2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 11. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 11. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šovakar pilsētā un novados notiek Lāčplēša dienas lāpu gājiens. Krustpils Kultūras namā izskanēs Lāčplēša dienas svētku koncerts. Šodien Rīgā pie Brīvības pieminekļa notiks militāra parāde.
 
Šovakar plkst.19.00 Krustpils Kultūras namā izskanēs Lāčplēša dienas svētku koncerts. Koncertā piedalīsies pianiste Aurēlija Šimkus, kura koncertos uzstājas jau no 7 gadu vecuma. Savu pirmo solokoncertu sniegusi 11 gadu vecumā. Instrumentālo mūziku koncertā izpildīs Jēkabpils pilsētas kamerorķestris. Programmā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta mūzika.
 
Šodien notiks ikgadējais Lāpu gājiens no Kena parka līdz piemineklim „Kritušiem pār Tēviju". Gājiens sāksies plkst. 17:20. Savukārt Koknesē šodien notiks lāpu gājiens uz Kokneses pilsdrupām. Norisināsies svinīgs pasākums „Iedegsim svecīti Latvijai". Gājiena dalībnieki pulcēsies plkst. 17.30 pie Ilmāra Gaiša Kokneses vidusskolas.

Šovakar plkst. 16. Viesītes novadā sveču iedegšana pie Lāčplēša ordeņa kavalieru kapu kopiņām Smiltaines kapsētā. Iedzīvotājus aicināti šajā laikā izgaismot pagasta teritorijā esošos tiltus, savu māju logus, pagalmus. Bet plkst. 17.30 pie muzeja ''Sēlija'' sākas pulcēšanās Lāčplēša dienas pasākumam „Sēlijas gaisma Latvijai". Notiks lāpu gājiens, piemiņas brīdis un ziedu nolikšana pie Viesītes Brīvības pieminekļa.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Aizkrauklē notiks Ekonomikas ministrijas organizētais forums „Atbalsts uzņēmējiem". Pasākumā komersanti tiks informēti par šobrīd pieejamo valsts atbalstu uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai, kā arī par plānotajām ES fondu programmām 2014. - 2020. gada plānošanas periodā. Nākošie forumi komersantiem notiks 25. novembrī Liepājā un 2. decembrī Daugavpilī. Balstoties uz lielo interesi, papildus semināri 9. decembrī Alūksnē un 11. decembrī Jūrmalā.
 
Šodien oficiālā vizītē Latvijā ieradīsies Eiropas Ekonomikas un sociālo lietu komitejas priekšsēdētājs Anrī Malosa, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā. Malosa Latvijā uzturēsies līdz 14.novembrim. Vizītes laikā viņam paredzēta tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, Rīgas mēru Nilu Ušakovu un Jelgavas mēru Andri Rāviņu.
 
Un vēl
 
Rīgā, Brīvības pieminekļa laukumā, šodien plkst.13 notiks militārā parāde, kurā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas pakļautības iestāžu vienības, informēja Aizsardzības ministrija. Parādē piedalīsies vairāk nekā 350 karavīru, zemessargu, robežsargu, policistu un ugunsdzēsēju. Pirms parādes, godinot Latvijas brīvības cīnītājus, notiks īpaša svinīgā godasardzes maiņa pie Brīvības pieminekļa.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Šovakar Jēkabpilī Vienības un Rīgas ielās būs ierobežota satiksme. Latgales reģionā par zinošāko klasi atzīta Rožupes pamatskolas 9.klase. Viesītes novadā Paula Stradiņa skolā atklātas jaunas telpas.
 
Sakarā ar Valsts atceres dienām veltītiem pasākumiem šodien tiks ierobežota transportlīdzekļu kustība, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Lāpu gājiena laikā no plkst. 17:20 līdz 18:30 Valsts policija kustība būs ierobežota Vienības un Rīgas ielā. Savukārt 18.novembrī Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienā, transportlīdzekļu kustība tiks ierobežota Gaismas ceļa laikā Rīgas ielas posmā no Krustpils kultūras nama līdz Krustpils pilij no plkst. 19:00 līdz 20:00.
 
Noskaidroti laikraksta Diena rīkotā konkursa devīto klašu skolēniem Kas notiek? 15. jubilejas gada uzvarētāji. Latgales reģiona zinošākā klase ir Rožupes pamatskolas 9.klase no Līvānu novada. Savukārt Zemgalē par zinošāko atzīta Aizkraukles novada ģimnāzijas 9.b klase. 14. novembrī uzvarētājus Rīgā uzņems Valsts prezidenta Andris Bērziņš, kā arī jaunieši dosies ekskursijā uz Ministru kabinetu. Svinīgā uzvarētāju apbalvošana notiks nesen atjaunotajā koncertzālē Rīga.
 
7.novembrī ar svinīgu pasākumu notika Kamīnzāles atklāšana Paula Stradiņa skolā, liecina Viesītes muzeja „Sēlija" sniegtā informācija. Pasākumā tika izteikta pateicība un ar prezentāciju palīdzību viesi tika iepazīstināti ar Viesītes muzeja "Sēlija" tapšanu un attīstīšanos. Kā arī tika runāts par nākotnes plāniem un to, ka jaunajās Paula Stradiņa skolas telpās tiek plānotas dažādas amatnieku darbnīcas. Šobrīd apskatāmas divas izstādes: Gleznu izstāde "Divas "Sēlijas vasaras"" un Edgara Bindemaņa privātkolekcija "No dziesmu svētku vēstures".
 
Turpinām ziņas
 
Valdība vakardien atbalstīja lēmumu no nākamā gada 1.janvāra palielināt minimālo algu no esošajiem 320 eiro līdz 360 eiro mēnesī, tādējādi risinot valdības deklarācijā noteikto mērķi mazināt ienākumu nevienlīdzību Latvijā. Tāpat ienākumu nevienlīdzības risināšanai ar 2016.gadu plānots ieviest progresīvo iedzīvotāju ienākumu nodokļa neapliekamo minimumu, paaugstinot to mazo algu saņēmējiem, vidējo algu saņēmējiem saglabājot tuvu esošajam apmēram, savukārt algām, kas būtiski pārsniedz vidējo algu valstī, to nepiemērojot.
 
Zemessardzes kaujas spēju stiprināšanai valdībā apstiprināta prettanku ieroču, kravas automašīnu un bruņotu apvidus automašīnu iegāde no Norvēģijas, informē Aizsardzības ministrija. Zemessardzes vajadzībām tiks iegādāti 800 prettanku ieroči, 50 kravas automašīnas un 50 viegli bruņotas apvidus automašīnas par četriem miljoniem eiro esošā aizsardzības budžeta ietvaros. Ar šo tehniku tiks nomainītas vairākus desmitus gadus vecas tehnikas vienības, kas pašlaik ir Zemessardzes rīcībā, uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.
 
Un vēl
 
12.Saeimas frakcijas šogad līgumdarbu finansēšanai, saimnieciskajiem un reprezentācijas izdevumiem kopumā varēs izlietot gandrīz 8000 eiro. Izdevumi līgumdarbu finansēšanai ir līdzekļi, kas nepieciešami pētījumu veikšanai, likumu analīzei, likumdošanas priekšlikumu vai likumprojektu sagatavošanai. Savukārt saimnieciskie un reprezentācijas izdevumi ir finanšu līdzekļi, kuru apjoms katrai frakcijai atkarīgs no cilvēku skaita frakcijās, proti, tie ir 15 eiro uz katru frakcijas deputātu mēnesī. Šie ir līdzekļi, ko frakcijas var izmantot, piemēram, kancelejas preču iegādei, ziediem un viesu uzņemšanai.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Atklāta Baltijas lielākā auto kardānu ražotāja "Auto Cardan" jaunuzceltā ražotne Aizkrauklē. Mežāres bibliotēkā apskatāma izstāde par godu Latvijas Republikas 96. gadadienai. Jura Kulakova jauno dziesmu programma par strēlnieku tēmu Biržu tautas namā skanēs 13.novembrī.
 
7. novembrī atklāta Latvijas uzņēmuma, Baltijas lielākā auto kardānu ražotāja, "Auto Cardan" jaunuzceltā ražotne ar 1100 kvadrātmetru plašām ražošanas telpām. Ražotnes tapšanā ieguldīti 320 tūkstoši eiro, tajā darbosies arī jaunas kardānu ražošanas, remonta un apkopes iekārtas. 30% no ieguldītajiem līdzekļiem ir Eiropas Savienības līdzekļi, 20% summas ražotnes tapšanā ieguldījis uzņēmums, bet 50% ir DnB Bankā saņemts kredīts.
 
Par godu Latvijas Republikas 96. gadadienai Mežāres bibliotēkā no šodienas skatāma gleznu izstāde ar nosaukumu „Laiks", informē Krustpils novada pašvaldība. Tās autore ir Daugavpils universitātes Mūzikas un mākslas fakultātes Mākslas un dizaina katedras absolvente Gunita Bramane. Darbos vērojamas silti vēso toņu attiecības un krāsu pārejas, kas rada viegluma un svētku noskaņu. Ar mākslinieci varēs tikties šodien plkst.14.
 
Lāčplēša dienas un Latvijas Valsts proklamēšanas 96.gadskārtas svētku noskaņās Jāņa Akuratera muzejs ar Jura Kulakova muzikālo programmu dodas viesizrādēs un 13.novembrī plkst.15.00 viesosies Biržu tautas namā. Šī dziesmu cikla koncertprogrammas izpildītāji būs – dzejnieka Jāņa Akuratera brāļa Pētera mazmeita – dziedātāja Ieva Akuratere, tenors Miervaldis Jenčs, komponists Juris Kulakovs, režisors – Viktors Jansons, kurš lasīs Edvarda Virzas dzeju.
 
Turpinām ziņas
 
Lai novērstu vēlāku pensiju un pabalstu saņemšanu nākamā gada janvārī, pensijas un pabalsti par decembri tiks izmaksāti jau šogad, šodien lēma valdība. Tas nozīmē, ka pensiju vai pabalstu izmaksa, kas paredzēta 5.janvārī, notiks decembrī, skaidro Labklājības ministrija. Šādas izmaiņas nepieciešamas darba dienu pārcelšanas dēļ - nākamā gadā 2.janvāra darbadiena tiks pārcelta uz sestdienu - 10.janvāri, atgādina ministrija.
 
Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomes laikā norisināsies aptuveni 200 dažādi kultūras pasākumi, tā iepazīstinot ar prezidentūras gaidāmo programmu mākslas muzejā "Rīgas Birža" sacīja prezidentūras publiskās diplomātijas un kultūras programmas vadītāja Selga Laizāne. Kultūras programmu pasaulē reprezentēs sešas tematiskās līnijas - Vienotas Eiropas ideja, Otrā pasaules kara beigas, Ceļš uz laikmetīgo profesionālajā mākslā, Mākslas žanru sintēze un sabiedrības aktualitāšu integrācija mākslā, Dziesmu un deju svētki dzintara ceļā, kā arī Diasporas iesaistīšana prezidentūrā.
 
Un vēl
 
Noslēdzies otrais posms atklātajā novusa turnīrā skolniekiem un pieaugušajiem, lai cīnītos par Skrīveru novada ceļojošo kausu. Skolnieku grupā visaktīvākie bija skrīverieši, bet pieaugušo grupā spēlētāji no Pļaviņām un Aizkraukles. Skolnieku grupā pirmo vietu arī šajā posmā ieguva Jorens Glods. Pieaugušo grupā pirmo vietu ieguva pļaviņietis Vladimirs Glods. Novusa turnīra noslēdzošais – trešais posms – paredzēts 21.decembrī Skrīveru kultūras centrā.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Tilta pār Daugavu veco pārpalikumu izsole paliek bez rezultātiem. Jēkabpils pilsētas pašvaldība pirmo klašu skolēniem dāvina valsts karoga lentītes. Šodien Preiļu novadā vēl jauno mēru.
 
Līdz ar Lāčplēša dienu, kritušo piemiņas dienu, ko svin šodien, sākas svētku nedēļa, kas noslēgsies 18. novembrī, atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienu. Tāpēc cilvēkiem jautājām – kā viņi svin šīs dienas? Uz jautājumu atbildēja Inga, Sanita, Aivars, Karīna un Pēteris.
 
Kā tika ziņots, šodien Jēkabpilī notiks Lāčplēša dienai veltīts lāpu gājiens un izskanēs svētku koncerts. Pulcēšanās lāpu gājienam Kena parkā sāksies plkst.17. Lāpu gājiens virzīsies pa Rīgas ielu un noslēgsies ar piemiņas brīdi pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju". Plkst.19 Krustpils Kultūras namā izskanēs Lāčplēša dienas svētku koncerts, kurā piedalīsies latviešu operdziedātāja Elīna Šimkus.
 
Turpinām ziņas
 
Demontētajām margām un metāla drošības barjerām tiltam pār Daugavu tā arī nepieteicās iespējamie pircēji. Tāpat pirmajā izsolē noticis ar lietotām metāla konstrukcijām. Savukārt izdevies pārdot dzelzsbetona plātnes par 1300 euro. Jēkabpils pilsētas pašvaldības Finanšu komitejas sēdē 6. novembrī izvirzīts priekšlikums samazināt sākuma pārdošanas summu par 20% un rīkot jaunas izsoles. Lēmumprojekts tika virzīts uz domes sēdi, kas notiks šoceturtdien.
 
Valsts svētku ietvaros Jēkabpils pilsētas pašvaldība pirmo klašu skolēniem un pedagogiem Jēkabpils pamatskolā, Jēkabpils 2.vidusskolā un Jēkabpils 3.vidusskolā dāvina valsts karoga lentītes. Lentītes salocītas stilizēta skaitļa „11" veidolā, kas atgādina, ka izšķirošā uzvara Latvijas Brīvības cīņu kaujās tika gūta tieši šajā datumā – 11.novembrī jeb Lāčplēša dienā.
 
Un vēl
 
Šodien Preiļu novada domes ārkārtas sēdē tiks vēlēts jaunais Preiļu novada domes priekšsēdētājs, informē pašvaldība. Kā reālākās kandidatūras minētajam amatam tiek minēti domes deputāti Juris Erts un Ārijs Vucāns. Nepieciešamība pēc jauna domes priekšsēdētāja ievēlēšanas radusies sakarā ar līdzšinējā Preiļu mēra Alda Adamoviča ievēlēšanu Saeimā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Aizkraukles tiesa decembrī turpinās skatīt lietu par mācītāja piekaušanu un aplaupīšanu. Jēkabpilī no pagraba nozog pārtiku.
 
Aizkraukles rajona tiesa līdz 15.decembrim atlikusi tiesas sēdi krimināllietā, kurā par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu apsūdzētas trīs personas - divi vīrieši un viena sieviete. Lietā vēl jānopratina viens liecinieks. 15.decembrī varētu notikt arī tiesas debates, bet spriedumu, iespējams, varētu paziņot janvārī.
 

Pagājušas nedēļas nogalē, Jēkabpilī, Celtnieku ielā no kādas mājas pagraba izzagti pārtikas produkti, informē Valsts policijas Zemgales pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece. Par zādzību sākts kriminālprocess. Savukārt no degvielas uzpildes stacijas "Statoil" Rīgas ielā nozagts vīriešu velosipēds. Bet Brīvības ielā automašīnai AUDI, kāds nenoskaidrots ļaundaris sabojāja loga vējstiklu un motora pārsegu.
 
Turpinām ziņas
 
Tumšajā laikā aktivizējušies autozagļi, liecina apdrošināšanas sabiedrība BALTA. Pagājušā gada tumšajā periodā no oktobra līdz martam, salīdzinot ar gada gaišajiem mēnešiem, automašīnu zādzību skaits pieauga par 50%. Šī tendence nemainīsies arī šogad, jo oktobrī, salīdzinot ar septembri, jau ir novērojams izteikts automašīnu zādzību skaita pieaugums.
 
Pēdējā gada laikā par pieciem procentpunktiem pieaudzis to Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri pret valsti lolo patriotiskas jūtas, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS aptauja. Par pārliecinātiem Latvijas patriotiem sevi uzskata 35% Latvijas iedzīvotāju, bet vēl 36% iedzīvotāju drīzāk uzskata sevi par patriotiem. Šie ir augstākie patriotisma rādītāji Latvijas sabiedrībā kopš 2005.gada. Saskaņā ar SKDS, viszemākais Latvijas iedzīvotāju patriotisma līmenis bija 1998. Gadā, kad sevi par patriotiem uzskatīja 22% iedzīvotāju.
 
Un vēl
 
Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka piektdien, 14. Novembrī, plkst. 10.00 uz 3 minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas ar mērķi pārbaudīt trauksmes sirēnu gatavību. Dienests atgādina, ka šajā dienā iedzīvotājiem nav jāuztraucas un turpmāka rīcība nav nepieciešama. Trauksmes sirēnas paredzētas iedzīvotāju brīdināšanai par ārkārtējām situācijām, notikušām dabas vai tehnogēnām katastrofām vai to draudiem.

Atstājiet komentāru