samērīgs ar ciešanām, kas viņiem radās atbildētāju rīcības rezultātā, un apsver iespēju to pārsūdzēt.

 

Turpinām ziņas

 

Veselības ministrija kopīgi ar Finanšu ministriju meklē risinājumu, lai Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecībā ieguldītos Eiropas Savienības fondu līdzekļus attiecinātu tikai uz divām no četrām projekta būvēm, šādi nezaudējot piešķirto finansējumu. Veselības ministrs Guntis Belēvičs norāda, ka slimnīcas jaunā korpusa projektā ir četras atsevišķas būves un defekti radušies tikai divās no tām. Pieaicinātais eksperts Artis Dzirkalis uzskata, ka darbus varētu turpināt divās būvēs, kurās defekti nav novēroti, tomēr Rīgas būvvalde norāda - tā kā projekts ir viens, darbus atsākt tikai divās būvēs nav iespējams. Tomēr tiek meklēts risinājums, lai Eiropas Reģionālās attīstības fonda piešķirtos līdzekļus būvniecībai varētu attiecināt tikai uz divām būvēm, kurās problēmas netika konstatētas. Šādi Eiropas fondu nauda netiktu zaudēta.

 

Jau ziņots, ka deformāciju dēļ kopš 11.februāra Rīgas pilsētas būvvalde apturējusi Stradiņa slimnīcas jaunā korpusa būvniecību. 23.februārī darbu sāka ekspertu komisija, kas vērtē iespējamos risinājumus, lai varētu atsākt būvdarbus. Atzinums par objektā konstatēto deformāciju novēršanas pasākumiem būvniekiem jāiesniedz līdz aprīļa sākumam. Stradiņa slimnīcas jauno korpusu būvē pilnsabiedrība SBRE.

 

Valsts finansējumu vajadzētu piešķirt nevis tikai partijām, kuras Saeimas vēlēšanās ieguvušas vairāk nekā 2% vēlētāju balsu, bet arī pašvaldībās pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem, vakar parlamenta Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā viedokli pauda deputāts Aldis Adamovičs. Viņš uzskata, ka agrāk vai vēlāk šāds jautājums parlamentā būs jāskata. Deputāts vērsa uzmanību uz to, ka "sponsoru ietekme pašvaldībās ir ļoti liela, un arī tur tiek risināti svarīgi jautājumi". Adamovičs ir bijušais Preiļu novada domes priekšsēdētājs.

 

Un vēl

 

"Latvenergo" koncerna erudīcijas konkursa "eXperiments" komandas uzsāk otro posmu izšķirošajā neklātienes kārtā – "Eksperimentālajā izaicinājumā". Tā laikā dalībnieki varēs risināt 40 dažādu tematu un sarežģītības pakāpju uzdevumus, ko sagatavojuši konkursa eksperti un citu komandu dalībnieki. 18.martā būs zināmas veiksmīgākās komandas, kas tiksies pusfinālos lielākajās Latvijas pilsētās. Erudīcijas konkursam "eXperiments" 2014./2015.mācību gada sezonā reģistrējās 166 komandas no 136 dažādām Latvijas skolām. Pērn šajā konkursā uzvarēja Jēkabpils Valsts ģimnāzijas komanda.

 

 Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik bieži iedzīvotāji darījumos ar nekustamajiem īpašumiem saskaras ar ēnu ekonomiku? Vai apkurei samazinās PVN? Un Kad latvijā būs vērojams daļējs saules aptumsums?

 

Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisija vakar pieņēma aicinājumu iedzīvotājiem saistībā ar 16.marta un 9.maija tradicionālajiem pasākumiem, mudinot neizmantot Otrā pasaules kara sekas savtīgiem un provokatīviem nolūkiem. Komisija arī aicināja cienīt kara veterānus, kuri vēlas pieminēt savus mirušos kara biedrus bez naida celšanas. Komisija arī aicina cienīt kara veterānus un kritušos, kā arī viņu tuviniekus un citus, kuri vēlas pieminēt šos cilvēkus. Komisija mudina atcerēties baigos apstākļus, kuros karavīri tika šķirti no savām ģimenēm, ievainoti, sakropļoti un nonāvēti. Deputāti tāpat aicina varas iestādes nelikt šķēršļus piemiņas brīžu rīkošanai un novērst iespējamas provokācijas un konfliktus, un mudina plašsaziņas līdzekļus būt atbildīgiem, atturēties no naidīgu vēstījumu izplatīšanas.

 

Latvijas uzņēmumiem reģionos galvenās problēmas rada darbaspēka trūkums, kā arī neprognozējamas izmaiņas likumdošanā un nodokļu sistēmā. Latvijas Darba devēju konfederācijā un pētnieka Ginta Klāsona pētījumā par uzņēmējdarbības vidi Latvijas reģionos secināts, ka ilgtermiņa plānošanas iespējamība, demogrāfijas negatīvo tendenču ietekme uz darba tirgu un kvalificēta darbaspēka trūkums, nevienlīdzīgie konkurences apstākļi un riski starptautiskā mērogā, kā arī atbilstošas infrastruktūras un finanšu avotu pieejamība ir būtiskākie uzņēmējdarbības attīstības šķēršļi.

 

37% Latvijas iedzīvotāju darījumos ar nekustamo īpašumu saskārušies ar ēnu ekonomikas klātbūtni, kad darījumu līgumā pirkuma summa tikusi samazināta, lai izvairītos no nodokļu nomaksas. Tam par iemeslu ir gan viņu vājās zināšanas juridiskajos jautājumos, gan izvēle juridiska rakstura jautājumus risināt pašu spēkiem. Proti, gandrīz puse jeb 44% iedzīvotāju nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas darījuma līguma tekstu izstrādi veic pašu spēkiem. Savukārt katrs piektais jeb 18% iedzīvotāju darījumos ar nekustamo īpašumu paraksta pretējās darījuma puses sagatavotu līgumu, tādējādi pakļaujot sevi dažādiem juridiskās drošības riskiem, secināts Latvijas Zvērinātu notāru padomes un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā par iedzīvotāju paradumiem, veicot nekustamo īpašumu darījumus.

 

Jau ziņots, ka šogad notāru dienās līdzās citiem juridiskiem jautājumiem īpaša uzmanība tiks pievērsta nekustamo īpašumu darījumu tiesiskajiem riskiem, sniedzot padomus un piedāvājot konkrētus risinājumus savas drošības stiprināšanai.

 

Turpinām ziņas

 

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija plāno nākamajā sēdē sagatavot lēmuma projektu par iedzīvotāju iniciatīvu piemērot samazināto PVN likmi apkurei, un, visticamāk, šo ieceri varētu nodot izskatīšanai kādā citā parlamenta komisijā. Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs vakar aicināja deputātus uz nākamo sēdi sagatavot un piedāvāt savus priekšlikumus iespējamam komisijas lēmumam. Vakar komisija uzklausīja vēl vairākus ekspertus, kuri pauda savu viedokli par šo ieceri. Labklājības ministrijas pārstāvji sacīja, ka pēdējā gada laikā cilvēki siltumu nav varējuši uzturēt 24% mājokļu. Līdz ar to jādomā par atbalstu, kas būtu sniedzams tieši trūcīgajiem iedzīvotājiem. Arī Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvji pauda viedokli, ka labāk būtu sniegt mērķētāku palīdzību, proti, palielināt pašvaldību pabalstus trūcīgajiem.

 

Latvijā populārākās eiro naudaszīmes ir 20 eiro un 50 eiro, liecina Latvijas Bankas apkopotie dati. No Latvijas Bankas emitētajām eiro banknotēm februāra beigās apgrozībā bija 13 miljoni gabalu 20 eiro banknošu, 9,5 miljoni gabalu 50 eiro banknošu, 7,8 miljoni gabalu desmit eiro banknošu un 5,4 miljoni gabalu piecu eiro banknošu.

 

Un vēl

 

Marta beigās pasaulē būs vērojams Saules aptumsums - pilns aptumsums gaidāms 20.martā, Latvijā tas būs vērojams daļēji. Latvijā šī parādība būs vērojama daļēji aptuveni divu stundu garumā. Parādības laikā tiks aizsegtas trīs ceturtdaļas Saules diska. Daļējas fāzes sākums Rīgā gaidāms 20.martā plkst.10.56, kad Saules diska malā būs vērojams robs, maksimālā fāze jeb brīdis, kad Mēness aizsegs lielāko Saules diska daļu, būs vērojams plkst.12.04, bet daļējās fāzes beigas gaidāmas plkst.13.13. Pilns Saules aptumsums ir redzams ļoti šaurā joslā virs Zemes. Tā, piemēram, šī parādība 20.martā būšot skaidri redzama Svalbāras arhipelāgā, Norvēģijā.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai jēkabpils mērs atbalsta ideju finansēt reģionālās partijas no valtsts līdzekļiem? Kādu īpašu grāmatu ieguvusi Jēkabpils galvenā bibliotēka? Un Kas jāņem vērā autovadītājiem dodoties rēzeknes virzienā?

 

Saeimas deputāts un bijušais Preiļu novada mērs Aldis Adamovičs ierosinājis, ka Valsts finansējumu vajadzētu piešķirt nevis tikai partijām, kuras Saeimas vēlēšanās ieguvušas vairāk nekā 2% vēlētāju balsu, bet arī pašvaldībās pārstāvētajiem politiskajiem spēkiem. Jēkabpils domes priekšsēdētājam un Jēkabpils reģionālās partijas līderim Leonīdam Salcevičam, jautājām, kāds ir viņa viedoklis par šādu priekšlikumu?

 

{play}images/sounds/dienas_zinas 05.03.mp3{/play}

 

Turpinām ziņas

 

No šīs nedēļas, saskaņā ar pašvaldības iekšējā konkursa rezultātiem, Jēkabpils pilsētas būvvaldes vadītājas amata pienākumus pilda Inga Līce-Vilciņa, kas līdz šim ieņēma būvvaldes referenta amatu. Jēkabpils būvvalde atrodas Jaunā ielā 31C un kontrolē būvniecības procesu un tā atbilstību Būvniecības likumam un citu būvniecību regulējošu normatīvo aktu prasībām, sniedz ziņas par teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumiem, kā arī sniedz konsultācijas par būvniecības procesa kārtību u.c. ar būvniecību saistītos jautājumos. Būvvaldes vadītāja inga Līces-Vilciņa apmeklētājus pieņem pirmdienās no diviem dienā līdz pieciem pēcpusdienā.

 

Šī gada sākumā Jēkabpils Galvenās bibliotēkas krājumā nonākusi vērtīga un krāšņa grāmata Terra Mariana 1188-1888”, kuru dāvina Latvijas Nacionālā bibliotēka. Lasītāju apaklpošanas nodaļas vadītāja Iveta gurevičas stāsta, ka ilustratīvi bagātīgais izdevums ar ilustrāciju piezīmēm latīņu valodā un izsmeļošiem skaidrojumiem latviešu valodā vēsta par kritīgās ticības izplatīšanos Livonijā – Latvijā un Igaunijā, ko dēvē arī par Terra Mariana jeb Marijas Zemi tulkojumā no latīņu valodas. Albums ieņem īpašu vietu Latvijas un Baltijas kultūras vēstures izpētē. 1888. gadā tas tika dāvināts Romas pāvestam Leonam XIII viņa priesterības 50 gadu jubilejā. Albumā atrodamas vērtīgas ziņas arī  par mūsu reģionu – Jēkabpili, Krustpili, Atašieni, Augšzemi, Dunavu, Gārseni, Mazzalvi, Neretu, Rubeņiem, Sēliju, Sēlpili, Sunāksti, Zalvi. Kultūrvēsturisko albumu kā dāvanu no Latvijas Nacionālās bibliotēkas saņēma arī Sēlpils 1.bibliotēka un Krustpils pagasta bibliotēka, ka arī Jēkabpils vēstures muzejs.

 

Un vēl

 

Agrais pavasaris un laikapstākļi ir ļāvuši sākt būvdarbus autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža (Terehova) posmā no 106. līdz 114.kilometram, kur ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu paredzēts veikt seguma pārbūvi. Minētajā posmā ir noteikts ātruma ierobežojums 50 kilometri stundā, un to ir iespējams šķērsot apmēram septiņās minūtēs. Atsevišķā posma daļā satiksme ir reversīva un organizēta ar vienu luksoforu. Būvdarbus veic SIA "Ceļi un tilti," un projekta kopējās izmaksas ir septiņi miljoni eiro. Plānots, ka darbi objektā tiks pabeigti 2016.gadā.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai 16.martā galvaspilsētā notiks visi tradicionālie piemiņas pasākumi? Cik lielā mērā ir kritusies eiro vērtība? Un Ko vēsta iemeklēšanas materiāli par to, kas notrieca Malaizījas lidmašīnu Ukrainā?

 

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība ir sākusi gatavoties protesta akcijai, lai aizstāvētu iedzīvotāju tiesības uz pieejamu un kvalitatīvu veselības aprūpi. Iespējams, ka akcija tiks rīkota 20.aprīlī, kad Rīgā notiks Eiropas Savienības veselības ministru neformāla sanāksme saistībā ar prezidentūras pasākumiem. Viens no galvenajiem sanāksmē apspriežamajiem jautājumiem būs veselības nozares lielāka iesaiste kopējā Eiropas Savienības politikā. Mediķi norāda, ka Latvijā veselības aprūpe šogad procentuāli no iekšzemes kopprodukta saņem mazāko finansējumu kopš 2001.gada, un tas ir vairāk nekā divas reizes mazāks, salīdzinot ar vidējo veselības aprūpes finansējumu Eiropas savienībā. Līdzarto veselības aprūpes pieejamība Latvijā ir vissliktākā Eiropas Savienībā, abās lielākajās valsts slimnīcās vērojamas maksātnespējas pazīmes, un vairāk nekā puse ārstu, ārstu palīgu, māsu un vecmāšu pēc studiju beigšanas neuzrāda darbavietu Latvijā.

 

Jauno pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli ieviesīs nākamgad. Finanšu ministrijā informēja, ka šodien notika finanšu ministra Jāņa Reira izveidotās Konsultatīvās padomes sēde par pašvaldību finanšu jautājumiem. Tajā ministrija padomes locekļiem – pašvaldību vadītājiem – prezentēja jauno PFI modeli. Tas paredz, ka nākamais gads būs pārejas periods, kad nevienai no pašvaldībām nesamazināsies pieejamie finanšu līdzekļi. Jaunā kārtība izstrādāta, ņemot vērā Konsultatīvās padomes pirmajā sēdē izteiktos pašvaldību vadītāju priekšlikumus, kā arī saglabājot labākos esošās sistēmas principus. Jaunais modelis izmainīs arī valsts budžeta dotācijas sadales principus – sadalīs to proporcionāli starp pašvaldībām, tuvinot tās pašvaldībai ar vislielākajiem ieņēmumiem uz vienu nosacīto iedzīvotāju.

 

 16.martā Rīgā notiks visi šai dienā pieteiktie pasākumi pie Brīvības pieminekļa, šodien lemts Rīgas pilsētas izpilddirektora sapulcē, kurā piedalījās gan pasākumu pieteicēji, gan valsts un pašvaldības drošības iestāžu pārstāvji. Biedrība "Latvijas Antinacistiskā komiteja" mainījusi sava pasākuma laiku - no iepriekš pieteiktajiem plkst.10 līdz 14 uz plkst.13 līdz 14. Turklāt biedrība piekritusi šo pasākumu rīkot, neizmantojot skaņu pastiprinošas ierīces. Līdz ar to nepārklājas Latvijas Antinacistiskās komitejas pasākuma laiki ar biedrības "Daugavas Vanagi Latvijā Limbažu nodaļa" pieteikto pasākumu no plkst.11 līdz 13. Ņemot vērā minēto, pašvaldībai saskaņā ar likumu "Par sapulcēm un piketiem" nav tiesību veikt kādas ierobežojošas darbības.

 

Turpinām ziņas

 

Valūtu tirgiem gaidot ziņas, kā tieši tiks īstenota Eiropas Centrālās bankas obligāciju iepirkšanas programma, eiro vērtība pret ASV dolāru noslīdējusi līdz zemākajam punktam pēdējos 11 gados. Īsi pirms šodien paredzētās centrālās bankas sanāksmes, kurā varētu tikt detalizēta iestādes izsludinātā kvantitatīvās stimulēšanas jeb obligāciju iepirkšanas programma, vienotās valūtas vērtība nokritās līdz 1,106 eiro par vienu ASV dolāru. Valūtu pārī šis ir zemākais eiro vērtības punkts kopš 2003.gada septembra. Eiro «vājums» šodien ļāvis dolāram attiecībā pret Japānas jēnu pakāpties par 0,2% līdz 119,855 jenām par vienu dolāru. Jau vēstīts, ka eirozonas monetārās politikas veidotājs – Eiropas centrālā banka – 22.janvārī paziņoja par lēmumu uzsākt apjomīgu kvantitatīvās stimulēšanas programmu, lai veicinātu eirozonas gauso ekonomisko izaugsmi un palielinātu inflāciju līdz ekonomikai «veselīgam» līmenim.

 

Februārī vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija mīnus 0,2 grādi, kas ir par 4,6 grādiem vairāk nekā ilggadējā norma. Šī gada februāris bijis 13.siltākais visā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Turklāt februārī reģistrēti jauni maksimālās gaisa temperatūras rekordi - kopumā tādi bijuši piecās dienās. Mēneš kopējais nokrišņu daudzums bija 21,4 milimetri, kas ir 62% no gada otrā mēneša normas. Ja mēneša sākumā sniega sega bija visā valsts teritorijā, mēneša beigās sniegs nokusa un trešajā dekādē tas bija palicis vairs tikai vietām Vidzemē. Stiprs vējš novērots februāra pirmās dekādes beigās un trešās dekādes sākumā, kad brāzmu spēks sasniedza vētras spēku.

 

Un vēl

 

Netālu no Doņeckas pērn jūlijā avarējusī Malaizijas lidmašīna "Boing" tika notriekta ar raķeti "Buk", kas tika izšauta no Krievijas iekārtas, un to, visticamāk, izdarīja Krievija apkalpe, pavēstīja Nīderlandes prokuratūra, kuras pakļautībā traģēdijas apstākļu izmeklēšanu turpina Starptautiskā Kriminālistu grupa. "Buk" ievests no Krievijas neilgi pirms traģēdijas. To apstiprina daudzas fotogrāfijas un videoieraksti. Ir atrasti un nopratināti liecinieki. Izmeklētāji ir savākuši un apstrādājuši vairāk nekā miljonu dokumentu, foto un video liecību. Tā kā materiālu apjoms ir bijis tik liels, nācies būtiski palielināt analītisko grupu. Tagad ekspertiem nāksies ne tikai apzināt konkrētu aizdomās turamo loku un savākt pret viņiem pierādījumus, bet arī sniegt tiesai faktus un liecības, kas būtu pietiekamas notiesājoša sprieduma pasludināšanai. Tieši pie šiem jautājumiem šobrīd strādā prokuratūras grupa.

 

Atstājiet komentāru