2024.gada 16. maijs

Edijs, Edvīns

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 14. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 14. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī turpinās Karjeras nedēļa. Sākas bezmaksas automobiļu pārbaudes Latvijā. Šodien valdība spriedīs par valsts budžetu.
 
Šodien turpinas karjeras nedēļa. 2. vidusskolā norisināsies tādi pasākumi kā „Profesiju kaleidoskops" un „Profesiju labirints". Savukārt mūzikas skolā notiks „Instrumentu parāde", kur būs iespēja iepazīt dažādu mūzikas instrumentu skanējumu. Jēkabpils Valsts ģimnāzijā skanēs informējoša radiopārraide „Par ko kļūt"- izvēle sākas skolas solā". Vakara vidusskolas audzēkņi pildīs testu sevis izpētei. Bet Bērnu un jauniešu centrā plkst. 15.00 diskusiju cikls „Runā un audz" jauniešiem, kuriem interesē modes dizains.
 
Dažādās Latvijas pilsētās no šodienas līdz 28.oktobrim "Drošas braukšanas skola" bez maksas pārbaudīs automobiļus. Autovadītājiem būs iespēja noskaidrot, vai mašīnām pilnvērtīgi darbojas visas drošības sistēmas un elektroapgāde. Tiks pārbaudīti tie mezgli un sistēmas, kuras parasti nav iespējams pārbaudīt ikgadējās tehniskās apskates laikā. Jēkabpilī pārbaudes 15. oktobrī CSDD no plkst.11-18. Preiļos 16. oktobrī CSDD no plkst.11.-18.
 
No 6. līdz 9. oktobrim Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs Briselē piedalījās Eiropas Savienības Reģionu komitejas 108.plenārsesijā. Tika izskatīt vairāki jautājumi, kā arī pieņemti atzinumi. Paralēli plenārsesijai notika Eiropas Komisijas un Reģionu komitejas ikgadējais pasākums OPEN DAYS. Tā ietvaros diskutēja par nodarbinātību un izaugsmi. Fotoreportāžu iespējams apskatīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien valdība slēgtā sēdē spriedīs par valsts budžetu, liecina valdības sēdes darbakārtība. Plānots izskatīt vispārējo valdības budžeta plānu, ziņojumu par jaunām politikas iniciatīvām, kā arī ziņojumu par galvojamo projektu sarakstu iekļaušanai likumprojektā "Par valsts budžetu 2015.gadam''. Visvairāk līdzekļu nākamā gada budžetā papildus vēlētos saņemt Izglītības un zinātnes ministrija.

Šodien plkst.15 Ādažos notiks svinīgā ASV 1.kavalērijas brigādes karavīru sagaidīšanas ceremonija. Sauszemes spēku kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Mārtiņš Liberts sveiks smagās bruņutehnikas rotas karavīrus ar ierašanos Latvijā un kopīgu treniņu uzsākšanu ar Latvijas bruņoto spēku karavīriem. Ceremonijā varēs vērot bruņutehnikas paraugdemonstrējumus.
 
Un vēl
 
Šodien plkst. 14.00 paredzētā bērnu izrāde "Rio Rio" Kokneses kultūras namā atcelta, informē Kokneses novada pašvaldība. Izrāde atcelta nepietiekoša iepriekšpārdošanā pārdoto biļešu skaita iegādes dēļ. Izrāde plkst. 18.00 skatāma Aizkraukles kultūras namā. Interesenti aicināti izrādi apmeklēt Aizkrauklē.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Salas un Aknīstes novados noslēdzas Nīderlandes fonda KNHM projekts. Aizkraukles tiesa šodien skatīs lietu par mācītāja piekaušanu un aplaupīšanu. Topošās koalīcijas partijas pauž atbalstu Straujumai kā nākamās valdības vadītājai.
 
Šogad Nīderlandes fonds KNHM kopā ar novadu pašvaldībām finansēja 9 Aknīstes un Salas novadu iedzīvotāju ideju projektus. 2.oktobrī notika brauciens uz katru īstenoto projekta vietu, lai secinātu, kā paveikti iecerētie darbi. Salā un Sēlpilī izveidoti bērnu rotaļu laukumi, Biržu Tautas namam iegādāta apskaņošanas tehnika vietējo pašdarbnieku vajadzībām. Aknīstē izveidota atpūtas vieta, Asarē izveidots minifutbola, volejbola un basketbola laukums. Janvārī Lielvārdē notiks noslēguma pasākums. Sīkāk par paveikto radio1.lv ziņu portālā.
 
10. oktobrī atklātas otrās „Kamermūzikas dienas Pļaviņās" Pļaviņu Kultūras centrā. Klātesošie varēja klausīties Ievas un Ainara Šablovsku muzikālajā duetā. Kamermūzikas dienas turpinājās sestdien Pļaviņu mūzikas skolā, kur mūzikas skolu pedagogiem bija iespēja pilnveidot meistarību Ainara Šablovska meistarklasē saksofona spēlē. Nākamnedēļ Pļaviņu novada kultūras centrā Kamermūzikas dienu noslēgums, kur muzicēs reģiona mūzikas skolu audzēkņi no Kokneses, Aizkraukles, Jēkabpils un Pļaviņām. Koncertu vadīs operdziedātājs Nauris Indzeris. Fotoreportāža ziņu portālā radio1.lv.
 
Aizkraukles rajona tiesa šodien plāno turpināt skatīt krimināllietu, kurā par Pļaviņu Romas katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu apsūdzētas trīs personas, informē Aizkraukles rajona tiesa. Saskaņā ar apsūdzību trijotne ieradās pie mācītāja pārrunāt kristību jautājumus un iesita viņam pa galvu. Tad sasēja mācītāju un veica laupīšanu, nodarot mantisko kaitējumu vairāk nekā 7518 eiro apmērā. Apsūdzētos aizturēja Rēzeknē.
 
Turpinām ziņas
 
Vakar koalīcijas partijas - "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK tikšanās laikā ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu pauda, ka atbalsta pašreizējās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas kļūšanu par nākamās valdības vadītāju. Panākta vienošanās, ka nākamo valdību veidos trīs partiju koalīcija. Nacionālā apvienība un ZZS paudušas, ka neiebilst pret Latvijas Reģionu apvienību. Savukārt Straujuma piedāvāja koalīciju saglabāt pašreizējā sastāvā.
 
Jaunajā Ministru kabinetā nav skaidrības ar daļu ministru portfeļu - kurš vadīs atsevišķas resursu ministrijas, kā arī uzņemsies Izglītības un zinātnes ministrijas un Veselības ministrijas vadību. "Vienotībai" būs premjera amats, tāpat to varētu pārstāvēt finanšu ministrs Jānis Reirs un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Zaļo un zemnieku savienību pārstāvētu pašreizējie ministri - labklājības ministrs Uldis Augulis, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Nacionālā apvienība jaunajā valdībā turpinās vadīt Kultūras ministriju.
 
Un vēl
 
Biedrība „Par stipru Latviju", sākot Patriotisma mēnesi, 11.oktobrī Rīgā, Biķernieku sporta bāzē, organizēja Latvijas mēroga sacensības „Lāčplēšu kross". Skrējienā piedalījās Krustpils pamatskola ar četrām komandām. Skolēni izvirzījās 600 sportistu konkurencē. Kadetu grupā komanda „Lūši" ieguva 3.vietu, „Madonka"- 4.vietu un „Dubultsnikeri"- 7.vietu. Jauniešu grupā komanda „BBDZ"- 6.vieta. Šī skrējiena galvenie mērķi un uzdevumi bija saliedēt Latvijas iedzīvotājus un ģimenes.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents konkursā „Skaistākā lauku sēta" sveiks uzvarētājus. Gulbenē notiek forums par aktuālajām atbalsta programmām uzņēmējiem. Mājturības skolotāji apmeklē Ābeļu skolu.
 
Valsts prezidenta rezidencē Melngalvju namā plkst.14 tiks sveikti lauku saimniecību konkursa "Skaistākā lauku saimniecība" uzvarētāji. Konkursu rīko "Food Union''. To izsludināja jūlijā. Konkursā tika vērtēts saimniecības tēls, pievērsta uzmanība latviešu tradicionālo un kultūrvēsturisko elementu saglabāšanai, jaunām, neparastām idejām. Konkursā piedalījās zemnieku saimniecības no visiem Latvijas reģioniem. Starp finālistiem ir saimniecības no Krustpils, Mazsalacas un citiem novadiem.
 
Šodien Gulbenē notiks Ekonomikas ministrijas organizētais forums "Atbalsts uzņēmējiem". Tajā komersanti tiks informēti par šobrīd pieejamo valsts atbalstu uzņēmējdarbības sākšanai un attīstībai, kā arī par plānotajām Eiropas Savienības fondu programmām jaunajā plānošanas periodā. No šī gada septembra līdz decembrim EM reģionos rīkos forumus "Atbalsts uzņēmējiem". Forumi notiks Cēsīs, Valmierā, Ogrē, Gulbenē, Rēzeknē, Bauskā, Aizkrauklē, Liepājā un Daugavpilī. Pirmais forumu cikls tika organizēts šā gada pavasarī, kad 12 pasākumus visā Latvijā apmeklēja vairāk nekā 900 komersantu.
 
8. oktobrī Ābeļu pamatskolā Jēkabpils novadā viesojās mājturības un tehnoloģiju skolotāji no novadu un pilsētas skolām. Skolotāja Gunta Bičole iepazīstināja ar skolu, rādīja prezentācijas par skolas vēsturi un pasākumiem, kas skolā notiek. Mājturības un tehnoloģiju metodiskās apvienības vadītāja Inga Purviņa sniedza aktuālāko informāciju par jauninājumiem mājturības skolotāju darbā. Viesi varēja praktiski darboties kopā ar pagasta „Ābeļzieda" rokdarbniecēm.
 
Turpinām ziņas
 
Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis vakar atgriezās mājās pēc neparedzēta situācijas saspīlējuma Centrālāfrikas republikā. Sarunā raidījumā «Rīta Panorāma» ministrs norāda, ka situācija strauji pasliktinājās, jo iedzīvotāji nav apmierināti ar valdības darbu. Ielās izcēlās nemieri, un bandītiskie grupējumi apšaudīja arī Eiropas Savienības un ANO miera uzturēšanas spēkus. Vējonis uz Latviju tika, pateicoties militārajam transportam. Pēc 18.novembra Latvijas miera uzturēšanas spēki - 40 karavīri pakāpeniski atgriezīsies mājās. Latvija šajā misijā nepiedalīsies.
 
Ilgstošā lietus dēļ šodien vietām gaidāms liels nokrišņu daudzums, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs. Dienas laikā valsts centrālajos un austrumu rajonos, turpinoties ilgstošam lietum, nokrišņu daudzums sasniegs 15 līdz 24 milimetrus .Lietus sākās naktī uz otrdienu, un sinoptiķi brīdināja, ka Rīgā un citviet Latvijā jau naktī nokrišņu daudzums var sasniegt 15 līdz 25 milimetrus.
 
Un vēl
 
Līdz 19.oktobrim notiek tradicionālā "Labo darbu nedēļa", informēja labdarības organizācijas "Palīdzēsim.lv" vadītāja Ilze Skuja. Akcija notiek jau sesto gadu. Tās organizatori aicina reģistrēt savus ieplānotos labos darbus īpaši izstrādātās kartēs portālā "www.palidzesim.lv" vai arī iesūtīt lūgumus pēc palīdzības. Akcijas mērķis ir vairot prieku un labestību caur labiem darbiem, vienlaicīgi veicinot arī palīdzēšanas kultūru Latvijā.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Salā vidusskolas jaunieši tiekas ar novada domes deputātiem. Jēkabpilī samazinās bezdarba līmenis. Noslēdzies Jēkabpils atklātais čempionāts tenisā.
 
Statistika liecina, ka katru gadu neatbilstošas apkures ierīču ekspluatācijas dēļ notiek ap 900 ugunsgrēki. Tāpēc cilvēkiem jautājām, kāpēc viņuprāt rudenī visbiežāk dzīvojamajās mājās izceļas ugunsgrēki? Uz jautājumu atbildēja Pēteris, Aleksandra, Anita, Valērijs un Staņislavs.
VUGD Jēkabpils daļas inspektors kapteinis Andrejs Graudiņš aicina domāt par drošu apkures ierīču ekspluatāciju. Lai izvairītos no nelaimes un varētu droši uzturēt siltumu, kurinot malkas, gāzes vai cita veida apkures ierīci reizi trijos gados jāapseko dūmvadu, dūmeju un dūmkanālu tehniskais stāvoklis. Sodrēju tīrīšanu drīkst veikt sertificēti skursteņslauķi. Sodrēji no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem jāiztīra pirms apkures sezonas sākuma un apkures sezonā ne retāk kā: divas reizes apkures sezonā - apkures krāsnīm un virtuves pavardiem, reizi mēnesī - ilgdedzes speciālajām krāsnīm.
Plašāk par drošu ekspluatāciju variet izlasīt Radio1.lv ziņu portālā.

Turpinām ziņas

Oktobra sākumā Salā notika Salas vidusskolas jauniešu un Salas novada domes deputātu tikšanās neformālā gaisotnē "Kafija ar politiķiem". Tā ir Zviedrijā radīta un Latvijā adaptēta metode, kuras mērķis ir pārdomātā un patīkamā vidē abām iesaistītajām pusēm– dot iespēju satikties, iepazīties un pārrunāt aktuālus jautājumus. Salas novada jaunieši diskutēja par tādām tēmām kā līdzdalība, brīvais laiks un jauniešu nodarbinātība. Plašāk par tikšanos var izlasīt Radio1.lv ziņu portālā.
 
Latvijā septembra beigās augstākais bezdarba līmenis reģistrēts Latgalē, bet zemākais Rīgas reģionā, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotā informācija. Jēkabpilī bezdarba līmenis septembra beigās bija par 0,3 procentpunktiem mazāks nekā augusta beigās ar 8,5%. Kopumā valstī bezdarba līmenis septembra beigās bija 8,2% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā mēnesi iepriekš.
 
Un vēl
 
Noslēdzies Jēkabpils atklātais čempionāts tenisā. Šogad tajā kopumā startēja 21 tenisists. Cīņa par čempiontitulu izvērtās spraiga un intriģējoša, līdz tūres noslēgumā čempiona gods Andrejam Krūmiņam, otrā pozīcijā atstājot savu sīvāko pretinieku tenisa laukumā – Uldi Dzirkali. 3. vietu izcīnīja Armands Buks, aiz sevis olimpiskajā sešiniekā atstājot Emīlu un Arni Gabrānus un Aivaru Supi.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils pareizticīgie šodien svin Pokrova svētkus. Turpina konstatēt Āfrikas cūku mēri mežacūkām. "Jēkabpils Lūši" uzvar sestdienas spēlē pret Ventspils komandu.
 
Šodien Pareizticīgo baznīca svin Visusvētās Dievmātes Patvēruma jeb Pokrova svētkus. Pareizticīgie devās svinīgā gājienā no Svētā Gara klostera uz Visusvētās Dievmātes baznīcu, kur notika svētkiem veltīts Dievkalpojums. Šos svētkus ieviesa Pareizticīgā baznīca piemiņai par Dievmātes brīnumaino parādīšanos pareizticīgās Bizantijas impērijas galvaspilsētas Konstantinopoles Vlahernas dievnamā X gadsimtā. Jēkabpils pareizticīgajiem šī diena ir īpaša, jo pilsētā atrodas Visusvētās Dievmātes Patvēruma draudzes dievnams.
 
11. oktobrī Koknesē notika Dižo ogu parāde un Kokneses novada pašdarbības kolektīvu sezonas atklāšana. Kopumā parādē piedalījās 18 ķirbju saimnieki. Par svarīgāko ķirbi tika atzīts koknesieša Alda Neijas apmēram 50 kg smagais ķirbis. Skatītāju simpātiju ieguva deju kolektīva „Irši" ķirbju meitene, taču Kokneses Sama simpātiju izpelnījās Armanda Vitenberga izaudzētie ķirbji. Kokneses Tūrisma centra balvu ieguva Rita Libeka.
 
Pārtikas un veterinārais dienests informē, ka pēdējās nedēļas laikā saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprinājuši Āfrikas cūku mēra vīrusu 7 meža cūkām. Tas apstiprinājies vienai nomedītajai meža cūkai Ziemeļvidzemē un 6 beigtajām, meža cūkām Vidzemē un Latgalē. Mājas cūkām šonedēļ jauni saslimšanas gadījumi nav konstatēti. Vīruss pēdējā nedēļā nav skāris jaunas teritorijas.
 
Turpinām ziņas
 
Uzkrājumu bērna nākotnei veido katrs ceturtais jeb 24% vecāku Latvijā, rāda "Swedbank" veiktā aptauja. Vēl gandrīz puse aptaujāto vecāku jeb 48% šim mērķim plāno sākt krāt jau tuvākajā laikā. Pēc vecāku domām, līdz bērna pilngadības sasniegšanai vidējai uzkrājumu summai vajadzētu būt aptuveni 6900 eiro. Dati rāda, ka vecākiem ir reālistiskas aplēses par vidējo krāšanai atvēlamo summu un uzkrājuma lielumu.
 
Vakar Luksemburgā Eiropas Savienības Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē panākts politisks atbalsts Baltijas valstu un Somijas lūgumam par mērķētu pasākumu ieviešanu. Tāpēc, lai daļēji finansētu piena ražošanas nozares lauksaimniekiem radušos zaudējumus. Diskusijas iznākumā ES prezidentūra aicināja Eiropas Komisiju sagatavot priekšlikumus. Sarunas turpināsies 15.oktobrī.
 
Un vēl
 
Pagājušās nedēļas nogalē Latvijas volejbola čempionāta Nacionālās līgas mājas spēlē SK "Jēkabpils Lūši" tikās ar Ventspils komandu, kur ar rezultātu 3:1 sagrāva pretiniekus. Labākie spēlētāji, kas palīdzēja komandai uzvarēt bija Puķītis Jemeļjanovs. Nākamā mājas spēle notiks 18.oktobrī plkst. 18.00 Jēkabpils sporta namā pret Cēsu komandu. Radio1.lv ziņu portālā iespējams aplūkot video.

Atstājiet komentāru