2024.gada 13. maijs

Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 2.janvārī

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Par kādiem pakalpojumiem jēkabpiliešiem no šī gada nāksies maksāt vairāk? Kādas izmaksas no janvāra pieaug Aknīstē? Un Kāpēc šodien ir brīvdiena valsts budžeta iestāžu darbiniekiem?

 

 

No jaunā gada Jēkabpilī stājās spēkā jaunais Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātais ūdenssaimniecības tarifs, saskaņā ar kuru maksa par ūdeni un kanalizāciju pieaug par attiecīgi 9 un 28procentiem. Līdz šim maksa par vienu kubikmetru ūdens bija 81 cents, bet no 1.janvāra tā ir 88 centi bez pievienotās vērtības nodokļa. Savukārt maksa par vienu kubikmetru kanalizācijas no 97 centiem palielināsies līdz 1,24 eiro bez PVN. Tarifa izmaiņas ir saistītas ar realizācijas apjomu samazināšanos, elektroenerģijas sadārdzināšanos un pamatlīdzekļu apjoma palielināšanos.

 

No jaunā gada privatizējamā SIA "JK Namu pārvalde" Jēkabpilī par 14 līdz 22 procentiem paaugstina maksu par mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu. Maksa par vienu kvadrātmetru no 0,36 eiro palielinās līdz 0,41 eiro. Savukārt maksas no 0,37 un 0,44 eiro par vienu kvadrātmetru paaugstinās līdz attiecīgi 0,45 un 0,50 eiro.

 

Savukārt SIA "Pils rajona Namu pārvalde" maksas par mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu mainīs no šī gada 1.jūnija. SIA "Pils rajona Namu pārvalde" priekšsēdētājs Mihails Aleksējevs informē, ka detalizēta informācija par konkrēti plānotajām maksām tiks sniegta vēlāk.

 

Saistībā ar rekonstrukcijas 2.kārtu Jēkabpilī no jaunā gadas ir slēgti tirdzniecības centra "Jēkabpils centrs" veikali, izņemot "Rimi", kurš savu darbību pārtrauks pirmdien, 5.janvārī. Rekonstrukcijas gaitā "Jēkabpils centrs" telpas paplašināsies par tūkstots 271 kvadrātmetru, un pēc trim mēnešiem durvis vērs jauns, mūsdienīgs tirdzniecības centrs ar kopējo platību 7 tūkstoši 276 kvadrātmetri. Ierasto un iemīļoto veikalu rindas papildinās jauni - Latvijā pazīstami, taču Jēkabpilī līdz šim nepārstāvēti – zīmoli.

 

Turpinām ziņas

 

No jaunā gada pieaugs arī pašvaldības uzņēmuma "Aknīstes pakalpojumi" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi. Turpmāk klientiem maksa par kubikmetra dzeramā ūdens sagatavošanu un piegādi, kā arī par izmantotā ūdens novadīšanu uz attīrīšanas iekārtām un tā attīrīšanu kopumā būs 1,44 eiro, tajā skaitā maksa par ūdensapgādes pakalpojumiem pieaugs no 51 līdz 71 eirocentam kubikmetrā, bet maksa par kanalizācijas pakalpojumiem pieaugs no 51 līdz 73 eirocentiem kubikmetrā. Tarifos nav ietverts pievienotās vērtības nodoklis.

 

No jaunā gada vairs nav spēkā ārkārtas situācija, kas saistībā ar bīstamās slimības - Āfrikas cūka mēra - uzliesmojumu pagājušā gada jūlijā un septembrī tika noteikta vairāk nekā 40 Latvijas administratīvajās teritorijās. Vienlaikus ministrijā norāda, ka ārkārtējā situācija varētu tikt noteikta atkārtoti, ja mēris skartu jaunas administratīvās teritorijas. Tāpat līdz pat 2018.gada 31.decembrim saskaņā ar Eiropas Savienības lēmumu mēra skartajā zonā noteikti cūku un to produktu pārvietošanas ierobežojumi.

 

Un vēl

 

Šodien, 2.janvārī ir brīvdiena, kas būs jāatstrādā 10.janvārī. Šādas izmaiņas paredzētas, lai elastīgāk organizētu darba laika norisi. Minētās izmaiņas attiecas uz tiem darbiniekiem, kuri strādā no valsts budžeta finansētajās iestādēs un kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda situācija šorīt ir uz valsts un vietējās nozīmes autoceļiem? Par cik ir samazināta maksa par uzturēšanos slimnīcā? Un Kādus dārgumus pirms Ziemassvētkiem izracis kāds Anglijas dārgumu meklētājs?

 

Pagājušajā diennaktī reģistrēti 27 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši septiņi civēki. Policija informē, ka ceļu satiksmes negadījums ar pieciem cietušajiem vakar noticis Jelgavas novadā, kur pagaidām nenoskaidrots autovadītājs iebrauca pretējā virziena barukšanas joslā un sadūrās ar automašīnu "VW Passat Variant". Autoavārijā cieta abu atomašīnu vadītāji un pasažieri, no kuriem daži bijuši alkohola reibumā. Tāpat uz Latvijas ceļiem policisti noformējuši arī 112 administratīvā pārkāpuma protokolus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

 

Šodien braukšana pa valsts galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem saglabājas apmierinoša, ziņo "Latvijas Valsts ceļi". Brauktuves ir slapjas, siltā laika dēļ nepastāv apledojuma risks. Savukārt braukšana pa vietējiem ceļiem sniega un ledus dēļ apgrūtināta ir visā valstī. Uz mazajiem ceļiem veic tikai bīstamo posmu - krustojumu, pagriezienu un kāpumu - pretslīdes apstrādi. Naktī uz sestdienu, debesīm skaidrojoties, vietām var veidoties apledojums.

 

Līdz šodienai sniegs Latvijā praktiski ir nokusis, vēl dažviet Vidzemē un Latgalē saglabājas plāna sniega kārta, kas izzudīs dienas gaitā, liecina meteoroloģijas centra dati. Šodien gaiss sasils līdz +7 grādiem. Atlikušo sniegu kausē ne tikai siltais gaiss, bet arī lietus un lielais vējš. Savukārt svētdien daudzviet valstī - galvenokārt Vidzemē un Latgalē - no jauna izveidosies neliela sniega kārta. Bet nākamās nedēļas pirmajā pusē gaisa temperatūra valsts austrumos atkal pazemināsies līdz mīnus 12 grādiem.

 

Turpinām ziņas

 

No jaunā gada samazinājusies pacienta iemaksa par uzturēšanos slimnīcas stacionārā no 13,52 eiro līdz 10 eiro dienā. Pacientu līdzmaksājums par slimnīcā veiktu operāciju turpmāk būs 31 eiro apmērā līdzšinējo 42,69 eiro vietā. Turpmāk arī Nacionālo bruņoto spēku ārsti varēs izrakstīt kompensējamās zāles un nosūtīt dienestā esošās personas valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai. Savukārt onkoloģisko slimību pacientiem turpmāk pirmā onkologa vai hematologa konsultācija pacientam būs jānodrošina ne vēlāk kā desmit darba dienu laikā no brīža, kad persona ir vērsusies ārstniecības iestādē.

 

No 1.janvāra ir stājies spēkā jaunais Zemes pārvaldības likums, kura mērķis ir veicināt ilgtspējīgu zemes izmantošanu un aizsardzību. Jaunajā likumā paredzēta iespēja pašvaldībām izstrādāt savā īpašumā un lietošanā esošas neapbūvētās zemes un degradētas teritorijas izmantošanas izvērtējuma kārtību. Ppašvaldības turpmāk varēs noteikt publiskās infrastruktūras attīstības un būvniecības vajadzībām nepieciešamās teritorijas un to izmantošanas nosacījumus neatkarīgi no tā kam zeme pieder.

 

Un vēl

 

Kāds dārgumu mednieks - amatieris zemnieku laukā Bekingemšīrā, Lielbritānijā, pirms Ziemassvētkiem ir uzracis 5 tūkstoši 251 senu anglosakšu monētu, kuru kopējā vērtība ir aptuveni viens miljons Lielbritānijas mārciņu. Monētas saglabājušās perfektā stāvoklī, un uz tām iespējams saskatīt anglosakšu karaļu krūštēlus. Nauda bija aprakta svina spainī aptuveni divas pēdas zem zemes. Eksperti pauduši cerību, ka atrastās monētas nonāks muzejā, kur tās būs apskatāmas plašākai sabiedrībai.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Ar kādām domām un kādu apņemšanos jēkabpilieši uzsākuši jauno gadu? Pret kādu slimību no jaunā gada sāksies valsts apmaksāta vakcinācija bērniem? Un Kāpēc šodien sinoptiķi izplatījuši oranžo brīdinājumu?

 

Ir sācies jaunais gads un tas ir laiks, kad daudzi no mums apņemas darīt kaut ko jaunu, lai mainītu savu dzīvi uz labo pusi. Kādas apņemšanās vēlas īstenot jēkabpilieši, to skaidrojām Dienas jautājumā. Viedokļus izteica Mārīte, Ada, Laima, Inese, Dzintars, Aivars un Vija.

 

Mārīte: Izdarīt vajadzētu daudzko, apņemties jau apņemos, bet ar darīšanu ir kā ir. Man priekš sevis mazāk kaut ko gribas, vēlos, lai dēlam viss būtu labi, lai darbu atrod un dzīve sakārtojas. Man būtu jāaiziet pie zobārsta un zobi jāsalabo, jāseko līdzi savai veselībai.

Ada: Man viss ir vienkārši – būt laimīgai un baudīt dzīvi!

Laima: Būtu labi pilnveidot un attīstīt sevi, augt un darīt kaut ko vairāk sevis un citu labā. Būt pozitīvai, jo tas ir vajadzīgs dzīvē!

Inese: Jauno gadu sāku ar visu to labāko, lai viss labi veicas, saņemties un strādāt labāk.

Dzintars: Izdarīt visu to, ko pagājušajā gadā neizdarīju. Labāk strādāt. Doties ceļojumā uz Eiropu.

Aivars: Esmu nolēmis atrast jaunu darbu, patlaban mainu dzīvesvietu, vēlos atrast jaunu draudzeni un nopirkt jaunu automašīnu.

Vija: Jāizdara tas, ko nepaguvu pagājušajā gadā. Piemēram, doties ceļojumā. Mani allaž ir vilinājušas ziemeļu zemes, tāpēc labprāt dotos ceļojumā uz Norvēģiju. Tikai ne ar kuģi, jo baidos no lieliem ūdeņiem. Dod, dieviņ, to, kas labs bija šogad, lai ir arī nākamgad. Un vēl – Visiem laimīgu jauno gadu.

 

Varam jau smaidīt par Jaunā gada lēmumiem, kas mainīs mūsu dzīvi un uzskatīt, ka tāpat nekas neizdosies. Tomēr katru gadu uzstādām sev noteiktus mērķus, kurus nākamajā gadā noteikti vēlamies realizēt. Ir apkopotas desmit visu laiku populārākās apņemšanās, ko vēlas īstenot cilvēki un tās ir: Zaudēt svaru; Nopelnīt vairāk naudas vai dzēst parādus; Atmest smēķēšanu; Vairāk laika pavadīt ar savu ģimeni un draugiem; Atrast labāku darbu; Mazāk lietot alkoholu vai pārstāt to lietot vispār; Vairāk izglītoties; Mazāk stresot; Vairāk nodarboties ar sportu; Beidzot aizbraukt sen kārotā ceļojumā. Vissvarīgākais ir tas, ka mērķis, lai kāds tas būtu, ir uzstādīts. Tam nav jābūt pārcilvēciskam un ļoti grūti realizējamam – jo mērķis būs reālistiskāks, jo vieglāk tas būs sasniedzams!

 

Turpinām ziņas

 

Zemgalē divus gadus veca meitene nogādāta slimnīcā pēc saindēšanās ar medikamentiem. Meitene mammas somā atradusi zāles, kas bija paredzēti temperatūras un drudža samazināšanai, un tās norijusi. Bērns nogādāts slimnīcā ar saindēšanos. Savukārt Latgalē sešus gadus vecs puika applaucējis muguru un plecus. Zēns saskrējies ar māti, kas tajā brīdī nesusi tējkannu. Pagājušajā diennaktī mediķu palīdzība bijusi nepieciešama arī diviem pusaudžiem - 14 gadus vecam Vidzemē un 16 gadus vecam Kurzemē - kas bija saindējušies ar alkoholu. Kopumā pagājušajā diennaktī ātrās palīdzības dienests izsaukts uz tūkstots 365 notikumiem, no kuriem 283 bijuši saistīti ar traumām.

 

No jaunā gada valsts uzsāks bērnu vakcināciju pret rotavīrusu. Valsts apmaksāta vakcinācija pret rotavīrusu infekciju attieksies uz bērniem, kas dzimuši pēc 2014.gada 1.novembra. Rotavīrusu infekcija uzskatāma par tipisku bērna vecuma zarnu infekciju. Tā ir ļoti lipīga, tāpēc tās izplatību ir grūti kontrolēt, tādēļ mediķi vakcināciju uzskata par vienīgo efektīvo līdzekli. Visvairāk no rotavīrusu infekcijas cieš bērni vecumā no sešām nedēļām līdz diviem gadiem.

 

 

Un vēl

 

Sinoptiķi šodien gaidāmās vētras dēļ izziņojuši oranžo bīstamības stāvokli Vidzemē un Kurzemē, it sevišķi piekrastes teritorijā, jo tajā vējā brāzmas pēcpusdienā varētu sasniegt 27 metrus sekundē. Meteorologi brīdina, ka sākot no jūras piekrastes, daudzviet Latvijā dienvidrietumu, rietumu vējš pakāpeniski pastiprināsies brāzmās līdz 21 metram sekundē. Brāzmains vējš šodien gaidāms arī Jēkabpils apkārtnē.

 

Spēcīgā vēja laikā uzņēmums "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus būtiski ievērot pastiprinātus drošības pasākumus, īpaši atrodoties elektrolīniju tuvumā. Uzņēmuma personāls sekojot līdzi iespējamām laika apstākļu izmaiņām un tā operatīvie dienesti ir tehniski gatavi novērst lokāla rakstura bojājumus zemsprieguma 0,4 kilovoltu un vidējā sprieguma 20 kilovoltu gaisvadu elektrolīnijās, kurus var izraisīt spēcīgais vējš. Tāpat uzņēmumā ir mobilizētas speciālās tehnikas vienības, kā arī pārbaudīts elektromontieru brigāžu aprīkojums, lai nepieciešamības gadījumā operatīvi varētu nodrošināt klientu elektroapgādi.

Atstājiet komentāru