2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 8.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 8.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien Jēkabpilī būs pieejamas fizioterapijas meistarklases? Kāpēc robežsardze aicina žurnālistus uz kopīgiem reidiem? Un Kādu laiku šonedēl sola sinoptiķi?

 

Šodien jau sesto gadu Latvijā atzīmēs Vispasaules Fizioterapijas dienu “Esi vesels kustībā!”, kuras laikā biroju un dažādu organizāciju kolektīvi ir aicināti pieteikties uz bezmaksas FIZIOTERAPIJAS MEISTARKLASĒM. Jēkabpilieši aicināti pieteikties pie fizioterapeites Aleksandras Krūmiņas, tālrunis – 29717711.


Katru gadu vismaz 1,9 miljoniem pasaules iedzīvotāju nāves cēlonis ir saistīts ar mazkustīgu dzīvesveidu, kam vistiešākā veidā ir pakļauti arī darbinieki, kuru ikdiena aizrit birojos. 24 – 44% birojos strādājošo norāda, ka viņiem mēdz būt roku, muguras kakla daļas un plecu joslas sāpes, turklāt arvien biežāk par sāpēm sūdzas cilvēki, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu.

 

 

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība šodien organizē Saeimas deputātu kandidātu priekšvēlēšanu diskusiju „Vai dzīvosim labāk?”. Galvenie diskusijas virzieni būs trīs: Kā palielināt Valsts budžeta ieņēmumu daļu, lai nodrošinātu priekšvēlēšanu programmā solītā izpildi un valsts izaugsmi? Kā nodrošināsiet iedzīvotāju labklājības pieaugumu, izmantojot nodokļu politikas instrumentus? Un Kāda būs pozīcija darbinieku tiesību nodrošināšanā, piemēram, Darba likuma normu uzlabošanā? Politisko pārstāvju atbildes tiks dokumentētas, un, vadoties pēc tām, arodbiedrības aicinās balsot par vai pret attiecīgo politisko partiju.

 

Šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā biedrība „Ascendum” sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi atklās pirmo atjaunoto dzejas krājumu bērniem „Garā pupa”. Gadagrāmatas atvēršanas svētki notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas un nodibinājuma „Rīga 2014” organizētā karnevāla gājienā „Gribu iet uz bibliotēku”. Kā paša pirmā „Garās pupas” gadagājuma ievadvārdos 1983. gadā rakstīja Ojārs Vācietis: „te nu ir vēl viena, nemaz nevar izstāstīt, cik raibziedaina pupa”. Gadagrāmatas jauno veidolu radījuši dizaineri Rūta Briede un Artis Briedis, bet to ilustrējis mākslinieks Mārtiņš Zutis.

 

Turpinām ziņas

 

Akciju sabiedrība “Pasažieru vilciens” informē, ka šodien, kā arī 10., 12., 15., 17. un 19.septembrī ir mainīti Daugavpils – Rīga virziena vilcienu kustības saraksti. Izmaiņas vilcienu satiksmē noteiktas saistībā ar sliežu ceļa remontdarbiem posmā Līksna-Daugavpils. Vairāki vilcieni nekursēs, bet vairākiem ir mainīti atiešanas un pienākšanas laiki. Sīkākas uzziņas dzelzceļa stacijās.

 

Valsts robežsardze šodien kopā ar žurnālistiem piedalīties kopējās imigrācijas kontroles patruļās uz autoceļiem, pārbaudot automašīnas un autobusus, kā arī prāmju profilēšanā Tirdzniecības ostā.
Šāds piedāvājums izteikts, jo 14. septembrī Valsts robežsardze atzīmēs Imigrācijas dienesta 20.gadadienu. Tāpēc laika posmā līdz 14.septembrim tiek piedāvāta iespēja filmēt, veidot intervijas un stāstus, kopumā iepazīties ar Valsts robežsardzes Imigrācijas dienesta darbu Latvijā.

 

Un vēl

 

Šodien laika apstākļi būs līdzīgi kā nedēļas nogalē, dienas laikā, iespējams, gaiss iesils pat līdz +25 grādiem, bet jau rīt no rietumiem Latviju sasniegs mākoņu un nokrišņu zona, kas atnesīs lietu. Naktis kļūs par 3-4 grādiem siltākas, jo debesis aizklās biezāka mākoņu sega, kas neļaus gaisam atdzist, bet arī dienas laikā gaisa temperatūra vairs nepaaugstināsies tik ļoti kā saulainajā nedēļas nogalē – tā gaidāma vien +17...+22 grādu robežās.

 

Savukārt ūdens temperatūra jūras piekrastē, ezeros un lielākajās upēs joprojām ir +14..+17 grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Daugavā ūdens temperatūra ir +15..+17 grādu, Gaujā un Aiviekstē saglabājas +14..+15 grādu silts ūdens. Dažās mazajās upēs ūdens atdzisis līdz +12 grādiem.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Jēkabpils baltkrievu ansamblis “Spotkaņje” dosies uz Rēzekni? Ko paredz Ukrainas valdības un prokremlisko kaujinieku pārstāvju piektdien Minskā parakstītais pamiera protokols? Un Cik maksā makškerēsana Radžu ūdenskrātuvē?

 

Vakar finišēja Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāta astotais posms Francijā. Jēkabpilietis Reinis Nitišs iekļuva sacensību finālbraucienā, kurā finišu sasniedza otrajā vietā aiz pieredzes bagātā, 2003. gada pasaules rallija čempiona Petera Solberga. Nitišs Francijā ieguva 23 punktus un, ar kopsummā iekrātiem 157 punktiem, ir pakāpies uz Pasaules RX kopvērtējuma otro vietu. Plašak lasiet portālā Radio1.lv.

 

 

Jēkabpils baltkrievu ansamblis “Spotkaņje” dosies uz Rēzekni, kur notiks jau ceturtais Baltkrievijas svētku pasākums. Tajā savu dzeju lasīs Daugavpils dzejnieks Staņislavs Volodjka, kā arī uzstāsies Rēzeknes ansambļi. Svētku viesu vidū būs ne tikai jēkabpilieši, bet arī ansamblis no Dagdas. Tāpat arī dalībai koncertprogrammā aicināti divi kolektīvi no Minskas – tautas folkloras ansamblis "Verbica", dziesmu un mūzikas jauniešu ansamblis "Jarica", solists – Marks Voitko. Plānota arī Baltkrievijas valsts Kultūras un mākslas universitātes rituālu un svētku režijas katedras pasniedzēja Dmitrija Sergejčuka ierašanās.

Aptuveni 18 gadus pēc valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas ieviešanas Labklājība ministrija ir secinājusi, ka sociālo iemaksu griestu noteikšana veicina nevienlīdzību, atstāj negatīvu finansiālu ietekmi un rada citas problēmas, tāpēc piedāvā ieviest citu - jaunu ierobežojumu pabalstu aprēķinam. Labklājības ministrija norāda, ka no 2016. gada 1.janvāra ir nepieciešams atteikties no valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksimālā apmēra noteikšanas.

Turpinām ziņas

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija savā interneta vietnē publiskojusi Ukrainas valdības un prokremlisko kaujinieku pārstāvju piektdien Minskā parakstītā pamiera protokola svarīgākos punktus, kas līdz šim atklātībā nebija zināmi. Cita starpā dokuments paredz pirmstermiņa vietējās varas vēlēšanas Doņeckā un Luhanskā. Protokolā norādīts, ka EDSO aktīvi uzraudzīs Krievijas un Ukrainas robežu, gar kuru jāizveido drošības zona.

Zināms, ka Maskavas atbalstītie teroristi un Krievijas armija jau pirmās dienas laikā vairākas reizes ir pārkāpusi uguns pārtraukšanu, kas stājās spēkā piektdien. Tiek ziņots, ka pēc uguns pārtraukšanas sākuma apšaudītas ukraiņu karavīru pozīcijas Popasnas, Krasnogorivkas un Novotroickes rajonos. Savukārt Ukrainas armija pilnībā ievēro pamiera noteikumus un atklāj tikai atbildes uguni uzbrukuma gadījumā savām pozīcijām.

Šogad Krievijas bruņoto spēku lidmašīnas un kuģi Latvijas robežai pietuvojušies 173 reizes. No janvāra līdz 1.septembrim virs Baltijas jūras neitrālajiem ūdeņiem pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas 67 reizes konstatēti iznīcinātāji, 16 reizes manītas transportlidmašīnas, 45 reizes - izlūklidmašīnas, astoņas reizes - komandvadības lidmašīnas, četras reizes - bumbvedēji - un divas reizes - helikopteri.

Un vēl

Jēkabpils dome apstiprinājusi grozījumus saistošajos noteikumos par licencētu makšķerēšanu Radžu ūdenskrātuvē. Atrbilstoši gtiem zivis ūdenskrātuvē varēs makšķerēt iegādajoties kādu no licencem - dienas licence mak­šķerēšanaimaksās — 1,50 eiro; viena mēneša — 10 eiro; trīs mēnešu — 20 eiro; pusgada — 30 eiro; bet gada licence — 45 eiro. Gada licencei ir noteiktas atlaides pensionāriem, invalīdiem un politiski represētām personām.

 

Savukārt zemūdens medības Radžu ūdenskrātuvē atļautas, tikai iegādājoties se­zonas licenci zemūdens medībām — 145 eiro apmērā, bet vienas dienas licence zemūdens me­dībām maksās 15 eiro, bet vēžošana Radžu ūdenskrātuvē at­ļaut­a, tikai iegādājoties vienas dienas vēžošanas licenci  4 eiro vērtībā un samaksājot 0,70 eiro par katra krītiņa iz­mantošanu. 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi traģiski negadījumi notikuši brīvdienās? Kad būs zināmi valsts kontroles revīzijas rezultāti pasvaldībās? Un Ko Putinam pieprasa Krievijas inteliģence?

Sestdien Rīgā vilciens notriecis 21 gadus vecu vīrieti. Kā Radio1 pastāstīja cietušā puiša draugs, jaunietis ir no Līvāniem un studē Rīgā. Saskaņā ar mediķu informāciju, vīrietis guvis smagas vēdera un galvas traumas. Sadursmes rezultātā vīrietim notikusi arī traumatiska kājas amputācija. Cietušais smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā. Lūgums ziedot asinis, norādot - Jurim Zepam slimnīcā Gaiļezers. Noderēs jebkura asinsgrupa. To iespējams izdarīt jebkurā Valsts asinsdonoru centrā, arī Jēkabpilī. 

Savukārt vakar ap desmitiem vakarā Preiļu novadā izcēlās ugunsgrēks. Pelēču pagastā aizdegās vienstāva koka ēka 100 kvadrātmetru platībā un saimniecības ēka 30 kvadrātmetru platībā. Šajā ugunsnelaimē cilvēki necieta. Par ugunsgrēka iemesliem netiek ziņots. Kā liecina operatīvā informācija, pagājušajā diennaktī kopumā ugunsdzēsēji saņēma 40 izsaukumus - dzēsti 24 ugunsgrēki, veikti desmit glābšanas darbi, bet seši izsaukumi izrādījušies maldinoši. Ugunsgrēkos Latvijā cietis viens cilvēks.

Turpinām ziņas

Akciju sabiedrība «Sadales tīkls» patlaban mājsaimniecībās esošos vecos elektrības skaitītājus desmit gadu laikā plāno nomainīt pret jauniem - viedajiem skaitītājiem. Skaitītāju maiņa primāri paredzēta tajās mājsaimniecībās, kurās ir liels elektroenerģijas patēriņš un kuru esošajam skaitītājam tehnisku iemeslu dēļ - konstatēts bojājums, beidzies verifikācijas termiņš un ir nepieciešama nomaiņa. «Viedais skaitītājs ir «Sadales tīkla» īpašums un, līdzīgi kā ar vecajiem skaitītājiem, uzņēmums tos maina bez maksas.

Valsts kontroles revīzijas par sadzīves atkritumu apsaimniekošanas organizēšanas atbilstību mērķiem un tiesību aktu prasībām rezultāti būs pieejami novembrī. Šobrīd revīzijas ietvaros notiek pierādījumu iegūšanas posms, un tās rezultātus plānots publiskot šā gada novembrī. Pārbaudes mērķis ir pārliecināties, vai pašvaldības ir nodrošinājušas, ka atkritumu apsaimniekošanas maksā ir iekļautas tikai pamatotas izmaksas, kā arī – vai pašvaldības un Valsts vides dienests nodrošina, ka tiek ievērotas vides aizsardzības prasības, tajā skaitā dalīta atkritumu savākšana.

Lai nodrošinātu lauksaimniekiem iespēju apdrošināt sējumus arī nākamgad, par 500 tūkstošiem eiro plānots palielināt finansējumu valsts atbalsta programmā "Apdrošināšanas polišu iegādes izdevumu segšanai", līdz ar to pieejamais finansējums atbalstam polišu 50% izmaksu segšanai būs miljons 353 tūkstoši 723 eiro. Kā norādīts Zemkopības ministrijas skaidrojumā, 2014.gada ziemā Latvijas teritorijā izsala 50-80% ziemāju sējumu.

Un vēl

Krievijas inteliģence publicējusi paziņojumu, kurā pieprasa Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam pārtraukt agresiju pret Ukrainu. Paziņojums publicēts organizācijas "Inteliģences kongress pret karu, Krievijas pašizolāciju un totalitārisma restaurāciju" mājaslapā. To parakstījuši vairāk nekā tūkstots 800 cilvēku, tajā skaitā mūziķis Andrejs Makarevičs, rakstnieks Viktors Šenderovičs, cilvēktiesību aizstāvji Ludmila Aleksejeva un Ļevs Ponomarjovs, vēsturnieks Andrejs Zubovs, aktrise Lija Ahedžakova un citi.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā jēkabpilieši piekopj veselīgu dzīvesveidu? Kādas pagājušās brīvdienas bijušas Jēkabpils ugunsdzēsejiem? Un Kā jēkabpilieši var iesaistīties ideju konkursā?

Šodien ir Vispasaules Fizioterapijas diena, kad ikviens aicināts vairāk kustēties, viengrot, sportot un piekopt aktīvu dzīvesveidu. Šodien sarunā ar jēkabpiliešiem jautājām, ko viņi dara, lai ikdienā būtu vairāk kustību un viņu dzīvesveids būtu aktīvs. Viedokļus izteica Sanita un Kristaps, Valentīna, Jevgēnija un Gaļina.

AUDIO

Aptaujāto jēkabpiliešu atbildes liecina, ka tikai retais sporto, pārsvarā aktīvu dzīves veidu nodrošina darbošanās dārzā, siltumnīcā, ogošana, sēņošana un pastaigas kopā ar draugiem. Pasaules veselības organizācijas dati liecina, ka katru gadu vismaz 1,9 miljoniem pasaules iedzīvotāju nāves cēlonis ir saistīts ar mazkustīgu dzīvesveidu, kam vistiešākā veidā ir pakļauti arī darbinieki, kuru ikdiena aizrit birojos. Arvien biežāk biroja darbinieki cieš no dažādiem veselības traucējumiem, kurus veicina ilgstošs darbs pie datora, kas parasti ir apvienojumā ar biežām stresa situācijām un saspringtu darba ritmu. 24 – 44% birojos strādājošo norāda, ka viņiem mēdz būt roku, muguras kakla daļas un plecu joslas sāpes, turklāt arvien biežāk par sāpēm sūdzas cilvēki, kuri vēl nav sasnieguši 30 gadu vecumu.

Šodien vairākās Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī birojos notiek fizioterapijas meistarklases. Jēkabpilī tās pasniedz fizoterapeite Aleksandra Krūmiņa.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Dignājas pagastā sestdien izcēlās ugunsgrēks. Vandānos dega kombains. Sarunā ar Radio1 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis pastāstīja, ka kombainam bija aizdedzies motora nodalījums un graudu bunkurs piecu kvadrātmetru platībā. Ugunsgrēku izdevās nodzēst pirms liesmas pārņem visu kombainu.

Sestdien ugunsgrēks izcēlās arī Jēkabpilī, Madonas ielā 32, kur dega loga rāmis neapdzīvotā mājā. Arī šajā gadījumā ugunsgrēks likvidēts, pirms liesmas pārņem visu māju. Ugunsgrēka iemesls varētu būt tīša dedzināšana.

Trīs reizes ugunsdzēsēji saņēmuši maldinošu izsaukumu. Divos gadījumos uguinsgrēks nav konstatēts. Vienā gadījumā Zīlānu ielā tika dedzināta žagaru kaudze. Dzintars Cvilikovskis sacīja, ka šajā gadījumā bijusi kontrolēta dedzināšana, saimnieks ugunskuru uzraudzījis, taču kaimiņiem, redzot dūmus škitis, ka deg ēka, tāpēc arī saukti ugunsdzēsēji.

Un vēl

Jēkabpils NVO resursu centrs ir izsludinājis iedzīvotāju ideju konkursu. Ikviens jēkabpilietis līdz 12.septembrim ir aicināts izteikt ideju vides, kultūras vai mākslas jomā par to, kā iedarbīgāk, pamanāmāk un rezultatīvāk uzrunāt iedzīvotājus iesaistīties pilsoniskās sabiedrības veidošanas aktivitātēs. Idejas var būt visdažādākās, piemēram, soliņš pie mājas, kur sapulcēties aktīvākajiem mājas iedzīvotājiem? Vai kāda pasākuma sarīkošana vai nodrbību organizēšana? Vai kaut kas netradicionāls, piemēram, flešmoba akcija vai ekskursija uz Gaismas pili, par kuru pēc tam pastāstīt pārējiem jēkabpiliešiem vai kaut kas cits. Pieteikums ar jūsu ideju jānosuta NVO resursu centram uz epastu nvoresursucentrs@inbox.lv. Labākās idejas autors saņems balvā ielūgumu divām personām uz opereti “Klīvija”, ko 4.oktobrī izrādis Krustpils kultūras namā.

Pļaviņu novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

 

Divas dienas pirms jaunā mācību gada Pļaviņu novada un Rīgas jaunieši piedalījās seminārā "Pilsoniskā līdzdalība - par vai pret?!", vadītāja - profesionāla trenere Ieva Garjāne. Seminārs notika NVO "Jauniešu biedrība - CENTRS" realizētā projektā "Gāzi grīdā!". Jaunieši iepazinās, izmantojot neformālās izglītības nodarbību metodes, strādāja grupās - ģenerēja idejas, vietējās kopienas attīstībai, plānoja, kā tās realizēt, izvērtēja, cik rentabli ir jauniešu piedāvājumi, cik liels varētu būt jauniešu, jauno uzņēmēju ieguldījums Pļaviņu novada attīstībā.

 

 

 

Savukārt Pļaviņu novada bibliotēkā interesentiem bija iespēja tikties ar projekta "Gāzi grīdā!" darba grupas pārstāvjiem. Jaunieši informēja par Pļaviņu novadā piedāvātajām iespējām jaunatnei un atbildēja uz jautājumiem, aicināja Pļaviņu novada domes struktūrvienību vadītājus piedāvāt novada jauniešiem brīvprātīgo darbu. Jaunatnes lietu speciāliste pasniedza bibliotēkas vadītājai Inārai Osītei Pateicības rakstu par bibliotēkas aktivitātēm jauniešu dzīves kvalitātes uzlabošanā. Šādās, nelielās grupās paredzētas vēl četras tikšanās ar novada iedzīvotājiem.

 

 

 

Turpinām ziņas

 

 

 

Sporta biedrība “Pļaviņu pļāvēji” aicina visus uz Sēnošanas sacensībām. Tās notiks nedēļas nogalē – sestdien, 13.septembrī. Pulcēšanās Kriškalnos pie Aiviekstes pagasta bibliotēkas pulksten 9ņos, sēņošanas sacensību starts pulksten 10tos. Uzdevums – savākt pēc iespējas vairāk sēņu divu stundu laikā, sacensību organizētāju norādītajā apvidū, pārvietojoties kājām, pēc godīgiem spēles principiem. Apbalvos sēņotājus, kas no meža būs atnesuši vislielāko ražu, kā arī balvas pasniegs par skaistāko, neparastāko un lielāko sēni. Pieteikšanās sacensībām pa tālruņiem - 26334641 vai 29508345. Pieteikt dalību var arī pasākuma dienā norises vietā.

 

 

 

Jau vairākus gadus Klintaines pagastā radītais sporta paveids ar skriešanu, šaušanu un riteņbraukšanu notiek Rīteru ciemā. Precīzāk – Dūmu ģimenes atvēlētajā bērnu sporta un rotaļu laukumā. Bērniem vecumā līdz 14 gadiem - meitenēm uzvara Samantai Seļiverstovai, 2. vietu ieņēma Katrīna Dūma, starp zēniem 1. vietu izcīnīja Nauris Seļiverstovs, 2. vieta tika Marekam Viļumam un 3. vietā bija Ernests Voļskis. Tikai pa vienam dalībniekam, kā jaunietēm, tā jauniešiem, bija vecumā līdz 17 gadiem – medaļas par 1. vietu saņēma Ieva Seļiverstova un Ģirts Lasmanis. Septiņu dāmu konkurencē vecumā virs 18 gadiem ātrākā bija Krista Kupča ar rezultātu – 6.53,5 sek. 2. vieta pienācās Elvai Dūdelītei, trešā – Kristīnei Jansonei. Vīriešiem pirmais bija Edgars Dūms, otrais Mārtiņš Ozols, bet trešajā trīs dalībnieki, kas finišēja vienlaikus - Edgars Voļskis, Edgars Jansons un Eduards Maslobojevs.

 

 

 

Jauniešu iniciatīvu centra "Ideja" INFO punkts informē, ka visi Pļaviņu novada iedzīvotāji aicināti svētdien, 14. septembrī, laika posmā no pulksten deviņiem līdz diviem dienā uz centra vingrotāju laukumu. Tur atradīsies divi tiesneši, kuri atzīmēs iedzīvotāju pievilkšanās sacensību rezultātus. Šogad šādas vietas ir plānotas 95 visā Latvijā. Visi pasākuma dalībnieki saņems dalības balvas, un spēcīgākie Latvijā nokļūs superfinālā, kurš notiks 14. septembrī plkst. 18 kanāla LNT tiešraidē no Rīgas Centrālās stacijas. "Spēka dienu" rīko Latvijas ielu vingrošanas sporta biedrība ar "Latvijas dzelzceļš" un telekompānijas "LNT" atbalstu.

 

Un vēl

 

Lai savlaicīgi uzsāktu šī gada apkures sezonu, SIA ”Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” aicina Pļaviņu pilsētas un Vietalvas pagasta iedzīvotājus pilnībā norēķināties par sniegtajiem siltumenerģijas piegādes pakalpojumiem līdz 30. septembrim. SIA ”Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” pateicas klientiem, kas pilnībā norēķinājušies par saņemtajiem pakalpojumiem.


Pļaviņu novada ziņas sagatavoja sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Peņģerots.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds traģisks negadījums noticis Atašienē? Cik naudas nepieciešams, lai Latvijā izdzivotu mēnesi? Un Kur Nikaragvā sestdien nokritis meteorīts?

Krustpils novada Atašienes pagastā mežistrādes darbu gaitā kādam 1960.gadā dzimušam vīrietim uzkritis koks, nodarot viņam smagus miesas bojājumus. Negadījums noticis sestdien. Par notikušo sākts kriminālprocess, policija skaidro notikušā iemeslus un apstākļus. Jēkabpils reģionālajā slimnīcā noskaidrojām, ka cietušais vīrietis atrodas reanimācijas nodaļā, viņa stāvoklis ir smags, bet stabils. Mediķi cietušajam konstatējuši vairākus ribu lūzumus un plaušu bojājumus.

Pagājušajā nedēļā Igaunijas dienvidos, Valgas apriņķa Hummuli apkaimē, atrasts mežacūkas sivēns, kuram diagnosticēts Āfrikas cūku mēris. Līdz ar to infekcija jau sasniegusi arī Igauniju. Mirusī mežacūka atrasta sešu kilometru attālumā no Latvijas robežas. Mājas cūkām slimība nav diagnosticēta. Astoņu kilometru zonā ap vietu, kur tika atrasts beigtais sivēns, atrodas 15 cūku fermas, uz kurām tagad noteikti pārvietošanās un dzīvnieku kaušanas ierobežojumi, kā arī ir noteiktas prasības ievērot papildu biodrošības noteikumus. Visas šīs apkaimes cūku fermas ir informētas par jaunajiem ierobežojumiem.

Atbildot uz Eiropas Savienības sankcijām, Krievija varētu slēgt savu gaisa telpu Eiropas aviopārvadātājiem, intervijā laikrakstam "Vedomosti" sacījis Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs. Viņš norādījis, ja būs sankcijas, saistītas ar enerģētiku un turpmāki ierobežojumi Krievijas finanšu sektoram, Krievijai nāksies atbildet ar līdzīgiem soļiem.

Turpinām ziņas

Vidējais patēriņa cenu līmenis šā gada augustā, salīdzinot ar pērno augustu, palielinājās par 0,8%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. Precēm cenas samazinājās par 0,1%, bet pakalpojumiem pieauga par 3,2%. Pārtikas cenu vidējais līmenis šogad augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi, saglabājies nemainīgs. Cenu kāpums bija vērojams pienam un piena produktiem, saldumiem un medum, zivīm un zivju izstrādājumiem, savukārt cenas samazinājās augļiem, cukuram, dārzeņiem un kartupeļiem, maizei un graudaugu izstrādājumiem.

Lai normāli varētu dzīvot, ikmēneša ienākumiem vajadzētu būt 1055 eiro, liecina pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas rezultāti. Šī summa ir vidējais aritmētiskais rādītājs no iedzīvotāju sniegtajām atbildēm uz jautājumu, kādiem jābūt ikmēneša ienākumiem, lai varētu normāli dzīvot. Aptauja veikta šā gada jūlijā. Tieši pirms gada veiktajā aptaujā vidējais aritmētiskais skaitlis, kādu iedzīvotāji minējuši kā vēlamos ikmēneša ienākumus, bija 980 eiro, bet vēl gadu iepriekš - 844 eiro.

Un vēl

Neparasto sprādzienu, kas satricinājis Nikaragvas galvaspilsētu Managvu, radot lielu krāteri, pēc visa spriežot, izraisījis meteorīts, svētdien pavēstīja amatpersonas. Netālu no Managvas lidostas radies krāteris, kura diametrs ir 12 metri, bet dziļums - pieci metri. Incidentā neviens cilvēks nav cietis. Meteorīts nogāzies sestdien ap pusnakti mežā netālu no lidostas. Trieciena dārdi bija manāmi visā pilsētā. Trieciens bijis tiks spēcīgs, ka to reģistrējuši Štrausa institūta instrumenti, kas tiek izmantoti zemestrīču jaudas noteikšanai. Pagaidām nav skaidrs, vai meteorīts ir pilnībā sadedzis, vai arī tā daļas ietriekušās augsnē. Managva kontaktēsies ar ASV Ģeoloģijas dienestu, lai iegūtu "vairāk informācijas par šo fascinējošo notikumu".

Atstājiet komentāru