2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 4.martā (AUDIO)

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 4.martā (AUDIO)

Radio1 ziņas pulksten 7.00 -8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādiem jautājumiem veltītas šī gada Notāru dienas? Kur šogad piedzimuši pirmie trīnīši Latvijā? Un Kādu iedzīvotāju aptauju šomēnes veiks statistikas pārvalde?

 

Šodien Jēkabpils domē notiks mediju tikšanās ar pašvaldības izpilddirektoru Guntaru Goguli. Sarunā tiks meklētas atbildes uz dažādiem būtiskiem jautājumiem. Radio1 sarunā ar pašvaldības izpilddirektoru skaidros, kāpēc joprojām pa Zīlānu un Rīgas ielām kursē smagais kravas transports, ja ir izbūvēta jaunā Kurzemes iela, kas savieno apvedceļu ar tiltu pār Daugavu un līdzarto ir iespēja izvairīties no braukšanas pa pilsētu, radot diskomfortu iedzīvotājiem? Kā arī meklēsim atbildes uz vairākiem citiem jautājumiem.

 

Jēkabpils pašvaldībā šodien viesosies Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kameras finanšu komercdirektors Raimonds Ozoliņš, Ziemeļlatgales un Rietumzemgales nodaļu pārstāvji. Tikšanās reizē paredzēts apspriest turpmāko sadarbību.

 

 

Šodien jau desmito gadu pēc kārtas Rīgā un Latvijas novados notiks Latvijas Zvērinātu notāru padomes rīkotās Notāru dienas, kurās iedzīvotājiem būs iespēja bez maksas saņemt juridiskās konsultācijas. Šogad Notāru dienu laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta tiesiskajai drošībai darījumos ar nekustamo īpašumu. Bezmaksas konsultācijas var saņemt 111 notāru birojos 29 Latvijas pilsētās, turklāt pirmo reizi notāri iedzīvotājus konsultēs arī īpaši izveidotā Notāru dienu birojā tirdzniecības parkā Alfa, Rīgā. Jēkabpilī konsultācijas šodien un rīt no desmitiem līdz četriem pēcpusdienā varēs saņemt pie notāres Evas Igaunes-Sēles Draudzības alejā 9 un Nadeždas Tiltiņas, Rīgas ielā 115.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien notiks CSDD satiksmes drošības konkursa 6.-8.klašu skolēniem "Gribu būt mobils!" Lielais fināls. Tas norisināsies Biķernieku kompleksās sporta bāzes biroja ēkā. Lielajā finālā piedalīsies konkursa visu septiņu reģionālo pusfinālu uzvarētājkomandas. Fināla dalībniekiem būs jādemonstrē zināšanas par ceļu satiksmes noteikumiem un satiksmes drošību gan pie datora, gan speciālos satiksmes maketos, kā arī jāprezentē mājas darbs - video klipi par to, kā mudināt bērnus un jauniešus ievērot satiksmes noteikumus un būt drošiem ceļu satiksmē.

 

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā pasaulē nākuši šogad Latvijā pirmie trīnīši - viens zēns un divas meitenes. Valdība vakar atbalstīja vienreizēja sociālā pabalsta piešķiršanu 8 tūkstoši 538 eiro apmērā bērniņu mammai Ilonai Lipičai ģimenes materiālā stāvokļa uzlabošanai saistībā ar trīs bērniņu piedzimšanu. Pabalstu ģimenei izmaksās no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. 2013.gadā vienreizējais sociālais pabalsts saistībā ar trīnīšu piedzimšanu tika izmaksāts vienai ģimenei, bet pērn - piecām ģimenēm.

 

Un vēl

 

Šomēnes Centrālā statistikas pārvalde uzsāks ikgadējo iedzīvotāju apsekojumu par datoru un interneta lietošanu, aptaujājot 5,5 tūkstošus mājsaimniecību. Šāds apsekojums Latvijā tiek veikts jau kopš 2004.gada, lai apzinātu iedzīvotāju datorprasmju attīstību un interneta pieejamību Latvijā, kā arī novērtētu to Eiropas Savienības valstu kontekstā. Statistikas pārvalde aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un pretimnākošiem, aktīvi sadarboties ar intervētājiem, jo kvalitatīvu datu iegūšanai ir svarīga katra atbilde. Respondentiem tiks jautāts par mājsaimniecības interneta pieejamību un esošajiem pieslēgumu veidiem, par iedzīvotāju interneta lietošanas biežumu un to aktivitātēm, par preču un pakalpojumu pirkšanu internetā, par sadarbību ar valsts, pašvaldību vai sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem internetā un par drošības apsvērumiem, veicot pirkumus internetā. Šogad respondentiem papildu tiks jautāts arī par iedzīvotāju e-prasmēm. Aptaujā iekļautās personas saņems informatīvu vēstuli, kurā norādīts plānotais intervijas laiks un intervētāja kontaktinformācija.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds traģisks negadījums vakar noticis Preiļos? Kad notiks pārnovadu uzņēmēju dienas? Un Kādas pēc iedzīvotāju domām ir valstī svarīgākās nozares?

 

Rīgā, Brīvības iela 55 pie Ekonomikas ministrijas šorīt konstatēts aizdomīgs sainis un uz notikuma vietu devusies pretterorisma vienība «Omega». Valsts policijas preses pārstāve Diāna Lūkina informē, ka notikuma vieta ir ierobežota. Plašāka informācija par notikušo pagaidām netiek sniegta.

 

Preiļos vakar dīķī noslīcis vīrietis. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka ap pieciem pēcpusdienā saņemts izsaukums uz Raiņa bulvāri, kur dīķī ledū ielūzis aptuveni 60 gadu vecs vīrietis. Glābējiem ierodoties notikuma vietā, vīrietis jau bija noslīcis. Glābēji noslīkušo izcēla no dīķa.

 

Nakts izskaņā nokaisīti visi valsts galvenie autoceļi. To uzturēšanas darbos šorīt ir iesaistītas 136 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienības. Šorīt turpinās arī reģionālo autoceļu kaisīšana, uz šiem ceļiem vēl daudzviet ir apledojums. Braukšana pa vietējiem ceļiem apgrūtināta valsts lielākajā daļā, mazie ceļi daudzviet ledaini. Pavasara šķīdoņa dēļ lielā daļā valsts vietējo un dažos reģionālajos autoceļos ieviesti pagaidu satiksmes ierobežojumi kravas autotransportam. Braukšanas apstākļi uz valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem šodien pārsvarā būs apmierinoši, bet vakarā daudzviet var veidoties apledojums, vietām - sniega kārta. Naktī uz ceturtdienu daudzviet valsts centrālajā un austrumu daļā snigs, līdz ar to braukšanas apstākļi pasliktināsies.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijā ir unikāla situācija, jo cilvēki paši var noformēt īpašuma iegādes darījumus, un ļoti bieži tas darīts, lai samazinātu darījuma summu un nemaksātu augstu nodevu, tāpēc, esot jādomā par nodevas samazināšanu, „Rīta Panorāmai” pauda Zvērinātu notār padomes pārstāve Vija Piziča. Viņa norādīja, ka mājokļa iegāde ir svarīgs notikums cilvēka dzīve, lielākoties, cilvēki to dara vienu divas reizes mūžā, bet pašu noformētie darījumu akti bieži vien slēpj krāpšanas riskus. Piziča norādīja – ja reiz cilvēki ļoti bieži cenšas uzrādīt mazāku  darījuma summu, lai maksātu mazāku nodevu, tad jādomā, vai nodeva nav pārāk augsta. Pašlaik mājokļa pircējam jāmaksā valsts nodeva par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā 2% apmērā no īpašuma vērtības, savukārt, ja īpašums tiek dāvināts, nodeva ir  3% no īpašuma vērtības.

 

Mēneša nogalē - 28.martā, Aizkraukles novada Sporta centrā Aizkraukles novada pašvaldība ceturto gadu pēc kārtas rīkos "Pārnovadu uzņēmēju dienu", kas ir novada gada lielākā izstāde un gadatirgus. Pasākumā aicināti piedalīties amatnieki, lauksaimnieki, uzņēmēji, sabiedriskās organizācijas, pašvaldības, bankas, apdrošināšanas kompānijas, izglītības iestādes un citi. Šogad pirmoreiz šajā pasākumā būs reģiona skolēnu mācību firmu gadatirgus, kas kuplinās pasākumu ar jaunām idejām.Tāpat šogad Pārnovadu uzņēmēju dienā centīsies iedibināt jaunu tradīciju - ēdienu un kulināro izstrādājumu degustāciju, kurā ar saviem izstrādājumiem aicināti piedalīties ēdināšanas uzņēmumi.

 

Un vēl

 

Iedzīvotājiem svarīgākās nozares, kurām nākamā gada valsts budžetā būtu jābūt prioritātēm, ir veselība, izglītība un zinātne, kā arī ekonomika, liecina TNS kompānijas veiktā aptauja. Veselību, kā prioritāro nozari nosauca 66% aptaujāto, izglītību un zinātni - 47%, bet ekonomiku – 37%. Aizsardzību kā prioritāru nozari nosauca 36% aptaujāto, labklājību - 34%, zemkopību - 21% un satiksmi – 19%. No 4% līdz 8% aptaujāto par prioritārām uzskata finanses, iekšlietas, vides aizsardzību un reģionālo attīstību, ārlietas, kultūru un tieslietas.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik daudz latvija zaudē alkoholisma dēļ? Kā Jēkabpilī sagaidīs 8.martu? Un Pret kādu datorvīrusu policija ierosinājusi kriminālprocesu?

 

Ģertrūdes ielā pie Ekonomikas ministrijas šorīt atrasts aizdomīgs sainis, taču nekas sprādzienbīstams nav konstatēts. Valsts policijas pārstāve Diāna Lūkina. sacīja, ka policija plkst.6.49 saņēmusi informāciju, ka Ģertrūdes ielā atrasts nezināmas izcelsmes sainis. Jau ziņojām, ka uz notikuma vietu devās policija un pretterorisma vienība "Omega", taču nekas sprādzienbīstams netika atrasts. Notikuma vietā uz laiku tika slēgta satiksme, kas nu jau ir atjaunota.

 

Latvija alkohola radīto seku – cilvēku pāragras nāves, slimību – dēļ zaudē gandrīz 20 tūkstošus mūža gadus un 80 miljonus eiro gadā, norāda latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Mārcis Trapencieris. Pēc atkarību pētnieka domām, ir ļoti būtiski samazināt grādīgo dzērienu pieejamību, tajā skaitā līdzsvarojot akcīzes nodokli starp stipro alkoholu un tā dēvēto stiprināto alu. Sevišķi aktuāli ir samazināt alkoholisko dzērienu patēriņu jauniešu vidū, jo tieši alkohola lietošanas sekas ir lielākais jauniešu priekšlaicīgas nāves cēlonis. Tieši straujāka akcīzes nodokļa celšana alum ļautu kaut nedaudz risināt vienu no visaktuālākajām problēmām –, mazinātu grādīgo dzērienu pieejamību jauniešu vidū. Nesabalansēta nodokļu politika arī rada tendenci, ka akcīzes likmes pieaug daudz lēnāk nekā reālā darba alga, tādēļ pēdējos gados palielinās alkoholisko dzērienu pieejamība.

 

Vairāk nekā puse izbraukušo Latvijas iedzīvotāju uz dzimteni sūta naudu. Tā liecina Latvijas Universitātes pētnieku veiktā apjomīgā ārzemēs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo aptauja, kurā pagājušajā gadā piedalījās vairāk nekā 14 tūkstoši ārzemēs dzīvojošo. Pēc Latvijas Bankas aplēsēm, pagājušajā gadā uz Latviju varētu būt atsūtīti gandrīz 600 miljoni eiro. Naudu parasti ārzemēs dzīvojošie sūta saviem vecākiem un bērniem.

 

Turpinām ziņas

 

Sestdien, 7.martā, pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā Jēkabpils krievu biedrība "Rodņik" gaida draugus, viesus un skatītājus uz Sieviešu dienai veltītu pasākumu. Koncertā piedalīsies biedrības "Rodņik" dziesmu un deju ansambļi, eksotisko deju studija "Inda", spilgts vokālais ansamblis "Ivuški" no Olaines. Deju programma ritēs Jēkabpils grupas "MMM" pavadījumā. Līdzi jāņem labs garastāvoklis un groziņi.

 

Ceturtdien, 12. martā, Jēkabpils tautas namā notiks Karjeras diena 8. -9. klašu skolēniem un 12. klašu interesentiem. Karjeras dienas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar profesiju daudzveidību, profesionālo skolu piedāvātajām izglītības programmām un mudināt skolēnus izvēlēties savu profesiju, karjeras ceļu un atrast darbu tepat Latvijā. Karjeras dienu apmeklēs gan pilsētas, gan tuvāko novadu skolēni. Savu dalību apstiprinājušas 13 profesionālās izglītības iestādes. Pasākuma laikā tautas nama baltajā zāle dalībniekiem būs iespēja apskatīt Mārtiņa Vecstaudža jeb Šanhajieša foto izstādi “Neesi vienaldzīgs – iesaisties izglītībā!". Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Studentu pašpārvaldi un būs apskatāma līdz 28.martam.

 

Un vēl

 

Valsts policijā ir saņemti jau 12 iesniegumi no fiziskajām un juridiskajām personām par viņu datoru inficēšanu ar "CTB Locker" kaitīgo programmatūru, līdz ar to policija ir uzsākusi kriminālprocesu. Latvijā pirmo reizi ļaunatūra "CTB Locker" tika konstatēta pagājušā gada decembrī, taču citviet pasaulē tās darbība manīta jau aptuveni pusgadu agrāk. Pārsvarā kaitīgā programmatūra tiek izplatīta ar e-pastiem, kuru pielikumā it kā esot informācija par neapmaksātu rēķinu, taču, atverot pielikumu, dators tiek inficēts ar ļaunatūru - dators tiek nobloķēts un par tā atbloķēšanu - tiek pieprasītā atlīdzība piecu bitkoinu vai 1000 eiro apmērā. Policija atgādina, ka, lai pasargātu savu datorsistēmu no iespējamas inficēšanas, rūpīgi jāpārbauda saņemtā e-pasta sūtītāju, bet, ja sūtītājs, nav zināms, tad visdrošāk šādus e-pastus ir ignorēt.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā notiks mājdzīvnieku reģistrācija Jēkabpilī? Kad skolās ieviesīs skolēnu apmācību "Cilvēkdrošībā"? Un Cik daudz naudas līvānieši saziedojuši sadraudzības pilsētai Ukrainā?

 

Jēkabpils dome šogad plāno sakārtot jautājumu ar mājdzīvnieku reģistrāciju un šī gada laikā paredzēts reģistrēt visus saimniekiem piederošos suņus un kaķus gan daudzdzīvokļu mājās, gan privātmājās. Par katru no mājdzīvniekiem pašvaldībā būs jāmaksā gada nodoklis. Par to kā notiks mājdzīvnieku reģistrācija stāta Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis.

 

 

{play}images/sounds/dienas_zinas -04.03.mp3{/play}

 

Par mājdzīvnieku reģistrāciju pašvaldība sniegs arī plašāku informāciju.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests līdz 2020.gadam vispārizglītojošās skolās plāno ieviest skolēnu apmācību "Cilvēkdrošība". Plānots, kašogadnorisināsies skolēnu zināšanu diagnostika un mācību satura izstrāde, kā arī pedagogu apmācība, savukārt no 2016. līdz 2017.gadam norisināsies pilotprojekts, kurā piedalīsies 10 mācību iestādes. Pilnībā šādas apmācības varētu tikt ieviestas līdz 2020.gadam. Tāpat plānots turpināt apmācības studentiem, kā arī bērniem bērnudārzos, tādējādi aptverot maksimāli daudz jauniešu, kuri tiktu apmācīti, kā rīkoties dažādās ārkārtas situācijās.

 

Kurinot savās mājās krāsni, šodien Zemgalē smagas traumas guvusi kāda 79 gadus veca sieviete. Lai krāsns ātrāk iekurtos, viņa tajā ielējusi degšķīdumu, taču uguns pārmetusies no krāsns uz sievietes apģērbu, to aizdedzinot. Mediķi sievietei konstatējuši vēdera, kā arī abu kāju - gan augšstilbu, gan apakšstilbu – apdegumus. Viņa nogādāta pie speciālistiem Rīgā.

 

Un vēl

 

Līvānu novada domes izsludinātajā akcijā Ukrainas konfliktā cietušo civiliedzīvotāju atbalstam līvānieši savākuši 511 eiro, vēl 2000 eiro šīm vajadzībām savā budžetā paredzējusi pašvaldība. Pērn 27.novembrī Līvānu novada domes deputāti pieņēma lēmumu par ziedojumu vākšanu Līvānu sadraudzības pilsētas Ukrainā Kameņecas-Podoļskas iedzīvotāju atbalstam, jo šajā pilsētā ievērojami pieaudzis bēgļu skaits no Ukrainas konflikta skartajiem reģioniem. Ar lūgumu sniegt palīdzību Līvānu novada pašvaldībā bija vērsušies Kameņecas-Podoļskas pašvaldības pārstāvji, līdzīgus aicinājumus nosūtot arī citām sadraudzības pilsētām. Saziedotos līdzekļus Līvānu novada dome pārskaitīs sadraudzības pilsētai, iepriekš noslēdzot rakstisku vienošanos par saziedoto līdzekļu izlietošanu attiecīgajiem mērķiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties:Kur pagājušajā naktī Jēkabpilī izcēlās ugunsgrēks? Cik naudas nepieciešams, lai uzņemtu filmu “Dvēseļu putenis”? Un Kādu ideju atbalstīt aicina Viesītes jaunieši?

 

 

Jēkabpilī, Kalna ielā šonakt dedzis malkas šķūnis 70 kvadrātmetru platībā. Tas jau ir otrais malkas šķūnis pilsētā, kas nodeg pēdējo dienu laikā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis sacīja, ka izsaukumu uz ugunsgrēku dienests saņēma pulksten 1:43. Tā kā ugunsgrēks izcēlās blīvi apdzīvotā vietā un lūidz ar to bija paaugstinātas bīstamības, uz notiekuma vietu izbrauca divas vienības no Jēkabpils un kā papildspēks tika izsaukta ugunsdzēsēju vienība no Pļaviņām. Dzintars Cvilikovskis sacīja ka nelielu daļu malkas izdevies izglābt, izmetot laukā no degošā šķūņa. Ugunsgrēka izcelšanās iemesls nav zināms, jo malkas šķūnim nebija pievienota elektrība. Iemeslu skaidros policija.

 

Jau ziņots, ka pirmdienas vakarā aizdegās malkas šķūnis Jēkabpilī Robežu ielā. Arī šajā gadījumā nav zināmi ugunsgrēka izcelšanās iemesli

 

Latvijas basketbola klubs "Jēkabpils" grasās savam sastāvam piesaistīt amerikāņu aizsargu Maiklu Barvelu, kurš jau trenējas kopā ar komandu. Kā vēsta klubs, šobrīd tiek kārtotas visas formalitātes, lai Barvels "Jēkabpils" sastāvā varētu debitēt jau šīs nedēļas nogales "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta mačā pret "Valmieru". 24 gadus vecais Barvels ir 195 centimetrus garš un līdz šim savu karjeru ir aizvadījis tikai Ziemeļamerikā, spēlējot dažādu koledžu komandās. Šī būs pirmā leģionāra pieredze profesionāla basketbolista statusā un pirmā pieredze, spēlējot Eiropā. "Jēkabpils" galvenais treneris Edmunds Valeiko jauno spēlētāju raksturoja pozitīvi, Barvels komandas sastāvā esot iekļāvies labi - ātri apgūst eiropeisko basketbola spēlēšanas taktiku. Basketbolists komandā papildināšot ārējās līnijas rotāciju.

 

Turpinām ziņas

 

Pagājušajā gadā mājsaimniecību mājokļa uzturēšanas izdevumi Latvijā nedaudz palielinājušies, sasniedzot 138 eiro mēnesī. Lai gan, salīdzinot ar 2013.gadu, mājokļa izdevumi ir auguši par 3%, mājsaimniecību rīcībā esošo ienākumu kāpums bija straujāks. Pērn tikai 14,5% aptaujāto mājsaimniecību mājokļa uzturēšanas izdevumi nav bijuši apgrūtinoši. Savukārt 40% mājsaimniecību ir ļoti apgrūtinoši segt mājokļa izdevumus. Tomēr pēdējo gadu laikā mājsaimniecības aizvien mazāk izjūt mājokļa izdevumu slogu. Nedaudz samazinājies mājsaimniecību īpatsvars, kurām naudas trūkuma dēļ bija parādi par komunālajiem pakalpojumiem. Vislielākais īpatsvars komunālo pakalpojumu parādnieku bija mājsaimniecībās, kurās pāris audzina trīs vai vairāk bērnu un mājsaimniecībās, kur dzīvo viens pieaugušais ar bērniem.

 

Saeimai no valsts budžeta, iespējams, būs jāatvēl vēl aptuveni 1 miljons eiro filmas “Dvēseļu putenis” veidošanai,Režisors un producents Dzintars Dreibergs pieļauj, ka vēl aptuveni 1 miljonu eiro būs iespējams piesaistīt no privātā sektora, iespējams, veidojot kopprodukciju. Viņš norāda, lai varētu piesaistīt finansējumu un runāt par kopprodukcijām ir jābūt rādāmam materiālam - scenārijam un filmas video rullītim. Scenāriste Māra Svīre darbu pie scenārija jau ir pabeigusi. Pēc filmas komandas teiktā, pašlaik notiek scenārija "pieslīpēšanas" darbs, lai to savienotu ar režisora redzējumu. Scenāriste Svīre savukārt uzskata, ka "Dvēseļu putenim" ir jābūt nacionālai filmai. Tāds esot arī pats romāns. Pēc viņas domām, tas gan neizslēdz iespēju, ka arī ārzemniekiem filma varētu būt intriģējoša. Kā piemēru Svīre minēja poļu filmu "Ida", kura plūca laurus gan Eiropas, gan Amerikas Kinoakadēmiju balvu pasniegšanās. Arī šī filma esot ļoti nacionāla.

 

Un vēl

 

Viesītes novada jauniešu iniciatīva ir saņēmusi atbalstu un nokļuvusi labiedarbi.lv projektu konkursa otrajā kārtā, lai saņemtu atbalstu Jauniešu iniciatīvu centra izveidei novadā! Tāpēc viesītiešus aicina nenoslinkot un balsojot atbalstīti jauniešus un dalīties ar šo informāciju. Sīkāka informācija par balsošanu Viesītes pašvaldības mājas lapā www.viesite.lv

 

Atstājiet komentāru