2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 28.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 28.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien pulcēsies jēkabpils grāmatu žūrijas dalībnieki? Ko liecina jaunākie dati par gripas izplatību? Un Kādā komitejā Eiropas savienībā turpinās darboties Jēkabpils mērs?

 

Šodien Jēkabpils domes Administratīvā departamenta direktore Natālija Dardete un juriste Dace Gluha piedalīsies Finanšu ministrijas rīkotajā seminārā “Pašvaldību ieguldījumi kapitālsabiedrībās un to pārvaldība”. Seminārā skatīs ar pašvaldību kapitālsabiedrību darbību saistītus jautājumus no tādiem aspektiem kā komercdarbības atbalsts, publiskie iepirkumi, pašvaldību gada pārskatos pievienojamā informācija un iespējas saņemt pašvaldību galvojumus. Dalībniekiem būs iespēja arī uzklausīt Valsts kontroles pārstāvju viedokli par to, kas pašvaldībām jāņem vērā, īstenojot pārvaldes uzdevumus komercdarbības veidā.

 

 

Šodien pulksten trijos dienā Jēkabpils tautas namā notiks Lasīšanas veicināšanas akcijas „Bērnu/vecāku žūrija – 2014”noslēguma pasākums. Organizē Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļa. Pasākumā piedalīsies bērnu žurijas dalībnieki, kas labprātīgi piekrita lasīt un vērtēt grāmatas.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Slimību profilakses un kontroles centra gripas un elpceļu monitoringa dati liecina, ka gripas aktivitāte pagājušajā nedēļā palielinājusies visā valstī un tajā skaitā arī Jēkabpilū un vidējā intensitāte bija 356 gadījumi uz 100 tūkstošiem iedzīvotājiem jeb vairāk kā 7000 gripas saslimšanas gadījumi nedēļas laikā. Ģimenes ārsti, kas piedalās gripas monitoringā snieguši informāciju par 385 klīniski noteiktiem gripas gadījumiem. Saslimšanas visās pilsētās, izņemot Valmieru. Ģimenes ārsti ziņo arī par saslimšanas gadījumu skaita pieaugumu ar citām akūtām augšējo elpceļu infekcijām. Savukārt pneimoniju gadījumu skaits pagājušajā nedēļā nedaudz samazinājās. Laboratorisko izmeklējumu rezultāti liecina, ka šobrīd Latvijā cirkulē arī citi elpceļu vīrusi.

 

 

Valdības rīcības plāns ir izstrādāts ļoti neprofesionāli, jo nav paredzēta arodbiedrību iesaistīšanās, šādu viedokli paudis Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības vadītājs Pēteris Krīgers. Arodbiedrības rīcības plānā esot pieminētas vien piecas reizes. Krīgers uzsvēra, ka arodbiedrības vienmēr ir iestājušās par ēnu ekonomikas apkarošanu, tomēr valdība sociālos partnerus rīcības plānā pie šīs sadaļas nav minējusi. Tāpat pie veselības aprūpes jautājumu risināšanas nav paredzēta Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības līdzdalība, bet pie skolotāju algu celšanas jautājuma - Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības dalība. Valdības rīcības plānu šodien paredzēts apspriest ar valdības sociālajiem partneriem Nevalstisko organizāciju un Ministru kabineta sadarbības memoranda īstenošanas padomes sēdē.

 

 

Lai vairotu sabiedrības informētību par Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē uzdevumiem un ieguvumiem, Latvijas prezidentūras sekretariāts izveidojis informatīvo bukletu "No Baltijas ceļa līdz Gaismas pilij - Latvijas prezidentūra ES Padomē". Tajā iekļauta būtiskākā informācija par Latvijas prezidentūru, tās norisi Latvijā un sabiedrības iesaistīšanās iespējām. Tāpat bukletā atrodama pamatinformācija par Eiropas savienības un Latvijas vēsturi. Paredzēts, ka buklets tiks nosūtīts visām bibliotēkām Latvijā, bet elektroniskā versijā apskatāms arī Latvijas prezidentūras oficiālajā tīmekļa vietnē "eu2015.lv". Mācību iestādes no šodienas līdz 30 bukleta eksemplāriem varēs saņemt Izglītības un zinātnes ministrijas Informācijas centrā darba dienās.

 

 

Un vēl

 

 

Eiropas Savienības Padome ir apstiprinājusi jauno Latvijas delegāciju Reģionu komitejā nākamo piecu gadu termiņam. Latvijas delegācijā Reģionu komitejā darbosies 14 pašvaldību politiķi, pārstāvot Latvijas pilsētu un novadu intereses Eiropas Savienībā. Pretendentus Latvijas delegācijas sastāvam izvirzījusi Latvijas Pašvaldību savienības Dome, ņemot vērā gan dažādo pašvaldību veidu, gan līdzsvarotu Latvijas reģionālo pārstāvību un dzimumu līdztiesības principu. Latvijas delegāciju apstiprinājusi Latvijas valdība. Jaunajā mandātā Latvijas delegācija iekļausies 350 Reģionu komitejas vietējo un reģionālo pašvaldību politiķu darbā.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir šorīt situācija uz autoceļiem? Ko liecina Āfrikas cūku mēra izplatības statistika? Un Kad kļūs zināmi akcijas "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens" uzvarētāji?

 

 

Šodien Jēkabpils rajona tiesa skatīs krimināllietu, kurā par cilvēka nosišanu Jēkabpils pilsētas svētkos apsūdzēts kāds vīrietis. Prokuratūra minēto lietu tiesai nodeva pērn 28.oktobrī. Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētais Jēkabpils pilsētas svētku laikā, greizsirdības jūtu vadīts, sāka konfliktu ar cietušo. Konflikta laikā apsūdzētais izdarīja spēcīgu sitienu ar dūri pa cietušā seju, kā rezultātā cietušais nokrita uz zemes un atsitās ar galvu pret bruģi. No iegūtajiem miesas bojājumiem iestājās cietušā nāve.

 

 

Naktī uz trešdienu preventīvi nokaisīti Latvijas galvenie un reģionālie autoceļi, tādēļ braukšanas apstākļi ir apmierinoši, liecina uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" operatīvā informācija. Atsevišķos ceļu posmos iespējama atkārtota apledojuma veidošanās. Savukārt vietējie ceļi galvenokārt tiek uzturēti ar sniega kārtu, tādēļ, braucot pa mazajiem ceļiem, autovadītājiem jāievēro īpaša piesardzība.

 

 

Ņemot vērā, ka autovadītāji bieži vien ir pirmie, kas konstatē apledojumu uz ceļiem, "Latvijas Valsts ceļi" aicina mobilās aplikācijas WAZE lietotājus ievietot tajā brīdinājumu gadījumos, kad viņi sastopas ar apledojumu. Sadaļā "Hazard" ir iespējams izvēlēties attiecīgo brīdinājuma veidu un tādējādi informēt citus autobraucējus par sarežģītiem braukšanas apstākļiem.

 

 

Latvijā no Āfrikas cūku mēra kopumā likvidētas līdz sešiem tūkstošiem mājas cūku. Kopumā vērtējot Latvijas atbildīgo dienestu darbu slimības ierobežošanā, speciālisti norādaa, ka nav bijis lielu grūtību mājas cūku novietnēs. Savukārt savvaļas dzīvnieku vidū slimības ierobežošana ir sarežģītāka, jo trūkstot efektīvu pasākumu, piemēram, vakcīnas. Šogad Latvijā Āfrikas cūku mēris atklāts jau 29 meža cūkām un slimības izplatība nerimst. Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Cilvēkiem šī infekcija nav bīstama.

 

 

Turpinām ziņas

 

Pēdējos gados notikušās izmaiņas narkotiku lietošanas paradumos ļauj secināt, ka jauniešu vidū marihuānas lietošana ir kļuvusi par normu, kas saistīta ar priekšstatu, ka tās smēķēšana nav kaitīgāka par cigarešu smēķēšanu vai riskantu alkohola lietošanu, secinājusi Iekšlietu ministrija. Valdība vakar uzklausīja ministrijas sagatavoto ziņojumu par narkotisko vielu un to atkarības izplatības ierobežošanas un kontroles pamatnostādņu ieviešanu no 2011. līdz 2013.gadam. Ņemot vērā arvien pieaugošo marihuānas un hašiša lietošanas izplatību ne tikai jauniešu, bet arī skolēnu vidū, neatliekams ir jautājums par nacionāla līmeņa atkarību profilakses sistēmas izveidi ne vien vispārējās, bet arī selektīvās profilakses aktivitāšu īstenošanai, norāda Iekšlietu ministrija.

 

 

Šonedēļ noslēgsies ikgadējā akcija "Gada vārds, nevārds un spārnotais teiciens". Finālistus un laureātus izsludinās preses konferencē pirmdien, 2015.gada 2.februārī, plkst.11.00 Rīgas Latviešu biedrības nama Kluba zālē. Sabiedrības aptaujā ieteikumu  neesot trūcis nevienā no kategorijām, un katrā samanāmas gan svaigākas, gan jau iepriekš novērotas vēsmas. Pie svaigākajām pieskaitāma neparasti uzbangojusi vēlme latviešu valodu bagātināt ar apstākļa vārda formām - "gaismup", "mežup", "naktup" u.tml. Gada vārda pieteikumos tradicionāli atbalsojas politiskās un sabiedriskās dzīves vēsmas, piemēram, "kremlini", "sirdsprojekts", jaunievedumi reklāmas jomā "neglīte", meklējumi pēc latviska apzīmējuma iepriekš nepazītiem un latviski nenosauktiem produktiem, piemēram, "plastalas" kā gumijtupeles un citi interesanti atradumi valodā.

 

 

Un vēl

 

 

Zemākā gaisa temperatūra pagājušajā naktī bija -9 grādi Dobelē, Jelgavā, kā arī vietām Rīgas un Cēsu apkaimē, liecina meteoroloģiskā informācija. Valsts lielākajā daļā nakts nebija vēsāka par -1..-6 grādiem. Savukārt nedēļas nogalē Latvijā pastiprināsies ciklonu ietekme, daudz snigs un līs, liecina pašreizējā sinoptiķu prognoze. Jau rīt gaidāms neliels sniegs, piektdien, visticamāk, būs maz nokrišņu, bet sestdien un svētdien palaikam snigs un līs, vietām snigs stipri un putinās.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Jēkabpils domes priekšsēdētājs vērtē pašvaldības sasniegumus e-indeksa mērijumā? Kādā atbalsta programmā bezdarbniekiem piedāvā iesaistīties Nodarbinātības aģentūra? Un Kādu atklājumu veikuši Amerikas un Austrālijas zinātnieki?

 

 

Latvijas pašvaldību e-indeksa mērījumā vērtējot interneta resursu popularitāti un cilvēku prasmes, Jēkabpils pilsētas pašvaldība ieguvusi augstāko vērtējumu pilsētu konkurencē. Savukārt, analizējot sekotāju skaitu Jēkabpils pilsētas pašvaldības profiliem sociālajos tīklos uz tūkstots iedzīvotājiem, ir sasniegts otrais augstākais rādītājs. Atzinīgi novērtēts arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības e-pārvaldes līmenis, elektroniski pieejamo dokumentu veidlapu un pakalpojumu aprakstu apjoms, dzīvesvietas elektroniskās deklarēšanas intensitāte un citi rādītāji. Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs atzīst, ka ir gandarīts ar pētījuma rezultātiem, kas apliecina līdz šim ieguldītā darba atdevi. Salcevičs norāda, ka Jēkabpils pilsētas pašvaldība dzīvo līdzi laikam. E-pārvalde, internets, e-pasts, mājas lapa, sociālietīkli - tie kļuvuši par neatņemamiem darba rīkiem arī pašvaldību darbā. Tāpēc esot prieks, ka to novērtē arī profesionāli nozares eksperti. Viņš norāda, ka pašvaldība turpinās aktīvi strādāt, lai sasniegtu arvien labākus rezultātus.

 

 

Sestdien, 31. janvārī plkst. 14.00 aicinām ģimenes apmeklēt Jēkabpils Vēstures muzeju, kur notiks gatavošanās sveču dienai. Senie latviešu tautas ticējumi teic, ka 2. februārī svinama Sveču diena. Latvieši pat visu februāri izsenis dēvējuši par sveču mēnesi. Viens no svarīgākajiem darbiem sveču dienā bija sveču liešana, jo senie latvieši ticēja, ka tieši Sveču dienā lietās sveces deg visgaišāk un izlietojas vistaupīgāk. Ģimenes dienā Jēkabpils Vēstures muzejā notiks nodarbība sveču gatavošanā. Nodarbībā izzināsim sveču gatavošanas vēsturi, sveču izejvielu daudzveidību un, protams, iegūtās zināšanas pielietosim arī praktiski.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Bezdarbniekiem, kuriem atrast pastāvīgu darbu traucē atkarības problēmas, Nodarbinātības valsts aģentūra arī šogad piedāvā iespēju ārstēties no alkohola, narkotiku vai psihotropo vielu atkarības pēc Minesotas 12 soļu programmas. Pieteikties ārstēšanai var bezdarbnieki vecumā no 18 gadiem, kuriem ir saņemts narkologa atzinumus par alkohola, narkotiku vai psihotropo vielu atkarību un kuri vismaz trīs mēnešus ir reģistrēti Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieki vai pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas vismaz sešus mēnešus nav strādājuši. Ārstniecība ilgst 28 dienas un bezdarbnieki tajā iesaistās brīvprātīgi. Saņemot ārstniecības pakalpojumus dienas stacionārā, pasākumā iesaistītajiem bezdarbniekiem tiek finansēti arī izmitināšanas un ēdināšanas izdevumi.

 

 

Šogad pirmizrādi piedzīvos 47 latviešu filmas, no kurām 42 tapušas ar Nacionālā kino centra atbalstu. Jauno filmu skaitā būs piecas spēlfilmas, četras spēles īsfilmas, 27 dokumentālās filmas un 11 animācijas filmas. Kā viena no pirmajām pirmizrādi piedzīvos Lailas Pakalniņas filma "Ausma". Tas ir stāsts par vērtībās apjukušu pasauli nesenā pagātnē - padomju laikā, kad dzīves principu vārdā pieaugušie un arī bērni zaudēja orientierus. Dēls cēlas idejas vārdā nodeva savu tēvu, bet tēvs - dēlu. Tēvu filmā spēlē Vilis Daudziņš un dēlu - 11 gadus vecais Antons Grauds, savukārt kolhoza priekšsēdētāju - Liena Šmukste. Filma top kā Latvijas un Polijas kopražojums.

 

 

Un vēl

 

 

Zinātnieki atklājuši veidu, kā «atvārīt» jeb no vārītas par atkal nevārītu pārvērst parastu vistas olu. Pie tam tas nav vis tik bezjēdzīgi, kā varētu izklausīties, jo šis atklājums var palīdzēt vēža ārstēšanā, biotehnoloģijās un virknē pārtikas ražošanas procesu. Neparastais pētījums īstenots ar ASV un Austrālijas valdības atbalstu. Pētījums ir nozīmīgs, jo olas baltums satur olbaltumvielas, kas vārīšanas procesā pilnībā mainās, to struktūra «sapiņķerējas», un līdz šim uzskatīja, ka šis process ir neatgriezenisks. Tomēr izrādījās, ka to var mainīt un šāda metode varētu revolucionizēt virkni ražošanas un zinātnisko procesu, tajā skaitā vēža pētniecību un ārstēšanu padarīt krietni lētāku.

 

 

Radio1 ziņas 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Kas jēkabpiliešiem raisa patriotisma jūtas? Kādos apstākļos mednieku sakodusi mežacūka? Un Kāpēc NATO vēlas sešās Ukrainas pierobežas valstīs izveidot savus šātābus?

 

 

Katram cilvēkam dzīvē pieder kaut kas, ko viņš neizvēlas – tas vienkārši viņam tiek piešķirts – tā ir viņa dzimtā vieta. Kā zināms cilvēkus parasti ar dzimto vietu saista īpaša saikne visa mūža garumā un tā veidojas jau no bērnības, iepazīstot savu apkārtni, cilvēkus un tradīcijas. Sarunā ar jēkabpiliešiem jautājām, kurš no Jēkabpils objektiem vairo viņu patriotisma jūtas? Viedokļus izteica Līga, Ilona, Jevgēnija, Linda un Santa.

 

Ilona: Manuprāt, ikvienam ir jāizjūt sava pilsēta. Man patīk vakari, kad iedegas gaismas. Jēkabpils noteikti ir mana pilsēta. Patīk atpūsties uz renovētā dambja, šķiet tāda nav nekur citur pasaulē. Patīk siena tirgus un zirgs, jaunie apļi. Jebkura vieta pilsētā. Galvenais sirdī jābūt patriotismam, tad arī pilsēta patiks.

 

 

Līga: Noteikti Vecpilsēta. Pilsētas simbols lūsis. Tas man liekas foršs un saistošs.

 

 

Jevgēnija: Pilsēta kā jau pilsēta. Tomēr patīk, ka Vecpilsētas laukumā ir svari, senie tēli un lūsis, arī dambis atjaunots un karogs tilta galā. Patīk viss ko dara pilsētas labiekārttošanā. Tas arī piesaista.

 

 

Linda: Kas vairo patriotismu? Es domāju, ka Vecpilsētas laukums, tur ir mūsu lūsis. Varbūt arī karogs tilta galā.

 

Santa: Noteikti Vecpilsētas laukums un piemineklis kritušajiem par Tēviju Rīgas ielā, kā arī lūsis pie Tautas nama un Daugava.

 

Vēl tikai piebildīšu, ka patriotismam ir daudz definīciju, piemēram, vēsturnieks Ilgvars Butulis to raksturo lakoniski - tā ir dzimtenes mīlestība, cieņa pret tautu, zemi, kopīgajām vērtībām un arī valsti. Profesors norāda, ka patriotismu mūsdienu Latvijā skar vairākas problēmas - valsts vēstures zināšanu līmenis, tautas vērtību kopšana visā Latvijā, krievvalodīgo iedzīvotāju attieksme pret Latviju, kā arī Eiropas Savienības kopējo vērtību spiediens. Tāpat klibo arī patriotiskā attieksme no valsts puses. Patriotisma skaidrojums ir atšķirīgs dažādās valstīs un laikos. Senajos laikos pastāvēja polisas patriotisms, kurš mūsdienās atbilst lokālpatriotismam, kad tas saistās ar tuvāko apkārtni. Tāpat arī ir pazīstams uzskats "Par patriotiem nepiedzimst, par tādiem kļūst"audzināšanas rezultātā, tāpēc tiek pieņemts, ka liela nozīme patriotisma ieaudzināšanā ir patriotiskajai audzināšanai gan vārdos, gan darbos.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Kādu 40 gadus vecu vīrieti otrdien Vidzemes mežā sakodusi aizšauta mežacūka. Vīrietis otrdienas rītā devies uz mežu, jo tur palikusi iepriekšējā vakarā aizšauta mežacūka. Kad mednieks to atradis, dzīvnieks viņu sakodis, radot smagas traumas. Mediķi viņam konstatējuši cūkas kodumus kājā, plecā un rokā. Vīrietis nav spējis izkļūt no meža pats saviem spēkiem, tāpēc ar mobilā tālruņa palīdzību vērsies pie saviem medību biedriem. Notikuma vieta bijusi mazpazīstama, tāpēc medniekiem vajadzējis ilgu laiku, lai savu biedru atrastu. Savukārt mediķiem, lai nokļūtu līdz cietušajam, nācies mērot vairākus kilometrus ar kājām pa mežu. Rezultātā vīrietis pavadījis mežā āra apstākļos pietiekami ilgu laiku, lai gūtu ķermeņa atdzišanu. Cietušais nogādāts Madonas slimnīcā. Viņa stāvoklis tiek raksturots kā vidēji smags, bet stabils.

 

 

Savukārt kāda 60 gadus veca sieviete vakar Vidzemē, vēloties aizbaidīt kaķus no savas mājas pagalma, saspridzinājusi sev roku. Lai dzīvniekus no pagalma aizbaidītu, sieviete nolēmusi izmantot petardi, taču tā sprāgusi viņai rokās. Mediķi sievietei konstatējuši nopietnus plaukstas un pirkstu savainojumus. Viņa nogādāta Madonas slimnīcā.

 

 

Viesītes novada Viesītes pagastā pirmdienas vakarā kādā lauku saimniecībā izcēlies ugunsgrēks. Dega siena ruļļi. Ugunsdzēsējiem ugunsgrēku izdevās likvidēt pirms tas nodara lielākus postījumus. Izdeguši 15 kvadratmetri, notiek ugunsnelaimes izcelšanās iemeslu noskaidrošana.

 

 

Un vēl

 

 

NATO ir jāsaglabā savs kurss attiecībā uz Ukrainu un ātri jāizveido alianses pavēlniecības un vadības centri sešās «piefrontes valstīs» Eiropā, vakar paziņoja ASV valsts sekretāra vietniece Viktorija Nulenda. Jau vēstīts, ka NATO Militārā komiteja 22.janvārī nolēma izveidot starptautiskus štābus sešās Centrālās un Austrumeiropas valstīs - Bulgārijā, Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Polijā un Rumānijā. Piecas no šīm valstīm robežojas ar Ukrainu vai ar Krieviju, kura īsteno agresiju pret Ukrainu.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Jēkabpils dome kavē izmaksas invalīdu asistentiem? Kādu svarīgu Eiropas Savienības dokumentu savā pirmajā darba dienā bloķējusi Grieķija? Un Kāpēc ir bīstami dzert enerģijas dzērienu?

 

 

Pie Jēkabpils Radio1 šodien vērsās Jēkabpils invalīdu asistenti jeb personas, kas pavada cilvēkus ar īpašām vajadzībām. Par šo darbu viņi ik mēnesi līdz 25.tajam datumam saņem valsts noteikto atlīdzību. Šoeiz maksājums aizkavējies, kad invalīdu asistenti vērsušies pie Jēkabpils domes izpilddirektora Guntara Goguļa, viņiem paskaidrots, ka nauda nav ieskaitīta no Labklājības ministrijas, tāpēc atalgojums nav izmaksāts. Invalīdu asistenti pauda aizdomas, ka visticamāk problēmas ir faktā, ka no janvāra Jēkabpils domē ir izveidota centralizētā grāmatvedība un grāmatveži strādājot jaunā sistēmā netiek galā ar saviem pienākumiem. Guntars Gogulis gan šādu iespējamību noliedza.

 

 

Radio1 viens šodien sazinājās ar Labklājības ministrijas komunikāciju daļas vadītāju Mariku Kupči un uzdeva jautājumu, kāpēc Labklājības ministrija janvārī kavē atlīdzības izmaksu invalīdu asisntentiem varbūt ir radušās finasiālas grūtības? Marika Kupče sniedza rakstisku atbildi, ka nauda invalīdu asistentu atlīdzības izmaksai Labklājības ministrija Jēkabpils domei pārskaitījusi jau 20.janvārī.

 

 

Ministrijas rakstisko atbildi nosūtījām Guntaram Gogulim, lūdzot komentēt, kāpēc Jēkabpils domes un labklājības ministrijas viedokļi nesaskan. Rezultātā Labklājības ministrijas pārskaitītā nauda tika atrasta. Guntars Gogulis skaidroja, ka parasti šo naudu ministrija ieskaitot kādā no valsts kases kontiem, taču šoreiz tā tikusi ieskaitīta pašvaldības SEB bankas kontā. Šodien Jēkabpils domes grāmatveži naudu pārskaitīs invalīdu asistentiem. Guntars Gogulis skaidroja, ka misēklis noticis ar kontiem un pie vainas neesot jaunā grāmatvedības sistēma.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Jaunā Grieķijas galēji kreisā valdība, kas izveidota tikai šo pirmdien, savā pirmajā darbības dienā bloķējusi un tādējādi liek veikt izmaiņas Eiropas Savienības ziņojumā par Krieviju. Grieķijas valdības pārstāvji paziņoja, ka ziņojums, kurš nosoda Krievijas darbības Austrumukrainā un draud ar jaunām sankcijām, esot sastādīts, apejot tam paredzētās procedūras. Tā veidošanā neesot ņemts vērā Eiropas Savienības dalībvalstu, īpaši - Grieķijas – viedoklis. Ziņojums par Krieviju pauda vienotu Eiropas Savienības viedokli, ka Krievija nes atbildību par raķešu uzbrukumu Ukrainas piejūras pilsētai Mariupolei, kura laikā bojā gāja 30 cilvēki. Lai tas būtu spēkā, atbalstu tam vajadzēja izteikt visu 28 dalībvalstu līderiem. Līdz šim vēl Eiropas Savienība nav saskārusies ar jau publicēta ziņojuma atsaukšanu, pie kā šoreiz tiek vainotas krasās politiskās pārmaiņas Grieķijā. Ziņojums visticamāk palikšot spēkā, taču izmainītā versijā - ar 27 valstu atbalstu un komentāru zem tā par Grieķija nepiekrišanu.

 

 

Šodien Jēkabpils rajona tiesa izsludināja pārtraukumu līdz 2.februārim krimināllietā, kurā par cilvēka nosišanu Jēkabpils pilsētas svētkos apsūdzēts kāds vīrietis. Jau ziņots, ka prokuratūra minēto lietu tiesai nodeva pērn 28.oktobrī. Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētais Jēkabpils pilsētas svētku laikā, greizsirdības jūtu vadīts, sāka konfliktu ar cietušo. Tā laikā apsūdzētais izdarīja spēcīgu sitienu ar dūri pa cietušā seju, kā rezultātā vīrietis nokrita uz zemes un atsitās ar galvu pret bruģi. No iegūtajiem miesas bojājumiem iestājās cietušā nāve.

 

Un vēl

 

Slimnīcā Zemgalē vakar nonācis kāds 16 gadus vecs pusaudzis, kurš bija izdzēris pusotru litru enerģijas dzēriena. Notikušais konstatēts skolā, kur zēnam sākušies galvas reiboņi un slikta dūša. Pusaudzis atzinis, ka īsā laikā izdzēris trīs 0,5 litru tilpuma pudeles enerģijas dzēriena. Viņš nogādāts slimnīcā.

 

Atstājiet komentāru