2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 9.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 9.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc šogad neatcels noteiktos pabalstu ierobežojumus? Kāds apjomīgs pētniecības projekts latviešu literatūrā sāksies šodien? Un Kāpēc tehnoloģiju kompānija Apple ir liegusi apmainīties ar noteiktas grupas aplikāciju datiem?

 

Šodien Kazahstānas galvaspilsetā Almati noslēdzas pasaules čempionāts ugunsdzēsibas sportā, kurā piedalās arī Latvijas izlase. Latvijas valsts pieaugušo izlases sastāvā startēs kapteinis Mihails Tutuškins, seržanti Einārs Jonelis un Oskars Reiziņš, kaprāļi Maksims Gorodijenko, Krists Rozgals un Rihards Reiziņš, kā arī ierindnieks Maigonis Jānis Jakovļevs. Pasaules čempionātā medaļas tika izcīnītas 100 metru šķēršļu joslas pārvarēšanā, uzkāpšanā ar āķkāpnēm mācību torņa 4.stāvā, 4x100 metru ugunsdzēsības stafetē un izvēršanās no motorsūkņa stafetē.

Lai gan Labklājības ministrijai ir tiesības rosināt atcelt 2009.gadā pieņemtos sociālās apdrošināšanas pabalstu un ģimenes valsts pabalsta ierobežojumus, ministrija pagaidām neredz iespējas atjaunot pabalstus iepriekšējā apmērā. Pabalstu ierobežojumi ir noteikti līdz šī gada beigām. Ministrija norāda, ka pabalstu izmaksas ierobežojumi šogad ir jāsaglabā, jo valstī ienēmumi nav palielinājušies. Tāpēc līdz gada beigām tiks saglabāts ierobežojums ģimenes valsts pabalstam un to jāturpina izmaksāt 11,38 eiro apmērā par katru bērnu. Savukārt no nākamā gada 1.janvāra - diferencēt atkarībā no bērnu skaita ģimenē. Šodien Saeima lems par pabalsta ierobežojuma saglabāšanu.

Turpinām ziņas

 

Šodien sāksies Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes, Aleksandra Čaka muzeja un Memoriālo muzeju apvienības kopīgais projekts "Latvijas gadu gredzeni literatūrā", kas iecerēts kā ilglaicīgs pētniecības, lekciju, diskusiju un izstāžu cikls piecu gadu garumā. Projekts veidots kā sazarots pasākumu komplekss, laikā līdz Latvijas valstiskās neatkarības proklamēšanas 100.gadadienai atklājot latviskās identitātes kodolu latviešu literatūrā.

No šodienas līdz svētdienai "Cafe Europa" konteinerī Spīķeros būs skatāma izstāde "Ūdens nākotne", kas apmeklētājiem piedāvās gan "RIXC" "Baktēriju baterijas" instalāciju, gan Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta Ūdeņraža laboratorijas zinātnieku izgatavoto "ūdens tornādo", gan jaunā mākslinieka Pētera Riekstiņa "bio-elektro-ķīmisku komponistu", kas rada mūziku, izmantojot ūdeni. Izstādes laikā norisināsies atvērtās mākslas un zinātnes darbnīcas "Ūdens nākotne: atjaunojamā enerģija".

Savukārt Briselē šodien tiks atklāta Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas izstāde „Earthworks”, kas norisināsies dizaina festivālā „Brussels Design September”. Latvijas dizaina izstādes autori ir dizaina studija Rijada sadarbībā ar Natāliju Jansoni un Sarmīti Stabulnieci. Izstāde ir dizaina priekšmetu kolekcija, kas mērķtiecīgi veidota ar cieņu un interesi par Latvijas kultūras mantojumu, amatniecības tradīcijām, vietējo materiālu savdabību un to lietojuma iespējām. Izstāde Briselē būs skatāma līdz 3.oktobrim.

 

Un vēl

 

Tehnoloģiju kompānija "Apple" aplikāciju izstrādātājiem liegusi iespēju trešajām personām nodot fitnesa un veselības aplikāciju ievāktos datus. Lai arī jaunākā mobilās operētājsistēmas "iOS" versija būs pieejama jau šodien līdz ar jauno ierīču prezentāciju, tomēr aplikāciju izstrādātāji ar to jau iepazinušies kopš jūnija. Jaunajā operētājsistēmā paredzēta īpaša "HealthKit" platforma aplikācijām, kas darbojas ar dažāda veida biometrisko datu ievākšanu. Ja ierīces lietotājs ir devis piekrišanu, tad šīs aplikācijas drīkstēs ar biometriskajiem datiem apmainīties savā starpā - piemēram, aplikācija, kas mēra asinsspiedienu, varēs šos datus nodot medicīnas aplikācijai nun tamlīdzīgi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā Krievijas prezidenta Vladimira Putina darbību nodēvē Kijevas patriarhāts Filarets? Kad Jēkabpilī notiks seminārs par jauno būvniecības likumu? Un Kur Jēkabpilī notiks izglītojošas nodarbības topošajiem vecākiem par bērnu zīdīšanu?

Latvijā nākamgad risināsies Eiropas čempionāta basketbolā vienas apakšgrupas turnīrs, tā vakar balsojumā nolēma Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas valde. Pa vienai grupai spēles aizvadīs arī Francijā, Horvātijā un Vācijā, savukārt izšķirošie mači notiks Francijas pilsētā Lillē. 2015.gada Eiropas čempionātu basketbolā bija plānots organizēt Ukrainā, tomēr valstī valdošās kara darbības dēļ tai šī iespēja ir liegta. Kā zināms, Latvijas izlase kvalifikācijas turnīrā uzvarēja visās sešās spēlēs, kvalificējoties astotajam finālturnīram pēc kārtas.

Jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti liecina, ka, izvērtējot, kurš mācību priekšmets pirmām kārtām būtu jāatjauno vai jāievieš no jauna pamatskolas programmā, jaunieši vecumā līdz 24 gadiem daudz biežāk nekā citu vecuma grupu respondenti norādījuši militāro mācīb un ceļu satiksmes noteikumus. Savukārt vecāka gadagājuma respondenti uzskata, ka skolās būtu jāmāca glītrakstīšana un veselības mācība.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins nonācis sātana varā, un viņš būs nolādēts uz mūžīgiem laikiem, ja nenožēlos grēkus, paziņojis pareizticīgās baznīcas Kijevas patriarhāta patriarhs Filarets. Baznīcai neierasti skarbie vārdi lietoti patriarha Filareta paziņojumā, kas publicēts Kijevas patriarhāta tīmekļa vietnē. Paziņojumā arī teikts, ka Putins darījis visu iespējamo, lai veicinātu konfliktu Ukrainā. Tāpat patriarhs brīdinājis, ka, ja Putins «nenāks pie prāta», tam draud mūžīgas mokas ellē, ziņo Ukraine Today un Kyiv Post.

Turpinām ziņas

Patlaban ir pieņemti visi galvenie normatīvie akti, lai šī gada 1.oktobrī stātos spēkā jaunais būvniecības regulējums. Atlikušie normatīvie akti ir jāpieņem līdz 2015.gada 1.jūlijam. Lai iepazīstinātu plašāku sabiedrību ar jauno būvniecības regulējumu, Ekonomikas ministrija sākusi semināru ciklu reģionos. Jēkabpilī seminārs notiks nākamnedēļ, 19.septembrī plkst.10 Krustpils novada domes konferenču zālē,Rīgas ielā 150a.

No 13. līdz 17.oktobrim 15 Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī vienlaikus notiks "Karjeras nedēļa 2014". Šogad pasākumos īpaša uzmanība būs pievērsta jauniešu pašvērtējumam un savu spēju izzināšanai pirms lēmuma pieņemšanas par savu nākotnes profesiju vai nozari. Karjeras nedēļa ir pasākumu cikls, kur jauniešiem ir iespēja tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, karjeras konsultāciju laikā uzzināt savus talantus un pilnveidojamās puses, "projektēt" savu nākotnes profesiju un dzīvesveidu, piedalīties radošajās darbnīcās, konkursos, laimēt balvas un iesaistīties citās aktivitātēs.

Un vēl

Lai izglītotu topošos un jaunos vecākus par zīdīšanas praktiskajiem jautājumiem un priekšrocībām mātes un bērna veselībai, biedrība „Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācija” Slimību profilakses un konytroles centra finansēta projekta ietvaros visā Latvijā organizēs seminārus „Bērna zīdīšana – teorija un prakse”. Jēkabpilī seminārs notiks 12. septembrī pulksten četros pēspusdienā Jēkabpils Iekļaujošas izglītības atbalsta centrā – Draudzības alejā 26. PIETEIKŠANĀS zvanot - tālr. 20371529.

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā uzzināt vai tava dzīvesvieta iekļauta karantīnas teritorijā? Kādi pasākumi šonedēl notiks Rīgas ielā? Un Kur iespējams politiķiem uzdot jautājumus pirms vēlēšanām?

 

 

Katru nedēļu Āfrikas cūku mēris tiek konstatēts no piecām līdz deviņām meža cūkām, bet mājas cūkām pēdējā laikā saslimšana nav konstatēta. Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors Māris Balodis norāda, ka mājas cūkām pēdējās pusotras nedēļas laikā nav bijuši jauni uzliesmojumi. Savukārt meža cūkām joprojām tiek konstatēts vīruss - katru nedēļu vismaz piecām līdz deviņām mežacūkām.

Lai uzzinātu, kādi ir mājas un meža cūku un citu lauksaimniecības dzīvnieku pārvietošanas ierobežojumi, kādi ir mājas un meža cūku gaļas, kā arī to izstrādājumu un produktu izplatīšanas ierobežojumi attiecīgajā teritorijā, Pārtikas un veterinārais dienests ir izveidojis interaktīvo karti , kas pieejama dienesta interneta vietnē pirmās lapas Aktualitāšu sadaļas labajā pusē. Tajā ar 4 krāsām iezīmēti pagasti, pēc kurām var atpazīt karantīnas kritisko teritoriju. Lai uzzinātu, kādi ierobežojumi ir katrā teritorijā, jānospiež kartē uz izvēlētā pagasta un atvērtajā informatīvajā logā būs aktuālālā informācija.

 

 

Līdz gada beigām pa Latvijas ceļiem ripos 201 elektromobilis un būs iekārtotas 29 to uzlādes stacijas. Tas viss sagādāts ar būtisku Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta atbalstu - pašvaldībām tiek uzsaukts līdz 85% no pirkuma izmaksām, bet uzņēmējiem - līdz 60%. Interese iegādāties nebūt ne lētos, taču vidi saudzējošos braucamos ir ievērojama, secina nozares ministrija. Tomēr fakti liecina, ka bezizmešu mašīnas tiek pirktas, nevis, pateicoties zaļai domāšanai, bet gan lielākoties tāpēc, ka iegrožotās rocības dēļ šī bijusi iespēja papildināt pašvaldību autoparkus.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija sadarbībā ar pašvaldībām un objektu īpašniekiem jau 19.gadu Latvijā rīko Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuras šogad veltītas Rīgas ielas kultūrvēsturiskajam tēlam. Latvijas pilsētās un citās apdzīvotās vietās ir 65 Rīgas ielas, tāpēc ar Rīgas vārdu saistītajam kultūrvēsturiskajam mantojumam ir iespēja pievērst plašāku uzmanību.

Rīgas iela ir arī Jēkabpilī un šeit kultūras mantojuma dienas norisināsies 12.septembrī pulksten 12tos ar Informatīvo plākšņu atklāšanu pie kultūrvēsturiski nozīmīgām ēkām un objektiem Rīgas ielā: Bijušās Krustpils pilsētas domes, Kinoteātra un skolas. Ceturtdien un piektdien Rīgas ielā būs skatāma arī fotogrāfiju ekspresizstāde „Rīgas ielas kultūrvēsturiskais tēls Jēkabpilī”. Savukārt piektdien piecos pēcpusdienā Krustpils pilī būs mūzikas vakars ar Arta Robežnieka piedalīšanos

 

Savukārt nākamnedēļ 18.septembrī nopulksten 9ņiem rītā Jēkabpilī notiks Dzejas dienām veltīti pasākumi. Pilsētas laukumus un trotuārus apdzīvos dzeja. Jēkabpils skolu audzēkņi ar krītu rakstīs visiem pazīstamu un pavisam jaunu autoru dzeju uz pilsētas ietvēm un laukumiem. Pulksten četros pēcpusdienā Jēkabpils Galvenajā bibliotēka aicina uz tikšanos "Gaismas pieskārieni" ar dzejnieci Sarmīti Radiņu. Savukārt pulksten septiņos vakarā Jēkabpils tautas namā sāksies Igo trešās dzejas grāmatas "Debesis karstas" atvēršanas svētki. Pasākumā Igo dziedās Jāņa Strazda un Valta Pūces dziesmas, kuru teksta autors ir viņš pats.

 

Un vēl

 

Sagaidot 12.Saeimas vēlēšanas, Jēkabpils Latviešu biedrība septembrī rīko politiskās diskusijas, kurās piedalīsies vēlēšanām pieteikto partiju deputātu sarakstu pārstāvji. Diskusijas notiks Jēkabpils Latviešu biedrības mītnes vietā – Tautas namā. Pirmā diskusija gaidāma jau rīt, 10.septembrī, pulksten 18.30 Tautas nama zālē. Pārējās diskusijas notiks 17. Un 24.septembrī pulksten 18.30, kā arī 26.septembrī pulksten 18.00. Diskusijās aicināts piedalīties ikviens, kas vēlas uzdot jaut;ajumus politiķiem.

 

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda maize garšo jēkabpiliešiem? Vai KNAB pievienos Iekšlietu ministrijai? Un Kāpēc šobrīd savairojušies odi?

 

Pārtikas ražotāji un meistari starptautiskās pārtikas izstādes „Riga Food 2014” laikā sacentās par medaļām izcilas kvalitātes pārtikas produktu konkursos – šogad tika vērtēti maizes, medus un piena produkti. Pēc žūrijas vērtējuma zelta diplomi un medaļas par izcilu maizes kvalitāti tika piešķirti 17 maizes paraugiem, sudraba diplomi un medaļas par ļoti labu kvalitāti – 15 maizes paraugiem, savukārt bronzas diplomi un medaļas par labu kvalitāti – 3 maizes paraugiem. Rudzu maizes kategorijā SIA "Dona" „Rudzu maize” ieguva zelta medaļu. Savukārt kviešu rudzu maizes kategorijā SIA „Dona” „Saldskābā maize” saņēma sudraba medaļu. Arī konkursa nominācijā "Jaunums" SIA “Dona” “Melderu maize” saņēma sudraba medaļu.

Maize ir pārtikas karaliene, produkts bez kura nav iedomājama neviena ēdienreize. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kāda ir viņu iecienītākā maize? Viedokļus izteica Liene, Rudīte, Māra, Zenta un Sintija.

AUDIO

Maizi cilvēki uzturā lieto jau kopš sirmas senatnes. Pirms 15 tūkstošiem gadu cilvēks pirmo reizi sāka vākt un kultivēt graudzāles, no kurām cēlušies tagadējie mieži, kvieši, auzas un rudzi. Akmens laikmetā cilvēki ēda nepārstrādātus graudus, bet vēlāk tos iemācījās saberzt starp akmeņiem un sajaukt ar ūdeni. Tā radās pirmie dzirnakmeņi, pirmie milti un pirmā maize. Kā arheologi noskaidrojuši, maizes vecvecmāmiņa bijusi šķidra graudu putra, kuru vēl šobaltdien lieto dažās Āfrikas un Āzijas zemēs. Kad cilvēki iemācījās iegūt uguni, pirms sajaukšanas ar ūdeni sadrupinātie graudi vispirms tika apcepti. Pagāja vairāki gadu tūkstoši, līdz cilvēks iemācījās pagatavot maizi no raudzētas mīklas. Taču no šī brīža maize sāka savu uzvaras gājienu, kas turpinās līdz pat mūsdienām.

 

Turpinām ziņas

 

Ekspertu darba grupa, kas izvērtēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbību, rosina to pievienot Iekšlietu ministrijas resoram. Šādu priekšlikumu darba grupa vakar, 8.septembrī, iesniedza premjerministrei Laimdotai Straujumai. Jau vēstīts, ka 15.jūlijā KNAB valdībai iesniedza ziņojumu par biroja paveikto pirmajā pusgadā, no kura izriet, ka birojā personāla mainība ir neliela un iestāde spēj noturēt darbiniekus un nav nepieciešamības to pievienot kādam citam resoram.

 

Rīgas rajona tiesa šodien turpinās skatīt vienu no "Latvenergo" amatpersonu kukuļošanas krimināllietām. Saskaņā ar apsūdzību kukuļošana notikusi no 2007.gada 1.augusta līdz 2010.gada 15.jūnijam. Kukulis dots, lai Latvenergo rīkotajā konkursā par Pļaviņu HES vairāku hidroagregātu rekonstrukciju un iekārtu iegādi kā izdevīgākais piedāvājums tiktu atzīts uzņēmuma "Alstom". Tāpat arī, lai ar šo uzņēmumu tiktu noslēgts valsts pasūtījuma līgums.

 

Un vēl

 

 

Siltais un mitrais laiks, kas sekoja karstajai un sausajai vasarai, augusta beigās un septembra sākumā veicinājis odu savairošanos. Iedzīvotāji novērojuši, ka augusta beigās, septembra sākumā, iestājoties atvasarai, atrodoties dabā, nākas atkauties no odu uzbrukumiem. Latvijas Dabas muzeja entomologs Nikolajs Savenkovs skaidro, ka šāda parādība pēc siltas ziemas un sausas vasaras ir normāla.

Radio1 novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Nākamnedēļ, 16. septembrī plkst. 13.00 Raiņa muzejs „Tadenava” aicina uz Dzejas dienu bērniem AUGAM AR GARO PUPU. Programmā: bērnu dzejas gadagrāmatas „Garā Pupa 2014” atvēršana; ilustrāciju izstāde un radošā darbnīca; dzejas draugi: Renārs Kaupers ar dziesmām bērniem un grāmatu galds. Tadenava, vieta, kur Rainis reiz bija mazs puisītis, 16. septembrī kļūs par bērnu dzejas galvaspilsētu. Ar „Garo pupu” Tadenavā iepazīstinās grāmatas veidotāji.

 

Īstenojot biedrības "Eksavi" projektu, Krustpils novada Krustpils pagasta Spuņģēnos izveidota baskāju taka. Projekta "Pēdu relaXkūres taka" gaitā izveidotā baskāju taka dos Krustpils pagasta iedzīvotājiem un viesiem iespēju staigāt ar basām kājām pa oļiem, čiekuriem, koka baļķiem, sūnām, smiltīm, akmeņiem un koka mizām, izjūtot pēdu aktīvo punktu iedarbību uz ķermeņa veselības stāvokļa uzlabošanos, kā arī izbaudīt takas māksliniecisko noformējumu. Apmēram 80 metru garā "Pēdu relaXkūras taka" izveidota brīvā dabā lokveidā no dabā pieejamiem materiāliem - egles un priežu čiekuriem, sūnām, grants, kūdras, baļķiem, laukakmeņiem, dekoratīvajiem akmeņiem, oļiem, granīta šķembām, koka mizām un celmiem. Projekta kopējās izmaksas – tūkstots 160 eiro.

SIA "Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība" iesniegusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai jauno precizēto ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu tarifu projektu, saskaņā ar kuru maksa par ūdeni un kanalizāciju Līvānos varētu pieaugt par 28,5%. Ja patlaban viens kubikmetrs ūdens patērētājiem Līvānos maksā 37 eiro centus, tad turpmāk šo maksu plānots paaugstināt līdz 51 eiro centam, bez pievienotās vērtības nodokļa. Pieaugums – 37,8%. Savukārt kanalizācijas pakalpojums patērētājiem varētu sadārdzināsies par 19,2% - no 79,7 līdz 95 eiro centiem par kubikmetru, bez PVN.

Turpinām ziņas

Psihoneiroloģiskajās slimnīcās netiek ievēroti visi vēlēšanu norises noteikumi, pēc Eiropas Parlamenta vēlēšanu novērošanas psihoneiroloģiskajās slimnīcās secināja tiesībsargs Juris Jansons. Tiesībsarga biroja darbinieki konstatēja virkni problēmu attiecībā uz personu ar garīga rakstura traucējumiem vēlēšanu tiesību nodrošināšanu. Konstatēto problēmu risinājumi būtu jāveic līdz oktobrī paredzētajām Saeimas vēlēšanām. Tiesībsarga biroja darbinieki devās novērot gatavošanos vēlēšanām Latvijas psihoneiroloģiskajās slimnīcās, tajā skaitā arī Aknīstes psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

Nedēļas nogalē Viesītes novadā norisinājās Latvijas čempionāts orientēšanās sportā vidējā distancē un stafetē. Kā informē organizatori, sacensībām bija pieteikušies 596 individuālie dalībnieki un 178 komandas. Elites grupās starta sarakstos meklējami gandrīz visi Latvijas spēcīgākie orientieristi. Šāda mēroga sacensības novadā notika pirmo reizi. Latvijas čempionātu Viesītes novadā organizēja orientēšanās sporta klubs „Sēlijas mežs". Pēdējais Latvijas čempionāts, ko organizējis klubs notika 2006. gadā maija mēnesī Jēkabpilī.

Un vēl

Nokultos labības laukos vairākās Latvijas vietās šodien kopumā vairāku hektāru platībā deguši salmi un rugāji. Ugunsdzēsēji informē, ka Saldus novada Saldus pagastā salmi uz nokulta labības lauka dega četru hektāru platībā, Brocēnu novada Cieceres pagastā – viena hektāra platībā, savukārt Kuldīgas novada Pelču pagastā – 400 kvadrātmetru platībā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc šodien tirdzniecības centrā sala atskanēja trauksmes sirēnas? Kāda ir ūdens kvalitāte Radžu ūdenskrātuvē? Un Cik lielas ir pedagogu algas Zemgalē?

Šodien pusdienlaikā t/c ''Sala'' noskanēja trausmes signāls, Radio1 informē aculieciniece. Apmeklētāji un darbinieki tika aicināti evakuēties. Notikuma lieciniece atradās kafejnīcā ''Ceļavējš'', ieturot pusdienas, kad atskanēja trauksmes sirēnas. Veikala skaļruņos trijās valodās tika paziņots, ka ēka ir jāpamet. Taču viņa ievēroja, ka cilvēki uz izejas pusi virzijās gausi, un veikala pārdevēji palika savās darba vietās. Tāpēc arī sieviete neatstāja kafejnīcu. Tirdzniecības centra ''Sala'' vadītājs Ingus Liseckis apstiprina informāciju, ka signalizācija ieslēdzās. Viņš skaidro, ka pie vienas no sānu ieejas durvīm bija aizdegusies miskaste. Telpās iekļuvušie dūmi iedarbināja signālu. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv

Jēkabpils policijas iecirkņa teritorijā pēdejo dienu laikā konstatētas vairākas motorzāģu zādzības. Jēkabpilī, Alejas ielā nozagti divi motorzāģi, bet Salas pagastā no garāžas nozagti trīs motorzāģi. Tāpat arī policijai ziņots, ka Jēkabpilī, Viesītes ielā neatgriež celtniecības instrumentus, Brīvības ielā no garāžas nozagti divi velosipēdi. Uzsākts kriminālprocess. Bet Jēkabpils novada Dunavas pagastā no traktoriem nozagti 259 litri dīzeļdegvielas. Arī šajā gadījumā uzsākts kriminālprocess.

Turpinām ziņas

Radžu ūdenskrātuvē ūdens kvalitāte atbilst prasībām un peldēties ir atļauts, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Margita Liepiņa. Veselības inspekcijas Latgales kontroles nodaļa informē, ka Radžu ūdenskrātuves peldvietā 2014.gada 2.septembrī noņemtie ūdens kvalitātes paraugi pēc mikrobioloģiskajiem izmeklējumiem un vizuālajiem novērojumiem atbilst likumdošanas prasībām, neapdraud peldētāju veselību un peldēties ir atļauts. Ūdens analīzes Latvijas peldvietās tiek veiktas regulāri visu peldsezonu no 15.maija līdz 15.septembrim.

Veselības ministrija iesniegusi valdībā lūgumu ļaut sešām ārstniecības iestādēm pērn nopelnīto neiemaksāt valsts budžetā, bet izmantot zaudējumu segšanai, kas veidojušies saistībā ar valsts apmaksātās veselības aprūpes sniegšanu, savukārt vienai slimnīcai lūgts ļaut nopelnīto izmantot valsts galvotā aizdevuma segšanai. Lūgums iesniegts arī par Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīcu, kura varēs paturēt - 35 tūkstoši 614 eiro. Ministrija norāda, ka šo ārstniecības iestāžu saimnieciskās darbības rezultāts nav būtiski uzlabojis kopējos to finanšu rādītājus un neliecina par finanšu stabilitāti ilgtermiņā.

 

Autoceļu finansējums šim gadam sasniegs 287,4 miljonus eiro un tas pārsniegs pērnā gada līmeni, kad autoceļiem tika atvēlēti 261,5 miljoni eiro. Satiksmes ministrijā informēja, ka 2007.-2013.gada finansējuma periodā realizēti tādi lieli Kohēzijas fonda projekti kā autoceļa posma Ludza-Terehova būvniecība. Darbi turpinās apakšposmā Ludza-Nirza, kura finansējums ir 12,9 miljoni eiro.

Tāpat veikta ceļa posma Tīnūži-Koknese būvniecība. Kā ziņots, kopējais valsts autoceļiem paredzētais finansējums 2014.gadā gan autoceļu remontdarbiem, gan uzturēšanai iepriekš tika prognozēts gandrīz 250 miljonu eiro apmērā.

Un vēl

Zemgales skolās pedagogu mēneša algu likmes pārsvarā ir no 405 līdz 500 eiro, bet, ieskaitot skolas vadību - līdz 1200 eiro mēnesī. Dažos novados likmes vēl tiek izvērtētas. Piemēram, Pļaviņu novada izglītības speciāliste Inese Saulīte informē, ka Pļaviņu novadā minimālā pedagoga darba algas likme par vienu slodzi ir 420 eiro, kas fiksēts Pļaviņu novada ģimnāzijas Odzienas filiālē, bet maksimālā algas likme par vienu slodzi ir 528 eiro, kas fiksēts Pļaviņu novada ģimnāzijā. Bet Kokneses novadā minimālā likme ir 405 eiro, maksimālā - 500 eiro par likmi.

Atstājiet komentāru