2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 17.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 17.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds pasākums šodien notiks Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā? Kāda Ziemassvētku laikam piemērota grāmata šodien tiks atvērta? Un Kāpēc vairākas dienas nedega virtenes Jēkabpils galvenajā eglē?

 

Šodien Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs apbalvos korupcijas novēršanas tēmai veltītā fotokonkursa „Mēs pret korupciju!” uzvarētājus. Fotogrāfijā fiksētajā zibakcijā bija jāizsaka aicinājums vērsties pret korupciju, korupcijas seku atainojums un nosodījums, arī pozitīvs vēstījums būt krietniem jeb godprātīgiem. Kopumā tika iesniegti 43 radošie darbi. No 9 darbiem, kas izvirzīti sabiedrības balsojumam, 3 ir Krustpils pamatskolas skolēnu Rolanda Laguna, Evitas Reiņikovas un Zintas Prodnieces konkursā iesniegtie radošie darbi. Katrā grupā pirmās vietas ieguvēji saņems naudas balvu 100 EUR apmērā, otrās vietas – 80 EUR apmērā, trešās vietas ieguvēji – 50 EUR apmērā, kā arī tiks piešķirtas veicināšanas balvas.

 

Šodien notiks kārtējā Krustpils novada domes sēde. Tā norisināsies izbraukumā – Sūnu pamatskolā. Sēdē deputāti lems par atkritumu apsaimniekošanas tarifa noteikšanu, izskatīs „Monsinjora Pētera Vilcāna piemiņas fonds” iesniegumu un ziedojuma pieņemšanu, kā arī par saimnieciska rakstura jautājumiem.

 

Lai protestētu pret uzņēmējdarbību bremzējošo politiku, tajā skaitā mikrouzņēmuma nodokļa likmes paaugstināšanu no nākamā gada, partija “Latvijas attīstībai” šodien pieteikusi piketu pie Saeimas galvenās ēkas. Pikets notiks puylksten pusvienpadsmitos. Mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja režīmu šobrīd izmanto virs 30 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Lielai daļai mazo uzņēmēju tā bija iespēja izvest savu uzņēmējdarbību no ēnu ekonomikas. Valstij vajadzētu censties uzņēmējiem palīdzēt, nevis llikvidēt iniciatīvu, kas sevi ir pierādījusi kā uzņēmējdarbību veicinoša, norāda piketa organizētāji.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija sveiks organizētā konkursa pedagogiem par labāko klases audzināšanas stundu finālistus, kurus paziņos pasākuma laikā. Konkursa gaitā skolotājus aicināja sūtīt savu klases audzināšanas stundu aprakstus un dokumentējumus. Konkursa mērķis bija dot iespēju pedagogiem radošā un atraktīvā formā runāt par jaunajiem izaicinājumiem skolas un klases vidē. Pērn šajā konkursā atzinību guva Jēkabpils vakara vidusskolas skolotāja Rainelda Muižniece.

 

Tikko iznākušajā grāmatā "Eņģeļu Dārzā" ir apkopotas lūgšanas un meditācijas, kuras pēdējā gada laikā no eņģeļiem saņēmusi eņģeļu terapeite un praktiķe Maija Kadiķe. Grāmatas atvēršanas svētki un tikšanās ar autori notiks šodien Apgāda Zvaigzne ABC. Autore skaidro, ka Eņģeļu Dārzs ir vieta, kur satiekas Eņģeļi, bet tur ir atļauts ienākt arī cilvēkiem. Šeit ikviens var sajust sevī mieru, maigumu un mīlestību. Grāmatas saturs dziedina ar vārdu.

 

Un vēl

 

Piektdien vakarā svinīgā pasākumā desmitiem jēkabpiliešu iededza pilsētas galveno egli, taču jau nākamajā dienā lielā vēja dēļ elektrības padeve eglei tika atslēgta. Vairāki jēkabpilieši par šo faktu sarunā ar radio1 izteica vilšanos. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis skaidroja, ka naktī uz sestdienu lielajā vējā egle bīstami sāšķiebās un nācās tai atslēgt elektrības padevi. Viņš piebilda, ka SIA "Jēkabpils pakalpojumi" strādnieki egli iztaisnoja, taču, kamēr bija vējains, elektrības padeve netika pieslēgta. Turklāt atklājies, ka ir arī problēmas ar elektrības padevi. Tāsvakar tika novērstas un vēlā pievakarē egle Vecpilsētas laukumā iemirdzējās visā savā godībā.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda situācija šorīt ir uz autoceļiem? Ar ko šodien Baltijas Basketbola līgas regulārajā čempionātā tiksies jēkabpilieši? Un Kas patiesībā devis rīkojumu, lai jaunais vilnis aizietu no Jūrmalas?

 

Siltā laika ietekmē šorīt braukšanas apstākļi par Latvijas galvenajiem un reģionālajiem autoceļiem lielākoties ir apmierinoši, liecina "Latvijas valsts ceļi" informācija. Nepatīkamāka situācija joprojām ir uz vietējas nozīmes ceļiem, kur braukšanas apstākļi daudzviet ir apgrūtināti. Tajā skaitā arī Jēkabpils un Preiļu apkārtnē. "Latvijas valsts ceļi" aicina autovadītājus būt īpaši piesardzīgiem, izvēlēties laika apstākļiem atbilstoši braukšanas ātrumu un ievērot lielāku distanci starp priekšā braucošiem transportlīdzekļiem.

 

Rēzeknē šonakt, iespējams, tīši aizdedzinātas divas automašīnas. Ugunsgrēki ap pusdiviem naktī izcēlās Rūpniecības ielā. Ugunsdzēsēji norāda, ka to iespējamais iemesls ir tīša dedzināšana.

 

Rēzeknes un Ventspils novadā degušas arī neapdzīvotas ēkas. Griškānu pagastā dega neapsaimniekota ēka 70 kvadrātmetru platībā, savukārt Ugālē neapdzīvota ēka 140 kvadrātmetru platībā. Pagājušajā diennaktī Latvijā notikuši 16 ugunsgrēki. Cietušo un bojāgājušo ugunsgrēkos nav.

 

Garāmbraucošā brīvprātīgo ugunsdzēsēju ekipāža vakar izglābusi upē ielēkušu vīrieti. Negadījums noticis Salacgrīvā. Ugunsdzēsēji braukuši garām, pamanījuši vīrieti, kas tīšu prātu ielēcis upē un viņu izglābuši.

 

Turpinām ziņas

 

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien sēdē lems, vai rosināt lietu par deputātu ētikas kodeksa iespējamo pārkāpumu parlamentārieša Artura Kaimiņa rīcībā, iesaistoties konfliktā Vecrīgā. Komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs skaidro, ka komisijas sēdes ierosināšanas pamatojums ir publiski izskanējusī informācija, ka Kaimiņš un "Latvijas 1.rokkafejnīcas" pārstāvji ir viens otram atvainojušies. Tas esot pierādījums, ka pats deputāts jūtas vainīgs, un uzvedās tā, ka viņam bija iemesls atvainoties. Orlovs iecerējis komisijas deputātiem izdalīt ar jautājumu saistītos materiālus un pēc tam aicināt komisijas locekļus balsot, vai rosināt pret Kaimiņu sākt lietu par ētikas kodeksa pārkāpšanu.

 

Latvijas klubi "Liepāja"/"Triobet", "Jēkabpils" un "Barons"/LDz šodien Baltijas Basketbola līgas regulārajā čempionātā aizvadīs izbraukuma spēles. Šodien pulksten 18.30 valsts trešais spēcīgākais klubs "Jēkabpils" izbraukumā tiksies ar Lietuvas komandu "Prienai", kas pagājušajā sezonā spēlēja šī turnīra finālā. Jēkabpilieši šajā turnīrā uzvarējuši divās spēlēs pēc kārtas, bet "Prienai" kontā ir divi zaudējumi pēc kārtas. Abas komandas iepriekš savā starpā tikās 29.oktobrī Jēkabpilī, kad mājinieki bija pārāki ar 76:68. "Jēkabpils" ar sešām uzvarām astoņos mačos ieņem B apakšgrupas trešo vietu, par uzvaras tiesu atpaliekot no Latvijas kluba "Valmiera", bet "Prienai" ar trim panākumiem atrodas ceturtajā pozīcijā.

 

Un vēl

 

Iespējams, ka pēc Maskavas vadošo politiķu rīkojuma Jūrmalā savus pasākumus vairs nevar rīkot konkurss "Jaunais vilnis", "KVN", kā arī humoršovs "Comedy Club", šodien vēsta laikraksts "Vesti". Laikraksts atsaucoties uz neoficiālu informāciju no Jūrmalas domes, vēsta, ka šāds lēmums pieņemts Maskavā ļoti augstā līmenī un tam, pat ja domā savādāk, ir jāpakļaujas Igoram Krutojam, Aleksandram Masļakovam un Garikam Martirosjanam. Tāpat laikraksta aptaujātie Jūrmalas viesnīcu un restorānu pārstāvji norādījuši, ka tā ir ļoti bēdīga situācija, jo parasti uz šiem pasākumiem viņi esot nopelnījuši 95% no gada ienākumiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko liecina operatīvo dienestu informācija? Ko dara jēkabpils valsts ģimnāzijas audzēkņi? Un Vai pedagogu algas tiks publiskotas?

 

Uz ceļiem dzīvību vakar zaudējuši divi cilvēki - riteņbraucējs un gājējs. Ap astoņiem no rīta Daugavpils novada Naujenē pie zīmes "Apdzīvotas vietas sākums" 126 gadus vīrietis, vadot "Mazda", uzbrauca velosipēdistam – 49 gadus vecam vīrietim, kurš notikuma vietā no gūtajām traumām mira. Savukārt pussešos vakarā Salaspils novadā ciemata "Enerģētiķis" tuvumā 46 gadus vecs vīrietis ar "Toyota Avensis" uzbrauca nenoskaidrotam gājējam, kurš pēc trieciena nokļuva pretējā braukšanas joslā, kur tam pāri vēl pārbrauca automašīna "Hyundai". Avārijā nenoskaidrotais gājējs - aptuveni 50 gadus vecs gāja bojā. Uz ceļiem vakarn cieta 17 cilvēki, tajā skaitā divi gājuši bojā.

 

Krītot no augstuma, galvas traumas vakar guvuši divi zīdaiņi. Kurzemē kāds piecus mēnešus vecs zīdainis izkritis no pusmetru augsta dīvāna. Negadījums noticis, kamēr mazuļa māte uz mirkli bija pagriezusi viņam muguru. Savukārt Vidzemē kāds astoņus mēnešus vecs zīdainis nokritis no pārtinamā galdiņa, kas bija novietots aptuveni viena metra augstumā. Abos gadījumos cietušie nogādāti slimnīcā. Kopumā vakar mediķi devās uz tūkstots 181 izsaukumu, no kuriem 175 bija saistīti ar traumām.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils Valsts ģimnāzijā ir sākusies tradicionālā labdarības akcija "Brīnumsvece".  

 

Tās laikā notiek notiek dāvanu vākšana. Iepriecināt vientuļos jēkabpiliešus bija aicināts ikviens, ziedojot pārtiku, saldumus, kā arī dažādus mīļus nieciņus. Akcija ir domāta daudzbērnu ģimenēm, invalīdiem un vientuļajiem cilvēkiem, kuriem nav neviena tuvinieka, kas spētu iepriecināt un palīdzēt. 

 

Akcijā "Brīnumsvece" piedalās gan ģimnāzijas skolotāji, gan skolēni un viņu ģimenes. Pirms vairāk 20 gadiem aizsāktās akcijas "Brīnumsvece" idejas autore ir skolotāja Aīda Koļesinska.

 

Otrdien pēcpusdienā daudzus jēkabpiliešus patīkami pārsteidza trīs puišu muzicēšana Vecpilsētas laukumā. Tur muzicēja daļa no grupas ORDER jeb Jēkabpils Valsts ģimnāzijas trīs 10.a klases audzēkņi jeb daļa no grupas ORDER. Jēkabpiliešiem bija iespēja dzirdēt muzicējam pianistu, sintezatoristu un ksilofonistu Emanuēlu, balss īpašnieku un otrās ģitāras spēlētāju Ritvaru, kā arī pirmās ģitāras spēlētāju un balss Īpašnieku Rolandu. Tā viņi iemēģināja instrumentus un balsis, gatavojoties Ziemassvētku koncertam 18.decembrī.

 

Un vēl

 

 

Par nākamā gada valsts budžeta projektu virzību atbildīgā Saeimas Budžeta un finanšu komisija un par izglītības nozari atbildīgā Izglītības, kultūras un zinātnes komisija vakar noraidīja priekšlikumu publiskot pedagogu atalgojumu. Saeima par likumprojektu «Grozījumi Izglītības likumā» lems šodien ārkārtas sēdē.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Cik daudz laika jēkabpilieši velta lasīšanai? Kas jānem vērā nepilsoņiem dodoties uz Angliju? Un Kādu laiku sinoptiķi sola nedēlas nogalei?

 

Vairums Latvijas iedzīvotāju kā pamata avotu lasīšanai izvēlas drukātās grāmatas, un tikai neliela daļa dod priekšroku elektroniskajam formātam. Turklāt 45% aptaujāto atzīst, ka saspringtajā un informācijas pārbagātajā ikdienā lasīšanai spēj veltīt vairāk nekā divas stundas dienā. Par to kādi ir jēkabpiliešu lasīšanas paradumi skaidrojām dienas jautājumā. Viedokļus izteica Aira, Janīna, Tamāra, Inga un Ginta.

AUDIO

Noskaidrots, ka 67% Latvijas iedzīvotāju lasīšanai izvēlas drukātās grāmatas un tikai 10% to dara elektroniskā formātā. Pārējie dažādus īsus tekstus lasa elektroniskā formātā, bet garākus ērtākai lasīšanai izdrukā. 45% aptaujāto lasīšanai velta vairāk nekā divas stundas dienā.

 

Turpinām ziņas

 

Saeimas Budžeta un finanšu komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja nākamā gada budžeta projektu. Komisija šodien gandrīz sešu stundu ilgajā sēdē izskatīja vairāk nekā 180 priekšlikumus budžeta projektam. Tajā skaitā no valsts budžeta piešķirti 20 tūkstoši eiro - biedrībai "Saukas dabas parka fonds" mūsdienīgās tautas mūzikas festivāla organizēšanas nodrošināšanai Saukas dabas parkā, 40 tūkstoši eiro Līvānu novada domei sporta aktivitāšu nodrošināšanai un 20 tūkstoši eiro - atbalsta sniegšanai Preiļu 1.pamatskolai inventāra un aprīkojuma iegādei.

 

Pasažieriem, kuri dodas uz Angliju, rūpīgi ir jāiepazīstas ar informāciju par nepieciešamajiem ceļošanas dokumentiem, liecina lidostas «Rīga» publicētais paziņojums. Lidostā informē, ka Apvienotā Karaliste ir veikusi izmaiņas vīzu režīmā attiecībā uz Latvijas nepilsoņiem, kas paredz, ka no 1.decembra ir nepieciešamas tranzīta vīzas, lai uzturētos Apvienotās Karalistes lidostas starptautiskajā tranzīta zonā. Papildus informācijas saņemšanai pirms plānotā lidojuma lidosta nepilsoņus lūdz sazināties ar atbildīgajām iestādēm - Ārlietu ministriju un Apvienotās Karalistes vēstniecību Latvijā.

 

Un vēl

 

Tuvākās dienas būs neierasti siltas decembra vidum, un piektdien gaisa temperatūra būs ļoti tuvu siltuma rekordam. Neraugoties uz to, nākamajā nedēļāinformē sinoptiķi. Brīvdienās Latvijā ieplūdīs mazliet vēsākas gaisa masas, debesis skaidrosies, tomēr ik pa laikam būs gaidāmi nokrišņi.Lai arī pašreizējās prognozes vēl ir mainīgas un neskaidras, tomēr ir pieaugusi iespējamība, ka lielā daļā Vidzemes un Latgalē Ziemassvētkos valdīs neliels sals un snigs. Kurzemē un Rīgā iespēja, ka svētkos varētu būt ziemai atbilstoši laika apstākļi, joprojām ir niecīga.

 


Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties:Vai lauksaimniekiem būs jāiekrāso akcīzes degviela? Kā krīzes situācijā rīkojas Krievijas un kā Eiropas valstu iedzīvotāji? Un cik litru alkohola gadā izdzer katrs latvijas iedzīvotājs?

 

Labklājības ministrija piektdienu, 2.janvāri, pārcels uz sestdienu, 10.janvāri, tādējādi elastīgāk organizējot darba laika norisi no valsts budžeta finansētajās iestādēs. Minētās izmaiņas attieksies uz tiem darbiniekiem, kuri strādā no valsts budžeta finansētajās iestādēs un kuriem noteikta piecu dienu darba nedēļa no pirmdienas līdz piektdienai. Vienlaikus visas pašvaldības, komersanti un organizācijas, nosakot darba un atpūtas laiku, ir aicinātas ievērot attiecīgās darba dienas pārcelšanu.

 

No akcīzes nodokļa atbrīvotā degviela lauksaimniekiem būs jāiekrāso, tā šodien nolēma Saeima galīgajā lasījumā. Grozījumi likumā paredz, ka no akcīzes nodokļa atbrīvotā dīzeļdegviela, kurai pievienota no rapšu sēklu eļļas iegūta biodīzeļdegviela un, kuru izmanto lauksaimniecības produkcijas ražošanai, lauksaimniecības zemes apstrādei, kā arī tādas meža vai purva zemes apstrādei, kur kultivē dzērvenes vai mellenes, un zemes zem zivju dīķiem apstrādei, tiek iezīmēta jeb krāsota. Līdz ar to iecerēts novērst situāciju, ka bezakcīzes degvielu lauksaimnieki izmanto citiem mērķiem, nevis tikai lauksaimniecības darbos.

 

Turpinām ziņas

 

Krievijas iedzīvotāji saskārušies ar rubļa vērtības krituma izraisītām problēmām, taču vienlaikus šīs ārkārtējās kursa svārstības radījušas iepirkšanās drudzi, patērētājiem steidzot iegādāties elektronikas preces, mēbeles un automašīnas, pirms cenas pieaug vēl vairāk. Kopumā Krievijas iedzīvotāju pirktspēja ir samazinājusies kopā ar rubļa vērtību, kas šonedēļ sasniedza rekordzemu līmeni, ņemot vērā naftas cenu kritumu un rietumvalstu noteiktās sankcijas, piemēram, vakar 1 eiro Krievijā varēja iegādāties par 100 rubļiem. Analītiķi arī norāda, ka taktika doties iepirkties, kad ekonomiskā situācija pasliktinās, atšķir Krieviju no rietumvalstīm. Rietumos, kad sākas krīze, cilvēki sāk krāt nevis iepirkties.

 

Vairāk nekā pusei jeb 53% iedzīvotāju ir būtiski, lai uz svētku galda dominētu Latvijas ražojumi, liecina veiktā aptauja, sagaidot Ziemassvētkus. Tradicionāli iecienītākie produkti, kas arī šogad tiks celti svētku galdā, ir gaļa un zivis, kā arī augļi un dārzeņi saldumi, našķi un uzkodas , kulinārija un konditoreja. Līdzīgi kā pērn, arī šogad svētku mielastam cilvēki tērēs apdomāti - vairāk nekā puse jeb 58% tam veltīs līdz 20% no mājsaimniecības tēriņiem un 39% - līdz 50% no mājsaimniecības tēriņiem. Savukārt, taujājot par iepirkšanās aktivitāti, tuvojoties Ziemassvētkiem, atklājās, ka veikalus un tirdzniecības vietas respondenti apmeklēs tikai pēc nepieciešamības - šāda atbilde sniegta 67% gadījumu.

 

Un vēl

 

Latvijas Ārstu biedrība aicina palielināt akcīzes nodokli alkoholam, atsaucoties uz statistikas datiem, ka viens iedzīvotājs gada laikā izdzer 10,2 litrus absolūtā alkohola. Biedrība uzsver, ka galvenais akcīzes nodokļa celšanas arguments ir sabiedrības veselības problēmas un nepieciešamība samazināt alkohola pieejamību. Mediķi norāda, ka šāda pārmērīga dzeršana lielā mērā saistīta ar pieejamības palielināšanos. Salīdzinot degvīna, alus un piena pieejamību, kas izteikta kā par vidējo darba algu iegādājamo litru skaits, vērojams, ka alkoholiskajiem dzērieniem šis rādītājs ir ievērojami augstāks nekā pienam – šobrīd par vienu darba algu var iegādāties apruveni 1,6 reizes vairāk degvīna un alus, bet aptuveni 5% mazāk piena nekā pagājušajā gadā.

Atstājiet komentāru