2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 14. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 14. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Pēcpusdienā pašvaldība jubilejā sveiks Jēkabpils Goda pilsoni Zinoviju Zimovu. Šovakar Krustpils novada pašvaldības ēkā notiks dokumentālas filmas pirmizrāde. Šodien visā Latvijā tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas.
 
Šopēcpusdien plkst. 16.00 Jēkabpils Tautas nama Baltajā zālē apaļā dzīves jubilejā tiks sveikta Jēkabpils Goda pilsone Zinovija Zimova. Zimova ir pedagoģe, novadpētniece, pensionēta Jēkabpils 2. vidusskolas skolotāja un vecticībnieku kultūrizglītojošās biedrības «Belovodije» kultūrvēsturiskā mantojuma izpētes nodaļas vadītāja. Viņu jubilejā godinās Jēkabpils Domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis.
 
Šovakar plkst.18.00 Krustpils novada pašvaldības ēkā notiks dokumentālās filmas par Ilmāru Knaģi "Bij' tādi laiki" pirmizrāde. Knaģis ir viens no Latvijas represēto organizācijas un fonda "Sibīrijas bērni" dibinātājiem. Viņš ir organizējis un vadījis latviešu izsūtījuma vietu apzināšanas ekspedīcijas, kā arī piemiņas zīmju atjaunošanu un uzstādīšanu dažādās nometinājumu vietās. Par nopelniem apbalvots ar Trīszvaigžņu ordeni, kā arī saņēmis Barikāžu aizstāvju godazīmi.
 
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka šodien plkst.10 uz 3 minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas ar mērķi pārbaudīt to gatavību. Tās paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai par ārkārtējām situācijām, notikušām dabas vai tehnogēnām katastrofām vai to draudiem. Sirēnas uzstādītas tā, lai raidītais signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 km rādiusā.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien sāksies gaismas festivāls „Staro Rīga 2014". Tas piedāvās apjomīgus starptautisko mākslinieku objektus un oriģinālus Latvijas gaismas mākslinieku veidotus gaismas mākslas darbus. Gaismas festivāls norisināsies piecu vakaru garumā līdz 18. novembrim. Staro Rīga šogad kļuvis par lielāko gaismas festivālu Skandināvijā.
 
Sākot no šodienas līdz 17. novembrim Rīgas Centrāltirgū norisināsies Gardās dienas. To laikā ikviens apmeklētājs varēs nogaršot labākos produktus tirgotāju piedāvājumā bezmaksas degustācijās. Gardo dienu dalībniekus varēs pazīt pēc īpašajām uzlīmēm tirdzniecības vietās. Akcija tiek rīkota Rīgas Centrāltirgus jubilejas svinību ietvaros. Šā gada 1.novembrī apritēja 84 gadi kopš tirgus svinīgās atklāšanas.
 
Un vēl
 
Plkst.19.00 Jēkabpils tautas namā notiks Jēkabpils Tautas teātra izrāde "Meitiņa". Tā stāsta latviešu jaunekli, kurš dodas lielajā pasaulē, bet pēc piecu gadu prombūtnes Andris atgriežas mainījis dzimumu un kļuvis par Andru. Lomās: Aija Kusiņa, Jānis Saliņš, Zane Ozola, Maija Veide. Izrādes režisore Inta Ūbele.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Bērniem no Preiļiem, Līvāniem un Vārkavas piešķir stipendijas mūzikā un mākslā. Lauku partnerība „Sēlija" uzsāk darbu pie projekta dzīves kvalitātes uzlabošanai. Valdība pie diskusijām par nākamā gada budžeta jautājumiem atgriezīsies pēc valsts svētkiem.
 
Nodibinājuma „Viduslatgales pārnovadu fonds" piešķirs mācību stipendijas mūzikā un mākslā bērniem no Preiļu, Līvānu un Vārkavas novadiem, informē Preiļu NVO centrs. Stipendijas tiks izmaksātas kā mācību maksas segšana mūzikas un mākslas skolās 20 audzēkņiem, kas ir talantīgi, ar labiem rezultātiem piedalās konkursos un teicami mācās. Stipendijas tiek piešķirtas no iedzīvotāju veiktajiem ziedojumiem. Mācību stipendijas svinīgi tiks pasniegtas Valsts svētku pasākumos minētajos novados.
 
Lauku Partnerībā „ Sēlija" strādā pie projekta „ Aiz apvāršņa". Tā mērķis ir uzlabot dzīves kvalitāti maznodrošināto ģimeņu bērniem un ģimenēm lauku reģionos, kā arī sociālās aprūpes iestādēs dzīvojošiem cilvēkiem. Trīs nodarbību cikli norisināsies Aknīstes novada Ancenes ciemā, Jēkabpils novada Dunavas ciemā, Krustpils novada Vīpes ciemā, Salas novada Biržos un Viesītes novada Ritē.
 
Valdības sēdes par nākamā gada budžeta jautājumiem atsāksies uzreiz pēc valsts svētkiem, informē Ministru kabinets. Šonedēļ ministri pieņēmuši vairākus lēmumus saistībā ar budžetu. Pirmdien valdība izskatīja ministriju iesniegtos priekšlikumus jaunajām politikas iniciatīvām un citiem pasākumiem, kas pozitīvi ietekmē fiskālās telpas apjomu nākamajā gadā. Telpa tika palielināta par vairāk nekā 36 miljoniem eiro. Savukārt trešdien valdība vienojās par nākamā gada budžeta izdevuma daļas pieaugumu 133,1 miljona eiro apmērā.
 
Turpinām ziņas
 
Finanšu ministrijas piedāvājums piešķirt vienreizēju dotāciju līdzsvarotai reģionu attīstībai 6,5 miljonu eiro apmērā ir īstermiņa risinājums, uzskata Latvijas Pašvaldību savienība. Par stabiliem ienākumiem pašvaldībām un par reģionu līdzvērtīgu attīstību ir jādomā ilgtermiņā, tāpēc ministrijas piedāvājums ir uzskatāms par īstermiņa piedāvājumu. Savienība atgādina, ka lēmumam no nākamā gada līdz 360 eiro celt minimālo darba algu uz pašvaldību budžetiem būs būtiska ietekme. Lai pildītu šo lēmumu, pašvaldībām būs papildus jārod vidēji no 25 līdz 30 miljoniem eiro.
 
Satversmes aizsardzības birojs nolēmis piešķirt pielaidi valsts noslēpumam lielākajai daļai Laimdotas Straujumas otrās valdības ministru. Kā informēja SAB, nepieciešamā dokumentācija par pilnībā visiem ministriem vēl nav saņemta, līdz ar to par šīm personām lēmumu pieņemt vēl nevar. Par tām personām, kurām ir spēkā esoša speciālā atļauja pieejai valsts noslēpumam un par kurām netiks saņemta papildu pārbaudāma informācija, jaunas pārbaudes procedūras netiks sāktas.
 
Un vēl
 
8.novembrī, Rīgā, norisinājies Latvijas Kausa izcīņas 2.posms galda hokejā. 70 dalībnieku konkurencē labāko rezultātu izcīnija Andrejs Kuzņecovs, kurš kā vienīgais no jēkabpiliešiem kvalificējās 1.līgas spēlēm. Apakšgrupu spēlēs Kuzņecovs izcīnija 3.vietu, bet turnīra kopvērtējumā -19.vietu. Sacensību kopvērtējumā pēc diviem posmiem, Andrejs šobrīd ieņem 15.vietu.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils Goda pilsoņi bez maksas varēs braukt Jēkabpils autobusos un apmeklēt pašvaldības rīkotos pasākumus. Preiļos notiek pirmās Lūgšanu brokastis. Atklāta Aiviekstes pagasta bibliotēka.
 
Jēkabpils pilsētas dome vakardien sēdē nolēma, ka apbalvojuma „Jēkabpils Goda pilsonis" saņēmušajām personām braukšana Jēkabpils pilsētas autobusos būs bez maksas". Tāpat dome apstiprināja lēmumu, ka personai Goda pilsonim, uzrādot Goda pilsoņa apliecību, ir tiesības bez maksas apmeklēt Jēkabpils pilsētas pašvaldības rīkotos kultūras pasākumus un saņemt citus Jēkabpils pilsētas domes lēmumos noteiktos atvieglojumus.
 
Nodibinājums „Viduslatgales pārnovadu fonds" 24. oktobrī, Preiļu kultūras namā pirmo reizi rīkoja Lūgšanu brokastis. Uz tām tika aicināti pašvaldību vadītāji, izglītības, mākslas, kultūras, sporta, uzņēmējdarbības, nevalstiskā sektora pārstāvji, katoļu, luterāņu, vecticībnieku un pareizticīgo konfesiju garīdznieki. Pirmās Lūgšanu brokastis pulcēja 130 dalībniekus. Ierodoties uz Lūgšanu brokastīm, katrs dalībnieks veica ziedojumu konkrētam mērķim - šoreiz par daudzbērnu ģimenēm. Tāpat arī pasākuma gaitā vadošā tēma bija ģimenes. Pasākuma ietvaros tika saziedoti 1751 eiro.
 
13. novembrī tika svinīgi atklāta Aiviekstes pagasta bibliotēka, informē Pļaviņu novada pašvaldība. Tika pasniegtas dāvanas un apsveikumus teica Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde, deputāti un izpildvara, Klintaines pagasta pārvalde, Sociālais dienests, biedrība „Pļaviņu pļāvēji" un citi sveicēji. Būvdarbus Aiviekstes pagasta bibliotēkā saskaņā ar 11. jūnijā noslēgto līgumu veica SIA „Rufs".
 
Turpinām ziņas
 
Rakstniecības un mūzikas muzeja rīkotajā zibakciju ciklā "Mūsu dziesma Latvijai" vakardien pie Ministru kabineta aptuveni 200 cilvēki divas reizes nodziedāja pazīstamo dziesmu "Saule, Pērkons, Daugava". Starp dziedātājiem bija nejauši garāmgājēji, valdības ēkas kompleksa ierēdņi un pat premjerministres Laimdotas Straujumas miesassargi. Bet pirmajā rindā dziedāja kultūras ministre Dace Melbārde. Akcija notiek elektroniskās aptaujas "Dziesmas lietošanas un klausīšanās paradumi ikdienā" noslēguma ietvaros.
 
32% Baltijas iedzīvotāju brokastis ēd neregulāri vai vispār to nedara, liecina uzņēmuma "Herbalife" veiktā Baltijas valstu iedzīvotāju aptauja par brokastu ēšanas paradumiem. Lielākā daļa Baltijas valstīs brokastis ēd regulāri. Baltijas iedzīvotāji no rīta izvēlas tikai kafiju vai tēju, vairāk nekā puse brokastīs ēd sviestmaizes. Otra populārākā brokastu maltīte ir pilngraudu putras, kam seko vārītas vai ceptas olas.
 
Un vēl
 
Šodien Latvijā izraudzīta Ziemassvētku egle sāks ceļu uz Beļģiju, lai ieņemtu valsts galvenās egles vietu Briseles Lielajā laukumā, informē Rīgas dome. Galamērķi egle sasniegs 20.novembrī, kad svinīgā gaisotnē tā tiks sagaidīta un izgreznota. Lai akcentētu tradīcijām bagāto Rīgas vēsturi, par egles rotājumiem izvēlēti latviešu etnogrāfiskie elementi un Rīgas simbolika. No 28.novembra līdz 4.janvārim egle rotāsies Briseles Lielajā laukumā. Tā būs arī atgādinājums par Rīgu kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētu.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: 18. novembrī Jēkabpilī būs satiksmes ierobežojumi Gaismas ceļa laikā. Valsts svētku dienas pasākumi Jēkabpilī. Jēkabpils pilsētas bibliotēkā apskatāma Spodras un Volda Purviņu fotogrāfiju izstāde.
 
Tā kā jau otrdien svinēsim Latvijas Valsts svētkus. Tad cilvēkiem uzdevām jautājumu – vai viņu uzskata sevi par Latvijas patriotiem? Par to stāsta Raivis, Nellija, Zigrīda un Ilona.
 
Turpinām ziņas
 
18.novembrī Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā Jēkabpils būs ierobežojumi Gaismas ceļa laikā, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Transporta kustības ierobežojumi Rīgas ielas posmā no Krustpils kultūras nama līdz Krustpils pilij no plkst. 19:00 līdz 20:00. Tāpat svētku dienā Jēkabpils pilsētas sabiedriskajā transportā visos maršrutos varēs braukt bez maksas.

18.novembra svētku diena Jēkabpilī sāksies plkst.10 ar dievkalpojumi par tēviju visu konfesiju dievnamos. Krustpils kultūras namā plkst.16 notiks svinīgs sarīkojums, kurā Jēkabpils pilsētas domes vadības pārstāvji pasniegs apbalvojumu Goda pilsonis, kā arī Goda un Atzinības rakstus. Savukārt plkst.19 tiks veidots Gaismas ceļš uz pieminekli "Kritušiem par Tēviju", kur notiks piemiņas brīdis. Svētki noslēgsies plkst.19.30 ar svētku salūtu.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz 14. decembrim Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē apskatāma izstāde "Ar mīlestību un prieku paveiktais", informē bibliotēka. To veido novadpētnieku, fotogrāfu, sabiedrisko aktīvistu Spodras un Volda Purviņu fotogrāfiju cikls "Dievs. Daba. Darbs", kā arī materiāli "Novada cilvēki, vietas un notikumi". Tikšanās ar Purviņiem notiks 22. novembrī plkst. 14.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas Pasta un TV3 pastmarku dizaina konkursā uzvar pastmarka no Rubeņiem. Biedrība "Baltā māja" saņem Sabiedrības integrācijas fonda pateicību. 17. novembrī Jēkabilī startēs velobrauciens par godu Latvijas dzimšanas dienai.
 
Latvijas Pasta un TV3 organizētajā Latvijas Lepnuma pastmarku dizaina konkursā uzvarējusi pastmarkas skice "Dziedošie koki" no Rubeņiem. Tās autore ir Rubeņu pamatskolas absolvente Solvita Kukle, informē Krustpils novada pašvaldība. Uzvarējusī dizaina ideja tiks izmantota reālas pastmarkas dizaina izstrādē. Gada nogalē nodrukāta 300 000 eksemplāru tirāžā.
 
Konference „Eiropas Sociālais fonds – Tev!" 12. novembrī, pulcēja vairāk nekā 110 nevalstisko organizāciju, pašvaldību un valsts iestāžu pārstāvjus, nozares ekspertus, uzņēmējus, lai izvērtētu Eiropas Sociālā fonda ieguldījumu cilvēkresursu attīstībā. Šajā pasākumā pateicību par sekmīgu projektu īstenošanu saņēma Līvānu biedrība „Baltā māja". Balvu organizācijas vārdā saņēma tās vadītāja Inguna Badune.
 
Turpinot pagājušajā gadā iesākto tradīciju Latvijas dzimšanas dienā nobraukt dzimšanas dienas skaitlim nobraukt atbilstošu daudzumu kilometru, Līvānu veloklubs rīko velobraucienu. Šogad ir izveidoti veseli divi maršruti, uz kuriem var pieteikties jebkurš interesents. Viens no braucieniem startēs 17. novembrī, Jēkabpilī, pie Strūves meridiāna punkta, otrs - Rīgā, Lielvārdes ielā. Abi maršruti noslēgsies vienā punktā – Ērgļu apkaimē, „Zaķusalu" pirtiņā.
 
Turpinām ziņas
 
Rīt Jēkabpilī Kino mītnē Kino tūres „Latvijas Kino Latvijai" filmu seansi. Plkst. 12.00 Dokumentālā īsfilma „Štābs Ipiķi". Plkst. 12.45 Spēlfilma "Modris". Sarunās ar skatītājiem piedalīsies režisors Juris Kursietis, filmas „Modris" aktieris Kristers Pikša un režisors Ivars Zviedris. Plkst. 15.00 Animācijas filma pieaugušajiem „Akmeņi manās kabatās".
 
Rīt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārajā turnīrā savā starpā jau otro reizi tiksies BK "Jēkabpils" un BK "Jelgava". Spēles sākums plkst. 18.00 Jēkabpils Sporta namā. Zemgales debijā, kas norisinājās sezonas sākumā, uzvaru ar 73:58 izcīnīja BK „Jēkabpils". Jēkabpiliešu rindās ar 16 gūtiem punktiem, tajā skaitā četriem tālmetieniem, izcēlās komandas kapteinis Rinalds Sirsniņš.
 
Un vēl
 
Šodien plkst. 10.00, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests uz trim minūtēm visā Latvijā iedarbināja trauksmes sirēnas, informē dienests. Ar mērķi pārbaudīt sistēmas darbību un konstatētu bojājumus vai traucējumus. Trauksmes sirēnu centrālā pults uzrādīja, ka no 164 pārbaudītajām trauksmes sirēnām bojājumi tika konstatēti 29 sirēnās, bet nenoskanēja 24 sirēnas.

Atstājiet komentāru