2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi tarifi par apkuri stājušies spēkā Jēkabpilī no 1.februāra? Kad atklās jaunuzbūvēto otro sliežu ceļu posmā „Skrīveri-Krustpils”? Un Ko vēsta sveču dienas ticējumi?

 

No 1.februāra ir stājušies spēkā jaunie, pazeminātie SIA “Jēkabpils siltums” tarifi. Līdz ar to no šī mēneša jēkabpiliešiem maksa par apkuri ir samazinājusies par 7,5 procentiem. SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko informē, ka tarifu samazināt bija iespējams, jo pēdējo piecu gadu laikā uzņēmums, ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības atbalstu, ir ieguldījis lielas investīcijas siltumtrašu atjaunošanā un katlumāju modernizēšanā. Karpenko norāda, ka “Jēkabpils siltums”

 

gadā realizē no 40 līdz 50 tūkstoši megavatstundas siltumenerģijas, ja cenas samazinājums ir 7,5 % tie ir apmēram 4,5 eiro par megavatstundu. Tas nozīmē, ka kopumā mēnesī jēkabpiliešiem pēc jaunā tarifa būs jāmaksā par 160 līdz 200 tūkstošiem eiro mazāk nekā līdz šim. Karpenko piebilst, ka ietaupītos līdzekļus var izmantot veco parādu nomaksai vai sev vajadzīgo preču iegādei.

 

 

Sestdien pagājušās sezonas valsts trešā labākā komanda BK "Jēkabpils" savā laukumā ar rezultātu 72:78 zaudēja šosezon ne pārāk sekmīgi spēlējošajai "Valmierai". "Jēkabpils" komandā rezultatīvākais ar 19 punktiem bija lietuvietis Dovīds Rediks. Turnīra kopvērtējuma līderpozīcijā atrodas valsts čempione "Ventspils", kurai ir 11 uzvaras 12 spēlēs, bet tai ar 15 panākumiem 19 mačos seko "Liepāja"/"Triobet". "Jūrmala"/"Fēnikss" ar 14 uzvarām 19 cīņās ir trešā, "VEF Rīga" ar pieciem panākumiem septiņās spēlēs ir tikai ceturtā, bet attiecīgi 11 un desmit panākumi 21 cīņā ir "Barons"/LDz. Savukārt "Jēkabpils" basketbolisti nu jau stabili ierindojušies turnīra tabulas sestajā vietā.

 

Turpinām ziņas

 

No 1.februāra ir norīkoti papildus vilcienu reisi Daugavpils virzienā, kas pietur arī Krustpilī, lai nodrošinātu iedzīvotājiem ērtāku nokļūšanu uz darbu vai mācībām. Pasažieri, kuri izmanto vilcienu nokļūšanai uz Daugavpili un atpakaļ vai citur, turpmāk var rēķināties ar diviem papildu reisiem piektdienās. Virzienā no Rīgas līdz Daugavpilij būs papildu vilciens ar atiešanas laiku no Rīgas plkst.13.05, bet virzienā Daugavpils – Rīga būs vilciens ar atiešanas laiku no Daugavpils plkst.12.53.

 

Latvijas dzelzceļš trešdien, 4.februārī ar svinīgu pasākumu Aizkraukles stacijā atklās otrā sliežu ceļu posmā „Skrīveri-Krustpils”. Līdz šim vērienīgākais, vairāk nekā 100 miljonus eiro vērtais Kohēzijas fonda līdzfinansētais projekts „Otrā sliežu ceļa būvniecība posmā Skrīveri-Krustpils” ļaus ievērojami palielināt vilcienu caurlaides spēju, kustības ātrumu un drošību virzienā no Krustpils līdz Rīgai. Projektā izbūvēti sliežu ceļi vairāk nekā 56 km garumā, veikta visu esošo tiltu un caurteku rekonstrukcija un būvniecība, staciju Skrīveri, Koknese, Aizkraukle, Pļaviņas, Krustpils un pieturu pārbūve un labiekārtošana.

 

Lai nodrošinātu mežacūku populācijas blīvuma samazināšanu, pēc Pārtikas un veterinārā dienesta ieteikuma no 1.februāra līdz 1.martam tiek pagarinātas mežacūku medības ar dzinējiem vai traucēšanu. Meža dienesta darbinieki sadarbībā ar pārtikas un veterināro dienestu organizē mednieku informēšanu par Āfrikas cūku mēra draudiem mežacūku populācijai un to izplatības ceļiem, mēra apkarošanas pasākumiem un medīšanas nosacījumiem. Ja medību laikā tiek atrastas bojā gājušas mežacūkas, tad tiem, kuri piedalās medībās, ir jāzina kārtība, kādā par to jāinformē pārtikas veterinārais dienests. Tāpat arī medību vadītājiem ir jāievēro un jāraugās, lai mednieki ievērotu prasības attiecībā uz nomedīto mežacūku pirmapstrādi un biodrošības prasību ievērošanu.

 

Un vēl

 

Senie latviešu tautas ticējumi teic, ka 2. februārī svinama Sveču diena. Latvieši pat visu februāri izsenis dēvējuši par sveču mēnesi. Sveču diena iezīmē ziemas vidu. Šajā dienā latvieši parasti lēja sveces no aitu taukiem vai vaska. Šajā dienā esot daudz jāēd, daudz jātērē un – galvenais – jālej sveces. Sveču dienā arī pareģoja laiku. Ticējumi vēsta, ja sveču dienā snieg, tad bites spietos un tām būs daudz medus; ja laiks ir skaidrs un saulains, tad būs vēl daudz sniega, taču būs silts maijs un gaidāms labs ražas gads, arī pilošas pažobeles sola jauku pavasari; bet bargs sals nozīmē, ka gaidāms auksts pavasaris.Toties, ja ceļi ir aizputināti, tad pavasarī gaidāmi plūdi, bet miglaina diena sola lietainu vasaru;, savukārt piesarmojuši koki liecina par bagātu vasaru.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas vakar vakarā uzbruka Rīgas satiksmes autobusam? Cik lieli zaudējumi ugunsgrēkā nodarīti Maskavas Zinātniskās informācijas bibliotēkai? Un Cik vilku nomedīts šajā sezonā?

 

 

Jēkabpils rajona tiesa turpinās skatīt krimināllietu, kurā par cilvēka nosišanu Jēkabpils pilsētas svētkos apsūdzēts kāds vīrietis. Šodien paredzētas tiesu debates. Jau ziņots, ka šajā krimināllietā Jēkabpils rajona tiesa pabeigusi tiesu izmeklēšanu, liecinieku pratināšanu un bija pasludinājusi pārtraukumu līdz šodienai, lai sgatavotos tiesu debatēm.

 

Vakar vakarā Rīgā apšaudīts uzņēmuma «Rīgas satiksme» autobuss, sarunā telekanālā LNT šorīt apstiprināja uzņēmuma pārstāvis Viktors Zaķis. Incidents noticis ap pulksten septiņiem vakarā Vecmīlgrāvī, kur apšaudīts 29.maršruta autobuss. Par laimi, cietis tikai transports, kam izdauzīti logi. Cilvēki notikušajā nav cietuši, apliecina Zaķis. Zināms, ka notikuma vietā redzēti divi jaunieši ar pneimatisko ieroci. Par notikušo informēta Valsts policija.

 

Ugunsgrēkā Maskavas Zinātniskās informācijas un sociālo zinātņu akadēmiskā institūta bibliotēkā bojāti vairāk nekā miljons retu dokumentu. Ugunsgrēks, kas sākās piektdien un vēl sestdienas vakarā nebija pilnībā nodzēsts, izpostīja 2 tūkstoši kvadrātmetru lielu platību. Bibliotēkā atradās aptuveni desmit miljoni grāmatu un dokumentu, tajā skaitā daži ļoti seni eksemplāri, datējami ar 16.gadsimtu. Ugunsgrēkā cietuši aptuveni 15% no kolekcijas. Ugunsgrēka cēlonis pagaidām nav zināms, bet izmeklētāji pieļauj, ka liesmas varētu būt izraisījis elektrisks īssavienojums.

 

Turpinām ziņas

 

Kokneses pašvaldība plāno apsaimniekot ne tikai Daugavu bet arī Pērsi. Ideja par vairāku pašvaldību kopīgo aģentūru, lai apsaimniekotu Daugavu un citas upes un to teritorijas, ir saistīta ar 2014.gada maijā pieņemto Kokneses novada domes lēmumu par novada administratīvajā teritorijā esošo publisko ūdeņu Daugavas un Pērses un zemes zem tiem pārņemšanu pašvaldības valdījumā. Kokneses novadā saskaņā ar kadastra reģistra datiem nekustamais īpašums "Daugava" 552 hektāru kopplatībā sastāv no četrām zemes vienībām, uz kurām atrodas publiskais ūdens - Daugavas upe. Savukārt nekustamais īpašums "Pērse" 40,37 hektāru kopplatībā sastāv no trim zemes vienībām, uz kurām atrodas publiskais ūdens - Pērses upe.

 

Šajā medību sezonā Latvijā nomedīti 224 vilki, liecina pieejamā informācija Valsts meža dienesta mājaslapā. Sākotnēji pieļaujamo vilku nomedīšanas apjoms 2014./2015.gada medību sezonai noteikts 250 dzīvnieku, taču, ja būs uzskaitīti daudzi gadījumi par uzbrukumiem lauksaimniecības dzīvniekiem, kad tie ir tikuši nogalināti vai savainoti, mežu dienestam ir tiesības limitu palielināt. Visvairāk vilki tiek medīti Kurzemē, Latgalē un pie Igaunijas robežas. Medību sezona ilgst līdz noteiktā nomedīšanas apjoma izmantošanai, bet ne ilgāk kā līdz 31.martam.

 

Un vēl

 

Preiļu novada Sociālais dienests izsludinājis konkursu uz vakanci DIENAS CENTRA VADĪTĀJS uz noteiktu laiku. Ar prasībām pretendentam un pamatpienākumiem var iepazīties pašvaldības mājaslapā preili.lv. Šodien ir pēdējā diena, kad pretendenti pašvaldības Sociālajā dienestā var iesniegt motivācijas vēstuli, CV un izglītību apliecinošu dokumentu kopijas. Papildu informācija pa tālruni 28638567 vai e-pastu: diana.vucane@preili.lv.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā pie ūdens tiek daļa jēkabpiliešu, kuriem ūdens padeve atslēgta? Kādu medikamentu pietrūkst gripas epidēmijas laikā? Un kad apmeklētājiem jauno oranžēriju atvērs Salaspils Botāniskais dārzs?

 

Daļa jēkabpiliešu, kuriem komunālo parādu dēļ ir atslēgta ūdens padeve, nereti to saimnieciskām vajadzībām ņem no mājas kopējās apkures sistēmas, informē SIA “Jēkabpils ūdens” valdes priekšsēdētājs Elmārs Užulis. Viņš pašvaldības Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdē stāstīja, ka iedzīvotāji pamanās ūdeni ņemt no apkures radiatoriem vai stāvvadiem. Šo faktu apstiprināja arī "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko un sacīja, ka dažkārt ir ļoti grūti noteikt, kur notikusi pieslēgšanās apkures sistēmām, un paiet zināms laiks līdz uzņēmuma darbinieki atklāj nelegālo pieslēgumu. Ja vainīgos nepieķer, tad par ūdens patēriņu nākas maksāt visas mājas iemītniekiem. Elmārs Užulis arī piebilda, ka tiem, kuriem atslēgts ūdens, uzņēmums var piegādāt paredzēto ūdens normu 25 litrus diennaktī, taču lielākā daļa cilvēku to neizmanto un nav gatavi par to maksāt.

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija neiebilst pret vairāku pašvaldību plāniem kopīgi apsaimniekot to teritorijā esošo Daugavu. Ministrija atzinīgi vērtē pašvaldību iniciatīvu īstenot koordinētus pasākumus šo pašvaldību teritorijā esošo publisko ūdeņu un tiem pieguļošās teritorijas ilgtspējīgai izmantošanai un aizsardzībai. Ministrija arī saredz iespēju sadarboties ar šādu pašvaldību savienību, piemēram, sadarbojoties ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru, kas izstrādā Daugavas upju baseinu apsaimniekošanas un Plūdu riska pārvaldības plānus. Tādējādi tiktu īstenoti savstarpēji saskaņoti pasākumi, ievērojot vides aizsardzības prasības un vajadzības.

 

Pašvaldību parāds 2014.gada nogalē bija vairāk nekā viens miljards eiro, liecina Valsts kases publicētā informācija. No šīs summas 853 miljonus eiro aizdevusi Valsts kase, bet 153 miljonus eiro - citi aizdevēji. Gada laikā pašvaldību kopējais parāds ir palielinājies. Pērn pirmajā ceturksnī kopējais pašvaldību parāds bija 901 miljons eiro. Pērn gada beigās no Valsts kases izsniegtajiem aizdevumiem pašvaldībām visvairāk - 35% piešķirti teritoriju attīstībai, 20% - izglītībai un 18% - enerģētikai, savukārt vismazāk 4% - sociālajai aizsardzībai, 3% - vides aizsardzībai un atkritumu saimniecībai un 2% - autotransporta iegādei.

 


Turpinām ziņas

 

Gripas epidēmijas laikā no Latvijas aptieku plauktiem pazudušas bērniem domātās izplatītākās un lētākās antibiotikas amoksicilīns, ziņo raidījums LNT. Veselības ministrijas Farmācijas departamenta direktors Jānis Zvejnieks raidījumam stāstīja, ka šāda problēma ir ne tikai Latvijā, bet Eiropas līmenī - Eiropas ražotājiem radušās problēmas ar izejvielu piegādi. Preparāta suspensijas, kas domātas mazuļiem, jau vairāk nekā divus mēnešus nevarot atrast nevienā Latvijas aptiekā, un farmakologi atzīst, ka situācija ir neikdienišķa.

 

Juridisku un birokrātisku procedūru dēļ nedaudz aizkavējusies stacionāro fotoradaru ieviešana, taču pirmo desmit mērierīču darbošanās testa režīmā jau disciplinējusi šoferus un konkrētās vietās samazinājies braukšanas ātrums, liecina CSDD statistika. Līdz janvāra beigām ir uzstādīti pirmie desmit stacionārie fotoradari. Visa sistēma ir pārbaudīta, notestēta un darbojas atbilstoši iecerētajam, taču sodi par pārkāpumiem vēl netiek piemēroti. Sākotnējie mērījumi liecina, ka radaru pamatuzdevums kopumā jau tagad ir sasniegts, proti, visās desmit vietās, kur uzstādīti un testa režīmā darbojas radari, samazinājies transportlīdzekļu vidējais braukšanas ātrums.

 

Un vēl

 

Nacionālā Botāniskā dārza stikla pils - oranžērija - durvis vērs 2015.gada pavasarī. Šobrīd visas kolekcijas tiek gatavotas ceļam uz jaunajām telpām. Oranžērijā būs aplūkojama sukulentu kolekcija , kurā ietilpst agaves, kaktusi un alvejas. Īpaši no tām Botāniskais dārzs izceļ kaktusu kolekciju, tajā skaitā vairāk nekā 500 dažādu kaktusi. Oranžērijā būs skatāmi arī augļu koki. Savukārt no lakstaugiem kolekcijā iekļauti banāni. Oranžērijas kolekcijas sāka veidot 1956.gadā, un tajās aplūkojami ap tūkstots 700 augu no visiem kontinentiem, izņemot Antarktīdu.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai pēc jēkabpiliešu domām sportošana var veicināt laimes sajūtu? Kas šogad pasludināts par gada spārnoto teicienu, gada vārdu un nevārdu? Un Kādai stipendijai var pieteikties 12.klašu skolēni?

 

Pirmo reizi sporta zinātnes vēsturē Latvijā aizstāvēta doktora disertācija par laimes hormonu. Darba autore Ieva Kundziņa pierādījusi, ka riteņbraukšana, slēpošana un nūjošana aizdzen dusmas, agresiju, bailes, paaugstina beta endorfīnu asinīs un dod prieku. Pie tam, pētījums veikts par cilvēkiem pusmūžā, kam mirstība no sirds un asinsvadu slimībām ir galvenais nāves cēlonis. Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām, vai arī, viņuprāt, sports un fiziskas aktivitātes vairo laimes sajūtu. Viedokļus izteica: Mārīte, Inese, Pēteris, Gunta un Roberts.

 

Mārīte: Obligāti. Es pati mājās sportoju. Vingroju. Ārā skrienu. Pēc sportošanas uzreiz “garīgais paceļās”. No rītiem sportot ir ļoti labi, es esmu apmierināta, ka to daru.

Inese: Nē, es nesportoju, esmu pārāk aizņemta. Man nekad nav paticis sports, jau no skolas laikiem. Bet tiem, kas mīl sportot, tiem noteikti. Mani bērni sporto, viņiem patīk, ir prieks. Taču es nemīlu sportu.

Pēteris: Sports noteikti radav i laimes sajūtu, i veselību dod. Kad jauns biju arī sportoju, cilāju svara bumbas. Tagad mazāk.

Gunta: Protams. Man personiski ir tā - citi saka liekie kilogrami, celulīts, es no laukiem regulāri eju trīs ar pusi kilometrus kājām un vēl pa pilsētu staigāt, man nav tādu problēmu. Patīk soļošana.

Roberts: Obligāti. Es arī sportoju. Vasarā katru rītu braucu uz karjeru peldēties. To daru no agra rīta līdz vēlam vakaram. Tas ļoti palīdz veselībai un labam garastāvokli.

 

Pētījuma par laimes hormonu autore Ieva Kundziņa ir otra jaunākā doktora grāda ieguvēja Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas vēsturē. Bet viņas pētījums ir pirmais pat divās jomās. Pirmā doktora distertācija par rekreāciju jeb fiziskām aktivitātēm brīvā dabā. Un pirmā par beta-endorfīnu jeb laimes hormonu. Ievai izdevies pierādīt, ka regulāras, fiziskas aktivitātes paaugstina laimes hormona līmeni. Tas pierādīts zinātniski ar asins analīzēm un īpašu datorprogrammu, kas analizē sejā redzamās emocijas. Daļa pētījuma notika Madonas pusē. Tur slimnīca nāca pretī, pētījuma mērķgrupai ņemot asinis pirms un pēc fiziskās aktivitātes. Šis pētījums arī apliecina, ka kustības svaigā gaisā ir lieliska alternatīva citiem laimes hormona ierosinātājiem, proti, šokolādei, trekniem ēdieniem vai alkoholam.

 

Turpinām ziņas

 

Par gada spārnotajiem teicieniem pasludina deputātes Ingunas Sudrabas sacīto "Nē, tā es neesmu." un deputāta Artusa Kaimiņa (LRA) frāzi "Tu zini, kas es esmu?". Spārnoto teicienu finālistu sarakstā ir divas tematiskās grupas - politikas aktualitātes un publiskais personiskums. Gada spārnoto teicienu finālistu sarakstā iekļauti tādi teicieni kā "Lēti politiķi maksā dārgi", "Nē, tā neesmu es!", "Induļa un Ārijas kredīts!", "Mēs vēlamies Tev pačukstēt kādu noslēpumu", "Tu zini, kas es esmu?", "Nācija ir šokā.", "Masu dezinformācijas līdzekļi.".

 

Par gada vārdu pasludina "ausīšus". Šo vārdu konkursam bija iesniegusi kādas mazas meitenes, kas to lietojusi, mamma. Vārds apzīmē priekšmetu, kas silda ausis. Par gada nevārdu pasludināja vārdu "aplikācija". Kā norādīja akcijas rīkotāji, šis vārds, kas nozīmē programmatūru datoram vai citai ierīcei, šādā formā vairs nepastāv citās valodās, norādot, ka neveikla angļu valodas vārda latviskošana notikusi tikai latviešu valodā.

 

Lai gan šogad dzemdībās un grūtniecības laikā mirušas jau trīs mātes, tā, visticamāk, ir apstākļu sakritība un kā iemeslu nevarētu minēt veselības aprūpes sistēmas vainu, aģentūrai LETA norāda Rīgas Dzemdību nama galvenā ginekoloģe un Veselības ministrijas galvenā speciāliste dzemdniecībā un ginekoloģijā Dace Rezeberga. Pērn 42 dienu laikā pēc dzemdībām mirušas trīs sievietes, 2013.gadā – četras. Savukārt šogad tijkai janvārī vien jau mirušas trīs grūtnieces dzemdību laikā. Tomēr aplūkojot iepriekšējo gadu datus, Rezeberga secināja, ka šogad dzemdībās mirušo sieviešu skaits nenorāda uz tendenci vai veselības sistēmas vainu, bet tikai uz nelaimīgu apstākļu sakritību.

 

Un vēl

 

Šodien 12.klases abiturienti, kuri nākamajā akadēmiskajā gadā vēlas sākt studijas Latvijas Universitātē, var sākt pieteikties stipendijai "Ceļamaize" izcilniekiem un sociālajai stipendijai - Minnas Matildes Vilhelmīnes Petkevičs piemiņas stipendijai. Pieteikties var līdz šā gada 10.martam. Lai pieteiktos stipendijām, vidējā atzīme nedrīkst būt zemāka par 7,5 ballēm. Stipendijas apjoms ir 2 tūkstoši 200 eiro, ko var izmantot gan mācību maksas, gan ikdienas tēriņu segšanai - dzīvošanas izdevumiem un sevis intelektuālai pilnveidei.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radieo1 ziņās klausieties: Ko liecina policijas informācija par notikumiem jēkabpilī un novados? Kas šogad izvēlēts par gada dzīvnieku? Un Kur šajās dienās uzsnidzis oranžs sniegs?

 

 

Sestdien, 31.janvārī, kādā dzīvoklī Jēkabpilī, Ķieģeļu ielā konstatēts, ka ir nozagti trīs mobilie telefoni. Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Minētajā dienā zādzība konstatēta arī Augšzemes ielā Aknīstē, kur no dzīvokļa pazudis dekoders. Savukārt dienu vēlāk konstatēts, ka no dzīvokļa Nameja ielā Jēkabpilī nozagts dators un telefons. Policijai ziņots arī, ka Dārzu ielā Jēkabpilī no neaizslēgta pagraba iznests velosipēds, kas vēlāk atrast blakus ielā.

 

Rīgas reģionā 35 gadus vecs vīrietis alkohola reibumā, mēģinot glābt kaķi, pārkritis pāri piektā stāva balkona margām un guvis vairākas smagas traumas. Mediķi norāda, ka vīrietis guvis galvas traumu ar aizdomām par saasiņojumu galvā, vairāku ribu un kājas lūzumu. Vīrietis vidēji smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

 

Tikmēr Vidzemē kāds 38 gadus vecs vīrietis, tīrot skursteni, paslīdējis un kritis no aptuveni trīs metru augstuma. Mediķi vīrietim konstatējuši galvas smadzeņu satricinājumu, kā arī mugurkaula kakla skriemeļu lūzumu.

 

Bet Rīgā 29 gadus vecai sievietei no vairāku stāvu augstuma uz galvas uzkritis apmetuma gabals. Sievietei konstatēta vaļēja brūce galvā, kā arī mediķiem bijušas aizdomas par paura kaula lūzumu.

 

Janvāra pēdējā nedēļā Valsts tiesu medicīnas ekspertīzes centrā nogādāti divi miruši cilvēki, kuru nāves cēlonis bija nosalšana, līdz ar to šogad no aukstuma miruši 17 cilvēki. No aukstuma janvāra pēdējā nedēļā miruši divi vīrieši. Viens no vīriešiem bijis vecumā ap 40 gadiem ar alkohola līmeni asinīs 0,58 promiles. Savukārt otrs vīrietis bijis 60 gadus vecs, viņam alkohols asinīs nav konstatēts. Abi vīrieši atrasti uz ielas. Jau ziņots, ka pirmo trīs janvāra nedēļu laikā ekspertīzes centrā nogādāti 15 miruši cilvēki, kuru nāves cēlonis bija ķermeņa atdzišana.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Rēzeknes Augstskola un Rēzeknes Valsts ģimnāzija sadarbības līgumu izglītības, zinātniski pētnieciskajā, karjeras vadības, kultūras un sporta jomā ir noslēgušas 2014. gada aprīlī. Pagājušajā nedēļā Rēzeknes Valsts ģimnāzija un Rēzeknes augstskola organizēja pieredzes apmaiņas semināru dabas zinībās valsts ģimnāziju skolotājiem un skolēniem. Seminārā piedalījās arī Jēkabpils Valsts ģimnāzijas fizikas, ķīmijas, bioloģijas un dabaszinību skolotāji un skolēni. Semināra dalībnieki iegūtās zināšanas varēs izmantot gan savā pedagoģiskajā darbībā, gan skolēnu Zinātniski pētniecisko darbu izstrādei inženierzinātnēs, bioloģijā, ķīmijā un fizikā, kā arī attīstīt turpmāk vēl ciešāku sadarbību ar Rēzeknes Augstskolu.

 

 

Mežacūka izvēlēta par 2015.gada dzīvnieku Latvijā un Igaunijā. Abās valstīs izsludināts fotokonkurss "Meža cūka – īsta cūka”, vēsta Latvijas Dabas muzejs. Mežacūka ir lielākais cūku dzimtas pārstāvis pasaulē un par godu nominācijai muzejs ir atklāts meža cūkai veltītu stendu. Sadarbībā ar Igaunijas dabas žurnālu izsludināts fotokonkurss "Meža cūka – īsta cūka”. Pirmo reizi gada dzīvnieka nominācijas vēsturē Gada dzīvnieks nav aizsargājamo sugu sarakstos, tomēr tā atpazīstamība sabiedrībā pēdējo gadu laikā ir ievērojami augusi sakarā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos Latvijā. Fotokonkursā tiek pieņemtas agrāk nepublicētas fotogrāfijas, tām jāpievieno stāsts par fotogrāfijā iemūžināto satikšanos ar mežacūku.

 

Un vēl

 

Vietējie iedzīvotāji Saratovā kļuvuši par aculieciniekiem visai savādam notikumam - pilsētā uzsnidzis oranžs sniegs, vēstī Krievijas mediji. Atbildīgās amatpersonas paskaidrojušas, ka sniegs iekrāsojies oranžā krāsā ciklona dēļ, kas gājis pāri reģionam no Rietumsahāras puses. Meteorologi norāda, ka oranžais sniegs nerada draudus cilvēkiem. Šis sniegs neesot bīstams nedz cilvēkiem, nedz dzīvniekiem.

Atstājiet komentāru