2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 13. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 13. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien notiks Noderīgo padomu skolas nodarbība jaunajiem vecākiem. Šovakar Jēkabpils Kino mītnē rādīs divas dokumentālas filmas. Šodien notiks lauku jauniešu konkursa "Laukiem būt" fināls.
 
Šodien plkst. 16:00 Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centra telpās notiks nākamā Noderīgo padomu skolas nodarbība jaunajiem vecākiem. Nodarbībā viesosies Jēkabpils pilsētas pašvaldības galvenā arhitekte un divu bērnu māmiņa Laura Krastiņa. Tikšanās laikā tiks runāts par to, kā iekārtot bērnu istabu, lai tā būtu mājīga, funkcionāla un droša.
 
Šodien norisināsies jauniešu neformālās grupas „Solis'' organizētā sporta diena ''Solis ziemā'', informē grupa. Pasākums norisināsies bijušajā Viesītes arodvidusskolas sporta zālē. No plkst. 13.30 sāksies spēles florbolā, galda hokejā, telpu futbolā un strītbolā. Bet pēc plkst.15. notiks dalībnieku apbalvošana.
 
Šovakar plkst.18.00 Jēkabpils tautas namā, Kino mītnē, dokumentālās filmas "Brāmss un kazas piens", kā arī filmas "Misija" seansi. Pēc seansiem tikšanās ar režisori Rūtu Celmu Kello. Skolēniem ieeja bez bezmaksas. Plašāk par filmām un citiem Patriotisma nedēļas notikumiem jau pēcpusdienā ''Atbild Jēkabpils pilsētas pašvaldība'' pēc ziņu izlaiduma plkst.16.
 
Turpinām ziņas
 
Lai noteiktu labākās lauku uzņēmējdarbības un pārtikas pārstrādes biznesa idejas, šodien Ozolniekos notiks lauku jauniešu konkursa "Laukiem būt" fināls, kurā žūrija izvērtēs 15 jauniešu biznesa idejas. Konkursa finālā lauku jaunieši prezentēs gan lauksaimniecības, gan nelauksaimnieciskās uzņēmējdarbības, kā arī pārtikas pārstrādes biznesa idejas. Labāko projektu autori saņems naudas balvas savu biznesa ideju īstenošanai.
 
Šodien plkst.10 pie Saeimas notiks pikets, kurā tiks prasīts palielināt kino nozares finansējumu. Kā stāsta piketa iniciators režisors Andris Gauja Latvijas kino šogad ir redzamas vairākas kvalitatīvas filmas. Tās, pēc režisora domām, norāda uz nozares potenciālu, kura īstenošanai filmu nozarē ir nepieciešams lielāks finansējums.
 
Un vēl
 
No šodienas līdz rītdienai, 14. novembrim, Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Andrejs Panteļējevs piedalīsies ikgadējā drošības konferencē Sofijā, Bulgārijā, ziņo ministrija. Tur viņš apspriedīs aktuālos starptautiskās drošības jautājumus. Šogad drošības konferencē galvenā uzmanība tiks vērsta pieaugošajiem izaicinājumiem, kas saistīti ar Ukrainas krīzi, situāciju Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, terorismu, bēgļu plūsmām un citām mūsdienu drošības aktualitātēm.
 
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Oktobrī noslēgusies līdaku mazuļu ielaišana Krustpils novada ūdenstilpēs. Prokuratūrai nosūta lietu par viltus draudiem uzspridzināt Jēkabpils rajona tiesu namu. Latgales mākslas un amatniecības centra stikla darbnīca tiek aprīkota ar jaunām iekārtām un instrumentiem.
 
Krustpils novada pašvaldība saņēmusi atbalstu trim Zivju fonda padomē 2014.gada martā iesniegtajiem projektiem par zivju resursu pavairošanu Krustpils novada ūdenstilpēs. Marinzejas ezerā ielaistu 9500 vienvasaras līdaku mazuļi, tikpat daudz līdaku mazuļus ielaisti Baļotes ezerā. Savukārt Laukezerā ielaisti 5000 līdaku mazuļi. Visos zivju mazuļu ielaišanas pasākumos piedalās pašvaldības, Pārtikas un veterinārā dienesta, kā arī Daugavpils reģionālās vides pārvaldes pārstāvji.

Prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai tiek nosūtīta lieta par viltus draudiem uzspridzināt Jēkabpils rajona tiesu namu. Lietā par aizdomās turamo atzīts kāds 1997.gadā dzimis policijas redzeslokā iepriekš nonācis jaunietis. Kā ziņots, 22.maijā aizdomās turamais piezvanīja uz tālruni 112 un paziņoja, ka Jēkabpils rajona tiesas ēkā ir ievietota bumba. Aizdomās turamo jaunieti policijas darbinieki aizturēja jau tajā pašā dienā. Savu rīcību jaunietis policijai skaidroja ar vēlmi pajokot.
 
Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un Līvānu novada pašvaldības atbalstu, Latgales mākslas un amatniecības centra radošā stikla darbnīca ir aprīkota ar jaunām stikla pūšanai nepieciešamām iekārtām un instrumentiem. Tā informē Latgales mākslas un amatniecības centra kultūras tūrisma organizatore Inita Paegle. Iegādāta stikla karsēšanas krāsns un stikla atlaidināšanas krāsns. Taču vēl nepieciešams piesaistīt līdzekļus telpai atbilstošu stikla kausēšanas krāsns, kā arī citu nozarei specifisku aprīkojumu, instrumentu un palīgierīču iegādei.
 
Turpinām ziņas
 
Eiropas Parlamenta Vides komiteja norādīja, ka dalībvalstīm jābūt tiesīgām aizliegt ģenētiski modificētu augu audzēšanu savā teritorijā pat, ja Eiropas Savienība to ir atļāvusi. Komiteja balsojot apstiprināja grozījumu izdarīšanu jau spēkā esošā direktīvā. Pagaidām vienīgā ģenētiski modificētā kultūra, kas pašlaik tiek audzēta savienības teritorijā ir kāda kukurūzas šķirne, ko galvenokārt audzē Spānijā.
 
XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalīsies 37 000 skolēnu, kas būs līdz šim lielākais dalībnieku skaits, informē Valsts izglītības satura centrs. Nākamajā vasarā paredzēto skolēnu dziesmu un deju svētku sagatavošanās procesā jau iesaistīti 130 000 skolēnu. Tomēr gaidāmajos svētkos būs līdz šim mazākais vidusskolēnu skaits, kas skaidrojams ar demogrāfisko bedri. Svētku dalībnieku paziņošana notiks nākamā gada 20.maijā.
 
Un vēl
 
Visaugstākais uzkrājumu veidotāju līmenis Baltijas valstīs ir iedzīvotājiem Igaunijā, kam seko Lietuva un Latvija. Visās trijās Baltijas valstīs ir samazinājies to cilvēku īpatsvars, kuriem nav nekādu finanšu rezervju, secināts Swedbank Privātpersonu finanšu institūta Baltijas valstīs veiktajā pētījumā. Vienlaikus pētījumā redzams, ka visbiežāk nauda tiek krāta bankas kontā, turklāt summas pārsvarā ir mazākas par 1 000 eiro. Galvenokārt cilvēki veido uzkrājumus tā saucamajām nebaltām dienām, taču ar šiem iekrājumiem varētu iztikt tikai pāris mēnešus, kas nerada drošības sajūtu.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Noslēgušies konkursi - Pļaviņu novada logo konkurss un „Notvertie mirkļi Pļaviņu novadā". Līvānu novads izvirzījies līderos ERAF finansējuma apguvē. Šodien Jēkabpilī gaidāms atstarojošo vestu izdales reids.
 
10. novembrī Pļaviņās, kultūras centra izstāžu zālē notika foto darbu un logo izstādes atklāšana, informē Pļaviņu novada pašvaldība. Tika godināti labāko fotogrāfiju autori konkursā „Notvertie mirkļi Pļaviņu novadā". Bet konkursa Grand Prix saņēma Oksana Jakovļeva par darbu „Pirmais vakars", kurā iemūžināts vakars, kad pirmo reizi iedegās gaismas gar Pļaviņu dambi. Noslēdzies arī konkurss par Pļaviņu novada logo. Izstādē apskatāmas 16 logo skices. Idejas no darbiem tiks izmantotas novada logo izveidē.
 
Līvānu novads izvirzījies līderos Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējuma attīstības centru izaugsmes veicināšanai apguvē, informē Līvānu novada pašvaldība. Līvānu novada infrastruktūrā kopš 2007.gada no ERAF programmas ieguldīti 10 miljoni eiro. Savukārt, summējot visas pārējās ES atbalsta programmas, tie ir aptuveni 20 miljoni eiro jeb aptuveni 700 eiro uz vienu novada iedzīvotāju. Salīdzinājumā, piemēram, Jēkabpilī – tie ir aptuveni 500 eiro uz iedzīvotāju. Plašāk par to var izlasīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Šodien pēcpusdienā Jēkabpilī gaidāms atstarojošo vestu izdales reids, ko rīko Ceļu satiksmes drošības direkcija kopā ar biedrību „Latvijas Samariešu apvienība" un Valsts policiju. Tā mērķis ir īstenot satiksmes drošības kampaņu un „tumšo gājēju glābšanas misiju", lai padarītu viņus saskatāmus automašīnu šoferiem un novērstu nelaimes. Aizvadītajā nedēļā pirmajā atstarojošo vestu izdales reidā vestēs ietērpti aptuveni 250 vieglprātīgi gājēji.
 
Turpinām ziņas
 
Valdība vienojās par 2015.gada budžeta izdevuma daļas pieaugumu 133,1 miljona eiro apmērā, apliecināja finanšu ministrs Jānis Reirs. Viņš norādīja, ka būtiskākā jauno izdevumu daļa tiks novirzīta veselības aprūpei. Valdība vienojās nozarei papildus piešķirt 30,1 miljonu eiro. Reirs stāstīja, ka pilnībā tikšot apmierinātas lauksaimniecības nozares prasības par tiešmaksājumiem, papildus nākamajam gadam piešķirot vairāk nekā 33 miljonus eiro. Līdz ar to lauksaimnieki nākamgad saņemšot prasītos 50 miljonus eiro.
 
Pēc Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības reģionālo arodorganizāciju ierosinājuma LIZDA valde trešdien, 19.novembrī, lems par izglītības darbinieku streiku. Šāds solis nepieciešams, jo, pretēji partiju priekšvēlēšanu solījumiem, valdība jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai no Izglītības un zinātnes ministrijas prasītajiem 36 miljoniem pagaidām atvēlējusi vien trīs miljonus eiro.
 
Un vēl
 
Rakstniecības un mūzikas muzeja rīkotajā zibakciju ciklā "Mūsu dziesma Latvijai" šovakar plkst.17 pie Ministru kabineta izskanēs "Saule, Pērkons, Daugava", informēja muzeja pārstāvis. Četru zibakciju ciklu šī gada oktobrī un novembrī muzejs rīko kā elektroniskās aptaujas "Dziesmas lietošanas un klausīšanās paradumi ikdienā", noslēgumu. Katrā no tām pilsētas iedzīvotāji kopīgi izpilda autordziesmas, kas aptaujā atzītas par populārākajām kā "Dar' man, tēvis, pastaliņas", "Miglā asaro logs", "Saule, Pērkons, Daugava" un "Circenīša Ziemassvētki".
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils dome apstiprina lēmumu par 8600 euro piešķiršanu bioloģisko atkritumu izvešanu uz poligonu „Dziļā vāda". Pulkstenis Jēkabpilī, Rīgas ielā, vairs nedarbosies kā laikrādis. BK Jēkabpils uzvar igauņu TLU Kalev.
 
Šodien jautājām, ko cilvēki domā par ūdenssaimniecības un kanalizācijas pakalpojumu un apsaimniekošanas maksas paaugstināšanu Jēkabpilī. Uz jautājumu atbildēja Sanita, Aiga, Valentīna, Ņina un Zigrīda.
 
No nākamā gada maksa par ūdensapgādes pakalpojumu kubikmetru būs 0,88, bet maksa par kanalizācijas pakalpojumu - 1,24 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Tāpat no nākamā gada paredzēts paaugstināt maksu par mājas uzturēšanu un apsaimniekošanu. 0.36 euro vietā paredzēta 0.41 euro apmērā, 0.37 euro maksa tiek paaugstināta uz 0.45 euro, un 0.44 euro maksu tiek plānots paaugstināts uz 0.50 euro.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Jēkabpils domes sēdē tika apstiprināts lēmumprojekts 8600 eur pilsētas teritorijā savākto bioloģisko atkritumu izvešanai uz poligonu „Dziļā vāda". Lielais attālums sadārdzina izvešanas izmaksas. Kā tika spriests, atkritumu izvešana šogad ir nepieciešama, lai gan tas ir nerentabli, tomēr ir jāapspriež, kāpēc netika atbilstoši ierīkots laukums Ķieģeļu ielā, ko 2014.gada aprīlī Daugavpils reģionālā vides pārvalde slēdza saskaņā ar neatbilstošām prasībām. Tika ierosināts, ka ik gadu piešķirot līdzekļus, iespējams izveidot prasībām atbilstošu laukumu.
 
Jēkabpilī, Rīgas ielā patlaban saved kārtībā pulksteni, kas ilgāku laiku stāvēja izdemolēts. Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis sacīja, ka ir vienošanās ar pilsētsaimniecības dienestiem, ka to vizuāli savedīs kārtībā. Taču tas nedarbosies kā laikrādis, bet kļūs par vides objektu. Pulksteņa mehānismu remontam un pilnīgai atjaunošanai nepieciešami 4000 eiro un šobrīd pašvaldības rīcībā nav šādas summas. Gogulis piebilda, ka ir daudzas citas vajadzības, kurām tērēt naudu un pulkstenis nav prioritāte.
 
Un vēl
 
Vakardien Baltijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils" viesos aizvadīja kārtējo regulārā turnīra maču. Piektajā cīņā jēkabpilieši stājās pretī igauņiem – „TLU Kalev". „Lūši'', kurā uzvarēja ar rezultātu 72:66, uzvarai strauji pietuvojoties pēdējā spēles ceturksnī. Plašāk par šo un citām aktualitātēm variet izlasīt ziņu portālā Radio1.lv.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Biedrība "Daugavas Pārupieši" sakopj kapus. Kultūras ministrijas balvas kultūrizglītībā saņems Aknīstes novada jaunieši un mākslas skolotāja Eva Joča. Pasūtījuma slepkavība Rēzeknē ir atklāta.
 
9.novembrī biedrība "Daugavas Pārupieši" organizēja tradicionālo talku "Atceries savus Lāčplēšus". Talkas laikā, Lāčplēša dienas priekšvakarā sakopa 8 kapavietas Krustpils novadā. Darbos palīdzēja skolēni no Krustpils pamatskolas, Jēkabpils pamatskolas, Jēkabpils 3.vidusskolas, Aizkraukles profesionālās vidusskolas un Jēkabpils Agrobiznesa koledžas. Fotoreportāža apskatāma Radio1.lv ziņu portālā.
 
20. novembrī, plkst. 16.00 Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā notiks Kultūras ministrijas apbalvojuma pasniegšana kultūrizglītības nozares talantīgākajiem audzēkņiem un viņu skolotājiem. No Aknīstes novada balvas piešķirtas Jēkabpils mākslas skolas Aknīstes filiāles skolotājai Evai Jočai un Jēkabpils Mākslas skolas audzēknei Viktorijai Pakalnei, Aknīstes vidusskolas audzēknei Līgai Katei Trukšānei par izciliem sasniegumiem 18.Starptautiskajā bērnu mākslas konkursā "Manas tautas nacionālais apģērbs un folklora".
 
Pasūtījuma slepkavībā Rēzeknē ir atklāta, noskaidrots un apcietināts iespējamais nozieguma izpildītājs, informē Valsts policijas Latgales reģiona pārvalde. Šī gada sākumā, 31.janvara vakarā notika slepkavība, kad Rēzeknē kādā privātmājā tika sašauts mājas īpašnieks, vietējais uzņēmējs, kurš notikuma vietā no gūtajām traumām mira. Pavisam saistībā ar noziegumu bija aizturēti un par aizdomās turētajiem atzīti 10 cilvēki.
 
Turpinām ziņas
 
Uzņēmēju noskaņojums pēdējā ceturkšņa laikā ievērojami pasliktinājies, sasniedzot zemāko līmeni aizvadīto trīs gadu laikā, liecina jaunākais "Citadele Index" pētījums. Uzņēmēju noskaņojums ir drīzāk pesimistisks, kā liecina dati. To galvenokārt veicina nestabilā ģeopolitiskā situācija, ekonomikas sabremzēšanās Eiropas Savienībā, kā arī atsevišķi psiholoģiski faktori. Patlaban visoptimistiskākie ir Rīgas uzņēmēji, bet Latgalē ir vispesimistiskākais uzņēmēju noskaņojums.
 
Gandrīz puse iedzīvotāju, plānojot valsts svētkiem atvēlamo budžetu, mielastam lielākoties plāno tērēt no 11 līdz 20 eiro, liecina veikalu tīkla "Elvi" veiktās pircēju aptaujas "Iepirkšanās paradumi, gaidot Latvijas valsts svētkus" dati. Bet gandrīz trešdaļa plāno tērēt no 21 līdz 50 eiro. Lielākā aptaujas dalībnieku daļa norādīja, ka viņu ģimenes vai draugu lokā ir pieņemts atzīmēt 18.novembri.
 
Un vēl
 
Atsaucoties biedrības "Zolitūde 21.11" lūgumam, Latvijas Pasts izdevis speciālo aploksni, kura veltīta Zolitūdes traģēdijas upuru piemiņai un kuras dizainā izmantots traģēdijā bojāgājušās mākslinieces Dainas Skadmanes veidota dizaina motīvs, informēja Latvijas Pasts. Aploksnes dizainā tiks izmantots mākslinieces darba „Vēja egle" fragments. Aploksnes speciālā zīmogošana paredzēta 20.novembrī pasta centrā "Sakta", Rīgā. Aploksne izdota 800 eksemplāru tirāžā.

Atstājiet komentāru