2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 7.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu lietu šodien izskatīs Jēkabpis rajona tiesa? Kādā izstādē būs skatāmi foto par Līvānu bibliotēku? Un Kādus nozīmīgus svētkus šodien svin pareizticīgie un vecticībnieki?

 

 

Jēkabpils rajona tiesa šodien turpinās skatīt lietu par cilvēka nolaupīšanu un nogalināšanu Jēkabpilī, kurā apsūdzēts bijušais policists, Jēkabpils Goda pilsonis Salvis Tihonovskis un viņa radinieks, bijušais Jēkabpils cietuma darbinieks Kaspars Tihonovskis. Šodien tiesa turpinās liecinieku nopratināšanu. Uz pirmdienas tiesas sēdi tika aicināti seši liecinieki, taču liecības sniedza tikai četri no tiem. Diviem lieciniekiem, kuri uz pirmdienas tiesas sēdi neieradās, tiks piemērota piespiedu atvešana. Šodien paredzēts nopratināt vēl divus citus lieciniekus. Savukārt rīt tiesā savu liecību sniegs eksperts.

 

 

Jēkabpils pilsētas domes izpilddirektors Guntars Gogulis šodien Rīgā piedalīsies Latvijas pašvaldību izpilddirektoru sanāksmē. Tajā paredzēts pārrunāt šī gada darba aktualitātes un prioritātes.

 

Šodien Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā atklās Ilonas Švābes foto izstādi “Palaid sapni”. Ilona ir Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja. Fotografēšana ir viens no viņas daudzajiem hobijiem. Ilonai īpaši patīk fotografēt dabu. Izstādes atklāšana paredzēta šodien pulksten piecos pēcpusdienā Jēkabpils galvenajā bibliotēkā.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Rīgas Stradiņa universitātē prezentēs interneta agresivitātes indeksu – unikālu rīku internetā publicēto komentāru sistemātiskai izpētei. To izstrādājusi universitātes Komunikācijas studiju katedra kopīgi ar Latvijas universitātes Matemātikas un informātikas institūta Mākslīgā intelekta laboratorijas pētniekiem. Interneta agresivitātes indeksa sistēma ir unikāla tāpēc, ka tā kvalitatīvi atšķiras no citām metodēm, kas izveidotas citās pasaules valstīs un tiek lietotas interneta portālu satura analīzei.

 

Šodien Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā atklās fotoizstādi “Latvijas mazās gaismas pilis”. Latvijas Nacionālās bibliotēkas Atbalsta biedrības un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē var iepazīties ar 59 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas – celtas no jauna vai tajās veikta nozīmīga pārbūve. Katrai pilsētai, kur tapusi jauna bibliotēka, tas bijis nozīmīgs notikums. Svarīgi visas valsts mērogā parādīt šīs pozitīvās pārmaiņas novados. Fotoizstāde ir stāsts arī par Līvānu pilsētas bibliotēku, kā mazo gaismas pili.

 

Un vēl

 

Šodien, 7.janvārī Ziemassvētkus svin pareizticīgie un vecticībnieki un kopumā Latvijā ir aptuveni 400 tūkstoši cilvēku, kas svin šos svētkus. Šī diena ir svētku diena arī Jēkabpils pareizticīgajiem un vecticībniekiem. Ziemassvētkos kristieši svin Dieva Dēla piedzimšanu, kurš atnesa pasaulei Labo vēsti, ka Viņš cilvēkiem piedod viņu grēkus, ja vien viņi atzīst Dievu kā savu glābēju un ar mīlestību un labestību dara labus darbus un dzīvo kā kristīgi cilvēki. Jau ziņots, ka Rietumu kristīgajā baznīcā Ziemassvētki tiek svinēti 25. un 26. decembrī. Savukārt Pareizticīgo baznīca seko Jūlija Cēzara kalendāram, tāpēc pirmie Ziemassvētki tiek svinēti 7.janvārī.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds negadījums vakar noticis Igaunijas elektrostacijā? Kurš pasākums Līvānos pērn bijis vispopulārākais? Un kas izvēlēts par 205.gada Latvijas koku?

 

Līdz šim no apgrozības ir izņemti 37,3% lata monētu 27 miljonu latu vērtībā un 94,4% lata banknošu 927,1 miljona latu vērtībā. Pagājušā gada beigās vēl neapmainīti bija 346,5 miljoni gabalu lata monētu jeb svara izteiksmē – 796 tonnas. No monētām visvairāk neapmainīti ir mazo nominālu – viena un divu santīmu monētas. Neapmainīto viena lata monētu, ieskaitot īpašos vienlatniekus, ir 24,7 miljoni gabalu. No banknotēm neapmainītas visvairāk ir piecu latu - 1,8 miljoni gabalu un 20 latu 1,1 miljons gabalu latu naudaszīmes.

 

Igaunijas ziemeļaustrumos vakar , Auveres elektrostacijā noticis negadījums, kurā cietuši astoņi cilvēki. Zināms, ka no notikuma vietas evakuēti astoņi cilvēki, bet slimnīcā nogādāti vēl divi. Pēc Eesti Energia paustā negadījumu būvniecības stadijā esošajā Auveres spēkstacijā izraisījusi sistēmas kļūme. Precīzi notikušā apstākļi vēl tiek noskaidroti. Austrumviru apriņķī Auveres degslānekļa elektrostaciju ar plānoto 300 megavatu ražošanas jaudu pēc Eesti Energia meitasuzņēmuma Narva Elektrijaamad pasūtījuma būvē franču uzņēmums Alstom.540 miljonus eiro vērtos būvdarbus plānots pabeigt 2015.gadā.

 

Eiropas Savienības robežapsardzības pārvalde "Frontex" paziņojusi, ka cilvēku kontrabandisti sākuši izmantot jaunu maršrutu nelegālo imigrantu nogādāšanai Eiropā - kravas kuģus, kas no Turcijas dodas uz Itāliju. Kopš jūlija šajā maršrutā pārtverti jau 17 kravas kuģi ar nelegālajiem imigrantiem. Par tiesībām nokļūt uz šāda kuģa nelegālie imigranti maksā līdz pat 6 tūkstoši eiro, kas ir trīstik, cik nākas maksāt nelikumīgajiem ieceļotājiem, kuri uz Eiropu dodas mazākos un nedrošākos kuģos no Lībijas piekrastes.

 

Turpinām ziņas

 

Par gada labāko kultūras pasākumu Līvānu novadā atzīti "Grāmatu svētki", kas norisinājās pagājušā gada 30.aprīlī. Gada labākie kultūras un sporta pasākumi noskaidroti Līvānu novada iedzīvotāju aptaujā. "Grāmatu svētkos" piedalījās dažādi literāti un mākslinieki, norisinājās diskusijas, radošas aktivitātes un konkursi. Iedzīvotāji varēja iepirkties grāmatu tirdziņā, savukārt bērni tikās ar grāmatu varoņiem un to autoriem. Pēc aptaujas datiem, otro vietu ieņēma "Muzeju un kultūras nakts", bet trešo - tautas deju ansambļa "Silva" 35 gadu jubileja.

 

Bezakcīzes dīzeļdegvielas iekrāsošana jeb marķēšana ļaus lauksaimniekiem iegādāties tieši tik degvielas, cik nepieciešams saimnieciskajai darbībai, izslēdzot iespēju šo degvielu nelegāli tirgot, atzina Latvijas Zemnieku federācijas valdes priekšsēdētāja Agita Hauka. Viņa norādīja, ka zemniekiem ir jārēķinās ar to, ka katru gadu palielinās produkta pašizmaksa - degviela, elektrība, gāze, minerālmēsli, sēklas, laboratoriju pakalpojumi, un tāpēc katra iespēja samazināt ražošanas izmaksas un nepalielināt pārtikas produkta cenu esot ļoti svarīga.

 

Un vēl

 

Par 2015.gada Latvijas gada koku izvēlēta krūmu čuža jeb klinšrozīte. No nominācijai pieteiktajiem kandidātiem, klinšrozīte gandrīz vienbalsīgi atzīta par uzvarētāju, tās sīvākā konkurente uz šo titulu bijusi parastā purvmirte. Krūmu čužas tiek plaši pielietotas apstādījumos, tomēr savvaļā tas ir viens no retākajiem un apdraudētākajiem augiem. Klinšrozīte ir iecienīts apstādījumu augs, pateicoties ilgstošajai ziedēšanai, ātraudzībai un noturībai pret dažādiem nelabvēlīgiem klimatiskajiem apstākļiem.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik naudas valdība atvēlējusi salaspils kodolreaktora avārijas likvidēšanai? Kāda bijusi pagājusī diennakts operatīvajiem dienestiem? Un Kur šonakt sprēgājis vislielākais sals?

 

 

Salaspils kodolreaktors no vides aizsardzības un valsts drošības viedokļa ir prioritārs jautājums, kuru nepieciešams risināt, uzskata Latvijas universitātes prorektors Indriķis Muižnieks. Viņš norādīja, ka valdības vakar piešķirtais finansējums 15 tūkstošu eiro apmērā Salaspils kodolreaktoram ir neliels "glābšanas riņķītis", kas izmantojams, lai novērstu akūti draudīgu situāciju ar vienu no atlikušajiem reaktora teritorijā esošajām radioaktīvā ūdens tvertnēm. Muižnieks atzina, ka situācijā, ja Salaspils kodolreaktorā turpināsies radioaktīvā ūdens noplūdes, piesārņojums varētu nokļūt dzeramajā ūdenī un tas izraisītu iedzīvotājiem veselības problēmas.

 

Šis gads vēl skaidrāk nekā iepriekš iezīmēs darbaspēka, tajā skaitā kvalificēta darbaspēka deficītu mazumtirdzniecības nozarē. Izsakot prognozes par šo gadu kopumā, eksperti s atzīmē, ka iekšējā tirgus noskaņojums ir pozitīvs, līdz ar to arī šajā gadā būs neliela, bet stabila nozares attīstība. Pārtikas mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugums šogad varētu būt vai nu līdzīgs, vai nedaudz lielāks nekā pērn. Tāpat šogad mazumtirdzniecības nozarei būs jāturpina darbs pie daudziem iesāktajiem nozari regulējošajiem tiesību aktiem.

 

Turpinām ziņas

 

Šorīt ūdens līmenis Ogres upē pie pilsētas centra turpina palielināties, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra mērījumi. Tiek prognozēts, ka Ogres lejtecē arī turpmāk saglabāsies sarežģīti ledus apstākļi, jo turpināsies vižņu sablīvēšanās upes posmā starp Ogres un Lielpēču novērojumu stacijām. Tas nozīmē, ka joprojām pastāv applūšanas risks. Jau ziņots, ka ūdens līmeņa svārstības Ogres upē iedzīvotājus patlaban neapdraud, bet risks pieaugs pavasarī, paaugstinoties gaisa temperatūrai un strauji kūstot sniegam un ledum.

 

Mārupes novada, Tēriņos kādā autoservisā aizdegoties pie sienas novietotam stendam, cietuši četri cilvēki. Negadījums noticis vakar, kad kādā autoservisā bija aizdedzies stends, kurā novietoti automašīnu dzinēji. Ugunsliesmas bija apņēmušas autoservisa sienu 100 kvadrātmetru platībā un ugunsnelaimē no saindēšanās ar degšanas produktiem cietuši četri cilvēki. Trīs no tiem hospitalizēti, bet viens no nogādāšanas slimnīcā atteicies.

 

Un vēl

 

Zemākā gaisa temperatūra pagājušajā naktī Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija -21,8 grādi Zosēnos, Jaunpiebalgas novadā. Savukārt saskaņā ar uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" datiem zemākā gaisa temperatūra reģistrēta no rīta Rēzeknes apkaimē, kur termometra stabiņš arī noslīdēja līdz -21,8 grādiem. Līdz -21 grādam gaiss atdzisa arī Preiļu apkaimē. Jēkabpilī gaiss atdzisa līdz mīnus 19 grādiem.

 

Rīt pakāpeniski kļūs siltāks. Gaidāms sniegs un lietus, visstiprāk snigs naktī uz piektdienu. Zemgalē, Vidzemē un Latgalē sniega sega kļūs par 6-11 centimetriem biezāka, prognozē sinoptiķi. Patlaban sniega segas biezums Latvijā ir no nepilna centimetra piekrastē līdz astoņiem centimetriem Skrīveros un deviņiem centimetriem Alūksnē.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik liela ir jēkabpiliešu materiālā nodrošinātība? Kāda ir pagājušā gada Jēkabpils dzimtsarakstu nodaļas statistika? Un Vai iedzīvotāji ir pieraduši pie eiro?

 

 

Gadījumā, ja nāktos zaudēt darbu un regulāros ienākumus, mājsaimniecības Latvijā vidēji varētu iztikt aptuveni četrus mēnešus. Tā secināts aptaujā. Radio1 sarunās ar jēkabpiliešiem skaidroja, cik liela ir viņu materiālā nodrošinātība. Viedokļus izteica Andrejs, Maija, Sandra, Mihails un Rasma.

 

Andrejs: Domāju apmēram divus tr;is mēnešus, viss atkarīgs kādi izdevumi par dzīvokli, vasarā ilgāk, bet ziemas laikā ir kā ir.

 

Maija: Uzkrājumu nav un es jau tagad eju pēc sociālās zupiņas. Būtu traki, nāktos meklēt pie radiem vai paziņām apmešanās vieta.

 

Sandra: Praktiski parēķinot ļoti švaki būtu, jo nekādi dižie iekrājumi nav izveidoti. Un tas vidējais slānis, kuram piederu, ar iekrājumiem lepoties nevar. Dzīvojam no algas. Mēnesi varētu, bet ilgāk nē.

 

Mihails: Domāju, ka tikai divus mēnešus. Vairāk nē. Tāda, lūk, tā situācija.

 

Rasma: man iekrājumu nav, bet izdzīvot varētu vēl pāris gadus. Malka nopirkta diviem trim gadiem, pagrabs ir pilns un ar pašu saražoto pārtiku izdzīvot var. Laukos tā domāšana ir pavisam citādāka nekā pilsētā.

 

Baltijā veiktajā aptaujā secināts, ka to iedzīvotāju skaits, kuri kopumā uzskata sevi par materiāli nodrošinātiem, visās trijās Baltijas valstīs ir līdzīgs - Lietuvā 43%, Igaunijā 45%, bet Latvijā pat nedaudz augstāks - 48%. Arī apmierinātība ar savu dzīvi kopumā ir līdzīga, lai arī lietuvieši ir nedaudz priekšā pārējām Baltijas valstīm - drošumspējas indekss desmit punktu skalā šajā aspektā Lietuvai ir 6,74, Igaunijai - 6,26, bet Latvijai - 6,12.

 

Turpinām ziņas

 

Pērn Jēkabpils Dzimtsarakstu nodaļa reģistrējusi 287 jaundzimušos, kas ir vairāk nekā 2013.gadā. No tiem 132 meitenes un 155 zēni. Vecāki bērniem izvēlējušies ļoti dažādus vārdus, no tiem populārākie meiteņu vārdi ir Alise, Viktorija, Sofija un Enija, bet zēniem - Roberts, Marks, Kristaps, Markuss un Artūrs. Salīdzinājumā ar 2013. gadu, pērn samazinājusies mirstība, attiecīgi 2014.gadā reģistrēti 332 mirušie. Pagājušajā gadā reģistrētas 155 laulības. Interesanti, ka tieši šāds skaits laulību tika reģistrēts arī 2013.gadā. Pagājušajā gadā 50 laulībā nodzīvoti gadi jeb Zelta kāzas apritēja 29 pāriem.

 

Dzimtsarakstu nodaļai jaunais-2015.gads iesācies spraigi, jo 5.janvārī notika šī gada pirmā svinīgā laulību ceremonija, savukārt kopumā šonedēļ paredzētas sešas laulību reģistrācijas.

 

Šogad Latvijas reģionos pakāpeniski sāks izveidot vienotos valsts un pašvaldību pakalpojumu centrus. Saskaņā ar pašvaldību lietu ministrijas izstrādāto un valdībā akceptēto koncepciju , paredzēts izveidot 89 novadu un 21 reģionālas nozīmes centrus. Savukārt līdz 2020.gadam ir paredzēta šādu centru izveide arī deviņos nacionālas nozīmes attīstības centros jeb lielajās pilsētās. Klientu centrus veidos saskaņā ar vienas pieturas aģentūras principu. Valsts un pašvaldību vienotajos klientu apkalpošanas centros būs pieejami Valsts ieņēmumu dienesta, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes, Nodarbinātības valsts aģentūras, Uzņēmumu reģistra, Valsts zemes dienesta un Lauku atbalsta dienesta sniegtie pakalpojumi.

 

Un vēl

 

Absolūtais vairākums jeb 84% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā no 18 līdz 55 gadiem norādījuši, ka ir pieraduši pie eiro, atklāj decembra beigās veiktais pētījums. Uz jautājumu "Vai jūs personīgi jau esat pieradis/-usi pie eiro?" 35% no aptaujātajiem atbildējuši ar "noteikti jā", bet 49% - "drīzāk jā". Tikai 15% Latvijas iedzīvotāju ekonomiski aktīvajā vecumā atklāj, ka vēl nav pieraduši pie eiro.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā norit krimināllietas par cilvēka nolaupīšanu un nogalināšanu izskatīšana? Kādā pasākumā piedalīsies Jēkabpils deju kolektīvs “Sadancis”? Un Kāda situācija ir Latvijas upēs?

 

Krimināllietā, kurā divas personas apsūdzētas par cilvēka sagrābšanu, nolaupīšanu un nogalināšanu, aizstāvības puse lūgusi Jēkabpils rajona tiesu nopratināt sešus papildu lieciniekus. To pratināšanu plānots turpināt rīt, 8.janvārī, kā arī nākamajā tiesas sēdē, kas notiks 6.martā. Kad būs nopratināti visi liecinieki, tiesa paredzējusi uzklausīt ekspertus.

 

No visiem pērn Latvijā reģistrētajiem uzņēmumiem 60,8% izveidoti Rīgā. "Lursoft" apkopotie dati rāda, ka tendence samazināties jaunreģistrēto uzņēmumu skaitam redzama lielākajā daļā Latvijas lielo pilsētu, tomēr atsevišķās pilsētās to skaits ir pieaudzis. Tostarp jauno uzņēmumu skaits 2014.gadā audzis Jēkabpilī, Rēzeknē un Ventspilī, savukārt Valmierā, salīdzinot ar 2013.gadu, rādītājs saglabājies nemainīgs. "Lursoft" dati arī rāda, ka likvidēto uzņēmumu skaits 2014.gadā audzis visās Latvijas lielākajās pilsētās, izņemot Ventspili, kurā pērn likvidēts 101 uzņēmums, kas ir tikpat, cik gadu iepriekš. Jēkabpilī pērn likvidēti par 161,54% uzņēmumu vairāk nekā gadu iepriekš.

 

Atsevišķās pašvaldībās trūcīgās ģimenes statuss piešķirts arī tādām ģimenēm, kurām pieder līdz pat sešiem nekustamajiem īpašumiem, revīzijā par sociālās palīdzības tiesiskumu un efektivitāti secinājusi Valsts kontrole. Revīzijā secināts, ka dažās pašvaldībās vienai trūcīgai ģimenei pieder līdz pat deviņiem kustamajiem īpašumiem - transporta līdzekļiem. Tikmēr citās pašvaldībās ģimenei nedrīkst piederēt pat automašīna vai traktors, kas tiek izmantots piemājas saimniecības uzturēšanai. Valsts kontrole secinājusi, ka pašvaldībām nav vienotas izpratnes par sociālās palīdzības pamatprincipiem un sniedzamajiem atbalsta veidiem.

 

Turpinām ziņas

 

24.janvārī Valmieras Kultūras centrā notiks XIX Jaunrades deju konkursa fināls, kurā būs skatāmi 37 latviešu dejas horeogrāfu jaundarbi. Konkursa finālā piedalīsies 15 jaunie autori. Konkursa finālā dejas izdejos arī deju kolektīvs “Sadancis” no Jēkabpils. Jaunrades deju konkurss kļuvis par vienu no nozīmīgākajiem notikumiem latviešu dejas nozarē. Konkursa uzdevums ir nodrošināt mākslinieciski augstvērtīga repertuāra izveidi Latvijas tautas deju kolektīviem, stimulēt horeogrāfus jaunrades darbam un sadarbībai ar komponistiem.

 

Valsts asinsdonoru centrs aicina atsaukties AB rēzus negatīvās asins grupas donorus, jo pēc garajām svētku brīvdienām centra krājumos šīs grupas asiņu ir nepietiekamā daudzumā. Šonedēļ centra darbinieki donorus gaidīs vairākos izbraukumos. Rīt asinis būs iespējams nodot Kokneses kultūras namā. Atgādinām ka, sākot ar šo gadu, spēkā stājušies arī grozījumi Darba likumā, kas attiecas uz donoriem. Darbiniekam pēc asins vai asins komponentu nodošanas ārstniecības iestādē ir tiesības uz atpūtas dienu. Darba devējam ir pienākums apmaksāt ne vairāk kā piecas šādas dienas kalendāra gada laikā.

 

Un vēl

 

Turpinoties salam, daļā Latvijas upju ir izveidojusies ledus sega, bet citviet ir novērota vižņu blīvēšanās vai to iešana. Ledus sega vai ledus sega ar lāsmeņiem ir izveidojusies Daugavā no Veļižas līdz Vaikuļāniem un ūdenskrātuvē pie Pļaviņām un Zeļķiem. Joprojām sarežģīta ledus situācija ir Ogrē. Hidrologi prognozē, ka arī turpmākās dienas Ogres lejtecē saglabāsies sarežģīti ledus apstākļi, kā arī to radītais augstais ūdens līmenis. Citās upēs naktī uz 8.janvāri turpināsies ledus veidošanās. Applūdušas ir arī Aiviekstes palienes pie Lubānas un lejpus Aiviekstes hidroelektrostacijas.

 

Atstājiet komentāru