2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 5. novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 5. novembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpils pašvaldībā notiek seminārs par tiesiskās aizsardzības un maksātnespējas procesu administrēšanu. Šovakar filmu "Izlaiduma gads" demonstrēs Viesītes kultūras pilī. Šodien Jēkabpilī neoficiāli viesosies Eiropas Komisijas pārstāvniecības eksperts.
 
Šodien plkst.13. Jēkabpils pilsētas pašvaldības sēžu zālē notiek seminārs par, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Tas domāts uzņēmējiem un atbildīgajiem speciālistiem. Semināru vadīs maksātnespējas procesa administrators Anatolijs Zujevs. Bezmaksas seminārs norisināsies 2 stundas.
 
Šovakar plkst.17.00 Viesītes kultūras pilī tiks demonstrēta filma "Izlaiduma gads". Jau ziņots, ka Andra Gaujas spēlfilma „Izlaiduma gads" pirmajā izrādīšanas nedēļā izvirzījusies Latvijas skatītāko filmu topa 1. vietā. Filmu nedēļas laikā kopš pirmizrādes Latvijā noskatījušies vairāk kā 9000 cilvēki, apsteidzot visas lielbudžeta filmas, kas šobrīd ir uz ekrāniem. Sestdien Jēkabpilī Tautas nama Lielajā zālē notika filmas papildseanss un tikšanās ar režisoru un aktieriem.
 
Jēkabpilī neoficiāli viesosies Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā ekonomikas jautājumu eksperts Mārtiņš Zemītis, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldība. Paredzēts, ka dienas gaitā viņš iepazīsies ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības prezentāciju, diskutēs ar pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieku Jāņi Raščevski, un speciālistiem, kā arī dosies ekskursijā pa pilsētas objektiem.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien notiks "Idejas Latvijai" forums "Izglītība un Latvijas konkurētspēja", informēja foruma koordinators. Tā mērķis ir piedāvāt idejas uzlabojumiem Latvijas izglītības sistēmā - no pamatskolas līdz augstskolai. Pazīstami biznesa un sabiedrības pārstāvji forumā izklāstīs savas idejas pārmaiņām izglītības sistēmā un diskutēs par tām ar augstskolu un skolu pārstāvjiem, izglītības politikas veidotājiem un viedokļa līderiem dažādās jomās.
 
Aizsardzības nozares vadība šodien tiksies ar Kosovas drošības spēku ministru Agimu Čeku un Kosovas Drošības spēku komandieri Kadri Kastrati, apliecina ministrija. Viņi ieradušies Latvijā, lai iepazītos ar Nacionālo bruņoto spēku struktūru un 2009.gadā veiktajām aizsardzības nozares reformām. Tikšanās laikā tiks pārrunāta turpmākā divpusējā sadarbība un Kosovas Drošības spēku attīstība. Pēc tikšanās ar aizsardzības nozares vadību Kosovas delegācija apmeklēs Ādažu bāzi.
 
Un vēl
 
Šodien Britu nedēļas ietvaros Rīgas Juridiskajā augstskolā notiks diskusija "Eiropas nākotne. Jaunās Eiropas Komisijas prioritātes", kurā piedalīsies politikas pētnieki no Lielbritānijas un Latvijas. Tā informē Lielbritānijas vēstniecība Latvijā. Pētnieki spriedīs, kas būtu jādara Eiropas Komisijai, lai veicinātu ES ekonomisko izaugsmi, radītu darbvietas un vairotu labklājību, kā arī pārvarētu plaisu starp ES un tās pilsoņiem. Britu nedēļas pasākumi norisināsies līdz 11.novembrim.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: „Sēļu sētu" sezonas noslēgumā apmeklē daudz interesentu. Zemgales apgabaltiesa apelācijas kārtībā skatīs krimināllietu par slepkavību un līķa apgānīšanu. Mīkstina cietumsodus apsūdzētajiem par Jēkabpilī atrastajām vairāk nekā pusmiljonu eiro vērtajām narkotikām.
 
31.oktobrī ar neierastu ekskursiju un veļu stāstiem noslēdzās Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļas „Sēļu sēta" darba sezona. Apmeklētāji oktobra pēdējā dienā tika aicināti aplūkot „Sēļu sētu" pustumsā. Šī bija pirmā tāda veida akcija un ņemot vērā jēkabpiliešu lielo aktivitāti, ir plānots nākamajā sezonā atkārtot līdzīgu pasākumu. „Sēļu sēta" līdz 2.maijam ir slēgta.

Šodien Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā apelācijas kārtībā rakstveida procesā tiks skatīta recidīvista Andreja Golubeva krimināllieta par slepkavību un līķa apgānīšanu, informē tiesā. Par vīrieša noslepkavošanu un viņa līķa sadalīšanu, kā arī par vēl vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem, Jēkabpils rajona tiesa piespriedusi Golubevam 22 gadu cietumsodu. Tāpat apsūdzētajam būs jāsamaksā nogalinātā vīrieša piederīgajiem 20 000 eiro morālā kompensācija. Apsūdzētais šo tiesas spriedumu pārsūdzēja.
 
Augstākās Krimināllietu tiesu palāta vakardien mīkstināja cietumsodus apsūdzētajiem vīriešiem krimināllietā par 2008.gadā Jēkabpilī atrastajām 400 000 latu jeb aptuveni pusmiljonu eiro vērtajām narkotikām, kā arī kādas personas nolaupīšanu un slepkavības mēģinājumu. Apsūdzētajam Dainim Baufalam tiesa kā galīgo sodu noteica brīvības atņemšanu uz 12 gadiem un sešiem mēnešiem. Savukārt apsūdzētajam Aleksandram Barhatovam kā galīgo sodu piesprieda sešu gadu un viena mēneša cietumsodu. Apsūdzētajam Vitālijam Tavkinam piespriesta brīvības atņemšana uz sešiem gadiem. 2009. gadā apsūdzētajiem piesprieda 14 gadu un septiņu gadu cietumsodus.
 
Turpinām ziņas
 
Politiķis Juris Viļums vakardien mēģināja nodot Saeimas deputāta svinīgo solījumu latgaliski un atteicās to nodot latviešu literārajā valodā. 11.Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa aizrādīja Viļumam, norādot, ka viņam jau iepriekš izskaidrots, ka zvērests jānodod literārajā latviešu valodā. Viņa arī pateicās Viļumam par Latgalei izrādīto cieņu. Taču Viļums neatkārtoja zvērestu literārajā valodā, piebilstot, ka sagaidīs 12.Saeimas priekšsēdētāju un tad risinās šo jautājumu. Tātad Viļums pagaidām vēl nekļūs par 12.Saeimas deputātu un pilnvaras apstiprinātas vien 99 deputātiem.
 
Eiropas Komisijas publiskotās jaunākās prognozes Eiropas Savienības dalībvalstīm liecina, ka no Baltijas valstīm šogad un nākamgad visaugstākā inflācija tiks reģistrēta Latvijā. Komisija prognozē, ka gada inflācija Latvijā šogad veidos 0,8%, bet nākamgad palielināsies līdz 1,8%, tādējādi reģistrējot augstāko līmeni Baltijas valstīs. Tikmēr viszemāko inflāciju šogad un 2015.gadā prognozē Lietuvā.
 
Un vēl
 
Pētera Avena labdarības fonda „Paaudze" izcilības stipendiju ieguvis Viesītes vidusskolas absolvents Juris Baldunčiks. Stipendija paredzēta Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes bakalaura un maģistrantūras studentiem. Stipendiju ieguvējus nosaka pēc uzrādītās vidējās atzīmes studijās. Juris Baldunčika vidējā atzīme ir 9,9 balles, un viņš studē vadības zinības maģistrantūrā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pļaviņu novada kultūras centrā atvērta piecu gadu jubilejas konkursu darbu izstāde. Krustpils pilī noslēgusies vasaras sezona. Par Saeimas priekšsēdētāju ievēlēta Ināra Mūrniece.
 
31. oktobrī Pļaviņu novada kultūras centrā tika atvērta Pļaviņu novada piecu gadu jubilejas konkursu: fotokonkursa „Notvertie mirkļi Pļaviņu novadā" un Pļaviņu novada logo skiču konkursa darbu izstāde iesniegto darbu vērtēšanai. Izstādīti 11 autoru 68 foto darbi. Skatītāju balvas noskaidrošanai, katram izstādes apmeklētājam ir iespēja nobalsot par trim darbiem, kas visvairāk iepatikušies. Balsot par darbiem var līdz 7. novembrim. Izstādes atklāšana un tikšanās ar autoriem 10. novembrī plkst. 18.00.
 
31.oktobrī vasaras sezona noslēdzās Krustpils pilī. Kā ierasts, sezona noslēdzās ar skolēnu rudens brīvlaika radošajām darbnīcām „Brīvdienas muzejā". Sākumskolas audzēkņi laikā no 27. līdz 31.oktobrim gatavojās Latvijas valsts svētkiem, veidojot svētku galda dekorācijas, dāvanas sev un ģimenei, izzinot Latvijas vēstures notikumus. Ziemas sezonā pilī turpināsies cikla „Ceturtdiena pilī" pasākumi, tuvākais jau 6.novembrī plkst. 17.30.

Ar liecinieku pratināšanu Balvu rajona tiesa šodien turpina skatīt krimināllietu par zādzībām no lūgšanu namiem Latgalē, informē tiesa. Patlaban minētajā lietā nopratināti cietušās puses - baznīcu - pārstāvji un sākta liecinieku pratināšana, uzklausot pirmos trīs. Uzklausīt atlicis vēl aptuveni 20 lieciniekus. 29.septembrī lietas skatīšanu tiesai nācās atlikt, jo uz tiesas sēdi nebija konvojēti apsūdzētie.
 
Turpinām ziņas
 
Saeima šodien plkst.10 sanāca uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par Ministru prezidenta amatam atkārtoti izvirzītās Laimdotas Straujumas izveidotās valdības apstiprināšanu. Bērziņš vakardien nominēja Straujumu valdības vadītājas amatam. Tāpat apstiprināts Jura Viļuma mandāts, ko viņš vakardien nolasīja latgaliešu valodā. Savukārt koalīcijas partijas šodien plkst.9 parlamentā parakstīja koalīcijas līgumu un valdības deklarāciju. Savukārt šodien plkst.14 plānots, ka uz svinīgo sēdi sanāks jaunā valdība, kurā piedalīsies arī Valsts prezidents Andris Bērziņš.
 
Deputāti par 12.Saeimas priekšsēdētāju vakardien ievēlēja nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK politiķi Ināru Mūrnieci. Par Mūrnieces ievēlēšanu Saeimas priekšsēdētājas amatā nobalsoja 68 deputāti, bet 30 nobalsoja pret to. Mūrniece iepriekšējā parlamenta sasaukuma vadīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisiju, kā arī neilgu laiku bija nacionālās apvienības Saeimas frakcijas vadītāja.
 
Un vēl
 
Sestdien, 18. oktobrī, Budapeštā Latvijas spīdmintona izlase piedalījās ISBO Nāciju kausa 2014 finālturnīrā. Starp četriem Latvijas sportistiem startēja arī jēkabpilietis, BK SMASH pārstāvis Andrejs Krūmiņš – šā brīža Latvijas spīdmintona reitinga līderis un 33. pasaules reitingā. Par Nāciju kausu cīnījās sešas komandas. Finālā iekļuva un cīnījās Zviedrija, stājoties pretī Vācijai un gūstot uzvaru.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: 22,8% aptaujāto jēkabpiliešu nēsā atstarotājus. Ābeļu pagastā aizdegas vienstāva dzīvojamā ēka. Tiks veidota Reģionālo attīstības centru apvienība.
 
Vakardien pēcpusdienā pie veikala Maxima Brīvības ielā notika atstarotāju dāvināšanas kampaņa. Atstarotājus dāvināja simbolisks tēls - Naktssargs.
Sīkāk par kampaņas norisi un aptaujāto cilvēku domām par atstarotāju lietošanu stāsta apdrošināšanas akciju sabiedrība "Gjensidige Baltic" pārstāve Anda Podziņa:
77,2% Brīvības ielas „Maxima" veikala apkārtnē sastapto jēkabpiliešu atklāja, ka ikdienā nenēsā atstarotājus. Kā iemeslu cilvēki min to, ka nav aizdomājušies par tāda nepieciešamību, vai aizmirsuši tos uzlikt. Daudzi no viņiem pastāstīja, ka ikdienā pārvietojas ar automašīnu un viņu transporta līdzeklī ir atstarojošā veste.
Praktiski visi aptaujātie zināja arī par jaunajām likuma izmaiņām, ka tumšajā diennakts laikā ārpus apdzīvotām vietām un arī apdzīvotajās vietās, tumšos ielu posmos obligāti ir jānēsā atstarojošās vestes. Plašāk par to var izlasīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Turpinām ziņas
 
Lai aizstāvētu reģionālo attīstības centru specifiskās intereses, nolemts veidot Reģionālo attīstības centru apvienību, informē Latvijas Pašvaldību savienība. Apvienības dibināšanas sanāksmē klātesošie pašvaldību vadītāji uzsvēra, ka ir virkne jautājumu, kuros lielo novadu intereses krietni atšķiras no mazāku pašvaldību interesēm, tādēļ ir nepieciešama profesionāla to aizstāvība gan ministriju, gan Ministru kabineta un arī Saeimas līmenī. Savienībā pašlaik darbojas arī Sēlijas pašvaldības, Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācija un citas organizācijas.
 
Šorīt ap plkst.4.30 Jēkabpils novada Ābeļu pagastā aizdegās vienstāva dzīvojamā māja. Liesmas izpostīja apmēram 90 kvadrātmetru lielu platību, taču neviens cilvēks šajā ugunsgrēkā necieta. Kā liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta apkopotā operatīvā informācija, aizvadītajā diennaktī dienests kopumā saņēmis 31 izsaukumu - dzēsti 11 ugunsgrēki, veikti 17 glābšanas darbi, bet trīs izsaukumi izrādījušies maldinoši.
 
Un vēl
 
Vakardien Jēkabpils 2. vidusskolas sporta zālē notika Latvijas Dzelzceļa kausa izcīņas volejbolā astotdaļfināla mačs. SK "Jēkabils Lūši" stājās pretī Šenkerlīgā rūdītajam ASK "Kuldīga". Spēlē piecos setos SK "Jēkabpils Lūši" piekāpās "Kuldīgas" vienībai. Pirmajos divos setos viesi laukumā dominēja, taču trešajā un ceturtajā setā tika izcīnītas uzvaras. Taču piektajā atkal uzvarēja pretinieki.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Rīgā notika kārtējā Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksme. Zasas upē atrasti vairāki maisi ar dzīvnieku izcelsmes atkritumiem. No nākamā gada palielināsies ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi Jēkabpilī.
 
Šodien Rīgā notika kārtējā Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksme, informē Krustpils novada pašvaldība. Uz to devās Krustpils novada pašvaldības izpilddirektors Raivis Ragainis. Viena no sanāksmes tēmām bija atkritumu apsaimniekošana. SIA "Ziemeļvidzemes atkritumu apsaimniekošanas organizācijas" pārstāvis stāstīja par labās prakses piemēriem par to, kā pašvaldībai ir iespējams iesaistīties atkritumu apsaimniekošanā savā teritorijā un kādi ir juridiskie aspekti.

Jēkabpils novada Zasas upē, netālu no Zasas notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, atrasti vairāki maisi ar dzīvnieku izcelsmes atkritumiem un piesārņotajā teritorijā paņemti ūdens paraugi, informē Valsts vides dienests. VVD norāda, ka par kontroles rezultātiem tiks sniegta informācija nākošās nedēļas vidū. Jēkabpils pašvaldība kopā ar zemes īpašnieku organizēs teritorijas sakopšanas darbus. Plašāk par to Radio1.lv ziņu portālā.
 
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome sēdē vakardien atbalstīja pašvaldības uzņēmuma "Jēkabpils ūdens" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu, kas paredz to pieaugumu, liecina SPRK sniegtā informācija. Tādējādi no 1.janvāra uzņēmuma ūdensapgādes tarifs pieaugs par 9% - līdz 0,88 eiro par kubikmetru, savukārt kanalizācijas tarifs palielināsies par 28% - līdz 1,24 eiro par kubikmetru bez pievienotās vērtības nodokļa.
 
Turpinām ziņas
 
Rīt plkst. 17.00 Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē tikšanās ar režisoru, aktieri, leļļu meistaru Juri Abramenko. Līdz 10. novembrim izstāžu zālē aplūkojama Jura Abramenko leļļu izstāde "Atrast sevi lellēs un maskās". Atnākot uz leļļu un masku izstādi iespēja arī ietērpties maskā vai nofotografēties kopā ar to.
 
Rīt plkst. 17.30 Krustpils pilī notiks kārtējais cikla „Ceturtdiena pilī" pasākums, kurā gaidot Latvijas valsts svētkus, tiks gatavotas elegantas piespraudes ar latvju rakstiem. Pasākumā notiks mākslinieces Intas Rečas meistardarbnīca īpašu valsts svētku rotu veidošanā. Inta Rečas vadībā nodarbības dalībnieki veidos sarkanbaltsarkanu piespraudi ar latvju rakstu motīviem.
 
Un vēl
 
Šovakar plkst. 19.30 BK "Jēkabpils" mājās aizvadīs kārtējo Baltijas Basketbola līgas maču. Šoreiz jēkabpilieši stāsies pretī Igaunijas vienībai "TTU". Savā starpā komandas tiksies pirmo reizi. Tallinas Tehniskās universitātes komanda BBL regulārajā turnīrā ir pieteikta 15 spēlētāju sastāvā. Tā līdz šim līgā piedzīvojusi vienu uzvaru un vienu zaudējumu.

Atstājiet komentāru