2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 5.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 5.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu krimināllietu šodien izskatīs Jēkabpils rajona tiesā? Kāda izstāde no šodienas būs skatāma Jēkabpils galvenajā bibliotēkā? Un Kādas Jēkabpilī novērotas dabas parādības bildi var aplūkot portālā Radio1.lv?

 

Jēkabpils rajona tiesa šodien turpinās skatīt krimināllietu, kurā divas personas – Jēkabpils Goda pilsonis Salvis Tihanovskis un viņa brālēns Kaspars Tihanovskis apsūdzētas par cilvēka sagrābšanu, nolaupīšanu un nogalināšanu. Apsūdzētie pie kriminālatbildības saukti pēc Krimināllikuma 153.panta 3.daļas - par personas nolaupīšanu, ja tā izraisījusi smagas sekas vai to izdarījusi organizēta grupa - un 117.panta 4.un 10.punkta - par slepkavību pastiprinošos apstākļos, proti, ja tā izdarīta ar sevišķu cietsirdību un to izdarījusi personu grupa. Abi apsūdzētie savu vainu noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā neatzīst.

 

Savukārt Balvu rajona tiesā šodien turpinās krimināllietas izskatīšanu par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē, tajā skaitā arī no Endzeļu baznīcas Krustpils novadā. Iepriekšējā tiesas sēdē tika pabeigtas tiesas debates. Šodien katram tiesas debašu Jau ziņots, ka 2010.gadā Latgalē reģistrētas septiņas zādzības no lūgšanu namiem, 2011.gadā - sešas, bet 2012.gadā - 26 zādzības un divi zādzības mēģinājumi gan no vecticībnieku lūgšanu namiem, gan pareizticīgo baznīcām. 2012.gadā kopumā nozagti vairāk nekā 140 reliģiska kulta priekšmetu.

 

Saistībā ar rekonstrukcijas 2.kārtu Jēkabpilī no šodienas tiek pilnībā slēgts tirdzniecības centrs "Jēkabpils centrs". Rekonstrukcijas gaitā tirdzniecības centra telpas paplašināsies par tūkstots 271 kvadrātmetru. Durvis tas vērs pēc trim mēnešiem.

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils Galvenajā bibliotēka no šodienas līdz 30.janvārim būs skatāma Ilonas Švābes foto izstāde „Palaid sapni”. Ilona ir Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas vadītāja, bet fotografēšana ir viens no viņas daudzajiem hobijiem. Īpaši patīk fotografēt dabu. Izstādes atklāšana paredzēta trešdien, 7.janvārī pulksten piecos pēcpusdienā.

 

No šodienas savus amata pienākumus sāk pildīt Līvānu novada Bērnu un jauniešu centra jaunā direktore Zane Praņevska. Līdz šim viņa strādājusi Jaunsilavas pamatskolā par izglītības psihologu un vadījusi floristikas pulciņu. Viņai ir augstākā pedagoģiskā izglītība un 18 gadu pedagoģiskā darba pieredze.

 

Un vēl

 

Sestdienasa vakarā Jēkabpilī pie debesīm bija redzama skaista dabas parādība - Mēness halo jeb Mēness dārzs. Fotogrāfiju ar šo dabas parādību var aplūkot portālā Radio1.lv

 

Pagājušajā diennaktī Latvijā un Jēkabpilī bija vērojams sn iegputenis, savukārt šīs nedēļas pirmajā pusē no pirmdienas līdz ceturtdienai pastiprināsies sals, prognozē sinoptiķi. Vietām tas sasniegs mīnus 15 grādu. Pastiprinoties anticiklona ietekmei, debesis brīžiem skaidrosies un vējš kļūs lēns. Savukārt nedēļas nogalē gaisa temperatūra, visticamāk, atkal pakāpsies virs nulles. Brīžiem gaidāmi nokrišņi un atkal iespējams stiprs vējš.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda situācija ir šorīt uz valsts autoceļiem? Kādi negadījumi notikuši brīvdienās? Un Kāda jauna ēka uzbūvēta salaspils Botāniskajā dārzā?

 

Šorīt apgrūtināti braukšanas apstākļi pa galvenajiem autoceļiem visā Latvijā, liecina "Latvijas Valsts ceļu" operatīvā informācija. Apgrūtināta braukšana ir arī pa autoceļiem Rīga – Daugavpils un Jēkabpils – Rēzekne. Tāpat apgrūtināta braukšana ir pa visiem vietējiem un reģionālajiem ceļiem Latvijā. Ceļu uzturēšanas darbos šorīt ir iesaistītas 165 Latvijas autoceļu uzturētājs ziemas dienesta tehnikas vienības, kas, sākot jau no trijiem rītā, veic slideno posmu kaisīšanu un brauktuvju attīrīšanu no sniega.

 

Pagājušās sezonas valsts trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils" vakar "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta spēlē revanšējās "Latvijas Universitātes" vienības spēlētājiem par tās uzvaru iepriekšējā abu komandu tikšanās reizē. "Jēkabpils" izbraukumā bija pārāki ar 71:52. "Jēkabpils" sastāvā 16 punktus iemeta Rinalds Sirsniņš, kurš izcēlās arī ar astoņām rezultatīvām piespēlēm. Tikmēr 15 punktus guva Pāvels Veselovs, bet "double-double" iekrāja amerikānis Devins Teilors, kuram 11 punkti un desmit bumbas zem groziem.

 

Turpinām ziņas

 

Kādā ēkā Saldū vakar noticis sprādziens un bojā gājis vīrietis. Cietušais ir kāds 47 gadus vecs vīrietis, kurš ēkā atradis kara laika lādiņu un mēģinājis to pārzāģēt. Vīrieša darbību rezultātā lādiņš sprādzis. Bruņoto spēku speciālisti pārmeklējot ēku, konstatējuši, ka tajā atrodas arī cita dažāda veida munīcija - rokas granātas, artilērijas lādiņi, prettanku raķetes un citi sprādzienbīstami priekšmeti.

 

Naktī uz sestdienu Jēkabpilī, Pasta ielā, konstatēts, ka mēģinot iekļūt SIA "Narvesen" kioskā, tam izsists ieejas durvju stikls. Policija par mēģinājumu iekļūt kioskā pārbauda vienu aizdomās turamo personu. Jau ziņots, ka pērn Jēkabpilī divas reizes dažādās pilsētas vietās - Rīgas un Viestura ielā tika uzlauzti Narvesen kioski.

 

Brīvdienās divi cilvēki cietuši no ķermeņa atdzišanas, jo nav spējuši piecelties no grīdas paši savos mājokļos. Kāds 79 gadus vecs vīrietis Zemgalē nezināmu laiku nav spējis piecelties no grīdas savā mājoklī, jo viņam sākusies pēkšņa sirds asinsvadu saslimšana. Savukārt Kurzemē savā mājoklī ilgu laiku uz grīdas pavadījusi kāda 79 gadus veca sieviete, jo viņai nav bijis spēka piecelties kājās. Abos gadījumos sirmgalvji nogādāti slimnīcā.

 

Un vēl

 

Nacionālajā Botāniskajā dārzā Salaspilī pabeigta augu pārvietošana no vecajām siltumnīcām uz jauno oranžēriju. Tā  būs viena no modernākajām Baltijā. Vecās siltumnīcas bija tehniski novecojušas - ziemā nevarēja piekurināt un augi sala. Salaspils Botāniskā dārza jauno oranžēriju iekārtos visu ziemu. Apmeklētājiem to plāno atvērt pavasarī.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā turpm;ak kontrolēs nosacīti atbrīvotās personas? Kādu tituylu žurnāluisti piešķīruši Krievijas prezidentam? Un Kuras valsts Eiropā rada vislielāko piesārņojumu?

 

Drošības policija neizsniegs speciālo atļauju pieejai valsts noslēpumam "Latvijas Gaisa satiksme" valdes loceklei un bijušajai tieslietu ministrei Baibai Brokai. Jau ziņots, ka laikā, kad Broka bija tieslietu ministre, viņai bija nepieciešama augstākas kategorijas pielaide, bet tagad Drošības policijai bija jālemj par zemākas kategorijas pielaides piešķiršanu. Arī tā ir atteikta.

 

Šogad Latvijā sāks darboties notiesāto elektroniskā uzraudzība kā alternatīva ieslodzījumam. Nosacīta pirmstermiņa atbrīvošana ar elektronisko uzraudzību Latvijā tiks ieviesta no 1.februāra. Lai īstenotu elektronisko uzraudzību, pie notiesātā ķermeņa piestiprinās elektronisko ierīci, kas ļaus kontrolēt viņa atrašanos noteiktā vietā un laikā.Tiesa elektronisko uzraudzību varēs noteikt uz laiku no viena līdz 12 mēnešiem.

 

Turpinām ziņas

 

Pie Skotijas krastiem sestdien nogrimis Kiprā reģistrēts kravas kuģis, kura apkalpes liktenis nav zināms. Uz kuģa atradās astoņi cilvēki - septiņi poļi un viens filipīnietis. Viņu liktenis nav zināms. Turpinās viņu meklēšana.

 

Vācija ir gatava pieņemt Grieķijas izstāšanos no eirozonas, ja gaidāmajās vēlēšanās pie varas nāks galēji kreisie spēki un atteiksies turpināt taupības pasākumus, svētdien ziņo laikraksts “Spiegel”. Lai gan valdība šo informāciju neapstiprina, „Spiegel” klāsta, ka gan Vācijas kanclere Angela Merkele, gan finanšu ministrs Volfgangs Šeible uzskata Grieķijas izstāšanās no eirozonas par nenovēršamu, ja jaunajai valdībai neizdosies vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem. Ārkārtas vēlēšanas Grieķijā notiks 25.janvārī.

 

Neatkarīgais žurnālistikas projekts korupcijas izmeklēšanai atzinis Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu par "Gada cilvēku" korupcijas jomā. Viņš atzīts par "gada cilvēku" sakarā ar valsts pārvēršanu naudas atmazgāšanas centrā, noziedzīgo grupējumu ietekmes sfēru izplatīšanu uz Krimu un Donbasu, kā arī pretkorupcijas darba izgāšanu un noziedzīgo grupējumu izmantošanu kā valsts politikas daļu. Turklāt Krievijā tiek slēgti mediji un pilsoniskās organizācijas, kas izmeklē korupciju.

 

Un vēl

 

Latvija ir viena no tām Eiropas valstīm, kas ar savām rūpnieciskajām darbībām rada vienas no mazākajām izmaksām, kas saistītas ar gaisa piesārņojumu, teikts Eiropas Vides aģentūras publiskotajā pētījumā. Piemēram, tādas valstis kā Vācija, Polija, Lielbritānija, Francija un Itālija, kurās ir izvietots daudz dažādas rūpnīcu, rada vislielākās izmaksas, kas saistītas ar atmosfēras piesārņošanu. Vislielākie gaisa piesārņotāji ar emisijām Eiropā ir termoelektrostacijas. Astoņas no 30 lielākajām rūpnīcām gaisa piesārņotājām ir Vācijā, sešas Polijā, četras Rumānijā, trīs Bulgārijā un Lielbritānijā, divas Grieķijā, bet pa vienai ir Čehijā, Igaunijā, Itālijā un Slovākijā.

 

Jēkabpils Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai jēkabpilieši mēdz izmest pārtiku atkritumos? Kad notiks tiesa par slepkavību pagājušā gada Jēkabpils pilsētas svētkos? Un Ko atklājuši arheologi Ēģiptē?

 

Puse aptaujāto Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka vismaz reizi mēnesī vai biežāk izmet daļu pārtikas. Visbiežāk jeb 69 procentos gadījumu produktiem ir beidzies derīguma termiņš, bet nākamais visizplatītākais iemesls ēdiena nonākšanai atkritumos - tas ir nopirkts vairāk, nekā nepieciešams, vai palicis pāri pēc svinībām. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai arī viņiem ir nācies atkritumos izmest pārtiku. Viedokļus izteica Igors, Iveta, Valentīna, Aivars, Marina, Ruta un Anna.

 

Igors: Tādi gadījumi mēdz būt svētkos, ikdienā nē. Svētkos visbiežāk pāri paliek neapēsti salāti. Bet ikdienā produktus gatavojam tā, lai nekas nav jāizmet.

 

Iveta: Reizēm pēc svētkiem kaut kas paliek pāri, bet ikdienā minimāli. Finanšu arī nav tik daudz, lai lieku piepirktu. Cenšos pirkt un gatavot tik, cik nepuieciešams. Ja nu tomēr retu reizi nākas kaut ko izmest, tad pārsvarā pēc svētkiem tie ir salāti, kas sabojājas, reizēm arī vārītā desa.

 

 

Valentīna: Mums ir liela ģimene, viss ko izgatavo tiek arī apēsts. Produkti ir dārgi. Dzīvojam visi uz divām pensijām, ģimenē ir četri bezdarbnieki, pārtikas daudz nepaliek pāri. Ja kādreiz kaut kas paliek pāri, izbarojam pilsētas putniem – vārnām.

 

 

Aivars: nav bijis tādu gadījumu. Necenšamies veikalā ratiņus pielikt pilnus, veikali ir pieejami un to ir daudz Jēkabpilī, var nopirkt vienmēr, kad vajag.

 

 

Marina: Jā, regulāri. Gandrīz vienmēr, kad netiek apēsts tas, kas izgatavots – metam laukā gan gaļu, gan makaronus, gan zupu, gan citus ēdienus.

 

 

Ruta: Nē. Dzīvoju ļoti taupīgi, laukā neko nemetu.

 

Anna: Man tikpat kā nav tādu gadījumu. Dzīvoju viena un pērku tik, cik var apēst. Ja tomēr retu reizi kaut kas paliek, es nesu uz dārzu un tur atdodu kaķiem.

Jēkabpiliešu atbildes liecina, ka tie pārtiku atkritumos izmet reti. Parasti šādi gadījumi novēroti pēc svētkiem un visbiežāk netiek apēsti un sabojhājas – dažādi salāti. Arī pētījumā atklājies, ka Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāji daļu pārtikas izmet krietni biežāk nekā Latvijas. Igaunijā ir lielākais to respondentu skaits – 71 procents no aptaujātajiem, kas daļu pārtikas izmet vismaz reizi mēnesī, tomēr Lietuvā ir vairāk tādu iedzīvotāju, kas pārtiku izmet vairākas reizes nedēļā, - 32 procenti, kamēr Latvijā tādu ir 17 procenti, bet Igaunijā 18 procenti. Arī Baltijas valstu kaimiņi visbiežāk daļu pārtikas izmet, jo nokavē produktu derīguma termiņu vai iegādājas tos par daudz. Turklāt, salīdzinot ar Latviju, abās valstīs ir vairāk tādu iedzīvotāju, kas gluži vienkārši aizmirst, kas ir viņu ledusskapī.

 

Turpinām ziņas

 

Krimināllietu, kurā par cilvēka nosišanu Jēkabpils pilsētas svētkos apsūdzēts kāds vīrietis, Jēkabpils rajona tiesa skatīs 28.janvārī. Prokuratūra minēto lietu tiesai nodeva pērn 28.oktobrī. Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētais Jēkabpils pilsētas svētku laikā, greizsirdības jūtu vadīts, sāka konfliktu ar cietušo. Konflikta laikā apsūdzētais izdarīja spēcīgu sitienu ar dūri pa cietušā seju, kā rezultātā vīrietis nokrita uz zemes un atsitās ar galvu pret bruģi. No iegūtajiem miesas bojājumiem iestājās viņa nāve.

 

Aizsargs Mārtiņš Kravčenko sava neapmierinošā sportiskā snieguma dēļ atbrīvots no pagājušās sezonas Latvijas trešā spēcīgākā basketbola kluba "Jēkabpils". Jau sezonas sākumā, pagarinot līgumu ar Kravčenko, "Jēkabpils" galvenais treneris Edmunds Valeiko minēja, ka pagājušā sezona aizsargam individuāli neesot bijusi tā labākā, taču tika cerēts, ka basketbolists spēs uzlabot savu sniegumu. Tā arī pats Kravčenko, turpinot sadarbību, atzina, ka pagājusī sezona nebija ļoti izdevusies, un bija apņēmības pilns rezultātu uzlabot. Diemžēl cerības neattaisnojās. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

Un vēl

 

Arheologi Ēģiptē atklājuši jaunas kapenes, kurās apglabāta iepriekš nezināma faraonu princese. Kapenes atrastas Abusiras izrakumu kompleksā, Kairas dienvidrietumos, un tajās, domājams, apglabāta pirms 4 tūkstoši 500 gadiem pie varas esošā faraona Neferefres māte vai sieva. Ēģiptes senlietu ministrs Mamdū el Damati norādījis, ka kapeņu sienā arī esot iegrebts viņas vārds – Kentakavesa.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādos apstākļos Pļaviņās atrasta nogalināta sieviete? Kādu konkursu izsludinājusi Preiļu novada dome? un Kāds laiks gaidāms tuvākajās dienās?

 

Pļaviņās, Raiņa ielā pie ūdens torņa piektdien, 2.janvārī atrasts sievietes līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm – durtām brūcēm. Mirušo sievieti atrada kāds no Pļaviņu iedzīvotājiem, garāmgājējs, kas par notikušo ziņoja policijai. Par notikušo slepkavību uzsākts kriminālprocess. Policijas darbinieki operatīvi noskaidrojuši un pa “karstām pēdām” aizturējuši aizdomās turēto personu 1984.gadā dzimušo vīrieti, kurš ir arī agrāk tiesāts. Vīrietim ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Ir nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze. Saistībā ar uzsākto kriminālprocesu pagaidām sīkāki komentāri netiek sniegti.

 

Jēkabpils rajona tiesa lietas, kurā par slepkavību apsūdzēts no dienesta pienākumu izpildes atstādinātais Jēkabpils policists Salvis Tihanovskis, kurš tika ievainots traģiskajā "Fēniksa" aplaupīšanas lietā, skatīšanu turpinās trešdien, 7.janvārī, kad tiks turpināta liecinieku nopratināšana. aģentūra BNS noskaidroja tiesā. Uz šīsdienas tiesas sēdi tika aicināti seši liecinieki, taču liecības sniedza tikai četri no lieciniekiem. Diviem lieciniekiem, kuri uz pirmdienas tiesas sēdi neieradās, tiks piemērota piespiedu atvešana. Nākamajā tiesas sēdē paredzēts nopratināt vēl divus citus lieciniekus. Savukārt ceturtdien, 8.janvārī, paredzēts, ka tiesā savu liecību sniegs eksperts. Jau ziņots, ka lietā apsūdzēts arī policista radinieks – bijušais jēkabpils cietuma darbinieks Kaspars Tihanovskis.

 

Turpinām ziņas

 

Preiļu novada dome izsludinājusi ideju konkursu „Par Preiļu novadam raksturīgu suvenīru izstrādi``. Suvenīru izgatavotājiem jāizmanto uzraksts „Preiļu novads”. Suvenīrus var veidot no dažādiem materiāliem. Konkursam darbus var iesniegt gan skices veidā uz A4 formāta lapas, gan jau gatavā veidolā, kas ataino autora ieceri. Konkursa balvu fonds noteikts 225 eiro apmērā, paredzot 100 eiro balvu 1.vietas ieguvējam, 75 eiro balvu 2. vietas ieguvējam un 50 eiro balvu 3. vietas ieguvējam. Darbi konkursam jāiesniedz līdz šī gada 27. februārim Preiļu novada domē.

 

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāma fotogrāfa Jurija Dojča izstāde "Last Folio" jeb "Beidzamais Folio" par Slovākijas ebreju kopienu. Fotogrāfijas stāsta par to, kas palicis no kādreiz dzīvīgas Slovākijas ebreju kopienas un pasaules, kurā viņi dzīvoja. Izstādē "Beidzamais Folio" tiks rādīta arī filma, kuru veidojuši Dojčs un Katja Krausova. Fotogrāfiju izstāde jau bijusi apskatāma Kembridžā, Briselē, Ņujorkā, Otavā, Vīnē un Romā.

 

Un vēl

 

Šodien jau visu Latviju klāj sniega sega, tās nav tikai vietām piekrastē. Visvairāk sasnidzis valsts austrumu pusē, tajā skaitā Skrīveros izmērīta astoņus, Zosēnos - septiņus centimetrus bieza sniega sega. Alūksnē un Priekuļos zemi klāj pieci, Dobelē un Stendē - četri, Jēkabpilī, Daugavpilī un Valkā - trīs centimetri sniega. Jau ziņots, ka otrdiena, visticamāk, būs nedēļas vienīgā saulainā diena. Valsts austrumu daļā šonedēļ un nākamnedēļ sniega sega kļūs krietni biezāka, prognozē sinoptiķi.

Atstājiet komentāru